29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 19 september 2017 15:20

Catena satsar 82 Mkr vid Landvetter

alt
Johan Franzén, regionchef på Catena.

 

Catena har under året köpt cirka 44.000 kvm mark av Härryda kommun på Björröds industriområde nära Landvetter flygplats. På marken ska Catena bygga en logistikbyggnad åt Cramo om 3.400 kvm. Hyreskontraktet med Cramo är på tio år med en årshyra om cirka 6 Mkr. Fastigheten beräknas kunna tas i bruk under våren 2018.

 

Den nya anläggningen kommer innehålla lager för uthyrningsverksamhet av maskiner, utrustning och lokaler för flyttbara lokaler till byggindustrin samt verkstäder och kontor. Cirka 34.000 kvm av marken kommer hårdgöras som uppställningsplats för Cramos verksamhet.

 

– Investeringen ökar vår närvaro i det expansiva området kring Landvetter och skapar ett utökat samarbete med Cramo som är en bra och expansiv hyresgäst. Hos oss har Cramo mer än en logistikyta, bolaget har även en partner som aktivt medverkar i möjligheten att utveckla hela affären, säger Johan Franzén, regionchef på Catena.

tisdag, 19 september 2017 10:48

Swedbank hyr 16.500 kvm av Fabege i Sundbyberg

alt
Grand Central Sundbyberg, i fastigheten Orgeln 7, på Järnvägsgatan 12-20, omfattande 36.000 kvm, är nu fullt uthyrd.

alt
Entrén till Grand Central ligger nära pendeltåg, tunnelbana och fjärrtåg.

 

alt

Grand Centrals planlösning.

alt
Ett kontorslandskap.

 

alt

Ett stort atrium.

 

Swedbank samlokaliserar flera olika funktioner till Grand Central Sundbyberg, i fastigheten Orgeln 7, på Järnvägsgatan 12-20, Sturegatan 11-19, i centrala Sundbyberg. Det gröna hyresavtalet gäller cirka 16.500 kvm och omfattar 10 år. Inflyttning beräknas ske i slutet av 2018. I och med avtalet mellan Fabege och Swedbank är hela kontorsdelen av byggnaden, omfattande 36.000 kvm, fullt uthyrd. I november 2016 hyrde Fabege ut 17.000 kvm i Grand Central till Migrationsverket.

 

Grand Central Sundbyberg är ett nytt landmärke i Sundbyberg centrum. Den moderna utformningen med bland annat ny fasad, stora ljusgårdar, takterrass och öppna kontorslandskap, är framtaget av BAU Arkitekter.

 

I huset kommer entrén finnas tillgänglig till pendeltåg, tunnelbana och fjärrtåg, vilket ger både medarbetare och besökare en smidig access till utmärkta kommunikationsalternativ i alla riktningar. Grand Central Sundbyberg kommer tillsammans med Swedbanks befintliga lokaler, omfattande 45.000 kvm, på Landsvägen 40, utgöra bankens huvudkontor.

 

– Vi är glada över att vi har kunnat erbjuda Swedbank precis den lösning de önskar, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och chef för affärsutveckling på Fabege. Här får banken närhet till sin andra huvudkontorsbyggnad, ett svårslaget kollektivtrafikläge och fullt ut möjlighet att sätta sin prägel på ett modernt kontorshus som redan i grunden har en stark identitet. 

Han fortsätter:

– Vi ser fram emot att arbeta med Swedbank i många år framöver och att hälsa bankens medarbetare välkomna till Grand Central Sundbyberg.

 

Grand Central Sundbyberg kommer att uppfylla kraven för miljöklassningssystemet BREEAM-SE, nivå Very Good. Det innebär bland annat att det kommer finnas cykelparkering och omklädningsrum, laddstolpar för elbilar i huset samt sedumtak för att minska påverkan på stadens dagvattensystem.

tisdag, 19 september 2017 09:44

Diös utvecklar med Choice i Sundsvall

alt
Sundsvalls nya hotell uppförs vid Selångerån i ett attraktivt läge som är föremål för flera byggplaner och som håller på att bli en förlängning av Sundsvalls stadskärna.


