28 april 2024

Redaktionen

alt

Skanska deltar i byggandet av ett nytt landmärke för Los Angeles.


Skanska har, i ett joint venture med Stacy och Witbeck, tecknat avtal med staden Los Angeles om att bygga nya Sixth Street Viaduct i Los Angeles, USA. Det totala kontraktsvärdet är 191 MUSD, varav Skanskas andel utgör 134 MUSD (cirka 1,2 Mdr kr).
    

Den nya strukturen kommer att bli ett landmärke i Los Angeles. Utformningen av bron, känd som ”The Ribbon of Light”, skapades av arkitekten Michael Maltzan från Los Angeles. Den ursprungliga bron, byggd 1932, sträckte sig cirka 1.000 meter över floden och har representerat Los Angeles i otaliga filmer, musikvideor och på TV. Men på grund av en ovanlig kemisk reaktion i cementen och seismisk sårbarhet behövde Sixth Street Viaduct rivas och ersättas.
    

Samriskbolaget har tidigare rivit den gamla strukturen inom ett separat kontrakt. Det tilldelades också kontraktet för att bygga fundamentet till den nya bron i augusti 2016 och den delen av brokonstruktionen pågår. Den nya bron kommer att öppnas för trafik år 2020.

måndag, 16 januari 2017 11:56

NCC bygger vattentorn i Helsingborg

alt

Helsingborgs nya vattentorn ska enligt planerna börja byggas under nästa år och tas i drift under 2020. Det befintliga vattentornet på Fredriksdal, byggt 1962, kommer fortsätta att vara i drift även när det nya vattentornet är på plats. Illustration: Wingårdhs


NCC har tecknat ett samverkansavtal med NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) om nybyggnad av ett vattentorn i Helsingborgs stad. I ett första skede ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera systemhandlingar i syfte att komma överens om en riktkostnad för bygguppdraget.  
    

Vattentornet byggs för att trygga den framtida vattendistributionen i nordvästra Skåne och har en nydanande arkitektur, signerad Wingårdhs, som för tankarna till en modern akvedukt.  Förutom själva vattentornet ingår även två lågreservoarer och en teknikbyggnad i uppdraget.
    

Vattentornet kommer att bli 40 meter högt och bestå av en ring med 90 meters diameter som vilar på 24 betongpelare. Vattnet kommer att strömma genom ringen och på det sättet får man en god omsättning av vattenvolymen. Slutgiltig utformning av vattentornet görs gemensamt av NCC och NSVA under detaljprojekteringsarbetet.
    

– Det är glädjande att NSVA valt oss på NCC som partner vid bygget av Helsingborgs nya vattentorn, som med sin unika design kommer att bli ett fantastiskt landmärke för lång tid framåt. Genom samverkansavtalet får både NSVA och vi förutsättningar för att hitta hållbara och kostnadseffektiva lösningar för byggprocessen, säger Mikael Thulin, produktionschef NCC Infrastructure.

alt

Rikshem bygger trähus om 8 våningar i Umeå.

 

Rikshem inleder nu bygget av det som ska bli 142 nya lägenheter på Mariehem, Umeå. Fördelat på tre hus byggs 110 hyresrätter och 32 bostadsrätter. Ett av husen blir åtta våningar högt och därmed norra Sveriges högsta trähus. Dessutom blir fastigheterna Green Building certifierade.

 

De tre bostadshusen byggs med trästomme i samarbete med Lindbäcks Bygg utifrån Rikshems designhuskoncept. Lägenheterna kommer att vara ljusa, yteffektiva och ha en storlek på 42 kvm i genomsnitt. Inflyttning för det första huset beräknas till redan i december 2017, medan inflyttning i de två andra husen planeras till april respektive oktober 2018.

 

– Som det bostadsbolag i Sveriges som bygger mest i trä känns det naturligt att vi nu kommer att bygga norra Sveriges högsta trähus. Att vi dessutom bygger både hyres- och bostadsrätter på Mariehem är viktigt för oss, då vi ser att blandade upplåtelseformer inom samma bostadsområde är en viktig faktor för att skapa hållbara samhällen, säger Erik Hävermark, chef projekt- och fastighetsutveckling, på Rikshem.

