30 april 2024

Redaktionen

måndag, 05 december 2016 14:23

Diös hyr ut till Swedbank i Falun

alt

Här, på Åsgatan i Falun, ska Diös och Swedbank utveckla ett nytt bankkontor.


I april 2017 kommer Swedbank i Falun att flytta in i nya lokaler bredvid Åhléns, på Åsgatan i Falun. Nya Knutpunkten, Faluns nya bussterminal, och gatans förlängning mot busstorget har bidragit till ett ökat flöde av människor i området, vilket skapar en större attraktivitet för kvarteret. Diös utvecklar nu lokalen tillsammans med Swedbank lokalt i Falun med sikte på framtidens bank.
    

– Vi är väldigt glada att vi får vara med och skapa förutsättningar för framtidens bank. Det är också glädjande att vi nu får in Swedbank som hyresgäst i denna lokal. Det kommer att bidra till ytterligare ökade flöden i området, säger Jessica Nyman, affärsområdeschef, Diös Dalarna.
    

– Det har varit ett mycket bra samarbete mellan oss och Diös. Vi har gemensamt jobbat fram en lösning som känns i framkant och lokalen kommer att passa Swedbanks nya koncept mycket bra. Med detta hoppas vi kunna förstärka vår identitet för både befintliga och nya kunder och vi ser fram emot att flytta in under våren, säger Linda Jonsson, bankchef på Swedbank Falun.
    

Swedbank flyttar från Bergströms galleria, som också ägs och förvaltas av Diös, vilket möjliggör en utveckling för ökad handel och nya butikskoncept i de lokalerna. Helt i linje med de nya planer som finns för gallerian och som presenteras längre fram under nästa år.

alt
Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield i Sverige.


Den svenska fastighetsmarknaden har fram till november noterat en transaktionsvolym på drygt 180 Mdr kr och helåret 2016 är därmed redan ett nytt rekordår vad gäller omsättning på marknaden. Cushman & Wakefields Capital Markets-team har varit rådgivare i en stor andel av de större genomförda transaktionerna under året. Enbart under november månad har teamet varit rådgivare i transaktioner motsvarande cirka 10 Mdr kr.
    

– Vi har haft ett mycket bra år hittills, både avseende de många transaktioner vi genomfört och att vi på kort tid lyckats ta en ledande position på den svenska marknaden. Utöver de i november genomförda transaktionerna vilka främst utgjordes av portfölj-, kontors- och bostadsaffärer har vi även genomfört ett stort antal retail-affärer, däribland fyra av årets fem största retailtransaktioner, säger Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield i Sverige.
    

Han fortsätter:
– Nu ser vi fram emot avslutningen på 2016 samt 2017 där vi förväntar oss en fortsatt stark transaktionsmarknad. Vi kommer även fortsätta vår expansion av verksamheten för att i ännu högre grad kunna leverera resultat till våra uppdragsgivare samt ytterligare stärka vår marknadsposition.
     

I november medverkade Cushman & Wakefield exempelvis som finansiell rådgivare till Diös när bolaget köpte en portfölj i Umeå, Luleå och Sundsvall för 4,5 Mdr kr av Castellum (216.000 kvm).
    

Ytterligare exempel på Cushman & Wakefields uppdragsgivare och genomförda transaktioner under november månad var:

Sveafastigheter/Brunswick – försäljning av utvecklingsprojekt för Linnéuniversitetet till ett nybildat konsortium (23.000 kvm);

Fabege – försäljning av kontorsfastigheten Uarda 7 i Arenastaden, Solna, till Union Investment (17.000 kvm);

Credit Suisse – försäljningen av kontorsfastigheten Hilton 6 i Frösunda, Solna, till Länsförsäkringar Stockholm (6.000 kvm);

Starwood – försäljning av kontorsfastighet i Botkyrka med Alfa Laval som största hyresgäst till Profi (80.000 kvm);

