27 april 2024

Redaktionen

onsdag, 21 december 2016 16:02

Foreclosure i USA minskade med 25 procent

 

alt
Antalet hus som utmäts (foreclosure) minskar mycket kraftigt i USA.

 

Enligt Corelogics rapport National Foreclosure Report, USA, har antalet foreclosure minskat under 2016 med 24,9 procent jämfört med oktober 2015. Termen ”foreclosure” kan närmast jämföras med att huset blir utmätt. Detta efter en rättslig process där en fordringsägare (banken) försöker återta så mycket som möjligt av sin utestående fordran när låntagaren slutat betala räntor och amorteringar.

 

Antalet färdigställda foreclosure (utmätningar) i USA minskade år 2016 från 40.000 i oktober 2015 till 30.000 i oktober 2016, vilket motsvarar en minskning med 74,7 procent från toppen i september 2010 med då höga 118.287 utmätningar.

Inventeringen av foreclosure representerar ett antal bostäder i något skede i en process där de slutgiltiga utmätningarna återspeglar det totala antalet bostäder som omfattas i Corelogis statistik över foreclouse. Sedan finanskrisen började i september 2008, har det genomförts totalt cirka 6,5 ​​miljoner utmätningar och sedan huspriserna nådde en topp i USA år 2004 har totalt cirka 8,5 miljoner bostäder utmätts.

Corelogic rapporterar även om antalet inteckningar som omfattas av brottslig verksamhet, en verksamhet som minskade med 24,8 procent från oktober 2015 till oktober 2016 med totalt 1 miljon inteckningar, eller 2,5 procent, i brottslig verksamhet, vilket är den lägsta nivån sedan augusti 2007.

– Viljan att betala huslån varierar efter hälsan i den lokala ekonomin och i bostadsmarknaden. Alaska, North Dakota och Wyoming, är tre stater med stor arbetslöshet, och just i dessa tre stater har kriminell verksamhet kopplad till huslån varit störst och ökat, medan i alla andra stater i USA har den kriminella hanteringen av huslån minskat, säger Dr. Frank Nothaft, chefsekonom på Corelogic.

alt

Max Barclay, vd Newsec Sweden.

 

Idag släpper Newsec sin första kommunrankingsrapport – en analys av Sveriges 28 största kommuner utifrån nuläge och utvecklingspotential.


Newsecs analysteam har utvecklat en metod baserad på 22 parametrar som utvärderar kommunernas grundförutsättningar för tillväxt. För att erbjuda ett mer relevant och intressant underlag för flera typer av fastighetsaktörer som tittar på nya möjligheter har analysen av grundparametrarna kompletterats med  fastighetsekonomiska perspektiv. Idag släpps den första rapporten som är ett resultat av flera månaders intensivt arbete.

 

– Det känns väldigt roligt att kunna dela med oss av de här resultaten. Kommunrankingsrapporten är ett bra exempel på hur vi hela tiden arbetar med att förse marknaden med intressanta och relevanta underlag, säger Max Barclay, vd Newsec Sweden.

 

Av rapporten, som är den första i en serie med två planerade utgåvor om året, framgår att det inte enbart är de största kommunerna som toppar listan. Det går inte att se någon tydlig geografisk skillnad och alltså inte heller en tydlig korrelation mellan storlek och placering. Vad som avgör är snarare kombinationen av en rad underliggande faktorer. Värt att notera är att urvalet – Sveriges 28 största kommuner – innebär att samtliga uppvisar relativt starka värden.

 

Rapporten kan nås via Newsecs hemsida.

alt

Idéskiss för Riksbyggens hus i Bagarmossen.


På Bergholmsbacken i Bagarmossen planerar nu Riksbyggen för att uppföra 160 bostadsrätter, enligt det beslut om markanvisning som Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad fattade beslut om den 15 december. Byggstarten är planerad till år 2020.
    

– Jättekul att vi nu kan starta projektet som blir Riksbyggens del av den första etappen för att sammanlagt skapa 3.500 nya bostäder i Bagarmossen och Skarpnäck, säger Peter Ekman, projektledare på Riksbyggen.
    

Bergholmsbacken ligger i närheten av Bagarmossens T-banestation och en ny skola kommer att byggas i området.
    

– Med tanke på närheten till skolan blir barnfamiljerna en viktig målgrupp för våra kommande bostäder. Vi kommer även att erbjuda olika former av mobilitetslösningar för att minska behovet av egen bil, till exempel bil- och cykelpool, säger Peter Ekman.
    

Stockholms parkering kommer enligt planen att bygga ett gemensamt parkeringshus för hela det nybyggda området.

onsdag, 21 december 2016 13:09

NCC bygger simhall för 500 Mkr

alt

Tävlingsbidrag Vågen.

 

alt

Tävlingsbidrag Nivå.

 

alt

Tävlingsbidrag Ringar på vattnet.

