28 april 2024

Redaktionen

alt

Med ett nytt torn i 26 våningar kommer nya Thon Hotel Opera få 388 rum.

 

alt

Nuvarande Hotel Opera har 190 rum.

 

Olav Thon Gruppen vill utöka Hotel Opera i Bjørvika, i centrala Oslo, med 190 nya hotellrum, så att hotellet ska få totalt 388 rum. Bland de preliminära skisserna finns nu ritningar med ett nytt torn i 26 våningar.

Lund Hagem arkitekter har fått i uppdrag av Olav Thon-gruppen om att utveckla Hotel Opera.

 

Anledningen är den planerade utvecklingen av Oslo och dess omgivningar. Möjligheterna för expansion av Thon Hotel Opera, särskilt för den västra flygeln, har diskuterats i ett möte med Plan- og Bygningsetaten (PBE).

 

Efter samtalen med PBE, tror vi att det kan dela upp hotellets och dess fasader med nya dimensioner, skriver Lund Hagem Arkitekter, enligt Estate Nyheter.

 

Arkitektföretaget påpekar att hotellet i väst gränsar till Christian Frederiks Plass, vilket för många turister är det första mötet med Oslo.

 

På hotellets första våning ska det finnas externa aktiviteter, som ett turistcenter och en restaurang. Dessutom ska det nya hotelltornets hiss till tornets takterrass vara öppen för allmänheten. Alla rum i befintliga Hotel Opea behöver uppgraderas. Thon Hotel Opera öppnades 2001, då som Rainbow Hotel Opera.
 

Thon Hotel Opera ligger i Bjørvika, cirka 300 meter från Oslos Opera och cirka 100 meter från Centralstationen.


Thon Hotels (tidigare kallat Rainbow Hotels) ägs av Olav Thon och Thon Hotels grundades 1989. Norska Olav Thon köpte sitt första hotell år 1974, som var Hotel Bristol i Oslo. År 1983 köpte Thon sitt andra hotell innan han grundade Rainbow Hotel 1989, som det året omfattande 10 hotell.


Rainbow Hotels namnändrades år 2005 till Thon Hotels och hotellkedjan är för närvarande den tredje den största hotellkedjan i Norge med totalt cirka 50 hotell i Norge, Belgien och Nederländerna.

 


fredag, 11 augusti 2017 18:36

Fortsatt stigande småhuspriser

alt
Köpeskillingskoefficienten (K/T-talet) har stigit kraftigt under de senaste året för svenska småhus, enligt SCB.

 

Småhuspriserna steg med 4 procent under den senaste tremånadersperioden maj – juli 2017, jämfört med den föregående perioden februari – april 2017. På årsbasis, senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med drygt 9 procent.

 

Mellan de två senaste tremånadersperioderna redovisas stigande priser i 19 av Sveriges 21 län. Den högsta prisuppgången på länsnivå var 10 procent, vilket redovisas i Västernorrlands län. Endast ett län redovisade sjunkande priser, Örebro län med 4 procent. I storstadsregionerna Stor- Stockholm, Stor-Malmö och Stor-Göteborg steg priserna mellan 3 och 5 procent.

 

Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i samtliga 21 län. Den högsta prisutvecklingen på länsnivå redovisas i Östergötlands län med 14 procent. Den lägsta prisuppgången återfinns i Örebro län med 3 procent. I storstadsregionerna Stor-Stockholm, Stor-Malmö och Stor-Göteborg steg priserna mellan 6 och 12 procent.

 

Det genomsnittliga priset för ett småhus för permanent boende i landet var 2,96 miljoner kronor under perioden maj – juli 2017.

 

De högsta medelprisen för villor i städer med mer än 50.000 invånare (vilket betyder att kommuner som Lidingö, Djursholm och Vellinge med flera inte är medräknade) fanns i Nacka med 8,5 Mkr, Täby med 7,9 Mkr, Stockholm 7,3 Mkr, Sollentuna 7,3 Mkr. Medelpriset för Stor-Stockholm var 5,9 Mkr, för Stor-Göteborg 4,6 Mkr och för Stor-Malmö 3,6 Mkr.

 

Lägst medelpris hade Norrbotten med 1,47 Mkr, Gävleborg med 1,54, och Blekinge med 1,60 Mkr.

fredag, 11 augusti 2017 18:24

Accor öppnar två hotell i Wien

alt
Det ena av ACCorHotels nya hotell i Wien heter Novotel Wien Hauptbahnhof med 266 rum.


