27 april 2024

Redaktionen

alt
I projektet St Giles i West End, London, kombineras detaljhandel, fritids- och nöjesytor, kontorslokaler och bostadshus i fyra nya byggnader samt i ett antal befintliga byggnader.

 

Skanska har tecknat avtal med Consolidated Developments om att bygga den kommersiella fastigheten St Giles Circus i West End i London, Storbritannien. Avtalet är värt 142 MGBP, cirka 1,6 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Europa för tredje kvartalet 2017.

 

I projektet kombineras detaljhandel, fritids- och nöjesytor, kontorslokaler och bostadshus i fyra nya byggnader samt i ett antal befintliga byggnader. För att skydda kulturarvet kommer en fasad att bevaras och kulturminnesmärkta byggnader – varav vissa från år 1666 – kommer att renoveras.

 

För att genomföra projektet kombinerar Skanska sin kompetens inom design, pålning och grundläggning, förberedande arbeten, byggnation samt mekanik- och elteknik.

 

Byggnadsarbetet har påbörjats och förväntas vara färdigställt under det första kvartalet 2020.

alt
Hampstead är ett av de områden i världen som har högst levnadsstandard. Det bor flest rika människor där i hela Storbritannien.

 

Merparten av Akelius femton förvärvade fastigheter ligger i Hampstead, London, och är byggda i början av 1900-talet. Av de femton fastigheterna i centrala London finns 10 fastigheter i Hampstead med 127 lägenheter, 1 fastighet i Southgate med 46 lägenheter, 1 fastighet i Crouch End med 17 lägenheter, 1 fastighet i Finchley med 12 lägenheter och 2 fastigheter i Belsize Park med 9 lägenheter.

 

Förvärvspriset är 84 MGBP, cirka 920 Mkr, vilket motsvarar cirka 4,36 Mkr per lägenhet.

 

Hampstead är en central stadsdel i London, i Borough of Camden, cirka 6 km norr om Charing Cross.

 

Hampstead tillhör Londons dyrare bostadsområde där många kända litterära och konstnärliga bor eller har bott som till exempel Lord Byron, Edward Elgar, Jacqueline du Pré, Marianne Faithfull, Richard Burton och Ian Fleming. Hampstead är ett av de områden i världen som har högst levnadsstandard. Det bor flest rika människor där i hela Storbritannien.

alt
– Investeringar i organisationen och humankapitalet ser vi som en nödvändighet för en i framtiden stark intjäning och lönsamhet, Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

 

För första halvåret 2017 ökade Stendörren hyresintäkterna till 224 Mkr (210) med ett driftnetto som steg till 150 Mkr (141). Den ekonomiska uthyrningsgraden steg till 91 procent (90). Det innebar att förvaltningsresultatet ökade till 69 Mkr (63).

 

Värdeförändring av förvaltningsfastigheter minskade för perioden till 76 Mkr (464), varav –3 Mkr (26) avsåg en realiserad värde­förändring vid försäljning. Värdeförändringen av räntederivat stärktes till 12 Mkr (– 68).

 

Det innebar att vinsten för första halvåret minskade till 104 Mkr (363), efter en skattebelastning om –51 Mkr (–96).

 

Resultat per aktie uppgick till 3,78 kronor (13,15) och kassaflöde per aktie var till 3,94 kr (–5,59).

 

Under perioden ökade värdet på bolagets 86 (87) fastigheterna, omfattande 0,59 miljoner kvm (0,58), till 5.880 Mkr (5.381), samtidigt som de långfristiga skulderna minskade till 2.039 Mkr (2.658), medan de kortfristiga skulderna ökade till 1.643 Mkr (1.073). Den genomsnittliga räntan sänktes till 2,4 procent (3,0).

 

Det innebar att det egna kapitalet steg till 2.106 Mkr (1.808) med en soliditeten som ökade till 35 procent (32) och en räntetäckningsgrad som förbättrades till 2,4 gånger (2,2).

