1 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 18 maj 2016 19:41

Stendörren mot huvudlistan

alt

Fredrik Brodin, vd Stendörren.

 

Stendörren uppvisade ett kraftigt förbättrat driftnetto för årets första tre månader till 67 Mkr (35). En ökning som framförallt förklarades av att flertalet av de fastigheter som bolaget köpte ifjol tillträddes under de första och andra kvartalen och därmed inte bidrog fullt ut till intjäningen. Vinsten efter skatt steg till 27 Mkr (6) motsvarande 0,98 kr (0,27) per aktie och påverkades av värdeförändringar i fastigheter om 37 Mkr (7), varav 24 Mkr var reavinst och -40 Mkr (-13) värdeförändringar i derivat. Den ekonomiska uthyrningsgraden var vid kvartalsskiftet 90,2 procent.

 

– Vi ser stor potential till ökad intjäning i den outnyttjade reserv som våra vakanta lokaler erbjuder. Detta utgör en av utmaningarna för vår nu fulltaliga organisation att hantera, säger vd Fredrik Brodin.    

 

För närvarande arbetar Stendörren med ett planerat listbyte till börsens huvudlista och bolaget räknar med att bytet ska ske under hösten.

 

– Genom listbytet ser vi möjlighet att få bättre finansieringsvillkor, fler institutionella aktieägare samt en ökad handelsvolym i aktien, fortsätter Brodin.

 

Under perioden genomförde Stendörren sitt första förvärv i Uppsala genom köp av fyra fullt uthyrda och välbelägna handelsfastigheter för 110 Mkr. Vidare såldes fastigheten Sköldinge Valla 16:1 till ett underliggande fastighetsvärde om 157 Mkr, vilket bidrog till att portföljens värde minskade till 4.826 Mkr (4.889 vid årsskiftet).

 

Den räntebärande skulden uppgick till 3.201 Mkr, varav 2.556 Mkr var skulder till kreditinstitut, 625 Mkr obligationslån och 20 Mkr säljarreverser. Dessa finansierades till en snittränta om 2,98 procent inklusive derivatens påverkan.

 

Det egna kapitalet ökade till 1.516 Mkr (1.489), motsvarande en stärkt soliditet om till 29,9 procent (29,6 vid årsskiftet, 26,5 den 31 mars 2015).

 

– Därmed är i princip det tidigare finansiella målet om 30 procent soliditet uppfyllt och vi höjer nu målsättningen för att innan utgången av 2017 uppnå en soliditet om 35 procent, avslutar Fredrik Brodin.
LE

onsdag, 18 maj 2016 14:51

ByggVesta rekryterar Catherina Fored

alt

                                                                                                                        

ByggVesta gör nu en storsatsning på att driva långsiktig hållbar stadsutveckling framåt. I den nya rollen som stadsutvecklings- och markförsörjningschef ska Catherina Fored (bilden) ta sig an utmaningen att göra ByggVesta till ett draglok för utvecklingen av nya stadsdelar där folk vill bo och där alla berörda vågar investera.

 

Catherina Fored är ett välrenommerat namn i branschen, med en bakgrund bland annat på Sveriges Arkitekter, Folkhem och Statens Fastighetsverk. Hon kommer närmast från Sundbybergs stad där hon varit koncernstrateg och stadsbyggnads- och exploateringschef.

 

– Vi är både väldigt stolta och glada över att nu kunna knyta Catherina till oss. Med henne ombord stärker vi både vår ambition att öka vår leveransvolym och förse större kommuner med bra hyresbostäder samtidigt som vi mot kommunerna kan erbjuda oss som en mer komplett och långsiktig stadsutvecklingsledare, säger Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development.

Catherina Fored tillträder sin nya roll på ByggVesta i augusti.

 

alt
Profi ska bygga 2.000 kvm bostäder på taket till Styckjunkaren 3, Svenska Shells gamla kontor i Huvusta, Solna.

 

Profi Fastigheter har tecknat avtal med Panorama Bostad AB om att i ett gemensamt ägt bolag utveckla lägenheter på taket av Profis fastighet Styckjunkaren 3 på Armégatan 28 i Huvudsta, Solna. Lägenheterna kommer upplåtas i bostadsrättsform med planerad försäljningsstart under kvartal 3, 2016.

 

Styckjunkaren 3 förvärvades 2011, sedan dess har Profi Fastigheter tillsammans med Solna Stad drivit ett aktivt utvecklingsarbete med bl.a. ändrad detaljplan i syfte att möjliggöra bostäder om drygt 2.000 kvm på fastighetens tak. Den nya detaljplanen antogs tidigare under våren och projektet befinner sig nu i bygglovsskede. Lägenheterna kommer att utformas med höga krav på material, arkitektur och yteffektivitet.

 

Fastigheten ritades i början av 1970-talet av Folke Löfströms Arkitektkontor för Svenska Shell och har en starkt brutalistisk arkitektur med ett högt kulturhistoriskt värde, något som speciellt tas i beaktning i utvecklingsprocessen.