I juli öppnade AccorHotels två nya hotell i Wien; Novotel Wien Hauptbahnhof och ibis Wien Hauptbahnhof. De båda hotellen, som förbinds genom en gemensam terrass, är belägna i Wiens nya distrikt Quartier Belvedere bredvid stadens centralstation.

 

Novotel Wien Hauptbahnhof erbjuder 266 rum och sviter med ljus och modern design som alla följer ett genomgående resetema. På hotellets restaurang Flave of Vienna serveras österrikiska och internationella rätter, däribland hotellets egen honung som produceras i fem bikupor på husets tak. På hotellet finns också flera faciliteter för affärsresenärer såsom mötesrum och en stor konferenshall.

 

Tre av mötesrummen är dessutom speciellt utformade för att uppmuntra till "inspirerade möten" i tre teman; vatten, stadsliv och natur. På 19:e våningen har gästerna tillgång till bastu och ett fitnessområde med en spektakulär panoramautsikt över den österrikiska huvudstaden. Hotellets terrass, som blir en ny mötesplats för tillresta gäster, lokalbefolkningen och kringliggande företag, bildar dessutom en länk till det intilliggande ibis Wien Hauptbahnhof.

 

ibis Wien Hauptbahnhof erbjuder 311 bekväma och ljudisolerade rum med garanterad sovkomfort genom konceptet "Sweet Bed™ by ibis". Alla rum är fullt utrustade med ett badrum med dusch, ett skrivbord och platt-TV. Hotellets bar, Ibis Kitchen Bar, har öppet dygnet runt och erbjuder uppfriskande drycker, varma drycker och snacks.

 

– Den österrikiska marknaden är viktig för AccorHotels och med dessa två nya hotell utökar vi erbjudandet för våra gäster men stärker också vår marknadsposition i Wien, säger Thomas Wacker, hotelldirektör för Novotel & ibis Wien Hauptbahnhof.

 

– Wien är en stor och viktig destination för både privat- och affärsresenärer, och vi är mycket glada över att kunna erbjuda våra resenärer två nya prisvärda och centralt belägna hotell i staden, säger Jan Birkelund, ansvarig för försäljning och distribution på AccorHotels i Norden.

 

AccorHotels äger 4.100 hotell, resorts och bostäder, samt över 10.000 av lyxbostäder runt om i världen. I 95 länder har koncernen kompetens som både investerare och operatör genom divisionerna HotelServices och HotelInvest. Portföljen innehåller flera internationellt kända lyxmärken som Raffles, Sofitel Legend, SO Sofitel, Sofitel, Fairmont, onefinestay, MGallery by Sofitel, Pullman och Swissôtel.

alt
Nybyggda Kasarmikatu 21 på Kaserntorget i centrala Helsingfors har ersatt ett ämbetsmannahus för den finska Byggnadsstyrelsen som uppfördes på 1960-talet och som nu har rivits.


 

alt

Ett av de centrala målen med Kasarmikatu 21 har varit att öka profilen för en förnyelse av stadsmiljön vid Kaserntorget.

 

Ett fastighetsbolag som ägs av YIT, Ahlström Capital och HGR Property Partners har tecknat ett avtal om försäljning av kontorsfastigheten Kasarmikatu 21 till en internationell investerare. Transaktionen ska vara avslutad vid årets slut, då projektet förväntas bli genomfört. YIT är en minoritetsägare med en andel på 40 procent av ägandet i projektet. Köpare och pris har ännu inte publicerats.

 

Kasarmikatu 21 har blivit fullt uthyrd med exceptionellt långa leasingavtal. Den genomsnittliga hyresavtalen är längre än tio år. Byggnadens hyresgäster är Roschier Attorneys, Danske Bank, finansbolaget Taaleri, private equity-bolagen Sentica Partners och Elron, som tillhandahåller rådgivning inom energibranschen. Fastighetens restaurang- och evenemangscen har hyrts ut till restaurang Juuri.

 

– Vårt gemensamma team lyckades skapa en unik investeringsprodukt som överträffade alla förväntningar. Investerarna värderade fastighetens utmärkta hyresgästmix och byggnadens höga kvalitet, säger Kari Helin,vd på HGR Property Partners.

 

Byggnadsarbetet i den livliga stadsmiljön har varit extremt utmanande.


