30 april 2024

Redaktionen

torsdag, 08 december 2016 17:12

Vasakronan anlitar Veidekke i Göteborg

alt

Kontorshuset på Vädursgatan 6 i Gårda uppgraderas för 123 Mkr. 

 

Veidekke Bygg Väst har fått i uppdrag av Vasakronan att genom en samverkansentreprenad utföra en ombyggnad av ett kontorshus på Vädursgatan 6 i Gårda, centrala Göteborg. Projektet omfattar 8.500 kvm lokalyta och beräknas vara färdigställt våren 2018. Ordersumman är cirka 123 Mkr.

 

Uppdraget innebär att lokalerna i Gårda byggs om till moderna kontorslokaler med öppen planlösning samt en nybyggd vinterträdgård. Efter ombyggnaden kommer fastigheten uppfylla kraven för mijöcertifiering enligt Leed, nivå Guld.

 

– Vi är glada för att projektet är igång då Gårda är i behov av moderna och effektiva lokaler för att attrahera nya företag till området, säger Håkan Nilsson, projektledare på Vasakronan.

alt

Christofer Bernebring, regionchef Syd på Rikshem.

 

Rikshem har under längre tid planerat för att bygga fler bostäder på Fredriksdal, Helsingborg. Nu säljer bolaget byggrätterna till K-fastigheter som kommer att bygga cirka 185 lägenheter i området. Samtidigt tittar Rikshem vidare på fler möjligheter till nya bostäder på Fredriksdal.

 

Lägenheterna som ska byggas, både hyresrätter och bostadsrätter, innebär fler boendealternativ för områdets befintliga hyresgäster såväl som för nya boende. Rikshem ser att det är värdefullt för området med blandade upplåtelseformer som en del i att skapa en hållbar stadsdel. K-fastigheter planerar att börja bygga under 2017 med en preliminär första inflyttning 2018.

 

– Projektet harmoniserar bra med K-fastigheters strategi att utveckla prisvärda och högkvalitativa bostäder för långsiktig förvaltning. De bostadsrätter som ska uppföras kommer bidra till en bredare mix av boendealternativ inom området, säger Jacob Karlsson, vd på K-fastigheter.     

 

– Rikshem vill vara med och bidra till utvecklingen av Helsingborg. Att vi nu säljer byggrätter till K-fastigheter är en del i detta, men vi fortsätter också att titta vidare på andra möjligheter att utveckla våra områden. I Fredriksdal kommer till exempel Vasatorpsvägen nya utformning att skapa nya möjligheter för attraktiva och efterfrågade bostäder längs med den nya boulevarden, säger Christofer Bernebring, regionchef Syd på Rikshem.

torsdag, 08 december 2016 14:05

Hummel lämnar Fastator

alt

Daniel Hummel lämnar Fastator och bolagets ordförande Björn Rosengren får leda arbetet med att rekrytera en ny ordinarie vd.


Daniel Hummel lämnar posten som vd för Aktiebolaget Fastator vid årsskiftet. Tillförordnad vd blir Joachim Kuylenstierna – en av grundarna av Fastator. Styrelsen har samtidigt inlett processen för att rekrytera en ny ordinarie vd.
    

Daniel Hummel kommer tills vidare att bistå bolaget med expertis i kapitalanskaffningsfrågor.
    

– Vi är mycket tacksamma för Daniels insatser i bolaget. Sedan han tillträdde som ordinarie vd hösten 2015 har han spelat en central roll i kapitaliseringen av bolaget. Med sin gedigna finansiella kompetens har han bidragit starkt till att utveckla bolaget under dess första börsår. Vi tackar Daniel Hummel för hans viktiga insats och vi är mycket glada över att Daniels kompetens fortsätter komma företaget till godo. Nu går Fastator in i en mer transaktionsintensiv fas med ambitionen att väsenligt vidga vår innehavsportfölj, säger styrelsens ordförande Björn Rosengren.

torsdag, 08 december 2016 12:28

KPA satsar 275 Mkr i Staffanstorp

alt

Britta Burreau, vd KPA Pension, och Stefan Vinglid, asset manager på Folksams fastighetsavdelning.


KPA Pension ska rusta upp bostadsområdet Åkershus med 450 lägenheter uppförda under tidigt 1970-tal i skånska Staffanstorp. Efter en noggrann inventering av behoven har en upprustningsplan tagits fram för att skapa en grön och hållbar boendemiljö. Investeringen beräknas uppgå till 275 Mkr under de kommande åren. Folksamgruppens fastighetsavdelning ska ansvara för projektet.
    

– Som en ansvarsfull fastighetsägare rustar vi nu upp Åkershus till ett grönt och hållbart bostadsområde. Samtidigt som vi arbetar för trygga och etiska pensioner är det glädjande att vi på det här sättet kan återinvestera i den gröna utvecklingen av svenska kommuner, som är våra kunder, säger Britta Burreau, vd för KPA Pension.
    