 

alt

Tävlingsbidrag Reflektioner.

 

alt

Tävlingsbidrag Tnnis pånytt.

 


NCC har fått i uppdrag, att i samverkan med kommunägda Lejonfastigheter AB, projektera en ny simhall vid Folkungavallen i Linköping. I det första skedet, Fas 1, ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera systemhandlingar i syfte att komma överens om bygguppdraget till Fas 2. Det totala ordervärdet beräknas uppgå till cirka 500 Mkr och projektet beräknas stå klart för invigning under det första kvartalet 2021.
    

För närvarande pågår en utställning på medborgarkontoret i Linköpings bibliotek där de fem finalisterna i arkitekttävlingen för Linköpings nya simhall ställs ut.
    

– NCC har god erfarenhet av att bygga simhallar och badanläggningar. Vi har även lång erfarenhet av partneringprojekt och ser modellen som överlägsen när det gäller just badhusprojekt som till sin karaktär har en hög komplexitet med många olika aktörer involverade, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.
    

Kvalitetsnivån inom energi, inomhusmiljö och materialval blir hög för den nya byggnaden som ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.
    

Förutom simhallen planeras det för kontorsytor, restaurang och restaurangkök med tredimensionell fastighetslösning. Dessutom kommer ett uppdrag om att rusta intilliggande parkområde kommer ut på förfrågan under projektets gång.

onsdag, 21 december 2016 13:06

2.300 bostäder i nya Södra Änggården

alt

Förslag till den nya stadsdelen Södra Änggården av Okidoki arkitekter.


alt

Charlotte Adlerton Gadd och Lisa Häggdahl, marknadsområdeschef respektive projektchef på Platzer.


Platzer och ytterligare fyra fastighetsägare har tillsammans med stadsbyggnadskontoret i Göteborg arbetat fram ett förslag till detaljplan för stadsutveckling för blandad bebyggelse vid Olof Asklunds gata inom stadsdelen Högsbo. För att markera områdets nya karaktär föreslås industriområdet Norra Högsbo byta namn till Södra Änggården. Förslaget ska nu ut på samråd och under januari och februari 2017 har kommunala förvaltningar, statliga myndigheter samt övriga berörda har möjlighet lämna synpunkter.
    

– Syftet med detaljplanen är att omvandla ett industriområde till en blandad stadsdel med stort inslag av bostäder samt kontor, handel, skolor och grönytor, säger Charlotte Adlerton Gadd, marknadsområdeschef på Platzer Fastigheter.
    

Området föreslås få ett tillskott på cirka 2.300 lägenheter i en tät kvartersstruktur. Flera mobilitetsåtgärder för området ses över för att minska behovet av biltrafik, bland annat nya gång- och cykelkopplingar och ny hållplats för expressbuss. Detaljplanen innehåller cirka 3 hektar natur- och parkmark och angränsar direkt till Änggårdsbergen.
    

Utbyggnaden genomförs i flera etapper, där de första 600 bostäderna planeras stå färdiga till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.
    

– Under 2017 fortsätter planarbetet och detaljplanen planeras antas av kommunfullmäktige i början av 2018. Detta innebär att möjlig byggstart är under första halvåret 2018, säger Lisa Häggdahl, projektchef på Platzer Fastigheter.

onsdag, 21 december 2016 13:04

Skanska investerar 240 Mkr i Malmö

alt

Kontorshuset Aura.


Skanska fortsätter att bygga på Universitetsholmen i Malmö. Nu investerar bolaget cirka 240 Mkr i kontorshuset Aura med en total uthyrningsbar yta om 6.500 kvm fördelat på sju våningar. Kommunikationsläget blir utmärkt nära Malmö Central och projektet siktar på att få LEED Platinum-certifiering.
    

Byggnationen har påbörjats och kommer att färdigställas under februari 2019. I kvarteret uppför Skanska även bostads- och hyresrätter, klara för inflyttning hösten 2018.
    

Tillsammans med bostäderna blir det nya kontorshuset Aura en naturlig fortsättning på närliggande Malmö Live och Malmös nya saluhall. Universitetsholmen får samtidigt ett bredare utbud av nya arbetsplatser, bostäder samt en ny förskola.


Sedan tidigare har Skanska utvecklat bland annat Malmö Live och STUDIO på Universitetsholmen.

onsdag, 21 december 2016 12:59

Wallenstam omvandlar kontor till bostäder

alt

Lorensberg 50:1, ritades i en tidstypisk nyrenässansstil av arkitekt Ernst Krüger och uppfördes år 1890. Arkitekt för ombyggnationen är Mats & Arne Arkitektkontor.


Mitt i Vasastan i Göteborg, i en fastighet från 1890, byggs nu 30 bostadsrätter med härlig rymd precis intill Vasaparken. Lägenheterna kommer att vara på två till fyra rum och kök och från 72 till 171 kvm. Säljstart är beräknad till hösten 2017 med en inflyttning till våren 2018.
    