– Alla lösningar i Kasarmikatu 21 har valts och realiserats med omsorg. Den moderna byggnaden, som fortfarande passar in i den historiska omgivningen, erbjuder bekväma, flexibla lokaler för dem som arbetar där, något som vi alla kan vara stolta över, säger Timo Lehmus, vd för YIT.




alt

Thomas Holm, vice vd för Svenska Handelsfastigheter.

 

För första halvåret 2017 ökade Svenska Handelsfastigheter hyresintäkterna till 131,3 Mkr (98,8) med ett driftnetto som steg till 105,1 Mkr (77,9). Resultat efter skatt förbättrades till 107,8 Mkr (-42,3). För Q2 blev direktavkastning för rullande 12 månader 5,64 procent. Bolagets soliditet ökade vid halvårsskiftet till 16 procent (0).

 

– Resultatet ligger i nivå med förväntningarna. Ökningen av hyresintäkter och driftnetto jämfört med tidigare år, är främst drivet av förvärv. Under andra kvartalet förvärvades 14 fastigheter till ett sammanlagt marknadsvärde om knappt 760 Mkr, säger Thomas Holm, vice vd för Svenska Handelsfastigheter, i ett pressmeddelande.

 

Enligt Svenska Handelsfastigheters hemsida äger bolaget 65 fastigheter omfattande totalt 209.000 kvm med 122 hyresgäster. Vid årsskiftet 2016/2017 var bolagets fastigheter värderade till 3.077 Mkr.

torsdag, 10 augusti 2017 19:06

Wallenstam gör historiskt starkt resultat

alt
Susann Linde, CFO på Wallenstam och Hans Wallenstam, CEO för Wallenstam.

 

alt

På Teatergatan i Göteborg färdigställer nu Wallenstam 35 nya hyresrätter, som ingår i kvarteret Mässingshuset på Avenyn 21 som nu får en påbyggnad av de kommersiella ytorna för företagshotellet Convendum.

 

Wallenstam gjorde ett av sina starkaste resultat någonsin med en vinst före skatt om 1.818 Mkr (1.663), vilket efter en skattebelastning om ­371 Mkr (–338) blev en vinst efter skatt om 1.447 Mkr (1.325). Hyresintäkterna steg till 829 Mkr (789) med ett förvaltningsresultat som ökade till 391 Mkr (350). I resultatet ingick orealiserade värdeförhöjningar av förvaltningsfastigheterna med 1.638 Mkr (1.615), varav värdehöjningen för nyproduktionen minskade till 247 Mkr (688) samtidigt som värdehöjningen på derivaten blev positiva 111 Mkr (–366).

 

Under halvåret såldes fastigheter och lägenheter för 603 Mkr (783) med ett realiserat resultat om 48 Mkr (109). Pågående byggproduktion uppgick 1.179 Mkr (1.198).

 

På bokslutsdagen hade Wallenstam 2.155 lägenheter i produktion. Det totala värdet av pågående hyres- och bostadsrättsprojekt uppgick vid periodens slut till cirka 4,5 Mdr kr (3,0).

 

I balansen steg värdet på fastigheterna till totalt 38.797 Mkr (34.176). En nedskrivning av bolagets 64 vindkraftsanläggningar har skett med – 300 Mkr på grund av ett starkt minskat stödprogram för elcertifikat.

 

De totala långfristiga skulderna minskade till 5.545 Mkr (5.761), medan de totala kortfristiga skulderna steg till 16.441 Mkr (14.435). Det resulterade i att det egna kapitalet stärktes till 18.826 Mkr (15.816) till en soliditet om 45 procent (46) och en minskad räntetäckningsgrad om 5,3 gånger (6,5).

 

Vd Hans Wallenstam ser positivt på framtiden då han i en kommentar till halvårsrappoten säger:

– Vi har ett starkt förtroende på börsen. Under året har aktien ökat med 14 procent och den nådde i maj över 80 kronor. Det innebar att vårt syntetiska optionsprogram till våra anställda föll ut. Optionsprogrammet startade i samband med affärsplanens början, när aktiekursen var 44 kronor. Ökningen under dessa 3,5 år motsvarar cirka 85 procent! Det känns bra att även personalen tagit del av den stora värdeökningen på aktien. Den här typen av incitamentsprogram gör att både aktieägare och personal strävar mot samma mål och tjänar på att bolaget gör bra resultat. Wallenstams aktie är en långsiktig investering och vi ser också långsiktigt på bolagets affärsmodell, strategier och utveckling. Substansvärdet per aktie har stigit med över 20 procent på ett år. Vi har sett en stigande trend i samtliga våra siffror de senaste 25 åren. Vi följer vår plan och är hela tiden på tårna för att ständigt utveckla och förbättra oss. Vi ser positivt på framtiden! TM

torsdag, 10 augusti 2017 19:01

HEBA ökade förvaltningsresultatet starkt

alt
Halvårsrapporten 2017 är den sista med Lennart Karlsson, som efter framgångsrika tio år som vd på HEBA, slutar som vd för bolaget i december i år.

