29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 28 september 2017 12:33

AP 4:s Grinbaum anhållen för insiderbrott

alt
Jakob Grinbaum misstänks för insiderbrott i Oscar Properties.

 

Grinbaum har gripits och anhållits efter ett tillslag som leddes av Ekobrottsmyndigheten, skriver Dagens industri. Jakob Grinbaum är bland annat ordförande i Oscar Properties, vice ordförande för SBAB och vice ordförande i Fjärde AP-fonden. Grinbaum är även ledamot i Jernhusen AB, ATS Finans Holding AB, ATS Finans AB, IK Sirius samt i Stiftelsen Östgötagården Uppsala. I Genesta är Jakob Grinbaum, senior advisor.

 

Orsaken till anhållan är att Jakob Grinbaum, 68, misstänks för finansmarknadsbrott. Brottsmisstankarna ska handla om aktieaffärer som han genomfört i mars. Han gjorde i mars i år ett flertal aktieaffärer i Oscar Properties som skedde den 9 och 10 mars då Grinbaum sålde 26.599 respektive 10.401 aktier. Den 15 mars i år köpte han lika många aktier, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

 

– Jag ska flytta de här aktierna från en depå till en annan, sade Jakob Grinbaum då till Nyhetsbyrån Direkt.

 

Grinbaum ska ha gripits i ett tillslag som Ekobrottsmyndigheten ledde tidigare i veckan. Dagens industri skriver att han sedan anhållits och suttit frihetsberövad fram tills i dag.

 

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, bekräftar att Grinbaum har anhållits.

– Jag känner till det, ja det gör jag. Det är den informationen jag också har fått, så jag utgår från att den är sann. Det så klart är extremt jobbiga nyheter för oss och det är väldigt jobbigt för Jakob också, säger Oscar Engelbert till DI.

 

I en kommentar kan sägas att om Grinbaum fälls för insiderbrott är det högst troligt att han får lämna sina styrelseposter i Oscar Properties, SBAB, Fjärde AP-fonden och i Jernhusen. TM

torsdag, 28 september 2017 11:41

HEBA renoverar i Årsta och Västertorp

alt
Lennart Karlsson, vd för HEBA Fastighets AB.


HEBA har kontrakterat Husab Byggnads AB att på totalentreprenad renovera 33 hyreslägenheter i Årsta. Samtidigt bygger bolaget om en lokal till en lägenhet. Projektet startar i november och färdigställs under 2018.
    

HEBA har även kontrakterat Morath & Ziethén Bygg AB att på totalentreprenad renovera 42 hyreslägenheter i Västertorp. I samband med detta omvandlas också lokaler. Totalt skapas 11 nya lägenheter. Projektet ska genomföras under 2018.
    

– Projekten är ett led i HEBA:s ROT-program som under 2017 har resulterat i 181 renoverade lägenheter och 8 nya lägenheter, där lokaler har byggts om till lägenheter. Med de entreprenadavtal som nu tecknas kommer 75 lägenheter renoveras och 12 nya lägenheter skapas under 2018, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.

torsdag, 28 september 2017 11:38

Profi förstärker med Modin och Tegnér

alt

                                                                                                                                      
Under det senaste året har Profi Fastigheters förvaltade lokalyta vuxit med drygt 150.000 kvm samtidigt som flera utvecklingsprojekt gått in i intensivare skeden. Nu förstärker bolaget fastighetsorganisationen med Klas Modin (bilden t v) och Lisa Tegnér (t h).
    

Klas Modin kommer närmast från Newsec Asset Management och har tillträtt tjänsten som fastighetsutvecklare med affärsområdesansvar för Bredden/InfraCity.

 

Lisa Tegnér har tillträtt rollen som biträdande förvaltare, hon har en kandidatexamen från KTH där hon läst Fastighet & Finans.
    

– Det är verkligen roligt att välkomna Lisa och Klas som på ett utmärkt sätt kompletterar vårt befintliga team. Vi är inne i ett oerhört spännande skede där vi vuxit kraftfullt samtidigt som vi driver många stora utvecklingsprojekt, säger Thomas Sipos, vd för Profi.

torsdag, 28 september 2017 11:36

Wallenstam startar fler byggen i Mölndal

alt
Wallenstam fortsätter att bygga i Stallbacken, Mölndal. Hittills har 188 lägenheter färdigställts i området.


