30 april 2024

Redaktionen

onsdag, 07 december 2016 11:48

Catena investerar 200 Mkr i Mölnlycke

alt

Catena bygger ut på fastigheten Härryda Solsten 1:102 i Mölnlycke i sydöstra Göteborg.


Catena har tecknat avtal om investeringar på totalt cirka 200 Mkr med en befintlig och en ny hyresgäst i fastigheten Härryda Solsten 1:102 i Mölnlycke.
    

– Investeringen ger oss möjlighet att bygga ut för vår befintliga hyresgäst Oriola och trygga deras framtida expansionsplaner, och breddar vår kundbas med Bring som en stor och viktig partner inom E-handelslogistik, livsmedelsdistribution och citylogistik, säger Gustaf Hermelin, vd Catena.
    

För Oriola, som lagerhåller och distribuerar läkemedel till Sveriges samtliga apotek, veterinärer och andra partihandlare, investeras cirka 40 Mkr. Investeringen avser utbyggnad av den befintliga byggnaden med ett höglager om cirka 1.350 kvm samt i direkt anslutning ett logistiklager för utlastning om cirka 900 kvm. Oriola tecknar i samband med utbyggnaden ett tilläggsavtal på 7,5 år med en årshyra om cirka 3,3 Mkr.
    

Catenas investering för Bring uppgår till 160 Mkr och innefattar dels en Cross-docking-terminal om 11.200 kvm vilken uppförs på obebyggd mark, dels en upprustning av en befintlig kontorsbyggnad om cirka 3.000 kvm.
    

Terminalbyggnaden kommer innehålla både kyl- och frysterminal, höglager samt paket- och pallhantering, vilket gör att Bring kan samla fyra olika verksamheter i en och samma byggnad och få en samordnad logistiklösning med stort fokus på miljö och hållbarhet på plats. Ett 10-årigt hyreskontrakt har tecknats med en årshyra om cirka 13 Mkr.

tisdag, 06 december 2016 17:22

NIRAS förstärker med Henningsson

alt

                                                                                      

Anders Henningsson (bilden) förstärker från och med 1 december teamet hos NIRAS Corporate Real Estate Services (CRES). Han kommer närmast från arbete genom sitt egna bolag, Select Office, där han huvudsakligen jobbat med hyresgästrådgivning åt en handfull uppdragsgivare.

 

Dessförinnan arbetade Henningsson på Cushman & Wakefield där han under tre års tid hanterade flera stora uthyrningsprojekt i Stockholm.

 

– Vi är väldigt glada att hälsa Anders välkommen till vårt team. Jag är övertygad om att han med sin gedigna erfarenhet och bakgrund kommer att bidra starkt till affärsområdets fortsatta utveckling och expansion, säger Ingela Johansson, affärsområdeschef för CRES på NIRAS.

tisdag, 06 december 2016 17:08

Concent utvald att bygga i Salem Centrum

alt

Concent och ETTELVA:s förslag till bebyggelse i Salem Centrum.

 

Concent är en av de fyra utvalda aktörer som fått förtroende av Salems kommun att utveckla bostäder i Salem Centrum. I bolagets förslag, som arbetas fram i samarbete med ETTELVA arkitekter, är livet mellan husen en hjärtefråga och bygger på att man flätar samman ett grönt stråk, som rymmer ytor för rekreation och fritidsaktiviteter, med ett centrumstråk som har butiker i bottenplan.

 

Bristen på mindre bostäder och hyresrätter i Salem är stor och totalt planerar kommunen nu att uppföra mellan 400 och 600 bostäder i området kring Salem Centrum.

 

I dagsläget är inte fördelningsvolymerna kommunicerade från kommunen, som dock angett att ingen exploatör kommer få mindre än cirka 5.000 kvm ljus BTA. De utvalda aktörerna ska genom en detaljplaneprocess samordna arbetet för att uppnå bästa resultat. Enligt lokaltidningen Södra sidan föreslås övriga byggherrar i området bli Bovieran, HSB och SMÅA.