 

HEBA har fortsatt att växa med alltfler bostäder i Stockholm. Under andra halvåret 2017 tillkommer ytterligare 184 nyproducerade hyresrätter och 1.600 kvm lokaler i Flemingsberg, Huddinge.

 

Under första halvåret 2017 ökade HEBA hyresintäkterna till 160,5 Mkr (143,4) med fastighetskostnaderna om 61,6 Mkr (58,5) Mkr. Detta förbättrade förvaltningsresultatet med 14 procent till 64,3 Mkr (56,3). Förbättringen orsakades i huvudsak av förvärv av två äldreboenden och färdigställd nyproduktion av två bostadsfastigheter under 2016. Värdeförändring förvaltningsfastigheter och räntederrivat steg till 134,6 (47,4) Mkr. Resultat före skatt ökade till 198,9 (104,8) Mkr eller 4,82 (2,54) kr/aktie och efter skatt till 155,7 Mkr (111,2) Mkr eller 3,77 (2,69) kr/aktie.

 

I balansen steg värdet på fastigheterna till 7.829 Mkr (6.952). De långfristiga skulderna minskade till 1.799 Mkr (1.976), medan de kortfristiga skulderna ökade till 792 Mkr (189). Det innebar att soliditeten blev höga 51,7 procent (53,2), med en räntetäckningsgrad om 3,7 gånger (3,8).

 

Den här halvårsrapporten är den sista med Lennart Karlsson, som efter framgångsrika tio år som vd på HEBA, slutar som vd för bolaget i december i år. I en kommentar i delårsrapporten säger Lennart Karlsson:

– HEBA:s strategi är att växa i Stockholmsområdet och bolaget har det senaste året ansökt om fler markanvisningar för hyresbostäder i Stockholm. På senare tid har vi utökat vår geografiska närvaro till att även omfatta Sollentuna och Botkyrka kommun. Värdeutvecklingen på bostadsfastigheter i Stockholms närförorter är positiv vilket gör renoveringar av vårt äldre bostadsbestånd fortsatt intressant. HEBA planerar även för att fortsätta att investera i samhällsfastigheter. Detta blir min sista delårsrapport för HEBA då jag slutar som vd den första oktober. Jag lämnar dock inte HEBA helt, min anställning kvarstår till den sista december och jag kvarstår även därefter som styrelseledamot. Ny vd blir Patrik Emanuelsson som tillträder den andra oktober. Jag ser med tillförsikt fram mot HEBA:s fortsatta utveckling med Patrik som ledare. TM

torsdag, 10 augusti 2017 18:55

Skanska hyr ut 5.000 kvm i Solna United

alt
Solna United, som består av drygt 30.000 kvm kontorslokaler, kommer att stå klar för inflyttning under hösten 2019.

 

alt

Interiör av Arlas nya kontor i United i Arenastaden.

 

alt

Flygbild med läget för Solna United i Arenastaden, Solna.

 

Livsmedelsföretaget Arla Foods kommer att flytta sitt kontor till Skanskas projekt Solna United i Arenastaden, Solna. Uthyrningen omfattar cirka 5.000 kvadratmeter och inflyttning sker i oktober 2019.  

 

Arla ägs av svenska och europeiska mjölkbönder. Bolaget arbetar med utveckling, produktion och försäljning av mejerirelaterade produkter, med höga krav på minskad klimatpåverkan och ökad livsmedelssäkerhet. Verksamheten omfattar cirka 3.000 medarbetare i Sverige, varav cirka 300 personer arbetar på huvudkontoret i Stockholm.

 

– Vårt nya kontor kommer att skapa en dynamisk och inspirerande arbetsmiljö, där innovationskraften och nytänkandet i detta byggprojekt varit avgörande i vårt val av kontor. Ett stort plus i kanten har också varit att det ligger mycket bra till utifrån ett pendlingsperspektiv. Med ett provkök i entréplan vill vi utveckla matinspiration för konsumenter, våra kunder och vår personal, men också för våra framtida grannar i huset, säger Patrik Hansson, vd på Arla Foods Sverige.