Starwood – försäljning av kontorsfastigheten Nordic Forum i Kista till Profi (44.000 kvm);

Kaupthing – försäljning av elva fastigheter, varav flera med offentligt ägda hyresgäster, till Hemfosa (80 000 kvm);

Bonava – försäljning av nyproducerade bostäder i Malmö på forward funding till Willhem (12.000 kvm);

Privat fastighetsägare – försäljning av mark för 450 bostäder i Täby till Bonava.

fredag, 02 december 2016 16:05

ByggVesta erbjuder tjänster via Sodexo

alt

Marit Appelgren, vd för ByggVesta Fastighetsförvaltning AB.

 

ByggVesta och Sodexo har startat ett samarbete som utöver konventionella underhålls- och driftstjänster också omfattar hushållsnära tjänster. Genom en affärsmodell som är unik för marknaden får hyresgästerna tillgång till ett brett utbud av servicetjänster, så som till exempel städning, leverans av matkassar och läxläsning.

 

Samarbetet mellan ByggVesta och Sodexo syftar till att skapa ett attraktivt och framåtblickande boende med ökad tillgång till olika servicetjänster. Genom en digital portal får hyresgäster som bor i någon av de fastigheter som förvaltas av ByggVesta Fastighetsförvaltning, vilket även innefattar Grön Bostads fastigheter, tillgång till ett flertal hushållsnära tjänster och omkring 50 andra servicetjänster. Med hjälp av en länk och ett lösenord bokar hyresgästen enkelt enstaka eller återkommande tjänster till förhandlade och konkurrenskraftiga priser.

 

– Vi ser med stor tillförsikt fram emot samarbetet med Sodexo. Genom en för marknaden ny affärsmodell skapar vi ökad tillgänglighet för våra hyresgäster, kvalitetsfokus och kostnadseffektivitet. Nu kommer vi att kunna erbjuda ett mer komplett boende för en medveten vardag, helt i linje med våra ambitioner att driva utvecklingen för hyresrätter och konceptboenden, säger Marit Appelgren, vd för ByggVesta Fastighetsförvaltning AB.

fredag, 02 december 2016 14:27

CBRE anställer Jonatan Carlring

alt

                                                                                                                            
CBRE Sweden meddelar att Jonatan Carlring (bilden) har utsetts till Managing Director för CBRE Asset Services AB och medlem ledningsgruppen för CBRE Sweden.
    

Carlring tillträder i slutet av januari nästa år och ansluter från Unibail-Rodamco, där han varit ansvarig för projektutvecklingen och genomförandet av det framgångsrika köpcentrumet Mall of Scandinavia. Innan dess arbetade han för Steen & Ström med utvecklingen av det prisbelönta Emporia i Malmö.
    

– Jonatans vana av att leda stora projekt och organisationer gör honom till ett utmärkt komplement till befintlig organisation. Han har ett brett nätverk och är en dokumenterat duktig ledare, säger Patrik Kallenvret, Managing Director, CBRE Sweden

fredag, 02 december 2016 12:54

ICA säljer för 2,2 Mdr i Norge

alt

Per Strömberg, vd för ICA Gruppen.


ICA Fastigheter säljer ICA Eiendom Norge AS till ett underliggande fastighetsvärde om 2,2 Mdr kr till Union Real Estate Fund II, en fastighetsfond förvaltad av norska Union Eiendomskapital. Affären ger ICA Gruppen ett positivt kassaflöde om cirka 1,9 Mdr kr och en reavinst om drygt 400 Mkr. Försäljningen sker med anledning av ICA Gruppens tidigare försäljning av dagligvaruverksamheten i Norge.
    

Försäljningen av ICA Eiendom omfattar en portfölj omfattande 58 fastigheter samt den befintliga organisationen. Transaktionen förväntas slutföras under februari 2017.
    

