30 april 2024

Redaktionen

alt

Midrocs och Riksbyggens vinnande förslag i Ulleråker, ett av landets största pågående stadsutvecklingsprojekt. Arkitekt: Erik Giudice Architects

 

Tillsammans har Midroc och Riksbyggen vunnit en markanvisningstävling om närmare 300 bostadsrätter i det norra kvarteret i Ulleråker, Uppsala. Det nya bostadskvarteret, i vilket huvudprojektledaren Midroc investrar cirka 500 Mkr, kommer att innehålla det senaste när det gäller skapa ett hållbart boende och en arkitektur som sticker ut. Byggstart är planerad till 2018.

 

– Det är hit som många studiebesök kommer att gå under de kommande tio åren när man besöker Uppsala för att titta på framtidens boende, säger Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala.

 

Midrocs och Riksbyggens vinnande förslag ska utgöra en stad i staden och bygger på tanken att människor ska dela innergård, bil, cykel och saker. Istället för en privat bostadsgård utformas en publik så kallad pocketpark med öppna gräsytor, vattendammar och planteringar. Möjlighet för de boende att odla närproducerad mat kommer också att finnas.

 

– Vi vill göra det lätt för de boende att leva klimatsmart. Till exempel kommer de boende att kunna nyttja en gemensam cykel- och bilpool, säger Johan de Besche, affärschef på Midroc Property Development.

 

Midroc kommer att uppföra 150 borätter i det norra kvarteret. Riksbyggen kommer att uppföra 142 borätter, och inom området planeras också för 1.200 kvm småskaliga, flexibla lokaler.     

 

– Vi är mycket glada över att vi vunnit markanvisningen och får möjligheten att använda hela Riksbyggens breda kompetens när det gäller att skapa attraktiva och hållbara boendemiljöer, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

alt

Oscar Properties vann markanvisningstävlingen för 80 bostadsrätter i kvarteret Östern, mellan kyrkan och Tuletornen. 22 tävlingsförslag deltog i tävlingen. Bild: Arkitektbyrå Jägnefält Milton

 

Intresset för att få bygga Sundbybergs nästa märkesbyggnad är stort. Av de 22 tävlingsbidrag som lämnades in vann Oscar Properties ”Cubrick”. Bostadshuset blir granne med Tuletornen och kyrkan, centralt i Sundbyberg. Bostadshuset ska ansluta till Sundbybergs kyrka med omgivande park och de relativt nybyggda Tuletornen och kommer att inrymma cirka 80 lägenheter.

 

”Cubrick”
Oscar Properties har uppmärksammats för sina unika, designade och kreativa bostadsprojekt både genom konvertering och också nyproduktion, exempelvis Norra tornen i Stockholms innerstad.

 

– Vi är så klart mycket stolta över förtroendet att få förverkliga detta bostadsprojekt i Sundbyberg. Uppdraget ligger i linje med vår strategi att expandera i attraktiva områden utanför tullarna, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Cubrick består av två huskroppar med tydlig identitet, en högre byggnad samt en lägre del med grönskande och väl tilltagna terrasser och balkonger. Fasaden kommer att kläs i handslaget tegel och fönsterkarmar och bleck kommer att utföras i koppar. Koppar och tegel har inspirerat till namnet CU plus Brick.

 

22 tävlingsbidrag
Den 15 juni bjöd Sundbybergs stad in till markanvisningstävling och intresset har varit mycket stort. 22 tävlingsbidrag anmäldes, vilket är ovanligt många också i jämförelse med markanvisningstävlingar i Stockholm. Det vinnande förslaget beslutades i exploaterings- och hållbarhetsutskottet i måndags kväll.

 

Det vinnande förslaget kommer att ligga till grund för markanvisningsavtal, upprättandet av en detaljplan och genomförande. Den anvisade marken kommer att överlåtas med äganderätt och förslaget ska omfatta bostäder med upplåtelseformen bostadsrätt.

