28 april 2024

Redaktionen

onsdag, 18 november 2020 13:43

Byggnads varslar om strejk

 

 

 


Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byggnads har under onsdagen den 18 november 2020 varslat om strejk på Byggavtalet från och med 27 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal före dess. Varslet omfattar i steg ett 87 arbetsplatser och cirka 1.400 anställda.

– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling. Det här är en ödesfråga för byggbranschen. Vilken väg ska vi gå? En byggbransch i världsklass eller en byggbransch i spillror?, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Orsaken till varslet är motparten Byggföretagens överraskande ovilja att ta tag i de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen.

Under avtalsförhandlingarna har Byggnads förslag för att få ner olyckstalen och få bukt med kriminaliteten hamnat längst ner på dagordningen. Istället ligger arbetsgivarnas fokus enbart på gamla käpphästar som att få mer makt över lönesystem, arbetstid och att minska byggnadsarbetarnas inflytande på våra arbetsplatser.

– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling. Det här är en ödesfråga för byggbranschen. Vilken väg ska vi gå? En byggbransch i världsklass eller en byggbransch i spillror?, säger Johan Lindholm.

– Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i branschen. Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag. Det här är frågorna vi ska fokusera på. Parterna behöver kroka arm för skapa en bransch vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Byggnads kräver åtgärder för ordning och reda i byggbranschen: 1. Att ge regionala skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser för att skapa en säkrare arbetsmiljö. 2. Företagen ska kunna bevisa att underentreprenörer följer kollektivavtal. 3. Tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder. 4. För att förhindra fusk ska lönespecifikationen tydligt visa lön, ledighet, ersättningar och intjänad pension. 5. Bodar och omklädningsrum ska vara anpassade för alla oavsett kön. 6. Gravida arbetstagare ska kunna vara hemma med ersättning om arbetsuppgifterna riskerar skada fostret.


 

 

 


Boverket fick nyligen i uppdrag av regeringen att utreda möjligheterna att omvandla kontor till bostäder. Ett initiativ som välkomnas av White Arkitekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transformation och effektiv användning av befintliga fastigheter är avgörande för att lyckas med en grön omställning i bygg- och fastighetsbranschen, skriver White Arkitekter i ett pressmeddelande. Coronapandemin har aktualiserat frågan om hur vi använder våra byggnader och städer. Och den kommer att ha bestående effekter på hur vi lever, bor och verkar, vilket kräver att våra livsmiljöer anpassas efter nya behov och beteenden.

Boverket fick nyligen i uppdrag av regeringen att utreda möjligheterna att omvandla kontor till bostäder. Ett initiativ som välkomnas av White Arkitekter. Allt fler människor arbetar på distans, ofta hemifrån. Somliga har inte möjlighet att arbeta hemifrån och än färre har råd med boenden som medger utrymme för det. Men samtidigt som det behöves mer yta för att kunna jobba hemma leder stängda butiker till frigjorda ytor i gatuplan.

– Tiden att tänka nytt är här. Bottenvåningar som innehåller allmänna funktioner såsom handel, kultur och service bidrar till ett mer levande och attraktivt stadsliv. Kanske kan då lokala kontorshubbar vara en av de nya funktionerna som flyttar in i handelns gamla bottenvåningar. Och när vi pendlar mindre och har möjlighet att arbeta på distans kan det bli attraktivt att hyra en kontorsplats till sin bostad, säger Alexandra Hagen, vd för White Arkitekter.

När befolkningen uppmanas till att undvika kollektivtrafik för att minska smittspridning förändras också användningen av våra stadsrum. Närhet till grönska behövs för att säkra hälsa och välbefinnande. Parker i den täta staden blir ännu viktigare när allmänna transportmedel avrådes, likväl som ökad mobilitet för gång och cykel.

