27 april 2024

Redaktionen

 

 

 


Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem och ansvarig för OBOS storstadssatsning i Sverige.

 

 

 

 

 

 



Medlemsägda OBOS ska dubblera bostadsförsäljningen inom en 5-årsperiod till en årstakt om 3.000 bostäder, vilket är mer än någon annan utvecklare säljer idag. OBOS ska växla upp i storstadsregionerna. Idag har OBOS över 1.000 nya bostäder i pågående och planerade projekt bara i Stockholm och nya projekt planeras i Göteborg och Malmö

Cirka 20 procent av bostäderna erbjuds i framtiden genom helt nya köpmodeller som sänker trösklarna och ökar andelen tillgängliga bostäder för personer som idag stängs ute från bostadsmarknaden. OBOS bjuder nu in svenska folket till medlemskap som ger förtur till OBOS bostäder, på motsvarande sätt som nära 500.000 OBOS-medlemmar erbjuds i Norge 

Förra året sålde OBOS-koncernen omkring 1.500 bostäder på den svenska marknaden genom dotterbolagen OBOS Sverige och OBOS Kärnhem. Nyligen har OBOS säkrat nya större markanvisningar i Stockholm, bland annat i Årsta och Norra Djurgårdsstaden. OBOS har dagsläget fler än 1.000 bostäder i planerad eller pågående produktion i storstockholmsområdet, i exempelvis Sigtuna, Haninge, Åkersberga och Huddinge. Motsvarande projekt planeras och pågår också i Göteborg och Malmö. I hela Sverige har OBOS över 8.000 bostäder i planerad eller pågående produktion.

– Beslutet att dubblera takten i Sverige genom att växla upp i storstäderna är en viktig milstolpe för OBOS. De ambitiösa målen är möjliga tack vare vår starka finansiella ställning och vår kommersiellt framgångsrika styrning av verksamheten. Eftersom vi är medlemsägda återinvesteras vinsterna i fler bostäder där vi styr mot vår vision – att bygga framtidens samhälle och uppfylla bostadsdrömmar, säger Daniel Kjørberg Siraj, OBOS koncernchef. 

Utmaningarna på den svenska bostadsmarknaden med höga trösklar för den som är förstagångsköpare är välkända. Hindren är inte enbart kännbara för yngre förstagångsköpare, utan drabbar människor med vanliga jobb och medellöner i storstadsregionerna.

– Vi bygger för breda målgrupper i olika faser av livet - allt ifrån vissa stora exklusiva lägenheter för köpstarka bostadsköpare till mer prisvärda bostäder i varierande storlek som vanligt folk har råd med. Trösklarna för att ta sig in i ett ägt boende är för höga i Sverige och det vill vi vara med och förändra, säger Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem och ansvarig för OBOS storstadssatsning i Sverige.

OBOS beräkningar visar att endast cirka 5 procent av samtliga bostäder som är till salu i Stockholm är tillgängliga för en ensamstående sjuksköterska som har en medianlön på 37.300 kronor i månaden, utan övriga skulder och med besparingar på 300.000 kronor för kontantinsats.

– Vi är idag i ett läge där människor med vanliga löner och inte sällan samhällsbärande yrken utestängs från bostadsmarknaden i storstäderna, och det är inte hållbart i längden, säger Sofia Ljungdahl.

Motsvarande andel tillgängliga bostäder är i Göteborg 16 procent och Malmö 59 procent. Andelen tillgängliga nyproducerade bostäder är ännu lägre. Endast 2,4 procent av nyproducerade bostäder i Stockholm är tillgängliga för sjuksköterskan enligt samma beräkningar.

– Vi vill ta vårt samhällsansvar och inte bara peka på problem utan bidra till lösningarna. Därför växlar vi nu upp takten på vår nyförsäljning- och produktion i storstäderna och introducerar nya köpmodeller som OBOS Deläga för att fler ska kunna komma in i ett ägt boende. Vi möjliggör helt enkelt för fler att ta sig in på bostadsmarknaden, fortsätter Sofia Ljungdahl.

Enligt schablonberäkningar skulle andelen tillgängliga bostäder bland nyproduktion istället öka från 2,4 procent till över 40 procent i Stockholmsregionen, om modeller som OBOS Deläga var tillgänglig för alla nyproducerade bostäder.

