28 april 2024

Redaktionen

 

 

 


Logicenters utvecklar åt PostNord TPL i Køge, söder om Köpenhamn, en logistikanläggning om 35.000 kvm, som planeras stå redo för inflyttning under hösten 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har det första spadtaget tagits för den anläggning som Logicenters utvecklar i Køge, söder om Köpenhamn. I juli tidigare i år meddelande Logicenters att företaget hade tecknat ett avtal med PostNord TPL i Køge, strax söder om Köpenhamn. Avtalet avsåg utvecklingen av en 35.000 kvm stor logistikanläggning som planeras stå redo för inflyttning under hösten 2021. Och nu har det första spadtaget för anläggningen tagits.

– Vi är väldigt stolta över att få fördjupa vårt samarbete med PostNord TPL. För Logicenters del är denna byggstart extra rolig då vi kommer att stå som byggherrar och själva stå för uppförandet av den nya anläggningen. Jag är övertygad om att PostNord TPL kommer att bli mycket nöjda med sin nya anläggning som kommer att uppfylla alla deras behov, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Fastigheten kommer att ha en tydlig hållbarhetsfokus och kommer att förberedas för installation av solceller på fastighetens tak. Något som är i linje med Logicenters strategi att utveckla hållbara byggnader med lägre koldioxidutsläpp och energiförbrukning. Vidare kommer fastigheten även att bli BREEAM-certifierad.

– Vi är väldigt glada över att det första spadtaget nu har tagits för vår nya logistikanläggning. För PostNord TPL:s vägnar skulle jag vilja tacka Logicenters för ett gott samarbete hittills och vi ser fram emot att få tillträda vår nya fastighet, säger Håkan Lindberg, CEO för PostNord TPL A/S i Danmark

måndag, 23 november 2020 14:02

Catella, CRIM, köper bostäder för 920 Mkr

 

 

 

 


Det större projektet i Wien , som CRIM köper, ligger i distrikt 21, vid Schöpfleuthnergasse, nära Floridsdorfs tågstation. Projektet omfattar 155 bostäder.

 

 

 

 


Projektet ”Klosterneuburg” i Wien omfattar 70 bostäder

 

 


Projektet ”Park Rijnhuizen”, nära Utrecht, består av nio kontorsbyggnader, vilka fonden CER III köpte fyra av dem. Dessa fyra byggnader kommer att byggas om till 111 bostäder om 2 rok till 4 rok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fonden Catella CER III köper bostadsprojekt i Österrike och Nederländerna för 90 miljoner euro, cirka 920 Mkr.

Catella CER III ska förvärva prisvärda bostäder i underutnyttjade delsegment på bostadsmarknader. Fonden samlade framgångsrikt in 80 miljoner euro i ytterligare kapital under sommaren i år. Fonden är en del av investeringsplattformen AUM Catella Residential med ett värde om 4,4 miljarder euro, cirka 45,1 Mdr kr.

Xavier Jongen, vd för CRIM, säger:
– De två förvärven i Wien markerar vårt inträde i ett sjätte europeiskt land sedan CER III-fonden lanserades för 18 månader sedan. Europeiska bostadsfastigheter har visat sig vara motståndskraftiga i förhållande till andra sektorer för investeringstillgångar under Covid-19-pandemin och särskilt i Österrike. Catellas senaste marknadsundersökningar för bostäder i Österrike visar att lägenhetsvärdena steg i genomsnitt med 9,5 procent under de första tre kvartalen i år och avkastningen för flerfamiljshus har bibehållits i alla städer i Österrike. Vi förväntar oss att efterfrågan på bostadsfastigheter förblir hög, särskilt från internationella investerare, vars andel av marknaden har stigit till 45 procent, vilket bekräftar Österrikes stärkta position som investeringsmarknad för fastigheter.

De två fastigheterna i Wien är nyckelfärdiga utvecklingsprojekt. Det första projektet ligger i det 21: a distriktet i Wien, nära Floridsdorfs tågstation. Projektet, som omfattar 155 bostäder, med 51 parkeringsenheter under jord och 265 cykelplatser, ligger i området Schöpfleuthnergasse och som förvärvades för 40 miljoner euro, cirka 409 Mkr.

Projektets U-formade byggnad kommer att innehålla lägenheter med en till fyra rum, i genomsnitt i storlekar om 55 kvm, lämpliga för enstaka hushåll eller små familjer. Varje lägenhet har tillgång till antingen en trädgård, balkong eller terrass. Projektet kommer att slutföras under år 2022 och syftar till att uppnå en ÖGNI Gold-certifiering.

