27 april 2024

Redaktionen

alt

HEBAs nya bostadsfastigheter i Flemingsberg.

 

Den första etappen av HEBAs pågående bostadsprojekt i Flemingsbergsdalen, Huddinge, är nu klart för inflyttning. Sammantaget byggs 184 lägenheter och 1.500 kvm lokaler i kvarteret, som kommer att stå helt klart till sommaren 2017. HEBA tillträder fastigheten sommaren 2017, men ansvarar redan nu för förvaltningen.

 

– Den första etappen om 47 lägenheter är nu klar och vi ser fram emot färdigställandet av hela kvarteret. Vi har ett gott samarbete med Skanska, som driver projektet på ett väldigt bra sätt. Vårt kvarter vid pendeltågsstationen får en central placering i den omfattande utbyggnad av området som nu pågår, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA Fastighets AB.

fredag, 28 oktober 2016 19:18

Sex nya medarbetare till Catella

alt

                                                                                                                            

Från vänster syns sex nya medarbetare på Catella: Elin Ericson, Max Doherty, Dan Taranets, Gustaf Knall, Sophia Ångström och Marcus Lotzman.

 

Catella förstärker den svenska fastighetsrådgivningen med sex nya analytiker till kontoren i Stockholm och Göteborg för att möta en ökad efterfrågan av både transaktionsrådgivning och kapitalmarknadsrelaterad rådgivning.

 

– Den underliggande marknaden för fastighetstransaktioner är fortsatt stark. Även om konjunkturen försvagas kommer fastigheter i relation till andra tillgångsslag vara mycket attraktiva. En investering i fastigheter kombinerar möjligheten till attraktiv avkastning med ett inflationsskydd, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

 

Till Stockholmskontoret har rekryterats Elin Ericson, nyexaminerad fastighetsekonom, Max Doherty, närmast från Swedbank, och Dan Taranets från Capman. Vidare har Gustaf Knall internrekryterats till Corporate Finance-teamet och i november välkomnar Catella även Sophia Ångström från Credit Agricole till Stockholmsteamet. Slutligen har teamet i Göteborg förstärkts med Marcus Lotzman, nyutexaminerad civilekonom.

 

– Vi ser många initiativ relaterade till kapitalmarknaden och intresset från internationella investerare är fortsatt stort både i Sverige och runt om i Norden. Flera institutioner önskar dessutom öka sin fastighetsexponering. För att möta en ökad efterfrågan av både transaktionsrådgivning och kapitalmarknadsrelaterad rådgivning förstärker vi vårt Corporate Finance-team med ett antal nya medarbetare i affärsdrivande roller. I och med dessa rekryteringar består vårt svenska team av närmare 40 personer, säger Robert Fonovich, chef för Catellas svenska Corporate Finance-verksamhet.

fredag, 28 oktober 2016 12:19

SBB köper stort i Norge

alt

SBBs första köp i Norge. Bild: Nyark


Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) förvärvar sin första fastighet i Norge. Det handlar om nyrenoverade Gullhaug Torg 4 i Oslo med norska staten som långsiktig hyresgäst. I fastigheten finns Norges Justis- og beredskapsdepartementet.
        

Fastigheten har en total yta på cirka 26.000 kvm inkl garage om cirka 5.000 kvm och är belägen i området Nydalen – ett tidigare industriområde som under senare år har omvandlats till ett levande stadsdelscenter med en rad stora huvudkontor, Handelshögskolan, bostäder, handel och rekreation. I stadsdelen, som har ett bra kommunikationsläge, bor cirka 4.000 invånare och det finns 18.000 arbetsplatser.
    

– Gullhaug Torg 4 är vårt första förvärv i Norge. Jag är glad att vi nu tagit steget och investerar i kvalitetsfastigheter i Norge. Området runt Gullhaug Torg är fantastiskt med Handelshögskolan och en lång rad huvudkontor som ger området liv och rörelse, säger Illija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.
    