 

Under perioden förvärvade Stendörren tre fastigheter i Stockholm och i Upplands-Bro i separata transaktioner med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 135 Mkr medan två fastigheter i Rosersberg såldes för totalt 135 Mkr.

 

Den 5 juli emitterade Stendörren ett icke-säkerställt obligationslån om 360 Mkr inom ett rambelopp om 1 miljard kronor. Obligationslånet har en löptid om 3 år och löper med en rörlig ränta om Stibor 90 plus 400 räntepunkter. Av emissionens 360 Mkr används 320 Mkr för återköp av befintliga obligationer i Stendörrens äldre obligation, vilken uppgår till totalt 750 Mkr och förfaller till lösen i februari 2018. Därmed har Stendörren löst cirka 43 procent av den äldre obligationens förfall i förtid.

 

Efter periodens utgång har en revolverande kreditfacilitet säkerställd med pantbrev i ett antal av bolagets fastigheter, uppgående till totalt 250 Mkr, beviljats från en av Stendörrens huvudbanker.

 

– Stendörren avslutar ännu ett stabilt kvartal med god lönsamhet. Efterfrågan på lokaler i den region som vi verkar i är fortsatt stark och marknadshyrorna är stigande. Sverige visar finansiell stabilitet samtidigt som de historiskt låga räntorna verkar bestå, säger bolagets vd Fredrik Bodin i rapporten. LE

torsdag, 20 juli 2017 18:46

En större orderbok för Skanska

alt
Johan Karlström, vd för Skanska, ser ljust på marknaden, trots nedskrivningar.

 

Trots att Skanska en knapp vecka före halvårsrapporten rapporterade om nedskrivningar på 420 Mkr i anläggningsverksamheten i USA och 360 Mkr i verksamheten i Storbritannien under det andra kvartalet 2017, ökade vinsten efter en skattebelastning om –313 Mkr (–755) till 3.017 Mkr (2.837).

 

Sämst under halvåret gick Byggrörelsen som minskade intäkterna till 508 Mkr (1.340) följt av Kommersiell Fastighetsutveckling vars intäkter sjönk till 1.257 Mkr (1.812). Däremot steg intäkterna kraftigt för Bostadsutveckling till 1.103 Mkr (675) liksom för Infrastruktur vars intäkter stärktes till 910 Mkr (217).

 

Generellt menar Skanska att marknadsutsikterna är goda då orderstocken ökade vid periodens slut till 202,2 Mdr kr (200,8 Mdr kr 31/3 2017).

 

Osäkrast är marknaden för byggverksamhet i Storbritannien som fortsätter att präglas av osäkerhet efter valet och EU-folkomröstningen, medan den övergripande marknaden i Centraleuropa är relativt stabil, med en mindre förbättring på den polska anläggningsmarknaden. I USA är den övergripande marknaden stark. Anläggningsmarknaden är fortsatt god även om konkurrensen är hög. Inom Husbyggnad är marknaderna för flygplatser, utbildning, datacenter, samt sjukvård och life science starka.

 

Då det gäller Bostadsutveckling är den fortsatt stark i Sverige. De nya amorteringskraven har tillsammans med lägre tillgång till kredit lett till en mer balanserad marknad. Den norska marknaden är stabil men påverkas negativt av de låga oljepriserna i vissa regioner som är beroende av energisektorn. Den finska marknaden visar tecken på förbättring. I Centraleuropa är marknaden god med höga transaktionsvolymer och ökade försäljningspriser. Gemensamt för alla hemmamarknader är svårigheten att förvärva och utveckla mark till följd av stigande priser och långa planprocesser.

 

Då det gäller den Kommersiella Fastighetsutvecklingen menar Skanska att vakansgraden på kontorslokaler i merparten av de nordiska och centraleuropeiska städer där verksamheten bedrivs är stabil. Vakansgraden är låg i Sverige och hyrorna ökar. Efterfrågan på kontorsyta är stark i Polen och förbättras i andra delar av Centraleuropa. I USA fortsätter efterfrågan från hyresgäster att öka i Washington D.C. och är fortsatt god i Boston och Seattle medan efterfrågan i Houstons ”Energy corridor” är svagare i och med låga oljepriser. I Norden, framförallt i Sverige, USA och Centraleuropa finns ett stort intresse från investerare.

