29 april 2024

Redaktionen

fredag, 08 september 2017 13:54

HUI lanserar Cityindex

alt
Cityindex innehåller stora delar av det material som återfinns i fullskaliga kommunala handelsutredningar, men till en bråkdel av priset.

 

Under hösten 2016 inledde HUI Research på uppdrag av Agora (A Group of Retail Assets Sweden AB) arbetet med Cityindex för att förse marknaden med en objektiv stadskärnemätning. Inledningsvis omfattas Stockholm, Göteborg, Malmö och ytterligare 13 städer, men på sikt ska kartläggningen bli rikstäckande och omfatta samtliga 124 städer i Sverige. Cityindex syfte är främst att beskriva utvecklingen inom detaljhandeln, men kartläggningen omfattar även restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiella servicefunktioner inom respektive stadskärna.

 

Cityindex innehåller stora delar av det material som återfinns i fullskaliga kommunala handelsutredningar, men till en bråkdel av priset. Det är en omfattande rapport som tar tempen på stadskärnan genom tydliga uppställningar och jämförelser gentemot andra stadskärnor, kommunen och riket.


Innehåll Cityindex

1.Inledande del om rikets utveckling, försäljningskanaler, branschutveckling och marknadsandelar. 2. Omsättning och utveckling fördelad på detaljhandel (nedbrutet på underbranscher), restaurang, hotell och kommersiell service. 3. Köpkraft per bransch och prognos fördelad på stadskärnan och kommunen. 4. Marknadsandelar per försäljningskanal i kommunen. 5. Densitet av kommersiella verksamheter på karta för stadskärnan. 6. Demografisk jämförelse mellan stadskärnan och kommunen (befolkning och prognos, åldersstruktur, boendeformer, fordonsinnehav med mera). 7. Arbetsmarknadsfaktorer som inkomst, arbetslöshet, pendling med mera. 8. Körtidsanalyser från stadskärnan.

 

Kartlagda städer i Cityindex 2017

Borås, Eskilstuna, Göteborg, Jönköping, Kalmar, Linköping, Malmö, Motala, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.

fredag, 08 september 2017 11:06

Säljstart på Täljöhalvön i Åkersberga

alt
Småstadsidyller vid vattnet, som Vaxholm, Sigtuna, Mariefred och Trosa, är inspirationskällor vid planeringen av den nya stadsdelen på Täljöhalvön i Åkersberga.

 

alt
Magnus Birke, Imprestor Fastighets AB, är projektledare för Täljöhalvön.


En helt ny stadsdel växer just nu fram på natursköna Täljöhalvön i Österåker kommun, 30 minuter från Stockholm city. Bakom utvecklingsplanerna, vilka är fördelade över tre områden Täljö Strandäng, Näsängen och Kanalstaden, står Runö Fastigheter HB, som ägs av Bantorget Fastighets AB (40 procent), Peab Bostad (30 procent) och Imprestor Fastighets AB (30 procent). Totalt handlar det om upp till 9.000 bostäder – de flesta med sjökontakt – vilket gör utvecklingsprojektet till ett av de större i hela Storstockholm.
    

I dagarna startar försäljningen av de första 360 bostäderna – 200 lägenheter samt 160 villor och radhus med egen liten trädgård och badrocksavstånd till havet – i Täljö Strandäng. Förskola, äldreboende, hotell och spa planeras också i området. Inflyttning påbörjas under 2018.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Imprestors Magnus Birke, projektledare för Täljöhalvön, att samtliga byggrätter är tingade av fyra byggherrar: Bonava, Peab, Credentia och Svenska Vårdfastigheter.
    

Samtidigt pågår arbetet med detaljplanen i Näsängen med totalt 1.400 bostäder, i en blandning av flerbostadshus, radhus, kedjehus och villor samt det tredje området, Kanalstaden, med upp till 7.000 planerade bostäder utmed Åkers kanal och Tunafjärden ända ner till Trälhavet.
  

Marken för samtliga delar av Täljöprojektet ägs av Runö Fastigheter, utom för Näsängen där även familjen Olsson och Runö Folkhögskola är ägare till den mark som detaljplanen omfattar.
    

