29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 20 september 2017 14:43

Eurostop blir mässcenter vid Arlanda

alt
Nu startar omvandlingen av f.d. Eurostop Arlanda till en modern internationell mötes- och mässanläggning. Den nya mässan Scandinavian Expo öppnar årsskiftet 2019/2020 och kommer bestå av nya mässhallar, konferenslokaler och hotell.

 

Sveriges största flygplats får en internationell mässa. Mässan går än så länge under benämningen Scandinavian Expo och kommer att ligga i Arlandastad. Det är hotellet f.d. Eurostop Arlanda, omfattande cirka 100.000 kvm, som byggs om till en modern mötesplats med mässhallar, konferensutrymmen och hotell.

 

Arlandastad Holding AB köpte Eurostop Arlanda tidigare i år av Unibail-Rodamco. Arlandastad Holding AB äger sedan tidigare stora markområden mellan flygplatsen och Arlandastad. Bolaget har fokus på att utveckla utbildnings- och möteskoncept för olika branscher, och satsningen på en stor och modern mässanläggning är en viktig pusselbit för att utveckla en attraktiv internationell mötesplats i området.

 

Hotellkapaciteten kommer att dubbleras till 900 hotellrum genom tillbyggnad av ytterligare ett hotelltorn i f.d. Eurostop samt utbyggnad av ett befintligt hotell i området. Just nu pågår upphandling av framtida mässoperatör som beräknas vara klar vid årsskiftet.

 

Arlandastad Holding har sedan tidigare en mötesplattform för fordonsindustrin, Drivelab, som består av utbildnings- och eventlokaler, hotell samt två testanläggningar i området kring Arlandastad. Hit kommer personbilsföretagens medarbetare för att utbildas på nya bilmodeller och drygt 100.000 utbildningsdagar hålls här årligen. I oktober komlpetteras Drivelab med ytterligare en utbildnings- och utställningsdel för stora fordon, Drivelab BIG.

 

Utöver dessa planerar Arlandastad Holding för utveckling av fler nya mötes- och utbildningskoncept. Exempelvis ska ett utbildningskoncept inom boende- och byggbranschen knytas ihop med den befintliga bostadsutställningen Nybygget. Dessutom har ett utbildnings- och forskningskoncept inom hälsa och idrott har påbörjats, där Svenska Fotbollsförbundet och Arlandastad Holding har inlett en förstudie för att undersöka möjligheterna för en nationell utvecklings-, tränings- och utbildningsanläggning vid Arlandastad.
 

Arlandastad Holding har även ett viktigt samarbete med Sigtuna kommun och Swedavia AB genom det samägda bolaget Airport City Stockholm AB. Visionen är att tillsammans utveckla Sveriges första flygplatsstad och dubblera antalet arbetstillfällen till 50.000 år 2030.

onsdag, 20 september 2017 14:25

Castellum vårdar kultur i Slakthusområdet

alt
Ett vacker trappa i Castellums fastighet Charkuteristen 5, på Hallvägen 21-23 i Slakthusområdet. Fastigheten, som är blåklassad, ritades av Ralph Erskine och uppfördes år 1955.

 

Slakthusområdet på söder i Stockholm genomgår en stor förvandling från verksamhetsområde till att bli en mer levande stadsdel med bland annat arbetsplatser, bostäder, handel och service. I området äger och förvaltar Castellum flera fastigheter, däribland Charkuteristen 5.

 

Byggnaden ritades av den välrenommerade arkitekten Ralph Erskine under 1950-talet och är blåklassad av Stockholms stad. Klassningen innebär att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhistorisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilden eller som förvanskar kulturhistoriska värden.

 

– Utifrån den höga klassningen har vi tagit tillvara på fastighetens särprägel och tagit fram riktigt häftiga rålokaler, som vi nu hyr ut tillfälligt, säger Johan Einarsson, projektchef Region Stockholm-Norr i Castellum.