 

Detsamma gäller Kommersiell fastighetsutveckling som för Bostadsutveckling att det är svårt att förvärva och utveckla mark till följd av stigande priser och långa planprocesser.

 

Då det gäller Infrastrukturutveckling säger Skanska att marknaden för OPS-projekt är stark i USA, men konkurrensen är betydande. I de övriga marknaderna är nya möjligheterna för nya OPS-projekt få, även om det finns möjligheter på den norska marknaden.

 

Koncernens egna kapital uppgick till 24,4 (21,9) miljarder kronor, vilket betydde att soliditeten steg till 23,0 (22,7) procent med en nettoskuldsättningsgrad som uppgick till 0,2 (–0,0).

 

I rapporten säger vd Johan Karlström:

­– Fördelarna med att vara en diversifierad koncern med verksamheter inom både bygg och projektutveckling blir tydliga under dessa första sex månader, där vi trots besvikelsen inom Byggverksamheten visar upp en tillväxt i vinst per aktie tack vare Projektutveckling. Självklart behöver Byggverksamheten prestera mycket bättre, och med en Byggverksamhet som levererar i enlighet med dess fulla potential kan vi öka lönsamheten ännu mer – något vi är fast beslutna om att uppnå. TM

torsdag, 20 juli 2017 18:43

Ett stabilt Kungsleden

alt
Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

Trots ett mindre fastighetsbestånd och en mindre orealiserad värdehöjning av fastigheterna, ökade Kungsleden vinsten efter skatt till 924 Mkr (769), efter en skattebelastning om –254 Mkr (170) för första halvåret 2017. I rapporten säger Kungsleden att lägre finanskostnader kompenserade delvis för bortfallet från sålda fastigheter.

 

Förvaltningsresultatet för andra kvartalet isolerat var oförändrat jämfört med föregående års andra kvartal trots att den uthyrningsbara ytan var klart mindre. Detta har uppnåtts genom lägre fastighetskostnader och lägre räntekostnader, som helt har uppvägt nedgången i hyresintäkter. Under perioden såldes 18 fastigheter för totalt 882 Mkr och därmed uppnådde Kungsleden målet att under 2016–2017 avyttra icke-strategiska fastigheter för 2 Mdr kr.

 

För första halvåret sjönk hyresintäkterna till 1.181 Mkr (1.221), medan fastighetskostnaderna minskade till –429 Mkr (–438). Finansnetto stärktes till –234 Mkr (–247), efter att snitträntan sänktes till 2,6 procent (2,7).

 

De orealiserade värdeförändringar på fastigheterna sjönk till 648 Mkr (912) samtidigt som de orealiserade värdeförändringarna på finansiella instrument förbättrades starkt till 65 Mkr (–486).

 

I balansen ökade värdet på bolagets 243 fastigheter, omfattande 2,45 miljoner kvm, till 30.217 Mkr (28.268), medan de långfristiga skulderna minskade till 16.320 Mkr (16.448) liksom de kortfristiga skulderna som sjönk till 1.740 Mkr (3.350). Det innebar att det egna kapitalet stärktes till 12.926 Mkr (9.739) med en soliditet som ökade starkt till 41,7 procent (33,0) och en oförändrad räntetäckningsgrad om 3,0 gånger.

 

I rapporten säger vd Biljana Pehrsson:

– Under andra kvartalet nådde Kungsleden flera av de mål vi satt upp tidigare för att skapa ett attraktivt fastighetsbestånd. Vi har sålt icke-strategiska fastigheter för 2 miljarder kronor samt koncentrerat 80 procent av beståndet till fyra prioriterade tillväxtmarknader. Marknaden är fortsatt stark och vi kan rapportera god uthyrning och ett gott resultat trots ett mindre fastighetsbestånd. Nu går vi in i nästa fas. LE

alt
Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.

