28 april 2024

Redaktionen

 

 

 


I projektet ”Idéfabriken” i Skarpnäck med 100 bostäder är återbruksaspekten central och NREP avsätter extra medel för återbruk av material från byggprodukter och byggdelar. Foto: Tengbom

 

 

 

 

 

 

 

 


NREP har nu fått förtroendet att utveckla bostäder i Stockholm stad. Bolaget har tagit hem en
marknadsanvisningstävling i Skarpnäck med vinnarbidraget ”Idéfabriken” – ett spjutspetsprojekt inom
hållbarhet med fokus på återbruk och att stärka områdets lokala identitet. Projektet omfattar drygt
hundra bostäder samt en förskola, och innebär att NREP fortsätter sin tillväxt med innovativ
bostadsutveckling i Stockholmsregionen.


Sedan starten har NREP haft fokus på att skapa nytänkande och hållbara fastighetslösningar. Bland annat har NREP i samarbete med arkitektkontoret Lendager Group utvecklat de unika och prisvinnande bostadsprojekten The Resource Rows och Upcycle Studios i Köpenhamn, världens mest omfattande cirkulära byggnader utvecklade på marknadsvillkor. Nu ska NREP genomföra återbruksprojekt i Skärgårdsskogen, Skarpnäck, tillsammans med Lendager Group och Tengbom. Tengbom bidrar med kompetens och erfarenhet av bostadsutveckling i Sverige och Lendager Group med kunskap om det cirkulära och metoder för materialhantering.

– Att få Stockholm stads förtroende att ta detta projekt från idé till genomförande är fantastiskt roligt. Både för att vi får bidra till fler bostäder i Skarpnäck och att vi får fortsätta utveckla vårt arbete med återbruk tillsammans med Lendager. Hus i återbrukat material bidrar till tongivande arkitektur med historia och stärker stadsdelens identitet. Genom att utforma fastigheterna med nya lösningar och långsiktigt hållbarhetstänk vill vi göra vardagslivet bättre för såväl människorna som redan bor i området som de som flyttar in i våra nya bostäder, säger Joanna Berg, regionchef bostäder på NREP.

I projektet ”Idéfabriken” är återbruksaspekten central och NREP avsätter extra medel för återbruk av material från byggprodukter och byggdelar, utöver resterande långsiktiga hållbarhetssatsningar. Inom kort kommer en process för inventering av material att initieras - det kan vara spillvirke, tegel, betong, glas eller annat material som återbrukas eller återvinns.

– Vi är glada över att bidra till utvecklingen av framtidens Skärgårdsskogen. I Köpenhamn har våra samarbeten med NREP resulterat i banbrytande projekt som höjt ribban för både återanvändning och CO2-besparingar, samt social och miljömässig hållbarhet. Exempelvis Upcycle Studios, som är världens första och mest omfattande projekt byggt av återvunnet material. Dessutom samarbetar vi tillsammans med UN17 Village, som är världens första storskaliga byggnad som ska gå i linje med FN:s hållbarhetsmål i stor skala. Vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete i Stockholm, där vi bygger på våra gemensamma resultat från Köpenhamn och vi har höga förväntningar på vårt samarbete med Tengbom, säger Anders Lendager,  vd för Lendager Group.

Bostadsprojektet ska bidra till att ytterligare stärka gemenskapen och Skarpnäcks lokala identitet med hjälp av en öppen ”hej-hej-kultur” med bidrag som stadsvardagsrum och skogsträdgård. Projektet syftar även till att verka för en hållbar livsstil för de som flyttar hit och omfattar drygt hundra bostäder, förskola och verksamhetslokal som kan användas för arbete, läxläsning och fritidsaktiviteter – allt i syfte att bidra till att förstärka den lokala stadskulturen.