I lokalerna, som omfattar 1.300 kvm, kommer tre hyresgäster att driva konstnärsateljéer och arkitekturkontor. Förhandlingar har pågått under en tid och det sista avtalet skrevs i början av september. De inflyttande hyresgästerna är: Ateljéföreningen Söderhallen, OKK+ (Office Karolina Keyzer AB) och Tovatt Architects & Planners AB.

 

Tack vare ett gott samarbete med kulturförvaltningen och deras nyinrättade funktion med en kulturlots har både tidigare kulturutställningar funnits i lokalen och nu även en konstnärsförening.

Stockholms stad har vid flertalet tillfällen uttalat ambitionen att integrera kultur, både i ny och befintlig bebyggelse i den nya stadsdelen.

 

– Castellum välkomnar den spännande utvecklingen av Slakthusområdet. Vi ser kulturen som en viktig del i områden där vi vill skapa framtidens arbetsplatser. Vi är därför glada att redan nu bidra med detta i kvarteret, säger Anders Nilsson, vd Region Stockholm-Norr i Castellum.

alt
Flygplatshotellet Scandic Copenhagen Airport uppförs i området Scanport nära Köpenhamns flygplats och Öresundsbron. Hotellet får 357 rum, de flesta med sjöutsikt.


Skanska investerar cirka 730 Mkr (566 MDKR), i ett nytt hotellprojekt i Köpenhamn. Hotellet kommer att hyras på ett 20-årigt avtal av Scandic.
    

Projektet – Scandic Copenhagen Airport – ligger i det framväxande området Scanport nära Köpenhamns flygplats och Öresundsbron. Det omfattar 25.500 kvm, varav 18.700 kvm hotell- och konferenslokaler samt 6.800 kvm källare och parkeringsgarage. Flygplatshotellet ligger mellan två hamnar, vilket ger utsikt från de flesta av byggnadens 357 rum.
    

Genomförandet av projektet kommer att ske i samarbete med entreprenören KPC København A/S. Byggnationen påbörjas i januari nästa år och färdigställandet är planerat till september 2020.
    

Scanport-området kommer att utvecklas rejält de kommande åren och flera bolag har redan aviserat att de kommer flytta sina huvudkontor dit från 2018.
    

– Med Scandic Copenhagen Airport stärker och diversifierar vi erbjudandet i Köpenhamn ytterligare. Hotellet kommer att ligga på bästa möjliga plats – endast tio meter från vattnet med en inbjudande entré. Läget och hotellets utformning är anpassat för såväl flygresenärer som affärs- och fritidskunder, säger Jens Mathiesen, Managing Director Scandic Danmark.

alt

                                                                                                                                       
Cushman & Wakefield har anställt Henrik Lettesjö (bilden t v) och Fredrik Rost (t h) som ytterligare förstärkning till affärsområdet Valuation & Advisory. 
    

Henrik Lettesjö anställs till en roll som Associate Director. Han kommer närmast från Catena, där han sedan 2014 haft en ledande position och ansvarat för analysverksamheten. Dessförinnan hade han motsvarande roll inom Klövern under närmare tio år. Henrik Lettesjös erfarenhet inom framförallt industri- och logistikfastigheter kommer att ytterligare stärka Cushman & Wakefields erbjudande inom detta segment. Lettesjö kommer att vara baserad på både Stockholms- och Norrköpingskontoret.
    

I somras anställdes Fredrik Rost som värderare till Stockholmskontoret till att börja med, men framöver ska han arbeta på Cushman & Wakefields kontor i Malmö. Han kommer närmast från Lunds Tekniska Högskola, där han läst på Lantmäterilinjen.
    

– Vår målsättning är hög; att leverera de bäst underbyggda värderingarna i branschen. För att klara detta har vi ett starkt team som vi nu ytterligare förstärker med Henrik och Fredrik. De kommer att bidra med både erfarenhet och marknadskännedom även till våra lokalkontor. Samtidigt är det tillfredställande att konstatera att marknaden uppskattar vårt arbete när vi i år för 13:e året i rad har vunnit Euromoney Real Estate Awards som bästa värderingsföretag, både i Sverige och i Norden, säger Sven Erik Hugosson, Head of Valuation & Advisory i Sverige.

onsdag, 20 september 2017 10:37

ByggVesta dubblar på Campus Flemingsberg

alt
Innergård i ByggVestas färdigställda första etapp på Campus Flemingsberg.

alt
Paul Lindquist, fastighets- och investeringslandstingsråd i Stockholms läns landsting, och Anna Maria Sjölin, projektledare på ByggVesta.