 

Hemfosa fördubblade nära nog sitt förvaltningsresultat till 1.146 Mkr (693) för första halvåret 2017. Orsaken var att hyresintäkterna ökade med 22 procent till 1.580 Mkr (1.292) på grund av ett större fastighetsbestånd samt av omförhandlingar, nyuthyrningar och indexuppräkning enligt hyreskontrakt.

 

För hyresintäkterna ingick även övriga fastighetsintäkter av engångskaraktär som för perioden uppgick till 170 Mkr (9). Den uthyrningsbara ytan för Hemfosas fastighetsportfölj ökade vid periodens slut till totalt 2,79 miljoner kvm (2.540).

 

Det totala värdet på bolagets 74 fastigheter (64) ökade under perioden till 38.153 Mkr (31.928). Andelen samhällsfastigheter ökade till 64 procent (63) samtidigt som bolagets uthyrningsgrad steg till 92,2 procent (91,2).

 

Den större fastighetsportföljen fick till följd att vinsten för första halvåret steg till 1.860 Mkr (1.357) efter en skattebelastning om –367 Mkr (–239). I vinsten ingick värdeförändringar av fastigheter med 1.060 Mkr (930), efter att det vägda direktavkastningskravet minskats till 6,1 procent (6,4).

 

Hemfosas andelar i joint ventures, Söderport Holding tillsammans med Sagax och Gardermoen Campus Utvikling tillsammans med Aspelin Ramm Eiendom, ökade starkt sitt resultat till 333 Mkr (101).

 

I balansen steg de totala räntebärande skulderna 22.724 Mkr (18.551), finansierade till en sänkt genomsnittsränta om 1,99 procent (2,05), vilket fick till följd att det egna kapitalet steg till 16.517 Mkr (15.570 vid årsskiftet). Det betydde att soliditeten stärktes till 39,7 procent (38,7) med en räntetäckningsgrad som steg till 4,5 gånger (3,7).

 

I rapporten säger vd Jens Engwall:

– Hemfosa levererar nu på det långsiktiga förvärvsarbete som vi bedrivit alltsedan nyemissionen 2016. Under det andra kvartalet tecknade vi avtal om fastighetsförvärv till ett värde om cirka 3 miljarder kronor, merparten samhällsfastigheter i bra lägen i expansiva mellanstora och större städer i Sverige. Det här är typiska Hemfosaaffärer; större och komplexa portföljtransaktioner som vi har arbetat med under en längre period. LE

alt
Tellus Towers planeras att bli två av de högsta bostadshusen i Europa, 78 respektive 58 våningar höga. Totalt ska skraporna innehålla cirka 1.200 lägenheter med en BOA om cirka 52.000 kvm.

alt
Projektet Metronomen vid Telefonplan består av 188 bostadsrätter med en BOA om cirka 7.600 kvm. Inflyttning förväntas kunna ske med start från och med andra kvartalet 2019.

 

 

alt

Projektet Järla Station i Nacka ska omfatta 319 bostadsrätter med en BOA om cirka 15.300 kvm.

 

SSM Holding har etablerat ett JV-samarbete med den globala förvaltaren Partners Group. Samarbetet omfattar projekten Tellus Towers, Järla Station samt Metronomen. Projektens sammanlagda värde efter färdigställande skattas till cirka 7,6 Mdr kr med en planerad genomförandetid om fem år från avtalsdatum. Samarbetet bekräftar SSM:s uttalade JV-strategi samtidigt som SSM-koncernens finansieringskapacitet förstärks.


JV-samarbetet har etablerats genom ett nybildat holdingbolag som ägs till 50 procent vardera av SSM och Partners Group. Transaktionen beräknas för SSM:s del ge en positiv likviditetsmässig nettoeffekt om cirka 108 Mkr och en resultateffekt om cirka 106 Mkr för tredje kvartalet 2017.

 

JV-bolaget och dess helägda dotterbolag har ingått avtal med SSM om att förvärva samtliga aktier i de av SSM helägda dotterbolagen som äger projekten Tellus Towers och Järla Station. Partnerna har även avtalat om totalentreprenaden och de upparbetade entreprenadintäkterna för projekten samt överlåta reverser med fodringar på Brf Metronomen direkt till Partners Group.

