28 april 2024

Redaktionen

alt
Diös utvecklar lokaler för Försäkringskassans IT-avdelning i Luleå Science Park.


Nu är det klart att Försäkringskassans IT-avdelning flyttar in i Luleå Science Park. Diös utvecklar lokalerna på drygt 2.000 kvm till en modern arbetsplats för cirka 120 medarbetare. Inflyttningen kommer att ske 1 augusti 2018.
    

– Det känns mycket bra att kunna erbjuda Försäkringskassans IT-avdelning lokaler på en plats som är fylld av kunskapsintensiva företag och organisationer. Nu utvecklar vi lokalen till att bli en modern arbetsplats och ser fram emot att välkomna IT-teamet sommaren 2018, säger Johan Lång, affärsområdeschef Norrbotten, Diös.

torsdag, 06 juli 2017 15:30

Oljefonden köper stort i Washington

alt
Den ena fastigheten som förvärvas av Oxford och Oljefonden är en kontorsfastighet på 900 16th Street i Washington, uppförd år 2016. Fastigheten är exceptionellt välbelägen med utsikt över Vita huset.

 

Oxford Properties Group (Oxford) har köpt två kontorsfastigheter på 900 16th Street NW och 1101 New York Avenue NW, Washington, DC, omfattande totalt 33.000 kvm, i ett joint venture med Oljefonden, Norges Bank Real Estate Management. Oljefonden köper 49 procent av fastigheterna som säljs för totalt 389,3 miljoner dollar, cirka 3,3 Mdr kr, varav Oljefondens andel motsvarar 190,76 miljoner dollar, cirka 1,6 Mdr kr.

 

Fastigheten på 900 16th Street ritades av arkitekt Robert A.M. Stern och färdigställdes av The JBG Companies år 2016. Den LEED Gold-certifierade byggnaden är exceptionellt välbelägen i Washingtons CBD, med utsikt över Vita huset och är för närvarande uthyrd till 75 procent.

 

Den andra fastigheten, på 1101 New York Avenue, är i 12-våningar, även den med cerifiering LEED Gold. Fastigheten ritades av Kevin Roche och färdigställdes av Property Group Partners år 2007.

 

Båda kontorsfastigheterna kommer att förvaltas av Oxford Properties Group.

 

– Att lägga till dessa två högkvalitativa tillgångar till vår D.C.-portfölj är direkt i linje med Oxfords amerikanska strategi att investera i kärntillgångar i citylägen på väldefinierade marknader, säger Chris Mundy, Senior Vice President, Investments, Oxford Properties Group. Det här är Oxfords femte och sjätte projekt i Washington D.C., och vi är mycket glada att göra denna investering tillsammans med Oljefonden, Norges Bank Real Estate Management.

 

Kanadensiska Oxford Properties Group, som grundades 1960, förvaltar över 40 miljarder dollar, cirka 338 Mdr kr, i fastighetstillgångar.


Norska Oljefonden, Statens pensjonfond utland, förvaltade vid årskiftet 2016/2017 totalt 8.128 Mdr kr.

torsdag, 06 juli 2017 14:52

White utvecklar Tullhusplatsen

alt
Från att ha varit den norra entrén till Stockholm blir Tullhusplatsen en del i staden när Stockholm och Solna växer ihop. Bild: White arkitekter

 

Från och med i höst kommer White att utveckla Tullhusplatsen och Östra Hagastaden i Stockholm tillsammans med Structor och Erik Andersson Arkitektbyrå. Tilldelning skedde efter ett parallellt uppdrag där Whites förslag beskrevs som robust och flexibelt, med en stark och säker formkänsla.

 

White har arbetat med att stärka kopplingarna mellan Nationalstadsparken och staden samt att skapa en plats som tar fasta på platsens historiska användning och utförande. Tullhusplatsen är och har länge varit den norra entrén till staden. Nu växer Stockholm och Solna ihop och Tullhusplatsen blir en del i staden istället för en plats utanför den.

 

– I likhet med den historiska användningen ser vi Tullhusplatsen som en livfull plats där många passerar med olika transportmedel. Vi hanterar miljömässiga utmaningar genom bullerreducerande åtgärder och omhändertagande av dagvatten som möjliggör rening och kommer vegetationen på plats till godo. En bro med ett transparent uttryck kopplar samman stadsdelar i öst-västlig riktning och skapar samtidigt ett nytt stadsrum med utblickar mot Brunnsviken och in mot staden. Vi ser fram emot att tillsammans med exploateringskontoret utveckla förslaget vidare och att fortsätta arbeta i ett sammansvetsat och engagerat team, säger White i ett pressmeddelande.

alt
Klövern ökar i Uppsala genom förvärv av Kungsängen 37:13 med 15.000 kvm uthyrbar area.

