29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 24 maj 2016 14:21

Claes Magnusson, ny vd för SISAB

alt

                                                                                                                    
Claes Magnusson (bilden) är ny vd för Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB). Han kommer närmast från Locum där han som projektdirektör har ansvarat för Locums samtliga projekt däribland nya Södertälje sjukhus, om- och tillbyggnader på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus. Innan dess arbetade han som avdelningschef på NCC Construction där han bland annat ansvarade för olika skolprojekt.
    

– SISAB har en spännande och utmanande period framför sig och det är hedrande att få ta över vd-uppdraget för ett så välskött bolag, säger Claes Magnusson.

 

I sin nya tjänst får Magnusson lägga fullt fokus att bygga fler förskolor och skolor. De kommande åren så planerar Stockholm stad och SISAB för cirka två-tre nybyggda skolor per år och behovet av nya förskolor är minst det dubbla.
    

– Under de kommande femton åren kommer antalet elever i Stockholms grundskolor att mer än fördubblas. Det betyder att vi behöver bygga cirka 40-50 nya skolor. Med sin bakgrund och erfarenhet är Claes helt rätt person att leda SISAB och stadens skolutbyggnad, säger Olle Burell, skolborgarråd och styrelseordförande för SISAB.

tisdag, 24 maj 2016 14:17

Technopolis expanderar till Sverige

alt

Finska Technopolis första svenska förvärv görs i Gårda, Göteborg.


alt

Keith Silverang, vd för Technopolis.


Det finländska börsnoterade fastighetsbolaget Technopolis expanderar till Sverige. Företaget tar med sig sitt unika servicekoncept till Göteborg genom att köpa ett campus i Gårda av Niam för 1.177 Mkr. Campuset får namnet Technopolis Gårda och omfattar en yta av 34.300 kvm. Hyresgäster är internationella storföretagen Telia och Fujitsu samt det nordiska företaget GoExcellent.
    

Technopolis har sedan tidigare verksamhet i fem länder och ett kundorienterat koncept som har finslipats under lång tid. Utöver hemmamarknaden i Finland har Technopolis campus i Oslo, Vilnius, Tallinn och S:t Petersburg.
    

– Vi har redan länge sökt ett lämpligt objekt i Sverige och nu belönas vårt tålamod. Vi har en klar och bestämd tillväxtstrategi och campuset Gårda medför ett extra bra tillägg till vårt nuvarande nätverk av 20 campus, säger Keith Silverang, vd för Technopolis.
    

Han fortsätter:
– Kundupplevelsen är väsentlig för oss och vi mäter och förbättrar den hela tiden. Nu har vi för första gången möjlighet att testa hur vårt koncept fungerar på den avancerade svenska marknaden. Om vi klarar oss i Sverige, klarar vi oss var som helst.
    

Technopolis har som målsättning att växa i Sverige och övriga målmarknader när campus som fyller företagets kriterier hittas.
    

– Den aktiva fastighetsmarknaden i Sverige är en möjlighet. Vi följer väldigt noggranna kriterier i våra företagsköp och det finns utrymme och efterfrågan för nya koncept på marknaden, säger Otso Halsti, ansvarig för Technopolis investeringar.

alt

Illustrationsexempel, vy från plattform med utblick över stationsrummet under mark på Station Centralen i Göteborg.


NCC har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga Centralen som är en betydande etapp av Västlänken. Uppdraget omfattar en pendeltågsstation under jord samt cirka 2 km tågtunnel. Trafikverket har budgeterat den aktuella etappen till cirka 3 Mdr kr.
    

Entreprenaden kommer att utföras under en ny samverkansmodell kallad ECI (Early Contractor Involvement) som innebär att NCC i tätt samarbete med Trafikverket genomför projektering och optimerar kostnaderna för projektet. Orderanmälan görs då riktkostnaden är beslutad, vilket sker i slutet av 2017. Byggstart beräknas ske under 2018 och projektet planeras pågå till 2026.
    