 

Totalt omfattar JV-samarbetet cirka 1.700 byggrätter vars värde skattas till cirka 7,6 Mdr kr efter färdigställande med en planerad genomförandetid om fem år per avtalsdatum.

 

Dotterbolagen och den pågående totalentreprenaden i projektet Metronomen kommer att överlåtas mot en köpeskilling om 85 Mkr, vilket motsvarar eget kapital, nedlagda projektutvecklingskostnader samt upparbetade entreprenadintäkter.

 

Överlåtelsen av reverser avseende fodringar på Brf Metronomen till Partners Group sker till en köpeskilling om 258 Mkr. Därutöver kan en tilläggsköpeskilling aktualiseras om maximalt 550 Mkr när detaljplanen för projektet Tellus Towers vunnit laga kraft och vissa milstolpar inom projektet uppfyllts.

 

Den positiva nettoeffekten likviditetsmässigt för SSM-koncernen uppgår totalt till cirka 108 Mkr på tillträdesdagen. SSM:s resultateffekt under tredje kvartalet 2017 uppgår till cirka 106 Mkr.

 

Tillträdesdag beräknas ske inom tio bankdagar efter avtalsdagen.

 

– Vi är mycket nöjda över att ha slutit ett långsiktigt samarbetsavtal med Partners Group. JV-samarbetet med Partners Group innebär att vi säkerställer den finansiella kapaciteten för genomförandet av Tellus Towers – samtidigt som vi fortsätter att realisera vår uttalade JV-strategi om att driva hälften av våra pågående projekt inom ramen för olika samarbeten, säger Mattias Roos, vd för SSM.

 

SSM bedriver en aktiv JV-strategi där en jämn fördelning av omsättningen mellan JV-samarbeten och projekt i egen regi eftersträvas. JV-samarbeten används även i syfte att förvärva byggrätter samt att upprätthålla en önskad risknivå inom koncernen. Utöver JV-samarbetet med Partners Group finns för närvarande även JV-samarbeten med Alecta, Profi Fastigheter, Studentbacken samt Libu Invest. Efter transaktionen med Partners Group omfattas cirka 3.350 byggrätter av SSM:s nuvarande cirka 6.100 byggrätter av JV-samarbeten.

 

I en kommentar kan sägas att det är klokt av SSM att ingå ett JV med Partner Group som förvaltar 66 miljarder dollar, cirka 556 Mdr kr, globalt åt 900 institutionella investerare. Det behövs verkligen kapital för att bygga två skyskarpor vid Telefonplan om 78 respektive 58 våningar, ett kapital som SSM ej hade tillräckligt av. SSM Holdings egna kapital var endast cirka 318 Mkr, enligt delårsrapporten för Q1 2017. TM

 


De avtalade projekten

 

Metronomen
Projektet Metronomen (Telefonplan) består av 188 bostadsrätter med en BOA om cirka 7.600 kvm. Merparten av bostäderna är yteffektiva och funktionella ettor och tvåor utrustade med egen balkong. Gemensamhetsyta finns i form av en gemensam takterrass. Projektet är beläget i ett livfullt och urbant område under stark utveckling, där bland annat högskolan Konstfack och det digitala utbildningsföretaget Hyper Island tillför innovation och kreativitet till omgivningen. Projektet har en försäljningsgrad om 97,3 procent och produktionstartades tredje kvartalet 2016. Inflyttning förväntas kunna ske med start från och med andra kvartalet 2019.