– Transformation och anpassning av vårt befintliga fastighetsbestånd handlar om hälsa och hållbarhet, men också om lönsamhet. Att som fastighetsägare kunna ställa om till de funktioner som efterfrågas i staden är viktigt för att attrahera hyresgäster och utveckla sin affär, säger Alexandra Hagen.

onsdag, 18 november 2020 13:09

Ikano planerar 280 bostäder i Hagsätra

 

 

 


Visionsbild Hagsätra torg. Foto: Tengbom. Ikano Bostads förslag med 280 bostäder är en del i Stockholm stads planer att bygga cirka 570 bostäder och utveckla Västra Hagsätra Byggnationen av området är preliminärt planerat att påbörjas under 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikano Bostad har funnits i Hagsätra söder om Stockholm sedan 2005 och har sedan dess satsat långsiktigt på området. Nu fortsätter Ikano Bostad utvecklingen av Hagsätra. Idag börjar samrådet för cirka 280 bostäder och utveckling av Hagsätra centrum.

- Vi är inte nya i Hagsätra utan vi har funnits här länge och satsar verkligen på området. Nu vill vi bygga fler bostäder så att fler får möjlighet till en bra bostad. Vi kommer att fortsätta att långsiktigt äga och förvalta bostäderna efterhand som det blir klart, berättar Mikael Berg, chef nya hyresrätter och vårdboende på Ikano Bostad.

I Hagsätra planerar Ikano Bostad att bygga cirka 280 bostäder i olika storlekar för att komplettera det befintliga bostadsutbudet. Redan idag äger och förvaltar Ikano Bostad 1.700 bostäder i Hagsätra och de kommersiella lokalerna i Hagsätra centrum.

Hagsätra centrum kommer att öppnas upp, och stråk som idag upplevs som otrygga kommer att byggas bort. Det kommer att bli fler mötesplatser på torget, bättre belysning och mer konst. Fokus ligger också på att rusta upp och tillgängliggöra grönområdena i området.

– Vi vill att Hagsätra ska vara ett tryggt och trivsamt område för alla som bor här. Vi har till exempel rustat upp flera fastigheter och gårdar och vi har flera av våra sociala initiativ här som Ikano Akademin som är ett initiativ för att hjälpa unga vuxna att få en fot in i arbetslivet. Vi ser att våra insatser gör skillnad och under flera år har trivseln och tryggheten ökat i området, avslutar Mikael Berg.

Ikano Bostad kommer även att bygga ett mobilitetshus för bil- och cykelparkering med sociala ytor där hyresgästerna kommer vara med och bestämma hur de ska användas. Även en ny fritidsgård är planerad i Hagsätra. Redan idag driver Ikano Bostad en fritidsgård i Rågsved. Byggnationen av området är preliminärt planerat att påbörjas under 2023.

Ikano Bostads förslag med 280 bostäder är en del i Stockholm stads planer att bygga cirka 570 bostäder och utveckla Västra Hagsätra. Samrådet för utvecklingen av området kommer att pågå mellan den 17 november fram till den 15 januari nästa år.


onsdag, 18 november 2020 12:58

Signalisten bygger hyresrätter i Solna

 

 

 


Flygfoto över Bagartorp och Agnesberg i Solna där Signalisten planerar att bygga 75–100 nya hyresrätter.

 

 

 

 

 

 

 



Signalisten vill bygga 75–100 nya hyresrätter i Bagartorp och Agnesberg, Solna. Den 16 november 2020 fattade Solna stad beslut om att starta detaljplanearbete för den föreslagna nyproduktionen.

De nya hyresrätterna byggs på Signalistens mark i befintliga bostadsområden, vilket innebär närhet till både service och kollektivtrafik. De lägenhetsstorlekar som föreslås i det här tidiga skedet är 2–4 rum och kök.

För att ta hand om det ökande behovet av parkeringsplatser föreslås också en utbyggnad av befintligt parkeringshus i närområdet.

– Det behövs fler bostäder i Solna och Signalisten tar sitt ansvar att bidra med ett välbehövligt tillskott av nya hyresrätter, säger Magnus Nilsson (M), styrelseordförande Signalisten.

Detaljplanearbetet planeras starta i början av 2021. Inom detaljplanen föreslås även nyproduktion av Wåhlin Fastigheter i samma områden.


