27 april 2024

Redaktionen

torsdag, 27 oktober 2016 11:01

Vitartes byggstartar i Hagastaden

alt

Vitartes projekt i Hagastaden består av två fastigheter; Patienten och Princeton. Sedan tidigare har Vitartes, som är Hemsös och SveaNors gemensamt ägda projektutvecklingsbolag, fått hyresavtalet för nya S:t Eriks Ögonsjukhus och konceptet Eye Center of Excellence, vilket kommer inrymmas i Patienten. Inflyttning beräknas för Patienten till i slutet av 2019 eller början av 2020 och för Princeton till hösten 2020.


I Hagastaden, Stockholm, inleds nu byggnationen av Vitartes projekt Scandinavian Life Science, bestående av två fastigheter för vård, forskning, utbildning och näringsliv. En stor del av detta är utvecklandet av ett Eye Center of Excellence där S:t Eriks Ögonsjukhus etablerar sig tillsammans med akademi och näringsliv för att skapa världsledande ögonsjukvård.
    

Under onsdagen firades starten av byggnationen med tal och en ceremoniell sprängning. Medverkade på scen gjorde Paul Lindquist, fastighets- och investeringslandstingsråd Stockholms läns landsting, Inger Andersson, styrelseordförande S:t Eriks Ögonsjukhus, Anders Boman, vd S:t Eriks Ögonsjukhus samt Steinar Stokke, vd Vitartes, som är Hemsös och SveaNorss gemensamt ägda projektutvecklingsbolag.
    

Scandinavian Life Science uppförs i det framväxande life science-klustret i Hagastaden, mindre än 200 meter från huvudentrén till Nya Karolinska Solna. Kärnan i projektets koncept är miljöer där sjukvård, forskning, utbildning och näringsliv integreras och samverkar.
    

– Idén för Scandinavian Life Science är utveckling av ett projekt som ger hög grad av integration och som skapar synergier och mervärden för alla inblandade. Vi eftersträvar en produktiv mix av hyresgäster där alla har en ambition att dela kunskap och erfarenheter och samverka, säger Steinar Stokke.

torsdag, 27 oktober 2016 10:58

SBB köper av Gimmel och får nya storägare

alt

Erik Paulsson och Sven-Olof Johansson blir ägare i Samhällsbyggnadsbolaget (SBB).


Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) har tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva hela Gimmel fastigheters bestånd i Sundsvall och bli delägare i bolagets övriga bestånd i Bollnäs och Söderhamn. Genom förvärvet går också Erik Paulsson och Sven-Olof Johansson in som storägare i SBB. Dessutom ökar Lennart Schuss sin ägarandel i SBB. Erik Paulsson och Sven-Olof Johansson deltar dessutom i en nyemission av stamaktier B.
    

– Samhällsbyggnadsbolaget har en bred ägarkrets med fastighetskunniga aktörer. Vi är glada att kunna välkomna Erik Paulsson och Sven-Olof Johansson som delägare i SBB. Jag ser fram emot att tillsammans med dem och våra övriga aktieägare bygga Nordens bästa, långsiktiga aktör inom bostäder och samhällsfastigheter, säger Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggandsbolaget.

 

Affären mellan SBB och Gimmel Fastigheter kommer att behandlas på SBB extra bolagsstämma på grund av att Lennart Schuss är styrelseordförande i båda bolagen.

 

Gimmel Fastigheter, som ägs till lika delar av Erik Paulsson, Sven-Olof Johansson, Kvalitena AB, Peder Johnson och Lennart Schuss, är en av de största hyresvärdarna i Sundsvall med cirka 800 lägenheter, något som ger SBB en bra bas för fortsatta förvärv i regionen.

onsdag, 26 oktober 2016 18:14

Miljardvinst för urstarka JM

alt

Johan Skoglund, vd för JM.

 

För årets tre första kvartal redovisar en JM en vinst om 1.299 Mkr (1.033) och en vinst efter skatt om 1.002 Mkr (775).

 

Fundamenta är starka för JM som verkar på områden med stor befolkningsökning med en produktion vars försäljning är befriad från de nya amorteringsreglerna under fem år, samtidigt som Sverige nära nog leder ligan för ultralätta boräntor, tillsammans med Japan och Schweiz.

 

Aktien i JM steg under rapportdagen under stor omsättning med nära 6 procent till högst betalda kurser om 259,70 kr. Se vår kurslista.

