2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 30 oktober 2014 20:28

AF Bygg uppför Centrumhuset

alt

Centrumhuset i Sannegården uppförs i sex våningsplan, inklusive ett garageplan under mark om 5500 kvm. Bildkälla: AF Bygg Göteborg AB

 

Norskägda AF Bygg Göteborg AB har från Älvstranden Utveckling AB köpt den sista byggrätten i inre Sannegården Göteborg. Där ska AF uppföra ett Centrumhus med verksamhet främst med närservice för boende i området. Byggstart förväntas under första halvåret 2015.

 

Sedan 2008 har ett konsortium bestående av flera byggherrar, samarbetat och utvecklat området inre Sannegården. Älvstranden Utveckling har som markägare lett och samordnat arbetet med utvecklingen av detta delområde på Norra Älvstranden. Centrumhuset blir sista pusselbiten i hela Sannegårdshamnen.

 

– När den sista byggrätten i området gick ut till försäljning var vi noga med att de tillfrågade investerarna skulle bygga på ett sätt som överensstämmer med Vision Älvstaden, som handlar om att älvstränderna ska vara inkluderande, gröna och dynamiska och utformas så att de helar Göteborg, möter vattnet och stärker den regionala kärnan, säger Olle Lindkvist, ordförande i konsortiets styrgrupp och den drivande kraften ifrån Älvstranden Utveckling.

torsdag, 30 oktober 2014 17:43

Anders Wadman, ny partner i 3XN

alt

                                                                     
Arkitekt SAR/MSA Anders Wadman (bilden), ledare av danska arkitektföretaget 3XN i Stockholm, blir partner i 3XN Sverige AB. Han utexaminerades från Arkitekturskolan vid KTH i Stockholm 2000 och har arbetat som projektarkitekt och projektledare på 3XN sedan 2011, där han har varit en nyckelperson i flera av bolagets svenska projekt, inklusive skapandet av 3XN första projekt i Stockholm, Swedbanks nya huvudkontor och Stockholm Continental.

 

Bo Boje Larsen, vd för 3XN A/S, säger:

- Som en följd av en allt större andel projekt i Sverige, ville vi behålla och stärka vår närvaro med skapandet av ett självständigt dotterbolag. Anders Wadman har som chef framgångsrikt hanterat 3XN:s intressen i Sverige, och därför kändes det som ett naturligt steg att han ansluter sig nu som en partner i 3XN Sweden AB.

 

3XN, som har ungefär en fjärdedel av sin totala verksamhet i Sverige, bildade sitt svenska dotterbolag under hösten 2013. Bolagets svenska kontor finns på Stockholm på Jakobs Torg med Danmark Hus och Kungliga Operan som grannar.

 

För närvarande har kontoret tre arkitekter och designers i lokaler om 165 kvm och det finns utrymme för upp till tio anställda som en följd av det ökande antalet svenska projekt.

torsdag, 30 oktober 2014 14:42

Hemfosa köper för 795 Mkr

alt

Kilenkrysset säljer fastigheter om cirka 90000 kvm till Hemfosa. På bliden syns Lars Thagesson, Hemfosa, Tapio Mäenpää, Kilenkrysset, Jenny Lindholm, Hemfosa, Jan Persson, Kilenkrysset, samt Jens Engwall, Hemfosa.


Hemfosa Fastigheter genomför två förvärv av totalt sex fastigheter och två tomträtter i mellersta Sverige till ett totalt underliggande fastighetsvärde om cirka 795 Mkr, varav cirka 200 Mkr utgör samhällsfastigheter. De förvärvade fastigheterna omfattar en uthyrningsbar area om cirka 94000 kvm med bland annat skolor och landstingsverksamhet.

 

Från Kilenkrysset köper samhälls- och logistikfastigheter i Falun, Uppsala, Västerås och Eskilstuna med en uthyrningsbar area om drygt 89000 kvm. Bland hyresgästerna återfinns bland annat landstinget i Västmanland och ett antal större företag. Tillträde sker den 30 oktober.

 

Därutöver förvärvar Hemfosa två samhällsfastigheter i Örebro kommun av Larroy Fastighets AB. Den totala uthyrningsbara arean uppgår till drygt 5000 kvm och hyresgäster är två friskolor med grundskoleverksamhet. Tillträde sker den 5 november.

 

– Förvärven stärker Hemfosa inom det prioriterade segmentet samhällsfastigheter samtidigt som vi kompletterar vårt fastighetsbestånd med moderna logistikfastigheter i expansiva orter, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

onsdag, 29 oktober 2014 19:49

SPG säljer till Offentliga Hus

alt

Fastigheten Arwen är ett hemlikt HVB- hem vackert beläget i Brunnslöv mellan Hörby och Sjöbö. Arwen har 14 platser för barn och ungdomar åldern 14-18 år, samt syskonpar i åldern 12-20 år. Barnen är i behov av vård och behandling. Placering sker enligt SoL och LVU.