Det andra förvärvet för cirka 20 miljoner euro, cirka 205 Mkr i Wien, kallas ”Klosterneuburg”, för en fastighet med 70 enheter som ska bestå av två till fyra rumslägenheter med antingen en trädgård, balkong eller terrass med utsikt över lokala vingårdar. Utvecklingen ligger i en av Wiens mest attraktiva förorter med utmärkta transportförbindelser. Projektet kommer att slutföras år 2021.

Det holländska bostadsprojektet ligger i Edisonbaan, Nieuwegein, nära Utrecht. vilket förvärvas för cirka 30 miljoner euro, cirka 307 Mkr. Projketet som kallas ”Park Rijnhuizen” består av nio kontorsbyggnader, vilka fonden CER III köpte fyra av dem. Dessa fyra byggnader kommer att byggas om till 111 bostäder om 2 rok till 4 rok. Den genomsnittliga storleken dessa lägenheter är 62 kvm. Totalt kommer projektet omfatta 6.958 kvm bostadsyta och 140  kvm kommersiella lokaler. Projektet ska nå en A + energiklassificering som överensstämmer med holländsk lagstiftning och som träder i kraft år 2030.

Patrick Au Yeung, fondförvaltare för Catella European Residential Fund III säger:
Projektet Nieuwegein exemplifierar hur vi kan möta dagens problem med bostadsbrist och nå överkomliga priser genom att förvandla kontor till bostäder. När priserna i innerstaden fortsätter att stiga är det logiskt att människor flyttar till förorterna och den här tillgången är ett perfekt exempel på att vara nära Utrecht, med alla tjänster som den fjärde största staden i Nederländerna har att erbjuda, och projektet lämpar sig för ett brett utbud av invånare, inklusive ungdomar, familjer och äldre invånare.

Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM)
Catella lanserade sin första europeiska bostadsfond år 2007 med en volym på nära 1,5 miljarder euro och fonden har sedan dess uppnått en genomsnittlig nettoavkastning för investerare på 8,6 procent per år fram till slutet av tredje kvartalet 2020. Teamet lanserade också den första europeiska bostadsfonden studentbostäder år 2013.

CRIM är ett dotterbolag till koncernen Catella AB-koncernen. CRIM förvaltar och ger råd om flera fonder och mandat och har tillgångar under förvaltning på 4,4 miljarder euro, cirka 45,1 Mdr kr i tio europeiska länder.

 

 

 

 

 

 

 

 



måndag, 23 november 2020 12:45

Linn Källum går till Pangea

 

 

 

 


 

 

 

 




Rekryteringen av Linn Källum, 29, (bilden) innebär att hon blir ny analytiker på Pangea Property Partners kontor i Stockholm. Hon kommer närmast från New Property där hon har arbetat med transaktionsrådgivning i ett och ett halvt år.

Tidigare har Linn Källum arbetat med skattejuridik och fondfrågor på CauseyWestling och Fondbolagens förening. Hon har en masterexamen i affärsjuridik med finansiell inriktning från Linköpings universitet.

– Vi ser fram emot att välkomna Linn till vårt team. Vi tror att grundlig analys är nyckeln till att fatta kloka beslut i transaktionsprocesser, och våra analytiker spelar en viktig roll i det arbetet. Linn har också erfarenhet av transaktionsprocesser, vilket är värdefullt för oss, säger Joakim Arvius, Sverigechef på Pangea Property Partners.

Linn Källum börjar på Pangea den 14 december 2020 och hon kommer att tillhöra teamet för Property Transaction.
måndag, 23 november 2020 12:12

OBOS Nya Hem köper byggrätt Sollentuna

 

 

 


OBOS Nya Hem planerar att bygga kv.Tårpilen med cirka 160 bostadsrättslägenheter i centrala Sollentuna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsägda OBOS har förvärvat en byggrätt centralt i Sollentuna kommun. Kvarteret Tårpilen blir en viktig del i den kommande lanseringen av OBOS medlemssatsning i Sverige. Projektet i kv. Tårpilen omfattar cirka 14.000 kvm ljus BTA för 160 bostadsrättslägenheter och ligger i ett attraktivt område i centrala Sollentuna. Byggrätten är förvärvad av Investerarkollektiv. Köpet genomförs som en bolagsaffär och parterna är överens om att inte kommunicera köpeskillingen. Detaljplanen vann laga kraft 2017 och OBOS avser att säljstarta projektet under vintern 2021. OBOS kommer att erbjuda köparna miljöcertifierade bostäder med hög kvalitets- och gestaltningsnivå.