– Det här är ett unikt hus i nyrenässansstil med ovanligt många bevarade tidstypiska detaljer. En sekelskiftesskatt som nu blir bostadshus igen efter att ha varit kontor under ett antal år. Här återskapar vi högkvalitativa våningar i ett unikt läge mitt i stan, i direkt anslutning till Vasaparken, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.

tisdag, 20 december 2016 17:33

Kungsleden säljer till Ikano i Göteborg

alt

– Vi har identifierat omfattande bostadsutvecklingspotential i Kungsledens fastighetsbestånd och det är mycket glädjande att vi nu börjar realisera denna potential, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och chef för fastighetsinvesteringar på Kungsleden.

 

alt

Fastigheterna Forsåker i Mölndal.



Kungsleden har tecknat avtal om att sälja fastigheterna Forsåker 1:75, 1:164, 1:225 och 1:257 i Mölndal till Ikano Bostad AB. En detaljplaneprocess är påbörjad för att ändra fastigheternas användningsområde till bostadsändamål. Fastigheterna har i dagsläget en uthyrningsbar area om 21.100 kvm lager/industri och målsättningen är att den nya detaljplanen ska omfatta minst 80.000 kvm bostadsbyggrätter.

 

– Vi har identifierat omfattande bostadsutvecklingspotential i Kungsledens fastighetsbestånd och det är mycket glädjande att vi nu börjar realisera denna potential, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och chef för fastighetsinvesteringar på Kungsleden.

 

Ikano Bostad erlägger en initial köpeskilling om 200 Mkr. Transaktionen ger då upphov till en initial positiv resultateffekt för Kungsleden om 13 Mkr. Därefter erlägger Ikano Bostad en tilläggsköpeskilling om 23 Mkr i samband med samråd och ytterligare en tilläggsköpeskilling för de bostadsbyggrätter som har tillskapats när detaljplanen vunnit laga kraft. Om målsättningen att skapa 80.000 kvm bostadsbyggrätter uppnås kommer den andra tilläggsköpeskillingen att uppgå till 70 Mkr före transaktionskostnader. Detaljplanen bedöms vinna laga kraft under första halvåret 2020.

alt

Bostadshus som Bonava bygger i Schönefeld, Berlin.

 

Bonava säljer två hyresrättsprojekt i Schönefeld och Teltow i södra Berlin, Tyskland, till fastighetsbolaget Industria Wohnen. Sammanlagt omfattar affären 248 hyreslägenheter och det totala försäljningspriset uppgår till cirka 490 Mkr.

 

– Hyresrätter är en central och växande del av vår affär och Tyskland är en strategiskt viktig marknad för oss, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef, Bonava.

 

Projektet i Schönefeld omfattar 112 lägenheter och i Teltow säljs ett hyresprojekt som omfattar 136 lägenheter. Affärerna kommer att resultatavräknas under fjärde kvartalet 2018 och i första kvartalet 2019.  Slutförande och överlämnande av projekten planeras ske under första kvartalet 2019.

tisdag, 20 december 2016 16:09

Bram Verhoeven, ny chef för Prologis Norden

alt

                                                                                                                                         

Efter åtta år som Nordenansvarig hos Prologis gick regiondirektör Allan Lavén i pension den sista augusti. Under Allans Lavéns tid har Prologis haft en rekordbeläggning sedan fusionen mellan AMB och Prologis. Prologis har även haft en stor stabilitet genom den ekonomiska nedgången.

 

Ny Nordenansvarig är Bram Verhoeven (bilden), som även är regionchef för Benelux. Han har tio års erfarenhet från branschen och en stark meritlista när det gäller att driva kundservice och affärsutveckling. Det gjorde honom till ett självklart val för rollen.

 

Bram Verhoeven är väl insatt i den nordiska verksamheten och marknaden. Han arbetar redan tätt tillsammans med resten av teamet i Sverige och besöker ofta Nordenkontoret i Göteborg.

 

– Hösten har rivstartat för Prologis i Norden och Prologis har många spännande projekt på gång. Bland annat den nya byggnaden om 37.000 kvm vid Göteborgs hamn, som utvecklas på spekulation. Prologis har redan fått sin första hyresgäst i fastigheten som är logistikföretaget Logent, trots att anläggningen inte är klar förrän i början av nästa år. Det gör att Prologisi räknar med att anläggningen är fullt uthyrd innan invigningen, säger Bram Verhoeven.

 

– Vi har en aggressiv tillväxtstrategi för Norden, med målet att dubbla vår portfölj av logistikyta till 2020. För att nå målet måste vi både göra förvärv men även utveckla egna fastigheter, tillägger Bram Verhoeven.

 

Övriga teamet i Norden utgörs av Johan Nihlmark, Gunnar Gillholm, Magnus Thim och Renée Randau Cibuk.