 

Vasakronan säljer fastigheten Kungsängen 37:13, mer känd som Kungshörnet, till Klövern. Det är en kontors- och butiksfastighet med adress Kungsgatan 107-115, utanför centrala Uppsala i stadsdelen Kungsängen.

 

Fastigheten, som uppfördes 1989, består av fem huskroppar omfattande drygt 15.000 kvm uthyrbar area, varav hälften är kontorsytor. Hyresvärdet uppgår till 26 Mkr och den ekonomiska uthyrningsgraden är 83 procent. Tillträdet sker 2 oktober.

torsdag, 06 juli 2017 11:27

NIRAS vann ramavtal med Livsmedelsverket

alt
NIRAS ska projektleda Livsmedelsverkets flytt till nya lokaler i Uppsala. Bild: Vasakronan/White arkitekter


NIRAS har tillsammans med Reflex Arkitekter vunnit en ramavtalsupphandling som Livsmedelsverket har genomfört. Avtalet omfattar bland annat rådgivning, projektledning och arkitektstöd som Livsmedelsverket kan avropa inför verkets flytt till Uppsala Science Park.
    

– Vi är glada och stolta över möjligheten att även fortsatt få följa och stödja Livsmedelsverket på resan till ett nytt huvudkontor, säger Ingela Johansson, affärsområdeschef Hyresgästrådgivning.
    

Nyligen tecknade Livsmedelsverket ett 15-årigt hyresavtal med Vasakronan om nya lokaler i Uppsala Science Park, nära Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet. Med anledning av detta planeras en ny byggnad, ritad av White arkitekter, om totalt 10.000 kvm. Byggstart sker under nästa år och investeringen för Vasakronan beräknas till 420 Mkr, att läggas till de cirka 500 Mkr som bolaget satsar i det pågående bygget av Hubben, som omfattar 12.500 kvm kontor, laboratorier, restaurang och konferensytor.
    

Livsmedelsverkets avtal med Vasakronan omfattar cirka 8.000 kvm, varav två tredjedelar kontor i en aktivitetsbaserad lösning och en tredjedel laboratorium. Lokalerna ska vara klara för inflyttning den 1 januari 2021.

alt
En del i Galärens förnyelse av kvarteret Gersen i Luleå innebär att bolaget uppför ett nytt bostadshus i fem våningar med 18 lägenheter. Skiss: Tirsén&Aili Arkitekter


Galären genomför en omfattande förnyelse i kvarteret Gersen mellan Sandviksgatan och Varvsgatan i Luleå. I projektet ingår renoveringar av ett stort bostadshus samt nyproduktion av lägenheter och attraktiva utemiljöer.
    

Projektet, som genomförs av Selbergs Entreprenad, omfattar totalrenovering av ett befintligt bostadshus, vars ursprungliga delar byggdes för över 60 år sedan. Huset får exempelvis nya isolerade fönster, klimatsmart ventilation, LED-belysning, nya vitvaror och mycket annat. Lägenheterna utrustas med individuella mätare för varmt och kallt vatten som sparar energi och fördelar kostnaderna rättvist mellan hyresgäster.
    

Dessutom pågår detaljplanearbete för ett nytt 5-våningars bostadshus med 18 lägenheter och en butik i hörnet Varvsleden-Varvsgatan. Det nya huset byggs ihop med den befintliga fastigheten på Varvsgatan 63A och B.
    

Till det nya huset skapas en attraktiv innergård i upphöjd parkmiljö. I markplan byggs en ljus och trygg tvättstuga, öppna cykelparkeringar samt en modern källsortering för samtliga hyresgäster. Parkeringen är tänkt att till största delen förläggas under jord. Befintliga p-platser på gården förvandlas till carportar med sedumtak.

onsdag, 05 juli 2017 15:09

Telge Bostäder bygger högt

alt
Med en högsta höjd av 101 meter över havet kommer fastigheten Stockholmsberget att bli ett fantastiskt fint landmärke vid norra infarten mot Södertälje. Bild: Origo Arkitekter & Telge Bostäder

 

Den 29 juni invigde Telge Bostäder byggprojektet Stockholmsberget – Södertäljes högsta bostadshus. Här ska, i en första etapp, 72 nya bostäder vara klara för inflyttning till sommaren 2019. Med sockel i natursten och en fasad i naturligt varm färg är bostadshuset på 16 våningar anpassat för att smälta in i områdets 60-talsbebyggelse och i den rika naturmiljön. Hela projektet på Stockholmsberget omfattar tre nya bostadshus med totalt cirka 140 nybyggda lägenheter.

 

– Södertälje är en fantastisk kommun och stad med stor potential till att utvecklas ännu mer. Stockholmsberget är ett av många planerade byggprojekt som ska bidra till att det blir bättre, enklare och roligare att bo och arbeta här, säger Juan Copovi-Mena, vd på Telge Bostäder.