Ansvarig för förvärvet är Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem, ett nytt svenskt dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hon säger:
– Vi ser fram emot att tillföra fina bostäder i en expansiv del av Stockholmsregionen. Från OBOS är vi också glada över en affär där vi redan om några månader kan erbjuda våra kunder och medlemmar möjlighet att köpa bostäder i ett eftertraktat läge i Sollentuna.

Den 30 november 2020 lanseras OBOS medlemskap i Sverige som ger möjlighet till ett delägarskap i OBOS. Medlemmarna har också förtur på alla OBOS  bostäder.

– OBOS är unika genom att vara medlemsägda och samtidigt vara mycket affärsmässiga där de med sin starka finansiella ställning agerar långsiktigt, avslutar Sofia Ljungdahl.


 

 

 


Jakob Fyrberg, vd för Emilshus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emilshus har i tre separata affärer förvärvat fastigheter för 239 Mkr i Småland.

I Vetlanda har Emilshus förvärvat en större industrifastighet med en uthyrbar area om 48.100 kvm. Hyresvärdet uppgår till 18 Mkr med en genomsnittlig duration om 8 år. 

I Växjö har Emilshus förvärvat en industri- lagerfastighet med en uthyrbar area om 5.100 kvm. Hyresvärdet uppgår till 6,2 Mkr med en genomsnittlig duration om 6 år.

I Kalmar har Emilshus förvärvat en industri- lagerfastighet med en uthyrbar area om 3 700 kvm. Hyresvärdet uppgår till 2,5 Mkr med en genomsnittlig duration om 4 år.

Jakob Fyrberg, vd för Emilshus kommenterar:
– Emilshus utökar sitt fastighetsinnehav enligt bolagets målsättning att växa ytterligare i Småland och inom området lätt industri/logistik.

Emilshus är ett småländskt fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter med hög direktavkastning. Emilshus fastighetsbeståndet uppgår per oktober 2020 till cirka 294.000 kvm uthyrningsbar area fördelat på 58 fastigheter inom segmenten lätt industri/logistik, kontor och handel.

 

 

 

 

 

 



 

 

 


I stadsdelen Kungsängen i östra Jönköping bygger Willhem ett nytt flerbostadshus med 54 moderna lägenheter i hyresrättsform. Bostäderna är i storlekarna 1-2 rum och kök och fördelas på tre huskroppar som byggs helt i trä med solceller på taket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Under fredagen den 20 november 2020 satte Willhem spaden i marken för produktionen av 54 nya hyreslägenheter i Kungsängen i Jönköping.


– Det blir ett småskaligt bostadskvarter med fina kvaliteter och stort fokus på hållbarhet, säger Willhems nyproduktionschef, Rikard Norström.

I stadsdelen Kungsängen i östra Jönköping bygger Willhem ett nytt flerbostadshus med 54 moderna lägenheter i hyresrättsform. Bostäderna är i storlekarna 1-2 rum och kök och fördelas på tre huskroppar som byggs helt i trä med solceller på taket. Genom omsorg om hela utemiljön skapas fina förutsättningar för en levande miljö, såväl ekologiskt som socialt.

Vid det symboliska första spadtaget för projektet fanns representanter från Willlhem och entreprenören Bluewall Construction. Rikard Norström, nyproduktionschef hos Willhem, var nöjd med att projektet nu är igång. Han säger:
– Äntligen är vi framme vid produktionsstart av ett projekt som vi är väldigt stolta över. Det känns roligt att kunna erbjuda mindre nyproducerade hyresrätter med ett attraktivt läge och på så sätt bidra till att bostadsmarknaden växer i Jönköping.

Uthyrningen av lägenheterna startar preliminärt i tredje kvartalet 2021 och sker via Willhems hemsida. Inflyttningen är beräknad till första kvartalet 2022.

Fakta
Antal lägenheter: 54 lägenheter fördelat på tre hus. Storlek: 1-2 rum och kök. Boendeyta: cirka 25-50 kvm.
Beräknad byggstart: Q4 2020. Beräknad inflyttning: Q2 2022. Parkering: Ja.n

 

 

 


Michael Moschewitz, vd för Genova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genova har under fredagen den 20 november avtalat om en bytestransaktion med KTI Holding där Genova avyttrar fastigheterna Sjöborren 5 & 6 i Sollentuna innehållande ett long stay-hotell till ett underliggande fastighetsvärde om 111 Mkr och samtidigt förvärvar fastigheterna Kungsängens–Tibble 25:1 innehållande en nyrenoverad förskola samt Örnsberg 2 innehållande en nyrenoverad skola för ett totalt underliggande fastighetsvärde om 129 Mkr.

