29 april 2024

Redaktionen

alt

De nya husen i Solberga blir så kallade lamellhus i fyra våningar. Husens utformning och höjd anpassas till den omgivande bebyggelsen från 50-talet som är klassad som kulturhistoriskt värdefull.

 

Stockholmshem planerar sin första satsning på Stockholmshusen – en satsning där Stockholms allmännyttiga bostadsbolag samlar bostadsbyggarkraften med målet att i hög takt skapa tusentals nya hyresrätter – på Folkparksvägen i stadsdelen Solberga.

 

De allmännyttiga bolagen ska fördubbla sin byggnation de kommande åren och en viktig del i detta är satsningen på Stockholmshusen. Målet är 3.500-5.000 byggstartade hyresbostäder fram till 2020.

 

Den 1-22 juni är det samråd om förslaget till detaljplanen för kvarteret Karneolen i Solberga. Vid Folkparksvägen/Kristallvägen planeras 80 lägenheter och husen byggs enligt principerna för Stockholmshusen. Det innebär att genom ett nära samarbete mellan stadens tekniska förvaltningar, de allmännyttiga bostadsbolagen och byggföretagen skapas förutsättningar för att bygga snabbt, kostnadseffektivt och med hög kvalitet.

 

– Genom arbetet med Stockholmshusen utvecklar vi ett sätt att få fram fler bostäder snabbare än tidigare, utan att ge avkall på vare sig arkitektur eller teknisk kvalitet, säger Eva Nygren, vd på Stockholmshem.

 

Ytterligare ett Stockholmshusprojekt har samråd under samma period, nämligen Svenska Bostäders planerade nyproduktion av 170 hyrerätter i kv Ledinge 1 i Tensta i nordvästra Stockhom.

tisdag, 07 juni 2016 11:36

White formger kulturhus i Skellefteå

alt

Kulturhuset får så kallade gröna tak med ett jordlager och ängsväxter, vilket bidrar till såväl biologisk mångfald som till förbättrad isolering. Största delen av stommen och fasaderna görs i trä vilket minskar byggnadens miljöpåverkan under dess livscykel. För träkonstruktionen samarbetar White med det norska ingenjörsföretaget Florian Kosche AS. Bild: White arkitekter


Om tre år, år 2019, får Skellefteåborna ett nytt kulturhus. Det står klart efter att White arkitekter utsetts till vinnare i en arkitekttävling med förslaget Sida vid sida. Kulturhuset ska samla stadens kultur i det som blir Nordens högsta träbyggnad. White vann tävlingen i internationell konkurrens. Sammanlagt 55 förslag från hela världen hade skickats in till arkitekttävlingen om ett framtida kulturhus i Skellefteå.
    

– Vi är otroligt stolta att vi får skapa ett nytt hem för konst, teater och litteratur i Skellefteå. Huset rymmer fem olika verksamheter och det är när de möts som det uppstår magi. Det tar vi fasta på i vårt förslag, säger Oskar Norelius, ansvarig arkitekt på White.
    

Det nya kulturhuset samlar Västerbottensteatern, MAN – Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall och Stadsbiblioteket. Dessutom rymmer byggnaden ett nytt hotell. Huset är byggt för ständig förvandling med möjligheter att sätta upp fantastiska föreställningar eller arrangera stora kongresser.
    

– Vi vill att du ska gå till Kulturhuset, inte bara för att se en föreställning, utan även för att uppleva arbetet bakom scenerna. Från gatan kan besökarna se allt ifrån hängningen av en ny utställning i Skellefteå Konsthall till skapandet av stora färgstarka scendekorer i Västerbottenteaterns verkstäder, säger Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White.
    

Kulturhuset blir ett landmärke i staden med milsvid utsikt från den översta våningen. Genom att placera scenerna i mitten och öppna verksamheterna mot staden, får Skellefteås centrala gator nytt liv, ända ner till Skellefteälven där Kulturhuset får en satellit i form av en Älvscen på vattnet.

alt

Fastigheten Blenda med en uthyrningsbar yta om 9.100 kvm är ritad av Liljewall Arkitekter och uppförs av Peab på totalentreprenad. Visualisering: Tomorrow


Eklandia har tecknat ytterligare tre hyresavtal om totalt 1.700 kvm i kontorsfastigheten Blenda som är under uppförande mitt i den dynamiska miljön på Lindholmen, Göteborg. Hyresavtalen är tecknade med Mecenat AB, Pay Solutions Sweden AB och Inceptive AB. I och med dessa avtal är fastigheten nästan till hälften uthyrd.
    

