30 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                                
Skanska Sveriges ledningsteam förstärks vid årsskiftet med Alexandra Laurén (bilden t v) som blir vice vd med ansvar för Affärsutveckling och Anders Erlandsson (bilden t h) som utses till direktör för arbetsmiljö och hållbarhetsfrågor.
    

– Jag välkomnar Alexandra Laurén och Anders Erlandsson till ledningsteamet. Med deras kompetens och gedigna erfarenhet har de rätta förutsättningarna för att driva utvecklingen framåt, säger Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige.
    

Alexandra Laurén har haft en rad olika roller inom Skanska, senast som ansvarig för Skanskas bostadsutveckling Nya Hem i Stockholm. I rollen som vice vd Affärsutveckling kommer hon att ansvara för Skanska Sveriges projektutveckling och marknadsfrågor.
    

Anders Erlandsson har lång erfarenhet av Skanskas byggverksamhet och kommer närmast från rollen som regionchef för husverksamheten i Göteborg.

alt

Arvid Lindqvist och Martin Malhotra.

 

I decemberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex från 42,5 till 44,4, vilket indikerar ett positivt trendbrott i kreditsentimenten. Det råder dock en fortsatt åtstramning på marknaden, där bankerna och fastighetsbolagen är överens om att kreditmarginalerna ökar.

 

– Sentimentet på kreditmarknaden har stadigt försämrats sedan september 2015, trots en relativt hög riskvillighet hos investerarna. Det är sannolikt ett tecken på riskaversion hos bankerna, som inte vill öka sin exponering mot fastighetssektorn. Svagare tillgång till bankfinansiering och stigande utlåningsmarginaler skapar goda möjligheter för aktörer med tillgång till finansiering att köpa i främst sekundära lägen, eftersom det blir färre som kan buda, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

 

Fastighetsbolagens kvartalsrapporter för tredje kvartalet 2016 visar på en fortsatt, men något avmattande trend, med fallande genomsnittsränta, kreditbindningstid och räntebindningstid. Dessutom har den genomsnittliga belåningsgraden sjunkit, efter en relativt stor ökning under andra kvartalet 2016. Den mest anmärkningsvärda utvecklingen finns dock inte i kvartalsrapporterna, utan på börsen.

 

– Aktiemarknaden har varit oerhört volatil sedan septemberupplagan av CREDI. Efter ett ökat börsvärde under tredje kvartalet, vilket höjde börspremien med nästan 50 procent, har fastighetsbolagens ökade börsvärde helt eliminerats under de senaste månaderna. Nästan alla fastighetsbolag har ett lägre börsvärde idag än i slutet av andra kvartalet, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

onsdag, 14 december 2016 16:01

SSM planerar 350 bostäder med LIBU i Nacka

alt

SSM ska bygga bostäder vid Elverkshuset i Nacka.

 

SSM Holding AB fortsätter att expandera sin verksamhet genom att förvärva ett nytt projekt i det attraktivt belägna Elverkshuset i Nacka. Ambitionen är att, via ett nybildat joint venture med fastighetsägaren LIBU Invest, bygga cirka 350 bostäder, varav merparten för mindre hushåll. Byggstart beräknas ske 2019 inflyttning under 2021.

 

Området runt fastigheten Elverkshuset, som ligger nära Nacka Stadshus, ska enligt planerna utvecklas till en sammanhängande stadsbebyggelse och vara en del av Nacka stad. Redan idag finns goda kommunikationer genom pendeltåg samt buss och framöver kommer området även att nås genom den planerade utbyggnationen av tunnelbanan.