 

Järla Station
Projektet Järla Station (Nacka) planeras till 319 bostadsrätter med en BOA om cirka 15.300 kvm. Huvuddelen av bostäderna kommer att bestå av yteffektiva och funktionella ettor och tvåor, där cirka hälften av bostäderna planeras för att bli utrustade med egna balkonger. Projektet planerar för gemensamhetsytor i form av takterrasser och uteplatser och cykelverkstad med mera. Projektet är attraktivt beläget med en fantastisk utsikt över Järla Sjö, med närhet till både handel, service och omfattande rekreationsområden i kombination med goda kommunikationer via Saltsjöbanan. Genom den beslutade utbyggnationen av tunnelbanan till Nacka kommer området även att nås via tunnelbana i framtiden. Försäljningsstart planeras till hösten 2017 och produktionsstart till 2018. Inflyttning förväntas kunna ske med start från och med 2020.

 

Tellus Towers
Projektet Tellus Towers (Telefonplan) planeras till att bli bland de högsta bostadshusen i norra Europa och bestå av två skyskrapor, 78 respektive 58 våningar höga, med över 1.200 bostäder, varav cirka 370 hyre­srätter, motsvarande en BOA om cirka 52.000 kvm. Byggnaderna, som även in­kluderar ett lamellhus i sju våningar, är ritade av den prisbelönta arkitekten Gert Wingårdh och utformade enligt den kinesiska arkitekten Gary Changs koncept för att maximera och använda mindre utrymmen. Utöver butiker, kaféer och mataffärer kommer skyskraporna att innehålla restaurang, en skybar, ett spa samt varsin swim­mingpool högst upp. Projektet inväntar för när­varande samråd, försäljnings- och produktionsstart planeras till 2018 med förväntad inflyttning med början under 2021. Projektet kommer att drivas via flera olika samarbeten.

alt
Hilton London Heathrow Airport har 398 rum, stora mötesfaciliteter och ett strategiskt flygplatsläge i omedelbar närhet till London-Heathrow Terminal 4.

 

Pandox har ingått avtal om förvärv av Hilton London Heathrow Airport. Hotellet är ett stort fullservicehotell i premiumsegmentet med 398 rum och har ett starkt läge vid London-Heathrow Terminal 4. Hotellet drivs av Hilton under ett omsättningsbaserat hyresavtal. Köpeskillingen uppgår till 80 MGBP, motsvarande cirka 865 Mkr, och finansieras av existerande kreditfaciliteter. Förvärvet förväntas slutföras i det tredje kvartalet 2017 och hotellet kommer då att redovisas under affärssegmentet Fastighetsförvaltning. Hotellet förväntas 2017 bidra med motsvarande cirka 50 MSEK i hyresintäkter och 48 MSEK i driftnetto, mätt i årstakt.

­

 

– Storbritannien är en prioriterad marknad för Pandox och vi är mycket glada över förvärvet av Hilton London Heathrow Airport vid Europas största och världens tredje största flygplats. Hotellet är stort, lönsamt och har ett starkt läge vid London-Heathrow Terminal 4 som gästerna når med en promenad via en täckt gång. Vid terminalen finns snabb access till London via tunnelbana vilket gör hotellet attraktivt för alla typer av gäster. Hotellet drivs av Hilton under ett långt omsättningsbaserat hyresavtal i en delmarknad med hög beläggning och goda snittpriser och bidrar till att ytterligare diversifiera vår portfölj, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Förvärvet av hotellfastigheten sker genom förvärv av aktier i bolag ägt av en institutionell investerare med ett underliggande fastighetsvärde om 80 MGBP, motsvarande cirka 865 Mkr till aktuell valutakurs, på skuldfri basis. Den förvärvade hotellfastigheten har ett direktavkastningskrav på 5,5 procent.

 

Hotellet drivs av Adda Hotels -– ett dotterbolag till Hilton Worldwide Holdings – under ett omsättningsbaserat hyresavtal med en återstående löptid på 26 år där hyresgästen har ett långtgående ansvar för underhåll, reparation och investeringar i fastigheten. Hotellfastigheten är genomgående i gott skick och samtliga rum och konferensytor har renoverats de senaste fem åren. Renovering av restaurang, bar, lobby och gym planeras 2018-2019. 

 

Hilton London Heathrow Airport har 398 rum, stora mötesfaciliteter och ett strategiskt flygplatsläge i omedelbar närhet till London-Heathrow Terminal 4 som trafikeras av närmare 50 flygbolag.

