28 april 2024

Redaktionen

måndag, 30 november 2020 14:20

Gladsheim köper bostäder i Kungsör

 

 

 


Gladsheim köper tio fastigheter med 83 procent bostäder och omfattar 82 lägenheter samt ett mindre antal lokaler i Kungsör.

 

 

 


David Dahlgren, vd för Gladsheim.

 

 

 


Fredrik Gynnerstedt, CFO för Gladsheim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gladsheim Fastigheter har förvärvat ett bostadsbestånd i Kungsör. Beståndet utgörs av tio fastigheter med 83 procent bostäder och omfattar 82 lägenheter samt ett mindre antal lokaler. Förvärvet sker i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om 70 Mkr. Totala antalet ytan uppgår till 6.820 kvmr. Direktavkastningen bedöms uppgå till 4,9 procent. Säljare är Fastighetsaktiebolaget Ormvråken AB. Efter förvärvet uppgår Gladsheims bestånd till drygt 880 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 900 Mkr.


– Förvärvet är Gladsheims första i Kungsör och kompletterar vårt tidigare bestånd i Arboga och Eskilstuna väldigt väl. Med Kungsörfastigheterna får vi en förvaltningsregion på över 450 lägenheter. Genom att finnas på flera orter i regionen skapar vi möjligheter för våra hyresgäster att flytta inom vårt bestånd utifrån hur familjelivet utvecklas. Genom vår renoveringsmetodik och fokus på en trevlig boendemiljö kommer Gladsheim också kunna erbjuda attraktiva lägenheter med nyproduktionsstandard till en rimlig månadskostnad”, säger David Dahlgren, vd för Gladsheim.

Kungsör ligger i centrum av Mälardalsregionen och har ett starkt geografiskt strategiskt läge. Inom 65 minuter når man till Stockholm, Eskilstuna, Örebro och Västerås. Inom 90 minuters restid från Kungsör arbetar och lever tre miljoner människor. Goda kommunikationer och läget vid Mälaren och närhet till vattnet gör Kungsör till attraktiv bostadsort.

– Med dagens teknik och inte minst rådande situation arbetar allt fler hemifrån och på distans, en trend som förväntas bestå även efter pandemin. Möjligheterna att skapa en bättre balans mellan arbete och familjeliv är goda. Möjligheterna att få ihop livspusslet och att bo i en mindre kommun samtidigt som man arbetar i en större kommun kommer fortsatt att vara goda eftersom resdagarna kommer att vara färre för många framöver, avslutar David Dahlgren, vd för Gladsheim.

– Sverige och världen står fortsatt inför stora utmaningar framöver. Bostäder förblir dock en trygg placering i sämre tider. Gladsheim står väl rustade med ett fokus på attraktiva bostäder i starka regioner, återhållsam belåning och starka kassaflöden”, kommenterar Fredrik Gynnerstedt, CFO för Gladsheim.

Gladsheims rådgivare i förvärvet var Setterwalls Advokatbyrå och Amblin.

måndag, 30 november 2020 14:06

SBF Bostad köper 101 bostäder i Staffanstorp

 

 

 


Johan Grevelius, vd för SBF Bostad AB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SBF Bostad har beslutat om förvärv, via bolag, av två hyresfastigheter i Staffanstorp. Fastighetsbestånden består sammanlagt av 101 lägenheter och har en total uthyrningsbar yta uppgående till knappt 12.000 kvm. Bestånden har förvärvats på en nivå som ligger i linje med fastställd strategi vad avser direktavkastning och kvalitet.

Fastighetsbestånden förvärvas från Svenska Bostadsfonden Institution 1 AB och enligt LAIFs riktlinjer värderas fastigheterna av två externa värderingsbolag; JLL och Newsec, och förvärven sker till marknadsmässiga villkor.Fastighetsbestånden beräknas tillträdas under fjärde kvartalet 2020, givet att villkor i avtal är uppfyllda och att finansieringen är klar inom angiven tid.