Rådgivare i affären var Arctic Securities, Colliers International i Norge, samt Advokatbyrån Selmer. Säljare är ett syndikat av investerare lett av Ness, Risan&Partners AS.

fredag, 28 oktober 2016 11:23

Eurocommercial miljardsatsar i Kristianstad

alt

C4 Shopping i Kristianstad ska öppna den första etappen i slutet av 2017.


Eurocommercial har köpt en fastighet vid E22 strax utanför Kristianstad på vilken ett stort köpcentrum – C4 Shopping – och en extern stormarknad håller på att byggas med beräknat slutförande i slutet av 2018. Dessutom har Eurocommercial en option på att köpa en volymhandelsdel om 20.500 kvm i samma område. Bygglov har erhållits för samtliga enheter.
    

Investeringen för köpcentrum och stormarknad beräknas till 1.325 Mkr och nettoavkastningen beräknas till 6 procent, förutsatt att graden av nettohyresintäkter uppnås. Till detta kommer – om den förvärvas – volymhandelsdelen för 350 Mkr med en avkastning på 6,5 procent.
    

Köpcentrumet kommer att omfatta 31.600 kvm med 90 butiks- och restauranghyresgäster och stormarknaden om cirka 6.500 kvm, kompletterad med ytterligare 2.500 kvm detaljhandel.
  

 Kristianstad ligger ungefär en timmes bilfärd nordost om Malmö och är den regionala huvudstaden av ett upptagningsområde på 300.000 personer som för närvarande inte har något externt köpcentrum.
    

I en kommentar till förvärvet säger Peter Mills, Eurocommercials direktör med ansvar för Sverige:

– Den svenska delen av Eurocommercial, under ledning av Martin Bjöörn, har utvecklat och genomfört betydande utbyggnationer av våra köpcentrum under åren. Förvärvet i Kristianstad ger oss möjlighet att utnyttja denna erfarenhet att förvärva fastigheter i ett tidigare skede, och därmed åstadkomma mycket högre avkastning än att bara köpa befintliga tillgångar i en mycket konkurrensutsatt marknad.

torsdag, 27 oktober 2016 18:49

FastPartner ökade vinsten till 1.066 Mkr

alt

Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.

 

Under årets första nio månader ökade FastPartner sin vinst efter skatt till 1.066 Mkr (969), vilket motsvarade 19,36 kr (17,64) per stamaktie. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 1.091 Mkr (845) och värdeförändringar för derivat och finansiella placeringar om –179 Mkr (23).

 

Hyresintäkterna ökade med 13 procent till 948 Mkr (836) medan driftnettot ökade med 10 procent till 632 Mkr (575), vilket gav en överskottsgrad om 66,7 procent (68,7).

 

Förvaltningsresultatet förbättrades till 452 Mkr (381), vilket mot-svarande 8,44 kr (7,10) per aktie. Det rullande årliga förvaltningsresultatet uppgick till cirka 625 Mkr (545) och målet ligger fast att i slutet av år 2016 uppnå ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om 700 Mkr. Samtidigt ska bolaget inte ge avkall på sina principer om positiva kassaflöden för varje enskild affär.

 

Investeringar om 319 Mkr och försäljningar om 9 Mkr bidrog till att fastigheternas marknadsvärde steg till 16.866 Mkr (15.466).

 

Lån hos kreditinstitut uppgick till 8.025 Mkr (7.988) och finansierades till en medelränta om 2,0 procent (1,7).

 

Därtill har FastPartner emitterat fyra icke säkerställda lån om totalt 2.050 Mkr. Det egna kapitalet ökade 5.142 Mkr (4.319), motsvarande en soliditet om 29,6 procent (27,1).

 

Efter rapportperiodens utgång har styrelsen i FastPartner, med stöd av årsstämmans bemyndigande, beslutat om en företrädesemission av stamaktier om cirka 770 Mkr.

 

Företrädesemissionen genomförs i syfte att stärka FastPartners finansiella beredskap, för att finansiera bostadsbyggnation av outnyttjade byggrätter för totalt cirka 3.600 bostäder och fortsatt tillväxt genom investeringar och nya fastighetsförvärv samt för att stärka förutsättningarna för en framtida bättre likviditet i bolagets stamaktier på Nasdaq Stockholm. LE

alt

P-G Persson, vd för Platzer.

