28 april 2024

Redaktionen

fredag, 20 november 2020 09:07

Riksbyggen ökar produktionen med 20 procent

 

 

 


I januari 2020 tillträdde Johanna Frelin som ny vd för Riksbyggen. Hon efterträdde Leif Linde som gick i pension i maj 2020. Närmast kommer Johanna Frelin från Tengbom där hon varit vd sedan år 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 


I september i år meddelade Riksbyggen att bolagets målsättning är att öka antalet bostäder i pågående produktion till 5.000 bostäder per år och samtidigt lägga huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i ett nytt fastighetsbolag. Riksbyggens fastighetsbestånd består i dag av cirka 5.000 hyresrätter och vid årsskiftet hade Riksbyggen 4.163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

Nu publicerar Riksbyggen en intervju med vd Johanna Frelin, som tidigare i år tillträdde som vd för Riksbyggen, med ledarerfarenheter från bland annat SVT och privata företag, men som nu för första gången i sin karriär leder ett stort kooperativt företag.


Vad är egentligen skillnaden?
– Ett kooperativt företag har i sitt DNA att verka för ett långsiktigt, demokratiskt och mer hållbart näringsliv och som bidrar till en sund samhällsutveckling. När det gäller Riksbyggens verksamhet så handlar det bokstavligt talat om samhällsbyggande, vi är med och bygger Sverige kvarter för kvarter och stannar sedan kvar och tar hand om husen, säger Johanna Frelin.

Vilka är likheterna med att leda privata företag?
– Som i alla företag gäller det att vara lönsam och ha tillväxt. Utan en stark ekonomi går det inte att göra nytta vare sig för kunder eller samhälle. På Riksbyggen har vi nu under hösten utarbetat en ny strategi för att få finansiella muskler att öka vårt bostadsbyggande med 20 procent.

Något annat som du tycker sticker ut med kooperativa företag?
– Innovation och nytänkande är en viktig motor i de kooperativa företagen, i stort och smått. Riksbyggen har varit först med att bygga med betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och den här veckan har vi gått ut med nyheten att vi erbjuder coronasäkra lägenhetsvisningar med hjälp av robotar.

Vecka 47 är den kooperativa veckan
Framgångsrika stora kooperativa och ömsesidiga företag finns i många olika delar av näringslivet – boende, lantbruk, försäkring, bank, detaljhandel och skog är några. Totalt omsatte de 100 största kooperativa företagen och de största ömsesidiga företagen under förra året 466 miljarder kronor, motsvarande cirka 10 procent av Sveriges BNP. Företagen har tillsammans närmare 100.000 anställda.

Fakta om den kooperativa sektorn
De 100 största ekonomiska föreningarna hade 2018 en sammanlagd omsättning på 287 miljarder kronor och de nio rikstäckande ömsesidiga bolagen hade under samma period en sammanlagd premieintäkt och premieinkomst på 179 miljarder kronor. Uppgifter har hämtats från offentliga register och databaser, årsredovisningar och företags hemsidor.


 

 

 


Heba och Åkte Sundvall ska bygga 100 bostadsrätter i Skarpnäck, i ett område som i dag är ett orört kulturlandskap som begränsas av bostadsbebyggelse samt Tyresövägen som utgör en barriär mot Flatenområdet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exploateringskontoret i Stockholms stad har tilldelat Heba Fastighetsutveckling AB och Åke Sundvall Projekt AB en markanvisning i Skärgårdsskogen, Skarpnäck. I ett gemensamt projektbolag kommer bolagen bygga cirka 100 bostadsrätter i stadsdelsområdet.

– Vi är väldigt glada över markanvisningen, som är den första vi får tillsammans med Åke Sundvall. Och över att få bidra med bostäder till Skarpnäck. Det är roligt att kunna bidra till stadens vision att skapa en levande stadsdel som är attraktiv, hållbar och innovativ. Med vår långsiktighet skapar vi värden som består, där kvalitet är viktigt i alla led. Jag hoppas på fler markanvisningar framöver, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba. 

