28 april 2024

Redaktionen

fredag, 27 november 2020 12:41

Peab sanerar mark i Norra Djurgårdsstaden

 

 

 


Delar av Ropsten och Kolkajen är föroreningarna omfattande. Det innebär att Stockholms stad behöver göra omfattande insatser för att göra marken och även havsbottnen utanför Kolkajen tillgänglig för den framväxande staden. Även marken under den befintliga Bobergsgatan ska saneras och därför flyttas Bobergsgatan och rätas ut något. Visionsbild Kolkajen: Adept & Mandaworks

 

 

 

 

 

 

 

 

Peab har fått uppdraget att sanera och stabilisera förorenad mark i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Beställare är Stockholms stad och kontraktssumman uppgår till 140 Mkr.

Bobergsgatan blir huvudgatan i det nya bostadsområdet i Hjorthagen som byggs i flera etapper och är en del av Norra Djurgårdsstaden. I projektet ingår det att sanera totalt cirka 220.000 kubikmeter förorenad jord, varav 55.000 kubikmeter lera ska stabiliseras. Volymerna motsvarar ungefär en meters schaktdjup på fem fotbollsplaner. De sanerade massorna kommer sedan att bli fyllning och utgöra grunden för framtida gator och bostadsområde i norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Projektet är indelat i två faser. Den första fasen har varit att projektera och planera och ta fram de bästa tekniska lösningarna för projektet. Nu går projektet in i fas två som är själva utförandet.

– Som samhällsbyggare är vi stolta över att vara delaktiga i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Vi har tidigare gjort förberedande arbeten med projektering och ombyggnad av gator i området och ser nu fram emot kommande arbete tillsammans med Stockholms stad, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

Bobergsgatan är en del av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm som är ett av Europas största stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12.000 nya bostäder och 35.000 nya arbetsplatser.

– Vi ingick i en samverkansentreprenad med Peab för ett och ett halvt år sedan. Orsaken var den komplexa föroreningssituationen i området. Under processen har Peab varit konstruktiv och drivande i olika försök och utvärderat möjliga saneringsmetoder i samverkan med vår projektorganisation. Vi ser positivt på samarbetet under fas ett och att det nu i kommande projektfas ska bära frukt och ge den utväxling vi hoppas på, säger Fredrik Bergman, projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i samverkan och beräknas vara klart i oktober 2022. Projektet orderanmäls i det fjärde kvartalet 2020.

Foto i delar av Ropsten och Kolkajen är föroreningarna omfattande. Det innebär att Stockholms stad behöver göra omfattande insatser för att göra marken och även havsbottnen utanför Kolkajen tillgänglig för den framväxande staden. Även marken under den befintliga Bobergsgatan ska saneras och därför flyttas Bobergsgatan och rätas ut något. Visionsbild Kolkajen: Adept & Mandaworks
fredag, 27 november 2020 12:18

Annehem Fastigheter noteras

 

 

 


I mars 2020 utsågs Jörgen Lundgren tlll vd för Annehem Fastigheter. Lundgren har bland annat tidigare varit vd för Norrporten, vd för Catellum Region Norr och vd för Solnaberg Property.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasdaq Stockholms bolagskommitté har beslutat att Annehem Fastigheter AB uppfyller gällande noteringskrav. Första dag för handel i B-aktierna i Annehem Fastigheter på Nasdaq Stockholm beräknas bli den 11 december 2020. Ett prospekt för upptagande av B-aktierna i Annehem Fastigheter till handel på Nasdaq Stockholm beräknas att publiceras den 2 december 2020.

I mars 2020 utsågs Jörgen Lundgren till vd och Jan Egenäs till CFO för Annehem Fastigheter. Lundgren har bland annat tidigare varit vd för Norrporten, vd för Catellum Region Norr och vd för Solnaberg Property.


Peabs styrelse har enligt extra bolagsstämmans fastställt avstämningsdag för utdelningen av aktierna i Annehem Fastigheter till den 9 december 2020. Sista dag för handel i Peabs aktier inklusive rätt att erhålla aktier i Annehem Fastigheter blir den 7 december 2020. Från och med den 8 december 2020 kommer Peabs aktier att handlas utan rätt att erhålla aktier i Annehem Fastigheter. Utöver att vara registrerad som aktieägare i Peab på avstämningsdagen för utdelningen behöver aktieägare inte vidta några åtgärder för att erhålla aktier i Annehem Fastigheter.