Diös utvecklar centrala Sundsvall genom hotellprojektet Riverside, som ligger vid Selångersån och bidrar till en naturlig förlängning av centrum mot Norrmalm. Projektet sker i samarbete med Nordic Choice Hotels och arkitekterna Krook & Tjäder. Newsec har varit rådgivare till Diös i samband med överenskommelsen med hotellkedjan. Ytterligare aktörer som bidrar till utveckling av området kommer succesivt att fyllas på.
    

– Vi ser stora möjligheter med att vara med och utveckla centrala Sundsvall. Det är en del av vår strategiska inriktning kring stadsutveckling. Att göra detta tillsammans med en samarbetspartner som Nordic Choice Hotels är både spännande och en stor drivkraft till att kunna genomföra våra planer. Nu fortsätter vi utveckla Riverside tillsammans med Sundsvalls kommun, Nordic Choice Hotels och andra aktörer, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös Fastigheter.
    

Diös har ett markanvisningsavtal med Sundsvalls kommun gällande aktuell tomt med syfte att utveckla centrala Sundsvall. Diskussioner har pågått med Nordic Choice Hotels under en tid och ett hotellprojekt har varit utgångspunkt i planen från start. Nu har Diös och Nordic Choice Hotels skrivit ett intentionsavtal med tänkt byggstart vid årsskiftet 2018/2019.
    

– Det är glädjande att Diös och Nordic Choice Hotels tror på Sundsvall och vill satsa här. I takt med att Sundsvall växer och får fler invånare, växer även besöksnäringen i kommunen. För vår del har det varit viktigt att den förtätning som sker i centrala Sundsvall bidrar till att skapa mer liv och rörelse i centrum. Det hoppas vi att det här hotellet kan vara med och bidra till, säger Peder Björk, kommunstyrelsen ordförande i Sundsvall.

måndag, 18 september 2017 16:27

CBRE Global Investors laserar KVG

alt
Marius Schöner, landschef för CBRE Global Investors Germany.

 

CBRE Global Investors har lanserat ett eget tyskt fondbolag, CBRE Global Investors Kapitalverwaltungsgesellschaft (KVG). Därmed kan CBRE erbjuda sin expertis inom fondförvaltning med de möjligheter som de tyska reglerna för KVG medger.

 

Den nya fonden ska köpa kontors- och butiksfastigheter på sju marknader som bedöms kunna dra störst nytta av urbaniseringen. Målgruppen är tyska investerare och några kunder har redan säkrats.

 

– Vi kommer att köpa befintliga fastigheter och modernisera dessa genom revitalisering och/eller ompositionering. På så sätt kan vi skapa attraktiva avkastningar samtidigt som vi bygger en långsiktig kärnportfölj, säger Marius Schöner, landschef för CBRE Global Investors Germany.

måndag, 18 september 2017 16:23

Allmännyttan söker avtal med småhusbyggare

alt
Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

 

SABO startar ytterligare en upphandling av ramavtal åt de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen. Denna gång handlar det om småhus med planerad byggstart sommaren 2018.

 

– SABOs mål är att stimulera marknaden att ta fram nyckelfärdiga småhus som är utformade för hyresmarknaden och för långsiktig förvaltning. Vi har haft kontakt med såväl svenska småhustillverkare som utländska leverantörer och de har visat stort intresse för detta, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

 

SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har med sina tidigare ramupphandlingar kunnat pressa byggpriserna på flerbostadshus med cirka 25 procent. Nu breddas utbudet ytterligare eftersom medlemsföretagen har behov av att bygga upp till 1.300 nya lägenheter i par- eller radhus åren 2018-2019.