 

En viktig skillnad mellan Sverige och Norge är att det ägda boendet är norm i Norge, till skillnad från Sverige där en större andel bor i hyresrätt. Genom värdestegringarna på bostadsmarknaden har de ekonomiska skillnaderna mellan de som äger och hyr sitt boende ökat i Sverige.

– Vi vill bygga bostäder för människor i livets olika faser men idag utestängs många från det ägda boendet. Vi har goda erfarenheter av våra boköpmodeller från Norge där vi sänker trösklarna och målet är att hela 20 procent av bostäderna som vi säljer till medlemmar i Sverige ska ske genom dessa modeller, säger OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj

– Vi är ett medlemsägt företag med en stark balansräkning och kan agera långsiktigt på marknaden. Vi jobbar nu i nära dialog både med kommuner och politiken, lokalt och på riksnivå för att hitta nya lösningar framåt som kan gynna fler svenskar, fortsätter Daniel Kjørberg Siraj.

I Sverige har OBOS hittills verkat med de två dotterbolagen OBOS Sverige och OBOS Kärnhem och storstadssatsningen samlas nu i det nya dotterbolaget OBOS Nya Hem. Inom OBOS-koncernen i Sverige ryms varumärken som OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och OBOS Kärnhem. Trähusproduktion står idag för en stor andel av OBOS totala produktion och byggande i trä kommer fortsatt utgöra en betydande andel av OBOS bostadsproduktion.

– Vi har de senaste åren etablerat en stark position på den svenska marknaden och bygger idag bostäder i 168 av Sveriges kommuner. När vi nu ökar takten i de tre största städerna lägger vi den sista pusselbiten för att bli en heltäckande bostadsutvecklare för hela Sverige. Jag ser mycket fram emot att tillsammans med Sofia Ljungdahl och OBOS Kärnhems vd Malin Svensson arbeta mot målet om en årlig försäljningstakt på 3.000 bostäder, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

Från och med den 30 november kan alla över 18 år som bor och är skrivna i Sverige bli medlemmar i OBOS. Utöver förtur till OBOS bostäder erbjuds en rad andra förmåner kopplade till bostaden som rabatter för juridisk rådgivning, och försäkringar till köks- och badrumsinredning. Därutöver erbjuds rabatter på upplevelser som kultur och idrott. Medlemskapet kostar 200 kronor per år.

– Det är fantastiskt roligt att öppna medlemsprogrammet i Sverige och erbjuda bostäder till en bred målgrupp av svenskar som väljer att bli OBOS-medlemmar. I Norge är OBOS-medlemskap väldigt uppskattat av allmänheten och vi ser nu fram emot att välkomna svenska medlemmar till OBOS-familjen och därmed förverkliga bostadsdrömmar för fler, avslutar Sofia Ljungdahl.

 

 

 


Plankarta från granskningshandling med översiktliga markeringar av markanvisningsområden. Områdena A, B, D, E, och G är angivna i enlighet med de ursprungliga markanvisningarna från 2017. Område H tillkom 2018. Område F har utgått till förmån för en ny park, Lillholmsparken. Mellan område E och D planeras ytterligare en platsbildning, Stångholmsplatsen att anläggas. Se nedanstående tabell med de nya fastighetsägare till områden A-G.


 

Tabell för byggaktör. Antal lägenheter. Hr = Hyresrätt. Br = Bostadsrätt. Samt förändring i nuvarande planförslag  jämfört med markanvisning. Lokalisering av markanvisningsområdet: Se plankarta ovan.

 

 

 

 

 

 

 



Exploateringsnämnden i Stockholm markanvisar i ett tillägg cirka 200 lägenheter i Vårberg. Planområdet Stångholmsbacken är en del av Fokus Skärholmen och som markanvisades under 2017 och 2018 till befintliga tomträttsinnehavare och fastighetsägare inom planområdet.