Peab höll den 12 november en extra stämma där aktieägarna beslutade att dela ut samtliga aktier i Annehem Fastigheter till aktieägarna i Peab. Utdelningsration är 1:5, vilket innebär att en (1) aktie i Peab medför rätt till en (1) aktierätt av samma slag i Annehem Fastigheter, varvid fem (5) aktierätter ger rätt till en (1) aktie av samma slag i Annehem Fastigheter.

 

 

 


Skandia Fastigheter påbörjar kring Masttorget i Malmö utvecklingen av ett blandkvarter med en förskola för 160 barn, 77 hyresrätter, butikslokaler och en mobilitetshubb .Arkitekt för förskola och mobilitetshus är Arkitekterna Krook & Tjäder, medan bostadshuset är ritat av Chroma Arkitekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu påbörjar Skandia Fastigheter utvecklingen av ett blandkvarter med en förskola för 160 barn, 77 hyresrätter, butikslokaler och en mobilitetshubb  i Västra Hamnen, Malmö. Förskolan som uppförs i fem plan får stora gröna utemiljöer där hälften anläggs på tak.

– Vårt nya kvarter tillför helt nya dimensioner och är en viktig pusselbit i vår tydliga ambition att skapa en blandad stad, säger Tim Prevolnik Sjöstrand, Skandia Fastigheters marknadsområdeschef i Malmö. Med en förskola för 160 barn och stora gröna utemiljöer ger vi plats för lärande och lek men vi har också en ambition att tillgängliggöra ytorna för Malmöborna utanför förskolans öppettider.

– Förskolan är en del i vår övergripande satsning på fler samhällsnyttiga fastigheter för till exempel förskolor, skolor, vård och omsorg. I den nya mobilitetshubben tillför vi förutom bil- och cykelparkering också laddstationer, elfordonspooler, smarta leveransskåp och en cykelservicestation. Det är också glädjande att kunna tillföra Västra Hamnen ytterligare hyresrätter. För att skapa en blandad stad är det viktigt att det finns boendeformer som passar alla oavsett livssituation, tillägger Tim Prevolnik Sjöstrand.

Skandia Fastigheters område runt Masttorget är Nordens första enligt BREEEAM Communities hållbarhetscertifierade stadsdel. Och när nu Malmöborna får 77 nya hyresrätter med butiker och service i markplan blir den byggnaden certifierad enligt BREEAM Very Good. Förskolan i fem våningar med utemiljö i två plan ska bli certifierad enligt BREEAM Excellent.

– På Skandia Fastigheter certifierar vi alla nya fastigheter enligt BREEAM eller Miljöbyggnad och hållbarhet är en viktig del av vårt arbete som långsiktig ägare, utvecklare och förvaltare av fastigheter, säger Tim Prevolnik.

NCC är totalentreprenör och byggstart sker i början av 2021. Mobilitetshubben beräknas vara klar i våren 2022 och förskolan hösten 2022 medan bostäderna blir inflyttningsklara i början av 2023. Bostäderna kommer att förmedlas via Boplats Syd.

torsdag, 26 november 2020 16:36

LO bygger om Klara Townhouse

 

 

 



Klara Townhouse, Lagern 15, på Olof Palmes gata 23 ägs av LO. Fastigheten är centralt belägen, invid Norra Bantorget i Stockholm. Fastigheten, om cirka 2.000 kvm  kontor fördelat på sex plan, renoveras nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JLL har fått uthyrnings- och utvecklingsuppdrag för Klara Townhouse, Lagern 15 av LO. Fastigheten är centralt belägen, invid Norra Bantorget i Stockholm, på Olof Palmes gata 23.

Fastigheten består av 2.000 kvm  kontor fördelat på sex plan, varav ett är nu uthyrt. JLL och LO påbörjar nu utvecklingen av fastigheten till ljusa och flexibla kontor samt uppfräschning av entré och trapphus.

Projekt Klara Townhouse är ytterligare en satsning från fastighetsägaren. LO äger flera fastigheter runt Norra Bantorget, bland annat Lagern 11 (Klara Omega) och Klockan 10. JLL har sedan tidigare uppdrag av LO för de fastigheterna och för att på sikt skapa ett kluster av attraktiva och topputvecklade fastigheter i området.