 

Fakta Oscar Properties
Oscar Properties bildades 2004 med visionen att skapa unika, designade, kreativa och moderna bostäder med utgångspunkt i varje byggnads historia. Projektportföljen uppgår till 2.744 bostäder, varav 1.047 bostäder är under pågående produktion

alt

Joakim Larsson, oppositionsborgarråd i Stockholm. Foto: Peter Knutson

 

Idag under tisdagen den 12 december beslutade den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholm att på kommunfullmäktige anta förslagen om att kraftigt höja tomträttsavgälderna för småhus och flerbostadshus. Det tidigare förslaget fick massiv kritik från nästan alla remissinstanser. I oktober i år, krävde Moderaterna en återremiss eftersom remissinstanserna inte fått tycka till om de reviderade förslagen. Någon ny remissrunda har trots detta inte genomförts. Moderaterna kommer därför att överklaga besluten med hänvisning till beredningskravet i kommunallagen.

 

– Jag kan inte se det på något annat vis än att dagens beslut om tomträttsavgälderna strider mot kommunallagens beredningskrav. Vi anförde samma kritik inför beslutet om stadens Vision 2040, vilket bekräftades av att Förvaltningsdomstolen upphävde visionen. Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna vägrar lyssna på både vår och domstolens kritik kring den formella ärendeprocessen. Vi kommer därför att överklaga ärendena om tomträttsavgälderna på samma formella grunder, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

– Socialdemokraterna har hanterat hela processen på ett väldigt märkligt sätt från början till slut. Oberoende av kritiken i sak så kommer vi inte ifrån att det nuvarande förslaget inte har beretts korrekt och det är tveksamt om beslutet skulle hålla vid en laglighetsprövning. Det är för oss en självklarhet att de som berörs av förslaget ska ges tillfälle att yttra sig över det beslut som kommunfullmäktige föreslås fatta, säger Joakim Larsson.

måndag, 12 december 2016 17:50

HEBA köper 155 bostäder i Tullinge

alt
HEBA ska nu i Tullinge bygga 2 byggnader med totalt 155 lägenheter och 52 parkeringsplatser. Byggnaderna är i 5 våningsplan och omfattar totalt 5.275 kvm bostadsarea.

 

 

HEBA har tecknat avtal med Södertörn Holding AB, ett bolag inom Wästbygg Gruppen AB, avseende förvärv av ungdomsbostäder i Tullinge. Affären genomförs som en så kallad forward funding affär. HEBA förvärvar samtliga aktier i bolaget Tullinge Ungdomsbostäder AB som innehar tomträtten för fastigheten och som tecknar ett totalentreprenadavtal med Wästbygg för uppförandet av bostäderna. Den planerade byggnationen består av 2 byggnader med totalt 155 lägenheter och 52 parkeringsplatser. Byggnaderna är i 5 våningsplan och omfattar totalt 5.275 kvm bostadsarea.

 

Villkor för tillträde enligt aktieöverlåtelseavtalet är att bygglov har erhållits och att upphandling av entreprenör har ägt rum, vilket bedöms ske under första kvartalet 2017. Färdigställande av totalentreprenaden planeras ske i oktober 2018. Värdet på affären inklusive ersättning för totalentreprenaden uppgår till cirka 216 Mkr. Betalningen sker enligt lyftplan vartefter byggprojektet fortskrider. Förvärvet kommer att lånefinansieras.

 

– Förvärvet av ungdomsbostäderna i Tullinge innebär att vi utökar vår verksamhet i närheten av universitets- och sjukhusområdet i Flemingsberg. HEBA äger sedan tidigare 380 lägenheter i Huddinge. Under sommaren 2017 tillträder vi ett pågående byggprojekt med 184 nya lägenheter i Flemingsbergsdalen. Den aktuella fastigheten i Tullinge ligger på 7 minuters promenadavstånd från Tullinge pendeltågstation och 6 minuters cykelavstånd från Södertörns Högskola, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.

måndag, 12 december 2016 16:26

White ritar för polisutbildningen i Växjö

alt

White arkitekter får förnyat förtroende att skapa lokaler för polisutbildningar i Växjö.

