27 april 2024

Redaktionen

torsdag, 03 november 2016 17:43

Balder ökade vinsten till 3,4 Mdr

alt
Erik Selin, vd för Balder.

 

Balders niomånadersvinst efter skatt ökade till 3.389 Mkr (2.410). Resultatet efter skatt hänförligt till moderbolagets aktieägare steg till 2.938 Mkr (2.410), motsvarande 16,16 kr per stamaktie (13,92). Resultatet före skatt om 4.267 Mkr (2.842) påverkades av värdeförändringar avseende fastigheter med 2.721 Mkr (1.371), varav 625 Mkr (64) var reavinster, värdeförändringar avseende räntederivat med -426 Mkr (30) samt resultat från andelar i intressebolag om 355 Mkr (472).

 

Hyresintäkterna ökade till 3.946 Mkr (2.031) och driftsöverskottet steg till 2.677 Mkr (1.435) – en ökning som främst förklarades av att finska Sato Oy konsoliderades i resultaträkningen från och med den 1 januari 2016. Förvaltningsresultatet före skatt hänförligt till moderbolagets aktieägare förbättrades till 1.615 Mkr (1.298), vilket motsvarade en ökning per stamaktie med 20 procent till 8,49 kr (7,07). I förvaltningsresultatet ingår intressebolag med 294 Mkr (329).

 

Balders förvärv av samtliga fastigheter i I. A. Hedin Fastighet AB för 4,1 Mdr kr och investeringar i befintliga fastigheter och projekt bidrog till att den totala portföljens värde ökade till 79,9 Mdr kr (68,4 vid årsskiftet).

 

De räntebärande skulderna uppgick till 48.014 Mkr (41.063) och den genomsnittliga räntan var 2,1 procent (2,2).

 

Det egna kapitalet ökade till 29.665 Mkr (25.052), motsvarande en soliditet om 37,4 procent (37,8).

 

Substansvärdet beräknades till 184,72 kr per stamaktie (116,06) och eget kapital (inklusive noterade intressebolag till marknadsvärde) uppgick till 146,16 kr per stamaktie (97,39). LE
   

torsdag, 03 november 2016 17:35

White vinner i Norra Djurgårdsstaden

alt

Whites/Midrocs projekt uppförs på Hangövägen 19 i Värtahamnen.

 

White Arkitekter har vunnit en tävling för ett bostadsprojekt i Norra Djurgårdsstaden tillsammans med Midroc. Tre byggnader kommer att ge en gemensam identitet för ett kvarter tack vare sina tegelfasader och murverk med valv som ramar in gatunivån. Projektet är beläget vid södra delen av Värtahamnen och omfattar totalt 90 lägenheter vilka ska uppföras mellan 2018 och 2020.

 

– Vår vision är att varje byggnad kommer att ge karaktär åt sin egen gata. Samtidigt är de anslutna med varandra konceptuellt och funktionellt, med gemensamma utrymmen för sociala aktiviteter. Färgerna och materialen som används refererar till industriella arvet i detta område, säger Fredrik Fernek, arkitekt på White Arkitekter.

torsdag, 03 november 2016 17:27

ByggVesta får pris för studentbostäder

alt

ByggVestas studentboende i Norra Djurgårdsstaden är ritat av Kirsch+Dereka med Urbio som landskapsarkitekter. Projektet stod klart i april och innehåller 113 lägenheter,

 

ByggVesta har vunnit det europeiska priset The Class Property Innovation and Sustainability Award för studentboendet Kosterhavet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

 

Utmärkelsen delades ut vid The Class Conference i Wien, arrangerad av det ledande Europeiska studentbostadsnätverket The Class of 2020. Priset belönar innovation för att underlätta och uppmuntra en miljövänligare livsstil.

 

Kosterhavet är uppbyggt kring studentboendekonceptet Live to Grow by ByggVesta, som vill utmana traditionella tänkesätt om hur ett bra boende ser ut, genom bland annat gröna kontrakt och anställda studentambassadörer som själva bor i huset och är engagerade i att skapa sociala aktiviteter och underlätta delningsekonomi.

 

– Vi är stolta och glada över att ByggVesta nu syns på den internationella scenen bland studentbostäder. Vårt koncept skapar lösningar för en medveten vardag där omsorg om individ och miljö, social samvaro samt trygghet står i fokus, och vi ser att många spännande saker sker naturligt i våra hus, säger Marit Appelgren, vd på Bygg-Vesta Fastighetsförvaltning AB.

 

ByggVestas studentboende i Norra Djurgårdsstaden är ritat av Kirsch+Dereka med Urbio som landskapsarkitekter. Projektet stod klart i april och innehåller 113 lägenheter, en blandning av mindre ettor och tvåor och kompislägenheter uttänkta för att vara lätta att dela. På varje våning finns gemensamma studierum och rymliga balkonger. Huset är ett energisnålt Egenvärmehus med individuell mätning av värme, el och vatten och bland annat effektiv källsortering och lättillgänglig cykelparkering.