Uppförandet av Blenda ligger i linje med Eklandias ambition att vara en av de dominerande aktörerna i Göteborgs stadsutveckling. Byggnaden får ett unikt uttryck med utskjutande exteriöra partier och glasade fasader som öppnar för ljus och rymd interiört. Läget blir optimalt vid kajkanten på Lindholmspiren med utsikt över vattnet och innerstaden.
    

– Det är glädjande att kunna hälsa tre nya hyresgäster välkomna till Blenda och Eklandia. Vi märker av att det råder brist på kontorsytor i attraktiva lägen och det är högt tryck på resterande ytor i Blenda. Vi har långtgående förhandlingar med ett flertal intressenter, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia Fastighets AB.
    

Blenda har en uthyrningsbar yta om cirka 9.100 kvm som fördelas på sex våningar och är klar för inflyttning i januari 2017. Sedan tidigare har Eklandia tecknat hyresavtal med Getinge AB, Aliaro AB och Schaeffler Sverige AB. Blenda kommer att miljöcertifieras enligt Breeam med ambitionen att nå nivå Excellent.

tisdag, 07 juni 2016 11:31

Skanska investerar 1,3 Mdr i Solna

alt

Solna United uppförs vid Gårdsvägen/Rättarvägen i Frösunda, Solna. Bild: Tengbom


Skanska investerar 1,3 Mdr kr i kontorshuset Solna United (kv Tygeln 2) intill Solna station, strax norr om Stockholm. Bygg-uppdraget har tilldelats Skanska Sverige och är värt 1 Mdr kr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det andra kvartalet 2016.
    

Solna United blir ett modernt kontorshus med tio våningar och garage i källarplan. Byggnaden är cirka 33.000 kvm och utöver kontorslokaler planeras för ett levande entréplan med restaurang, café och mötesplatser. Därtill anläggs en takterrass med så kallade pods, små inglasade rum, för arbete, möten och inspiration.
    

Byggnadsarbetet är påbörjat och innefattar rivning av befintlig kontorsbyggnad på platsen. Solna United ska vara färdigt för inflyttning till sommaren 2019.

alt

David Dahlgren, vd Amasten, menar att D. Carnegies kompetens kommer att underlätta för Amasten att nå uppsatt mål att fördubbla portföljen inom tre år och att notera Amasten på Nasdaqs huvudlista under 2017.


D. Carnegie har köpt samtliga av Fastighets AB Balders aktier i Amasten, uppgående till sammanlagt 10 miljoner stamaktier, motsvarande 6,7 procent av kapitalet. Förvärvet har skett utanför marknaden.

 

– Vi tror på Amastens strategi med en nisch mot bostäder på mellanstora orter i direkt anslutning till residens- och universitetsstäder. Den konkurrerar inte heller med D. Carnegies befintliga fastighetsinnehav med fokus på bostäder i och på pendlingsavstånd till Stockholm. Cirka 90 procent av Amastens bestånd ligger däremot inom en timmes radie från universitets- och högskolestäder. Pendling och flexibelt arbete är något som blir en alltmer naturlig del av människors vardag och då kan såväl D. Carnegie som Amasten bidra till väl fungerande arbets- och bostadsmarknader, säger Ulf Nilsson, vd D. Carnegie.

Han fortsätter:

– Det kan också finnas samarbetsfördelar inom inköp och renovering. Vi har imponerats över Amastens ambitiösa mål och snabba utveckling, något vi har för avsikt att aktivt bidra till framöver.