 

 

 


Magnolia Bostad planerar att bygga bostäder och förskola om cirka 30.000 kvm BTA i ett planområde cirka 5 kilometer norr om Borås centrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnolia Bostad har tecknat avtal om förvärv av mark i Öresjö Ängar, Borås för utveckling av bostäder och förskola om cirka 30.000 kvm BTA.

Förvärv av del av fastigheten med beteckning Torpa Sjöbo 2:24 sker genom en bolagsaffär. Affären är villkorad av att detaljplanen vinner lagakraft, vilket förväntas ske vid årsskiftet 2020/2021.


Marken ligger inom en helt ny stadsdel i Borås där Magnolia Bostad planerar bostadsbebyggelse i form av flerfamiljshus och förskola. Området har närhet till natur och vatten samt centrala Borås. Byggnaderna kommer certifieras i enlighet med Miljöbyggnad Silver. Den nya stadsdelen omfattar även villor och radhus som utvecklas av nuvarande fastighetsägare.

– Detta blir vårt andra projekt i Borås och gör att Magnolia Bostad inom kort totalt kommer att börja bygga närmare 60.000 kvm bostäder inom kommunen. Detta är riktigt roligt eftersom vi kommer att bidraga till att minska bostadsbristen i Boråsområdet, säger Niklas Ohldin, regionchef för Magnolia Bostad Väst.

Enligt Örebro kommiun är syftet med  detaljplanen för Tosseryd, Torpa-Sjöbo 2:24 med flera - Räfseryd,
att möjliggöra byggnation av cirka 430 bostäder, en förskola och närservice. Bostäderna föreslås med varierande byggnadshöjder, två-sju våningar och med en blandning av flerbostadshus samt rad- och kedjehus.


Planområdet är beläget 5 kilometer norr om Borås centrum, öster om väg 42 med tillfart från Långestensrondellen. Planområdet avgränsas i norr av Tosserydsvägen och i öster av Räfserydskogen.

Detaljplanen har överklagats och prövats av Mark- och miljödomstolen. Detaljplanen har därefter överklagats vidare till Mark- och miljööverdomstolen.

 

 

 


Pensionsmyndighetens nya lokaler i Luleå Science Park, omfattar cirka 2.600 kvm som ska vara inflyttningsklara sommaren 2023. Bild: MAF Arkitektkontor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det klart att Pensionsmyndigheten blir hyresgäst i Diös kommande nyproduktion i Luleå Science Park. Det attraktiva området är under stor expansion och den nya byggnaden kompletterar Diös övriga bestånd på platsen. Myndighetens nya kontor blir anpassat för ett flexibelt och modernt arbetssätt med funktionella mötesplatser. Avtalet som skrivs omfattar cirka 2.600 kvm, med en option på ytterligare ytor. Inflyttning sker under sommaren 2023.

Luleå Science Park är beläget på Porsön i anslutning till Luleå Tekniska Universitet och inrymmer ett hundratal olika företag. Under de närmsta åren kommer området att fortsätta expandera med fler företagsetableringar, urban service och bostäder. Pensionsmyndigheten är en viktig del i den utvecklingen där det idag arbetar cirka 150 personer och rekrytering av fler medarbetare pågår.


– Det känns riktigt bra att kunna erbjuda Pensionsmyndigheten helt nya lokaler i en växande stadsdel, som vi är med och utvecklar, med närhet till universitet och företag. Etableringen kommer att stärka både Luleå Science Park och bidra till fortsatt tillväxt i området. Nu ser vi fram emot att komma vidare med fler företag och, under våren, påbörja bygget, säger Johan Lång, affärschef för Diös Luleå.

– Vi är glada över att kunna addera ytterligare en pusselbit till utvecklingen av Luleå Science Park i och med Diös nyproduktion. Pensionsmyndighetens IT-avdelning passar väl in i områdets profil med innovativa techbolag och vi ser fram emot fler viktiga etableringar framöver, säger Tore Johnson, CEO, Luleå Science Park.

