28 april 2024

Redaktionen

måndag, 16 november 2020 12:13

New Property förstärker transaktionsteamet

 

 

 

 


 

 

 

 



Rekryteringarna av Thomas Lindquist och Caroline Janlow innebär att New Property Transaktion utökar sitt team för att möta marknadens behov.

Thomas Lindquist
(bilden tv) ansluter som Senior Director. Han kommer senast från Swedbank Midcorp Real Estate och dessförinnan som Head of Growth & Tech Startups där Proptech var ett fokusområde. Thomas Lindquist  har cirka 20 års erfarenhet från Danske bank och Swedbank i Stockholm och i Värnamo där han haft flertalet ledarroller. De senaste åren har han även varit delegat i Swedbank Green Bond Committee som fattar koncernens beslut kring grön finansiering.

Caroline Janlow (bilden th) ansluter som analytiker. Hon är en internrekrytering från systerbolaget New Stay AB där hon jobbade i 2,5 år som uthyrare och förvaltare av företagsbostäder. Caroline Janlow har en bakgrund som bostadsmäklare med examen från Malmö Universitet inom fastighetsvetenskap.

– Vi hälsar Thomas och Caroline välkomna till New Property Transaktion. Med dessa rekryteringar möter vi
marknadens behov och stärker samt kompletterar vårt befintliga team. Efter en utmanande vår har vi haft en hektisk höst med många nya uppdrag och avslut. Vi ser med tillförsikt på marknaden och fortsätter att leverera högkvalitativ rådgivning till våra kunder inom alla områden och segment, säger Fredrik Leifland, vd för New Property.

måndag, 16 november 2020 11:52

Lukas Tofterå, ny CFO för Nordr

 

 

 

 


 

 

 

 



Rekryteringen av Lukas Tofterå (bilden) innebär att han blir CFO för Nordr. Han kommer närmast från Nordanö Partners i Oslo där han varit partner sedan år 2019.

Lukas Tofterå
har lång erfarenhet från fastighetsbranschen och har arbetat med rådgivning inom finansiering, strategi, M&A och börsnoteringar för en rad nordiska och internationella fastighets- och bostadsbolag. Därtill har han varit rådgivare i flera stora utvecklingsprojekt såsom Canary Wharf, King’s Cross och Earl’s Court i London.

Lukas Tofterå var tidigare ansvarig för fastighetstransaktioner på SEB i Oslo och innan dess arbetade han på Rothschild i London under tio års tid, som rådgivare för fastighetssektorn. Han är utbildad civilekonom från Norwegian School of Management (NHH).

– Tofterå kommer att komplettera vår verksamhet och hans erfarenhet av stora fastighetsprojekt, transaktioner och börsintroduktioner kommer att hjälpa oss att nå våra mål för en lönsam och strategisk tillväxt, säger Baard Schumann, vd för Nordr.

– Jag ser verkligen fram emot att ta mig an den nya rollen och bidra till att bygga upp den främsta bostadsutvecklaren i Norge och Sverige, tillsammans med alla skickliga medarbetarna inom Nordr, säger Lukas Tofterå.
måndag, 16 november 2020 11:38

MVB och Svenska Hus bygger nytt i Bandhagen

 

 

 


Svenska Hus, som redan äger ett flertal bostadshus i Bandhagen, har fått grönt ljus för att bygga ytterligare 175 hyreslägenheter i området.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gullringsbo-koncernens företag inleder ett nytt samverkansprojekt för produktion av hyresrätter i Bandhagen.Kv. Diabilden är ett exploateringsområde beläget strax söder om Stockholm. Efterfrågan på nya hyresrätter i området är hög och för cirka ett år sedan fick fastighetsutvecklaren Gullringsbo-koncernens företag inleder ett nytt samverkansprojekt för produktion av hyresrätter i Bandhagen.Kv. Diabilden är ett exploateringsområde beläget strax söder om Stockholm. Efterfrågan på nya hyresrätter i området är hög och för cirka ett år sedan fick fastighetsutvecklaren Svenska Hus, som redan äger ett flertal bostadshus i anslutning till området, grönt ljus för att bygga ytterligare 175 hyreslägenheter. Framtagandet av systemhandlingar har pågått en tid i samverkan med byggföretaget MVB, som nu påbörjar arbetet med bygghandlingarna för att därefter starta produktionen.

– Genom samverkansformen utnyttjas våra kompetenser maximalt. Vi på MVB bidrar med vårt kunnande om en effektiv och hållbar byggproduktion och Svenska Hus med sin erfarenhet av långsiktig drift och förvaltning. Tillsammans ska vi bygga moderna, sunda och trygga bostäder som kan nyttjas av många generationer framåt, säger Per Ununger, vd för MVB Öst AB.