Platsen utgör idag ett orört kulturlandskap som begränsas av bostadsbebyggelse samt Tyresövägen som utgör en barriär mot Flatenområdet. Skarpnäck är ändhållplats på t-banan och området blir därför både slutdestination och entré till Stockholm. Totalt i området byggs omkring 700 nya bostäder. Övervägande delen blir bostadsrätter och en mindre del hyresrätter.

Kvarteret ligger i södra delen av Skärgårdsskogen i östra Skarpnäck och ska vara en stolt plats för vardagens drömmar. Ett dynamiskt bostadskvarter som kombinerar nyskapande arkitektur med socialt engagemang till en levande boendemiljö. Vi kommer fokusera på sociala hållbarhetsfrågor och bygga vidare på den unika karaktären i området.

– Vårt gemensamma förslag tar avstamp i dels den befintliga strukturen, dels i det värdefulla naturlandskapet. Vi vidareutvecklar rådande gestaltningsprinciper och satsar på att återigen leva vår vision om att skapa stadens mest omtyckta områden. Det känns roligt att skapa detta tillsammans med Heba, säger Martin Sundvall, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.

Intresset att bygga i Skärgårdsskogen har, enligt Stockholms stad, varit mycket stort. 53 olika aktörer lämnade in bidrag, varav Åke Sundvall och Heba är en av de aktörer som i hård konkurrens fått stadens förtroende att bygga här.

Bedömningen baseras bland annat på förståelse för platsens förutsättningar, anpassning till befintlig bebyggelse, kreativitet och hållbara lösningar. Väl genomförda analyser, problembeskrivningar och innovativa förslag på åtgärder har värdesatts, liksom relevans och genomförbarhet i referensprojekt.

Heba och Åke Sundvall kommer att driva projektet i ett gemensamt projektbolag. Genom avtalet äger parterna 50 procent vardera av projektet.

Åke Sundvall och Heba är företag sprungna ur en stockholmsk byggmästartradition och har under årtionden medverkat till att utveckla och förnya Stockholms Stad. Bolagen är långsiktiga byggare, ägare och förvaltare av bostadsrätter, hyresrätter och samhällsfastigheter.

torsdag, 19 november 2020 14:18

Fortinova Fastigheter har noterats

 

 

 


Anders Johansson, grundare av och vd för Fortinova Fastigheter,

 

 

 

 

 

 

 

 



Fortinova Fastigheter AB meddelar att intresset för nyemissionen av B-aktier i bolaget i samband med noteringen på Nasdaq First North Premier Growth Market under torsdagen den 19 november 2020, var stort. Erbjudandet har övertecknats av svenska och internationella institutionella investerare och tillfört bolaget över 5.000 nya aktieägare
.

Det slutgiltiga priset i erbjudandet har fastställts till 44 kronor per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde för bolaget om cirka 2,2 miljarder kronor. Erbjudandet omfattar 16,545.455 nyemitterade B-aktier, motsvarande cirka 33 procent av aktierna och 22 procent av rösterna i Fortinova efter erbjudandets genomförande.


I syfte att täcka eventuell övertilldelning i anslutning till erbjudandet har bolaget åtagit sig att emittera ytterligare högst 1.654.545 B-aktier, motsvarande tio procent av totalt antal aktier i erbjudandet.    

Under förutsättning att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo, omfattar erbjudandet 18.200.000 nyemitterade B-aktier, vilket motsvarar cirka 35 procent av aktierna och cirka 24 procent av rösterna i Fortinova efter erbjudandets genomförande.

Fastighets AB Balder, SEB Fonder, ICA-handlarnas Förbund Finans AB, Kastellporten AB (dotterbolag inom Bygg-Göta gruppen) och Andra AP-fonden har förvärvat sammanlagt 10.880.000 B-aktier i erbjudandet, vilket motsvarar totalt cirka 479 Mkr och cirka 60 procent av erbjudandet, förutsatt att övertilldelningsoptionen utnyttjas i sin helhet.