 

Många av Rikshems befintliga lägenheter på Mariehem är stora lägenheter på tre rum och kök eller mer. Med de nya hyres- och bostadsrätterna på yteffektiva två rum och kök kompletterar Rikshem området med en mycket efterfrågad lägenhetstyp.

alt

Atrium Ljungberg förfinar ständigt utbudet på Port 73 i Haninge.


 

 

alt

Chris Helin, marknadsområdeschef hos Atrium Ljungberg.



 

Atrium Ljungbergs handelsplatsen Port 73 i Haninge blir alltmer populär. Ifjol ökade antalet besökare med 5 procent till 5,2 miljoner, medan omsättningen av sällanköpsvaror steg med drygt 8 procent och för restauranger och kaféer har med hela 32 procent. Inga ytor har tillkommit under perioden, däremot har utbudet stärkts.

 

– Vi har arbetat fokuserat och framgångsrikt med utbud och tillgänglighet. Bland annat har Burger King och Kronans apotek öppnat under året och vi märker redan att det är uppskattade aktörer, säger Chris Helin, marknadsområdeschef hos Atrium Ljungberg.

 

Tillgänglighet och utbud är två framgångsfaktorer som lockar kunder även från grannkommuner. Mätningar visar att nära var tredje besökare i Port 73 kommer från en annan kommun än Haninge.

 

– Stamkunderna är såklart Haningeborna, men det är roligt att Port 73 har en sådan dragningskraft på kunder från Tyresö, Huddinge, Nynäshamn och de södra delarna av Stockholm. Planerna för 2017 är att fortsätta utveckla upplevelsen på plats, så att våra kunder känner sig ännu nöjdare med att besöka oss ofta. Både genom nya butiker, men också genom lite mer oväntade inslag, avslutar Helin.

 

Haninge kommun är Sveriges 24:e största kommun och den 6:e största i Stockholms län. Haninge är en av åtta regionala stadskärnor i länet och visionen är att dessa stadskärnor ska få mer storstadskaraktär med all den bebyggelse, utbud av nöjen, kommunikationer och service som präglar en levande stad.

alt
Nu blir Alecta en stor aktör i Nacka Strand genom förvärvet av 10 fastigheter om 110.000 kvm uthyrbar area.

 

Alecta har via bolag köpt tio fastigheter i Nacka Strand med cirka 110.000 kvm uthyrningsbar area och cirka 300 kommersiella hyresgäster. Fastigheterna innehåller i huvudsak kontor, hotell, publika lokaler och utbildningslokaler.


Alectas juridiska rådgivare i transaktionen var Falkenborn Advokatbyrå. Säljare av fastigheterna är The Carlyle Group genom Carlyle Europe Real Estate Partners III, en fond som till 30 procent ägs av just Alecta, och som köpte fastigheterna för 2,95 Mdr kr av Vasakronan i januari 2012. Vasakronan/AP Fastigheter hade då ägt Nacka Strand i 20 år.

 

I en kommentar kan sägas att Nacka Strand borde ha utvecklats som ett attraktivt bostadsområde med fint sjöläge för länge sedan. Men det låg inte i AP Fastigheters strategi och definitivt inte i Vasakronans, ett bolag som inte äger några bostäder längre. Vasakronan skapade genom försäljningen av Nacka Strand ett rejält förvärvsutrymme och för att höja kvaliteten i bolagets bestånd genom nya utvecklingsprojekt och köp av fastigheter.

 

Sedan köpet har Carlyle arbetat med att ta fram nya detaljplaner som tillåter nybyggnad av bostäder och konvertering av kontor till bostäder. Det finns en plan att skapa cirka 1.500 nya lägenheter i Nacka Strand, vilket i sin tur innebär ytterligare satsningar på service och kommunikationer de kommande åren.

 

I planerna för förlängningen av tunnelbanan till Nacka, som beräknas vara klar 2025, planeras en av uppgångarna att ligga cirka 500 meter från området.