 

I Södertälje beräknas 20.000 nya bostäder behövas inom 20 år. Telge Bostäder har som mål att bidra med 150 av dessa varje år.

alt
Bonnier Fastigheter skapar nya lokaler, om nära 8.000 kvm i Magasinet, på Sveavägen 53 i centrala Stockholm.

 

Magasinet på Sveavägen 53 är en av mediasveriges mest kända adresser. I fastigheten med tidig 1900-talscharm skapas nu ett modernt kontorshus i ett område där tillväxttakten är enorm. I projektet skapas totalt nästan 8.000 kvm högklassiga kontorsytor. Cushman&Wakefield har uthyrningsuppdraget och Webbhälsa AB, som driver tjänsten KRY, vilken gör det möjligt för patienter att träffa läkare via videosamtal, blir den första hyresgästen som tecknar avtal för tre plan i fastigheten med inflyttning under våren 2018.

 

– Vi upplever ett väldigt stort intresse för Magasinet, både på grund av läget och den produkt som skapas. För den som vill hyra en större yta i city är detta ett attraktivt alternativ, säger Jessica Gräsberg, uthyrare på Cushman&Wakefield.

 

Det centrala läget och möjligheten till en större lokal var avgörande för Webbhälsa men också att kunna påverka lokalernas utformning.

 

– Vi växer snabbt och våra lokalbehov kommer att se helt annorlunda ut bara om ett par år. Den här lokalen och konceptet i fastigheten har erbjudit lösningar som passar våra behov, säger Sabina Wizander, Affärsområdeschef på KRY. 

 

Flexibilitet och anpassning av lokaler efterfrågas allt mer av hyresgäster.


 

– Vi erbjuder våra hyresgäster en service och flexibilitet via gemensamma funktioner i fastigheten, bland annat en gemensam reception, touchdown-arbetsplatser i loungemiljö samt gemensamma konferensrum. Vi upplever att de kunder vi pratar med är intresserade av att effektivisera sina lokaler och samutnyttja vissa funktioner med övriga hyresgäster. Det innebär både en mindre kostnad och ett bättre nyttjande av sina lokaler. Vi tycker det är väldigt roligt att Webbhälsa uppskattar vårt koncept och väljer Magasinet, säger Sara Olsson, uthyrningsansvarig på Bonnier Fastigheter.


onsdag, 05 juli 2017 15:01

Skanska säljer för 830 Mkr i Oslo

alt
Entra tar över aktierna i det nybyggda Sundtkvartalet, omfattande 31.300 kvm i Oslo.

 

Skanska har sålt sitt hälftenägande i kontorsfastigheten Sundtkvartalet i Oslo, Norge, till sin joint venture-partner Entra Eiendom för 795 MNOK, cirka 830 Mkr. Entra tar över aktierna i det gemensamt ägda bolaget den 30 september.

 

– Vi har haft ett bra samarbete med Entra genom hela projektet. Sundtkvartalet har många kvaliteter, bland annat en BREEAM Excellent-certifiering och en intressant mix av hyresgäster. Vi har också byggt en ny idrottshall för stadsdelen och kommer att bygga en ny bro över Akerälven för att stärka områdets integration med stadslivet i Oslo, säger Björn Mattsson, vd Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling Norge.

 

Sundtkvartalet, som färdigställdes i december i fjol, omfattar 31.300 kvm, varav 92 procent är uthyrt, bland annat till Skanska Norge, KnowIT, Manpower, IBM och Tidal.

alt
Swedavia beställer Nordens största flygplatshotell.

 

Skanska har tecknat avtal med Swedavia om att bygga ett hotell på Arlanda Flygplats. Kontraktet är värt cirka 710 Mkr. Hotellet, med en yta på 20.000 kvm fördelat på 14 våningar och 503 hotellrum, blir Nordens största flygplatshotell. Det kommer att ha en kombinerad lobby och lounge, restaurang, bar och vinterträdgård. Byggnationen inleds i augusti och projektet planeras att vara färdigställt under det fjärde kvartalet 2019.

 

– Vi är stolta över att ha fått i uppdrag av Swedavia att bygga flygplatshotellet. Det ställer höga krav på vår effektivitet att bygga drygt 500 rum. Vi vässar vår produktion och blir skickliga på återupprepning och prefabricering, säger Kenneth Öberg, projektchef, Skanska Sverige.

 

Hotellet kommer att drivas av Nordic Choice Hotels, som tidigare etablerat Clarion Hotel på Stockholm Arlanda Airport.

 

– Vi investerar stort i utvecklingen av en helt ny flygplatsstad på Stockholm Arlanda Airport och för att stärka förutsättningarna för svensk tillväxt och tillgänglighet. Det nya hotellkonceptet ligger helt i linje med den efterfrågan som vi ser i vår resenärsökning och vi ser fram emot att påbörja bygget, säger Karl Wistrand, vice vd och chef Commercial & Real Estate, Swedavia.