15 maj 2024

Redaktionen

måndag, 02 oktober 2017 12:23

Rode, ny affärsutvecklare på Ebab

alt

                                                                                                                            
Ebab har förstärkt sin rådgivning inom projekt- och fastighetsutveckling genom att anställa Pontus Rode (bilden), som närmast kommer Heimstaden där han bland annat har arbetat som transaktionsansvarig.
    

– Med den kompetens Pontus Rode tillför bolaget kan vi erbjuda fler tjänster. Han har bred kompetens inom strategisk rådgivning och affärsupplägg kring förvärv och omstrukturering av enskilda fastigheter eller hela portföljer. Vi ser detta som ett starkt komplement till vår kompetens inom hållbar stads- och fastighetsutveckling, säger Lennart Berg, vd Ebab Fastighetsutveckling.

måndag, 02 oktober 2017 12:15

LEED guld till Vanda Energis nya kontor

alt
Nordisk Renting har finansierat Vanda Energis nya miljöcertifierade huvudkontor.


Vanda Energis nybyggda huvudkontor – finansierat av Nordisk Renting och uppfört av byggbolaget Fira – har blivit tilldelat LEEDs miljöcertifikat på guldnivå. Byggnaden, som omfattar 5.500 kvm, färdigställdes i juni och är beläget nära Dickursby i Vanda med utmärkta förbindelser till de största lands- och järnvägarna i huvudstadsregionen.
  

 För att uppmuntra till användning av alternativa och miljövänliga transportmedel har kontoret även cykelparkering och laddningspunkter för elfordon.  Vidare har solpaneler integrerats i fasaden, vilket resulterat i en speciell exteriör samtidigt som de bidrar till att täcka byggnadens energibehov.

 

Investeringarna i kontorsfastigheten uppgår till totalt 15,3 MEUR (cirka 147 Mkr).
    

– Att få förtroendet att vara en långsiktig partner till Vanda Energi och samtidigt bidra till ett ökat hållbarhetsfokus genom LEED Gold certifieringen är något som vi är mycket stolta över. Vanda Energi vidareutvecklar sin verksamhet utan att binda kapital, men bibehåller kontrollen över både den operativa verksamheten och ägandet av en strategiskt viktig fastighet – en långsiktig och hållbar lösning för samtliga parter, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.
    

Vanda Energi är ett av Finlands största stadsenergibolag och producerar, distribuerar och säljer elektricitet och fjärrvärme. Till industrin erbjuds dessutom naturgas. Företaget samägs av Vanda stad (60 procent) och Helsingfors stad (40 procent).

måndag, 02 oktober 2017 12:11

Regio köper i Örebro

alt
Eric Bergström.


Fastighets AB Regio, som ägs av Tredje AP-fonden och förvaltas av Brunswick Real Estate, har köpt nio fastigheter i handelsområdet Boglundsängen norr om centrala Örebro. Portföljen omfattar cirka 12.000 kvm handel samt byggrätter om närmare 30.000 kvm. Säljare är det lokala bolaget Boglundsängen, som ägs av Johan Willerman.
    

Boglundsängen har ett attraktivt läge i direktanslutning till E18/E20 och har under de senaste åren genomgått en kraftig utbyggnad. Området har goda förutsättningar för att utvecklas till ett regionalt handelsområde. I samband med förvärvet inleder Regio även ett samarbete med W Invest Fastigheter både genom fortsatt utveckling av handelsområdet där W Invest kvartstår som delägare och som möjlig samarbetspart i andra investeringar.

 

P&E Fastighetspartner har uppdraget att hantera fastighetsförvaltning och utveckling i enlighet med Regios etablerade förvaltningsmodell, den s.k. LAMP-modellen (Local Asset Management Partner).
    

– Genom den förvärvade portföljen i Örebro träder Regio in på en ny och strategiskt viktig marknad som passar väl in i vårt övriga bestånd. Vi ser fram emot att få driva denna utveckling tillsammans med vår nya lokala part W Invest Fastigheter och vår etablerade samarbetspart P&E Fastighetspartner, säger Eric Bergström, vd Fastighets AB Regio.

fredag, 29 september 2017 17:38

Fabege bygger 900 bostäder i Haga Norra

alt
Det nya Aktivitetstorget i Haga Norra, en ny stadsdel med totalt 900 nya bostäder.

 

alt

Den nya Winbladsparken i Haga Norra.

 

Det nya avtalet med Bilia innebär att Fabege nu kan påbörja utvecklingen av stadsdelen Haga Norra med 900 lägenheter och 70.000 kvm kommersiella ytor som redan planlagts. Bilia, som har befunnit sig i området sedan 1968 blir kvar, men nu med en helt ny och modern fullserviceanläggning.

 

– Vi är mycket glada över den lösning vi har hittat tillsammans med Bilia där företaget blir kvar i ett läge som blivit alltmer attraktivt med åren tack vare närheten till både Arenastaden, Hagaparken och den utbyggda kollektivtrafiken vid Solna station, samtidigt som de nu hamnar i en helt ny och levande stadsdel med både boende och företagande, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd på Fabege.