 

ByggVesta har tecknat avtal med Stiftelsen Clara inom Stockholm läns landsting om förvärv av mark på Campus Flemingsberg, för att bygga ytterligare cirka 400 student- och forskarlägenheter. Bygget ska ske i anslutning till den nya entrén till Campus Flemingsberg och Karolinska Huddinge. De planerade huskropparna ska rama in och skapa ett levande campusområde där studenter och forskare kan bo och umgås. De nya husen blir ett tillägg till de drygt 430 lägenheter som ByggVesta redan har på området, där de första inflyttningarna just nu pågår.

                     

– Jag är väldigt glad över att vi kan bidra till ett mer levande campus. Behovet av studentbostäder i Stockholmsregionen är stort och nu kommer fler studenter få möjlighet att bo på campusområdet. För att Stockholms län ska fortsätta att vara en av landets ledande kunskapsregioner måste vi få fler bostäder. Att vi kan bidra med detta genom markförsäljning till ByggVesta är väldigt positivt, säger Paul Lindquist, ordförande i Stiftelsen Clara och fastighets- och investeringslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

                     

Detaljplanearbetet för området ska påbörjas till våren och kommer att samordnas med övriga planer som Huddinge kommun driver inom Flemingsbergsområdet.

 

För att ytterligare bidra till den välkomnande känslan kommer ByggVesta skapa levande bottenvåningar i husen, som t ex gemensamma studierum och samvarorum som blir naturliga mötesplatser för studenter och forskare. Det är en del i arbetet för att få en trygg gatumiljö under dygnets alla timmar och i utvecklingen av ett trivsamt och stadsmässigt Campus Flemingsberg.

 

– Vi ser fram emot att få fortsätta utveckla studentboenden på Campus Flemingsberg. De nya kvarteren kommer bidra till att skapa en större ”oas” för studenter och forskare att vistas och umgås i, säger Anna Maria Sjölin, projektledare på ByggVesta.

                     

ByggVestas boendekoncept Live to Grow, som utmanar hur ett traditionellt studentboende ser ut, kommer att användas i området. Det innebär bland annat att man underlättar möten mellan hyresgästerna genom gemensamma ytor att umgås på och områdesansvariga som själva är studenter och bor på området.

tisdag, 19 september 2017 17:27

Jägre blir Amastens hållbarhetschef

alt

                                                                                                                      

Magnus Jägre (bilden) har rekryterats som hållbarhetschef till Amasten. Rollen är ny i bolaget och är en del i förnyelsearbetet på Amasten.

 

Magnus Jägre tillträder sin nya tjänst strax efter årsskiftet och kommer närmast från en tjänst som CIO hos Rikshem. Dessförinnan har han arbetat som global driftschef på H&Ms IT-avdelning.

 

– Jag vill att Amasten ska vara ett bolag som verkligen arbetar med hållbarhet på riktigt. Därför är jag väldigt glad över att ha rekryterat Magnus Jägre och jag är övertygad om att hans arbete kommer att bidra till att Amasten både blir mer hållbart och kostnadseffektivt som bolag, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

tisdag, 19 september 2017 15:36

Oljefondens värde är nu en biljon dollar

alt
Yngve Slynstad är CEO för en av världens största fonder, Statens pensjonsfond utland, populärt kallad Oljefonden.

 

Norges oljefond, världens största statsobligationsfond, toppar nu med 1.000 miljarder dollar i tillgångar för första gången i sin historia.