Erbjudandets totala värde uppgår till cirka 728 Mkr före avdrag för noteringskostnader, och till cirka 800 Mkr om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.

Beräknad likviddag i erbjudandet är den 23 november 2020.

Anders Johansson, grundare av och vd för Fortinova Fastigheter säger i en kommentar:
– Vi är mycket stolta över det stora intresset som Fortinova har fått från investerare. Den stora efterfrågan från ankarinvesterarna, övriga institutionella investerare och allmänheten i Sverige är ett bevis på våra tillväxtmöjligheter. Vi välkomnar våra nya aktieägare och ser fram emot att fortsätta driva Fortinova i en publik miljö mot vår vision att bli västra Sveriges mest framstående bolag på bostadsfastighetsmarknaden.

Fortinova är ett växande fastighetsbolag vars affärsidé sedan starten 2010 har bestått av att förvärva, utveckla och förvalta främst bostadsfastigheter vilka, enligt Fortinovas bedömning, har dokumenterade starka kassaflöden. Bolaget har en målsättning att generera positiv avkastning över tid, oberoende av marknadens utveckling. Fortinova har ett geografiskt fokus på tillväxtkommuner i västra Sverige som bolaget bedömer har en god tillväxtprofil och är attraktiva orter att bo, arbeta och leva i.

Bolaget är beläget i Varberg och grundades av Fortinovas nuvarande vd Anders Johansson och vice vd Anders Valdemarsson. Per den 31 augusti 2020 ägde Fortinova fastigheter till ett värde om 2.261 Mkr varav bostadsfastigheter utgjorde cirka 86 procent. Resterande del var samhällsfastigheter och kommersiella fastigheter.

torsdag, 19 november 2020 13:52

S&P ger Stockholm stad kreditbetyget AAA

 

 

 


Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockholms stad behåller högsta möjliga kreditbetyg av S&P, Standard & Poor’s. Kreditvärderingsinstitutet bedömer att stadens finansiella ställning har förstärkts trots ett försämrat konjunkturläge.

 

– Det här ett viktigt kvitto på att de åtgärder vi gjort för att få bukt med den tidigare oroväckande skuldökningstakten givit resultat – det finns ett högt förtroende för Stockholms stads finansiella ställning. Vårt arbete fortsätter på den inslagna vägen, och budgeten för 2021 präglas av tydlig kostnadskontroll med fokus på stadens kärnverksamheter, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Standard & Poor’s noterar att staden uppvisar en viss inbromsning av skuldökningen och pekar på de förbättrade likviditetsreserverna, vilket stärker kreditbetyget. Staden behåller därmed högsta möjliga kreditbetyg AAA, med negativa utsikter.

– Stockholms stad starka finansiella ställning bekräftas i analysen, men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. De negativa utsikterna för kreditbetyget kvarstår då det finns en rad osäkerhetsfaktorer, inte minst kopplade till den pågående pandemin och effekterna av den. Det är helt avgörande att vi fortsätter att föra en ansvarstagande ekonomisk politik och kontrollerar skuldsättningen, tillägger Anna König Jerlmyr.

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 


Vid Köpmangatan, i kvarteret Garvaren vid foten av Orionkullen, bygger ByggVesta totalt 67 hyresrätter i storlekarna 1-5 rok. Huset blir i sju våningar med handel och verksamheter i gatuplan mot Köpmangatan samt garage i första våningsplanet. Kvarteret ligger i ett parkläge i anslutning till Södertälje kanal. Fyra av fem lokaler i fastigheten har nu New Property hyrt ut. Foto: Kirsh + Dereka Arkitekter

 

 

 

I Södertälje centrum bygger ByggVesta ett kvarter vid bussgatan Köpmangatan. New Property Retail & Development har fått uppdraget att hyra ut gatuplanet. Fyra av fem lokaler är nu uthyrda med tillträde våren 2021. Den nya kedjan 4 Corners Pizza samt Oh Poké öppnar och breddar Södertälje Centrums matutbud.