 

Omsättningen steg för niomånadersperioden till 11.456 Mkr (10.489) med en genomsnittlig rörelsemarginal som ökade till 12,3 procent (10,9). Vinsten efter skatt ökade starkt till 1.002 Mkr (775).

 

De främsta orsakerna till vinstökningen är först och främst den starka marknaden i Stockholm med en rörelsemarginal om 17,7 procent (17,00). Men även att antalet produktionsstarten steg till 2.830 (2.665) samtidigt som antalet sålda lägenheter under perioden steg till 2.918 (2.831), samtidigt som olönsamma utländska marknader som Danmark och Belgien har avvecklats samtidigt som den svagare marknaden i Finland är fortsatt liten.

 

Sett till intäktssidan var Stockholm klart ledande med 5.144 Mkr (4.642), följt av Riks med 2.823 (2.259) och Norge 2.241 Mkr (1.903) följt av den mindre marknaden i Finland  vars intäkter steg till 263 Mkr (187).

 

Totalt ökade antalet bostäder i pågående produktion till 7.793 bostäder (7.073).

 

Då det gäller andrahandsmarknaderna går det bäst för Stockholm, Göteborg och Uppsala, medan däremot Västerås och Örebro nu har en negativ prisutveckling.

 

I balansen minskade omsättningstillgångarna till 11.826 Mkr (11.947) medan det egna kapitalet steg till 4.527 Mkr (4.358) samtidigt som de räntebärande långfristiga skulderna var låga 353 Mkr (472). Däremot steg de långfristiga avsättningar (framförallt pensioner) till 2.330 Mkr (2.047), medan de kortfristiga skulderna minskade till 4.312 Mkr (4.486). Det innebar på slutraden hade soliditeten stärktes till 38 procent (36).

 

Antalet disponibla byggrätter steg till 30.900 (28.700), varav antalet i Stockholm ökade till 12.400 (11.900).

 

Visserligen är kursen hög i JM, men det är långt till kursrekordet i april som var 310,40 kr. Men generellt brukar kursfallet bli större i JM vid oroliga tider, så bäst är att tills vidare avvakta utvecklingen i aktien. TM

onsdag, 26 oktober 2016 15:30

NCC bygger arena för 445 Mkr i Oslo

alt

Nye Jordal Amfi, formgiven av Hille Melbye arkitekter.

 

NCC ska bygga idrottsarenan Nye Jordal Amfi i Oslo på uppdrag av Oslo kommun, Kultur- og idrettsbygg KF. Ordern är värd 445 Mkr och omfattar en ishockeyhall för elit- och breddidrott, publika evenemang, servering och mötesverksamhet. Jordal Amfi byggdes ursprungligen inför OS 1952 och är en av Norges mest kända idrottsarenor.

 

– Vi är mycket glada över att ha fått uppdraget att bygga en ny idrottsarena i Oslo kommun och vi ser fram emot att påbörja projektet, säger avdelningschef Marianne Brudevold Eek på NCC Civil Engineering, Infrastructure i Norge.

 

Under uppförande av projektet ska byggarbetsplatsen vara CO2 neutral, vilket är i linje med NCC:s strategiska inriktning om att erbjuda de bästa hållbara lösningarna.

 

NCC har stor erfarenhet av idrotts- och kulturarenor i Osloområdet, och har bland annat byggt Bislett Stadion, Oslo Spektrum och Telenor Arena.

alt
Fredrik Lidjan, vd Magnolia Bostad.

 

Magnolia Bostad har avtalat om att köpa fastigheten Malmö Limhamn 155:355 av HeidelbergCement Sweden AB. Fastigheten omfattar cirka 92.000 kvm mark där Magnolia kommer driva detaljplan för att uppföra cirka 1.000 bostäder.

 

Catella Malmö och Mannheimer Swartling agerade rådgivare till säljaren medan Magnolias juridiska rådgivare var Wistrand.

 

Marken är i dagsläget detaljplanerad för kontor och bostäder och Magnolia planerar att påbörja arbetet mot en ändrad detaljplan för ytterligare bostäder under första kvartalet 2017. Tillträde sker vid lagakraftvunnen detaljplan då även köpeskilling fastställs.  