– Vi ser fram emot samarbetet mellan oss, NREP och Lendager Group. Den här konstellationen av aktörer med höga hållbarhetsambitioner kommer kunna förverkliga nya nivåer av spets inom hållbart boende-Lendager group med sin starka kompetens inom återbruk, Tengbom med vår arkitektoniska kompetens och lokalkännedom och NREP som välrenommerad aktör med fokus på kvalitet, innovativa lösningar och hållbarhet i alla led, säger Niklas Svensson, affärsområdeschef på Tengbom.

Som ett led i NREP:s hållbarhetsarbete planeras även tak med multifunktion för både socialt umgänge och miljömässiga aspekter såsom gröna ytor och solpaneler.

tisdag, 17 november 2020 13:35

Bravida utser ny HR-chef

 

 

 

 


 

 

 

 



Rekryteringen av Andreas Olofsson (bilden) innebär att Bravida har utsett honom som ny CHRO (Chief Human Resources Officer). Han kommer närmast från en roll som VP HR & Organizational Development för Global Operations på Electrolux. Andreas Olofsson tillträder under våren 2021 och han tar plats i Bravidas koncernledning.

Andreas Olofsson
har haft flera ledande befattningar inom HR och organisationsutveckling på Electrolux, och har även haft en ledande roll i bolagets HR-transformation. Tidigare var han HR- och kommunikationsdirektör på börsnoterade Munters AB, och har även ett förflutet som personalchef för Bahco-koncernen.

– I Bravidas framgångsrika resa som bolag är medarbetare och ledare den viktigaste tillgång vi har. Andreas kommer ta med sig en stark erfarenhet av verksamhetsutvecklande HR och han kommer att jobba nära mig och övriga ledningen. Jag är övertygad om att Andreas kommer bidra till att accelerera Bravidas resultat och förändringsförmåga, säger Mattias Johansson, vd och koncernchef för Bravida.

Bravida befinner sig i en spännande fas i en föränderlig omvärld och fortsätter sitt fokus på tillväxt och utveckling av befintliga och nya affärsområden. Det kräver kompetensutveckling av Bravidas befintliga personal och rekrytering samt utveckling av många nya kollegor, det är uppgifter som Andreas Olofsson bland annat kommer fokusera på.

– Jag är jätteglad över att ha fått förtroendet att ta rollen som CHRO på Bravida. Bolaget gör nu en mycket intressant resa där jag hoppas kunna tillföra energi och bidra med min erfarenhet. Det skall bli otroligt spännande att få lära känna verksamheten och vara med och bygga vidare på bolagets styrkor. Vi ska också bygga en stark, verksamhetsnära HR-funktion som kan fortsätta arbetet med att bli en ledande arbetsgivare, med utvecklingsmöjligheter, mångfald och en inkluderande kultur, säger Andreas Olofsson.

Bravida är en ledande totalleverantör av service- och installationstjänster i Norden, med fler än 11.700 medarbetare. Bravida levererar såväl specialisttjänster som helhetslösningar inom el, vs, ventilation, säkerhet, kyla, sprinkler, teknisk fastighetsdrift och kraft. Bravida finns representerade på ett 170-tal orter i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

 

 

 


Lovisa Kihlborg är ny samordnande stadsplanerare för hela Söderstaden och även ansvarig stadsplanerare för planprogrammet för Gullmarsplan och Nynäsvägen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockholms stad har intervjuat Lovisa Kihlborg, som är en ny samordnande stadsplanerare för Söderstaden. Lovisa Kihlborg har gedigen erfarenhet av att arbeta med byggnadsprojektering, stadsbyggnad och detaljplanering både på arkitektkontor och inom kommun. I augusti 2020 började hon på Stockholms stads stadsbyggnadskontor som ny samordnande stadsplanerare för Söderstaden.

Vad ser du för utmaningar för Slakthusområdet?

–  Ett av de stora värdena i Slakthusområdet är de bevarade byggnaderna som finns från olika decennier. En utmaning kopplat till dem är att hitta en skala på den nya bebyggelsen som gör att man fortfarande kan uppleva och förstå slakthusområdets historia. En annan utmaning är att skapa en riktigt bra blandstad med dag- och nattbefolkning, där vi får en bra mix av bostäder, kontor, service, kommersiella verksamheter och offentliga rum.

