30 april 2024

Redaktionen

måndag, 12 december 2016 11:48

CushWake rekryterar Jessica Gräsberg

alt

                                                                                                                        
Cushman & Wakefield har under året etablerat verksamhet inom uthyrning och utveckling av kontor och retail. Som ett led i utvecklingen har Jessica Gräsberg (bilden) anställts som projektledare och uthyrare inom affärsområdet Agency Leasing. Ytterligare rekryteringar kommer att följa. Jessica Gräsberg, 36, har tio års erfarenhet från fastighetsbranschen och har tidigare varit anställd på Jernhusen och Real Competence och bland annat arbetat med uthyrning för Aberdeen, Novi och Vasakronan.
    

– Jessica har rätt inställning och ett stort driv, därmed har hon förmåga att göra skillnad i varje uppdrag. Jag ser mycket fram emot att arbeta tillsammans med henne, säger Johan Zachrisson, Head of Agency Leasing, Cushman & Wakefield i Sverige.
    

– Vårt mål på Cushman & Wakefield är att attrahera de bästa talangerna för att kunna nå de bästa resultaten för våra kunder. Jag är övertygad om att Jessica på ett mycket bra sätt kommer att bidra till utvecklingen inom vår uthyrningsverksamhet, säger Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics för Cushman & Wakefield.

fredag, 09 december 2016 16:41

Global finanskris 2017?

alt

Jim Willie CB menar att det blir kris på bank- och råvarumarknader under 2017.

 

Oraklet, Jim Willie CB, ser i nyhetsbrevet Hat Trick Letter, många orosmoln för 2017. Dessa är:

 

1. Oro över en italiensk bankkollaps, särskilt för storbanken Monte dei Paschi di Siena, vilket leder till stora problem på den europeiska marknaden för statsobligationer.

 

2. Om US Dept Treasury och deras Exchange Stabilization Fund säger Jim Willie:

– Exchange Stabilization Fund är verkligen gigantisk, hur stor den är i biljoner dollar, är en mycket väl bevarad hemlighet. Men potentialen för att alla säkringar ska gå ur fonden är uppenbar, vilket innebär en stor eldfara för obligationsmarknaden.

 
3. US Fed genomför en räntehöjning under 2017. Fed behöver höja räntan ett snäpp, för att hålla ned den korta löptiden för US Treasurys obligationer. Men även den långa löptiden på statsobligationerna är i riskzonen.

 

4. På världens finansmarknader finns bankderivat om minst 700 biljoner dollar, vilket kan skrämma vettet ur alla människor som har bankkonton.

 

5. Fortsatta problem i Europa. Grekland kan följa Italien om ett utträde från den gemensamma valutan euro. Därutöver kan den politiska instabiliteten i Europa innebära att Turkiet närmar sig Ryssland och Kina.

 

6. Donald Trumps politik kommer att skapa oro och handelshinder, vilket blir murar för ekonomisk utveckling.

 

7. Saudiarbabiens godkännande att acceptera valutan yuan i sin oljeexport till Kina, trots att Saudiarabien och dess valuta riyal är bundna till amerikanska obligationer. Detta kan skapa stor oro på råvarumarknaderna. TM

fredag, 09 december 2016 15:44

Klartecken för framtidens Centralstation

alt

– En överdäckning av spårområdet vid Centralstationen är en chans att laga ett sår i stadsväven och binda ihop ett område som idag bara är en genomfartsplats. Utvecklingen i västra city är en unik möjlighet för Stockholm att utveckla och expandera city, säger Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

 

Stadsbyggnadsnämnden beslutade under torsdagen att tillsammans med fastighetsägaren Jernhusen starta detaljplaneprocessen för centralstationsområdet i Stockholm, omfattande en större överdäckning av spårområdet kring Centralstationen. Målet är på överdäckningen att skapa nya stationsbyggnader till år 2025.

 

– Nästa generations tåg och resenärer ställer nya krav på en effektiv, tillgänglig och attraktiv station, säger Ann Wiberg, affärsområdeschef på Jernhusen. Framtidens Centralstation ska bli en plats med egna besöksvärden och en värdig entré till Stockholm.