 

Solna United, som består av drygt 30.000 kvm kontorslokaler, kommer att stå klar för inflyttning under hösten 2019. Fastigheten ligger intill Solna station, bara sju minuters resa med pendeltåget från nya stationen Stockholm City.

 

– Arla kommer med sin verksamhet att bidra positivt till dynamiken i Solna United. Huset har en spännande identitet och trivsamma delade funktioner. Här ryms bland annat restaurang och gemensamma ytor för både formella och informella möten, säger Fredrik Lantz, uthyrningsansvarig på Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Tidigare kontrakterade hyresgäster i Solna United är Bavaria och Knightec AB. I och med uthyrningen till Arla återstår cirka 23.000 kvm att hyra ut i byggnaden.

alt
Vasakronan hyr ut till Rörstrand och Iittala som öppnar flaggskeppsbutik i Stockholm city på Kungsgatan 1 vid Stureplan.

 

Vasakronan hyr ut till Rörstrand och Iittala som öppnar flaggskeppsbutik i Stockholm city. Butiken omfattar 260 kvm och ligger på Kungsgatan 1 vid Stureplan.


Till hösten får Stockholmarna möjligheten att söka sig till ytterligare en flaggskeppsbutik. Då slår Fiskarskoncernen upp portarna till Rörstrand och Iittalas nya flaggskeppsbutik i fastigheten Sumpen 15 vid Stureplan, mitt i centrala Stockholm.

 

– Rörstrand och Iittala är två starka varumärken som kompletterar det övriga utbudet i området. Butiken ligger i hörnet Stureplan/Birger Jarlsgatan/Kungsgatan och blir en bra länk mellan butiksstråken på Kungsgatan och Biblioteksstan, säger Ronald Bäckrud, chef region Stockholm.

 

Adressen, Kungsgatan 1, är densamma för båda varumärkena, men butikslokalen innefattar två tydligt separerade varumärkesmiljöer där kunden kan inspireras och handla produkter för det dukade bordet, hem och inredning från respektive varumärke.

 

Butiken beräknas öppna i september 2017.

alt
Skanskas undersökning visar att 55 procent av bostadsköparna gärna ser att bottenvåningen används till serviceverksamhet. Mest populärt är det med bagerier. Närmare hälften, 47 procent, vill ha möjlighet att köpa dagsfärskt bröd på morgonen. Bilden: Bröd & Salt på Sveavägen 49 i Stockholm.

 

När man köper ny en ny bostad är det många saker att ta ställning till.  Inte minst när det kommer till bostadsområdet och vad som finns i närheten. I en ny undersökning har Skanska kartlagt vad bostadsköpare värdesätter mest när de planerar att flytta. Resultatet visar att mer än hälften gärna vill bo i ett bostadshus som har serviceverksamheter som caféer och bagerier på gatuplan. 

 

Levande kvarter med olika typer av serviceverksamhet tycks attrahera många bostadsspekulanter. Skanskas undersökning visar att 55 procent av bostadsköparna gärna ser att bottenvåningen används till serviceverksamhet. Mest populärt är det med bagerier. Närmare hälften, 47 procent, vill ha möjlighet att köpa dagsfärskt bröd på morgonen. Även caféer och apotek är populärt att ha i huset, endast en av fyra tycker att bottenvåningarna istället borde användas till bostäder.

 

På frågan om vilken typ av verksamhet de helst inte vill ha i sina fastigheter säger sex av tio att pubar är minst önskvärt. Därefter följer restauranger, pizzerior och även Systembolagets butiker.

– Förra året sålde vi cirka 2.600 nyproducerade bostäder och vi ser att våra köpare föredrar lugna verksamheter framför sådana som kan leda till höga ljudnivåer, till exempel restauranger och pubar. Genom att fråga potentiella köpare om vad de vill ha kan vi fortsätta bidra till att utvecklas trivsamma och attraktiva områden, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Topp 10: Det vill vi ha i våra bostadshus

1. Bageri 47 procent. 2. Café 38 procent. 3. Apotek 29 procent. 4. Matbutik 27 procent. 5. Delikatessbutik 26 procent. 6. Blomsteraffär 24 procent. 7. Gym 20 procent. 8. Kontor 18 procent.  9. Jouröppen butik  18 procent. 10. Restaurang 6 procent.                

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i januari 2017 via Skanskas Bopanel med totalt 657 svarande. Skanskas Bopanel består av över 2.000 bostadsköpare i varierande ålder och livssituation.