 

Under planarbetets gång har antalet bostäder ökat och nuvarande planförslag, som varit ute på granskning under hösten 2020, och innehåller 200 fler bostäder än vad som markanvisats, dock utan att ytterligare markområden behöver tas i anspråk. De tidigare markanvisningarna behöver även förlängas då två år passerat sedan markanvisningarna gjordes. En av de markanvisade byggaktörerna, Våtrumsteknik i Skandinavien AB har även önskat att få ändra part i markanvisningsavtalet till ett helägt dotterbolag, Stångholmens Fastigheter AB vilket också hanteras i tillägg till markanvisningsavtalen.

De markanvisade byggaktörerna, som alla har befintligt bostadsbestånd i området, är: Olof Lindgren AB, M2 Asset Management AB, Fastighets AB Senator, Våtrumsteknik i Skandinavien AB genom Stångholmens Fastigheter AB, Anders Ivarsson AB och Brf Hasselholmen 1. SISAB har fått en markanvisning för förskola inom sin befintliga tomträtt.

Detaljplanen var på samråd under perioden 23 april till 11 juni 2019 och den ställdes ut för granskning under perioden 23 september till 20 oktober 2020.

Merparten av den nya bebyggelsen planeras inom befintliga tomträtter men även för delar på stadens mark. Bland annat tas en befintlig lekpark vid Stångholmsbacken i anspråk. För att kompensera för denna lekpark som försvinner i samband med den nya bebyggelsen planeras nya aktivitetsytor i Lillholmsparken, öster om Vårholmsbackarna, och Stångholmsplatsen, mellan kvarteren Bäverholmen och Lillholmen.

I stadsdelen Vårberg finns idag 2.997 bostäder i flerbostadshus varav 78 procent utgörs av hyresrätter och 22 procent av bostadsrätter. 16 procent av hyresbostadsbeståndet i stadsdelen ägs av allmännyttan, enligt statistik från Stockholm Stad 2018.

Nuvarande planförslag innehåller nybyggnation av cirka 620 lägenheter i flerbostadshus samt förskola. Tidigare markanvisningar inom planområdet uppgår till totalt cirka 420 lägenheter. Ökningen beror på en tätare bebyggelse än vad som antogs i markanvisningsskedet. Det innebär inte att mer markområden behöver tas i anspråk.

Marken ska upplåtas med tomträtt där byggnation av hyresrätter sker och marken ska säljas där uppförande av bostadsrätter (område A, E, G och H) sker. Försäljningspriset som överenskommits om i markanvisningarna är i prisläge maj 2017 och uppgår till 7.500 kr/kvm ljus BTA för bostäder samt för verksamhetslokaler 3.000 kr/kvm BTA. Indexjusterat motsvarar detta i prisläge juli 2020 är 6.920 kr/kvm ljus BTA för bostäder och 3.341 kr/kvm ljus BTA för verksamhetslokaler. För de befintliga tomträtterna, område A, E och H som ska säljas, ska ett avdrag från priset motsvarande värdet av tomträtt, rivningskostnader för befintligt garage m.m. ske.

Parkeringsbehovet ska lösas i garage under mark inom kvartersmark.



onsdag, 25 november 2020 15:30

Klövern säljer 12 fastigheter för 610 Mkr

 

 

 


Fastigheten Annedal 9 på Annedalsvägen 2 B i Lund är en av de 12 fastigheter som Klöverns säljer.

 

 

 

 

 

 



Klövern har tecknat avtal med Mileway om försäljning av 12 fastigheter för ett sammanlagt underliggande fastighetsvärde om 610 Mkr. Fastigheterna, som är belägna i Malmö, Lund, Norrköping och Västerås, har en uthyrningsbar yta om cirka 120.700 kvm och utgörs huvudsakligen av lokaler för lager/logistik. Årshyresvärdet är 61 Mkr och den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till 82 procent.

– Denna försäljning är ytterligare ett steg i Klöverns renodling samtidigt som vi frigör kapital till andra investeringar i våra mer prioriterade segment, säger Peeter Kinnunen, transaktionschef på Klövern.

Frånträde är planerat till den 15 januari 2021.

Följande fastigheter omfattas av försäljningen: Malmö: Kullen 1, Fältsippan 8, Krukskärvan 9, Stiglädret 10 och Ventilen 4. Lund: Annedal 9, Kvartsen 6 och Trumlan 1. Norrköping: Malmen 5, Silvret 2 och Slakthuset 14. Västerås: Friledningen 18.