– I och med denna försäljning är hela fastighetsbeståndet i Norge avyttrat. Totalt har 73 fastigheter sålts för 2,8 Mdr kr till en reavinst om drygt 430 Mkr. Vi är nöjda med köpeskillingen och med att våra medarbetare i ICA Eiendom erbjuds fortsatt anställning. Det känns bra att nu kunna sätta punkt för den process vi inledde under 2014 för att lämna Norge, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen.
    

I försäljningen av ICA Eiendom har Pangea Property Partners agerat finansiell rådgivare, Advokatfirmaet Haavind har agerat legal rådgivare och Handelsbanken Capital Markets har agerat finansiell rådgivare avseende skuldfinansiering.
    EBITDA för ICA Eiendom uppgick under 2015 till 159 Mkr. Fram till september i år uppgick EBITDA till 91 Mkr.

fredag, 02 december 2016 12:10

SISAB anlitar Skanska för Bobergskolan

alt

Bobergskolan i Hjorthagen har ritats av Max Arkitekter.


SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, har tilldelat Skanska Sverige AB kontraktet att bygga Bobergskolan i Hjorthagen, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Avtalet är värt cirka 260 Mkr. Byggstart ska ske i januari och skolan beräknas bli klar i maj 2019.
    

Skolan består av tre byggnader som byggs samman genom en suterrängvåning. Max Arkitekter har ritat skolan som i ett första skede kommer att rymma cirka 850 elever i årskurs F-6.
  

– Skolan kommer att bestå av två nya byggnader som arkitekten har länkat samman med en äldre byggnad. Det kommer att bli en spännande skola som kommer att ge en unik studiemiljö för cirka 850 elever, säger Claes Magnusson, vd SISAB.

fredag, 02 december 2016 12:06

NCC bygger för 420 Mkr i Tyresö

alt

Hasselbacken är en del i Tyresö bostäders så kallade Gluggenprojekt som påbörjades för några år sedan. Projektets uppdrag är att hitta ytor i Tyresös befintliga bostadsområden lämpliga för bostäder. Bild: Reflex Arkitekter


NCC ska i samverkan med Tyresö Bostäder AB bygga 206 hyreslägenheter i närheten av Tyresö Centrum. Projektet omfattar även ett parkeringshus med 1.000 kvm kontorsyta. Ordervärdet uppgår till 420 Mkr. Det nya bostadskvarteret ska uppföras i kvarteret Hasselbacken där den befintliga bebyggelsen är riven för att ge plats åt nya bostäder. De 206 lägenheterna fördelas på sex hus om fem till sex våningar.
    

– Vi är tacksamma över förtroendet att tillsammans med Tyresö Bostäder få bidra till bostadsutvecklingen i Tyresö Kommun, säger Henrik Landelius, chef NCC Building i Sverige.
    

Bygget startar omgående för att färdigställas i sin helhet under hösten 2019. De första hyresgästerna beräknas kunna flytta in under sommaren 2018.
    

– Vi har utvecklat det här området i samverkan vilket innebär att vi gemensamt kunnat styra kostnader och kvalitet mot uppställda objektspecifika mål i ett öppet arbetsklimat. Vi är mycket glada att nu få påbörja byggnationen säger Maria Öberg, vd för Tyresö Bostäder.

torsdag, 01 december 2016 18:30

Svante Bengtsson, ny CFO för Fastator

alt

                                                                                                                                   

Aktiebolaget Fastator har anställt Svante Bengtsson (bilden) som ny CFO i bolaget. Han efterträder Erika Kveldstad och kommer närmast från rollen som vd på Mistral Energi AB, med verksamhet inom energieffektivisering av fastigheter. Före dess var han under sju år vd för det internationellt prisbelönta börsnoterade cleantechföretaget Rehact AB, som i september 2015 förvärvades av Fastator. 