Skiljer sig Slakthusområdet från andra stadsutvecklingsprojekt som du arbetat med?
–  Ja, Slakthusområdet är i sin planstruktur så avskuret från omgivningarna, och dessutom är det särskiljande i att det finns bevarat så många kulturbyggnader med olika värden och från olika tidsepoker. Det gör det ännu mer intressant.

Vad är det roligaste med ditt nya uppdrag?
– Det roligaste är nog att vara på plats i Slakthusområdet, och uppleva det vardagsliv som finns där och se hur det utvecklas . Även att lyssna till alla idéer och känna allt engagemang som finns hos alla som jobbar med området, både vi inom staden och alla de fastighetsägare och fastighetsutvecklare som är involverade.

Kortfattat om Lovisa Kihlborgs bakgrund

Lovisa Kihlborg är ny samordnande stadsplanerare för hela Söderstaden och även ansvarig stadsplanerare för planprogrammet för Gullmarsplan och Nynäsvägen. Hon har arbetat i tio år på arkitektkontor med byggnadsprojektering ochhon  har därefter arbetat i 16 år med stadsbyggnad i olika former, främst med detaljplanearbete i rollen som konsult åt olika kommuner och byggaktörer. Hon har även varit engagerad i hållbarhetscertifieringar av stadsdelar i flera projekt runt om i Sverige.


tisdag, 17 november 2020 13:12

Skanska: Bostadsrapporten 2030

 

 

 


Alexandra Lauren, vice vd för Skanska Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skanskas rapport Bostadsrapporten 2030 visar att hållbarhet är i fokus i framtidens smarta hem. En smart bostad beskrivs ofta som en bostad med inbyggd teknik som hjälper till att underlätta vardagen i hemmet. Smarta lösningar kan även främja en mer hållbar livsstil genom att exempelvis minska energiförbrukningen i bostaden. Men är detta något som svenskarna drömmer om? Bostadsrapporten 2030 visar att över hälften tror att de kommer att bo i ett smart hem om tio år. Dessutom vill sex av tio se smarta system som effektiviserar resursförbrukningen i hemmet i sin bostad 2030.

Skanskas rapport Bostadsrapporten 2030 baseras på en undersökning genomförd av Kantar Sifo. I undersökningen har drygt 2.300 svenskar fått svara på frågor om framtidens hem. Det visar sig att hela 56 procent tror att de kommer bo i en smart bostad i framtiden och så många som 16 procent menar att det är högst sannolikt att de kommer göra det.

Undersökningen visar också att svenskarna värderar smarta lösningar som gör hemmet mer hållbart högt. På frågan vad svenskarna helst skulle vilja se i sin bostad 2030 toppas listan nämligen av smarta system som effektiviserar resursförbrukningen i hemmet. Hela 63 procent uppger detta. Så många som 27 procent vill dessutom se integrerade kökslösningar som minskar svinn och nästan lika många vill se eldrivna transportmedel som boende i bostadshuset kan nyttja.

För det smarta hemmet är ett välfungerande internet avgörande. Vilket kan vara förklaringen till varför drygt en tredjedel tycker att ett snabbt internet är en av de viktigaste faktorerna vid val av bostad om tio år. Undersökningen visar dessutom att ett snabbt internet är ungefär lika viktigt för alla oavsett ålder – något som är relativt nytt jämfört med hur det har sett ut tidigare.

– Det är viktigt för oss att förstå kundernas behov av smarta lösningar i hemmet och möta upp dessa. Från Skanskas håll vill vi även se till att erbjuda tekniska innovationer som underlättar hållbara val. På detta sätt kan vi bidra till förändrade beteendemönster som för hela samhället i en mer hållbar riktning, säger Alexandra Lauren, vice vd för Skanska Sverige.