 

Tham & Videgård har anlitats som arkitekter och WhyteLilja har fått uppdraget att arbeta fram en konceptuell plattform för hela fastigheten.

 

Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter säger:

– Det här är ett fantastiskt projekt som snart blir verklighet. Vi har arbetat länge med detaljplanefrågan och nu när planen vunnit laga kraft ska det blir riktigt roligt att skapa ett av Stockholms mest spektakulära bostadsprojekt. Panorama är en utmärkt samarbetspartner för den här typen av premiumprojekt vilket man framgångsrikt visat vid utvecklingen av bl.a Svea Fanfar och Telegrafholmen.

 

Andreas Arkling, vd Panorama Bostad AB, framhåller:

– Detta är en typ av drömprojekt för en bostadsutvecklare med höga ambitioner att skapa bostäder utöver det vanliga. Platta tak på kontorsfastigheter har ofta potential att förädlas till fantastiska boendemiljöer för nya bostäder med stora egna terrasser, utsikt och fantastiska ljusinsläpp. Vi är glada att Solna Stad ser och uppskattar denna möjlighet, den nya detaljplanen innebär att ett 40-tal nya bostäder med unika kvalitéer, arkitektur och karaktär kan byggas. Vi arbetar även med ett att utveckla ett omfattande servicekoncept för bostäderna och kontoren med delade funktioner som gör vardagen enklare och bekvämare både för de som bor och arbetar i huset.

alt

Citycon och Riksbyggen har fått klartecken att uppföra 400 borätter  i anslutning till Jakobsbergs centrum.


Kommunstyrelsen i Järfälla har ställt sig bakom en överenskommelse mellan kommun och Citycon om att uppföra cirka 400 nya bostäder i centrala Jakobsberg. Genom avtalet får Citycon klartecken att tillsammans med Riksbyggen utveckla cirka 400 bostadsrätter i två kvarter på Tornérparkeringens södra del. Detaljplan och genomförandeavtal väntas bli godkända i kommunfullmäktige i början av juni.
    

– Jakobsberg får nu ett viktigt tillskott med nya bostäder som skapar förutsättningar för mer liv och rörelse i stadskärnan. Det är helt i linje med vår vision om att Jakobsberg med tillkommande stadskvarter ger utrymme för både kommersiella lokaler, ett kulturellt centrum, service och platser där människor kan mötas, säger Claes Thunblad (S) kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.
    

De nya bostäderna får direkt anslutning till Jakobsbergs Centrum som erbjuder ett stort utbud av service och handel samt närhet till väl utbyggd kollektivtrafik. Boendeparkering anordnas under husen.
    

– Vår ambition är att fortsätta utveckla bostäder och handel i centrala Jakobsberg. Vi äger stora markytor i attraktiva lägen som vi kommer att se över för fortsatt utveckling och exploatering, i nära dialog med kommunen, säger Mattias Bernunger, projektutvecklingschef på Citycon.

alt

Profi bedriver ett omfattande förändringsarbete i Infra City i syfte att utveckla området och platsen till en levande och attraktiv stadsdel.


Profi Fastigheter hyr ut 1 300 kvm ändamålsenliga butikslokaler till Folkets Möbler i Bredden/InfraCity i Upplands Väsby. Etableringen är Folkets Möblers tredje butik, sedan tidigare har företaget även butiker i Norrköping och Borås.
    

Folkets Möblers etablering kompletterar och stärker handelsområdets utbud inom sektorn hem och bygg ytterligare. Sedan tidigare hyr bland andra Mio, Marbodal Kök och Kvik butikslokaler i samma fastighet.

alt

Joachim Hallengrens Bonava säljer nyproducerade hyresrätter till Mikael Granaths Willhem.


NCC:s dotterbolag Bonava (tidigare NCC Housing) säljer sammanlagt 352 nyutvecklade hyresrätter i Linköping och Karlstad till Willhem. Försäljningen genomförs som en bolagsaffär till ett värde av 595 Mkr.
    

Affären innefattar 221 lägenheter på Rudsberget i Karlstad och 131 lägenheter i Södra Ekkällan i Linköping. Samtliga lägenheter är miljöklassificerade enligt Svanen. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan är 19.345 kvm och Willhem kommer att ta över projekten och förvaltningen efter det att bostäderna är färdigställda.
    

– Det är glädjande att utveckla nya Svanenmärkta hyresrätter i både Karlstad och Linköping. Vår ambition är att leverera bra boendemiljöer med hållbara bostäder i olika upplåtelseformer. Hyresrätter är en viktig och växande del av vår affär, säger Joachim Hallengren, vd för Bonava.
    

NCC har utvecklat bostäder i Södra Ekkällan sedan 2006 och för det projektet som nu säljs sker första inflyttning sker till sommaren och slutligt färdigställande sker i första kvartalet 2017. I Karlstad ska Bonava uppföra 221 lägenheter på Rudsberget. Första inflyttning sker i första kvartalet 2018 och projektet färdigställs i fjärde kvartalet 2018. Bonava ansvarar för uthyrningen och lämnar sedvanliga hyresgarantier till Willhem. Resultatavräkning sker när projekten är färdigställda, samtidigt som Willhem tar över förvaltningen.
    