 

– Vi vänder oss till en kundgrupp som söker funktionella och yteffektiva bostäder i centrala lägen tillsammans med goda kommunikationer. Nacka stad uppfyller alla dessa tre kriterier varför området är högintressant för oss att expandera på, säger Mattias Roos, vd för SSM.

onsdag, 14 december 2016 15:57

Finansieringen klar för Uppsala Eventcenter

alt

Uppsala Eventcenter ska sätta Uppsala på evenemangskartan på ett nytt sätt och göra staden aktuell för prestigeuppdrag som Melodifestivalen, stora konferenser, elitidrott på EM- och VM-nivå, men även ge hockeylaget Almtuna IS en arena för att etablera sig i SHL.

 

Uppsala kommun och projektbolaget Uppsala Eventcenter har kommit fram till en lösning kring finansieringen av den evenemangsarena som planeras i Gränbystaden. Därmed har det tagits ett stort steg närmare byggstart av Uppsala Eventcenter.

 

– Vi är övertygande om att samarbetet med NCC, som är upphandlad entreprenör, och SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) borgar för en effektiv byggprocess och ett framgångsrikt klimatsmart eventcenter, säger Torbjörn Wennberg, vd för Uppsala Eventcenter.

 

Investeringen i projektet beräknas till totalt 800 Mkr. Kommunens totala ekonomiska åtagande är 150 Mkr i kapitaltillskott samt en hyra på 15 Mkr per år i 25 år. Anläggningens yta blir totalt omkring 30.000 kvm och den planeras få en kapacitet om cirka 6.800 fasta platser vid idrott och cirka 7.500 platser vid evenemang.

onsdag, 14 december 2016 15:43

Borlänge säljer Stadshus och 253 bostäder

alt

Kyrkan och stadshuset är en och samma byggnad i Borlänge, som sitter ihop med Gallerian. Byggnaden är ritad av Johan Åkerlund. Stadshuset hette ursprungligen Domnarvets kommunalhus och invigdes 26 september 1936. Foto: Calle Eklund

 

Det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen har fått klartecken av kommunfullmäktige i Borlänge för att sälja flera hyresfastigheter och Stadshuset.

 

– Det är ingen dröm för mig som socialdemokrat att avyttra kommunala tillgångar, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande till Dalarnas Tidningar.

 

Tunabyggen räknar med att få in 200 Mkr för de 253 lägenheterna. Något pris på Stadshuset har inte publicerats. Borlänge kommun kan även tänka sig att sälja mindre strategiska fastigheter för försäljning.

 

Jan Bohman (S), menar att de planerade försäljningar kan inbringa totalt mellan 400 och 500 Mkr. Borlänge kommun ska använda försäljningslikviden till nyproduktion av bostäder och skolor.

onsdag, 14 december 2016 12:18

ETTELVA nu 60 medarbetare

alt

                                                                                                                         
Under våren och hösten har ETTELVA Arkitekter rekryterat sex nya medarbetare till affärsområdena Bostad, Kommersiellt, Stadsbyggnad och till sin växande stab. Flera nyanställda kommer från andra delar av världen, ett värdefullt tillskott till kontoret. Totalt har ETTELVA nu 60 medarbetare.
    

– Vi fortsätter att växa och bredda vår kunskapsbas, mycket tack vare att vi har haft privilegiet att anställa arkitekter från andra delar av världen. En välkommen internationalisering av ETTELVA, säger vd Anders Lindh.
    

Ny på affärsområde Bostad är Yasser Sasa (bilden överst till vänster). Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan och är utbildad vid Damaskus International University of Science and Technology och kommer senast från Fokus Arkitektur. Han arbetar i affärsområdet Bostad. Till samma affärsområde har Kristian Torpareng (överst till höger). Han en nygammal medarbetare på ETTELVA och har tidigare arbetat som konsult på kontoret.
   

Till affärsområdet Stadsbyggnad har Ilga Lanestedt (överst i mitten) rekryterats. Hon har studerat samhällsplanering med inriktning arkitektur vid Stockholms universitet och kommer senast från Temagruppen och har en gedigen bakgrund som planarkitekt på Huddinge kommun.