 

– Vi vet sedan tidigare att administrationen för projektering och upphandling av enskilda hus kan bli mycket dyra för våra medlemsföretag. Vårt ramavtal kommer därför göra stor ekonomisk nytta för allmännyttan – inte minst för de mindre bolagen som har mindre resurser, säger Jonas Högset.

 

Liksom tidigare ramupphandlingar kommer SABO även denna gång använda sig av konkurrenspräglad dialog. Småhusleverantörer kan anmäla sitt intresse för upphandlingen fram till den 17 oktober. Därefter kommer ett urval av leverantörer att göras och sedan sker ett antal enskilda dialoger mellan SABO och leverantörerna, innan ett slutligt förfrågningsunderlag tas fram. Det är endast de företag som deltagit i dialogen som under våren 2018 kommer kunna lämna in anbud.

måndag, 18 september 2017 11:52

Stendörren växer i Upplands-Bro

alt
Stedörren köper mark av Kilenkrysset och KF Fastigheter och planerar fler logistikinvesteringar i Upplands-Bro.

alt
Fredrik Brodin, vd för Stendörren.


Stendörren förvärvar ett markområde i direkt anslutning till Stockholm Väst Logistik i Upplands-Bro utanför Stockholm. Säljare är Bro Markutveckling AB som ägs till hälften vardera av Kilenkrysset och KF Fastigheter. Markområdet är cirka 530.000 kvm, varav cirka hälften är planlagt för industri och logistik. Stendörren kommer efter tillträdet den 1 november att ansöka om planbesked för industri och logistik för även den icke detaljplanelagda delen av fastigheten, vilket är i linje med den gällande översiktsplanen för området.
    

Köpet är ett bolagsförvärv och köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 65,4 Mkr, vilket baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 70 Mkr. Markområdet utgör en avstyckning från fastigheten Upplands Bro Nygård 2:6 som ägs av Bro Markutveckling AB.
    

– Våra kunder efterfrågar i allt högre grad de lösningar som ett större logistikcentrum kan erbjuda, varför vi nu är extra glada att nu kunna förstärka vår närvaro i området. Det kommer ge oss förbättrade möjlighet att utveckla nya och hållbara logistiklösningar för våra befintliga och kommande hyresgäster, säger Fredrik Brodin, vd Stendörren.
    

Stendörren äger sedan tidigare det angränsande området i Stockholm Väst Logistik. Det omfattar cirka 900.000 kvm planlagd mark i Nygårds industriområde. Möjlighet finns att bygga cirka 250.000 kvm nya lokaler inom befintlig detaljplan. I dag har Stendörrens största hyresgäst Coop sitt centrallager för kolonialvaror i området.
    

– I och med köpet kan Stendörren gå vidare med planerna att bygga ett modernt och miljövänligt logistikcenter norr om Stockholm. Läget med egen järnvägsanslutning till stambanan och den nya trafikplatsen Kockbacka, vilken ger omedelbar närhet till E18, innebär att vi kan erbjuda våra hyresgäster fantastiska förutsättningar att skapa hållbara och miljövänliga logistiklösningar, avslutar Fredrik Brodin.

måndag, 18 september 2017 09:54

NIRAS CRES växlar upp

alt
Fr v Emelie Holm, Albin Muhr, Olof Johansson, Oskar Lundqvist, Rickard Ekman och Kristin Haddad.


Ledningsgruppen för NIRAS Corporate Real Estate Services (CRES) förstärktes innan sommaren med Oskar Lundqvist och Olof Johansson som nya Team Managers för Stockholmsteamet. Samtidigt klev Rickard Ekman in i sin nya roll som Sales Manager, med ansvar att leda och samordna CRES säljarbete.
    

I samband medl detta har NIRAS genomfört flera nya rekryteringar; Albin Muhr och Erik Norrbom, båda direkt från avslutade fastighetsekonomistudier vid Karlstads Universitet, Kristin Haddad, som senast arbetat med kommersiella lokaler på HSB och Emelie Holm, som närmast har arbetat som lokalstrateg inom Sundbybergs Stad. Dessutom har Rasmus Petersson anslutit till NIRAS Göteborgskontor efter avslutade studier vid Chalmers.
    