– Vi är väldigt nöjda över samarbetet med New Property. De har tillfört mycket kunskap och trygghet till projektet, säger Andreas Siltberg, förvaltningschef för Byggvesta.

– Vi har fått glädjen att arbeta mycket i Södertälje och det är extra roligt att här jobba med nya kvarter som förtätar och breddar utbudet i staden, säger Sofia Petzelius, vd för och partner i New Property Retail & Development.

 

New Property bildades under 2005 med visionen att hjälpa fastighetsägare i alla värdeskapande led från uthyrning till transaktion. Inom segmentet uthyrning är bolaget en av Sveriges största konsulter. Totalt omsätter koncernen över 90 Mkr med 24 anställda

 

 

Sofia Petzelius, vd för och partner i New Property Retail & Development.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


torsdag, 19 november 2020 13:13

Diös köper kommersiellt i Umeå för 112 Mkr

 

 

 


Diös förvärvar två fastigheter byggda mellan åren 2011 och 2016. Fastigheterna ligger nära flygplatsen i Umeå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diös förvärvar två fastigheter i Umeå som innehåller kontor och andra kommersiella verksamheter. Fastigheterna ligger strategiskt nära flygplatsen och bara några minuter från centrum. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 112 Mkr. Säljare är Håkan Eriksson i Umeå AB och tillträde sker per den 1 januari 2021.

Fastigheterna som Diös förvärvar är nyproducerade mellan åren 2011 och 2016 och den totala uthyrningsbara ytan motsvarar 6.300 kvm. Transaktionen sker i bolagsform och redovisas i första kvartalet 2021.

–  Umeå är under stark tillväxt med en ökande befolkning, ett starkt näringsliv, ett av Sveriges största universitet och en driven kommunledning. Köpet av de två fastigheterna, som är i strategiskt rätt läge, kompletterar vårt övriga bestånd och stärker vår fortsatta satsning i staden. Vi är mycket glada över att förvärva dessa två fina fastigheter och ser fram emot att fortsätta förvalta och utveckla det område som Håkan och hans familj med medarbetare har skapat, säger, Annie Franzon, transaktionschef för Diös.

– Vi är mycket glada över att få göra en affär med Diös, som vill fortsätta förvalta och utveckla Flottarbyn i samma anda som jag och min familj, säger Håkan Eriksson, ägare av Håkan Eriksson i Umeå AB.

Diös Fastigheter äger och utvecklar kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Bolagets 33 fastigheter har en uthyrningsbar yta om nära 1,5 miljoner kvm och ett värde om cirka 22,9 Mdr kr.

 

 

 


Visionsbild för Tomtebo gård i Umeå. På bara två år har projektet Tomteboda gård i Umeå gått från idé till verklighet och växt från 400 till över 1.200 bostäder på 2 år utan ett enda överklagande. Byggherre är Bonava och arkitekt Strategisk Arkitektur.


 

 

 

 

 

 

 

 

Utvecklingen av Tomtebo gård i Umeå är ett bevis på att arbetsmetodiken för visionsstyrd stadsutveckling snabbare leder till genomförbara projekt som uppfyller mål och önskade värden. På bara två år har projektet gått från idé till verklighet och växt från 400 till över 1.200 bostäder utan ett enda överklagande med hjälp av metoden. Tomtebo gård är ett av Umeås största bostadsprojekt intill rekreationsområdet Nydalasjön. Inför framtagande av detaljplan valde Umeå kommun att tillsammans med Bonava utöka planprocessen i en process med delaktighet med syfte att i tidigt skede fånga medborgarnas kunskap och erfarenheter om området. Strategisk Arkitektur har drivit delaktighetsprocessen i samarbete mellan Bonava och kommunen.

Genom att tidigt involvera invånare och intressenter i idéforum, skolträffar och workshops identifierades behov, möjligheter och utmaningar för det framtida stadsdelen. Arbetet bidrog till att forma kärnvärden och strategier som sedan utvecklades till en gemensam vision med tillhörande gestaltningsprogram. Visionen anger riktningen för stadsdelen och ger en bild av vad området ska vara – från detalj till helhet. Materialet blir levande dokument som utgör underlag för bygg, drift och underhåll av stadsdelen.