Byggnaden kommer miljöcertifieras enligt [BREEAM-SE Very Good] och Pensionsmyndigheten har tecknat ett grönt hyresavtal.


onsdag, 18 november 2020 12:27

Ny vårdbyggnad byggs vid Danderyds sjukhus

 

 

 


Den nya vårdbyggnaden vid Danderyds sjukhus ska omfatta cirka 33.900 kvm i 14 våningsplan. Tidplan är 2020-2025 och budgeten är 1,85 Mdr kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny modern vårdbyggnad blir verklighet vid Danderyds sjukhus. Efter beslut i Regionfullmäktige den 17 november kan Locum nu sätta spaden i jorden och påbörja bygget av en ny vårdbyggnad med vårdavdelningar, mottagningsverksamheter och en helikopterflygplats. Under år 2025 är det beräknat att Danderyds sjukhus AB tar över byggnaden.

Vårdbyggnaden är en del av den långsiktiga planen för modernisering av vårdavdelningar och mottagningar på sjukhusområdet. Byggnaden kommer att inrymma vårdavdelningar och mottagningsverksamhet för akuten, kirurgen, endoskopi, ortopedi, inskrivning samt njurcentrum och stödfunktioner till akutvårdsbyggnaden. Vårdavdelningarna i höghusdelen får 30 platser per avdelning, 18 enpatientrum och 6 tvåpatientrum. Totalt antal vårdplatser blir minst 164.

– Med hjälp av den nya vårdbyggnaden är det möjligt att förbättra vården, stärka patientsäkerheten, tillämpa moderna arbetssätt och uppnå dagens myndighetskrav.–  Det är glädjande att genomförandebeslutet nu är fattat. Vi fortsätter att stärka vården i regionen och den nya moderna byggnaden vid Danderyds sjukhus är en viktig del i det arbetet säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd och Locums styrelseordförande.

Byggnaden, som är cirka 34.000 kvm stor och 14 våningar hög, placeras direkt väster om den nya akutvårdsbyggnaden. På taket byggs en helikopterflygplats med kapacitet för 500 landningar per år.

– Det är alltid lika roligt att få vara med och skapa värden för vården. Den nya vårdbyggnadens strategiska placering skapar möjligheter att koppla ihop den med den nya akutvårdsbyggnaden, som invigdes för ett år sedan, och en annan central byggnad. Allt för att skapa bättre flöden på området. Vi ser fram emot att sätta spaden i jorden och tillsammans med vårdens medarbetare utforma en modern och hållbar vårdbyggnad som bidrar till mer patientsäker vård och förbättrad arbetsmiljö, säger Anette Henriksson, Locums vd.

Målsättningen är att bygga en flexibel byggnad med generiska vårdavdelningar och mottagningar där verksamhetsinnehållet över tiden ska kunna förändras utan att kräva större ombyggnationer. Långsiktig hållbarhet är viktigt i Locums byggprojekt och ambitionen är att vårdbyggnaden ska uppfylla de högt ställda kraven för Miljöbyggnad Silver.

Fakta om den nya vårdbyggnaden
Yta: Cirka 33.900 kvm. Våningsplan: 14 (vårdverksamhet på 10 plan, övriga plan är i huvudsak tekniska utrymmen. Tidplan: 2020-2025. Budget: 1,85 Mdr kr.  Helikopterflygplats på taket. Miljöbyggnad Silver.

tisdag, 17 november 2020 16:06

Ny coworking i Castellums Vatten-huset

 

 

 


Arkitekt- och designbyrån Specific Generic har ritat coworking space på Torsgatan, i det anrika Stockholm Vatten-huset ägt av Castellum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 11 januari 2020 öppnar United Spaces nytt kreativt coworking space på Torsgatan, i det anrika Stockholm Vatten-huset ägt av Castellum och ursprungligen ritat av arkitekten Ferdinand Boberg.

United Spaces Torsgatan kommer inte bara att vara en kreativ plats att arbeta på utan här får medlemmar tillgång till företagets servicenivå dygnet runt och flera attraktiva mervärden som pod-, foto- och yogastudio, cocktailbar samt utomhusgym.