 

Den planerade utvecklingen av Haga Norra är ambitiös och innehåller bland annat sex bostadskvarter och två kontorsbyggnader med ett rikt serviceutbud i bottenvåningarna. Fabege har inte för avsikt att utveckla bostäderna själva utan kommer att söka bostadsexploatörer som även vill vara med och utveckla stadsrummet till en attraktiv stadsdel.

 

Det gröna hyresavtalet med Bilia är på 20 år och har en årshyra på 57 Mkr. Fabeges investering beräknas uppgår till cirka 1,1 Mdkr, inklusive ett evakuerings- och investeringsbidrag till Bilia.

 

Det nya kontoret och anläggningen beräknas stå klar 2020 och innebär att Bilia lämnar sitt kontor hos Fabege på Dalvägen i Arenastaden. Den totala nettouthyrningseffekten för Fabege uppgår till 30 Mkr.

 

Då byggrätterna nu frigörs för försäljning och exploatering kommer Fabege att värdera byggrätterna på fastigheten. Den sammantagna effekten uppgår i dagsläget till cirka 700 Mkr och kommer att redovisas som en orealiserad värdeförändring i tredje kvartalet.

fredag, 29 september 2017 17:35

Granen köper Mellby Center

alt
Mellby Center byggdes 1978 och köptes 2003 av Eurocommercial, som byggde ut och renoverade anläggningen 2011.

 

Under våren tecknade Eurocommercial Properties avtal om att sälja Mellby Center i Laholm för 185 Mkr. Nu är det klart vem som är köparen och det är Granen Fastighetsutveckling. Catella var rådgivare i affären.

 

Mellby Center omfattar en uthyrbar yta om cirka 11.500 kvm och har ICA Maxi som ankarhyresgäst tillsammans med bland andra Apotek Hjärtat, Kappahl, Lindex och Dressman. Handelsplatsen har närmare en miljon besökare per år och betydande utvecklingsmöjligheter.

 

– Förvärvet kompletterar vårt handelsbestånd med dagligvaruhandel på ett utmärkt sätt och vi ser fram emot att fortsätta utveckla Mellby Center genom att ta tillvara både dess utbyggnadsmöjligheter och möjligheter till hållbarhetsinvesteringar, säger Peter Zonabend, vd för Granen Fastighetsutveckling.

fredag, 29 september 2017 17:32

Magnolia säljer 460 lägenheter i Nynäshamn

alt
En del av projekt Fyren i Nynäshamn kommer att uppgå till 19 våningar. Bostäderna får ett havsnära läge och flera av dem får vidsträckt utsikt över skärgården. Bild: Schweiller Svensson Arkitektkontor

 

Magnolia Bostad säljer projekten Fyren etapp 1 och Fyren etapp 2 i Nynäshamn i två separata affärer. Försäljningen avser fastigheten Telegrafen 16 och sammanlagt bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 950 Mkr.

 

Köpare av Fyren etapp 1, om cirka 220 bostäder, är Viva Bostad Nynäshamn AB, medan av Fyren etapp 2, om cirka 240 bostäder samt en förskolelokal, förvärvas av SEBs bostadsfond Domestica IV. Båda försäljningarna är villkorade av köparens finansiering.

 

Fastigheten Telegrafen 16 har ett attraktivt bostadsläge vid infarten till centrala Nynäshamn med direkt närhet till service, handel och gångavstånd till Nynäshamns pendeltågstation. Bostadshusen har formgivits av Schweiller Svensson Arkitektkontor och de kommer att utgöra ett landmärke i Nynäshamn. Consto AB är entreprenör.  

 

Magnolia Bostad kommer att utveckla och driva projekten hela vägen fram till dess att bostäderna är klara för inflyttning. Byggstart av hela projektet planeras till årsskiftet 2017/2018 och inflyttning beräknas ske 2020.

 

Andreas Rutili, som ingår i Magnolia Bostads styrelse, har ett indirekt ägarintresse i Viva Bostad Nynäshamn AB, men inte bestämmande inflytande. Han har inte deltagit i styrelsens hantering av affären. Försäljningen har föregåtts av sedvanlig försäljningsprocess och styrelsen har därtill inhämtat externa värderingsutlåtanden för att säkerställa att affären sker till marknadsmässiga villkor.

alt
Daniel Herrmann, chef för fondförvaltning inom detaljhandel på Patrizia.

 

AP3 och Prudential, med bolaget PGIM Real Estate, har off-market sålt 85 tyska handelsfastigheter till Patrizia Immobilien AG. Med en köpeskilling om cirka 400 MEUR, cirka 3,18 Mdr kr, är transaktionen en av de största under senare år inom segmentet detaljhandel. Den diversifierade portföljen, med fastigheter främst i södra och västra Tyskland, omfattar cirka 236.000 kvm. Stora hyresgäster är många kända tyska kedjor, såsom REWE, EDEKA, Lidl och Aldi.