– Det är väldigt roligt att få hälsa alla nya medarbetare välkomna till en spännande och utmanande verksamhet. Vi har en mycket positiv syn på framtiden inom affärsområdet med många nya uppdrag samtidigt som vi känner oss redo för att lägga i nästa växel för att nå nya kunder samt ytterligare några rekryteringar, säger Oskar Lundqvist, Olof Johansson och Rickard Ekman i ett gemensamt uttalande.

alt
Grön Bostads studentbostäder på KTH finns i två byggnader om 5 respektive 9 våningar.

 

alt

Flera av studentbostäderna har balkong.

 

alt

Bostads- och digitaliseringsminster Peter Eriksson (MP) i samtal med styrelseordföranden i Grön Bostad, Claes de Neergard.

 

alt

Till höger syns Marit Appelgren, vd för ByggVesta Förvaltning och till vänster syns Ann Frössén, konstnär inriktad på offentlig gestaltning för sjukhus, bostäder och kommersiella fastigheter.

 

alt

Claes de Neergard är styrelseordförande i Grön Bostad som fram till år 2019 kommer att växa till ett bestånd om cirka 3.700 hyresrätter.

 

alt

Anders Flodström, fd rektor på KTH.

 

alt

Det bjöds även på musikunderhållning under invigningen.

 

alt

Köket till en av de största studentlägenheterna, en trea omfattande 55 kvm.

alt
Sten Wetterblad, fd regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm, var tidigt med i planeringen av de nya studentbostäderna på KTH Campus.

 

 

Text: Thomas Mattsson

 

Foto: KjellÅke Nilsson

 

Under fredagen invigde Grön Bostad 103 studentbostäder på KTH, vackert belägna i två byggnader om 9 respektive 5 våningar vid Lantmäteriet på Drottning Kristinas väg i Nationalstadsparken. Alla lägenheterna är blockhyrda av KTH. ByggVesta vann i tuff konkurrens med andra byggaktörer en markpristävling år 2013, vilket resulterade i att Grön Bostad, ägt av AFA Försäkring och ByggVesta, kunde förvärva en tomträtt av Kungliga Djurgårdens Förvaltning (Djurgårdsförvaltningen i dagligt tal).

 

Byggnaderna i puts och tegel är ritade av arkitektkontoret Utopia och uppförda i en totalentreprenad av Mecon Bygg, ett byggföretag som ByggVesta har inlett långsiktigt samarbete med.

 

Under invigningen sa bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) att det under många år byggdes väldigt få studentbostäder. Nu har regeringen givit Akademiska Hus i uppdrag att bygga mer än 26.000 studentbostäder samtidigt, framhöll Eriksson, att det i år påbörjas 75.000 nya bostäder, vilket är det största byggandet sedan miljonprogrammets dagar.

 

Styrelseordförande i Grön Bostad är Claes de Neergard, före detta styrelseordförande i Tredje AP-fonden och ordförande för Nordiska Investeringsbanken, menade att Grön Bostad satsar stort på studentbostäder. Och nu kan studenterna njuta av grönt och skönt i nya lägenheter med hög miljöprofil i direkt anslutning till KTH.

 

Grön Bostad äger idag cirka 2.000 hyresrätter och genom samarbetet med ByggVesta är det många lägenheter under produktion. År 2019 kommer Grön Bostads bestånd omfatta cirka 3.700 hyresrätter till ett uppskattat värde om cirka 7,5 Mdr kr.

 

De 103 studentlägenheterna på KTH är fördelade på 39 ettor, 11 tvåor och 52 yteffektiva treor, upplåtna med avtal för en hyresgäst eller med så kallade kompiskontrakt för fler hyresgäster.