– Medborgarengagemang och samarbeten mellan kommun och aktörer bygger socialt hållbara stadsdelar och sätter attraktivitet och kvalitet i fokus. Genom den tydligt dokumenterade och förankrade processen kan kommunen lättare ställa de krav på aktörer som behövs för att uppnå rätt värden. Därmed ökar möjligheterna för projektet att leva sina visioner genom hela genomförandeprocessen och framåt, säger Jan Ytterborn, kundansvarig arkitekt och partner på Strategisk Arkitektur.

Processen för Tomtebo gård har skapat ett stadsbyggnadsprojekt som är förankrat hos alla parter och ger en röd tråd från vision till utvecklad stadsdel. Utan ett enda överklagande har projektet gått från idé till lagakraftvunnen detaljplan på bara två år.

– Deltagarna på samrådet, som i stor utsträckning hade varit delaktiga under hela processen, var mycket nöjda och presentationen av förslaget möttes med applåder och stor igenkänning - detta var ju materialet och idéerna som de hade varit med att skapa, säger Jan Ytterborn.

Projektet utökades från 400 lägenheter i den fördjupade översiktsplanen till fler än 1.200 lägenheter vid antagen plan. Förtätningen möjliggjordes till stor del för att processen gav medborgarna en ökad förståelse för att täthet bidrar till att skapa service, urbana verksamheter och bättre offentliga platser i området, vilket medborgarna hade önskat.


 

 

 


Fastigheten Briggen 2 på Fregattvägen 7 i Bodal på Lidingö innehåller 90 hyresrätter om totalt 7.372 kvm.


 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetarebostadsfonden har ingått avtal med LEFA Förvaltning om förvärv av fastigheten Briggen 2 på Fregattvägen 7 i Bodal på Lidingö. Fastigheten består av 90 lägenheter till en total uthyrningsbar area om 7.372 kvm.

– Vi är glada över att ha gjort fondens tredje förvärv i år och att vi även har etablerat oss på Lidingö. Vi ser detta som ett strategiskt förvärv för att ha som utgångspunkt för att växa ytterligare på orten. Förvärvet gör att vi kan bredda vårt bostadserbjudande till våra befintliga och nya hyresgäster, säger Jari Lalli, vd för Stiftelsen Arbetarebostadsfonden.

– LEFA har ägt och omsorgsfullt förvaltat denna unika fastighet under 25 års tid. Vi har därför valt att sälja huset till en seriös och långsiktig aktör, säger Lars Edman, ägare av LEFA Förvaltning.

Tango har varit transaktionsrådgivare och DLA Piper juridisk rådgivare år köparen. Skarborg & Partners har varit juridisk rådgivare till säljaren.

Stiftelsen Arbetarebostadsfonden till minne av den 9 februari 1853 är en privat stiftelse och Sveriges äldsta bostadsstiftelse. Arbetarebostadsfonden äger och förvaltar cirka 100.000 kvm bostäder och cirka 7.000 kvm lokalyta i Stockholm. Uppdraget är att uppföra och förvalta goda bostäder åt främst arbetare eller därmed jämställda boende i Stockholm.


 

 

 

 


 

 

 

 




Archuskoncernen fortsätter att expandera befintlig verksamhet och stärker organisationen med flera nya medarbetare. Till Stockholmskontoret ansluter två nyckelpersoner inom affärsutveckling och projektutveckling.


Per Wåhlin (bilden t v) har rekryterats som affärsutvecklare med fokus på tidiga skeden. Han har 15 år i fastighetsbranschen och kommer närmast från Svefa, där han arbetat på avdelningen Värdering & Analys i olika roller och även som affärschef och ansvarig för byggrättsvärderingar. Per Wåhlin tillträdde sin tjänst i oktober. 2020.

