27 april 2024

Redaktionen

onsdag, 02 november 2016 17:06

Skanska förstärker med Emilia Hagberg

alt

                                                                                                                
Som ett led i att stärka Skanskas roll som samhällsutvecklare förstärker Skanska Public Affairs-teamet med Emilia Hagberg (bilden). Hon kommer närmast från rådgivningskonsulten New Republic där hon har arbetat som Public Affairs-konsult. Tidigare har Hagberg varit både folkvald politiker och politisk tjänsteman i Stockholms stad. Hon har även arbetat som stabschef åt tidigare klimat- och miljöminister Åsa Romson.
    

– Emilias bakgrund och erfarenheter, både från politiken och från sin tid som konsult, är värdefulla för oss. Som en samhällsutvecklare är det nödvändigt för Skanska att förstå den offentliga marknaden och hur den styrs. Alla byggprojekt är beroende av politiska beslut, säger Camilla Fredman Svensson, Head of Public Affairs, Skanska AB.

alt

Visionsbild av två punkthus i Larsbergs centrum, precis vid Larsbergsparken, som byggs med start 2017. Bild: Sweco efter grundförslag av Arkitema.

 

John Mattson Fastighets AB har tecknat kontrakt med byggföretaget Reomti Bygg AB om att på totalentreprenad bygga två punkthus i Larsbergs centrum, fastigheten Klockbojen 2. Husen omfattar totalt 80 hyreslägenheter och byggs på platsen för en sedan länge nedlagd förskola. Produktionen sätter igång i början av 2017 med inflyttning till sommaren 2018. Byggnaderna är ritade av arkitekt Jonas Kjellander på Sweco Architects i Örebro, utifrån ett grundförslag av Arkitema AB.

 

– Vi är mycket glada över samarbetet med Reomti och att vi nu påbörjar utvecklingen av området. Jag ser fram emot att få se det första projektet i våra byggplaner bli verklighet, säger Siv Malmgren, vd John Mattson Fastighets AB.

 

John Mattson planerar att bygga på flera platser i Larsberg och skapa minst 500 nya bostäder. Punkthusen som nu påbörjas är en del av företagets långsiktiga satsning för ett trivsammare och tryggare Larsberg, med mer liv och rörelse, bättre förutsättningar för utökad service och kommunikationer och tillgängligare park- och naturområden.

onsdag, 02 november 2016 12:19

Cromwell/Valad lanserar ny fond

alt

David Kirkby, CEO Valad Europe.


Cromwell Property Group och Valad Europe, Cromwells europeiska fondförvaltare, lanserar fastighetsfonden Cromwell European Cities Income Fund (CECIF). Detta efter att ha säkrat åtaganden från institutionella investerare, såsom PFA Pension, och köpt ett första förvärv bestående av tre nederländska fastigheter till ett värde av 205 MEUR (cikra 270 Mkr).
    

– Det här är första gången Cromwell lanserar en stor europeisk fond. Den första stängningen av CECIF visar att vi kan matcha internationellt kapital med investeringsmöjligheter, tack vare våra kompetenta, lokala fastighetsteam på 22 kontor i 14 europeiska länder, säger David Kirkby, CEO Valad Europe.
    

CECIF, med ett första investeringsmål på 2 miljarder euro i brutto tillgångsvärde, är en långsiktig, öppen core-fond där målet är en direktavkastning överstigande 5 procent och en total avkastning på 8 procent. Investeringarna ska främst ske inom sektorerna handel (inklusive det s k leisure-segmentet), industri och kontor, samt i vissa specialsektorer, i 29 europeiska städer som Cromwells research-team identifierat som städer med potential för långsiktig hyrestillväxt och stark likviditet.
    

Seed-portföljen som består av tre högklassiga kontorsfastigheter i Amsterdam, Rotterdam och Haag, innefattar bland annat Central Plaza i Rotterdam på 33.400 kvm. Fastigheterna är uthyrda på långa hyresavtal till starka hyresgäster med en genomsnittlig hyrestid på över nio år.
    

– Den historiskt höga avkastningen på kommersiella fastigheter i Europa jämfört med statsobligationer och företagsobligationer erbjuder just nu en attraktiv inkörsport för institutionella investerare som letar efter långsiktig avkastning överstigande 8 procent, förklarar Audrey Klein, Head of Equity, Europe.
    

– Vi har undersökt och ingående analyserat 163 europeiska städer och valt ut 29, som vi tror kommer att generera hållbar och stabil avkastning för investerarna. De här städerna kommer att vara fondens framtidsfokus, tillägger hon.
    

Cromwells europeiska förvaltningsplattform förvaltar fastighetstillgångar till ett värde av 4 miljarder euro och investeringskapacitet i sina 26 fonder och mandat. Plattformen omfattar cirka 338 fastigheter och 3.400 hyresgäster, förvaltade av lokala team med runt 190 medarbetare på 22 kontor i 14 europeiska länder.

alt

Bilden visar plantering av vårlök i odlingslådor på taket i samband med inflyttningen till HEBA:s nya färdigställda bostäder i Norra Djurgårdsstaden.