 

White har fått i uppdrag av kommunägda Videum att utforma nya lokaler för polisstudenterna vid Linnéuniversitetet i Växjö. Det blir en fortsättning på Whites uppskattade arbete från 2002 då den nya polisskolan stod klart på campus. Den befintliga byggnaden är opretentiöst utförd i tidlös design och målad med Falu rödfärg. Videum var enkla i sin beställning: skapa något minst lika bra som den gamla byggnaden.

 

– Genom åren har vi fått mycket beröm för det första huset som har stått sig väldigt bra och fortfarande ser nästan nytt ut. Nu ska vi rita en ny byggnad med samma höga kvalitet, säger Jimmie Ahlgren, kontorschef på White i Halmstad.

 

Bra campus och attraktiva läromiljöer är en etablerad konkurrensfördel för polisutbildningen i Växjö, och ett givet riktmärke för arkitekternas arbete. Dagens 350 elever ska på kort tid växa till cirka 1.000 per år. Målet är att den nya byggnaden ska stå klar vid årsskiftet 2017-2018.

måndag, 12 december 2016 16:16

Ostindiefararen räddas kvar i Göteborg ​

alt
Ostindiefararen Götheborg när skeppet återvänder till Göteborg efter en turné i Östersjön sommaren 2008.

 

Flera tunga aktörer från Göteborgsregionens näringsliv går samman för att skapa ett nytt historiskt besöksmål i Göteborgs city. I samarbete med Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen tryggas framtiden för Ostindiefararen Götheborg. Nya Masthuggskajen blir ny placering för skeppet samt ett besökscenter som ansluter till Göteborgs långa historia som internationell handels- och sjöfartsstad.

 

Ett konsortium med Stena, Elof Hansson, NCC och Riksbyggen säkrar finansieringen tillsammans med tre av Göteborgs största företag – SKF, Volvo Cars, och AB Volvo – samt Västra Götalandsregionen, som väntas fatta beslut i frågan på onsdag, och de tre kommunala bolagen Business Region Göteborg, Göteborg & Co och Göteborgs Hamn. Näringslivet står för 65 procent av finansieringen som säkrar verksamheten de kommande tio åren.

 

Vidare bidrar Älvstranden Utveckling genom att upplåta kajplats på Eriksberg i väntan på att en provisorisk paviljong för ett Visitors Center byggs på Masthuggskajen. Lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 ska en permanent besöksanläggning stå färdig runt Ostindiefararen.

 

Svenska Ostindiska Companiet AB (SOIC AB) som äger skeppet Götheborg har länge sökt efter ny finansiering. Ett alternativ har varit en försäljning utomlands, men då skulle Göteborg ha förlorat en attraktion som många sätter stort värde på och som många också bidragit till.

 

– Det har varit ett mycket stort engagemang i Ostindiefararen genom åren. Från de första dykningarna i Göteborgs hamninlopp till seglingen till Kina. Genom alla eldsjälars insatser har skeppet gjort ovärderlig nytta för att marknadsföra Göteborg, Västra Götalandregionen och hela Sverige internationellt. Det är därför extra roligt att skeppet blir kvar i Göteborg, säger Lars G Malmer, ordförande i stiftelsen Ostindiefararen Götheborg.

måndag, 12 december 2016 16:13

CBRE köpcentrumfond stänger på 753 MEUR

alt
Florencio Beccar, Head of EMEA Retail och Fund Manager of ESCF II.

 

CBRE European Shopping Centre Fund II (ESCF II) har genomfört en slutlig stängning av fonden på 753 MEUR (7,3 Mdr kr), inklusive 71,1 MEUR co-investment-kapital. Fonden övertecknades och det egna kapitel överstiger det ursprungliga målet.

 

– Kapitalresningen överträffade våra förväntningar och visar att investerare uppskattar förvaltare med en fokuserad och specialiserad investeringsstrategi. Inte minst visade det sig lyckat för utvecklingen för vår första fond. Vi är nöjda över att 35 procent av investerarna är befintliga ESCF-klienter, säger Florencio Beccar, Head of EMEA Retail och Fund Manager of ESCF II.