SBF Bostad AB kommer efter tillträde av fastighetsbestånden att ha ett fastighetsvärde uppgående till knappt 1,9 Mdr kr. Bolaget kommer därefter att äga fastigheter i Borgholm, Borås, Eslöv, Huskvarna, Hörby, Kalmar, Karlskrona, Laholm, Osby, Skellefteå, Staffanstorp, Trelleborg och Ystad. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 125.000 kvm.


Genom ovanstående förvärv, är bolaget för tillfället fullinvesterat. Nyemission pågår i syfte att möjliggöra ytterligare förvärv av hyresfastigheter. Bolaget utvärderar fortlöpande tänkbara fastighetsbestånd. Sista teckningsdagen i nyemissionen är fredagen den 4 december 2020.

– Det är glädjande att vi kan fortsätta bygga en större fastighetsportfölj i SBF Bostad AB (publ). Vi ser fram emot fortsatt kapitalintag och ytterligare fastighetsförvärv, säger Johan Grevelius, vd för SBF Bostad AB.

måndag, 30 november 2020 13:52

Castellum uppdaterar budet på Entra

 

 

 


Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Castellum lämnade den 26 november 2020 ett offentligt utbytes- och kontanterbjudande till aktieägarna i Entra ASA . Efter Moody’s rapport om samgåendets positiva kreditpåverkan och långsiktiga fördelar har Castellum uppdaterat beräkningarna av samgåendets förväntade synergieffekter.

Castellums bud motsvarar ett värde om över 185 NOK per aktie i Entra och utgör ett attraktivt erbjudande till samtliga intressenter. De sammanlagda synergierna beräknas uppgå till minst 300 Mkr, varav 150 Mkr utgörs av operationella kostnader och 150 Mkr av finansieringskostnader. Det sistnämnda är en följd av Moody’s rapport från den 27 november 2020 där det konstateras att samgåendet mellan Castellum och Entra har positiv kreditpåverkan och medför betydande långsiktiga fördelar.


Entras aktieägare kommer äga cirka 28,2 procent av aktierna i det sammanslagna bolaget och tar därmed del av synergivinsterna. Efter full utspädning motsvarar synergierna 14 NOK per Entra aktie, vilket motsvarar ett totalt värde på budet överstigande 185 NOK per aktie i Entra.

Castellums bud är fullt finansierat och kommer att leverera en stark tillväxt i såväl förvaltningsresultat som substansvärde till samtliga aktieägare.

Efter genomförandet av budet kommer Castellums belåningsgrad att ligga i linje med gällande kommunicerad finanspolicy. Castellum avser inte att genomföra någon kapitalanskaffning för att finansiera transaktionen.

Det föreslagna samgåendet gynnar aktieägarna i både Entra och Castellum, utöver 185 NOK per aktie i Entra tillkommer möjligheter för ytterligare värdeskapande från gemensam utveckling och aktiv portföljförvaltning av den sammanslagna verksamheten samt optimering av den gemensamma driftsplattformen för ytterligare tillväxt. Som en direkt följd av sammanslagningen förväntas Castellums förvaltningsresultat i kr per aktie, inklusive synergier, öka med medelhöga till höga ensiffriga procenttal vilket kommer att gynna befintliga aktieägare i såväl Castellum som Entra.

Efter genomförandet av budet  kommer det sammanslagna bolaget vara en ledande aktör inom den nordiska fastighetssektorn, en global ledare inom hållbarhet och ett föredöme inom bolagsstyrning.

Sammanfattningsvis är Castellums bud överlägset vad gäller pris, direkt värdeerbjudande, framtida potential för värdeskapande genom betalning i aktier, strategisk samsyn, bolagsstyrning och kapitalstruktur.

Henrik Saxborn
, vd för Castellum, kommenterar:
Castellum uppskattar det överväldigande mottagande vi fått sedan vi offentliggjorde avsikten att lämna Erbjudandet till aktieägarna i Entra, bland annat från den norska regeringen, kreditvärderingsinstitut, bankpartners till både Entra och Castellum, samt aktieägare i båda bolagen. Detta blir ett partnerskap mellan två starka organisationer, som delar såväl nordiska kulturella likheter som en stark tradition att leverera värdeskapande tillväxt, som resulterar i Nordens ledande aktör på fastighetsmarknaden. Vårt Erbjudande utgör ett överlägset värdeerbjudande till samtliga intressenter, motsvarande ett sammanlagt värde till Entras aktieägare överstigande 185 NOK per aktie i Entra.