 

 

HEBA:s bostadsprojekt i Norra Djurgårdsstaden är nu klart för inflyttning. Projektet, som omfattar två byggnader med totalt 72 lägenheter och 700 kvm lokaler, har en stark miljöprofil.

 

– Hållbarhet kännetecknar vårt nya bostadsprojekt i Norra Djurgårdsstaden. Här finns solceller på taket för elproduktion och en bergvärmeanläggning som producerar värme på vintern och kyla på sommaren. Till miljösatsningen hör också att det på husets taket finns odlingslådor, där hyresgästerna kan odla kryddväxter och blommor, säger Lennart Karlsson, vd på HEBA.

 

Vidare återvinns värmeenergi från både spillvattnet och frånluften med hjälp av värmeväxlare. Merparten av värmebehovet täcks av värme från Fortums fjärrvärmeanläggning som producerar fjärrvärme från avloppsvattnet, bland annat från hushållsavfallet från avfallskvarnarna som finns i samtliga kök. Dessutom finns smarta el-nät i lägenheterna, som gör att hyresgästerna kan följa sin el-, värme- och vattenanvändning via en läsplatta i köket.

tisdag, 01 november 2016 17:32

Stendörren ökade vinsten till 454 Mkr

alt

I september fick Stendörren ett positivt startbesked från Botkyrka kommun för framtagande av ny detaljplan på fastigheten Tegelbruket 1. Bilden visar gestaltning av framtida bostadsbebyggelse på fastigheten.

 

Stendörren ökade niomånadersvinsten efter skatt kraftfullt till 454 Mkr (127), motsvarande 16,45 kr (5,03) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar av förvaltningsfastigheter med 546 Mkr (95), varav 27 Mkr (3) reavinster, och orealiserade värdeförändringen av räntederivat med -72 Mkr (-25).

 

Hyresintäkterna ökade till 317 Mkr (249) medan driftnettot steg till 218 Mkr (174) och förvaltningsresultatet förbättrades till 102 Mkr (87). Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 82 Mkr (86) och kassaflöde per aktie var 2,98 kr (3,13)

 

Under perioden tecknade Stendörren samarbetsavtal med Kilenkrysset om att skapa ett nytt logistikcenter i Upplands Bro. I ett första skede tillför parterna det samägda bolaget cirka 400.000 kvm planlagd mark med egen järnvägsanslutning och direkt motorvägsanslutning via den nya påfart till E18 som är under byggnation. Vidare fick bolaget ett positivt startbesked från Botkyrka kommun för framtagande av ny detaljplan på fastigheten Tegelbruket 1. Förslaget omfattar cirka 800 nya bostäder samt lokaler för handel och verksamhet.

 

Periodens fastighetsförvärv uppgick till 237 Mkr, medan försäljningar genomfördes för 178 Mkr och investeringar i befintligt bestånd gjordes för 43 Mkr. Tillsammans med värdeökningarna bidrog detta till att Stendörrens portfölj steg i värde till 5,5 Mdr kr (4,9). Fastigheterna omfattade 602.000 kvm lokalyta, varav 69 procent var  lager/logistik/lätt industri.

 

Det verkliga värdet av koncernens räntebärande skulder var 3.434 Mkr och finansierades till en snittränta om 3,00 procent. Den genomsnittliga räntan på bolagets lån i kreditinstitut uppgick till 1,59 procent, medan räntan på obligationslånet var Stibor 90 plus 5,0 procent och räntan på säljarreverserna i genomsnitt 1,27 procent.

 

Det egna kapitalet ökade till 1.899 Mkr (1.307) och soliditeten steg till 33 procent (28).

 

– Vårt långsiktiga mål om 35 procent soliditet senast vid utgången av 2017 är således på god väg att nås. I stort sett samtliga nyckeltal uppvisar en positiv utveckling, vilket över tid ger oss möjligheten att växa genom egen intjäning samtidigt som vi kan erbjuda aktieägarna löpande utdelning, säger vd Fredrik Brodin. LE

tisdag, 01 november 2016 11:27

Bergholcs, ny chefsjurist på Pandox

alt

                                                                                                                                    
Karmen Bergholcs (bilden) har utsetts till chefsjurist på Pandox där hon också kommer att ta plats i ledningsgruppen.
    

Närmast kommer Bergholcs från en tjänst som chefsjurist på GE Capital Real Estate.

alt

                                                                                                                                  
Karin Wittsell Heydl (bilden) tillträder som ny kommunikationschef på Wihlborgs och tar även plats i bolagets koncernledning. Hon  har arbetat som kommunikatör på Wihlborgs i drygt två år och dessförinnan med liknande uppgifter på bland annat Sparbanken Öresund. I rollen som kommunikationschef på Wihlborgs får hon nu det övergripande ansvaret för intern och extern kommunikation samt marknadsföring.
    