 

Den stängda fonden ska dra fördel av CBRE Global Investors kunnande inom retail med en fokuserad strategi att köpa, förbättra och sälja stora köpcentrum runt om i Europa. Risknivån är Core plus och avkastningsmålet är satt till 11 procent netto IRR. Hittills har fonden genomfört förvärv i Tyskland, Polen, Italien och Spanien.

alt
I kvarteret Björnlandet ska det byggas totalt 158 lägenheter. Storleken på lägenheterna varierar mellan 41 och 119 kvm. Bild: Södergruppen Arkitekter

 

alt

Fasaderna på kvarterets utsida putsas i mustiga kulörer, i lite jordiga nyanser från ockra till rostrött. Gårdens fasader putsas i en ljusare färgskala. Bild: Södergruppen Arkitekter

 

alt

Perspektiv över kvarterets innergård. Bild: Södergruppen Arkitekter

 

 

I ett av Stockholms bästa lägen, med närhet till city och samtidigt vatten och natur in på knuten, bygger Svenska Bostäder nu 158 lägenheter i kv.Björnlandet i Norra Djurgårdsstaden. Inflyttning sker under 2017. Lägenheterna byggs i ett sju våningar högt bågformat lamellhus samt i tre punkthus som är nio våningar höga. Alla husen har den översta våningen indragen. I kvarteret byggs även en förskola.

 

I kvarteret Björnlandet finns totalt 158 lägenheter. Storleken på lägenheterna varierar mellan 41 och 119 kvm. Lägenheterna är välplanerade med hög kvalité i alla materialval och extrautrustade med till exempel micro, tvättmaskin och torktumlare.

 

Portarna har magnetisk låsning och porttelefon. Morgontidningen fås i tidningshållaren vid lägenheten och posten lämnas i postboxen vid porten.

 

En gemensam tvättstuga med grovtvättmaskin finns i lamellhuset (tvättmaskin och torktumlare finns i varje lägenhet). Barnvagnsrum finns i trapphuset i respektive byggnad. Cykelrum finns både på bottenvåning och i källaren. Det finns ett förråd per lägenhet i de olika byggnaderna.

 

De flesta lägenheterna har egen balkong och de flesta lägenheterna i markplan har egen uteplats.

 

I husen finns ett uppvärmt parkeringsgarage med 94 platser varav 10 förbereds för elladdning.

 

Det finns flera busshållplatser i närheten och den närmaste tunnelbanestationrn ligger på cirka 600 meters avstånd.

 

Hyresnivåer

Lägenhetsstorlek              Antal             Yta (kvm)    Preliminär hyra i kr (exkl. tillval)

1 rum och kök                   6                   41-43           8.948-9.292

2 rum och kök                   24                 46-71           10.361-13.717

3 rum och kök                   77                 67-100         13.511-17.414

4 rum och kök                   50                 87-119         16.488-20.341

5 rum och kök                   1                   118              20.535

måndag, 12 december 2016 14:16

Topia/Sveavalvet i hemligt köp om 651 Mkr

alt
Knut Pousette är styrelseordförande i nya Sveavalvet, liksom i D. Carnegie & Co och i Campus Manilla. Pousette är även ledamot i Stendörrens styrelse.

 

 

Topia Fastigheter AB, som byter namn till Sveavalvet AB (publ) (”Sveavalvet”), har avtalat om förvärv av 15 fastigheter i Sverige för ett marknadsvärde om 651 Mkr. Vilka fastigheter som ska förvärvas är tills vidare ej publikt.

 

I samband med förvärvet har Sveavalvet emitterat ett icke säkerställt treårigt obligationslån om 250 Mkr inom ett rambelopp om 400 Mkr. Likviden från emissionen kommer att användas som delfinansiering för de 15 förvärven.

 

Obligationslånet löper till december 2019 med en rörlig ränta om STIBOR 3M + 6,50 procent per år som ska erläggas kvartalsvis. Investerarintresset för obligationslånet har varit starkt och emissionen placerades framgångsrikt bland i huvudsak svenska institutionella investerare. Sammanlagt deltog cirka 50 investerare i emissionen.