 

– Vi är glada över att kunna ta över denna lovande portfölj i en transaktion off-market. Portföljen har redan god kvalitet, men vi har fortfarande många optimerings- och värdehöjande potentialer, som vi nu ska genomföra konsekvent, säger Daniel Herrmann, chef för fondförvaltning inom detaljhandel på Patrizia.

Köpet gäller ett enskilt mandat för ett stort tyskt försäkringsbolag, som nu har utökat sin detaljhandelsportfölj tillsammans med Patrizia. Säljaren är ett joint venture mellan Tredje AP-fonden och PGIM Real Estate. PGIM Real Estate är ett fastighetsdotterbolag till PGIM Inc., i den amerikanska finans- och försäkringsgruppen Prudential Financial, Inc. Patrizia tillträder portföljen före årets slut.

De 85 fastigheterna är främst handelscentrum och stormarknader. De viktade återstående hyresavtalen för portföljen är cirka sex år. Regionalt fokus på fastighetsbeståndet är Bayern, Hesse och Rheinland-Pfalz.

 

Patrizia Immobilien AG förvaltar i Europa nu mer än 500 fastigheter med ett värde om knappt 4,0 miljarder euro, varav mer än hälften av detta värde finns inom detaljhandeln. Patrizia är nu den största hyresvärden för detaljhandel i Tyskland.

fredag, 29 september 2017 11:29

Heyman blir CFO på Aspelin Ramm

alt

                                                                                                                                        
Aspelin Ramm Fastigheter anställer Camilla Heyman (bilden) på den nyinrättade tjänsten som CFO. Hon tillträder tjänsten den 6 november och kommer närmast från samma befattning på Serneke Group och har tidigare arbetat på Platzer Fastigheter och Peab och som revisor på PwC.
    

– Camilla Heyman har en gedigen erfarenhet från expansiva företag inom fastighets- och byggbranschen. Hennes kompetens och erfarenhet blir ett stort stöd i våra fastighetsutvecklingsprojekt, inledningsvis i Sisjön och i den nya stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal, säger Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm Fastigheter.

fredag, 29 september 2017 11:24

Heimstaden säljer kommersiellt i Uppsala

alt
Hotelloperatören Winn köper fastigheten Fålhagen 11:4 av Heimstaden.


I Heimstadens förvärv av Ståhls Fastigheter AB (fd Kretia) i juni i år ingick, utöver bostadsfastigheter i Uppsala och Norrköping, sex kommersiella fastigheter i Uppsala. Nu har Heimstaden sålt två av dessa.


Fastigheten Fålhagen 11:4, en hotellfastighet med Park Inn by Radisson som hyresgäst, har i en bolagsaffär förvärvats av hotelloperatören Winn Hotel Group. Det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 132 Mkr, motsvarande knappt 33.000 kr/kvm.

 

Fastigheten Dragarbrunn 20:1, en kombinerad kontors- och bostadsfastighet, på Kungsgatan 47/Vaksalagatan 14, förvärvas av Wallenstam, som är en av hyresgästerna i fastigheten. Tillträde beräknas ske efter årsskiftet, när pågående ombyggnadsentreprenad är färdigställd samt när avstyckning av bostadsfastighet skett.

 

Bostadsfastigheten kommer att kvarstanna i Heimstaden. Förvärvet görs genom aktiebolag och det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 149 Mkr, motsvarande 47.000 kr/kvm.
    

Heimstaden har dessutom gett Pangea Property Partners i uppdrag att avyttra de kvarstående kommersiella fastigheterna, Årsta 76:2 i Fyrisborg om knappt 26.000 kvm samt de centrala profilfastigheterna Kungsängen 40:1 (Tullhuset), Kungsängen 6:10 samt Fjärdingen 28:6.
    

– Heimstaden fortsätter sitt fokus på att vara ett utpräglat bostadsbolag. Avyttringen av dessa kommersiella fastigheter är därmed helt naturlig och logisk som gläder mig extra i just detta fall är att vi kunnat tillmötesgå våra hyresgäster, dvs hotelloperatören Winn Hotel Group samt Wallenstams starka önskemål om att få förvärva de fastigheter de bedriver verksamhet i, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

torsdag, 28 september 2017 17:28

Forsberg, ny tf vd för Locum

alt

                                                                                                                           

Den 1 oktober tillträder Gunnel Forsberg som tillförordnad vd för Locum AB. Hon har en bakgrund som ekonomidirektör för Stockholms läns landsting och är för närvarande tillförordnad ekonomidirektör för hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Forsberg kommer ansvara för Locums fortsatta utveckling tills rekryteringen av ordinarie vd är klar.

 

– Jag är mycket glad över förtroendet att leda Locum som är inne i en spännande fas. Locum arbetar med systematisk förvaltning samtidigt som vi genomför en av de största satsningarna någonsin inom hälso- och sjukvården med omfattande byggprojekt på sjukhusen i länet, säger Gunnel Forsberg.

 

I våras rekryterades Locums vd Patrik Emauelsson till tjänsten som ny vd för HEBA Fastighets AB efter Lennart Karlsson. Han tillträder denna tjänst på måndag den 2 oktober.