 

– Det finns en stor potential i området. Det befintliga köpcentrat i området har nyligen bytt ägare och expansionsplaner finns vilket gör att det ihop med de nya bostäderna blir ett rejält lyft för Salem och det är verkligen jättekul att få vara med på den resan, menar Annika Liljegren, fastighetsutvecklare på Concent.

 

Detta stråk leder sedan ner till en aktivitetspark där kommunhus, bibliotek och skola knyter ihop området. På så sätt skapas en omgivning full med naturliga mötesplatser som lockar till både aktivitet och gemenskap.

alt

Åsa Wigfeldt, avdelningschef Mark & värdering, Exploateringskontoret i Stockholms stad och Gabriel Melki (S), Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Botkyrka kommun.

 

Botkyrka kommun och Stockholms stad har gemensamt tagit fram ett förslag till köpeavtal gällande stora markområden i Botkyrka. Avtalet innebär att Botkyrka kommun köper mark av Stockholms stad i framförallt Fittja, Hallunda och Norsborg. Affären är uppdelad i två delar och gäller totalt 961 fastigheter, för en köpeskilling om cirka 1.585 Mkr.

 

Det ena avtalet (om 1.062 Mkr) omfattar alla småhusfastigheter, flerbostadshus med annan tomträttshavare än Botkyrkabyggen (antal 925) samt sju arrendelotter med tillträde den 1 juli 2017. Det andra avtalet omfattar Botkyrkabyggens 29 tomträtter med tillträde den 1 januari 2018 för en köpeskilling om cirka 524 Mkr.

 

– Med dessa markköp fortsätter utvecklingen av nya Botkyrka som håller på att växa fram. Vi har som mål att bygga 4.000 nya bostäder på fyra år. Vi drivs av Botkyrkas snabba utveckling mot Botkyrkastaden och vårt markköp från Stockholm är en viktig del i det förverkligandet, säger Gabriel Melki (S), Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Botkyrka kommun.

 

De flesta fastigheterna är upplåtna med tomträtt vilket gör att Stockholms stad ställer höga krav på en köpare.

 

– Det är naturligt att Botkyrka kommun tar över ansvaret över mark i den egna kommunen. Försäljningen är i linje med Exploateringsnämndens uppdrag att avyttra fastigheter utanför kommungränsen och Botkyrka kommun är en bra framtida avtalspart för våra tomträttshavare och arrendatorer, säger Åsa Wigfeldt, avdelningschef Mark & värdering, Exploateringskontoret i Stockholms stad.

alt
Karta över ett trettiotal orter i Sverige som avser SBB:s förvärv om 1,5 Mdr kr av äldreboenden, utbildningsfastigheter, vård och rättsväsende, ägda av Hemsö Fastighets AB. Tillträdet ska ske den 10 april 2017.

 

Effnetplattformen AB, noterat på First North, köper samtliga aktier i de tre fastighetsbolagen Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) efter dess förvärv av AB Högkullen och Gimmel Fastigheter AB samt Kuststaden Holding AB och Sörmlandsporten AB, gemensamt kallat SBB. Samtidigt blir SBB noterat genom att Högkullen återkallar erbjudandet om notering av stamaktier med anledning av att Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB ingått avtal om att förvärva bolaget. 


Fastighetsbeståndet i det nya bolaget uppgår till 10,7 Mdr kr med cirka 1 miljon kvm uthyrningsbar yta. Hyresintäkterna beräknas på helårsbasis uppgå till cirka 900 Mkr. Det egna kapitalet i det nya bolaget uppgår till cirka 2,9 Mdr kr och justerad soliditet beräknas komma uppgå till cirka 33 procent.

 

De fyra största ägarna i det nya bolaget blir Ilija Batljan med bolag, Kvalitena AB med Peder Johnsson, Sven-Olof Johansson genom Compactor Fastigheter AB och Erik Paulsson genom Backahill AB. Förvärvet av fastighetsbolagen sker genom en apportemission om 406 miljoner aktier i Effnetplattformen samt en kontantdel om 253 Mkr.