 

– Nu har vi verkligen visat att ByggVesta kan bygga för studenter och unga – vi kan få till bekväma yteffektiva lägenheter där studenter har råd att bo. Med den här framgången i ryggen vill vi gärna fortsätta bidra till att råda bot på bostadsbristen i Sveriges största studentstäder, säger Cecilia Wallin, affärsutvecklare på ByggVesta.

torsdag, 03 november 2016 17:06

CLS förlänger avtal i Hamburg

alt

CLS äger fastigheten på Fangdieckstraße 75 i Hamburg.

 

CLS Holdings har förlängt hyresavtalet med en av sina ankarhyresgäster Linde AG i Hamburg. Avtalet, som är tioårigt utan avbrott och fullt indexerat, omfattar 3.412 kvm i Fangdieckstraẞe 75.

 

Den nyligen uppdaterade byggnaden på Fangdieckstraẞe 75 har ett bra kommunikationsläge och består av flexibla kontor och industrilokaler.

 

– Vi är mycket nöjda med Linde AG: s beslut att kvarstå som en långsiktig ankarhyresgäst. Hyresavtalets förlängning bidrar betydligt till koncernens kassaflöde och visar på styrkan i vår aktiva in-house förvaltning. Vi fortsätter att se goda möjligheter på den tyska fastighetsmarknaden, säger Rolf Mensing, fastighetschef, CLS Tyskland.

torsdag, 03 november 2016 13:14

Tristans EPISO 4 köper för 609 Mkr i Oslo

alt

Telegrafbygningen, ritad av Arnstein Arneberg och Magnus Poulsson, och uppförd 1916-24 på Kongens gate 21 i Oslo.


Den opportunistiska fonden EPISO 4, med Tristan Capital Partners som rådgivare, köper Telegrafbygningen om 25.000 kvm i centrala Oslo från Telenor Group för 557 MNOK (cirka 609 Mkr). Medinvesterare är familjerna Malling och Vedal, vilka kommer att ansvara för renovering respektive uthyrning av fastigheten, som omfattar ett helt kvarter i området Kvadraturen nära parlamentsbyggnaden i Oslo.
    

– Förvärvet innebär att vi har fått en möjlighet at leverera kontorsytor av högsta kvalitet i ett av de mest eftertraktade delarna av Oslo. Vi är mycket medvetna om dess arkitektoniska och historiska betydelse och kommer att arbeta nära respeketive myndigheter för att säkra att moderniseringen tar hänsyn till fastighetens integritet, säger Daniel Harris, Managing Director för Tristan Capital Partners verksamheter i Norden och Centraleurpopa.
    

Kongens Gate 21 formgavs i nybarockstil av arkitekterna Magnus Poulsson och Arnstein Arneberg, som också ritade stadshuset i Oslo. Invändigt har den marmortrappor och i vestibulen en al frescomålning av konstnären Alf Rolfsen. Byggnaden invigdes 1924 och var då Norges största kontorsbyggnad.
    

Norges telegrafverk/Telenor har suttit i fastigheten sedan den uppfördes och ska framledes hyra 2.100 kvm för telekommunikationsinstallationer. Resterande del av byggnaden är i dagsläget vakant.
    

Köprådgivare till EPISO var Malling & Co, medan Helaba är långivare.

alt

Kanalstråk vid Nyhamnen, visionsbild. Visualisering: Elin Karud, Sweco Architects

 

Nyhamnen är nästa stora utbyggnadsområde i Malmö. Stadsdelen omfattar 77 hektar, vilket är nästan lika stort som hela innerstaden idag. Genom att täcka över spåren norr om Malmö C frigörs ytterligare 150.000 kvm markyta, vilket möjliggör att bygga nya bostäder eller arbetsplatser på bästa möjliga läge. Sweco har ritat på detta.

 

– Nyligen efterlyste Malmös kommunalråd för stadsbyggnad nya visionära projekt för staden. Kanske är överdäckning av spåren vid Malmö C ett sådant projekt. Vi ser att Nyhamnen rymmer oerhörda möjligheter att utveckla stadens attraktivitet och identitet, säger Anders Öreberg, regionchef för Swecos arkitektverksamhet.

 

I Swecos vision för Nyhamnen är stadsdelen en levande kanalstad som likt Amsterdam ständigt har närheten till vattnet. Överdäckningen vid Malmö C främjar i sin tur möjligheten till att skapa ett klimatsmart och bilfritt område i Malmös centrala delar. Idag fungerar spårområdet som en barriär som försvårar att binda ihop de gamla och nya stadsdelarna, men via överdäckningen kan man knyta den nya stadsdelen till den befintliga staden.