 

 

 


Norvik Hamn har byggt en ny omlastningshall om drygt 3.800 kvm och en takhöjd på 11 meter.

 

 

 

 

 

 



Stockholms Hamnar har byggt en lagerhall med väl tilltagen kapacitet i Sveriges nya storhamn, Stockholm Norvik Hamn. Roro-terminalen öppnade i november och nu finns stora ytor för växande godsmängder och kunder som expanderar.

Stockholms Hamnars verksamhet expanderar med nya Stockholm Norvik Hamn. Samtidigt ökar efterfrågan på lagringsmöjligheter. En ny omlastningshall med hög kapacitet står nu klar för omlastning mellan olika transportslag. En yta på drygt 3.800 kvm och en takhöjd på 11 meter gör att import- och exportvaror kan lastas om eller mellanlagras i den väl tilltagna hallen.

– Roro-terminalen har precis slagit upp portarna i Stockholm Norvik Hamn och det känns skönt att ha rustat med en rejäl lagerhall när godstrafiken i Stockholms Hamnar ökar och även kunderna expanderar. Under våren 2021 ska Stena Line byta till två större och modernare ropax-fartyg, säger Nicklas Ebersson, marknadsansvarig gods på Stockholms Hamnar.

Roro-trafiken på Lettland har flyttat till Stockholm Norvik Hamn från Nynäshamns hamn. Godset har till stor del bestått av import av bland annat byggmaterial som trä- och gipsskivor och stålkonstruktioner som hanterats i en mindre hall. I Stockholm Norviks roro-terminal finns nu förutsättningarna för att hantera mer exportgods. I den nybyggda hallen kommer till exempel pappersmassa som transporteras från Mellansverige att lastas om.

Förutom lagerhallen har Stockholms Hamnar byggt fem större byggnader i Stockholm Norvik Hamn som nu alla står klara för Stockholm Hamnar och partner, myndigheter som Tullverket och Livsmedelverket och hamnens rederier.
onsdag, 25 november 2020 13:01

Citycon bygger om Jakobsbergs centrum

 

 

 


Jakobsbergs kommun har tagit ett beslut om att utreda en möjlig samlokalisering av sin verksamhet till Jakobsbergs centrum. Bild: BSK Arkitekter, Ellinder Sten, TMRW


 

Citycon bygger om Jakobsbergs centrum till en anpassad butiksmix med större betoning på service, restauranger och caféer, uppgraderade livsmedelsbutiker, modernisering av gångstråken både inom- och utomhus, uppfräschning av parkeringshus och en bättre organisering av parkeringskapaciteten. Bild: BSK Arkitekter, Ellinder Sten, TMRW

 

 

 

 

 

 

 



Jakobsbergs Centrum ska förnyas och bli en trygg och trivsam stadskärna som lever över hela dygnet. Ett nytt kommunhus, nytt kulturhus, en aktiverad stadspark, nya butikskoncept och uppfräschade handelsstråk är några av delarna i Citycons vision för Jakobsbergs Centrum.

– Att kommunen har tagit beslut om att utreda en möjlig samlokalisering av sin verksamhet till Jakobsbergs centrum ger bra förutsättningar för en förnyelseresa. Vi vill samverka med kommunen så att centrum blir en mer trygg och trivsam, innehållsrik och aktiv mötesplats. Tillsammans kan vi säkerställa att utvecklingsresan blir både socialt och ekonomiskt hållbar för alla inblandade parter, säger Veronica Palmgren, Urban Development Director på Citycon.

Citycon deltar i ett parallellt uppdrag om ett nytt kommunhus baserat på Järfälla kommuns lokal- och verksamhetsbeskrivning men har även tagit fram planer på att lyfta fler delar av centrum. Riddarparken har många goda kvalitéer men upplevs otillgänglig. Citycon föreslår att gemensamt med fastighetsägaren Järfälla kommun ge parken ett nytt innehåll med fler aktiviteter. Ambitionen är att göra parken mer inbjudande och tillgänglig för kommuninvånare i alla åldrar.