Fastigheterna Sjöborren 5 & 6 som avyttras för ett underliggande fastighetsvärde om 111 Mkr förvärvades i december 2018 för 92,5 Mkr och innehåller ett long stay-hotell om cirka 2 600 kvm med ett årligt hyresvärde om cirka 6 Mkr.

De fastigheter som förvärvas inkluderar en nyrenoverad förskola i Kungsängen med ett nytecknat hyresavtal med Tellusbarn på 15 år samt en nyrenoverad skola i Örnsberg med nytecknat hyresavtal på 10 år med Distra Utbildningscenter. Den totala uthyrbara ytan uppgår till cirka 3.500 kvm med ett årligt hyresvärde om cirka 6,6 Mkr.

– Med denna affär utökar vi Genovas portfölj av samhällsfastigheter ytterligare, helt i linje med vårt mål att öka andelen hyresintäkter från detta segment samt bostäder. I Örnsberg planerar vi redan på en närliggande fastighet för ett större stadsutvecklingsprojekt tillsammans med ett antal fastighetsägare, vilken kompletteras väl av den förvärvade skolan. Vår ambition är att fortsätta genomföra strategiska affärer som denna och öka takten i vår projektutveckling, kommenterar Michael Moschewitz, vd för Genova.

Transaktionen i sammandrag
Försäljning, underliggande fastighetsvärde: 111 Mkr. Tillträdesdag: 15 februari 2020. Uthyrningsbar yta: cirka 2 600 kvm. Årligt hyresvärde: cirka 6 Mkr. Förvärv, underliggande fastighetsvärde: 129 Mkr. Tillträdesdag: 15 februari 2020. Uthyrningsbar yta: cirka 3 500 kvm. Årligt hyresvärde: cirka 6,6 Mkr.

fredag, 20 november 2020 14:19

NP3 köper fyra fastigheter för 210 Mkr

 

 

 


Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.

 

 

 

 

 

 

 



NP3 har i fyra separata transaktioner förvärvat fyra fastigheter, primärt för industri- och lagerverksamhet, till ett värde om totalt 210 Mkr.

Cirka 150 Mkr av det förvärvade fastighetsvärdet avser en fastighet belägen i Borlänge medan de tre resterande fastigheter är belägna i Västerås, Piteå och Haparanda. Förvärven omfattar en uthyrningsbar area om totalt 17.200 kvm med en tomtareal om 58.000 kvm.

Hyresvärdet är per år 6,0 Mkr med en genomsnittlig duration om 10,5 år. Uthyrningsgraden uppgår till 100 procent.

Den 30 september 2020 omfattade NP3 Fastigheters bestånd cirka 1,4 miljoner kvm uthyrbar area fördelat på 382 fastigheter inom segmenten handel, industri/logistik, kontor och specialfastigheter. Fastighetsbeståndet är indelat i sex marknadsområden: Sundsvall, Gävle, Dalarna, Östersund, Umeå och Luleå. Fastighetsvärdet per den 30 september 2020 uppgick till 12.079 Mkr.


 

 

 


I Upplands Väsby utvecklar Altura ett äldreboende med 40 lägenheter och en förskola med plats för 100 barn. Fastigheten planeras stå färdig för inflyttning i slutet av 2021.

 

 

 

 

 

 


Altura bygger i Täby ett vårdboende med 90 lägenheter. Fastigheten, där Humana ska bedriva omsorg, planeras byggstart under våren 2021 med färdigställande under 2022.

 

 

 

 

 



Med ambitionen att förse en växande befolkning med framtidssäkra samhällsfastigheter expanderar Altura kraftigt. Nu blir Altura långsiktig ägare av flera samhällsfastigheter i norra Stockholm. I Upplands Väsby utvecklas ett äldreboende med en förskola på bottenplan, och i Täby ska ytterligare ett äldreboende med 90 lägenheter uppföras. Fastigheterna utformas med gediget fokus på att möta behov hos de som ska vistas i lokalerna.

NREPs gren för samhällsfastigheter, Altura, är en långsiktig ägare, utvecklare och förvaltare av samhällsfastigheter med fokus på att förse de boende, dess anhöriga och personalen med lokaler som främjar välmående och en trygg vardag. Nu har Altura förvärvat två fastigheter strax norr om Stockholm från Sehlhall Fastigheter, som har gedigen bakgrund och hög kunskap inom utveckling av omsorgsboenden och kommer ansvara för uppförandet av byggnaderna.