Stadsplanerarna och arkitekterna har kunnat arbeta fritt från många av de begränsningar som befintlig bebyggelse brukar ge och utforma staden helt utifrån behoven hos de människor som ska bo där, till exempel genom ett större fokus än brukligt på gemensamma ytor. Parker, torg, strandpromenad och lekplatser ger tillfällen till spontant socialt umgänge och en affärsgata kommer att löpa genom området. Dessutom planeras en busslinje att i ett tidigt skede gå igenom stadsdelen och förbinda området med Roslagsbanan och Åkersberga Centrum. 
     

– Vi lever i en tid av urbanisering och behöver bygga städer snarare än bostadsområden. Nyckeln till det är att planera för besökare. De ger underlag för butiker, service, restauranger och allting annat som vi vill ha i en intressant och levande stadsmiljö. På Täljöhalvön kommer både de som bor här och alla besökare att kunna njuta av den storslagna naturen med havet, strandängar och allmänna bryggor, avslutar Magnus Birke.

torsdag, 07 september 2017 16:45

Skanska tecknar stort avtal i Boston

alt
Skanska hyr ut 23.000 kvm i 121 Seaport, Boston, USA.

 

Skanska har tecknat hyresavtal med det börsnoterade teknikföretaget PTC om cirka 23.125 kvm i kontorsutvecklingsprojektet 121 Seaport i Boston, USA. Hyresavtalet är på 18,5 år och inflyttning kommer att ske tidigt år 2019, då PTC flyttar sitt globala huvudkontor till 121 Seaport. Med denna första uthyrning är byggnaden till 63 procent uthyrd.

 

PTC är en global leverantör till företag som designar, tillverkar, använder och underhåller ”things” i Internet of Things (IoT).

 

121 Seaport i Bostons Innovation District som har 17 våningar, med 37.000 kvm i en stor kontorsbyggnad i klass A, har målsättningen att certifieras enligt LEED Platinum. Byggnaden ligger i fas för färdigställande under det första kvartalet 2018.

torsdag, 07 september 2017 15:30

Sofielund säljer i Vingåker

alt
Sofielunds Fastigheter ägs av Rolf Lydahl.

 

Sofielunds Fastigheter, som är en av de största privata fastighetsägarna i Flen, har i över 20 år även ägt ett bostadsbestånd i Vingåker. Sofielund har nu sålt hela bostadsbeståndet till Erik Kahlin med förvaltningsbolaget Borgstenen AB. Uppgörelsen omfattar fem fastigheter med en total uthyrningsbar yta om cirka 4.650 kvm, varav 3.000 kvm bostadsyta fördelat på 42 lägenheter. Affären sker genom direkt försäljning av fastigheterna till köparen och priset uppgår till 31 Mkr. Tillträdet ägde rum den 1 september.

 

– Jag är mycket tillfreds med att ha funnit en seriös, långsiktig köpare till detta fina, centrala fastighetsbestånd i Vingåker som vi ägt under lång tid. Vårt motiv till försäljningen är att frigöra resurser för att kunna genomföra nyproduktion av bostäder i Flen, dit vi nu har koncentrerat vårt fastighetsbestånd, säger Sofielunds ägare Rolf Lydahl.

alt
Med sina 2,7 kilometer är Queensferry Crossing  i Skottland den längsta bron av sin typ i världen och pylonerna har en högsta höjd om 210 meter.

 

Storbritanniens nyaste och längsta vägbro, Queensferry Crossing, med 3,7 mil kablar, tre pyloner över Firth of Forth, via M90, i Skottland, har öppnats. Världens längsta bro är dock kinesiska Jiaozhou Bay Bridge som är 42,5 kilometer, vilket kan jämföras med Öresundsbrons 7,8 kilometer.

 

Men med sina 2,7 kilometer är Queensferry Crossing den längsta bron av sin typ i världen och pylonerna har en högsta höjd om 210 meter.

 

Byggherrar för Queensferry Crossing har varit dels Morgan Sindall, BAM Nuttall och Balfour Beatty samt Forth Crossing Bridge Constructors (FCBC) med Dragados, Hochtief, American Bridge och Morrison Construction.

 

Brons tekniska konsulter har varit Ramböll, Sweco och Leonhardt Andra und Partners.

 

Den totala byggkostnaden för Queensferry Crossing blev cirka 1,35 miljarder pund, cirka 14,03 Mdr kr.

 

Ursprungligen skulle bron ha varit färdigställd i december 2016, men öppnades först den 4 september i år.

 

Bron ska klara av cirka 24 miljoner fordon per år och dess livslängd beräknas till 120 år med minimalt underhåll.