Huruvida svenskarna tror att de kommer bo i ett smart hem i framtiden skiljer det sig mellan generationerna. I åldersgruppen 18–29 år svarar så många som 72 procent att de sannolikt kommer göra det. De i åldrarna 50–65 år är dock inte lika positiva. Motsvarande siffra i åldersgruppen är 47 procent.


tisdag, 17 november 2020 12:49

Norska Storm köper KMC

 

 

 


En huvudägare i KMC Properties är Kverva Industrier, som är Gustav Witzøes investeringsbolag. Gustav Magnar Witzøe är en norsk miljardär och en betydande aktieägare i laxindustrin Salmar ASA. Witzøe är en av världens yngsta miljardärer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noterade norska Storm Real Estate köper, enligt ett pressmeddelande, 100 procent av aktierna i KMC Properties för 1.076 MNOK, cirka1.022 Mkr. Köpeskillingen erläggs genom en emission om cirka 153,7 miljoner nya aktier i Storm Real Estate till priset av 7 NOK per aktie.

Storm Real Estate är ett norskt fastighetsbolag med en huvudsaklig verksamhet med fastighetsinvesteringar på den ryska marknaden med några kontorsbyggnader runtom i större ryska städer. Storm Real Estate bilddes är 2008. Vd är Morten Astrup.

KMC Properties äger 39 industrifastigheter i fem länder i Norden och i Nederländerna till ett totalt värde av cirka 3 miljarder.

I Sverige äger KMC industrifastigheter i bland annat Norrköping, Skara, Vårgårda, Kungshamn och Växjö. KMC Properties ägs av EBE Eiendom  till 51 procent, ett företag som kontrolleras av familjerna Bekken och Thoresen.

Den andra huvudägaren I KMC Properties är Kverva Industrier, som är Gustav Witzøes investeringsbolag. Gustav Magnar Witzøe är en norsk miljardär och en betydande aktieägare i laxindustrin Salmar ASA. Witzøe  är en av världens yngsta miljardärer.

Det sammanslagna bolaget kommer att ha en portfölj på 40 fastigheter med ett värde över 3,3 miljarder norska kronor.

På grund av den stora affären gick aktien i Storm Real Estate upp med drygt 40 procent till  6,90 NOK på den norska börsen.

 

 

 


Skanska bygger ny infrastruktur vid Los Angeles International Airport som ska lindra trängsel för människor som reser till och från den tredje mest trafikerade flygplatsen i världen och den näst mest trafikerade i USA.

 

 

 

 

 

 

 

 


Skanska bygger ny infrastruktur vid Los Angeles International Airport  då Skanska har tecknat ett kontrakt med Los Angeles World Airports (LAWA) om att designa och bygga flygplatsmyndighetens Roadways, Utilities and Enabling (RUE)-projekt. Kontraktet är värt 335 miljoner dollar, cirka 2,9 Mdr kr, vilket kommer att ingå i Skanska USA:s orderingång för fjärde kvartalet 2020.

RUE-projektet stöder nästa fas av LAWA:s prioriterade arbete, kallat Landside Access Modernization Program (LAMP). Syftet med projektet är att lindra trängsel för människor som reser till och från den tredje mest trafikerade flygplatsen i världen och den näst mest trafikerade i USA.

Byggnadsarbetena påbörjas under fjärde kvartalet 2020 och förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2025. Arup är huvuddesigner.

måndag, 16 november 2020 19:57

Nya Alta utvecklar fem logistikprojekt

 

 

 


Ett av Altas logistikprojekt ligger i Högbrunna utanför Nyköping.

 

 

 

 

 

 

 

 


Alta är ett nystartat bolag som under de senaste sex månaderna förvärvat fem projektfastigheter inom logistik- och industrisegmentet. Fastigheterna är belägna i strategiska och E4-nära lägen i Linköping, Norrköping och Nyköping. Förvärven omfattar råmark och tomställda byggnader med byggrätter.