Han fortsätter:
– Vi har stor respekt för Entras verksamhet och anställda och inser vikten av Entras statsägda historia och hyresgästbas i Norge. Lika viktigt är att alla intressen för norska medborgare och pensionsfonder som investerat i Entra tillvaratas professionellt och omdömesgillt. Jag är fullt övertygad om att Castellum är den idealiska långsiktiga partnern för Entra. Tillsammans kommer vi att bygga en bättre framtid för hållbara städer och utgöra ett branschledande föredöme inom bolagsstyrning, aktieägarvärde och finansiell disciplin.”

Castellum

Under Castellums nuvarande koncernledning, med vd Henrik Saxborn i spetsen, har Castellum under de senaste sju åren levererat en stabil tillväxt med en ökning av fastighetsportföljen från 36 Mdkr till 98 Mdkr medan belåningsgraden minskat från 53 till 43 procent. Detta har uppnåtts genom en disciplinerad förvärvsstrategi och organisk tillväxt i kombination med en disciplinerad och balanserad kapitalstruktur. Castellums aktiekurs har mer än fördubblats under de senaste sju åren med en totalavkastning på över 250 procent. Castellum är ett av Sveriges största noterade fastighetsbolag med en fastighetsportfölj med ett värde om 98 Mdr kr.

 

 

 


Nils Bastiansen är aksjedirektør för Entras största ägare Folketrygdfondet. Han förkastar Castellums och SBB:s bud på Entra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketrygdfondet har noggrant övervägt buden från Castellum och SBB för Entra, men stöder inte något av dem, upplyser fondens aksjedirektør Nils Bastiansen i ett e-postmeddelande till TDN Direkt.

De fyra största ägarna i Entra är den statliga pensionsfonden är Folketrygfonden med 11,5 procent, Castellum med 8,24 procent, amerikanska State Street Bank and Trust comp med 6,5 procent och the Bank of New York Mellon 3,4 procent av aktierna. Sedan har ett femtontal ägare mellan cirka 0,74 procent till 1,80 procent aktieinnehav i bolaget.

– Vi anser att Entra har en betydande potential för värdeskapande och attraktiva projekt och fastigheter i Norge som inte återspeglas i buden. Som den största ägaren kommer Folketrygdfondet att fortsätta arbeta för att förverkliga företagets fulla värdeskapande potential genom vår ägarutövning, skriver Nils Bastiansen.

 

 

 


I Bravidas uppdrag ingår installation i en ny akutmottagning i Oslo till ett ordervärde av 228 MNOK, cirka 219 Mkr. Det var i februari i år 2020 som Skanska tecknade att avtal med Omsorgsbygg Oslo KF om att bygga en ny akutmottagning i Oslo. Skanskas kontrakt är värt cirka 1,5 miljarder NOK, cirka 1,6 Mdr kr.








Bravida Norge inledde under våren 2020 ett samarbete med Skanska för byggnation av en ny akutmottagning i Oslo. I Bravidas uppdrag ingår installation av el i den nya byggnaden till ett ordervärde av 228 MNOK, cirka 219Mkr. Det var i februari i år 2020 som Skanska tecknade att avtal med Omsorgsbygg Oslo KF om att bygga en ny akutmottagning i Oslo. Skanskas kontrakt är värt cirka 1,5 miljarder NOK, cirka 1,6 Mdr kr, vilket blev inkluderat i Skanskas orderingång för Norden under det första kvartalet 2020.

I projektet Oslo Storbylegevakt står Bravida för all elinstallation i den nya byggnaden om 26.722 kvm vid Aker Sykehus, som också omfattar ett parkeringsgarage om 6.000 kvm. Det är ett komplext projekt där stort fokus läggs på att säkerställa en avbrottsfri teknisk infrastruktur dygnet runt. Uppdragsgivare är Omsorgsbygg Oslo KF (Oslo kommun).