 

I februari 2015 bildade Skanska och Carlyle bildar ett joint venture-bolag, vilket köpte kontorsfastigheten Sicklaön 13:79 vid vattnet i Nacka strand för em konvertering från kontor till cirka 270 bostadsrätter.

 

Sedan investerade Skanska tillsammans med sin joint venture-partner Carlyle totalt cirka 1,2 Mdr kr i flerbostadshuset The View i Nacka Strand, Stockholm i oktober 2016.

 

Därefter, i november 2016, förvärvade Oscar Properties byggrätter för bostäder samt kommersiella fastigheter i Nacka Strand av Carlyle. Köpeskillingen uppgick totalt till cirka 584 Mkr och byggrättspotentialen bedöms till omkring 500 bostäder.

 

– Vi är mycket glada över förvärvet av de kommersiella delarna av Nacka Strand. Nacka Strand med sin diversifierade hyresgäststruktur och goda utvecklingsmöjligheter gör att affären är intressant för oss, säger Fredrik Palm, chef Fastigheter Alecta.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Palm att fastigheterna för närvarande har en vakans under 10 procent och att utvecklingen främst kommer att ske genom att tillföra närservice, både för Alectas hyresgäster och för de många nya bostäderna i området. I förvärvet ingår även bostadsbyggrätter om cirka 2.000 kvm.

 

Fredrik Palm säger:

– Nacka är en av Sveriges snabbast växande kommuner och beslutet att förlänga tunnelbanan till Nacka centrum ger självklart området ännu större attraktionskraft på sikt. Efterfrågan på lokaler i området är hög och etableringen av Stockholm Fashion District med 12.000 kvm lokaler är ett exempel på verksamheter som nu finns i Nacka Strand. Vi ser investeringen i Nacka Strand som långsiktig och vi fortsätter utvecklingen tillsammans med andra aktörer inom området.

 

Carlyle blir kvar ytterligare ett antal år Nacka Strand, dels genom samarbetet med Skanska, dels fram till att detaljplanerna är klara för sålda byggrätter till Tobin (cirka 500 bostäder) och till Besqab (cirka 220 bostäder).

 

Nacka Strand omvandlades i huvudsak i början av 1990-talet, dels genom konvertering av gamla fabriksbyggnader från början av 1900-talet, dels genom nyproduktion av ett flertal kontorsbyggnader, främst för Ericsson och Telia.

fredag, 13 januari 2017 13:21

Niam säljer Klara Strand för 2,2 Mdr kr

alt


Niam har efter fyra år sålt Klara Strand för 2,2 Mdr till brittiska M&G Real Estate. Niam gör en miljardvinst. Klara Strand omfattar drygt 33.000 kvm i sex byggnader.

 

Nu har Niam sålt Klara Strand till brittiska M&G Real Estate för 2,2 Mdr. Klara Strand, som under flera år var Skanska huvudkontor, ligger på Klarabergsvidadukten 86-92, i Stockholm. Klara Strand, som är en tomträtt, Blekholmen 1, omfattande cirka 33.200 kvm, uppfördes år 1995. Skanska sålde Blekholmen 1 till Niam för 1,1 Mdr kr för drygt fyra år sedan, i december 2012. Nu har fastigheten visserligen uppgraderats för möjligen 100-150 Mkr, men det betyder ändå att Niam gör en miljardvinst.

 

Orsaken till att Skanska sålde Blekholmen 1 i december 2012, som består av sex byggnader, var att Skanska insåg att det var krångligt att få igenom en ny detaljplan för att bygga ut Klara Strand.

 

Brittiska M&G Investments etablerade sig i Stockholm i augusti 2016 med Thorsten Slytå som Nordenchef. Slytå kom närmast från Vencom Property Partners där han var chef för asset management & acquisitions. Tidigare har han även verkat på Union Bank of Switzerland i Zürich samt på Jones Lang LaSalle i Stockholm.