– Vi är mycket positiva till att Trafikverket har valt att handla upp denna entreprenad som en ECI. Samverkansformen ger oss möjlighet att integrera våra organisationer och skapa en gemensam förståelse för de utmaningar som ett projekt i den här storleken innebär. Vi har tidigare jobbat i nära samverkan på stora tunnelprojekt, som Citytunneln i Malmö och Citybanan i Stockholm, vilket gett oss värdefull erfarenhet vad gäller hållbara tekniska lösningar och användandet av den senaste teknologin inom anläggningsbyggande, säger Svante Hagman, affärsområdechef NCC Infrastructure.
    

Uppdraget i sin helhet omfattar en järnvägstunnel från E6:an i öster, en bergtunnel genom skansen Lejonet, en underjordisk pendeltågsstation belägen strax norr om Göteborgs centralstation, samt fortsatt järnvägstunnel västerut fram till Göteborgsoperan, en sträcka på totalt knappt 2 km. Eventuellt kommer även en bro över E6:an att inkluderas i projektet.

alt
Marininvest säljer hela sitt fastighetsinnehav med bland annat redarvillan i Lorensberg.

 

Anrika redarvillan Wijks villa i Lorensbergs är till salu. Säljare är shippingbolaget Marinvest som har anlitat Newsec Investment som rådgivare.  

 

Marinvest har valt att fokusera på verksamhet med shipping och avyttrar därmed sitt fastighetsinnehav, vilket ger möjligheten att investera i en unik nationalromantisk dröm i Lorensbergs villastad, belägen mitt i centrala Göteborg, ett stenkast från Götaplatsen, med utsikt över Näckrosdammen.

 

Marinvest väljer även att avyttra sitt övriga fastighetsinnehav som består av skärgårdsidyllerna Ulvön, Richters konservfabrik i Fjällbacka samt Ulvesunds Marina. 

måndag, 23 maj 2016 16:02

Catena gör bytesaffär i Malmö

alt
Gustaf Hermelin, vd Catena.


Catena har gjort en villkorad överenskommelse med Malmö kommun genom vilken Catena säljer fastigheterna Terminalen 3 och Terminalen 4 i Malmö, till ett fastighetsvärde om 140 Mkr. Samtidigt köper Catena fastigheterna Sockret 1, 2, och 6 samt marken till Sockret 4 (idag innehar Catena denna med tomträtt), till ett fastighetsvärde om 50 Mkr.
    

Lokalerna som säljs omfattar 33.000 kvm respektive 1.290 kvm och består av logistikytor. Hyresvärdet på fastigheterna uppgår till cirka 15 Mkr. Terminalen 3 är i dagsläget vakant och har tidigare hyrts av DHL, vars verksamhet nu har flyttat till en ny terminalen i Sunnanå. Tillträdet för båda affärerna beräknas bli under hösten 2016. Affären är villkorad av beslut från kommunfullmäktige i Malmö, något som väntas ske efter sommaren.
    

– I och med affären får kommunen tillgång till våra fastigheter för att utveckla hamnområdet i Malmö. Catena får i gengäld fastigheter i ett attraktivt logistikläge som vi på sikt kan utveckla till framtidens citylogistik och som dessutom är belägna intill vår redan ägda fastighet Sockret 4, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

alt

Akademiska Hus har beslutat om investeringar om närmare 3 Mdr kr i Albano.


Akademiska Hus investerar 2.990 Mkr i den fortsatta utvecklingen av campus Albano mellan universitetsområdet Frescati och KTH i Stockholm. Området ska bli ett vetenskapligt nav som knyter ihop universitetshuvudstaden Stockholm och bildar ett hållbart campus med utbildningsmiljöer för över 15.000 studenter och forskare. Här byggs också cirka 1.000 studentbostäder och lokaler för kommersiell service.
    

Första spadtaget för Albano togs i november förra året. Den investering som nu beslutats är en delinvestering som omfattar fyra byggnader, varav tre för Stockholms universitet samt en byggnad för KTH.
    