Nu startar Wallenstam två projekt i Mölndal med sammantaget nästan 200 lägenheter, 109 lägenheter i Stallbacken och 90 modullägenheter i området Södra Porten öster om E20. Modullägenheterna är en del av ett tidigare tecknat avtal med Mölndals stad och omfattar ett tillfälligt bygglov på tio år. Dessa lägenheter ska vara inflyttningsklara redan i februari nästa år. Mölndals stad hyra 60 lägenheter som en tillfällig boendelösning för nyanlända, medan Wallenstam ska hyra ut de återstående 30 lägenheterna.
    

– Med dessa två nyproduktioner kommer vi tillföra ytterligare ett kvarter i populära Stallbacken och samtidigt bidra positivt till att lösa behovet av fler bostäder i kommunen på både kort och lång sikt, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam i Göteborg.
    

I och med byggstarten av de 109 lägenheterna i Stallbacken, som går under projektnamnet Nivå 5, har Wallenstam startat byggnation av 600 lägenheter i området. Samtliga fastigheter försörjs med grön vindkraftsel och alla hyresrätter har byggts i enlighet med Miljöbyggnad Silver. Arkitekt för Nivå 5 är Erséus arkitekter och entreprenör är Bergman och Höök. Inflyttning är beräknad till oktober 2019.

torsdag, 28 september 2017 11:33

Diös hyr ut till UDK i Umeå

alt
UDK flyttar in på Västra Norrlandsgatan 10 i Umeå.


Vid årsskiftet flyttar UDK, Umeå Datakonsulter, in i på Västra Norrlandsgatan 10 mitt i centrala Umeå. Nu utvecklar Diös lokalen för att fullt ut anpassas till UDK’s verksamhet med möjlighet till ytterligare expansion.
   

UDK grundades 1987 i Umeå och är en ledande aktör inom affärsstödjande IT-lösningar för alla typer av företag och organisationer. Företaget har idag cirka 35 medarbetare och kunderna finns över hela Norden. Den nya lokalen ligger i en av fastigheterna som Diös förvärvade från Castellum tidigare i år. UDK kommer att dela lokalerna med systerbolaget C4, som arbetar med en mjukvaruprodukt för produktinformationshantering.
    

– Det är riktigt glädjande att vi har kunnat hjälpa expansiva UDK med nya lokaler mitt i centrala Umeå. Det ligger helt i linje med vår strategi kring stadsutveckling. UDK startade här i Umeå och har verkligen utvecklats tillsammans med staden under de senaste trettio åren, säger Sara Bergh, uthyrare på Diös Umeå.

onsdag, 27 september 2017 16:33

Starkt intresse för Aspen Strand i Lerum

alt
Översiktsbilden från kvalitetsprogrammet för Aspen Strand i Lerum visar närheten till sjön Aspen och allmänna kommunikationer.

 

Wallenstam, HSB, Skanska och Lerums kommun kan nu visa de första visionsbilderna för det gemensamma bostadsprojektet Aspen Strand. Över 500 nya lägenheter är ett välkommet tillskott i en kommun som domineras av småhus. Om allt går som planerat påbörjas projektering och markarbete någon gång under nästa år med påbörjad inflyttning under 2020 och slutligt färdigställande 2025. I direkt anslutning till Aspen Strand ligger pendeltågstationen Aspedalen från vilken det tar 15 minuter till centrala Göteborg.

 

– Vi har redan väldigt många anmälda intressenter. Främst bland kommunens invånare men även från grannkommuner. Närheten till sjön Aspen, naturen och bra allmänna kommunikationer är naturligtvis lockande för många olika målgrupper på bostadsmarknaden, säger Annika Rohdin Reumert, marknadsansvarig för Wallenstam.

 

Ytterligare en indikation på det stora intresset är att den informationsträff som arrangeras 28 september blev fulltecknad på 48 timmar. Då kommer delar av kvalitetsprogrammet presenteras mer ingående tillsammans med de första visionsbilderna.

 

– Jag tycker visionsbilderna speglar bra vad vi alla vill uppnå. Aspen Strand ska bli en brygga mellan naturen och det urbana samhället. Vi kommer bland annat att satsa ny teknik och energieffektivisering och ta stor hänsyn till den gemensamma naturen och miljön. Dessutom blir sjön Aspen mer tillgänglig för alla invånare i kommunen i samband med att det nya bostadsområdet etableras, konstaterar Sophie Edenfeldt, projektutvecklare på Skanska.

alt

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen, är starkt kritisk mot Finansinspektionens förslag att skärpa amoteringsreglerna.

Skärpta amorteringskrav löser inte bostadsmarknadens strukturella problem. Det skriver Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen, Ulrika Blomqvist, vd Bostadsrätterna, David Johnsson, vd Trä- och Möbelföretagen, Mats Åkerlind tf vd Sveriges Byggindustrier och Günther Mårder, vd Företagarna.