 

Vidare har rekryterat Miljan Andjelkovic (underst i mitten) till affärsområdet Kommersiellt. Han är nyinflyttad från Serbien och kommer senast från VOID Architects.
   
ETTELVA har även ekryterat till sin växande stab. Till kommunikationsavdelningen rekryterades Emma Härdin (nederst till höger). Hon är journalist och kommunikatör, kommer senast från Gotlandsmedia och har tidigare jobbat på Bonnier Tidskrifter och på KTH.

 

Slutligen är Yvonne Wikström (nederst till vänster) ny receptionist och kommer från en lång yrkesbana inom servicesektorn. Hon har ett gediget intresse för inredning och arbetsmiljö, något som kommer väl till användning i arbetet på ETTELVA där hon har initierat flera projekt för att ytterligare förbättra arbetsmiljön på kontoret.

onsdag, 14 december 2016 12:15

Catena köper för 474 Mkr av DHL

alt

I Catenas förvärv från DHL ingår fastigheten Drivremmen 1 i Västberga, Stockholm, en av landets modernaste logistikterminaler.


Catena har tecknat avtal med DHL om förvärv av sex logistikterminaler strategiskt belägna intill större städer och utmed landets viktigaste vägar. Avtalet ger Catena ett stärkt samarbete med en internationell och stabil hyresgäst och tillväxt med lång hyresavtalstid.
    

Förvärven, som sker till ett underliggande fastighetsvärde om 474 Mkr, gäller fastigheterna Stockholm Drivremmen 1, Eskilstuna Ekeby 2:2, Umeå Batteriet 7 & 8, Sundsvall Målås 4:4, Oskarshamn Däcket 1 och Uppsala Boländerna 22:9. Den uthyrningsbara ytan är 49.000 kvm och som en del i uppgörelsen har Catena åtagit sig att göra investeringar i fastigheterna under de kommande tre åren om totalt 90 Mkr.
    

Samtliga byggnader är terminalbyggnader som kännetecknas av att de primärt är anpassade för omlastning av gods och varor som levereras in och ut samma dag. Samtliga fastigheter är uthyrda till DHL Freight med en genomsnittlig kontraktstid om cirka 13 år med en årshyra om cirka 34 Mkr. Tillträde sker den 20 december.
    

– Affären är helt i linje med våra ambitioner att länka Skandinaviens godsflöden genom att erbjuda logistikanpassade anläggningar på strategiska lägen runt om i Sverige. Förvärvet omfattar sex stycken moderna terminalbyggnader i mycket bra läge och av värdet är cirka 70 procent hänförligt till DHL:s stora terminal i Västberga, Stockholm. Denna terminal servar Stor Stockholm och hanterar i dagsläget 3,4 miljoner sändningar, vilket motsvarar cirka 750 ton gods per dag, och utgör en viktig pusselbit i utvecklingen av hållbar citylogistik. Med denna affär fortsätter Catena växa och skapa värden för alla intressenter, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

onsdag, 14 december 2016 12:13

Stendörren köper för 60 Mkr i Nynäshamn

alt
Fredrik Brodin, vd för Stendörren.


Stendörren Fastigheter har via bolagsaffär förvärvat fastigheten Nynäshamn, Kalvö 1:24 från säljaren Circle-K AB. Fastigheten omfattar totalt cirka 57.000 kvm med cirka 9.000 kvm fullt uthyrda verksamhetslokaler med ett centralt läge i Nynäshamns hamnområde. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 60 Mkr och aktielikviden uppgår till 44 Mkr.
    

– Denna fastighet ligger mycket bra belägen med sjökontakt och i närheten av Stockholms nya storhamn Norvik. Vi tror på en stark utveckling i Nynäshamn och vi är glada att få köpa vår första fastighet i kommunen, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

onsdag, 14 december 2016 12:07

IN3PRENÖR utvecklar Studenternas i Uppsala

alt

IN3PRENÖR ska tillsammans med kommunägda Sportfastigheter i Uppsala uppgradera Studenternas fotbollsarena.


alt

Anders Bysell, vice vd IN3PRENÖR.