– Detta är ett mycket spännande projekt, och tillsammans har vi hittat mycket bra tekniska lösningar för den nya akutmottagningen. Vi har ett starkt fokus på samarbetet med Skanska och andra entreprenörer, säger Arve Kristensen, projektledare el, på Bravida Oslo.

Projektet är certifierat enligt BREEAM Excellent, vilket är den näst högsta nivån i miljöcertifieringssystemet, som används för att certifiera byggnaders miljöprestanda.

Bravidas uppdrag beräknas vara klart i mars 2023.


måndag, 30 november 2020 12:26

Kerstin Lindberg Göransson slutar som vd

 

 

 


Kerstin Lindberg Göransson slutar som vd för Akademisk Hus i december 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter nära tio år som vd för Akademisk Hus har Kerstin Lindberg Göransson, född 1956, informerat styrelsen om att hon önskar lämna sitt uppdrag i december 2021.

Kerstin Lindberg Göransson tillträdde som verkställande direktör under år 2011. Sedan dess har Akademiska Hus genomgått en omfattande omorganisation, där ett gemensamt bolag bildades, istället för en koncern med sex regionala dotterbolag. Detta skapade förutsättningar för ett än mer samordnat och kraftfullt arbete inom campusutveckling, hållbarhet och digitalisering.

Under Kerstin Lindberg Göransson ledning har bolaget bland annat investerat cirka 26 miljarder kronor i kunskapsmiljöer för landets universitet och högskolor, fått ett utökat uppdrag som även omfattar byggande och ägande av studentbostäder samt beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Akademiska Hus har också implementerat en framtidsinriktad innovationsstrategi som har resulterat i en rad samarbeten med både lärosäten och aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen.

– Det har varit tio innehållsrika och fantastiska år på Akademiska Hus. Jag ser nu fram emot att tillsammans med alla kompetenta kollegor slutföra de mål vi har satt upp i strategin som sträcker sig till 2021. Därefter är det en bra tidpunkt att lämna över till någon annan, säger Kerstin Lindberg Göransson.

– Vi tackar Kerstin för hennes stora engagemang och insatser i Akademiska Hus och önskar henne all framgång i kommande uppgifter framöver. Rekryteringen av en ny vd påbörjas omgående, säger Anitra Steen, styrelseordförande för Akademiska Hus.

måndag, 30 november 2020 12:10

Aberdeen väljer Deas som partner i Norden

 

 

 


Neil Slater, Global Head of Real Estate, Aberdeen Standard Investment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aberdeen Standard Investments (ASI) har valt Deas Group, en ledande kapital- och fastighetsförvaltare i Danmark, som en anbudsgivare att förvärva nordiska fastigheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Neil Slater, Global Head of Real Estate, Aberdeen Standard Investment, säger i en kommentar:
– Vi är mycket glada över att samarbeta med Deas Group för att skapa en långsiktig lösning för vår fastighetsverksamhet över hela Norden.

Han fortsätter:
– Vårt primära fokus var att finna en högkvalitativ kapitalförvaltare som fortsätter att erbjuda en överlägsen service för kunder som investerar i nordiska fastighetsportföljer. Som en del av den planerade transaktionen kommer vi dessutom att ingå ett inhemskt avtal om kapitalförvaltning med Deas Asset Management som gör det möjligt för ASI att fortsätta, som en del av sin internationella fastighetsstrategi, att investera i Norden. Efter en omfattande due diligence-process var Deas Group ett tydligt val ur ett kund- och fastighetsperspektiv.

Den föreslagna transaktionen, förutsatt att den genomförs, skulle leda till att Deas Group tar över förvaltningen av en portfölj bestående av 132 fastigheter med kontor, lager/logistik, detaljhandel och bostadshus med ett värde om 2,3 miljarder euro förvaltat kapital
.

ASI förblir engagerat i Norden och kommer efter att ha genomfört den föreslagna transaktionen fortsätta att ha en exponering för regionen inom sina paneuropeiska och sektorsspecifika fastighetsfonder. För att underlätta detta avser ASI att utse Deas Asset Management till att förvalta sin portfölj av nordiska tillgångar på 1,7 miljarder euro. Detta innebär att de totala tillgångarna under den föreslagna affären, som hanteras av Deas Asset Management, uppgår till 4,0 miljarder euro .