Visionen för den nya fastigheten, som fördelas på sex trapphus om sex till tio våningar, är att tillsammans med kommande bebyggelse i kvarteret, bilda en urban och modern karaktär i den befintliga stadsbilden.

– Vi ser fram emot att få komma igång och bidra till en vidareutveckling av stadsdelen tillsammans med MVB. Att utveckla moderna och hållbara bostäder i storstadsregionerna är helt i linje med vår affärsidé och det bidrar även till vårt långsiktiga mål om en jämn fördelning mellan intäkterna från bostäder och kommersiellt. Vår fastighetsutvecklingsansvarige Niklas Gahm visar återigen bevis på skicklighet och entreprenörskap där vi fortsätter att skapa nytt och utveckla vårt fastighetsbestånd i Stockholmsregionen, säger Daniel Massot, vd för Svenska Hus.



måndag, 16 november 2020 11:27

Svenska Hus ger Floda en ny entré

 

 

 


Flodamotet, öster om Göteborg, byggdes på 60-talet och Floda Möbler-huset har funnits som en symbol och ett riktmärke sedan dess.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flodamotet strax öster om Göteborg får ett nytt ansikte. Svenska Hus har köpt det välkända möbelhuset och två angränsande fastigheter längs E20 och förvärvet är strategiskt och parallellt med kommunens satsning på en ny trafikplats.

– Vi har ägnat mycket kraft och energi åt att lyfta Floda Centrum och det är ett naturligt steg att positionera oss vid Flodas nya entré, säger Ylva Morelli, regionchef i Göteborg.

Flodamotet byggdes på 60-talet och Floda Möbler-huset har funnits som en symbol och ett riktmärke under större delen av den tiden. Floda är en attraktiv pendlingsort och behovet av nya busshållplatser har tvingat fram en rejäl uppdatering.

– Vi har en väldigt bra dialog med Lerums kommun och när nu motet ska byggas om och få en ny rondell, busshållplats och pendelparkering vill vi bidra med att utveckla området ytterligare, säger Ylva Morelli. Det gynnar både flodaborna och alla resenärer längs vägen!

Svenska Hus är väl etablerade i Floda efter några framgångsrika och kreativa år som ägare och utvecklare av cirka 15.000 kvm i Centrum. Förvärvet av de tre fastigheterna vid Högavägen ger Svenska Hus ytterligare cirka 3.000 kvm i orten att utveckla.

Den 13 november skedde tillträdet och mer långtgående idéer och planer kommer att presenteras längre fram – närmast handlar det om att fylla de ytor som säljaren Floda Möbler lämnar efter sig.

– Affären har dessutom gett oss tillgång till en stor obebyggd tomt att utveckla, säger Peter Stalfors, transaktionsansvarig på Svenska Hus. Det kräver en mer omfattande planprocess i samarbete med kommunen, men båda parter ser positivt på den framtida potentialen.





måndag, 16 november 2020 11:14

Logistic Contractor bygger ut i Kalmar

 

 

 


Logistic Contractors lager och kontor åt e-handelsföretaget Nordic Nest, strax utanför Kalmar, byggs ut med 12.000 kvm, vilket innebär att fastigheten efter utbyggnaden blir 20.000 kvm stor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Under hösten 2019 färdigställde Logistic Contractor lager och kontor åt e-handelsföretaget Nordic Nest strax utanför Kalmar. Fastighetsägaren M2 Gruppen har nu tecknat avtal med Logistic Contractor om en tillbyggnad av fastigheten. Under hösten 2019 färdigställde Logistic Contractor lager och kontor åt e-handelsföretaget Nordic Nest strax utanför Kalmar. Fastighetsägaren M2 Gruppen har nu tecknat avtal med Logistic Contractor om en tillbyggnad av fastigheten. Ytterligare 12.000 kvm, varav huvuddelen lageryta, ska adderas till den ursprungliga byggnaden, som efter utbyggnaden blir nästan 20.000 kvm stor. Byggnationen påbörjas omgående och tillbyggnaden ska vara klar under hösten 2021. Ordervärdet uppgår till 84 Mkr.

– Det är glädjande att Nordic Nest har en så positiv utveckling att de redan efter ett år behöver fördubbla ytan för sin verksamhet. Från Logistic Contractors sida ser vi fram emot att få komma tillbaka till Kalmar igen och få återuppta det goda samarbete vi hade under den första etappen, säger Benn Karlberg, vd för Logistic Contractor.