I fastigheten öppnar dessutom en ny spännande krog och den första padelbanan i Stockholms innerstad. Dessa kommer att vara öppna även för externa besökare. i och med detta hoppas Castellum och United Spaces återuppliva en delvis bortglömd del av staden.

United Spaces interiör är en blandning av historisk arkitektur, samtida design och konst. Interiören är skapad av arkitekt- och designbyrån Specific Generic som ritat bland annat Acne Studios butiker.

tisdag, 17 november 2020 15:49

Peab bygger 193 hyresrätter i Jönköping

 

 

 


Peab ska bygga tre punkthus om 10.600 kvm lägenhetsyta i Öxnehaga i Jönköping. Byggnaderna består av prefabricerad betong och taken kommer att förses med solceller. Beställare är HP Boendeutveckling och Ulricehamns Betong AB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peab ska bygga 193 hyreslägenheter 120 meter över Vätterns yta i Öxnehaga i Jönköping. Projektet, som ska vara färdigt sommaren 2023, består av tre punkthus och ett gemensamt garage.

Lägenheterna ska uppföras på ett område som ligger nära bra kommunikationer, grundskolor, vårdcentral, familjecentral och folktandvård. Totalt rör det sig om cirka 10.600 kvm lägenhetsyta. Byggnaderna består av prefabricerad betong och taken kommer att förses med solceller. Beställare är HP Boendeutveckling och Ulricehamns Betong AB.

– Vi är glada över att få bidra till den lokala samhällsutvecklingen i form av att utbudet av hyresrätter ökar. Genom att bygga nya bostäder kan vi göra Öxnehaga till en ännu attraktivare  stadsdel. Vi ser fram emot att bygga fler lägenheter tillsammans med HP Boendeutveckling och Ulricehamns betong, säger Martin Alexandersson, arbetschef på Peab.

– Genom vår effektiva byggmetod kan vi erbjuda attraktiva och prisvärda hyresrätter för att möta bostadsefterfrågan i Jönköping. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Peab och tar med oss alla de erfarenheter vi har från tidigare gemensamma projekt, säger Carolina Axelsson, vd för HP Boendeutveckling.

tisdag, 17 november 2020 15:38

Castellum och Göteborg stadsutvecklar

 

 

 


Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Castellum AB och Göteborgs kommun genomför en fastighetsaffär där Castellum säljer en fastighet till staden i utbyte mot en markanvisning i anslutning till Västlänkens blivande Station Centralen.

– Jag ser det som ett typexempel på en win/win, en bra affär för bägge parter. Vi får bidra till stadsutvecklingen i centrum och kan samtidigt hjälpa staden med en viktig pusselbit i södra Göteborg, kommenterar Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

Med anledning av den starka samhällsutvecklingen i Frölunda-Högsbo-Sisjöområdet har kommunen sett över behoven för teknisk försörjning av såväl energi som avfallshantering. Kommunen äger inte någon lämplig bebyggbar mark i anslutning till det aktuella området, men har identifierat den obebyggda fastigheten Kobbegården 152:1 som lämplig för detta ändamål. Fastigheten ägs av Castellum, och kommunen har ett strategiskt intresse av att förvärva den.

Castellum ställde sig positiva till att avyttra fastigheten till Göteborgs kommun i utbyte mot ett annat utvecklingsprojekt. I samband med förhandlingarna har parterna identifierat en byggrätt belägen norr om Nordstan i centrala Göteborg för detta ändamål.

Vid ett sammanträde i fastighetsnämnden under måndagen den 16 november 2020 beslutades att kommunen förvärvar fastigheten Kobbegården 152:1 av Castellum, och att Castellum samtidigt tilldelas markanvisning för en byggrätt om cirka 20.000 - 30.000 kvm BTA för kontors- och handelsytor och som bland annat innefattar en av uppgångarna från Västlänkens blivande Station Centralen.


– Ett väldigt glädjande besked som dessutom innebär att vi kan bygga i direkt anslutning till våra nuvarande fastigheter i norra änden av Östra Nordstan, konstaterar Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

Den överenskomna köpeskillingen för fastigheten Kobbegården 152:1 uppgår till 23,5 Mkr.