 

Inom en radie på 20 km från flygplatsen finns också många av Storbritanniens största företag representerade. Hilton London Heathrow Airport har via en täckt gångväg (10 minuters promenad) direkt access till Terminal 4. Terminal 4 erbjuder goda kommunikationer till London, vilket ger hotellet citynära egenskaper.

alt
Johan Karlström, vd för Skanska.

 

I en telefonkonferens den 14 juli redovisade Skanska nedskrivningar om 420 Mkr i anläggningsverksamheten i USA och 360 Mkr i verksamheten i Storbritannien i det andra kvartalet 2017.

 

Efter nedskrivningarna beräknas rörelseresultatet i det andra kvartalet 2017 uppgå till cirka 1,5 (1,7) Mdr kr för koncernen och för det första halvåret 2017 till cirka 3,3 (3,6) Mdr kr.

 

I anläggningsverksamheten i USA avser nedskrivningarna i projekt främst lägre produktionstakt än beräknat och förseningar i projekt. De förhandlingar med kunder om kostnader i samband med designförändringar i vissa projekt, som kommunicerats tidigare, utvecklas i rätt riktning och har ingen finansiell påverkan i det andra kvartalet.

 

För att minska kostnaderna för organisationen och återställa lönsamheten ska anläggningsverksamheten i USA fokusera på sina kärngeografier och projekt inom kärnverksamheten.

 

I verksamheten i Storbritannien avser projektnedskrivningarna framför allt en lägre produktionstakt än beräknat, förseningar i projekt som förväntas resultera i tillhörande straffavgifter samt överskridna kostnader till följd av omfattande designförändringar från kunder.

 

Skanska kommer att publicera sin sexmånadersrapport för 2017 den 20 juli.

 

alt
Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

Det är vind i seglen för Castellum. Bolaget ökade förvaltningsresultatet under första halvåret 2017, inklusive joint ventures, till 1.248 Mkr (820). Resultatet före skatt steg till hela 3.219 Mkr (1.106), vilket resulterade i en vinst efter skatt om 2.647 (844), efter en skattebelastning om – 572 Mkr (–262).

 

I vinstresultatet ingick värdeförändringar på fastigheterna med 1.824 Mkr (844) och på derivat med 152 Mkr (–233). I posten värdeförändringar avsåg 445 Mkr kassaflöde, 410 Mkr var projektvinst/byggrätter, 616 Mkr var sänkta avkastningskrav, 298 Mkr avsåg nyförvärv medan 55 Mkr var intäkter från försäljningar.

 

Hyresintäkterna ökade starkt under perioden till 2.563 Mkr (1.807) på grund av att den genomsnittliga hyresnivån ökade till 1.604 kr/kvm (1.532) i ett större bestånd samt framförallt för att uthyrningen slog rekord. I rapporten säger vd Henrik Saxborn:

– Under första halvan av året uppgick nettouthyrningen till 199 Mkr (47), vilket bådar gott för kommande år. Värt att notera är att nettouthyrningen i befintliga lokaler nu också tagit fart, 59 Mkr mot –1 Mkr föregående år.

 

I balansen ökade värdet på förvaltningsfastigheter till totalt 76.490 Mkr (72.109) samtidigt som de räntebärande skulderna sjönk till 37.123 Mkr (39.356), vilket ledde till att det egna kapitalet steg till 30.544 Mkr (25.089), med en räntetäckningsgrad som stärktes till 3,8 gånger (3,51).

 

Henrik Saxborn manar i rapporten till försiktighet när det gäller belåning bland annat på grund av de nya skatteförslagen. Han säger:

– Men helheten med allt högre fastighetspriser och sjunkande yielder, en förväntad stigande räntetrend och eventuellt ökad beskattning uppmuntrar till finansiell försiktighet. Därför är det glädjande att Castellum trots hög investeringsvolym lyckats bibehålla belåningsgraden. Den är fortsatt 48 procent efter att halva utdelningen utbetalats till aktieägarna. TM