IN3PRENÖR samverkar med kommunägda Sportfastigheter i Uppsala i omvandlingen av Studenternas fotbollsarena. Projektet omfattar en ny arena för upp till 10.000 besökare vid fotboll och 15.000 i samband med konserter. Projekteringssamverkan påbörjas omgående och produktionen beräknas starta i sommar och pågå fram till 2020.
    

– Vi är glada över att Sportfastigheter valt oss som samarbetspartner i ett projekt som passar oss mycket väl utifrån vår tidigare erfarenhet av större komplicerade projekt, säger Anders Bysell, vice vd på IN3PRENÖR.
    

Projektet genomförs som utförandeentreprenad i nära samverkan med mål att åstadkomma en arenaanläggning för framtidens Uppsala. Det är ett komplext projekt med stora krav på samverkan och hållbarhet. Arenan byggs i etapper med en förutsättning att behålla dagens publikkapacitet under byggtiden. Även området runt arenan ska utvecklas och skapa förutsättningar för liv, rörelse och aktiviteter för alla uppsalabor, alla dagar i veckan. På bägge sidor om arenan byggs torgytor. Inom området skapas även restaurang, kafé, butiker och service.
    

– En av många utmaningar är att bygga samtidigt som det ska spelas fotboll, vilket kommer kräva mycket planering och flexibilitet men även en förståelse för och vilja att samverka med fotbollen. Här hoppas vi kunna få full utväxling av fördelarna med en samverkansentreprenad, säger Johan Quarfordt, projektledare på Sportfastigheter.

alt
Hälften av alla fastighetsprojekt försenas i City of London på grund av Brexit, menar Savills.

 

Upp till hälften av alla planerade kommersiella fastighetsprojekt i centrala London kan försenas under de närmaste åren på grund av oron om Brexit och att investerarnas avkastningar kommer att vara oförändrad under 2016, säger Savills (SVS.L) i ett pressmeddelande.

 

Kommersiella fastigheter var en av de första fastighetskategorier som drabbades i efterdyningarna av omröstningen den 23 juni om att UK ska lämna EU, vilket även fick till följd att flera investerare tog ut pengar från sina UK-fonder.

 

Savills menar att det för hela Storbritannien kan Brexit innebära en minskning med upp till 40 procent från 2017 till 2021 i utvecklingsaktivitet för projekt avseende butiks-, kontors-och industrifastigheter, men med upp till 50 procent för projekt i centrala London.

 

– Förseningarna i projekten är definitivt relaterade till Brexit nu när långivare, utvecklare och hyresgäster är i riskzonen, säger Mat Oakley, Head of Commercial Research på Savills, till Reuters.

 

Avkastning för investerare, mätt i hyresintäkter och i fastigheternas värdetillväxt, kommer att endast öka med 0,4 procent i år, jämfört med en ökning på 13,2 procent för 2015, menar Savills.

 

Det innebär en långsam återhämtning under de närmaste åren med avkastningar som ökar med 1,4 procent nästa år, 5,3 procent under 2018 och 7,8 procent under 2021.

 

Generellt har efterfrågan på lyxhus i centrala London, med en stor andel utländska köpare, minskat under de senaste månaderna på grund av ökad fastighetsbeskattning och på grund av den osäkerhet som råder om Brexit.

 

Knight Frank sade under tisdagen att en nedgång med cirka 4,8 procent för huspriserna, främst i centrala London, har varit den brantaste nedgången sedan drygt sju år tillbaka..

 

Men Savills säger även att den globala osäkerhet som råder kring Brexit, Donald Trump och det kommande EU-valet nu fått till följd en värdeminskning med cirka 15 procent av pundet mot dollarn och euron sedan juni 2016.