Byggnaderna kommer att bestå av både aktivitetsbaserade och traditionella kontors- och undervisningsmiljöer med hög flexibilitet som kan passa olika verksamheters behov. Undervisningslokalerna kommer även att innehålla pausutrymmen och pentryn för studenter. I byggnaderna kommer också finnas allmän service, däribland kaféer och restauranger, och ett för Stockholms universitet och KTH gemensamt undervisningslabb (ett Vetenskapens hus).
    

I takt med att Stockholms universitet och KTH växer behövs nya lokaler på både kort och lång sikt där universiteten kan verka och samverka med varandra och det omgivande samhället. Totalt kommer cirka 100.000 kvm universitetslokaler att byggas. Arkitekter för dessa lokaler är BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter.
    

– En mångfald av verksamheter bidrar till en levande miljö under dygnets alla timmar. Utvecklingen av campus Albano grundar sig i en socialekologisk stadsplanering där stor hänsyn tas inte bara till människan utan också till den biologiska mångfalden. Här planeras dessutom för mycket energisnåla hus med en närproducerad energiförsörjning, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

måndag, 23 maj 2016 11:58

Vasakronan säljer för 234 Mkr

alt

Sandbacken Mindre 39, på Tjärhovsgatan 21 A-B, Södermalm.


Vasakronan säljer fastigheten Sandbacken Mindre 39 på Södermalm, Stockholm, till Slussgården. Fastigheten är belägen på Tjärhovsgatan 21A-B och omfattar drygt 4.000 kvm kontor och gym. Slussgården tillträder fastigheten den 1 juni.
    

Sandbacken Mindre 39 äger, tillsammans med grannfastigheten Sandbacken Mindre 38, en innergård där det pågår ett arbete för att kunna utveckla ett mindre bostadshus.
    

– Det känns mycket roligt att vi utökar vårt fastighetsbestånd på Södermalm där vi redan är en etablerad fastighetsägare och också att välkomna sex nya hyresgäster, säger Jari Lalli, vd Slussgården.
    

Slussgården ägs av SKL Fastigheter och Service AB.

måndag, 23 maj 2016 11:53

ÅF köper sandellsandberg

alt

Ett stadsutvecklingsprojekt i Hallonbergen för Wallenstam är ett aktuellt projekt för sandellsandberg.


ÅF stärker sitt erbjudande inom design och arkitektur genom att förvärva arkitektbyrån sandellsandberg. I samband med detta blir Thomas Sandell, en av grundarna till sndellsandberg, chefsarkitekt för ÅF-koncernen. I sin roll kommer han att verka för att utveckla arkitektoniska aspekter och design över hela ÅF samt kvalitetssäkra upphandlingar av andra arkitekter.
    

– Sverige står just nu inför ett samhällsbyggnadsprojekt av sällan skådad storlek, både vad gäller stora infrastrukturprojekt och omfattande produktion av bostäder. Här vill ÅF ta en större och bredare roll. Med sandellsandberg kommer vi att kunna utveckla ett ännu starkare erbjudande inom allt från enskilda bostadsprojekt till hela stadsdelar, säger Jonas Wiström, vd för ÅF.
    

Sandellsandberg kommer att ingå i division Infrastructure och verka under varumärket sandellsandberg.
    

– För oss var det viktigt att hitta en partner som förstår värdet av god arkitektur och design, det har vi hittat i ÅF. Vi vill kunna växa och vidareutveckla verksamheten. Jag ser fram emot att tillsammans kunna ta ytterligare affärer, genom att vi nu breddar våra gemensamma kompetensområden, säger Thomas Sandell.
  

 Förvärvet av sandellsandberg kompletterar ÅFs befintliga verksamhet inom industridesign, ljusarkitektur och landskapsarkitektur. Totalt kommer det att finnas drygt 250 medarbetare som kommer att bredda och utveckla erbjudandena inom samhällsbyggande. Ambitionen är att verksamheten ska fortsätta att växa.
    