Deas Asset Management, det oberoende dotterbolaget inom koncernen, kommer att hantera de nya aktiviteterna och därmed bedriva kapitalförvaltning av en fastighetsportfölj på totalt 8,2 miljarder euro per år.

ASI-portföljerna som omfattas av den föreslagna transaktionen hanteras av lokala team av investeringspersonal med en dokumenterad erfarenhet av att leverera avkastning till investerare. Dessa team arbetar med väldefinierade investeringsstrategier och beprövade processer med full integration av riskhantering och ESG-aspekter.

Genom att förvärva den nordiska direktfastighetsverksamheten från Aberdeen Standard Investments kommer Deas-gruppen att expandera till den nordiska marknaden. Företaget kommer därför att stärka sitt totala erbjudande om  fullservic över hela värdekedjan inom fastigheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Henrik Dahl Jeppesen, vd för Deas Group säger i en kommentar:
– Koncernen Deas föreslagna förvärv av den nordiska fastighetsverksamheten i Aberdeen Standard Investments och det framtida samarbetet följer en bredare nordisk strategi med fokus på att driva tillväxtmöjligheter på alla fyra nordiska marknader. Framför allt är vårt främsta fokus att skapa starka investeringsresultat för våra investerare. Vår avsikt är att etablera en nordisk leverantör av fullservice för fastigheter som erbjuder ett genomförande i alla led i värdekedjan för investerare. Vi kommer att bygga på lokal expertis och bästa praxis i hela Norden. Som en del av den föreslagna transaktionen är avsikten att Deas-gruppen kommer att välkomna nya investeringsproffs och framtida kollegor med en omfattande lokal marknadsinsikt, kunskap och en gedigen historia. Följaktligen förväntar sig Deas att ha cirka 90 yrkesverksamma inom fastighetsinvesteringar från åtta kontor inom Deas Asset Management i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Henrik Dahl Jeppesen tillägger:
– Jag tror att de bästa resultaten skapas av professionellt skickliga och engagerade personer. Vi ser fram emot en spännande resa tillsammans med kompetenta och engagerade professionella fastighetsinvesterare som skapar starka resultat för våra investerare i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Ingången till den föreslagna transaktionen är föremål för att Aberdeen Standard Investments (ASI) avslutar samråd med berörda svenska fackföreningar (Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Akavia och Sveriges Arkitekter), och skaffar relevanta interna styrelsegodkännanden. Efter genomförandet kommer affären att vara föremål för vissa villkor, såsom upphandling av reglerings- och andra godkännanden. Parterna förväntar sig att vara i stånd att slutföra affären i slutet av Q1 eller början av Q2 2021.

 

 

 


Mattias Bülow är vd för Mofast, Mälardalens Omsorgsfastigheter Holding AB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mofast, Mälardalens Omsorgsfastigheter Holding AB, kommunicerade den 19 oktober 2020, att en avsiktsförklaring ingåtts med det Stockholmsbaserade fastighetsbolaget Celon AB, om förvärv av en fastighetsportfölj omfattande åtta fastigheter, bestående av framförallt flerfamiljshus i Storstockholm. Bolaget och det av Celon helägda dotterbolaget Celon Förvaltning AB har nu  ingått ett överlåtelseavtal avseende fastighetsportföljen.

Avtalet innebär att Mofast köper fastighetsportföljen från Celon Förvaltning AB till ett överenskommet fastighetsvärde om 406 Mkr.
Köpeskillingen ska betalas, dels i form av nyemitterade aktier i Mofast, som emitteras till en teckningskurs om 99,54 kronor per aktie, motsvarande den viktade genomsnittskursen för bolagets aktie på Spotlight Stock Market under de 10 handelsdagar som närmast föregår datumet för ingåendet av avsiktsförklaringen för affären, dels i form av nyupptagen bankfinansiering.

Antalet nyemitterade aktier uppgår till lägst 1,4 miljoner och som mest 1,7 miljoner aktier. Bankfinansieringen kommer som mest uppgå till cirka 70 procent av överenskommet fastighetsvärde. Tillträde till fastighetsportföljen förväntas ske 18 december 2020.