 

I en kommentar kan sägas att populärare studentboende än Grön Bostads vid Lantmäteriet på KTH är svårt att finna, i en vacker miljö i Nationalstadsparken där cirka 700 bostäder är under planering och uppförande.

fredag, 15 september 2017 19:01

Samhällsbyggnadshuset på Chalmers är invigt

alt
White har formgivit de nya lokalerna  i Samhällsbyggnadshuset på Chalmers.

 

Det omfattande ombyggnadsprojektet av Arkitekturhuset och Väg och Vatten 1-byggnaden till nya Samhällsbyggnadshuset på Chalmers campus Johanneberg i Göteborg är nu färdigställt och framtidens blivande arkitekter och ingenjörer kan mötas i fräscha och effektiva lokaler, designade av White arkitekter.

 

Totalt har Akademiska Hus på uppdrag av Chalmersfastigheter och Chalmers investerat cirka 360 Mkr i ombyggnadsprojektet. Samhällsbyggnadshuset har certifierats enligt Miljöbyggnad Silver, vilket var en stor teknisk utmaning beroende på byggnadernas ålder.

 

Sammanslagningen av de tidigare enskilda institutionerna arkitektur respektive bygg- och miljöteknik beslutades av Chalmers ledning 2016. Då hade omvandlingen av Helge Zimdals originalbyggnad från 1968 redan inletts, och arkitekterna fick nya förutsättningar för sitt fortsatta arbete. Än större fokus riktades mot att underlätta samspelet mellan institutionerna och stimulera till fysiska möten mellan lärare, forskare och studenter.

 

Arkitektarbetet har letts av Ulla Antonsson på White i Göteborg, som tidigare ansvarat för den prisbelönta tillbyggnaden av Konserthuset, omvandlingen av Landsarkivet och senast tillbyggnaden av Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Invigningen innebär även att en cirkel sluts för Ulla personligen. Redan 1973 kom hon till Chalmers som arkitektstudent. Sedan kom hon tillbaka som lärare för nya studenter. År 2002 utsågs hon till adjungerad professor i arkitektur – och nu har hon alltså varit ansvarig arkitekt för den stora ombyggnaden.

 

– Det är klart att det varit hedrande och speciellt att få rita om sin gamla arkitektskola. Alla som jobbat i projektet har en personlig relation till skolan. Det har varit en stor fördel, säger Ulla Antonsson som vid sin sida haft sin arkitektkollega Viktor Göthe, som kom in i projektet bara tre dagar efter sin examen från Chalmers.

fredag, 15 september 2017 18:55

Skellefteå säljer kulturhuset

alt
White arkitekter har ritat Skellefteås planerade kulturhus.

 

Byggstarten av det planerade kulturhuset i centrala Skellefteå skulle ha skett nu i höst, men kommer nu att försenas med minst ett halvår. Detta beroende på att det under de senaste månaderna har visat sig att det finns ett starkt intresse från privata intressenter som är beredda att investera i huset. Därmed väljer kommunen att bromsa upp processen för att fokusera på att sälja hela kulturhuset som ska innehålla stadsbibliotek, teater, museum, konsthall samt ett vidbyggt konferenshotell. Investeringen beräknas totalt till cirka 1 Mdr kr.

 

– Detta beslut är vi från politiskt håll helt eniga i, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

 

– En omedelbar åtgärd blir att gå ut med ett prospekt gällande operatör för hotellet. Det innebär alltså att vi öppnar för fler hotelloperatörer att visa intresse för kulturhuset och i slutändan skapa bästa möjliga förutsättningar inför en försäljning, oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

 

– Ett uppenbart skäl till investeringsintresset är också det gedigna projektarbete som gjorts sedan 2012 gällande hela kulturhuset inklusive verksamheter och innehåll i huset. Kulturhuset med hotell kommer att vara en viktig bas för hela Skellefteås utveckling och det är glädjande att det finns externa aktörer som delar vår uppfattning, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.