– Tänk om vi kunde ha ett härligt kulturhus mitt i Jakobsberg vid Riddarparken där det skulle sjuda av aktiviteter för gamla som unga, och en mer öppen och inbjudande torgyta. Det behövs för att vi ska få ett levande centrum. Ett nytt kulturhus med bibliotek, café och fritidsgård skulle betyda mycket för Jakobsbergs identitet och öka attraktiviteten för Jakobsbergs Centrum som handelsplats, säger Veronica Palmgren.

Det är ett heltäckande förslag som tillvaratar och utvecklar den befintliga stadsmiljöns alla kvaliteter och möjligheter. Här ingår exempelvis en mer anpassad butiksmix med större betoning på service, restauranger och caféer, uppgraderade livsmedelsbutiker, modernisering av gångstråken både inom- och utomhus, uppfräschning av parkeringshus och en bättre organisering av parkeringskapaciteten. För att levandegöra centrum på fler timmar av dygnet föreslås flera bostadskvarter som riktar sig till nya målgrupper.

– Som handlare är jag mycket glad över Citycons ambitioner att utveckla centrum. Det skapar möjligheter för fler handlare och servicegivare att etablera sig här. Handeln blomstrar på platser där det rör sig mycket människor. Genom att stärka Jakobsbergs Centrum stärker vi också handeln. Jag ser fram emot en ökad samverkan med kommunen för att tillsammans förnya centrum, säger Dag Klackenberg, bokhandlare i Jakobsbergs Centrum.





onsdag, 25 november 2020 12:41

Spritproducent bygger hotell i Härnösand

 

 

 


Bild: Hernö Gin Hotell, Krook & Tjäder

 

 

 

 

 

 



Arkitekterna Krook & Tjäder utformar det nya destinations- och upplevelsehotellet på Kanaludden i Härnösand på uppdrag av Hernö Gin. Visionen är ett stramt och elegant koncepthotell. Gestaltningsprogram är antaget och målsättningen är att skicka in ansökan om bygglov under första kvartalet 2021. Sveriges första renodlade gindestilleri heter Hernö Gin och ligger i Dala, strax utanför Härnösand. Sprittillverkaren Hernö Gin har krönts till världens bästa gin flera gånger om sedan starten 2011.


– Med kunskap som sträcker sig över hela kedjan i byggprocessen samt hela vägen in i hotellverksamheten kommer vi tillsammans med Krook & Tjäder att skapa ett hotell med hållbart perspektiv när det gäller såväl beständigt byggande som ekonomi, drift och arbetsflöden i lokalerna, säger Jon Hillgren, vd för och grundare av Hernö Gin.

Ansvarig arkitekt är Stefan Tjäder som är en av bolagets grundare och specialist på hotell. Med stor erfarenhet av hotells flöden och strukturer är han expert på hur estetik, funktionalitet, inredning och arbete i den dagliga verksamheten hänger ihop.

– Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget att skapa en kreativ gestaltning och ett hotell som andas Hernö Gins varumärke med respekt för staden och närmiljön, säger Stefan Tjäder. Det är mycket inspirerande att få arbeta tillsammans med drivna entreprenörer som utöver hotellverksamheten har en kärnverksamhet för att skapa världens godaste gin.

– Utöver att Stefan är en mästare på att skapa hotellkoncept med hög arkitektonisk nivå, har han specialistkompetens inom optimering av säljytor i form av gästrum, konferens, barer och restauranger med stenkoll på nyckeltal och yteffektivitet. Det känns oerhört tryggt att ha honom med i projektet, säger Jon Hillgren.

Det finns ett gestaltningsprogram som är antaget i och med att detaljplanen vunnit laga kraft. Krook & Tjäder kommer att arbeta inom ramen för detta och hotellets utseende kommer att kommuniceras i och med inskickad ansökan om bygglov. Målsättningen är att skicka in ansökan om bygglov under första kvartalet 2021.

Arkitekterna Krook & Tjäder är ett av Sveriges största arkitektkontor med över 250 medarbetare i Göteborg, Malmö, Stockholm, Halmstad, Borås, Uppsala, Östersund, Kristianstad och Oslo.
onsdag, 25 november 2020 12:15

Peter Wallin, ny vd för Bonava

 

 

 


Peter Wallin blir vd och koncernchef för Bonava senast den 1 februari 2021 då han efterträder Joachim Hallengren.