 

Ett levande och effektivt centralstationsområde växer i betydelse när huvudstadens arbetsmarknadsregion växer snabbare än alla prognoser.

 

– En överdäckning av spårområdet vid Centralstationen är en chans att laga ett sår i stadsväven och binda ihop ett område som idag bara är en genomfartsplats. Utvecklingen i västra city är en unik möjlighet för Stockholm att utveckla och expandera city, Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

 

För att utnyttja det tidsfönster som skapas när pendeltågstrafiken flyttar till Citybanan 2017 inledde Jernhusen våren 2016 tillsammans med Stockholms Stad och Trafikverket utvecklingen av stationsområdet. Utvecklingen innebär att plattformarna förlängs för att ta hand om längre tåg. Den nya stationen delas i två byggnader på var sida om Klarabergsgatan. Trafiken på Klarabergsgatan kommer med stor sannolikhet bli mycket begränsad vilket gör att Klarabergsplan kan omvandlas till ett nytt stadstorg med bussangöring som förbättrar bytespunktsfunktionen avsevärt. Vid centralstationsområdet finns det också potential att utveckla nya kontor, vilket underlättar för fler att resa kollektivt till jobbet.

 

– Trafikverkets uppdrag är att bygga tillgänglighet i Sverige, och vi ser positivt på att vara med och utveckla Stockholms Centralstation som är Sveriges största resenärsnod. En om- och utbyggnad av Centralstationen ser vi som en helhetslösning som ska innebära en förbättring för både resenärer och stadens invånare, samtidigt som vi säkerställer godstransporter och värnar om järnvägen som riksintresse, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverket.

 

Den befintliga stationen kommer fortsätta vara en destination där resande, restauranger, handel och den anrika miljön står i centrum. Exakt hur den befintliga stationen ska integreras med de nya byggnaderna och vad det betyder för resenärsflödet kommer att framgå under detaljplanearbetet.

fredag, 09 december 2016 15:37

Heimstaden köper för 275 Mkr i Norrköping

alt

Kv Enen i centrala Norrköping.


Med tillträde den 1 februari nästa år köper Heimstaden kvarteret Enen i centrala Norrköping av Magnentus för ett underliggande fastighetsvärde om 275 Mkr. I förvärvet ingår 149 lägenheter samt några lokaler. Total uthyrbar yta uppgår till knappt 9.000 kvm. I kvarteret finns även en återstående byggrätt för bostäder om 2.100 kvm ljus BTA.
    

Fastigheterna består bland annat av två paradfastigheter uppförda år 1896 i fransk nyrenässansstil, med tinnar och torn som vetter ut mot Södra Promenaden. Samtliga fastigheter och lägenheter är renoverade till yttersta skick.
    

–Jag är nöjd med att kunna komplettera vårt fastighetsbestånd med denna typ av fastigheter. Det är sällsynt i dessa tider att ett bostadsbestånd med detta läge och kvalitet kommer ut på marknaden. Att dessutom få möjlighet till nyproduktion på befintlig byggrätt är grädde på moset, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.

fredag, 09 december 2016 13:11

Castellum säljer för 486 Mkr i Luleå

alt

Lejonet 11 är uthyrd till 99 procent och har ett totalt hyresvärde om 33 Mkr. Den genomsnittliga kontraktslängden är 8 år och största hyresgäster är Sveriges Domstolar, Rikspolisstyrelsen och Kronofogdemyndigheten.


Castellum säljer kontorsfastigheten Lejonet 11 till Specialfastigheter och lämnar därmed Luleå. Fastigheten, som omfattar 21.800 kvm, säljs för 486 Mkr efter avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om 27 Mkr. Priset översteg senaste värdering med 28 Mkr och köpeskillingen vid förvärvet av Norrporten i våras med 27 procent. Resultatet kommer även påverkas av upplösen av goodwill om cirka 15 Mkr samt uppskjuten skatteintäkt om cirka 55 Mkr. Pangea var rådgivare åt Castellum.
    