– Vi fortsätter att utveckla våra centrala fastigheter och är glada att utöka samarbetet med JLL, säger Frank Henriksson, vd för Kungslagern, ett fastighetsbolag ägt av LO.

– Det är mycket glädjande att vi får fortsatt förtroende från vår uppdragsgivare LO att utveckla och hyra ut ännu en fastighet vid Norra Bantorget. Vi ser fram emot att fylla Klara Townhouse med nya hyresgäster, säger Theodor Jarnhammar, Head of Office and Industrial Leasing, JLL.


 

 

 

 


 

 

 

 




Rekryteringen av Cecilia Österholm (bilden) innebär att hon blir marknads- och kommunikationschef för Alecta Fastigheter. Hon börjar sin tjänst den 7 december 2020. Med denna rekrytering tar Alecta ytterligare ett steg i att bygga ett långsiktigt och framtidsorienterat fastighetsbolag.

– Vi är väldigt glada att kunna rekrytera en så duktig person som Cecilia Österholm. Alecta Fastigheter ska tillsammans med våra kunder skapa intressanta kluster av fastigheter med kontor, samhällsfastigheter, handel och hotell. Cecilia kommer att bidra med hög kompetens och nya visioner kring hur kommunikation kan användas för att utveckla starka varumärken och platser, säger Karolin Forsling, chef för stads- och projektutveckling på Alecta Fastigheter.

Cecilia Österholm kommer som marknads- och kommunikationschef arbeta med att utveckla Alecta Fastigheters vision och erbjudande och ansvara för marknadsföring och kommunikation. Hon har en bred bakgrund inom marknad och kommunikation och arbetar idag på Epicenter. Tidigare har hon bland annat arbetat på AMF Fastigheter.

– Det känns väldigt inspirerande att få vara med från början och bygga upp ett nytt fastighetsbolag. Jag ser fram emot att tillsammans med mina nya kollegor skapa ett attraktivt varumärke och att bidra till att göra Alecta Fastigheter till en stark partner i utvecklingen av städer och platser, säger Cecilia Österholm, tillträdande marknads- och kommunikationschef på Alecta Fastigheter.

Alecta Fastigheter AB kommer initialt att äga och förvalta fastigheter till ett värde av 45 Mdr kr. Bolaget ska sedan ska växa genom både förvärv och utveckling, i kombination med aktiv förvaltning och stort kund- och hållbarhetsfokus. Fram till fjärde kvartalet 2021 planerar Alecta Fastigheter att rekrytera ytterligare 30 personer.

Andelen fastigheter i Alectas portfölj ska öka de närmaste fem åren, vilket innebär nya investeringar i svenska och utländska fastigheter om cirka 50 Mdr kr. Investeringstakten är beroende av om Alecta hittar möjligheter som möter de avkastningskrav som finns på investeringarna.

Alecta Fastigheter AB har bildats för att Alecta ska kunna öka skalbarheten i fastighetsinvesteringarna, skapa god avkastning och samtidigt fortsätta förvalta kundernas pensionspengar till så låg avgift som möjligt.

torsdag, 26 november 2020 16:08

Flera nya hyresgäster till The Point i Malmö

 

 

 


The Point är 110 meter hög och är bland de högsta kontorsfastigheter i Norden. The Point har ritats av C.F. Møller som vann en tävling år 2007. The Point byggstartades sommaren 2017 och kontorsskrapan stod klar våren 2019. Foto: Erik Grönlund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Point på Hyllie – Malmös nya landmärke, attraherar flera nya hyresgäster. Nu står det klart att Consensus AM, Sunco Food, Easy Telefoni,  Walraven, British American Tobacco och Client Solutions flyttar in i södra Sveriges högsta kontorshus.

The Point är ett kontorshus som ägs av Peab och Volito. Det öppnade för de första hyresgästerna i slutet av januari 2020 och intresset var stort redan från början. Nu har flera bolag valt att skriva hyresavtal om olika ytor i huset.

– I dag ser många företag ett förändrat behov kring sina kontorsytor och vilken funktion de ska fylla i organisationen. The Point är ett kontorshus som genom sina flexibla lokaler på ett bra sätt kan möta den efterfrågan. Det känns väldigt spännande att få välkomna så många nya hyresgäster till The Point, säger Jenny Wohlfart som ansvarar för uthyrningen.