Ted Mattsson (bilden t h) ansluter som ny projektutvecklare i Stockholm. Han har över 20 års erfarenhet av fastighetsutveckling och byggprojekt, både som entreprenör och beställare. Ted Mattsson har tidigare arbetat med projektutveckling i ledande roller på bland annat på Serneke och på Oscar Properties. Han har även varit projektchef åt Stockholm stad vid uppförandet av Tele2 Arena. Ted Mattsson kommer närmast från en tjänst som projektutvecklingschef på Stendörren Fastigheter och han inleder uppdraget på Archus i januari 2121.

– Medarbetarna är framgångsfaktorn hos oss och jag är stolt över att vi attraherar kompetenta personer som passar väl in i vår entreprenöriella kultur. Trots den pandemi vi nu går igenom är den ökade tillströmningen av uppdrag från nya och befintliga kunder så pass stark att vi vågar satsa och utöka teamen ytterligare, säger Gustav Källén, koncernchef på Archus.

Under hösten har koncernen Archus rekryterat flera nya medarbetare och som stärkt samtliga av bolagets fyra kontor.

Silvia Rodrigues har rekryterats som ny arkitekt till Archus i Borlänge. Hon är utbildad inredningsarkitekt MSA, men har även lång erfarenhet av att arbeta som husbyggnadsarkitekt.

I Uppsala har Carolina Ögren rekryterats. Hon är landskapsarkitekt med examen från SLU Ultuna och hon kommer närmast från Sweco Architects i Stockholm.

Till kontoret i Borlänge har även Anna Bjälemar rekryterats som ny biträdande affärsutvecklare. Hon är nyexaminerad från bygg- och samhällsvetenskapliga programmet på Högskolan Dalarna.

Till Archus i Västerås välkomnas Ida Sahlström som ny biträdande affärsutvecklare. Hon har en fil.kand. från bygg- och fastighetsekonomprogrammet på Högskolan i Halmstad.

Archus grundades 1986 och koncernen, som har över 85 medarbetare, består av tre separata verksamheter: Archus Arkitektur, Archus Development och Archus Partner. Koncernen har kunder över hela landet och kontor i Stockholm, Uppsala, Västerås och Borlänge.
onsdag, 18 november 2020 13:58

Fullt uthyrt hos Castellum i heta Brunna

 

 

 


Castellums stora logistikbyggnad, om cirka 15.000 kvm, på Mätarvägen 45 i Upplands Bro, är nu fullt uthyrd. Fastigheten byggstartades i november 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brunna är logistiknavet som lockat allt fler bolag i Stockholmsområdet, och Castellums stora byggnad på Mätarvägen 45 i Upplands Bro är nu fullbelagd av nöjda hyresgäster.

– Det känns fantastiskt bra att vår satsning gjort succé, trots pandemi och osäkra tider, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

Brunna är ett modernt och snabbväxande företagsområde i Upplands-Bro kommun med nära anslutning till E18. Stora välrenommerade bolag som ICA, Swedish Match, Altia, Zalando och Ramirent är redan väl etablerade i området där Castellum äger drygt 180.000 kvm bebyggd och byggbar mark, fördelat på sex fastigheter.

Castellums fastighet på Mätarvägen 45 byggstartades i november 2018 som första etappen i bolagets satsning på att etablera mer storskalig logistikverksamhet i attraktiva Brunna. Fastigheten Örnäs 1:17 omfattar cirka 15.000 kvm och byggstartades utan kund med stora möjligheter för hyresgästerna att skräddarsy sina lokaler efter sin verksamhet.

– Brunna är en stor och viktig pusselbit i hela vår stora logistiksatsning i Sverige. Efter framgångarna i den första etappen är vi än mer peppade att gå vidare och förbereda byggstart för de kommande etapperna, säger Martin Bjöörn.

Castellums stora logistikbyggnad, om cirka 15.000 kvm, på Mätarvägen 45 i Upplands Bro, är nu fullt uthyrd. Fastigheten byggstartades i november 2018