När KPA Pension köpte fastigheten 2012 av Staffanstorpshus inleddes en noggrann inventering som visar på behovet, och de möjligheter som finns, av att rusta upp området.
    

– Det finns mycket vi kan göra. Förutom att uppgradera lägenheter och byggnader till modern standard kan vi också minska miljöavtrycket genom hållbara energilösningar och bättre inomhus- och utomhusmiljöer. Vi ska förbättra inomhusklimat, reducera radonhalter, sänka energianvändningen, utnyttja marken bättre och ge plats för nya bostäder samt bidra till social hållbarhet inom området genom nya mötesplatser och tvättstugor på gårdarna. Vi ser också över möjligheten att installera solceller på taken, säger Stefan Vinglid, asset manager på Folksams fastighetsavdelning.

alt

                                                                                                                                          

Humlegården Fastigheter har rekryterat Johan Larsson (bilden) till rollen som marknadsområdeschef. Han kommer närmast från Castellum och han tillträder sin tjänst den 6 februari 2017.

 

Humlegården äger och förvaltar ett femtiotal fastigheter i Stockholmsområdet. Ambitionen är hög i arbetet med att förvalta och utveckla fastighetsportföljen samt kundrelationerna, där marknadsområdescheferna har en nyckelroll. Nu förstärks avdelningen kommersiell förvaltning genom rekryteringen av Johan Larsson, som tillträder tjänsten som marknadsområdeschef den 6 februari 2017. Han kommer att ansvara för delar av Humlegårdens fastighetsbestånd i Stockholms innerstad.

 

Johan Larsson arbetar som kommersiell förvaltare i Stockholm med fokus på bolagets bestånd i söderort. Han har en examen från Lunds tekniska högskola, där han studerat till civilingenjör i lantmäteri. Johan Larsson ersätter Jens Folkesson, som har internrekryterats till avdelningen för investering och utveckling på Humlegården, där han nu är verksam som projektchef.

 

– Våra marknadsområdeschefer har en viktig funktion i bolaget då de fokuserar på fastigheternas operativa och strategiska utveckling, och ansvarar för såväl kundrelationen som fastigheternas ekonomiska utveckling, säger Peter Lind, Fastighetschef, Humlegården Fastigheter AB. Vi ser fram emot att välkomna Johan till vårt team, han har stor erfarenhet av Stockholmsmarknaden och delar vår uppfattning om att nöjda kunder är centralt i förvaltningen av fastigheter, säger Peter Lind.

torsdag, 08 december 2016 11:47

Niam hyr ut i Strömpilen, Umeå

alt

Fastigheten Strömpilen 1 är attraktivt belägen i Umeå och är en av regionens ledande destinationer för externhandel.


Niam välkomnar Lager 157 och Blomsterlandet som nya hyresgäster i fastigheten Strömpilen 1 i Umeå. Niam köpte fastigheten hösten 2015 av Citycon och har sedan dess aktivt arbetat med att utveckla handelsplatsen.
    

– Vi upplever ett stort intresse för Strömpilen, från såväl handlare som besökare, och vi är väldigt glada för att Lager 157 och Blomsterlandet väljer att etablera sig på Strömpilen. Två starka butikskoncept som kompletterar befintligt utbud på ett bra sätt. Vi fortsätter nu arbetet med att utveckla Strömpilen vidare och vi hoppas att kunna tillföra ytterligare butikskoncept inom kort, säger Victor Wettergren, Fund Manager på Niam.
    

Avtalen med Lager 157 är på tio år och omfattar 1.600 kvm i det före detta Sliperiet och butiken öppnar i vår, medan Blomsterlandet ska hyra 1.200 kvm i Strömpilens handelsområde, också på ett tioårigt kontrakt från och med nästa höst. Blomsterlandet ska även etablera även försäljning på anslutande utomhusytor.
    

LMW Centrumkonsult ansvarar för uthyrning och utveckling av lokaler på Strömpilen och har i samarbete med Newsec Asset Management och Niam förhandlat avtalen med hyresgästerna.
    

– Det händer mycket inom handeln i Umeå och det handlar om att hitta sin nisch för varje handelsområde. Detta känner jag att Niam har gjort med Strömpilen, vilket kommer att stärka området än mer, säger Lena Wikman, LMW Centrumkonsult

onsdag, 07 december 2016 18:27

Bonava utvecklar 550 lägenheter i Uleåborg

alt

Bonava bebygger hela tio kvarter i Ahjo-Kaleva, Uleåborg.

 

Bonava utvecklar ett varierande bostadsområde på 10 kvarter i Ahjo-Kaleva regionen i Uleåborg i norra Finland. Totalt kommer projektet att omfatta 550 lägenheter.