I Upplands Väsby utvecklas ett äldreboende med 40 lägenheter och en förskola med plats för uppemot 100 barn. Byggnationen kommer att bli totalt cirka 3.800 kvm stor, varav äldreboendet kommer utgöra 2.900 kvm av ytan och förskolan cirka 885kvm.
Kavat Vård kommer att bedriva verksamhet i äldreboendet medan förskolan kommer att drivas av Tellusbarn. Barn och äldre i samma kvarter syftar till att skapa en levande och trivsam miljö. Fastigheten utvecklas med fin utblick över intilliggande bostadsområde och med solpaneler på taket.

 

– Vi är glada över att bli ägare av viktiga samhällsfastigheter i växande kommuner i Stockholmsregionen. Fastigheterna kommer att husera många människor i olika stadier i livet och Sehlhall delar vårt synsätt på hur samhällsfastigheter ska utvecklas. Vi är både stolta och ödmjuka inför uppgiften att förvalta fastigheterna i tätt samarbete med operatörerna och ser fram emot att tillsammans med Sehlhall fortsätta utveckla de trivsamma och hållbara fastigheterna, säger Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

I Täby förvärvas samtidigt ett vårdboende med hela 90 lägenheter.
Fastigheten, där Humana ska bedriva omsorg, ska certifieras enligt miljöstandarden LEED Gold. Humanas koncept kommer integreras i fastigheten, vilket inkluderar deras prisbelönta belysningslösning, rehab-gym och en trivsam trädgård med växthus. Allt för att säkerställa en bra levnadsmiljö för de boende.

– Med dessa två fastigheter bidrar vi till en trygg, hållbar och högkvalitativ utbyggnad av Sveriges sociala infrastruktur och jag är övertygad om att detta kommer att bli bästa tänkbara miljö för såväl de äldsta som yngsta i vårt samhälle, säger Dan T. Sehlberg, vd för Sehlhall Fastigheter.

Fastigheten i Upplands Väsby planeras stå färdig för inflyttning i slutet av 2021. I Täby planeras byggstart under våren 2021 med färdigställande under 2022.

Real Advokatbyrå har varit rådgivare till Altura. Bernström & Partners samt Setterwalls har varit rådgivare till säljaren i transaktionen

 

 

 


Anders Holmestig är ny vd för Fastighetsägarna Sverige. Han ersatte i början av sommaren Reinhold Lennebo som gick i pension. Anders Holmestig kommer närmast från LRF där han var vice vd och näringspolitisk chef.

 

 

 

 

 





Regeringens besked om att omställningsstödet till företag förlängs med ytterligare två månader fram till årsskiftet är välkommet men stödet bör redan nu förlängas ytterligare.
– De skärpta restriktionerna bedöms ligga kvar betydligt längre än till årsskiftet. Regeringen bör därför redan nu förlänga stödet ytterligare och sänka gränsen för när företag kan få stöd, det säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige.


Det statliga omställningsstödet och omsättningsstödet till enskilda näringsidkare förlängs med ytterligare två månader fram till 31 december 2020 meddelar regeringen.

– Det är bra att regeringen förlänger omställningsstödet till årsskiftet men det bör redan nu förlängas till och med februari 2021, då de skärpta restriktionerna bedöms ligga kvar även under januari och februari nästa år, säger Anders Holmestig,

Många företag, inte minst inom handeln, har under hösten påverkats kraftigt i takt med den tilltagande smittspridningen, samtidigt har de svårt att kvalificera sig för omställningsstöd då gränsen satts till en omsättningsminskning på 50 procent.

– Den höga gräns som regeringen satt för omställningsstödet innebär att många företag och butiker befinner sig i en mycket svår situation. Regeringen bör sänka gränsen för omsättningstapp från dagens 50 till 30 procent, säger Anders Holmestig.

Särskilt hårt drabbade av de nya restriktionerna är hotell- och restaurangbranschen. Antalet besökare på restauranger minskar kraftigt och hotellbokningar uteblir.

– Hotellen och besöksnäringen befinner sig en mycket svår situation. Fastighetsägare med hotellfastigheter har under 2020 gett stora hyresrabatter och anstånd med betalningar. Staten måste nu gå in och agera och ge stöd till de branscher som drabbas av restriktioner, avslutar Anders Holmestig.