 

Samtidigt har Effnetplattformens blivande dotterbolag SBB ingått avtal med Hemsö Fastighets AB om att köpa en fastighetsportfölj för cirka 1,5 Mdr kr. Fastighetsportföljen omfattar äldreboenden, utbildningsfastigheter, vård och rättsväsende. Den totala uthyrbara arean är cirka 175.000 kvm och är till största delen offentliga hyresgäster som staten, landsting, kommuner och universitet. De största hyresgästerna utgörs av Västra Götalands Läns Landsting och Lunds Universitet. Den genomsnittliga återstående hyrestiden uppgår till cirka 4 år. Tillträdet planeras ske den 10 april 2017 och förvärvet ska finansieras med eget kapital och lån.

 

SBB:s ombud i affären har varit Colliers och Wistrand advokatbyrå.

 

I en kommentar till affären säger Nils Styf, vd för Hemsö:

–  Hemsö eftersträvar en kundnära och effektiv förvaltning för att kunna ta hand om våra hyresgäster på bästa sätt. Fastigheterna som vi nu säljer utgör en blandad portfölj och kan till exempel ha ett större inslag av kontor, bestå av mindre omsorgs- och utbildningsfastigheter eller ligga på orter där vi bedömer att vi inte har en tillräckligt stark lokal närvaro för att kunna agera långsiktigt. Försäljningen bidrar till att koncentrera vårt kvarvarande bestånd geografisk och frigör kapacitet för nya förvärv och investeringar i pågående projekt.

 

Förvärvet påverkar inte den köpeskilling som Effnetplattformen erlägger för SBB, Kuststaden Holding och Sörmlandsfastigheter och inte heller fördelningen av köpeskillingen mellan säljarna av de tre fastighetsbolagen.

 

I en kommentar kan sägas att SBB har en mycket aggressiv förvärvsstrategi med hög belåning. Nu är det svårt att sia om börsåret 2017, men flera bedömare menar att Donald Trumps uttalade stora satsningar på infrastruktur i USA har medfört att de långa marknadsräntorna har stigit, vilket kommer att innebära att räntorna är på väg upp. Därför finns det anledning att se hur balansen är i SBB när den första delårsrapporten publiceras. TM

tisdag, 06 december 2016 12:08

Wihlborgs hyr ut 4.800 kvm i Lund

alt

Uthyrningsarbetet i Wihlborgs Posthornet i centrala Lund har fått en flygande start.


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med Folktandvården Skåne om 4.800 kvm i fastigheten Posthornet som just nu byggs vid Lunds centralstation. I lokalerna kommer det att finnas en stor modern klinik med 38 behandlingsrum för både allmän- och specialisttandvård, en kunskapsarena med fokus på forskning, vårdutveckling och utbildning samt Folktandvården Skånes huvudkontor. Inflyttning är planerad till den 1 april 2018 och hyresavtalet löper på 15 år.
    

– Det är en spännande satsning som Folktandvården gör och vi är glada att de väljer att samarbeta med Wihlborgs. Här får de toppmoderna lokaler på strategiskt läge alldeles intill Lunds central, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.
    

– Den dagliga kontakten och närheten mellan klinik, forskning och ledning kommer att öka vilket innebär att resultatet av kliniska forskningsprojekt snabbare kan nå ut i det praktiska vårdarbetet. Något som gynnar skåningarna, förklarar Marika Qvist, vd för Folktandvården Skåne.
    

Efterfrågan på moderna kontorslokaler i centrala Lund är stor och förhandlingar pågår med flera intressenter kring återstående ytor i Posthornet, som när den står klar våren 2018 kommer att omfatta cirka 11.000 kvm kontorsytor. Byggnaden får en tydlig miljöprofil med solcellsanläggning på taket och miljöcertifiering enligt Miljöbyggnad Guld.

måndag, 05 december 2016 17:12

Brexit ger rally för kontor i Paris CBD

alt

På grund av Brexit minskar vakanserna starkt i bland annat La Défense i Paris. Utsikt mot skraporna i La Défense från Tour Saint Jacques.