 

Platzer ökade förvaltningsresultatet för årets första nio månader till 232 Mkr (195). Nu kommer bolaget att fortsätta stärka detta resultat eftersom Platzer efter periodens slut har gjort sin största affär någonsin. I mitten på december i år kommer Platzer Fastigheter Holding tillträda en fastighetsportfölj i Göteborg ägd av Volvo Group Real Estate. Det underliggande fastighetsvärdet i affären uppgår till cirka 2,8 Mdr kr och de förvärvade fastigheterna bedöms ha ett årligt hyresvärde om cirka 300 Mkr.

 

I och med affären med Volvo och en större fastighetsportfölj är Platzer ett starkt växande bolag.

 

Under perioden steg hyresintäkterna till 492 Mkr (429) med ett driftöverskott som ökade till 364 Mkr (321), vilket resulterade i ett starkt förvaltningsresultat om 232 Mkr (193).

 

Resultatet efter skatt om –49 Mkr minskade till 183 Mkr (391). Orsaken till den minskade vinsten var att värdeförändringen av fastigheterna blev 251 Mkr (305) och framförallt av att värdeförändringen på derivaten blev –251 Mkr (1).

 

I balansen steg värdet på fastigheterna till 10.813 Mkr (9.784), varav merparten av denna värdehöjning orsakades av att avkastningskravet, exklusive projekt, minskade till 5,3 procent (5,6).

 

På bokslutsdagen ägde Platzer 61 fastigheter i Göteborg, varav 11 projektfastigheter, omfattande 480.00 kvm. I mitten av december då affären med Volvo är genomförd ökar Platzer antalet fastigheter med 10, omfattande stort 338.000 kvm.

 

Vid periodens slut steg det egna kapitalet, efter utlämnad utdelning om 1 kr, till 3.681 Mkr (3.592), motsvarande ett höjt substansvärde EPRA NAV om 46,96 kr (43,16).

 

De långfristiga räntebärande skulderna steg till 6.251 Mkr liksom de mindre kortfristiga skulderna som steg till 237 Mkr (177), finansierade till en sänkt snittränta om 2,24 procent (2,41). Denna belåning motsvarade en soliditet om 33 procent (34).

 

Platzer växer starkt eftersom bolaget har möjliga fastighetsprojekt om 0,5 miljoner kvm BTA, varav pågående projekt utgör 46.000 kvm LOA.

 

Den totala projektvolymen uppgår till respektingivande 12 Mdr kr, varav större pågående större projekt svarar för 740 Mkr.

 

Om nu denna stora projektvolym utvecklas stabilt innebär det att Platzer ökar intjäningsförmågan, vilken kan vara en anledning till ett långvarigt innehav av aktien. TM

alt

Trapprum i Nya Humanisten. Bild: KUB

 

NCC har fått i uppdrag av Akademiska Hus att bygga den nya Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Ordern är värd 484 Mkr. Projektet, som förväntas pågå under cirka tre år, genomförs i etapper vilket gör det möjligt för verksamheten att sitta kvar i lokalerna under byggtiden.

 

– Tillsammans med Akademiska Hus kommer vi att lägga stort fokus på att skapa energieffektiva lokaler med hållbara materialval för ett bra inomhusklimat. För den nybyggda ska vi tillsammans uppnå Miljöbyggnad nivå Guld medan ombyggnaden certifieras på nivå Silver, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.

torsdag, 27 oktober 2016 16:45

NP3 ökade vinsten till 257 Mkr

alt
Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter. Foto:Mike Straneus

 

NP3 Fastigheter ökade niomånadersvinsten efter skatt till 257 Mkr (148), motsvarande 5,09 kr per aktie (3,03). I resultatet ingick värdeökningar för fastigheter med 129 Mkr (52), motsvarande 2,4 procent av portföljens snittvärde, och för derivat med -5 Mkr (0). Hyresintäkterna ökade med 27 procent till 375 Mkr (294), främst tack vare förvärvade fastigheter, och driftöverskottet steg med 24 procent till 273 Mkr (220). Förvaltningsresultatet förbättrades till 177 Mkr (152) – ungefär samma ökningstakt som driftöverskottet, vilket gör att resultatet per aktie steg trots att bolaget genomförde nyemissioner i samband med förvärv.