 

– År 2014 tog vi fram en vision för Öresundsregionen 2070 tillsammans med Skanska. I år fick vi pris för bästa bidrag i tävlingen Imagine Open Skåne 2030. Våra tankar för Nyhamnen hämtar inspiration från dessa visioner, men är mer konkreta, säger Anders Öreberg.

 

I Swecos vision finns även en utbyggd metro och nya metrostationer, vilket ska bidra till goda kommunikationer i ett bilfritt område och dessutom binda ihop Nyhamnen med Västra Hamnen och gamla centrum samt ge en närhet till Storköpenhamn.

onsdag, 02 november 2016 18:44

CBRE Global Investors köper i Tyskland

alt

Karstadts varuhus i Düsseldorf  byggdes 1954 och rustades senast 2012.

 

CBRE Global Investors har för en klients räkning köpt två byggnader i Düsseldorf med den tyska varuhuskedjan Karstadt som hyresgäst. Byggnaderna består av ett varuhus med 33.600 kvm butiksyta samt en sportaffär om cirka 4.000 kvm.

 

Düsseldorf är ett av de största detaljhandelsmarknaderna i Tyskland med en kundbas som förväntas växa med cirka 5 procent fram till år 2025. Karstadt-anläggningarna förväntas också att dra nytta av den planerade utbyggnaden av gågatan i staden.

 

– Vi har ett antal kunder som är inriktade på Tyskland och vi räknar med att investera 1 miljard euro i landen under de kommande 12 månaderna, säger John Mulqueen, transaktionschef för CBRE Global Investors.

onsdag, 02 november 2016 18:39

Diös utvecklar lokaler för startups i Åre

alt

Startup-hubben House Be inryms på 2 våningsplan i fastighet Totten 1:68 på bekvämt promenadavstånd från Åre Torg.

 

Diös fastighet Totten 1:68 vid Åre sjukhus blir från början av 2017 House Be – en hub för tech startups med tillgång till nätverk, finansiärer och övriga förutsättningar för företagande. Konceptet bygger på ett medlemskap där du antingen har tillgång till en fast kontorsyta eller en flexibel arbetsplats.

 

– Vi har gemensamt jobbat fram en lösning som känns i framkant och helt i linje med entreprenörsbehov. House Be är ett bra exempel på hur många kontor kommer att utvecklas i framtiden, säger Malin Runberg, affärsområdeschef Jämtland på Diös.

 

Bakom House Be står Diös samt Andreas Eriksson, digitalt affärsess och IT-entreprenör, Ulrika Viklund (fd. Lindwall), tidigare internationell tillväxtchef på Spotify, nu medgrundare och vd på filmtjänsten Plejmo samt Fredrik Viklund, strateg och IT project lead på Plantagen.

onsdag, 02 november 2016 18:35

SBB planerar 250 bostäder i Norrköping

alt

SBB köper denna byggnad från 1949. Arkitekt Ivar Tengbom. Tillbyggnaden har gjorts under senare år.

 

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) har köpt industrifastigheten Järven 4 i Norrköping av NewCap AB med planen att på sikt konvertera fastigheten till bostäder. Med tillhörande byggrätter kommer hela projektet att resultera i 250 nya lägenheter. Befintligt hus omfattar cirka 10.000 kvm byggrätt samt tillkommande nyproduktion med cirka 12.000 kvm.

 

Fastigheten ligger i stadsdelen Marielund, ett populärt bostadsområde som ligger mellan Resecentrum och det stora friluftsområdet Himmelstalundsfältet. Närområdet erbjuder mycket goda kollektiva förbindelser och några minuters promenad från Resecentrum. Området runt fastigheten har ett rikt utbud av närservice i form av livsmedelsbutiker, restauranger, skolor och annan samhällsservice.

 

Fastigheten omfattas av en pågående detaljplaneändring där byggnaden får byggas om till bostäder och samhällsservice.

 

Säljarens rådgivare i affären har varit Newsec Capital Markets och Advokatfirman Lindahl, medan SBBs ombud i affären har varit Wistrand Advokatbyrå.

onsdag, 02 november 2016 18:33

Wihlborgs hyr ut till Continental på Ideon

alt

Fastigheten Delta 5 på Ideon i Lund. Fotograf: Felix Gerlach

 

Wihlborgs har tecknat hyresavtal med Continental som etablerar verksamhet på Ideon i Lund. Avtalet avser kontors-lokaler om 800 kvm i fastigheten Delta 5.

 

– Vi ser en starkt positiv trend på Ideon, med stor efterfrågan från både nya hyresgäster och befintliga som växer och behöver större lokaler. Det är glädjande för oss och positivt för hela Ideon och utvecklingen i Lund, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

Under året har flera företag med koppling till bilindustrin flyttat in på Ideon. Utöver avtalet med Continental har Wihlborgs även tecknat avtal med Bosch, som bland annat gör mjukvara till bilindustrin, Volvo Cars samt Uniti som utvecklar en helt ny, svensk elbil.