M2 är huvudägare i Wästbygg Gruppen där Logistic Contractor ingår. Upparbetade intäkter i projektet under produktionstiden kommer därför att redovisas löpande under ”Transaktioner med närstående bolag” i kommande delårsrapporter och årsredovisning. Avtalet är på marknadsmässiga villkor. Byggnationen påbörjas omgående och tillbyggnaden ska vara klar under hösten 2021. Ordervärdet uppgår till 84 Mkr.


måndag, 16 november 2020 11:00

Flera uthyrningar i Söderhallarna

 

 

 


En ny detaljplan för Söderhallarna håller på att arbetas fram tillsammans med Stockholms stad. Planen är bland annat att skapa nya stråk genom fastigheten med tydligare entréer för att öppna byggnaden mot Medborgarplatsen, som ett led i att skapa ett tryggare och mer levande torgmiljö. Dessutom finns planer på att öppna en restaurang på Söderhallarnas takterrass, som i dagsläget bara har varit tillgänglig för husets kontorshyresgäster.

 

 

 

 

 

 

 

 


Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med spelutvecklingsbolaget Chief Rebel som flyttar sitt kontor till Söderhallarna. Samtidigt väljer Instabox att expandera och mer än fördubblar storleken på sina kontorslokaler i huset. Totalt omfattar de två nya uthyrningarna drygt 1.500 kvm.

Sedan ett år tillbaka har frakt- och paketutlämningsaktören Instabox haft sitt huvudkontor i Söderhallarna. Bolaget växer snabbt och utökar därför nu sitt kontor. Den nya ytan omfattar drygt 1.000 kvm och därmed blir Instabox totala kontorsyta cirka 1.500 kvm. Instabox tillträder de nya lokalerna i januari 2021.

Nyligen flyttade även spelutvecklaren Chief Rebel in i Söderhallarna. Avtal tecknades under hösten och omfattar nära 500 kvm.

– Vi har verkligen sett fram emot att flytta in i Söderhallarna. För oss är det viktigt att sitta på en central plats med en skön puls både i och utanför huset. Läget precis vid Medborgarplatsen där många andra spelutvecklare sitter är klockrent, matutbudet på Söder är svårslaget och förbindelserna gör det enkelt för alla att ta sig till och från kontoret, säger Axel Lindberg, CEO och Game Director på Chief Rebel.

– Det är en stor efterfrågan på våra lokaler i Söderhallarna och vi är jätteglada att hälsa Chief Rebel välkomna och att Instabox väljer att utöka sina lokaler hos oss. Söderhallarna står inför en förändring och den här typen av aktörer är helt i linje med den vision vi har för platsen, sida vid sida med den mötesplats för matupplevelser som Söderhallarna erbjuder, säger Mikael Gillerlöv, fastighetschef för Söderhallarna på Atrium Ljungberg.

 

Sedan Atrium Ljungberg förvärvade Söderhallarna har ambitionen varit att rusta upp och bygga om delar av fastigheten samt addera vissa tillbyggnader. En ny detaljplan håller på att arbetas fram tillsammans med Stockholms stad. Planen är bland annat att skapa nya stråk genom fastigheten med tydligare entréer för att öppna byggnaden mot Medborgarplatsen, som ett led i att skapa ett tryggare och mer levande torgmiljö. Dessutom finns planer på att öppna en restaurang på Söderhallarnas takterrass, som i dagsläget bara har varit tillgänglig för husets kontorshyresgäster.

 

 

 


Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Genom bolagsförvärv av den finska fastighetskoncernen Lindström Invest har Castellum förvärvat en fastighetsportfölj i Helsingfors. Transaktionen genomförs som en apportemission.

Portföljen omfattar fem kontorsfastigheter med en sammanlagd uthyrningsbar area om cirka 36.000 kvm. Förvärvspriset uppgår till 150 MEUR, cirka 1,54 Mdr kr, inklusive omkostnader om 7 MEUR, varav 81 MEUR betalas via apportemission och resterande motsvarande övertagande av skulder.

Samtliga fastigheter ligger väl samlade i Kalasatama, ett tidigare hamnområde som Helsingfors stad nu utvecklar till en stadsdel avsedd för 25.000 nya invånare och med 10.000 nya arbetsplatser. Kalasatama ligger 2 km nordost om CBD Helsingfors, som nås på sex minuter med tunnelbana från Kalasatama. Byggnaderna innehåller högkvalitativa kontorslokaler samt konferenscenter.