 

 

 

 

 

 


Bonavas styrelse har utsett Peter Wallin till ny vd och koncernchef. Peter Wallin tillträder sin position senast den 1 februari 2021 och han efterträder Joachim Hallengren, som enligt tidigare besked kommer lämna sitt uppdrag.

 

Peter Wallin har en lång erfarenhet från olika ledande positioner inom bygg och projektutveckling. Han var anställd inom Skanska under närmare 20 år fram till år 2018 och tjänstgjorde bland annat som CFO för koncernen under perioden 2011 till 2018.

 

Peter Wallin var under en period parallellt med CFO-rollen linjechef med ansvar för Skanskas byggverksamhet i Storbritannien, Polen och Tjeckien. Under sin tid som CFO i Skanska Sverige var Peter även ansvarig för projektutveckling av kommersiella projekt och bostäder. De senaste två åren har Peter varit CFO för Ratos och ansvarig för affärsområdet Bygg. Sedan februari 2020 har han varit arbetande styrelseordförande för det norska byggbolaget HENT.

– Det är med stor glädje som styrelsen idag kan presentera Peter Wallin som ny vd och koncernchef för Bonava. Peter har den samlade kompetens som bedöms nödvändig för att ta sig an de utmaningar som bolaget haft under senare tid och skapa förutsättningar för en långsiktigt lönsam tillväxt. Efter en noggrann rekryteringsprocess är styrelsen övertygad om att Peter Wallin är rätt person för uppdraget. Han har under lång tid med framgång arbetat i komplexa miljöer i stora bolag och förstår vad som är värdeskapande i en verksamhet som bedriver bostadsutveckling på flera olika marknader, säger Mikael Norman, styrelseordförande i Bonava.

– Jag är mycket hedrad över att få detta uppdrag och jag ser med spänning fram emot att utveckla bolaget vidare tillsammans med Bonavas duktiga och engagerade medarbetare, säger Peter Wallin.

– Jag vill även passa på att tacka Joachim Hallengren för det arbete han utfört för bolaget, först under många år inom ramen för NCC och sedan under fyra år som vd och koncernchef för Bonava. Han har framgångsrikt satt Bonava på börsen och därefter etablerat varumärket på dess marknader, säger Mikael Norman.

onsdag, 25 november 2020 12:01

Entra avvisar SBB:s bud

 

 

 


Entras styrelse med ordförande Siri Hatlen avvisar SBB:s bud och tillägger att Entra har en annan obunden intressent som kan bjuda på aktierna.

 

 

 

 

 

 


Entra har nu meddelat börsen att styrelsen i Entra, efter samråd med rådgivarna, rekommenderar aktieägarna att inte acceptera SBB:s bud om 165 NOK per aktie. Entra skriver även att styrelsen har en annan obunden intressent som kan bjuda på aktierna. Vem detta är anges inte i pressmeddelandet.

Castellum bekräftar att diskussioner om ett potentiellt samgående med Entra har avslutats.
I ett pressmeddelande skriver Castellum: ”Efter spekulationer i marknaden bekräftar Castellum AB att bolaget har varit i diskussioner med Entra ASA rörande ett potentiellt samgående mellan bolagen, i vilka Entra värderades till en premie mot nuvarande bud. Trots att diskussionerna var långt gångna ledde de inte till någon slutlig överenskommelse avseende en transaktion. Diskussionerna har därför avbrutits.”

I media har även Balder uppgetts vara en intressent att lägga på bud på Entra. Detta förnekas av Balders vd Erik Selin som till Realtid säger:  ”Vi har inte lagt bud på Entra.”

Enligt SBB har bolaget fått en ratingutsikt reviderad till positiv efter offentliggörandet av avsikten att förvärva Entra.
– Som konstaterat I samband med offentliggörandet av avsikten att förvärva Entra ser vi möjligheter att frigöra väsentliga synergier och ytterligare stärka SBB:s finansiella profil och roll på kapitalmarknaden. I linje med detta ser vi hur transaktionen fortsätter förbättra våra kreditnyckeltal och vi är därmed väl positionerade att uppnå målet om BBB+ rating under 2021, säger vd Ilija Batljan.