 

Bunkeflostrand är en trivsam del av Malmö, med ett naturskönt läge mellan Öresund och Söderslätt, där ett nytt bostadsområde kommer att växa fram. Ambitionen är att Bunkeflostrand ska utvecklas till en stadsdel där de sjönära villorna kompletteras med flerbostadshus, handel och service.

onsdag, 26 oktober 2016 11:30

NCC bygger för 158 Mkr i Kristianstad

alt

NCC utvecklar Idrottsområde Söder i Kristianstad. Illustration: Fojab arkitekter


Under 2010 invigdes Kristianstads Arena, som byggdes av NCC på uppdrag av kommunen. Nu ska bolaget utveckla närliggande Idrottsområde Söder till ett funktionellt och attraktivt idrottsområde med bland annat nya fotbollsplaner, upprustad friidrottsanläggning och fler utomhustennisbanor. Ordern är värd 158 Mkr.
    

– Idrottsområde Söder är ett spännande projekt som består av flera delar, bland annat ska en ny huvudarena för fotboll byggas med hybridgräs. Det är en mix av naturgräs och konstgräs som ger många speltimmar per säsong, med bibehållen känsla av naturgräs. Anläggningen får markvärme och blir en av de första hybridgräsplanerna i landet som klarar elitfotbollens krav, säger Ingemar Paulsson, projektchef NCC.
    

I anslutning till huvudarenan byggs en läktare med drygt 1.200 platser, serverings- och arrangemangsytor samt konstgräsplaner, tennisbanor och parkering. Dessutom rustas nuvarande friidrottsanläggning upp med renoverade löparbanor och kastbur med mera. Arbetet påbörjas nu i slutet av oktober och beräknas vara färdigt i slutet av 2018.

tisdag, 25 oktober 2016 17:43

Akademiska Hus växte till 71 Mdr

alt

I slutet av 2017 kommer studenter att kunna börja flytta in de nya studentlägenheterna mitt på Kungliga Tekniska Högskolans campusområde i Stockholm. Bild: Utopia Arkitekter

 

Akademiska Hus ökade resultatet före skatt under årets första tre kvartal till 4.703 Mkr (3.950) och vinsten efter skatt steg till 3.663 Mkr (3.081). Till ökningen bidrog positiva värdeförändringarna i fastigheter om 2.488 Mkr (1.446). Det finansiella nettot för perioden uppgick till -657 Mkr (362) samt värdeförändringar i finansiella derivatinstrument ingick med -418 Mkr (-103), varav -131 Mkr (22) var orealiserade.

 

Hyresintäkterna minskade till 4.098 Mkr (4.109), medan driftöverskottet ökade till 2.935 Mkr (2.917), främst hänförligt till lägre kostnader i fastighetsförvaltningen.

 

Under året första nio månader genomförde Akademiska Hus investeringar i ny-, till- och ombyggnader för 2.044 Mkr (1.893). Direktavkastningen (exklusive fastigheter under uppförande) minskade till 5,9 procent (6,5) för rullande 12 månader – en nedgång som förklarades av ökat fastighetsvärde i kombination med oförändrat driftöverskott.

 

Under perioden tog Akademiska Hus det första spadtaget för studentbostäder med plats för 430 studenter på KTH . Vidare har Akademiska Hus sålt mark i Lund för 330 studentboenden, och i Göteborg har bolaget initierat och startat GBG 7000+, en samverkansgrupp som ska verka för att 7.000 bostäder för studenter står klara 2026.

 

Sammantaget har Akademiska Hus bidragit till att fler än 11.000 studentbostäder byggs i anslutning till bolagets campus runt om i landet.

 

Den 30 september bedömdes fastighetsportföljens värde uppgå till 71,1 Mdr kr (66,6 vid årsskiftet), varav 4,3 Mdr (3,5) var fastigheter under uppförande.

 

Den räntebärande nettolåneskulden ökade med 3.548 Mkr till 27.472 Mkr och finansieringskostnaden uppgick till 3,3 procent. Det egna kapitalet ökade till 32.677 Mkr (30.271) och soliditeten minskade till 40,9 procent (46,8). LE

tisdag, 25 oktober 2016 17:36

ÅWL ritar åt Skanska vid Bällstaviken

alt

De tre höga husen landar i en envåningsbyggnad vid strandpromenaden för att skapa en mänsklig skala närmast vattnet.