Efter att förvärvet av Norrporten – den näst största fastighetsaffären i Sverige genom tiderna – offentliggjordes i april aviserade Castellum att försäljningar om minst 4 Mdr kr skulle genomföras som en del i finansieringen av affären. Castellum kan nu summera en försäljningsvolym som är högre: med försäljningen i Luleå har bolaget sålt fastigheter för cirka 6,8 Mdr kr sedan i våras.
  

Samtidigt fortsätter Castellum att investera för att försörja kunder med nya, effektiva lokaler. För närvarande driver bolaget 19 större ny-, till- eller ombyggnadsprojekt till ett sammanlagt värde av 2,1 Mdr kr.
    

– Jag är nöjd över att vi nu genomfört de försäljningar vi aviserade vid köpet av Norrporten. Vår ambitionsnivå är oförändrad: att nettoinvestera motsvarande 5 procent av vårt fastighetsvärde varje år – det vill säga upp mot 10 Mdr kr över en treårsperiod, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.

fredag, 09 december 2016 12:32

Stockholmshems hk endast 18 våningar

alt

Stockholmshems planerade höghus i Skärholmen. Skiss: Soderberg Sthlm


Stockholmshems styrelse fattade på torsdagskvällen ett inriktningsbeslut att starta arbetet för att bygga ett 18 våningar högt hus i Skärholmens centrum. Huset ska innehålla cirka 100 bostäder och fyra våningar lokalyta med bland annat Stockholmshems nya huvudkontor. Projektet beräknas kosta cirka 400 Mkr. Den ursprungliga planen var att byggnaden skulle få 24 våningar, men det satte Luftfartsverket stopp för.
    

Stockholmshem har i uppdrag från ägaren Stockholms stad att flytta sitt huvudkontor från Södermalm till Skärholmens centrum. Syftet är att bidra till att skapa fler arbetsplatser och inspirera fler verksamheter att etablera sig i ytterstaden samt att frigöra mark för bostäder i mer centrala lägen.
    

– Vi vill skapa ett utropstecken i Skärholmens centrum som både kan stå för satsningen Fokus Skärholmen och Stockholmshems egna ambitioner att bidra till stadsdelens fortsatta utveckling. Utöver fler bostäder och arbetsplatser hoppas vi att vårt höga hus med nya lokaler kan inspirera till ännu mer kulturverksamhet i stadsdelen, säger Kadir Kasirga (S), ordförande för Stockholmshem.
    

Fokus Skärholmen är en satsning som initierades av Stockholms stad tidigare i år. Projektets mål är att 4.000 nya bostäder ska byggas i stadsdelarna Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng – med tillhörande förskolor och skolor, närservice, mötesplatser och satsningar på parker och grönområden
    

I samband med Stockholmshems planerade satsning i Skärholmen har Kulturhuset/Stadsteatern fått i uppdrag att utveckla den verksamhet de sedan många år bedriver i Skärholmens Centrum. En dialog pågår om möjligheterna att samarbeta kring det gemensamma torget och de nya lokaler som Stockholmshem bygger.
    

Den tänkta platsen för det nya huset är i södra änden av gamla Skärholmens gymnasium och kräver ny detaljplan. Nästa steg är ett inriktningsbeslut även i kommunfullmäktige under 2017 och en inflyttning kan troligen bli aktuell 2021-2022. Hur många bostäder som kan bli möjliga på kontorstomterna på Södermalm och i Solberga som Stockholmshem lämnar i samband med flytten kommer att utredas vidare.

fredag, 09 december 2016 12:30

Profi hyr ut till Philips och Polisen

alt
Thomas Sipos.


Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Philips respektive Polisen i Bredden/InfraCity. Uthyrningsaffärerna omfattar totalt 2.000 kvm kontorslokaler, jämnt fördelade på respektive hyresgäst.
    

Uthyrningen till Philips innebär att bolaget etablerar utbildningsverksamhet inom affärsområdet Medical Products till InfraCity medan Polisen sametablerar utredningsverksamheten för Sollentuna och Upplands Väsby i ändamålsenliga kontorslokaler.
    