 

– Genom obligationsemissionen så stärker vi Sveavalvets finansiella ställning och öppnar en ny finansieringskälla för bolaget. Vi är mycket nöjda över det stora förtroende investerarna har visat oss och det faktum att vi nu har möjlighet att genomföra flera attraktiva förvärv, säger Petter Boström, vd Sveavalvet.

 

ABG Sundal Collier har varit finansiell rådgivare och Wigge & Partners har varit juridisk rådgivare till Sveavalvet.

 

Sveavalvet AB (publ) största ägare är Kvalitena AB (publ) och Peritas Invest AB. Sveavalvet är ett fastighetsbolag aktivt inom segmenten sällanköpsvaror, lager- och lätta industrifastigheter över hela Sverige. Efter de 15 förvärven kommer bolaget att ha en fastighetsportfölj om cirka 1,5 Mdr kr, en yta om cirkaa 208.000 kvm, hyresvärde om 138 Mkr samt ett driftnetto om 116 Mkr. Sveavalvet har fokus på fastigheter med stabila hyresgäster, långa avtal och starka kassaflöden.

måndag, 12 december 2016 11:52

Aberdeen köper för 370 Mkr av NCC

alt

Tornby Handelsgårdar i Linköping är Sveriges femte största handelsområde. NCC:s  butikslokaler i Tornby omfattar 10.000 kvm.

 

alt

Logistikfastigheten i Arendal om 10.000 kvm ligger i bästa logistikläge i Nordens största hamn i Göteborg. Vid försäljningen är fastigheten fullt uthyrd till Brandon och Thermo Fisher.

alt

Logistikprojektet Vattenbrunnen i Brunna Logistikpark i nordvästra Stockholmsregionen är det tredje av flera logistikprojekt som NCC uppför i området.


Aberdeen Asset Management köper logistikfastigheten Vattenbrunnen i Brunna Logistikpark, Upplands-Bro, handelsfastigheten Glasbruket 3 i Tornby Handelsgårdar, Linköping, samt logistikfastigheten Arendal 13:1 i Göteborgs hamn av NCC. De två förstnämnda fastigheterna förvärvas till investeringsstrukturen AP Nordic Investment och den sistnämnda till Aberdeens nya svenska fond Aberdeen Swedish Balanced Property Fund. Det underliggande fastighetsvärdet är cirka 370 Mkr.
    

– Vi är mycket glada över att ännu en gång ha tecknat avtal med NCC om att förvärva fastigheter av hög kvalitet i attraktiva lägen. Jag ser stora möjligheter att fortsätta investera i fastigheter som ger en relativt hög riskjusterad avkastning. Vårt fokus just nu är logistikfastigheter i logistikhubbar, handelsfastigheter i etablerade externa handelsområden i anslutning till regionstäder, moderna kontor i attraktiva lägen utanför de mest centrala delarna av storstäderna samt bostäder, säger Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen Asset Management Sweden.
    

Förvärven omfattar totalt 25.500 kvm fullt uthyrd yta och tillträde sker under december och januari i samband med färdigställande av byggnaderna. Samtliga fastigheter uppförs med målet att uppfylla Breeams krav för klassificeringen Very Good, vilket är i linje med Aberdeens fokus på hållbara och ansvarfulla investeringar.
    

– Förvärvet av logistikfastigheten i Göteborg är den första investeringen för Aberdeens nya svenska fond Aberdeen Swedish Balanced Property Fund och speglar det fokus fonden har på långsiktigt hållbara investeringar. Fastigheten är uthyrd på långa hyresavtal och förväntas generera stabila kassaflöden över tiden, säger Thomas Holm, Fund Manager på Aberdeen Asset Management Sweden.
    

– Hög aktivitet har gett resultat och alla tre projekten är utmärkta exempel på att vi återigen har lyckats hyra ut och sälja framgångsrika projekt i attraktiva områden som växer. Det känns extra bra när både våra hyresgäster och investerare väljer att utöka sin verksamhet i samverkan med oss. Försäljningen är ett led i vår ambition att vara den ledande aktören inom utveckling av kommersiella fastigheter, säger Katarina Wåhlin Alm, vd för NCC Property Development Sverige.