 

Finansinspektionen vill se skärpta amorteringskrav. Hushåll som lånar mer än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna utöver nuvarande amorteringskrav, enligt förslaget som nyligen varit ute på remiss. Hushållen med störst skulder i förhållande till inkomst och bostadens värde tvingas alltså amortera minst tre procent.

 

Även om de tuffare villkoren endast gäller nytagna lån ser vi flera problem med FI:s förslag. FI bortser från att prisutvecklingen på bostäder är en logisk följd av bostadsbrist, eskalerande markpriser och låga räntenivåer. Det finns också en risk att bostadsköpare övergår till att ta dyra blancolån istället för bolån.

 

FI:s modell löser inte bostadsmarknadens strukturella problem. Konsekvensen blir snarare att hushållens marginaler krymper, vilket i sin tur leder till att den tillväxtgenererande konsumtionen dämpas. Skärpta amorteringskrav slår hårt mot både förstagångsköpare och redan etablerade på bostadsmarknaden. Vi har tagit fram några konkreta räkneexempel som visar hur rörlighet, ansvarstagande och företagande bestraffas av Finansinspektionen.

 

1. Pensionären och änkan Elsa flyttar till en lägenhet i Stockholm från en villa i Sundsvall för att komma närmare barn och barnbarn. Elsas årsinkomst är 240.000 kr. Det nya bolånet är 1,8 miljoner, lägenhetens marknadsvärde 4,3. Det ger en belåningsgrad på 42 procent och en skuldkvot på 7,5 gånger årsinkomsten. Elsa kommer att krävas på en utgift om 18.000 kr/år då hon tvingas amortera en procent.

 

2. Nyskilda föräldern Anders väljer att bo kvar i radhuset utanför Göteborg tills barnen har gått färdigt i skolan. Anders årsinkomst är 570.000 kr. Efter skilsmässan växer bolånet från 2,1 miljoner till 3,3. Radhuset har ett marknadsvärde på 4,3, vilket ger en skuldkvot på 5,8 gånger årsinkomsten och en belåningsgrad på 77 procent. Anders kommer att tvingas att amortera tre procent per år, vilket innebär en årlig utgift om 99.000 kr.

 

3. Företagaren Linda i Skåne investerar ett större belopp i sin affärsrörelse. Lindas årsinkomst är 600.000 kr. Med en villa vars marknadsvärde är fem miljoner ökar hon bolånet från 1,25 miljoner till 4,25. Det ger en belåningsgrad på 85 procent och en skuldkvot på 7,1 gånger årsinkomsten. Med en amorteringstakt på tre procent per år får Linda en utgift på 153.000 kr/år, utöver driftskostnaden.

 

Elsa, Anders och Linda är inga spekulanter som utnyttjar de låga räntorna och den akuta bostadsbristen. Tvärtom är det förändrade livssituationer och yrkesmässiga ambitioner som påverkar nivån på deras bolån. De bestraffas för den politiska oförmågan att lösa bostadsmarknadens strukturella problem.

 

För låt oss vara tydliga: Skärpta amorteringskrav gör varken att byggtakten kommer i fas med befolkningstillväxten, eller att rörligheten i befintligt bestånd förbättras.


alt
Mattias Johansson, chef för Newsecs svenska förvaltningsverksamhet, och Anders Kvist, CFO Kungsleden, är överens om att Newsec tar över den ekonomiska förvaltningen för 243 fastigheter ägda av Kungsleden, med en yta om 2,3 miljoner kvm.


Newsec har vunnit prestigeuppdraget att hantera Kungsledens ekonomiska förvaltning när fastighetsbolaget för första gången väljer att outsourca verksamheten. Det här är det andra stora uppdraget som Newsec vinner på kort tid och visar både på en generell trend på marknaden, och på Newsecs starka position inom just ekonomisk förvaltning.
    

I våras tog Newsec över hela Hemfosas hantering av löpande redovisning och rapportering, hyresadministration, leverantörsreskontra och löneadministration. Nu följer alltså Kungsleden samma exempel och tecknar ett avtal med Newsec som omfattar ekonomisk förvaltning för 176 bolag och 243 fastigheter med en uthyrningsbar yta om 2,3 miljoner kvm.
    

Kungsleden kommer, utöver outsourcing och fokusering av fastighetsförvaltningen, även att genomföra andra initiativ för att effektivisera och höja kvaliteten i bolagets administrativa processer. Sammantaget beräknas Kungsledens årliga personal- och administrationskostnader år 2019 kunna uppgå till runt 200 Mkr, att jämföra med nuvarande nivå om 235 Mkr (per rullande tolv månader).
    