I en kommentar
kan sägas att aktieägarna i SBB kan vara glada över att budet avvisades eftersom budet innebar en betydlig utspädning motsvarande en emissions av nya stamaktier i SBB till ett antal motsvarande 9,0 miljarder norska kronor. SBB:s bud på Entra innebar aktien sjönk med drygt 4 procent under gårdagen på grund av utspädningen, en sänkning som återhämtades något under onsdagen den 25 november. Troligt är att en nu okänd och förmodligen norsk aktör kommer att lägga ett godkänt bud. Historien visar att fientliga bud sällan är framgångsrika. SF

 

 

 

 


 

 

 

 




Styrelsen i Niam har utsett Jennifer Andersson (bilden t v) och Rikard Henriksson (bilden t h) till Managing Partners.

– Niam är en av norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och vi utvärderar kontinuerligt olika investeringsstrategier för att ytterligare stärka och bredda vårt erbjudande. Jennifers och Rikards gedigna branscherfarenhet, genuina kunskaper om bolaget och organisationen samt en gemensam ledarstil är faktorer som kommer att bidra till vår fortsatta tillväxt och framgång, säger Urban Edenström, vd för Stronghold Invest och grundare av Niam.

Jennifer Andersson och Rikard Henriksson har varit tillförordnade som Managing Partners sedan augusti 2020. Jennifer Andersson har varit verksam inom Niam sedan år 2007, tidigare som Head of Investor Relations and Business Development. Rikard Rikard Henriksson anställdes 2010, och han har tidigare innehaft rollen som Head of Asset Management.

– Jennifer och Rikard är väl rustade för att leda Niam in i nästa fas. Vår ambition är att vara den marknadsledande fondförvaltaren i norra Europa och har nyligen förstärkt vårt team genom en rad rekryteringar, och ser fram emot nya affärsmöjligheter och fortsatt expansion, säger Johan Bergman, styrelseordförande i Niam.

 

 

 

 


 

 

 

 




Fastighetsinvesteraren NREP växlar nu upp och stärker sitt svenska team ytterligare. Stefan Prucha (bilden) kliver in i rollen som Business Development Manager där han kommer fokusera på bolagets satsningar på stadsutvecklingsprojekt och opportunistiska affärer.

NREP befinner sig i en kraftig tillväxtfas. Nyligen reste bolaget Nordens största fastighetsfond på närmare 20 miljarder kronor och teamet växer i hög takt för att fortsätta utveckla kundfokuserade och hållbara fastigheter. Som ett led i att stärka sin position inom stadsutveckling rekryterar NREP nu Stefan Prucha som Business Development Manager.

Stefan Prucha har en gedigen erfarenhet med drygt 20 år inom affärs- och fastighetsutveckling, transaktion, konceptutveckling samt public affairs. Förutom en bakgrund som affärsutvecklare på Serneke har han även jobbat som projektledare på Stadsledningskontoret i Stockholms stad och som Senior Public Affairs Advisor på Newsec Advisory.

– Vi är väldigt stolta över att Stefan har valt att ansluta till oss. NREP har höga ambitioner, växer
snabbt och fortsätter att både bredda och spetsa vårt affärserbjudande. Stefans unika kompetens och gedigna erfarenhet från att skapa levande miljöer så som Tolv Stockholm och Tele2 Arena, innebär att vi får ett ännu starkare team för att skapa attraktiva stadsmiljöer. Han har även en stark framåtanda, kreativitet och personlighet som går väl ihop med NREP:svärderingar, säger Marianne Hoffman, Investment & Asset Management Director på NREP.

Att förena fastighetsslag som bolaget fokuserar på, bostäder och samhällsfastigheter. liksom fastigheter med handel och kontor, står högt upp på agendan i syfte att skapa trivsamma och levande stadsmiljöer. Ett fokus som Stefan Prucha blir en nyckelspelare i att vidareutveckla på NREP. Enligt Stefan Prucha var det bolagets tillväxtresa och framåtlutande position som lockade.

– Som affärsutvecklare är det en dröm att börja på NREP. Bolagets expansiva natur kombinerat med oerhört kompetenta kollegor gör mig väldigt inspirerad och engagerad. Min ambition är att bidra med min kompetens och driva igenom nytänkande projekt som gör livet enklare, roligare och tryggare för människor som visas i områdena, säger Stefan Prucha, Business Development Manager på NREP.