 

Oljefonden, som startade 1996, har nu ett värde om 7.811 miljarder NOK. I ett land med bara 5,2 miljoner människor har oljefonden, som startade 1996, varit en extraordinär framgång och den växer snabbare än vad den norska regeringen tänkt sig. Nu är Oljefonden en av världens största investerare och den äger i genomsnitt 1,3 procent av varje börsnoterat företag i världen, skriver Financial Times.

Fonden har vuxit i en sanslös takt, med tillgångar som har vuxit 13 gånger sedan år 2002.

I slutet av 2016 kom hälften av intäkterna från fondens tillgångar på avkastningen från sina investeringar och cirka 45 procent av intäkterna från olja och gas, medan 5 procent av intäkterna var från valutakursförändringar.

Oljefonden har genomgått betydande förändringar genom åren. Fonden började med att investera i obligationer, men alltmer har tillgångarna allokerats till aktier, som nu är cirka 65 procent av fondens totala värde.

Oljefonden gjorde sin första investering i fastigheter under år 2011 och den har nu byggt upp en portfölj med ett värde om 30 miljarder dollar, cirka 239 Mdr kr, främst i USA och Europa.

Fonden har sina största aktieinnehav i Apple och Facebook.

tisdag, 19 september 2017 15:34

Lena Rune, ny uthyrare på AMF Fastigheter

alt

                                                                                                                                 

Lena Rune (bilden) börjar som uthyrare inom retail på AMF Fastigheter. Hon har tidigare arbetat för Unibail-Rodamco, bland annat som Leasing Manager för Mall of Scandinavia och Täby centrum, centrumchef för Mall of Scandinavia samt som marknads- och kommunikationschef för Unibail-Rodamco Norden.

 

På AMF Fastigheter kommer Lena Rune att arbeta med utvecklingen av Mood-kvarteret som inkluderar Mood Stockholm och tre fastigheter som är belägna runt handelsplatsen.

tisdag, 19 september 2017 15:28

Wihlborgs bygger Prisma om 13.000 kvm

alt
Prisma, ritat av EGA (Erik Giudice Architects), blir ett landmärke i Helsingsborgs Oceanhamnen Waterfront Business District, som ska föra tankarna till diamanter, isberg och juveler.

 

Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District. Här bygger Wihlborgs den spektakulära kontorsfastigheten Prisma med 13.000 kvm kontorsytor. Projektering pågår just nu och byggstart planeras till första kvartalet 2018. De första hyresgästerna väntas kunna flytta in runt årsskiftet 2019/2020.

 

– Oceanhamnen är ett spännande tillskott i utvecklingen av Helsingborg. När vi utvecklat de nya kontorsytorna på Knutpunkten har vi sett att det finns ett intresse för moderna kontor på centralt och kommunikationsnära läge i Helsingborg, säger Jan-Erik Johansson, fastighetschef på Wihlborgs.

 

Oceanhamnen är första etappen av stadsutvecklingsprojektet H+ där en miljon kvm gammal hamn och industrimark ska utvecklas till en helt ny stadsdel. Stadsdelen får ett attraktivt och vattennära läge vid stadens inlopp, och kommer att förbindas med Helsingborgs centralstation Knutpunkten genom en ny gång- och cykelbro. 

tisdag, 19 september 2017 15:23

Skanska investerar 260 Mkr i Prag

alt
Utöver kontorsytor kommer Skanskas Praga Studios få ett rymligt atrium, tillgängligt för allmänheten.

 

Skanska investerar 260 Mkr, i kontorsprojektet Praga Studios i Prag, Tjeckien. Den sju våningar höga bygg-naden kommer att få en total uthyrningsbar yta på cirka 12.000 kvm.

 

Praga Studios ligger i Karlín, ett dynamiskt område under utveckling i Prag. Förutom ett modernt affärscenter kommer det att vara en plats för olika kulturella och sociala evenemang.

 

Praga Studios förväntas få LEED Platinum- och WELL-certifiering. LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) har fokus på energiförbrukning och hållbara materialval, medan WELL utgår helt från hur den byggda miljön påverkar oss människor.

 

Byggnationen har påbörjats och kontorshuset är planerat att vara färdigställt under det andra kvartalet 2019.