Avtalet är villkorat av att en bolagsstämma i Mofast bemyndigar styrelsen att besluta om en riktad emission av aktier till Celon Förvaltning AB enligt ovanstående villkor samt att Mälardalens Omsorgsfastighetet erhåller bankfinansiering på acceptabla villkor.

Mofast – Mälardalens Omsorgsfastigheter AB, är ett börsnoterat fastighetsbolag på Spotlight Stock Market, som äger och förvaltar samhällsfastigheter. Portföljen omfattar 75.700 kvm fördelat på 67 fastigheter till ett sammanlagt värde av cirka 1,4 Mdr kr. År 2020 beräknas de totala hyresintäkterna till 97,7 Mkr med nettointäkterna om 75,8 Mkr, vilket motsvarar en avkastning på 5,3 procent på det totala initiala fastighetsvärdet. Målsättningen är att generera en totalavkastning om minst 7 procent per å
r.


fredag, 27 november 2020 13:42

SBB motiverar budet på Entra

 

 

 


Ilija Batljan, vd för SBB, säger nu att SBB:s bud på Entra om 165 NOK är det mest attraktiva för Entras aktieägare.

 

 

 

 

 

 

 

 

I budkriget om Entra mellan Castellum och SBB leder nu Castellum, som dels har lagt det högsta budet på 170,86 NOK, dels har Castellium blivit Entras näst största fastighetsägare genom att norska staten med  Nærings- og fiskeridepartementet, har sålt 15 miljoner aktier, motsvarande 8,24 procent av aktierna i Entra, till ett pris om 169 NOK, vilket innebär att Castellum har blivit Entras näst största aktieägare. Se länk.

 

I ett pressmeddelande säger Entra att styrelsen har kommit fram till att erbjudandet från SBB inte kommer att rekommenderas. Styrelsen kommer dock att granska erbjudandet för att förstå villkoren innan Entra lämnar rekommendationen till bolagets aktieägare enligt kravet i norska värdepappershandelslagen kapitel 6.

På grund av budkriget har kursen i Entra på Oslobörsen stigit under den senaste veckan med cirka 24,6 procent till 176,30 NOK.

 

Entra, som har fastighetsvärden om cirka 50 Mdr kr, är värdefullt för SBB som menar att bolagets bud är mycket attraktivt för aktieägarna i Entra av sex anledningar:

1. Attraktiv strategisk logik:
Sammanslagningen skulle skapa den mest framstående aktören inom social infrastruktur i Europa. Bolaget skulle ha en starkt positionerad portfölj av fastigheter inom social infrastruktur med en väldiversifierad hyresgästbas, praktiskt taget eviga hyresavtal och nästan full uthyrningsgrad som understöds av de nordiska ländernas starka kreditbetyg. Detta skulle även stödjas av en robust balansräkning, med förbättrade kreditnyckeltal som skulle positionerna det sammanslagna bolaget väl för att uppnå målet om ett kreditbetyg om BBB+ under 2021.

2. Värdeskapande:
SBB förväntar sig att transaktionen ska vara positivt bidragande till dess intäkter[4] under det första helåret efter fullföljande. SBB har identifierat totala synergier om cirka 260 miljoner SEK före skatt per år från betydande operationella och finansiella effektiviseringar.

3. Attraktiv premie: Erbjudandepriset om 165 NOK per aktie i Entra ger även fullt och skäligt värde, samt en attraktiv premie till aktieägare i Entra, tillsammans med en möjlighet att delta i den framtida utvecklingen i det sammanslagna bolaget. Erbjudandepriset utgör även i praktiken det högsta aktiepriset sedan börsintroduktionen av bolaget om 165,20 NOK (före 24 november 2020).

4. Garanterat erbjudandepris: SBB:s erbjudande består av 70 % kontantvederlag. Vidare innebär villkoren för aktievederlaget en hög säkerhet avseende värdet för Entras aktieägare eftersom det är strukturerat som ett fast värde per aktie i Entra.