 

– Vi är glada att Svante Bengtsson blir en del av Fastatorteamet. Under sin tid på Rehact drev han framgångsrikt börsnoteringen av bolaget och attraherade nya investerare. Han har stor erfarenhet av ledande befattningar inom fastighetsrelaterade verksamheter och kommer att bli ett värdefullt tillskott när vi fortsätter expansionen av Fastator, säger Daniel Hummel, vd Fastator.

torsdag, 01 december 2016 16:40

Kulturhuset får 500 ton nytt glas

alt
Kulturhuset i Stockholms city, Skansen 23, invigt år 1974, genomgår nu en stor renovering. Foto: Holger Ellgard

 

Stockholms city blir finare och mer energisnålt under de närmaste åren eftersom Kulturhuset Stadsteatern renoveras nu. Det behövs eftersom huset är över 40 år gammalt. Alla glasrutor i Kulturhuset, totalt 1.050 i storlek 2,25 x 3,6 meter, med en vikt om totalt 500 ton, kommer att bytas ut. Ett arbete som ska stå färdigt senast årsskiftet 2017/2018, säger Fastighetskontoret i Stockholm. De nya glasrutorna kommer att sänka energikostnader i byggnaden, om totalt cirka 18.000 BTA, med två tredjedelar i Kulturhuset! (Sic).

 

Vid årsskiftet 2017/2018 ska Trafikontoret även påbörja ett nytt stort projekt med gatuvärme i Stockholms city samtidigt som spårvagnen får en ny hållplats vid Åhléns.

 

Men det är inte bara behovet av lägre energikostnader som skapas med de nya glasen i fasaden mot Sergels torg, utan de nya och kraftigare glasen kan inte gå sönder vid en kraftig stöt, sägs det i Fastighetskontorets nyhetsbrev Avtryck. De gamla glasen uppfyller inte dagens krav för personsäkerhet, det vill säga skydd för skärskador och utfallsrisk.

 

Även Kulturhusets belysningsarmaturer, nödbelysning och belysningsstyrning ska ses över generellt för ett byte till energisnålare alternativ. Teaterhusets takbeläggning är nyligen utbytt men Kulturhusets tak återstår att inventera avseende tätskikt och beläggning. Förutsättningarna för gröna takytor på delar av byggnaden kommer också att utredas.

 

Kulturhusets västra del, teaterbyggnaden stod färdig 1971 och uppläts först till provisoriskt riksdagshus. Arkitekt var Peter Celsing. År 1985 byggdes delar om för Stadsteatern. Den östra delen, utställningsbyggnaden, invigdes år 1974.

 

Den långa glasade fasaden mot Sergels torg ger en stor insyn i Kulturhusets mångsidiga verksamhet.

 

Tidigare fanns på platsen en borgerlig bostadsbebyggelse med rötter i 1600-talet samt Gymnastiska Centralinstitutet, GCI, från 1813.

torsdag, 01 december 2016 15:05

Bonava köper mark för 450 bostäder i Täby

alt

Joachim Hallengren, vd för Bonava.


Bonava har avtalat om förvärv av åtta fastigheter från Pentavägsfastigheter i Täby AB till ett pris av cirka 236 Mkr. Fastigheterna ligger i Pentavägens industriområde i Roslags-Näsby, ett område där Bonava kommer driva detaljplan för att uppföra cirka 450 bostäder. Cushman & Wakefield var säljrarens rådgivare i affären.
    

Pentavägens industriområde är utpekat som ett prioriterat utvecklingsområde i Täby med ett attraktivt läge söder om Täby Centrum. Området ligger nära skolor, affärer och kollektivtrafik med goda kommunikationer till centrala Stockholm.
    

– Det är glädjande att vi utökar vår projekt- och byggrättsportfölj i ett bra bostadsläge i Täby. Förvärvet ligger i linje med vår strategi att utveckla levande platser och områden där människor trivs och lever sina liv, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef på Bonava.
    

Bonava tillträder fastigheten när Täby kommun fattat beslut om att starta detaljplanearbetet, vilket beräknas ske 2018. Det första spadtaget beräknas kunna tas 2021, och en första inflyttning beräknas från och med slutet av 2022.