 

– Vi välkomnar D. Carnegies engagemang i Amasten och ser fram emot att dra nytta av deras kompetens. D. Carnegie har gedigen erfarenhet av att förvalta och förädla av fastigheter och har samtidigt kunnat bibehålla en tydlig tillväxtagenda. Deras erfarenheter och kunskaper kommer underlätta Amastens ambition att nå de uppsatta målen om en fördubbling av portföljen de närmaste tre åren och en notering på Nasdaqs huvudlista under 2017, säger David Dahlgren, vd Amasten. 


 

 

 

 

fredag, 03 juni 2016 16:54

EQT köper för 13 Mdr av Bilfinger

alt

Dr Andreas Aschenbrenner, partner på EQT Partners.

 

EQT VII, ägt av Investor till 31 procent och EQT Partners till 69 procent, har tecknat avtal att köpa Bilfingers affärssegmentet Building and Facility som sysselsätter 20.000 personer och omsätter cirka 2,5 miljarder euro. Köpeskillingen motsvarar ett värde på 1,4 miljarder euro (cirka 13 Mdr kr) och består av en kontant del och en tilläggsköpeskilling med en årlig ränta vid förfall. Försäljningen innebär att bolaget kan öka satsningarna inom affärsgrenarna industrial services och process industry.

 

Bilfingers Building and Facility är den största fastighetstjänsteleverantören i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz) och har starka marknadspositioner i Storbritannien, Italien, Nederländerna, Polen och Turkiet. Fokus framöver kommer att ligga på att vidareutveckla ett integrerat tjänsteutbud för sin växande europeisk plattform.

 

– Planen är att expandera genom organisk tillväxt samt via förvärv och växa starkare än marknaden i Europa, säger Dr Andreas Aschenbrenner, partner på EQT Partners, och investeringsrådgivare till EQT VII.

 

Sedan 1994 har EQT investerat i 19 företag inom tjänstesektorn, exempelvis i danska ISS, som blev en världsledande tjänsteleverantör med mer än 500.000 anställda under EQTs tioåriga innehavsperiod. EQT har också goda erfarenheter av förvärv och vidareutveckling av dotterbolag i DAX-företag såsom Daimler, Siemens och E.ON.

alt

Wingårdhs har ritat ett mjukt och runt hus på Hantverkargatan 69B-D och Baltzar Von Platens Gata 10-12 på Kungsholmen i Stockholm. – Det höga och fria läget är platsens främsta kvalitet, säger Gert Wingårdh.

 

Nu har det första spadtaget tagits för tomträtten Basaren 1 på Hantverkargatan 69B-D och Baltzar Von Platens Gata 10-12 på Kungsholmen i Stockholm. På tomten kommer Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB, att uppföra totalt 44 lägenheter i storlekar som varierar mellan ett och fem rum och kök, med tonvikt på fyror och ettor. Arkitekt är Wingårdhs. SKB har som mål att under den kommande femårsperioden bygga 1.000 nya lägenheter i Stockholm med omnejd.

 

SKB:s kooperativa hyresrätter på Hantverkargatan uppförs som en ljus byggnad med en rund karaktär i olika höjder och gräs på taken. Byggnadens stora fönster ska ge ljusa lägenheter som alla har öppna samband mellan vardagsrum, kök och balkong.

 

Under fredagen togs det första spadtaget av Stockholms stads finansborgarråd, Karin Wanngård. Kvarteret Basaren ska stå färdigt för inflyttning hösten 2017.

 

– När SKB ville uppföra bostäder på den förvärvade tomten, ställde Stockholms stad krav på en hög arkitektonisk utformning, säger Eva Nordström, vd SKB och fortsätter:

– Det är verkligen glädjande att vi efter flera förslag och lång samverkan med olika parter, kan vara med och förtäta staden och erbjuda attraktiva bostäder i centralt läge och att vi dessutom kan ta ett första spadtag samma år som SKB fyller 100 år.

 

SKB utsåg Wingårdh arkitektkontor att arbeta fram det nya kvarteret Basaren. När huset ritades togs hänsyn till Kungsholmens höjdnivåer och omgivande byggnader.