– Karin har under sin tid på Wihlborgs visat en god förståelse för Wihlborgs affär och framgångsrikt drivit flera olika kommunikationsprojekt. Därför känns det naturligt att hon nu axlar rollen som kommunikationschef, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

tisdag, 01 november 2016 11:21

Castellum säljer till Ikano Bostad i Lund

alt

Smörkärnan 1 har i dagsläget ett totalt hyresvärde om 10,5 Mkr med TetraPak som största hyresgäst. Den ekonomiska uthyrningsgraden är 79 procent och den återstående genomsnittliga kontraktslängden 0,8 år.


Castellum har sålt kontorsfastigheten Smörkärnan 1 om cirka 7.800 kvm i Lund till Ikano Bostad. Försäljningspriset uppgick till 107 Mkr, efter avdrag för omkostnader och uppskjuten bedömd skatt om 8 Mkr, vilket översteg senaste värdering med cirka 10 Mkr. En tilläggsköpeskilling kan komma att erhållas i det fall en detaljplaneändring sker för bostäder på fastigheten.
    

Fastigheten ligger i vid Öresundsvägen och ingår i den första etappen av en stadsdel med upp mot 3.500 bostäder, förskola, skola och verksamheter. Ikano planerar att bygga cirka 350 lägenheter på fastigheten.
    

– Vi vill vara med och skapa levande stadsdelar. Vi försöker tänka om och tänka nytt och gör sociala insatser som bidrar till att skapa bostadsområden där människor trivs och vill bo. Att nu få möjlighet att göra det i Lund som är en prioriterad stad för oss känns väldigt bra, säger Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad.
    

Just nu pågår ett arbete med en fördjupning av översiktsplanen längs Öresundvägen i Västra Lund. Om allt går som önskat så planeras byggstart till hösten 2018.
    

– Här vill vi samarbeta med kommunen och övriga byggherrar. Genom att bygga med blandade upplåtelseformer bidrar vi till en hållbar stadsutveckling. Öresundsvägen som är ett citynära område är vi glada över att få vara med och utveckla, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad.
    

Ikano Bostad finns sedan tidigare i Lund som fastighetsägare och förvaltare av 120 lägenheter och har fler nyproduktionsprojekt på gång i kommunen, bland annat byggstartar bolaget 89 hyresrätter i Brunnshög i vår.

måndag, 31 oktober 2016 18:30

ALM byggstartar i Gröndal

alt

ALM Equity är en av fyra byggherrar som utvecklar en ny del av Gröndal, Gröndal Strand, som tidigare bestod av kontorsmiljö. När området står klart runt 2018/2019, har Gröndal fått ett tillskott om cirka 400 lägenheter.

 

ALM Equity har byggstartat bostadsprojektet Kanotbryggan (ägarandel 100 procent) vid Gröndal Strand, Stockholm. I ett unikt läge, med direkt sjöläge mot Mälaren, uppförs två flerbostadshus ritade av arkitektkontoret MAP Stockholm.

 

Projektet består av totalt 52 bostadsrättslägenheter, 3.356 kvm boarea, som utformats för att passa väl in i den natursköna omgivningen. Byggnationen utförs på totalentreprenad av Totalprojekt i Mälardalen AB. Ansvarig mäklare är Fastighetsbyrån Hägersten/Älvsjö.

 

– Projektet Kanotbryggan erbjuder ett boende i en fantastisk omgivning nära centrala Stockholm. Vi vill skapa unika och moderna bostäder som andas livskvalité med Mälaren som granne och närhet till stadens puls, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity AB.

måndag, 31 oktober 2016 18:19

Kanozi formger nytt Sätuna torg i Märsta

alt

Skiss från Kanozi Arkitekters förslag för utveckling av Sätuna torg i Märsta.

 

Nu börjar detaljplanearbetet för Nya Sätuna torg – en ny, livfull mötesplats med 250 lägenheter i centrala Märsta i Sigtuna kommun. Kanozi Arkitekter har lämnat det vinnande konceptet för platsen.

 

– Det här blir ett av de största projekt SigtunaHem har drivit, och här kommer vi att skapa en ny, central mötesplats med både hyresrätter och bostadsrätter. I bottenvåning kommer det att vara butiker, restauranger och annan service, säger Göran Langer, vd för SigtunaHem.

 

Detaljplanerna beräknas vara klara att ställas ut på samråd under senvåren 2017 med förhoppning att de sedan ska kunna antas under vintern 2017. Utöver de nya bostäderna ingår 2.000 kvm kommersiella lokaler samt cirka 150 nya fordonsplatser, huvudsakligen i garage under mark.

 

– Vi vill genomföra projektet i två eller tre etapper över en längre period. En av de bärande idéerna är Diagonalen, att skapa ett attraktivt stråk som förbinder stationshuset med Södergatan, säger Endre Barat, projektledare för SigtunaHem.