 

Till brittiska IPE Real Estate säger Slytå:

– På grund av Stockholms starka ekonomi och marknad för kontorsfastigheter, vilket märks genom den låga vakansgraden på 3 procent, trycks hyrestillväxten upp och aptiten för investeringar i attraktiva fastigheter förblir stor. Blekholmen 1 var en unik investeringsmöjlighet för våra investerare som söker sig till denna välutvecklade marknad.

 

M&G Investments i London, med historiska rötter från år 1900, har över 1.500 anställda i Europa och i Asien. Bolaget förvaltar på uppdrag åt kunder aktieportföljer, fastigheter och onoterade aktietillgångar i infrastruktur.

 

Förvärvet av Blekholmen 1 är M&G Real Estates enskilt största fastighetsförvärv i Europa.

 

I en kommentar kan sägas att det inte osannolikt att fler aktörer säljer cityfastigheter i Stockholm på grund av att priserna i flera fall fördubblats på fem år. TM

fredag, 13 januari 2017 11:38

Skanska i nya uppdrag i USA för 1,4 Mdr

alt

Illustration av ny motorvägsbro vid San Elijo-lagunen. Bild: San Diego Association of Governments


Skanska har tecknat nya avtal till ett sammanlagt värde om cirka 1,4 Mdr kr i sydvästra respektive nordöstra USA. Uppdragen gäller dels ett motorvägsprojekt om 22,5 km i San Diego, Kalifornien, dels ett stort transportcentrum/parkeringshus i Boston, Massachusetts.
    

Som en del av ett joint venture med Flatiron, Stacy och Witbeck, ska Skanska med två segment i den första fasen av projektet Interstate 5 North Coast Corridor i San Diego i sydvästra Kalifornien. Det totala kontraktsvärdet är USD 220M, varav Skanska USA andel värderas till 88 MUSD (cirka 750 Mkr). Beställare är California Department of Transportation.
    

North Coast Corridor är ett transport- och miljöförbättringsprogram i San Diego Countys norra kustområde. I projektet ingår en rad olika förbättringar av motorvägen Interstate 5, dess broar, angränsande järnväg samt arbeten vid laguner. Kontraktstilldelningen adresserar speciellt förbättringar av körfält avsedda för samåkning vid San Elijo och järnvägspassagen över San Elijo-lagunen. Byggnationen inleds i inledningen av 2017 och färdigställs i slutet av 2020.
    

Kontraktet för transportcentrumet i Boston är värt 75 MUSD, cirka 640 Mkr, och det ska uppföras i Seaport District på uppdrag Massachusetts Port Authority. Anläggningen omfattar 9 våningar och 60.000 kvm kommer att innehålla 1.550 parkeringsplatser. Byggnadsarbetet pågår och väntas vara färdigställt under våren 2018.

torsdag, 12 januari 2017 17:51

Fortsatt prisfall på bostäder i London

alt

Nybyggda bostäder uppförda av Barrat på Wembley Park Gate i London. Barratt Developments har under andra halvåret 2016 minskat sin bostadsproduktion till hälften. Barrat är Storbritanniens största bostadsbyggare.

 

Huspriserna i hjärtat av London sjönk ytterligare i oktober 2016, samtidigt som tillväxten i den brittiska ekonomin minskar. I bästa läge i centrala London, sjönk bostadspriserna genomsnitt med 6 procent jämfört med samma period för ett år sedan. I Kensington och Chelsea, sjönk priserna med drygt 14 procent.

 

Men det fanns några få förorter till London där bostadspriserna har ökat med mer än 20 procent, som till exempel Barking och Dagenham.

 

Under 2016 steg priserna i huvudstaden långsammare än i resten av UK för första gången på åtta år, enligt bolåneinstitutet Nationwide Building Society. Prognoserna för 2017 är inte mycket bättre utan talar om fortsatt prisfall.

 

– Londons långa period av överavkastning närmar sig sitt slut, säger Robert Gardner, chefekonom på Nationwide.

 

Han fortsätter:

– I London och i södra England, har alltfler människor straffats av marknaden då de tvingats att låna en allt större multipel av sina inkomster.

 

Orsaken till prisfallet är dels Storbritanniens beslut att lämna EU, Brexit, dels en ökning av stämpelskatten.