– Det här är två strategiskt viktiga uthyrningar som på flera sätt stärker platsen och bidrar positivt till övriga hyresgästers verksamheter i Bredden/InfraCity. Tillsammans med tidigare uthyrningar har vi under året genomfört kontorsetableringar omfattande mer än 5 000 kvm, motsvarande närmare 300 arbetsplatser, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter.

fredag, 09 december 2016 12:26

Engwall fortsätter som vd för Hemfosa

alt
Jens Engwall.


Jens Engwall kommer att kvarstå som vd även efter 2017 och fortsätta arbetet med att utveckla Hemfosa. Med anledning av detta har styrelsen beslutat att Joacim Sjöbergs roll som vice vd försvinner och kommit överens med honom om att hans anställning i bolaget avslutas.
        

– Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att stärka Hemfosa som specialist inom samhällsfastigheter. Vi har en väl anpassad och fungerande organisation på plats med en mycket kompetent ledningsgrupp för den fortsatta utvecklingen av verksamheten, säger Jens Engwall.
    

Joacim Sjöberg tillträdde som ledande befattningshavare på Hemfosa i oktober och kom närmast från en position som Chef för Corporate Finance på Swedbank. Planen var att han före utgången av 2017 skulle efterträda Jens Engwall som vd. Se länk nedan:

 

http://fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14789:joacim-sj%C3%B6berg-b%C3%B6rjar-p%C3%A5-hemfosa&Itemid=319

fredag, 09 december 2016 12:22

NCC utökar lagret åt Ahlsell

alt

Byggvarugrossisten Ahlsells nya logistikhall i Hallsberg ska bidra till hjälpa bolaget att hantera en ökad försäljning.


NCC bygger en ny logistikhall om 12.500 kvm vid Ahlsells logistikcentrum i Hallsberg och hjälper därmed byggvarugrossisten att fortsätta växa. Uppdraget omfattar stora markarbeten och är värt 95 Mkr.
    

Den nya hallen blir en fristående byggnad på området för Ahlsells centrallager. Det nuvarande rörlagret flyttar ut från huvudbyggnaden, den frigjorda ytan kan därefter användas till att expandera övrig verksamhet.
    

I samband med projektet ska NCC bland annat flytta 60.000 kubikmeter schaktmassor inom området och flytta två dammar för lokalt omhändertagande av dagvatten och anlägga 350 meter dagvattenkulvert. Vidare ingår asfaltering av en yta om 63.000 kvm, vilket ska användas för omlastning och som utomhuslager. Rörhallen byggs med stålstomme och får väggar av isolerande sandwichelement. Målet är att den ska stå klar sommaren 2017.
    

– Vi jobbar för fullt med projektet som kommer att ta tio månader inklusive den inledande planeringen. Tempot innebär att vi har stort fokus på vår planering och logistik, säger Robert Davidsson, produktionschef på NCC Building i Örebro.

torsdag, 08 december 2016 18:14

Byggstart för 209 bostäder i Lunden

alt

Wallenstam bygger 115 hyresrätter och Tornstaden bygger 94 borätter för brf Taksparren på Ulfsprregatan i Lunden, Göteborg.

 

Igår tog Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, tillsammans med Wallenstam ett första sprängskott för 115 hyresrätter i stadsdelen Lunden i Göteborg.

 

Wallenstams nyproduktion vid Ulfsparregatan, i hjärtat av Lunden omfattar två hus med yteffektiva lägenheter, främst ettor och tvåor, med en preliminär inflyttning fjärde kvartalet 2018. Sprängning och markarbete för nyproduktionen genomförs tillsammans med Tornstaden som bygger 94 bostadsrätter intill Wallenstams två hus.

 

– Med denna nyproduktion tillför vi attraktiva hyresrätter till ett av Göteborgs mest populära bostadsområden. Det är ett trevligt läge med närhet till butiker, restauranger och kommunikationer samt cykelavstånd till Göteborgs innerstad, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

 

Tornstadens 94 bostadsrätter i brf Taksparren är också fördelade på två hus med en gemensam innergård. Bostadsrätterna säljstartades den 24 november och har fått ett stort gensvar från marknaden:

 

– Intresset för projektet är väldigt stort och det visar på behovet av nyproducerade lägenheter i stadent, säger Therese Kilenstam, vd för Tornstaden Projektutveckling och ansvarig för projektet Brf Taksparren.