– Vi utvecklar en plattform med nästa generations lager- och industribyggnader genom att utmana traditionellt byggande med såväl arkitektonisk framhållning, generiska planlösningar och framtidssäkrade byggnader med tydlig hållbarhetsprofil. Våra första projekt innebär en solid ryggrad för fortsatt expansion inom vår primära fokusregion som sträcker sig från Jönköping till Stor-Stockholm där vi just nu har en stark pipeline, säger Hampus Brodin, delägare i Alta.

Alta har genomfört sju större uthyrningar till bland annat SKF, Anticimex, RIWAL Group och TUC, avtalslängder varierar mellan 5 och 15 år och totalt driftnetto uppgår till 24 Mkr.

– Trots en pågående pandemi som medför långa beslutprocesser har vi hållit en hög uthyrningstakt. Fyra av projekten är uthyrda innan spaden har satts i marken och vi har en god tilltro till efterfrågan kring vår produkt. För hyresgästen är det oftast stora beslut att ingå ett 10 årigt avtal och där bistår vi i processen från idé till färdigställd produkt, säger Erik Waldén, delägare i Alta.

Alta är en långsiktig utvecklare och ägare av kommersiella fastigheter inom last-mile logistik, lager och industri. Bolaget ägs av Duseborg AB samt Waldén & Grindestam AB och har ett fastighetsvärde om cirka 400 Mkr när pågående projekt är färdigställda. Alta siktar på ett totalt fastighetsvärde om minst en miljard kr inom tre års tid.



måndag, 16 november 2020 19:44

Cushman & Wakefield fortsätter att växa

 

 

 

 


 

 

 

 



Cushman & Wakefield fortsätter att växa inom Leasing och utökar även med fokus på logistik. Cushman & Wakefield förstärker bolaget genom att rekrytera Linda Persson (bilden t v) som Associate Director inom Logistik till affärsområde Leasing.

Karl Persson
, vd för Cushman & Wakefield, säger:
– Vi har under många år varit marknadsledande inom transaktioner och värdering inom logistik. Genom rekryteringen av en av marknadens absoluta toppkrafter inom logistikuthyrning kommer vi att kunna bredda vårt tjänsteutbud till våra kunder ytterligare. Vi välkomnar Linda till vårt redan starka team. Rekryteringen av Ewa Hellströmer är ett led i att vara fortsatt ledande inom kontorsuthyrning i Stockholm. Ewa breda erfarenhet och senioritet kommer att borga för många lyckade uthyrningar för oss och våra kunder.

Linda Persson
har anställts som Associate Director med fokus på Logistik och kommer att ansluta till Agency Leasing i början av februari 2022. Innan dess har hon varit på Savills, JLL och Colliers med roller inom uthyrning i den industriella sektorn.

Linda Persson, Associate Director, säger:
– Jag ser att logistikmarknaden har en fortsatt stark tillväxt. E-handeln tar mer och mer yta och våra konsumtionsmönster påverkar vart varuägarna lägger sina lager. Att nu få dela den kunskapen med ett redan starkt team känns som ett vinnande koncept!”

En ytterligare rekrytering är Ewa Hellströmer (bilden th) som idag arbetar som Floor manager i ett av våra projekt – Ursviks Entré. Hon kommer närmast från egen verksamhet och hon har tidigare bland annat arbetat på Veidekke. Ewa Hellströmer har en lång historik inom fastighetsbranschen i olika roller.

 

 

 

 


 

 

 

 



Styrelsen för Amasten Fastighets AB meddelar att den har utsett Mikael Rånes (bilden) som tillförordnad verkställande direktör från den 16 november 2020, i samband med att Jan-Erik Höjvall nu går i pension.

Mikael Rånes
är verksam som förvaltningschef med ansvar för förvaltningsorganisationen. Han kommer att kombinera uppdraget som förvaltningschef och tillförordnad vd fram till och med att vd utses. 