 

– Inför året kommunicerade vi att årets tillväxtmål var att växa med 1 miljard. Under årets första nio månader har vi förvärvat och tillträtt fastigheter för nära det årsmålet. Lägger vi även till den affär som vi genomförde i början på oktober med Sagax är målet passerat, säger vd Andreas Nelvig.

 

Periodens förvärv uppgick till 983 Mkr, medan investeringar och försäljningar genomfördes för 96 Mkr respektive för 30 Mkr. Detta bidrog till att portföljens värde ökade till 5.759 Mkr (4.580).

 

Räntebärande bank- och obligationslån uppgick till 3.336 Mkr och snitträntan till 2,68 procent. Det egna kapitalet ökade till 1.951 Mkr (1.774), motsvarande en soliditet om 33 procent (36).

 

På en svag börs steg aktien med 1,10 kr till 47,90 som högst betalt. LE

alt

                                                                                                                                         

Joakim Nordblad (bilden t v) och Jonas Östlund (bilden t h) har utsetts till Head of Direct Property Sweden respektive Deputy Head of Direct Property Sweden hos Aberdeen Asset Management. Tillsammans kommer de att ansvara för att utveckla och expandera verksamheten i Sverige samt leda det svenska teamet.

 

Parallellt med det nya uppdragen kommer Joakim Nordblad även att fortsätta i sin roll som Fund Manager för Aberdeen Swedish Balanced Property Fund och Jonas Östlund kommer att fortsätta som Head of Asset Management, Property.

 

Affärsområdet Direct Property omfattar fond- och tillgångsförvaltning inklusive transaktioner. Både Joakim Nordblad och Jonas Östlund har lång erfarenhet från fastighetsbranschen och har under de senaste 20 åren haft en rad befattningar inom fond- och tillgångsförvaltning och har varit på Aberdeen Asset Management sedan 1999 respektive 2000.

 

– Utnämningen av Joakim och Jonas till dessa ledande positioner reflekterar deras ställning inom den svenska verksamheten. De kommer att leda det lokala teamet i deras arbete med befintliga kunder samt fokusera på att expandera verksamheten i Sverige och övriga Norden, säger Andrew Creighton, Head of Direct Property Europe hos Aberdeen Asset Management.

alt

                                                                                                                                
Anna Stenkil (bilden t v), som idag är chef för Vasakronans affärsområde kontor i Malmö, blir bolagets nya regionchef i Öresund. Nuvarande regionchef Anders Kjellin (t h) får en ny roll som fastighetsutvecklare för Öresundsregionen.
    

Anna Stenkil har arbetat fem år som affärsområdeschef i regionen och har en gedigen erfarenhet av marknaden i Öresund. Innan hon kom till Vasakronan arbetade hon som förvaltningschef på Wihlborgs.
    

– Anna har gjort en fantastisk insats i sin nuvarande roll och hon kommer att vara en stor tillgång i vår ledningsgrupp och i den fortsatta utvecklingen av vår verksamhet i Öresund, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.
    

Vasakronan har en omfattande projektvolym och flera stora projekt på gång i Malmö. Anders Kjellin som idag är regionchef kommer därför att få en ny roll med ansvar för fastighetsutvecklingen i Öresund. Uppgiften är att säkra den planerade projektportföljen men även hitta fler projekt- och utvecklingsmöjligheter.
    

– Med vår kompetens och storlek ser vi en klar potential att göra mer på projektsidan. Anders brinner för den uppgiften och det finns redan idag en hel del konkreta affärer att ta tag i, säger Fredrik Wirdenius.