– Det känns väldigt bra att öka vår närvaro i Helsingfors med denna affär. Som stor aktör på den kommersiella fastighetsmarknaden ser vi ett växande intresse för utvecklingen i alla Nordens större städer. Kalasatama har stor potential att bli ett verkligt dynamiskt område. Genom att ta plats där stärker vi vår position markant i Helsingfors, där vi även har för avsikt att expandera ytterligare. Initialt ger affären ingen synlig påverkan på förvaltningsresultat och substansvärde kr/aktie, men vi förväntar oss att den bidrar till att öka Castellums långsiktiga tillväxt, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Transaktionen genomförs som en apportemission, innebärande att säljarna tillskjuter samtliga aktier i Lindström Invest Oy mot erhållande av 4.061.745 nyemitterade aktier i Castellum till en teckningskurs om 203,64 kronor per aktie, motsvarande ett totalt värde om cirka 827 Mkr kronor. Teckningskursen har fastställts genom en beräkning av den volymvägda genom­snitts­kursen för Castellumaktien på Nasdaq Stockholm under de tio handelsdagar som närmast föregår dagen för transaktionens genomförande, vilket har skett idag genom samtida undertecknande och tillträde. Beslut om apportemission har fattats av styrelsen i Castellum med stöd av bemyndigande från årsstämman 2020. Apportemissionen medför en utspädning för existerande aktieägare om cirka 1,5 procent.

Affären i sammandrag
Castellum förvärvar Lindström Invest Oy från dess ägare. Förvärvspris: 150 MEUR, cirka 1,54 Mdr kr. Tillträdesdag: 13 november 2020. Genomsnittlig kontraktslängd: 2,8 år. Hyresvärde: cirka 11 MEUR, cirka 113 Mrk, år 2021. Större hyresgäster: Lindström Oy, Suomen Asiakastieto Oy, Nordic Morning Oy- Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: 36.000 kvm och 86 procent. Antal nya Castellumaktier genom apportemission: 4.061.745.

 

 

 


De 180 hyresbostäder i den nya stadsdelen Nya Hovås i Göteborg som Magnolia säljer till Heimstaden har ritats av Arkitema architects.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnolia Bostad säljer 180 hyresbostäder i den nya stadsdelen Nya Hovås i Göteborg till Heimstaden Bostad. Projektet omfattar cirka 11.060 kvm BTA för bostäder samt cirka 2.500 kvm BTA handel och garage. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 450 Mkr.

Försäljningen sker som en bolagsaffär och avser fastigheten Hovås 451:67. Projektet , som ingår i ramavtalet med Heimstaden och som tecknades i juni 2018, har lagakraftvunnen detaljplan. Totalentreprenad är tecknad med Consto AB.

Stadsdelen Nya Hovås, med skog och hav inpå knuten, är en levande stadsdel med en varierande bebyggelse fylld med trevliga butiker och mötesplatser där en blandning av människor arbetar, bor och umgås. I den kontexten kommer detta nya kvarter att hitta sin plats. Husen är ritade av Arkitema architects. Byggnation beräknas påbörjas under första kvartalet 2021 och inflyttning är beräknad första kvartalet 2023. Efter försäljning och frånträde av projektet har Magnolia Bostad ett projektledningsavtal med köparen som löper fram till inflyttning. Projektledningsavtalet faktureras och intäktsredovisas löpande.

– Fastigheten har ett fint läge i Nya Hovås med närhet till naturupplevelser samtidigt som det har bra kommunikationer. Detta blir det andra stora projektet vi utvecklar i Göteborgsområdet och vi är glada över att få vara del av det framgångsrika stadsutvecklingsprojektet Nya Hovås, säger Niklas Ohldin, regionchef på Magnolia Bostad Väst.

Wistrand Advokatbyrå
har agerat legala rådgivare till Magnolia Bostad.


fredag, 13 november 2020 17:02

Besqab bygger ägarlägenheter i Hagastaden

 

 

 


I Hagastaden, där Dalagatan möter Norra Stationsgatan, uppför Besqab ett nytt kvarter med knappt 200 lägenheter och stadsradhus. Den första etappen om 97 lägenheter som nu produktionsstartas, uppförs som ägarlägenheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Besqab tar ytterligare ett viktigt steg och startar produktionen av sina första ägarlägenheter i Stockholm. I ett attraktivt läge i Hagastaden produktionsstartas nu 97 ägarlägenheter i projektet Legera vid hörnet Norra Stationsgatan och Dalagatan.

I Hagastaden, där Dalagatan möter Norra Stationsgatan, uppför Besqab ett nytt kvarter med knappt 200 lägenheter och stadsradhus. Den första etappen om 97 lägenheter som nu produktionsstartas, uppförs som ägarlägenheter. Den andra etappen om 98 lägenheter planeras att uppföras som bostadsrätter och produktionsstartas i ett senare skede.