 

På en långsmal tomt i kvarteret Masugnen längs Bällstavikens strandpromenad i Stockholm, har ÅWL tagit fram ett förslag på tre punkthus med totalt 100 lägenheter åt Skanska. Husen innehåller 11.000 kvm bostadsyta och 200 kvm lokaler. Byggstart beräknas kunna ske senast under 2018.

 

Den huvudsakliga utmaningen med projektet var att på en smal tomt göra plats för både bostadshus och en strandpromenad. Lösningen var att låta de höga husen landa med en envåningsbyggnad vid strandpromenaden. Detta skapar en övergång från en stadsmässig karaktär till en mänsklig skala närmast vattnet.

 

ÅWLs förslag för fastigheten omfattar tre vita volymer som vilar på en sockelvåning av trä. Varje huskropp är uppdelad i två volymer vilket ger husen en slank gestalt. Formen gör att tomtens utbredning nyttjas på bästa sätt för att ge mesta möjliga plats till strandpromenaden.

tisdag, 25 oktober 2016 17:32

Kungsleden sänker lånekostnaden

alt

Anders Kvist, vice vd och ekonomi-/finansdirektör på Kungsleden.


Kungsleden har refinansierat banklån om 1.340 Mkr genom att uppta ett långfristigt lån via Realkredit Danmark –  ett helägt dotterbolag till Danske Bank. Realkredit Danmark refinansierar utlåningen genom emission av realkreditobligationer som har en AAA- rating av Standard & Poor’s. Kungsleden erhåller ett kreditlöfte med 20 års löptid som finansieras genom att Realkredit Danmark emitterar säkerställda obligationer. Genom transaktionen förlänger Kungsleden kapitalbindningen på sin samlade upplåning från 2,9 år till 4 år och sänker samtidigt lånekostnaden. Den årliga kostnadsbesparingen uppskattas till för närvarande till cirka 7 Mkr per år jämfört med det banklån som refinansieras.

 

Kungsledens kostnad för lånet utgörs av Realkredit Danmarks egen upplåningskostnad för obligationen plus en årlig fast avgift. Obligationen löper med en kupongränta om Stibor 90 dagar + en kreditmarginal om 30 räntepunkter. Eftersom obligationen inte har något räntegolv vid noll när Stibor är negativ får Kungsleden i praktiken ett avdrag på den fasta avgiften så länge Stibor-räntan (idag omkring -0,50 procent) fortsätter att vara mer negativ än kreditmarginalen är positiv (+0,30 procent).

 

Underliggande obligation förfaller per oktober 2019 och refinansieras därefter till då gällande villkor på obligationsmarknaden. Vid detta tillfälle kan Kungsleden välja att fortsätta att låna via Realkredit Danmark eller återköpa utestående obligation till kurs 100 procent (pari).

 

– Samtidigt som vi får ett mycket långt kreditlöfte sänker vi den årliga lånekostnaden med cirka 7 Mkr. Även om priset på upplåningen kan förändras när underliggande obligation refinansieras borgar den höga kreditvärdigheten i Realkredit Danmarks obligationer för att denna finansieringsform långsiktigt kommer vara ett attraktivt alternativ, säger Anders Kvist, vice vd och ekonomi-/finansdirektör på Kungsleden.

tisdag, 25 oktober 2016 17:26

Savolainen tillbaka i NCCs koncernledning

alt

                                                                                                                                         

Harri Savolainen (bilden) utses till Head of Operational Support för NCC, en ny funktion som ska omfatta IT- och ledningssystem, FoU samt inköp. Syftet är att sammanföra områden som är viktiga för att stödja affärsverksamheten, särskilt inom digitalisering. Harri Savolainen tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet och kommer även att ingå i koncernledningen.

 

Harri Savolainen, som började på NCC år 2001, är för närvarande chef för NCC Building Finland. Före omorganisationen av NCC till olika nordiska affärsområden var Harri Savolainen affärsområdeschef för NCC Construction Finland och ingick i NCC:s koncernledning under tre år.

 

– Jag är mycket glad över att återigen få välkomna Harri Savolainen i koncernledningen. Han har djupgående kunskaper om och en stor förståelse för de olika verksamheterna i NCC, vilket har stor betydelse när han nu tillträder tjänsten som chef för Operational Support, säger Peter Wågström, koncernchef för NCC.

 

Peter Gjörup stannar kvar på sin nuvarande tjänst som inköpschef och rapporterar till Harri Savolainen, men kommer till följd av den nya organisationsstrukturen att lämna koncernledningen.