The Point ligger mitt på Hyllie stationstorg. Byggnaden reser sig 110 meter upp i luften och inrymmer kontorslokaler i olika storlekar på 29 våningar. Husets flexibilitet, service och utformning som landmärke är några av sakerna som attraherar de nya hyresgästerna. Client Solutions flyttar in på våning 22 på cirka 250 kvm.

– Vi siktar högt med vår verksamhet och det känns väldigt roligt att planera sitt nya kontor i ett landmärke som The Point. Vi ser verkligen fram emot att flytta in och lära känna alla andra framgångsrika företag som sitter i huset, säger Mohamed El-Achkar, Founding Partner på Client Solutions.

Client Solutions får sällskap av flera nya hyresgäster, varav den senaste är Easy Telefoni.

– Vi på Easy Telefoni valde The Point för dess strategiska läge på Hyllie och självklart för den fantastiska utsikten. Vi har mycket goda erfarenheter av Peab som hyresvärd och ser fram emot att bli en del av The Point till våren, säger Alexander Westlund, vd för Easy Telefoni.

The Point samt det intilliggande hotellet Quality Hotel View ägs gemensamt av Peab och Volito.


torsdag, 26 november 2020 15:24

Prologis dubblar Footways lager i Eskilstuna

 

 

 


Prologis utökar Footways lager i Eskilstuna med cirka 25.000 kvm så att den totala lagerytan kommer mer än dubbleras till nära 48.000 kvm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logistikfastighetsföretaget Prologis har tecknat avtal om att bygga ut Footways lager i Eskilstuna. Expansionen omfattar cirka 25.000 kvm och den totala lagerytan kommer mer än dubbleras till nära 48.000 kvm. Hela projektet genomförs på rekordtid och byggstart sker omedelbart. Utbyggnaden som certifieras med BREEAM ”Very Good” väntas stå klar redan under sommaren 2021.

Eskilstuna har de senaste åren etablerat sig som ett expansivt logistikläge. Här finns Sveriges största intermodala terminal och läget kombinera tre olika transportvägar – järnväg, motorvägar och flyg. Avståndet till Stockholm är bara 70 km och 3,8 miljoner innevånare bor inom 60 minuters radie. 

Kommunen gör nu en hård logistiksatsning i området och projektet har gått rekordsnabbt. Endast 3 månaders projekttid inklusive bygglov och design fram till byggstart och därefter drygt 8 månaders byggtid, trots att delar av arbete görs under vinterperioden.

– Den snabba projektstarten och den bedömda byggtiden har möjliggjorts av goda relationer med både vår kund och våra underentreprenörer, tillsammans vår långa erfarenhet av byggprojekt av den här typen, både i Sverige och internationellt. Vi har också fått ett fantastiskt stöd från kommunen, med bland annat en mycket snabb handläggning av bygglovet, säger Gunnar Gillholm, Nordenchef på Prologis. 

Expansionen präglas också av ett starkt miljötänk. Nybyggnaden får miljöcertifieringen BREEAM ”Very Good”. Certifieringen innebär bland annat att byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering bedöms. Även projektledningen, byggnadens placering i förhållande till allmänna kommunikationsmedel, val av byggnadsmaterial och de föroreningar byggnaden kan ge upphov till, är faktorer som ingår.

– Prologis fokuserar på att vara ledande inom hållbarhet i ett brett perspektiv. Tillsammans med våra kunder vill vi driva utvecklingen framåt så att våra fastigheter alltid ligger i framkant inom området. Inte bara vad gäller att minska el- och vattenförbrukning samt mängden avfall, utan också att genom att bygga moderna och attraktivt placerade fastigheter med lång livslängd som möter våra kunders affärsbehov, säger Gunnar Gillholm.

Anledningen till expansionen är att Footway nu lanserar en helt ny e-handelsplattform med en gemensam global infrastruktur för alla koncernens butiker. Satsningen skapar nya förutsättningar för tillväxt och för att säkerställa kapacitet i lager- och logistiklösning satsar Footway på att bygga ut lagret i Eskilstuna, vilken ska komplettera verksamheten i Helsingborg.