5. Möjlighet att delta i sammanslagna bolaget: Villkoren för Erbjudandet innebär att aktieägare i Entra erhåller aktier i det sammanslagna bolaget och därmed även en andel, pro rata, i de strategiska och finansiella fördelarna med sammanslagningen. De aktieägare som önskar erhålla en högre andel aktier i det sammanslagna bolaget genom Erbjudandet kan använda sig av mix & match-möjligheten, så som beskrivet nedan.

6. Hög säkerhet med erbjudandet:
Erbjudandet har hög säkerhet för genomförande med tanke på att det är fullt finansierat och inte kräver godkännande från bolagsstämman i SBB.

I en kommentar säger Ilija Batljan, vd för SBB:
– Vi är övertygade om att vårt Erbjudande om 165 NOK är det mest attraktiva för Entras aktieägare, då det erbjuder en meningsfull premie, ett tillförlitligt värde givet den stora kontanta delen, en säkerhet i värdet av aktiekomponenten givet vår erbjudandestruktur och en möjlighet att delta i uppsidan av en stark industriell kombination. Vi bygger den ledande europeiska aktören inom social infrastruktur och Entras starka ledning och högkvalitativa portfölj skulle ytterligare stärka vår position som den föredragna leverantören av social infrastruktur i Norden. Vi välkomnar möjligheten att ha en konstruktiv dialog med Entras styrelse för att leverera dessa strategiska och finansiella fördelar. Vi är medvetna om att ett annat bud kan komma att materialiseras men vi är övertygade om att ett sådant alternativt bud, om och när det bekräftas, kommer att vara sämre i jämförelse med vårt, inte minst på grund av den inneboende transaktionsosäkerheten som det tycks inkludera samt aktiekursrisken. I vårt erbjudande är priset satt till 165 NOK per aktie oavsett om SBB:s aktiekurs fluktuerar från och med nu till slutet av erbjudandeperioden. Vårt erbjudande består av 70 år procent kontantvederlag, vilket vi anser representerar en betydande fördel, och vi erbjuder samtliga aktieägare samma bud eftersom vi anser att alla aktieägare ska behandlas lika.


 

 

 


Elias Georgiadis, vd för Stenhus Fastigheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stenhus Fastigheter i Norden köper fastigheterna Radion 1 och 3  i Kumla samt Vimmerby 3:314  i Vimmerby. Affären sker genom två bolagsförvärv inom segmentet lager/industri och säljare i respektive affär är svenska privata aktiebolag. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen beräknas till totalt 175 Mkr, inklusive förvärvskostnader, och det underliggande fastighetsvärdet uppgår till totalt 180 Mkr.

Tillträde sker den 1 december 2020. Förvärven finansieras helt med bolagets tillgängliga medel och förutsätter således ingen ny finansiering.

Fastigheterna är strategiskt belägna i Kumla samt Vimmerby och omfattar totalt drygt 48.000 kvm uthyrningsbar area. Den huvudsakliga verksamheten är lager och logistik. Snittdurationen på hyreskontrakten är 7,2 år med stabila hyresgäster, vilket ger starka kassaflöden över tid i enlighet med Stenhus strategi. Uthyrningsgraden är cirka 99 procent.

Bland hyresgästerna finns bolag som VIDA, PostNord, Nittion93, Aura Lightning och Jordbruksverket. Genom förvärven ökar Stenhus Fastigheters hyresintäkter med drygt 21 Mkr, vilket innebär en ökning av förvaltningsresultatet om cirka 39 procent.

Elias Georgiadis
, vd för Stenhus Fastigheter, säger i en kommenterar:
– Det är väldigt kul att få presentera våra första förvärv efter vår börsdebut. De fastigheter vi köper ligger helt i linje med vår strategi och affärsplan och dessa förvärv utgör startskottet på vår tillväxtresa. Detta är extra spännande med förvärvet i Vimmerby då Stenhus Fastigheter tar ytterligare ett steg i sin hållbarhetssträvan. Tillsammans med en av hyresgästerna tar vi hand om det spillvirke som uppstår i produktionen. Detta omvandlas till flis för användning i egen flispanna på fastigheten. På detta sätt förser vi cirka 35.000 kvm med värme via internt fjärrvärmenät.