– Det har varit kul, givande och lärorikt att jobbat nära Jan-Erik i över 10 år. Först på Akelius, sen Rikshem och nu de tre senaste åren på Amasten. Ett bolag vi vänt och transformerat till ett unikt kvalitetsbostadsbolag, med 92 procent bostadsandel och egen hyresrättsproduktion i Riki-husen. Vi har dedikerade kunniga medarbetare som lyfter bolaget vidare, säger Mikael Rånes, förvaltningschef för Amasten.

 

 

 


De två projekt som K2A köper av Midroc kallas Konstnären och Norra Träpalatset och de kommer efter färdigställande att bilda ett bostadskvarter med 4 byggnader i 4 till 10 plan. Kvarteret kommer att innehålla 216 hyresbostäder, ett LSS-boende, garage samt ett mindre antal lokaler. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår 11.350 kvm.

 

 

 

 

 

 

 

 


K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB har tecknat avtal om att förvärva fastigheterna Uppsala 50:1 och 50:2 från Midroc där 216 hyresbostäder samt ett LSS-boende med 6 bostäder kommer att utvecklas. Midroc kommer att finansiera, bygga och färdigställa projektet i dess helhet och K2A kommer därefter att tillträda fastigheterna efter färdigställande, vilket bedöms ske under andra halvåret 2023. Det totala fastighetsvärdet uppgår till cirka 470 Mkr, vilket är K2A:s största förvärv hittills. K2A har erlagt handpenning och resterande andel av köpeskillingen erläggs vid tillträde av de färdigställda fastigheterna. K2A:s avsikt är att finansiera förvärvet genom banklån samt eget kapital.

Fastigheterna Uppsala 50:1 och 50:2 är belägna i området Östra Sala backe, cirka 3 km öster om Uppsala centralstation och länkar samman områdena Årsta och Sala backe. Projekten är en del av ett större utvecklingsområde i Uppsala där totalt 3.000 bostäder planeras att byggas, varav cirka 700 bostäder har färdigställts. De två projekt som K2A förvärvat benämns Konstnären och Norra Träpalatset och kommer efter färdigställande att bilda ett bostadskvarter med 4 byggnader i 4 till 10 plan. Kvarteret kommer utgöras av 216 hyresbostäder, ett LSS-boende, garage samt ett mindre antal lokaler. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår 11.350 kvm med ett hyresvärde om cirka 22 Mkr. Byggstart för projekten är planerad till första halvåret 2021 och projektet bedöms vara färdigställt under andra halvåret 2023.

Projekten kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver samtidigt som energiklassificeringen kommer att möta kravet Miljöbyggnad Guld. Byggnaderna kommer till mer än 50 procent att uppföras med trästomme och de färdigställda byggnaderna bedöms uppnå den högsta miljöklassen, mörkgrön, enligt K2A:s gröna ramverk.

– Det känns mycket bra att vi stärker K2A:s position i Uppsala, Sveriges fjärde största stad, i och med förvärvet av projekt Konstnären och Norra Träpalatset. Vi är också nöjda över att återigen göra en transaktion med Midroc som är en utvecklare av bostäder som delar K2A:s syn på kvalitet och hållbarhet. Att kunna förvärva ett projekt med högsta miljöklassificering är helt i linje med K2A:s ambition att bli Sveriges mest hållbara fastighetsbolag, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A.

– Detta utgör våra två första större bostadsprojekt i Uppsala, där vi har flera nya kommande projekt i vår portfölj. Vi är mycket glada att vi nu säljer ytterligare fastigheter till K2A som är en återkommande kund som också efterfrågar och uppskattar byggnader i trä. Midroc har i över 15 år utvecklat bostäder med stommar i trä. Förutom att bostäderna är hållbara ur miljösynpunkt så ger de också en god och hälsosam livsmiljö för de boende, säger Magnus Skiöld, styrelseordförande och transaktionsansvarig för Midroc.