– Utbyggnaden är en viktig satsning för framtiden och en viktig del i arbetet kring vår nya e-handelsplattform. I linje med vårt fokus på data och automation i den nya plattformen ska även det nya lagret präglas av högre automation för ökad effektivitet. Att vi samtidigt dubblerar lagerytan visar tydligt våra tillväxtambitioner, lagret beräknas ha en kapacitet för försäljning på över 10 miljarder kronor, säger Daniel Mühlbach, vd för Footway.

Prologis

Prologis, Inc. är världsledande inom logistikfastigheter med fokus på marknader med höga inträdeshinder och hög tillväxt. Per den 30 september 2020 ägde Prologis eller hade investeringar i, antingen på helägd basis eller genom  gemensamma investeringsprojekt, fastigheter och utvecklingsprojekt som förväntas uppgå till cirka 91 miljoner kvadratmeter i 19 länder. Prologis hyr ut moderna distributionsanläggningar till mer än 5.500 kunder uppdelade huvudsakligen i två kategorier: business-to-business och handel/e-handel.

torsdag, 26 november 2020 15:16

Stabil utveckling för Willhem

 

 

 


Mikael Granath, vd för Willhem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



För årets tre första kvartal ökade Willhemintäkterna till 1.771 Mkr (1.685), motsvarande en ökning på 5,1 procent. Driftnettot steg till 1.132 Mkr (1.037), en ökning med 9,2 procent. Ökningen i jämförbart fastighetsbestånd var 7,2 procent.

Marknadsvärdet på fastigheterna ökade vid utgången av perioden till 43.216 Mkr (38.146). Periodens orealiserade värdeförändring på fastigheter steg till 1.255 Mkr (1.106), motsvarande en värdeökning på 3,0 procent (3,0).  Värdeförändringen på finansiella instrument uppgick till -421 Mkr (-804). Det innebar att resultat efter skatt steg till 1.431 Mkr (744).


Investeringarna i fastighetsbeståndet uppgick till 936 Mkr (824), varav 742 Mkr (717) avsåg investeringar i befintliga fastigheter och 194 Mkr (107) avsåg nyproduktion.

Willhem har under perioden förvärvat 41 lägenheter i Helsingborg samt 44 lägenheter i Malmö.

Avtal har tecknats om förvärv av 870 nyproducerade lägenheter i Stockholm. Affären omfattar sex hyresrättsprojekt varav två tillträddes i februari. Avtalat fastighetsvärde uppgick till drygt 2 Mdr kr. I november justerades avtalen till att gälla fem projekt med totalt 732 lägenheter till ett avtalat fastighetsvärde om cirka 1,8 Mdr kr. Under året har hela världen påverkats av en pandemi där viruset covid-19 spridit sig. Hittills har Willhems verksamhet påverkats i begränsad omfattning. Bolagets exponering mot särskilt utsatta branscher är låg. Det, tillsammans med Willhems finansiella styrka, gör att Willhem i dagsläget bedömer att pandemin får begränsad påverkan på bolaget.

I en kommentar till niomånadersrapporten säger vd Mikael Granath:
– Vi har haft en fortsatt god resultatutveckling under perioden. Driftnettot uppgick till 1 132 Mkr, en ökning med 9,2 procent. Överskottsgraden uppgick till 63,9 procent. För vår del har situationen med covid-19 hittills haft begränsade effekter. Avtal om ett större förvärv med 732 nyproducerade lägenheter i Stockholmsområdet har tecknats under året. Utöver det har mindre förvärv gjorts i Malmö och Helsingborg. Ett projekt med 337 lägenheter i Eskilstuna har tillträtts och inom vår egen nyproduktion har 79 bostäder färdigställts. Willhem har en fortsatt stabil ställning som bostadsaktör.



torsdag, 26 november 2020 15:05

SPG bygger 256 hyresrätter i Strömstad

 

 

 


Scandinavian Property Group (SPG) låter nu Betonmast bygga 256 hyresrätter med investeringsstöd i Strömstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scandinavian Property Group (SPG) har ingått totalentreprenadavtal med Betonmast om uppförandet av 256 hyresrätter i Strömstad. Projektet innebär en konvertering av ett gammalt industriområde beläget i anslutning till Strömstads centrum där SPG ska bygga hyresrätter med investeringsstöd.