Sandellsandberg grundades 1995 av Thomas Sandell, Ulf Sandberg och Joakim Uebel. Företaget har 45 anställda och har bland annat designat ÅFs huvudkontor i Solna.

alt

Från vänster: David Grimheden, Veidekke, Leif Garph och Ingrid Gyllfors, ordjförande respektive vd för Stockholms studentbostäder samt Anna Wallgren ordförande för SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation), medverkade vid invigningen av SSSB:s projekt i Huvudsta.

 

I fredags invigde Stockholms Studentbostäder (SSSB) ett projekt bestående av 248 nya studentbostäder i Huvudsta, Solna. Bostäderna uppförs av Veidekke på totalentreprenad och beräknad inflyttning i de nya bostäderna är hösten 2017.

 

Stockholms studentbostäders vd Ingrid Gyllfors var moderator för invigningen där Stockholms studentbostäders ordförande Leif Garph hälsade alla välkomna. Talade gjorde även Pehr Granfalk, kommunstyrelseordförande i Solna stad, Anna Wallgren, ordförande för SSCO och David Grimheden avdelningschef på Veidekke.

 

Ingrid Gyllfors nämnde i sitt tal att detta är Stockholms studentbostäders första projektinvigning på nästan fyra år och något som SSSB arbetat stenhårt för att få till. Men med de planer SSSB har nu så kommer inbjudningarna till den här typen av invigning att komma betydligt oftare.

 

SSSB förvaltar totalt närmare 8.000 rum och lägenheter runt om i Stockholm.

alt
Dan Törnsten, vd för Colliers i Sverige, menar att eftersom Ramböll har en omfattande verksamhet världen över, är fullmakten att representera denna koncern globalt, en stor möjlighet för Colliers International.

 

alt

I augusti 2010 flyttade Ramböll till sitt nya huvudkontor om 40.000 kvm i Ørestad, Köpenhamn.

Colliers International har utsetts att tillhandahålla hyresadministration, transaktionshantering och strategiska konsulttjänster för Ramböllkoncernen.

 

Ernie Himsl, chef för EMEA Corporate Solutions på Colliers International, säger:

– Colliers närvaro i flera länder gör att vi kan uppfylla Rambölls specifika behov i de länder där koncernen har en stark närvaro och se till att ge den konsekvent service på alla marknader. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Rambölls Global Facility Management & Real Estate team för att förbättra produktiviteten hos Rambölls fastigheter genom effektiv drift över dess globala arbetsplatser.

 

Dan Törnsten, vd för Colliers i Sverige säger:

– Ramböll har en omfattande verksamhet världen över, så att vinna fullmakten att representera denna koncern globalt, är en stor möjlighet för Colliers International. Vi ser fram emot att kunna vara rådgivare åt Ramböll i dess tillväxt.

 

Ramböll är ett internationellt ingenjörsföretag med huvudkontor i Danmark, över 13. 000 anställda, intäkter på 1,45 miljarder euro och verksamhet i 35 länder. Koncernen Ramböll har en stark närvaro i Norden, Nordamerika, Storbritannien, det europeiska fastlandet, Mellanöstern och Indien, och dessutom en betydande representation i Asien, Australien, Sydamerika och Afrika söder om Sahara.

 

Ramböllkoncernens finanschef Michael Rosenvold säger:

– Vi är entusiastiska över vårt partnerskap med Colliers International. Vi ser framtiden som ’ett team’ som engagerar sig i att få ut mesta möjliga från vårt fastighetsbestånd och därigenom både ger och driver på produktivitet.

 

Colliers International Group

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16.000 anställda i 66 länder Colliers tillhandahåller ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över. Tjänsterna är strategisk sälj- och köprådgivning, uthyrning, globala verksamhetslösningar, fastighets- och tillgångsförvaltning, arbetsplatslösningar, hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, marknadsanpassad research och insiktsfulla konsulttjänster.