 

torsdag, 12 januari 2017 16:08

Marie Bucht blir vd för Novi

alt

                                                                                                                                
Den 7 mars tillträder Marie Bucht (bilden) som vd för Novi Real Estate. Hon kommer närmast från Headlight International AB där hon varit partner och arbetat med Executive Search inom fastighetsbranschen. Tidigare har hon arbetat i olika ledande befattningar inom Skanska, NCC och Newsec.
    

Novi Real Estate förvaltar Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Livs svenska fastighetsbestånd om 500.000 kvm beläget i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Helsingborg och Malmö. Värdet på detta bestånd är i storleksordningen 24-25 Mdr kr.
    

– Grandab, Gullringsbo och partners startade Novi för ett år sedan. Grandab fick initialt ansvar för bolagets management och utveckling. Det var med stor ödmjukhet vi tog oss an uppgiften att förvalta och utveckla ett av Sveriges finaste fastighetsbestånd. Med uppdraget för Gamla Liv blev Novi direkt en etablerad aktör. Vårt första år har präglats av ett stort engagemang, entreprenörskap, affärsmässighet och nyfikenhet och där vi lagt plattformen för vår målsättning som är att bli en långsiktig och konkurrenskraftig aktör på externförvaltningsmarknaden, säger Mikael Hasselberg, frånträdande vd för Novi Real Estate.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Hasselberg att bolaget under året  även fått förvaltningsuppdraget för Grandab samt två uppdrag för de tyska aktörerna Catella AG och Patrizia.
    

– Vårt första år har präglats av ett stort engagemang, entreprenörskap, affärsmässighet och nyfikenhet och där vi lagt plattformen för vår målsättning som är att bli en långsiktig och konkurrenskraftig aktör på externförvaltningsmarknaden. Med Marie Buchts gedigna fastighetskompetens har vi funnit den vd som skall leda Novi in i nästa tillväxtfas och Grandab fortsätter vara en långsiktig ägare och verkar genom aktivt styrelsearbete, fortsätter Hasselberg.

 

– Marie Bucht är en aktad och välkänd person inom branschen och blir den ambassadör som skall leda oss in i framtiden. Maries analys- och affärsutvecklingskompetens är helt rätt bakgrund för Novi, säger Sture Kullman, styrelseordförande i Novi Real Estate.

torsdag, 12 januari 2017 16:06

SSSB får bygga ut vid Lidingövägen

alt

Befintliga studentbostäder vid Väbeln 3.


Regeringen har återkallat Länsstyrelsens beslut om upphävandet om detaljplanen för Väbeln 3 i Stockholm. Detta innebär att Stockholms stads detaljplan står fast om en utbyggnad med 400 studentbostäder av Stiftelsen Stockholms Studentbostäders (SSSB:s) befintliga fastighet längs Lidingövägen.
    

– Detta är helt fantastiskt! Vi gläds verkligen med detta beslut och ser fram emot att ge plats till ytterligare 400 studenter till den växande kunskapsregionen Stockholm, säger Ingrid Gyllfors, vd Stiftelsen Stockholms studentbostäder.
    

– Det har varit en lång process som vi arbetat med tillsammans med Stockholms stad och som nu går i mål. Vilken härlig start på 2017 – året då vi dessutom kommer att färdigställa ytterligare bostäder i Solna och påbörja utbyggnaden av Campus Lappis, vid Lappkärrsberget, säger Mattias Carrass, projekt- och utvecklingsansvarig SSSB.
    

Det var den 18 juni 2015 som Länsstyrelsen upphävde kommunens beslut att anta detaljplanen genom att hänvisa till att exploateringen i området skulle ha en negativ påverkan på riksintresset Nationalstadsparken. Regeringen anser att Länsstyrelsen inte tillräckligt kunnat visa att detaljplanen skulle orsaka detta och att planen ska upphävas. Detaljplanens syfte, att möjliggöra utbyggnad av befintliga studentbostadshus, kan anses ligga i linje med intentionerna för Nationalstadsparken. Länsstyrelsens beslut ogillas därmed och kommunens beslut att anta detaljplanen står fast.