Totalt är det två separata kvarter som uppförs med 162 lägenheter i den första etappen och 94 lägenheter i den andra etappen. Bostäderna färdigställs successivt och det sista kvarteret kommer vara klart för inflyttning våren 2023.

– SPG förvärvade projektet i Strömstad under hösten 2018 då detaljplaneprocessen var pågående och vi har sedan dess arbetat intensivt med att säkerställa ett genomförande av projektet. SPG kommer nu etappvis påbörja byggnationen och tillföra Strömstad cirka 250 nya hyresrätter, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

Scandinavian Property Group är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och verkar på den skandinaviska marknaden.  Organisationen består av 20 anställda med kontor i Oslo och Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter, samt projektutveckling av kontor och handel. SPG har sedan 2004 genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.


torsdag, 26 november 2020 12:52

Castellum bjuder över SBB:s bud på Entra

 

 

 


Från vänster Henrik Saxborn, vd för Castellum och Rutger Arnhult, Castellums största aktieägare. Castellum skriver i ett pressmeddelande att det föreslagna samgåendet mellan Castellum och Entra förväntas skapa betydande värden för alla aktieägare och resultera i Nordens största kommersiella noterade fastighetsbolag.

 

 

 

 

 



Något överraskande är att Castellum nu lämnar ett bud på Entra efter att Castellum igår meddelat att ”Castellum bekräftar att diskussioner om ett potentiellt samgående med Entra har avslutats.” Det som stärker att Castellums bud är dels att det är det högsta budet med 170,86 NOK, dels att norska staten, genom Nærings- og fiskeridepartementet, har sålt 15 miljoner aktier i Entra till ett pris om 169 NOK, vilket innebär att Castellum har blivit Entras näst största aktieägare, motsvarande 8,24 procent av aktierna i Entra.
I pressmeddelandet från Castellum sägs att Rutger Arnhult, Castellum största ägare med cirka 15 procent av aktierna i Castellum, står bakom budet på Entra.

Ilja Batljan
, vd för SBB, säger till Finansavisen att han känner trygg i sitt bud på Entra, eftersom SBB:s kontanta andel är högre än budet från Castellum. Ilja Batljan tycker att det är förvånande att den norska staten ”hade så bråttom” att sälja sina aktier till Castellum.

– Det blir ju så klart svårt för SBB att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt, säger Rutger Arnhult till Realtid. Arnhult tillägger att om Castellum hade kommit åt över 10 procent hade den avskräckande effekten gentemot SBB varit större, då en minoritetsägare med över 10 procent spärrar huvudägaren från att fritt nyttja kassaflödet i bolaget inom koncernen vilket kan vara ett problem, men inte är det per definition.

Men Ilija Batljan har inte gett upp, då han till Di säger att han är övertygad om att SBB kommer att nå 90 procents accept på grund att SBB:s bud innehåller en större kontantandel.

Castellums bud består av en kombination av nyemitterade aktier i Castellum och kontanter för Entras aktier. Castellum erbjuder varje aktieägare i Entra 13 nyemitterade aktier i Castellum för varje 20 aktier i Entra samt 25,68 NOK i kontanter för varje aktie i Entra. Det sammanlagda budet består av drygt 108,6 miljoner nyemitterade aktier i Castellum, och upp till 4,3 miljarder NOK i kontanter. Castellums bud är inte villkorat av finansiering. Finansiering av det kontanta budet täcks till fullo av Castellums tillgängliga medel samt en ny bryggfinansiering utställd av J.P. Morgan och Danske Bank. Villkoren för att nyttja faciliteten är sedvanliga för en kreditfacilitet av denna typ.

Den initiala acceptfristen för Castellums bud förväntas pågå i 20 dagar, en frist vilken Castellum förbehåller sig rätten att ändra.

Castellum skriver i pressmeddelandet att det föreslagna samgåendet förväntas skapa betydande värden för alla aktieägare och resultera i Nordens största kommersiella noterade fastighetsbolag, med ett av Europas starkaste hållbarhetsfokus, samt gedigna och ledande bolagsstyrningsprinciper som karaktäriserar både Castellum och Entra.

I en kommentar kan sägas att det kan komma fler nya bud från Castellum och SBB. Budstriden är inte över, men Castellum har en fördel genom att Castellum redan har blivit Entras nästa största ägare. SF