 

Det blir ett område med småstadskänsla och ombonade kvarter som förenar trivsel och trygghet med livskvalitet för alla åldrar. Skolor, mataffärer och natursköna omgivningar kommer att finnas inom gångavstånd från området.

 

Befolkningstillväxten i Uleåborg är störst i Finland. Många av de som söker sig till regionen är unga, utbildade och på väg att ta nästa steg i livet.

alt
Svenska Hem i Bromma ska snart bygga 100 bostadsrätter i Hökarängen. Illiustration ÅWL Arkitekter

 

Svenska Hem i Bromma planerar att bygga tre bostadshus med cirka 100 lägenheter i form av bostadsrätter vid Russinvägen i Hökarängen.

 

Förslaget innebär att Svenska Hem i Bromma kommer bygga tre bostadshus på sluttningen längs Russinvägens nordöstra sida i Hökarängen. I samband med projektet kommer dessutom gångbanan längs Russinvägen att breddas och körbanan bli något smalare.

 

Av bostadshusens cirka 100 lägenheter ska majoriteten av lägenheterna vara ettor under 35 kvm, runt en tredjedel av lägenheterna ska vara tvåor mellan 53 och 63 kvm, medan en sjättedel av bostäderna ska vara treor om cirka 70 kvm. Lägenheterna i entréplan får uteplatser på mark, medan övriga lägenheter får egna balkonger.

 

Förslaget har anpassats för att husen ska följa områdets karaktär. Detaljplanen reglerar bland annat husens höjd, fasadernas och balkongernas utseende, samt mellanrummen mellan husen med mera.

 

Planområdet ligger på oexploaterad mark i en sluttning längs Russinvägens nordöstra sida. Området ligger nära Hökarängens centrum och tunnelbana.

 

I centrumet finns vårdcentral, tandläkare, matbutik och ett 40-tal andra butiker, mat- och serviceställen. Större centrum nås lätt med tunnelbanan. Farsta centrum ligger en tunnelbanestation bort och till T-centralen tar det cirka 20 minuter.

 

Koncernen Svenska Hem i Bromma ägde fastigheter under 2015 för cirka för 282 Mkr. Samma år var bolagets soliditet cirka 52 procent. Vinsten efter skatt blev för 2015 drygt 23 Mkr.

onsdag, 07 december 2016 15:55

Stena: SCA-huset klart för inflyttning

alt
SCA-huset blir tillsammans med Mölndal Galleria en viktig del i Mölndals innerstad.

 

alt

Christina Rydebrink, vd för SCA Hygiene Procucts Sverige.

 

SCA – en av Göteborgsregionens största privata arbetsgivare – flyttar under vecka 50 in med cirka 1.000 medarbetare in i SCA-huset – det nya landmärket vid Mölndals Bro, ägt av Stena Fastigheter. Flytten är en av de största i Göteborgsregionen på över tjugo år.

 

Från Mölndal styrs en betydande del av SCA-koncernens globala hygienverksamhet. Här bedrivs bland annat omfattande innovationsarbete, teknologiutveckling, global marknadsföring samt försäljning och inköp.

 

– Kontoret är lite av hjärtat av vårt globala bolag med 44.000 anställda. SCA-huset kommer vara en modern och inspirerande arbetsplats med de bästa förutsättningarna för vår innovationsdrivna kultur, säger Christina Rydebrink, vd SCA Hygiene Products Sverige.

 

SCA-huset omfattar 25.000, varav 22.000 kvm är kontor, konferensytor, restaurang & servicefunktioner och 3.000 kvm laboratorium

 

Två spårvagnslinjer kommer att vända under huset, som är utvecklat och byggt av NCC, ritat av Rstudio for architecture och inrett av Shape Inredningsarkitekter.

 

Stena Fastigheter tillträder fastigheten den 15 december.

onsdag, 07 december 2016 12:03

Skanska säljer för 830 Mkr i Warszawa

alt

Kontorsbyggnaden Atrium 2 i Warszawa har Credit Suisse som största hyresgäst.


Skanska har sålt kontorsbyggnaden Atrium 2 i Warszawa, Polen, till HANSAINVEST Hanseatische Investment GmbH. Värdet av transaktionen är 88 MEUR, cirka 830 Mkr, och försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe under det fjärde kvartalet 2016.
    

Kontorsbyggnaden Atrium 2, som förväntas få LEED Platinum-certifiering, invigdes i våras och den totala uthyrningsbara ytan är över 20.000 kvm. Atrium 2 har ett mycket bra läge i Warszawas centrum med god tillgång till kollektivtrafik. Utvecklingen av projektet har också förbättrat omgivningen kring fastigheten för lokalbefolkningen. Ett antal kreativa lösningar för att skapa nya ytor har genomförts, vilket inkluderar ett grönt torg, renovering av ett promenadstråk och en stor väggmålning.
    

Nyligen köpte Skanska mark i närheten av Atrium 2 med en uthyrningspotential om cirka 60.000 kvm.