– Det höga och fria läget är platsens främsta kvalitet, säger Gert Wingårdh och avslutar:

– Vi har svarat på detta med ett runt och mjukt hus, som låter ljuset ta sig runt och ge ett spel av solkatter på Hantverkargatan.

alt

Ny vårdavdelning på Nya Alingsås Lasarett. Bild: Sweco Architects


Skanska har tecknat avtal med Västfastigheter om att utföra om- och tillbyggnaden av Nya Alingsås Lasarett. Kontraktet är värt cirka 420 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2016.
    

Nya Alingsås Lasarett ska bli ett akutsjukhus med närvårdsprofil med ett utökat ansvar för planerad vård för närområdet och övriga Västra Götalandsregionen. Projektet omfattar 8.000 kvm nybyggnad och 13.000 kvm ombyggnad.
    

Sjukhuset får nya vårdavdelningar och lokaler för administration och utbildning. Därtill blir det en ny entré med reception, café och väntrum. Ombyggnaden innefattar bland annat intensivvårdsavdelning, ortopedi, laboratorier, apotek, restaurang och kök.
    

Byggnadsarbetena är påbörjade och avsikten är att projektet ska vara helt färdigställt under våren 2020.

alt

Örebros nya stadsdel Södra Ladugårdsängen kommer att innehålla 3.000 nya hem.


Nu är det klart vilka aktörer som ska bygga etapp två av Södra Ladugårdsängen i Örebro. Etappen omfattar totalt 500 bostäder i den nya stadsdelen, cirka 2 km från centrala stan. Sex bolag – Magnolia Bostad, John Ekströms Bygg, Balder 4, Slättö Förvaltning, Heimstaden Projektutveckling och Järngrinden Projektutveckling med Mjöbäcks Entreprenad – påbörjar nu arbetet med en gemensam förstudie för att skapa de 500 bostäderna. Totalt ska Södra Ladugårdsängen rymma omkring 3.000 nya hem.
    

– Intresset från branschen har än en gång uppfyllt våra förhoppningar med råge, till etapp två har vi fått in hela 30 intresseanmälningar med många spännande förslag. Den här gången har vi valt flera nya aktörer som skapat väldigt bra boendekvalitéter i andra städer och som vi är glada att nu få välkomna till Örebro. Vi har också valt byggherrar som redan är etablerade i staden, och en blandning av större och mindre företag. Tillsammans kommer de här sex byggaktörerna att kunna förverkliga vår vision och ge bästa möjliga fortsatta utbyggnad av området, säger Anna Windal, projektledare Örebro kommun.
    

Under juni hålls det första mötet med aktörerna. De har sedan tid fram till mars 2017 att arbeta fram ett gemensamt förstudieförslag tillsammans med kommunen. Byggstart är planerad till hösten 2017.

torsdag, 02 juni 2016 18:12

NCC ska utveckla för 600 Mkr i Tranås

alt

Holavedsgymnasiet i Tranås ska byggas om och till inom ramen för NCCs och Tranås strategiska partnering.


NCC och Tranåsbostäder ska under de kommande fem åren tillsammans utveckla och bygga bland annat vårdboende, skolor och en multiarena i Tranås kommun. Det beräknade totala ordervärdet uppgår till cirka 600 Mkr. Samarbetet mellan NCC och kommunen genomförs i så kallad strategisk partnering.

 

– Tranås kommun växer och bygger för framtiden. Genom stabila och långsiktiga samarbeten som detta med NCC får vi bra förutsättningar för att hitta hållbara och kostnadseffektiva lösningar, säger Sören Carp, vd för Tranåsbostäder AB.

 

Samarbetet inleds nu i sommar med bygget av kvarter Blodroten, ett vårdboende med 54 lägenheter. Senare, med byggstart våren 2017, påbörjas bygget av en multiarena på 9.000 kvm där restaurang, utbildnings- och konferenslokaler ingår. Därefter ska Holavedsgymnasiet genomgå en om- och tillbyggnad följt av liknande projekt på fler skolor och förskolor.

 

– Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att vara kommunens byggpartner för stadsbyggande och lokalutveckling de kommande fem åren. Tillsammans med Tranåsbostäder kommer vi utreda behovet samt med ett innovativt tänk och hållbarhetsfokus genomföra en ny-och ombyggnation av ett antal av kommunens fastigheter fram till 2021, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.