– Hagastaden växer fram till en ny spännande stadsdel med en unik karaktär. Vi fick förtroendet från Stockholms stad 2018 genom en markanvisning och vi såg direkt potentialen i det här kvarteret, säger Staffan Grundmark, regionchef på Besqab.

Legera är ett av Besqabs innerstadsprojekt och utgör en del av nya Hagastadens utveckling. I samband med Stockholms stads byggnation av gatorna genomfördes byggnationen av garaget för kvarteret och nu produktionsstartas den första etappen av bostäderna i den östra delen. För att göra det möjligt att visa kunderna de effektiva plan-lösningarna samt den höga standarden på material har tre visningsbostäder färdigställts.

– Detta är vårt första projekt med ägarlägenheter och det är glädjande att det har tagits emot så väl av marknaden sedan vi startade försäljningen i somras. Det positiva gensvaret visar att det finns en efterfrågan på upplåtelseformen ägarlägenheter och att vi har utvecklat välplanerade lägenheter som våra kunder värdesätter, säger Carola Lavén, vd för Besqab.

Fakta bostadsprojektet Legera i Hagastaden
Totalt 195 lägenhete. Storlekar: 1 - 6 rum och kök . Arkitekt: Lindberg Stenberg Arkitekter. Status: Garageplanet klart. Inflyttning:. Från tredje kvartalet 2022 . Upplåtelseformer: Ägarlägenheter, stadsradhus i ägarform, samt bostadsrätter. Läge: Hörnet Norra Stationsgatan/Dalagatan med gångavstånd till Odenplans station och grönområden i Hagaparken.

fredag, 13 november 2020 13:18

Erik Selin blir storägare i Next Step Group

 

 

 


Från vänster: Jacob Torell, grundare av och vd för Next Step Group, Erik Selin, huvudägare i och vd för Fastighets AB Balder samt Joakim Garfvé, grundare av och fastighetschef för Next Step Group.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Torell och Joakim Garfvé säljer en tredjedel av Next Step Group till Erik Selins Balder som genom en emission kapitaliserar bolaget med en kvarts miljard. De två grundarna har snabbt drivit upp sitt stadsutvecklingsbolag till en etablerad aktör, som i dag utvecklar tre av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt – Nya Hovås, Life Science-klustret GoCo Health Innovation City och bostadsprojektet Wendelstrand.

Det entreprenörsdrivna bolaget har på kort tid byggt upp en stor och unik projektutvecklingsportfölj. Det började med Nya Hovås, som snabbt växte fram som ett levande område med både bostäder och handel. Nu ska Next Step Group fortsätta växa med ytterligare två stora projekt. I Life Science-klustret GoCo Health Innovation City bredvid Astra Zeneca i Mölndal byggs det redan för fullt. Samtidigt arbetar bolaget med att bygga cirka 1.000 hållbara bostäder i trä vid Landvettersjön i Mölnlycke.

För att fortsätta sin expansion utan att slå av på takten, väljer ägarna att ta in kapital. Valet föll på Erik Selin, som grundarna Jacob Torell och Joakim Garfvé  fört dialog med under flera år. Först nu tycker de att stunden är rätt för att ta nästa steg.

– Jag och Joakim är väldigt glada att få in Erik och Balder som ägare i moderbolaget. Erik är en mycket inspirerande person som vi har stor respekt för. Vi trivs bra tillsammans och får genom Erik in en kapitalstark aktör med unik erfarenhet av att bygga fastighetsbolag. Det känns helt rätt nu när vi expanderar så fort, säger Jacob Torell, vd för och grundare av Next Step Group.

Next Step Group satsar på arkitektur och stadsutveckling med omsorg för detaljer. Målet är att skapa attraktiva stadsdelar på oväntade platser för morgondagens boende och företagande. Nyckeln är bolagets modell Samskapande stadsutveckling. Den går ut på att tidigt i projekten samla alla intressen och remissinstanser för att skapa en gemensam vision för området som ska utvecklas. Det gör att processen sedan kan hålla hög takt trots kreativ arkitektur och stort fokus på kvalitet och detaljer. Något som imponerat på Erik Selin.

– Jag har följt Next Step Group genom åren och är imponerad över vad de åstadkommit i Nya Hovås och GoCo Health Innovation City. De har en förmåga att skapa attraktiva stadsdelar på oväntade platser. Jag ser fram emot nästa steg, som är trästaden Wendelstrand och de 1000 bostäder vi ska utveckla vid Landvettersjön utanför Mölnlycke, säger Erik Selin, huvudägare i och vd för Fastighets AB Balder.