 

torsdag, 07 september 2017 12:32

Storbråk om Douglas köp av en skogsfastighet

alt
Frågan blir om Douglas får förvärva den tidigare fotbollsstjärnan Klas Ingessons skogsfastighet Bjärkefall i Östergötland. Fastigheten ligger i glesbygd och då krävs det att Douglas mantalskriver sig på fastigheten för att Länsstyrelsen ska bevilja förvärvstillstånd.

 

Finansmannen och greven Gustaf Douglas har hamnat i en stor tvist om en skogsfastighet i Kinda i södra Östergötland. I ena ringhörnan står lokala skogs- och jordbrukare, i den andra finns greve Douglas, finansman, utbo och storskogsägare, skriver Lantbrukets Affärstidning ATL och Dagens PS. Domare i matchen är Länsstyrelsen som avgör vem som ska få äga och bruka skogen. Gustaf Douglas har skrivit på ett kontrakt för att köpa den tidigare fotbollsstjärnan Klas Ingessons skogsfastighet Bjärkefall, som är på 900 hektar och ligger i Kinda och Ydre kommuner.

 

Priset uppges vara 101 Mkr och Douglas skogsaffär har väckt upprörda känslor bland lokala politiker och markägare. Nu väntar parterna på Länsstyrelsens besked om vem som ska äga och bruka skogen.

 

Fastigheten ligger i en glesbygd. Det innebär att det krävs förvärvstillstånd för att få lagfart. Nu protesterar ortsborna mot att Douglas vill lägga beslag på marken.

 

– Jag bor själv långt ut på landet och vet hur det blir när en gård säljs och ägaren inte bor där. Hyresgästerna kommer och går och markerna växer igen, säger Hans Måhagen, ordförande för kommunstyrelsen i Kinda, till ATL.

 

Måhagens önskan är att skogsfastigheten säljs till lokala entreprenörer och både Kinda och Ydre kommun är remissinstanser inför länsstyrelsens beslut och det har inkommit remissvar från båda kommunerna.

 

Kinda kommun avkräver Gustaf Douglas svar på om han tänker bosätta sig på gården och hur byggnadsbeståndet ser ut.

 

Gustaf Douglas äger sedan tidigare skogsmark i regionen. Han äger även och förvaltar Boxholms Skogar AB där Eric Carpholm, tidigare vd på Boxholms Skogar och tillika kontaktperson för ansökan om förvärvstillstånd, säger till ATL att ”Gustaf Douglas är en långsiktig ägare och ingen behöver vara rädd för att få honom till granne”.

 

Enligt Eric Carpholm har den kände finansmannen och greven för avsikt att ta den aktuella skogsfastigheten i anspråk för permanent- och fritidsboende.

 

Anders Eliasson, handläggare på länsstyrelsen, uppger för ATL att myndigheten inte haft så stor uppståendelse kring en affär på tio år. Han förklarar också att det är ovanligt att privatpersoner får avslag på sin ansökan om förvärvstillstånd.

 

En grupp markägare hävdar samtidigt att de vill köpa fastigheten för samma summa som Gustaf Douglas erbjudit; de menar att det går att ifrågasätta Douglas köp eftersom den förmögne greven med familj sedan tidigare äger mycket mark i området.

 

I en kommentar kan sägas att Douglas gjorde år 1998 en av Sveriges största förvärv av skogsfastigheter någonsin då han gjorde ett stort skogsförvärv av Skanska och Förvaltnings AB Wasatornet. Affären omfattade Skanskas samlade skogstillgångar med tillhörande rörelser i dotterbolagen Boxholms Skogar, Gusum Skogar, Bark & Warburgs samt Örmo Skogar, ett skogsinnehav om stora 48.000 hektar. Priset var cirka 1,4 Mdr kr, vilket gav Skanska en realisationsvinst om cirka 1,1 Mdr kr före skatt. Detta skogsinnehav har sedan år 1998 mångdubblats i värde. TM

alt

Östra Hamngatan 16, Göteborg.


Castellum har tecknat hyresavtal med Greenbyte om 1.200 kvm kontorsyta på Östra Hamngatan 16 i Göteborg. Därmed är samtliga kontorsytor i huset fullt uthyrda.

 

Fastigheten är i slutfasen av en ombyggnation där huset får en helt ny karaktär med en ny glasfasad samtidigt som husets entréer lyfts. Invändigt har cirka 9.000 kvm av lokalytan genomgått en omfattande renovering.
    