– I och med förvärvet växer vi på två attraktiva orter där vi redan idag är en stor bostadsaktör, vilket är positivt. Nyproducerade hyresrätter med miljöprofil passar väl in i vår befintliga portfölj samtidigt som vi breddar vårt erbjudande till marknaden i Karlstad och Linköping ytterligare, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

alt

Stendörren investerar och förnyar hyreskontraktet för fastigheten Flen Talja 1:36.


Stendörren Fastigheter förlänger hyresavtalet med nuvarande hyresgäst för fryslagret i fastigheten Flen Talja 1:36. Det nya avtalet omfattar 13.100 kvm och löper till den 31 december 2027.
    

I samband med den nya överenskommelsen investerar Stendörren cirka 7,5 Mkr i en ny energibesparande frysanläggning. Hyresnivån uppgår till 8,75 Mkr per år, vilket motsvarar tidigare hyresnivå plus tillägg för investeringen.
    

– Vi gläds åt förlängningen av detta viktiga hyresavtal och den energibesparande investeringen som både skapar en bättre miljö, bättre ekonomi för hyresgästen och ett stabilt kassaflöde för oss över lång tid, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

alt

YIT ska bygga Mall of Tripla i förorten Pasila i Helsingfors.

 

Leimdörfer har varit rådgivare till YIT i samband med den hittills största affären någonsin av en enskild fastighet i Finland. Affären gäller uppförandet av köpcentrumet Mall of Tripla med tillhörande parkeringsanläggning i förorten Pasila (sv Böle) i Helsingfors. Köpcentrumet ska ägas genom ett joint venture mellan parterna YIT (38,75 procent), pensionsföretaget Etera (38,75 procent), Onvest Oy (15 procent) och försäkringsbolaget Fennia (7,5 procent). Transaktionen omfattar 600 MEUR (cirka 5,6 Mdr kr).

 

– Med 250 hyresgäster och 85.000 kvm kommer Tripla att bli Finlands största köpcentrum. Vi är stolta över att åter ha fått förtroendet från YIT att genomföra en så stor och viktig transaktion. Transaktionen befäster Leimdörfers ställning som den ledande rådgivaren vid fastighetsrelaterade transaktioner i Norden, säger Erik R. Eliasson, vd och senior partner på Leimdörfer.

 

Enligt avtalet ska halva bygget finansieras med kapitalinvesteringar från ägarna, och resten kommer att finansieras med projektkredit. YIT kommer att teckna avtal kontrakt på byggandet av projektet med fastighetsbolag som ägs av det gemensamt ägda företaget.

 

– Det har varit ett stort intresse för Mall of Tripla. Över 30 procent av de kommersiella lokalerna är redan uthyrda och vår hyresgästbas omfattar flera stora varumärken redan i det här skedet, 3,5 år före öppnandet, säger Kari Kauniskangas, vd för YIT.

 

Mall of Tripla kommer att bli en del av en andra stadskärna i Helsingfors. I projektet ingår även kontor, hotell samt station och kollektivtrafikterminal. Dessutom planera bostadshus både norr och söder om Tripla.

alt

Fifth Third Arena i Cincinnati, Ohio, USA. Bild: Moody Nolan - Populous

 

Skanska har, tillsammans med sin joint venture partner Megen Construction, tecknat ett avtal om 70 MUSD med University of Cincinnati, Ohio, USA, för att hantera renoveringen av multiarenan Fifth Third Arena. Skanska har en 70-procentig andel av kontraktet, värd cirka USD 50M, cirka 420 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building i det andra kvartalet 2016.

 

Renoveringen av den 26 år gamla anläggningen inkluderar byggnation av en 360-graders sittyta i form av en skål med plats för 11.500 åskådare. I renoveringsarbetet ingår även utökade ytor för mat och dryck, en ny Bearcats-lounge samt en ny huvudentré och ett torg för biljetthantering.

 

Fifth Third Arena utgör hemvist för University of Cincinnati Bearcats basketlag för herrar och damer samt universitetets volleybollag för damer. Byggnationen inleds i juni och planeras vara färdig i november 2018.

alt

                                                                                                                      
Storebrand Fastigheter har rekryterat Therese Lidén (bilden) som Investment Manager med ansvar för fastighetstransaktioner. Hon kommer närmast från en roll som Transactions Manager på Aberdeen Asset Management och har tidigare arbetat inom Newsec och Drott.
    

– Jag ser fram emot att fortsätta uppbyggnaden av fastighetsbolaget SPP Fastigheter AB (publ) som ska generera en långsiktigt stabil avkastning åt våra kunder, säger Therese Lidén.


    – Vår ambition är att höja investeringstakten och jag är mycket glad över att Therese Lidén ansluter som Investment Manager och förstärker teamet med sin erfarenhet av transaktioner och Asset Management, säger Marita Loft, vd Storebrand Fastigheter AB.