 

Enligt Knight Frank och rapporten ”Q3 Paris Office Market Outlook Report”, minskar vakanserna starkt för kontor i centrala Paris, trots fortsatt osäkerhet om Brexit. 

 

Uthyrningarna i Ile-de-France uppgick till 1,2 miljoner kvm under det första halvåret 2016, vilket klart överträffar de volymer som uppnåddes för samma period under föregående år. Utsikterna för uthyrning för Ile-de-France är fortsatt positiv med en prognos om en total uthyrning om 2,4 miljoner kvm för helåret 2016. 

 

Även om CBD är fokus för efterfrågan bland hyresgästerna, så slår marknaden för La Défense ett nytt rekord med nya uthyrningar om totalt 126.500 kvm för första halvåret 2016. Denna efterfrågan i La Défense har drivits av större uthyrningar till bland annat Deloitte & Associés och Bureau Veritas.
 
En stark aktivitet för nyuthyrning och en begränsad utveckling av nya kontorsprojekt, har medfört att vakanserna i centrala Paris har minskat till nivån 4,1 procent, med en historisk bottennotering om 3,2 procent för CBD i Paris. TM

måndag, 05 december 2016 14:33

JM köper av Magnolia i Uppsala

alt

JMs byggnad på Kungsgatan 66 i Uppsala ska enligt planerna kläs i ljusa fasader med inslag av guldfärgad plåt och brungrå tegelpartier.


JM köper fastigheten Kungsängen 44:1 på Kungsgatan 66 i centrala Uppsala, där Slotts Senapsfabrik tidigare haft sin verksamhet. Köpeskillingen uppgår till 117 Mkr av Magnolia Bostad AB (Moutarde Holding AB). Fastigheten har en lagakraftvunnen detaljplan och säljstart av den första etappen, 51 lägenheter av cirka 320, sker i dagarna. Produktionsstart planeras ske under det andra kvartalet 2017 och första inflyttning planeras från fjärde kvartalet 2018. Affären kommer att redovisas inom affärssegment JM Bostad Riks.
    

– Kvarteret har ett optimalt pendlarläge invid den södra entrén till Resecentrum. Bostäderna kommer erbjuda utblickar mot både Uppsalas klassiska siluett med slottet och domkyrkan i fonden samt även det nya landmärket Juvelen. Projektet Kungsgatan 66 kommer ha en elegant och levande framtoning med ambition att utgöra sinnebilden av stadslivet, här bygger vi moderna stadshem för den moderna stadsmänniskan, Per Johansson, regionchef JM region öst.

alt

Atrium Ljungberg har kontrakterat AKQA på 1.000 kvm på Lindholmsallén 10 i Göteborg.


För drygt ett år sedan klev Atrium Ljungberg in på fastighetsmarknaden i Göteborg genom att köpa tre kontorsfastigheter om 35.000 kvm för cirka 900 Mkr på Lindholmen av kommunägda Älvstranden Utveckling. Under det första året i Göteborg har Atrium Ljungberg tecknat nya hyreskontrakt om över 7.000 kvm. Företagets ambitioner är att växa och göra fler förvärv i området.
    

– Det är främst företag inom automotive- och energiområdet som valt att etablera sig i våra lokaler. Men det är också spännande att AKQA, ett internationellt företag inom digitala kommunikationsplattformar, har valt att teckna hyresavtal för sitt nordenkontor om drygt 1.000 kvm med oss, säger Davis Bergström, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.

måndag, 05 december 2016 14:29

Lantmännen köper Dalby Centrum i Lund

alt

Lantmännen har förvärvat Dalby Centrum i Lund av JYMA Fastigheter.


Under förra veckan köpte Lantmännen Fastigheter Dalby Centrum utanför Lund, där bland andra Hemköp och Systembolaget återfinns bland hyresgästerna.
     

– Vi arbetar ständigt med att optimera vårt fastighetsbestånd, och här är Dalby Centrum en viktig del, säger Joachim Haas, fastighetschef och tillträdande vd för Lantmännen Fastigheter.
     

Lantmännen Fastigheter har sedan tidigare annan verksamhet i Dalby, vilket ger fördelar i framtida förvaltning.