Övergången av den ekonomiska administrationen till Newsec beräknas innebära engångskostnader om runt 10 Mkr, vilka i sin helhet kommer att belasta resultatet för tredje kvartalet 2017.
    

– Vi är nu i mål med omvandlingen och vårt fastighetsbestånd är koncentrerat till våra fyra prioriterade tillväxtmarknader: Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås. Som en del i det arbetet har vi också gjort en genomsyn av våra interna ekonomiprocesser för att säkerställa att dessa bedrivs med hög kvalitet och effektivitet. Detta har resulterat i att vi har valt att lägga ut den ekonomiska förvaltningen på Newsec, som vi ser som en långsiktig partner, säger Anders Kvist, vice vd och CFO, Kungsleden.
    

Samarbetet mellan Kungsleden och Newsec startar den 1 januari 2018 och kommer att omfatta en organisation om cirka 15 medarbetare med placering i Göteborg. Kundansvarig ekonomichef är Anna Willson.
    

– Vi har satsat på att bygga landets bästa kompetens inom ekonomisk förvaltning och börjar nu se bevis på att det mottas väl av marknaden. Vi märker att alltfler fastighetsägare ser fördelarna med att outsourca sin ekonomiska förvaltning till företag som har möjlighet att investera mer i ny teknik och arbetsgrupper med rätt kompetens, säger Mattias Johansson, chef för Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

alt
Malmöfastigheterna Nora 11 (överst) och Karin 13-14 (underst) är nu fullt uthyrda till offentligt finansierade hyresgäster. Fotograf: Felix Gerlach


Wihlborgs har tecknat tre nya kontrakt med Malmös stad om totalt 3.300 kvm, vilket innebär att fastigheterna Nora 11 och Karin 13-14 på Drottninggatan nu är fullt uthyrda.

   
Wihlborgs köpte de tre välkända fastigheterna på Drottninggatan i juli 2015 av Niam. I Nora 11 hade 14.000 kvm då totalrenoverats för Skatteverket. Under 2016 renoverades resterande ytor, totalt cirka 13.000 kvm, och därefter flyttade bland annat Malmö stads sociala resursförvaltning (numera arbetsmarknads- och socialförvaltningen) in. Nu har Malmö stad tecknat avtal om ytterligare cirka 900 kvm för ett nytt utbildningscenter och därmed är huset fullt uthyrt.
    

I september lämnade Länsstyrelsen fastigheten Karin 14 och efter renovering flyttar Malmö stads nya hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning in på 5.400 kvm. Utöver detta har Malmö stad nu också tecknat avtal för återstående kontorsytor om 1.850 kvm. Också denna fastighet är därmed fullt uthyrd.
    

Även Karin 13, där Polismyndigheten hyr större delen för bland annat passexpedition, är fullt uthyrd sedan Malmö stad tecknat avtal om 500 kvm kontor.

tisdag, 26 september 2017 17:49

FastPartner hyr ut 6.000 kvm i Gävle

alt
Hemsta företagspark är tidigare lokaler för Ericsson, vilka ligger vid E4, cirka 2 km söder om centrala Gävle.

 

FastPartner har tecknat ett 11-årigt hyreskontrakt med Turbo Extreme Sport Zone omfattande cirka 6.000 kvm i Hemsta företagspark i Gävle. Lokalerna kommer att anpassas för att inrymma Turbos koncept i form av en idrotts- och aktivitetsarena med en sport- & träningsanläggning för ungdomar, en skatepark och en hall för extremsport.

 

I och med detta kontrakt, som börjar löpa den 1 februari nästa år, är drygt 24.000 kvm uthyrt i Hemsta företagspark, som består av fastigheten Hemsta 11:11/15:7. Bland övriga hyresgäster kan nämnas Gavlegårdarna, Inresol och Må Bättre. Hemsta företagspark rymmer dessutom FastParnters regionkontor samt ett företagshotell. År 2014 då Ericssons hyreskontrakt löpte ut, fastställdes en långsiktig uthyrningsplan som nu med accelererande efterfrågan ger goda resultat.

 

– Det känns väldigt bra och spännande att ha blivit hyresvärd åt Turbo Extreme Sport Adventure. Vi är helt övertygade om att detta tillsammans med övriga etableringar i fastigheteten är fortsättningen på en ny fas i fastighetens historia. Uthyrningen är en del av vår satsning på att utveckla vårt fastighetsbestånd i Gävle, där vi nu bland annat har anställt en ny uthyrare i Terese Bergqvist, säger Fredrik Thorgren, regionchef på FastPartner.