Greenbyte, som utvecklar mjukvara för vind- och solkraftverk, kommer att flytta in i sina nya lokaler i oktober. Som tidigare kommunicerats har Castellum även tecknat hyresavtal med United Spaces samt Pelagicore, vilka har tillträtt sina lokaler.
    

– Vi är glada över att vi nu har fullt uthyrt i våra nyrenoverade kontorslokaler på Östra Hamngatan 16 och välkomnar Greenbyte som ny hyresgäst till Castellum. Vi blir dessutom grannar då vi på Castellum själva flyttade in i nya lokaler på Östra Hamngatan 16 tidigare i år, säger Cecilia Fasth, vd Region Väst i Castellum.

torsdag, 07 september 2017 11:21

Tornstaden bygger åt Stena i Göteborg

alt

Tornstaden uppför Kallebäcks Torn – Stena Fastigheters första nyproduktionsprojekt i Göteborg.


I sydöstra delen av Göteborg bygger Tornstaden på uppdrag av Stena Fastigheter 168 nya lägenheter i såväl hyres- som bostadsrättsform. Projektet gäller Kallebäcks Torn och uppförs på totalentreprenad. Första inflyttning planeras till årsskiftet/våren 2018/2019.
    

Kallebäcks Torn består av två modernt strama huskroppar om 14 våningar vardera, som tillsammans kommer att utgöra ett nytt landmärke för området.
    

– Vi har haft ett tätt samarbete med Stena Fastigheter under hela processen från detaljplan till produktionen. Med gemensamma ansträngningar har vi tillsammans lyckats arbeta parallellt i de olika skedena utan att projektet har tappat fart eller ekonomiska förutsättningar. Detta utgör ett fint exempel på vår affärsidé; att i nära samverkan med våra kunder driva totalentreprenader från idéstadie till färdigt projekt, säger Erik Olofsson, vd för Tornstadens byggbolag.
    

– Kallebäcks Torn är, för Stena Fastigheter, ett historiskt projekt då det är vårt första nyproduktionsprojekt i Göteborg. Vi är väldigt nöjda med hur samarbetet tillsammans med Tornstaden fungerat hittills och känner oss trygga med att det kommer att bli ett projekt vi tillsammans kommer att vara stolta över, säger David Berkow, nyproduktionschef Stena Fastigheter Göteborg.

torsdag, 07 september 2017 11:17

CBRE anställer Rydh i Göteborg

alt

                                                                                                                  

CBRE har anställt Nils Rydh (bilden) som Senior Director inom Capital Markets. Detta för att förstärka bolagets position i Göteborg.
    

Nils Rydh har över 25 års erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast som vice vd från Alaska Fastigheter. Tidigare har han varit Senior Asset Manager på Wilfast respektive fastighetsansvarig på Pulsen. Nils Rydh börjar på CBRE i januari 2018.
    

– Att rekrytera ytterligare en senior person inom Capital Markets i Göteborg har varit en viktig målsättning för oss. Genom Nils får vi en person med affärstänk som verkligen kan fastigheter och fastighetsinvesteringar i grunden, Mikael Fastén, Head of Capital Markets på CBRE i Sverige.

onsdag, 06 september 2017 17:07

White tar samlat grepp om Korsvägen

alt
White ska föreslå hur ett framtida Korsvägen i Göteborg kan se ut.

 

White arktitekter har fått i uppdrag av Göteborgs stad att ta ett samlat grepp om Korsvägen i ett fördjupat gestaltningsprogram.

 

– Det är en stor utmaning att ge Korsvägen en ny skepnad. Vi känner oss både ödmjuka och taggade inför uppgiften. Det här är ett spännande uppdrag inte minst eftersom Korsvägen är en väldigt intensiv offentlig plats och av de stora ”entréerna” in till centrala Göteborg, säger Louise Didriksson, landskapsarkitekt och uppdragsledare på White.

 

Under hösten kommer teamet på White att utveckla ett program som svarar på principfrågorna om vad det är för slags plats – vilka värden som är viktiga för människorna som befinner sig där och vilka ramar som ska finnas för den framtida utformningen.

 

– För oss är det viktigt att visa på möjligheterna att skapa en sammanhållen, välkomnande plats som inte bara bygger på standardlösningar, säger Niels de Bruin, ansvarig landskapsarkitekt på White.