 

 

SPG VOS avyttrar genom två separata bolagsaffärer sammanlagt tolv utbildnings-, vård- och omsorgsfastigheter belägna i mellersta och södra Sverige.

 

Fastigheterna är fullt uthyrda på långa kontrakt till Baggium Vård och Behandling AB och Praktiska Sverige AB. Köpare av beståndet är Offentliga Hus och ADR Holding AB. Säljarens rådgivare var Nordier Property Advisors.

onsdag, 29 oktober 2014 16:57

Gavlegårdarna vill sälja 737 lägenheter

alt

Gavlegårdarna planerar att sälja fastigheter i stadsdelen Sätra.


Gavlegårdarna planerar att under nästa år sälja 737 lägenheter i Sätra och i Bomhus för att frigöra kapital för nyproduktion. Försäljningen kommer att genomföras under förutsättning att Kommunfullmäktige i Gävle godkänner affären.

 

– Gävle växer som stad vilket är väldigt positivt och fler bostäder behövs därför säljer vi för att kunna öka takten i bostadsbyggandet och frigöra kapital till nyproduktion, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

 

Husen i Sätra byggdes 1965 innefattar totalt 398 lägenheter på adresserna Glimmervägen 5,7 Moränvägen 1-7 A-B, 9-11 samt Sicksackvägen 2, 4, 5-7, 9, 10 samt 13-15.  I Bomhus är det 339 lägenheter på adresserna Holmsundsallén 1-23 och Nygårdsvägen 4-10 samt 20-22 och de husen byggdes mellan 1972-1973.
 

– De områden som vi säljer har attraktiva lägen och vi hoppas kunna hitta en seriös köpare, som vill fortsätta driva arbetet med bland annat stadsdelsförnyelse, säger Cathrine Holgersson

 

Även efter en eventuell försäljning kommer Gavlegårdarna fortsatt att vara en stor fastighetsägare med nästan 70 procent av hyresmarknaden i Gävle.

alt

Ett nytt avtal har tecknats för handeln i Kållered köpstad.


IKEA, Ikano Retail Centres och Mölndals stad har idag tecknat ett nytt samarbetsavtal för Kållered köpstad. Avtalet anger förutsättningarna för ett detaljplanearbete där handeln kan utvecklas och utökas inom befintligt område. Nu påbörjas det gemensamma detaljplanearbetet som innefattar ett nytt varuhus och ett nytt shoppingcenter.

 

– Göteborgsregionen är viktig för oss, det finns ett stort intresse för IKEA som vi vill möta upp emot. Vi gläds åt att det nya samarbetsavtalet och ser fram emot vårt gemensamma arbete mot en ännu bättre IKEA-upplevelse i Kållered för de många människorna, säger Michael Stjernquist, finanschef IKEA Sverige.

 

Det nya avtalet reglerar ett detaljplanearbete som kan pröva förutsättningarna för en förstärkt och utökad handel inom Kållered köpstad genom en omstrukturering av befintliga byggrätter och en utökning av handelsytorna inom området med cirka 25 000 kvm inom befintligt handelsområde, en effekt av de kringboendes värdefulla input och som gjorts möjligt genom Ikano Retail Centres förvärv av mark i maj i år. I och med undertecknandet återkallas det gamla programsamrådet med tillhörande detaljplan.
    

– Samarbetsavtalet som nu tecknas innebär att vi nu kommer ett steg närmare vår ambition att bygga ett shoppingcenter ihopkopplat med ett nytt IKEA varuhus i Kållered Köpstad. Vi vill skapa en mötesplats för upplevelser i en välkomnande atmosfär, säger Jan Kristensson, vd Ikano Retail Centres.

onsdag, 29 oktober 2014 16:49

Peab bygger om Olympia för 324 Mkr

alt

Peab moderniserar Olympia i Helsingborg.


Nu har parterna tecknat avtal om Peabs uppdrag att bygga om och till fotbollsarenan Olympia i Helsingborg i enlighet med tilldelningsbeslut från juni 2013. Beställare är Kärnfastigheter i Helsingborg och kontraktssumman uppgår till cirka 324 Mkr. Projektet omfattar ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad av totalt 27000 kvm inklusive ouppvärmda publikytor och läktarytor.

 

– Vi är stolta över förtroendet från Kärnfastigheter att förse Helsingborg med en anläggning som motsvarar önskemålen om ett modernt Olympia, säger Bratislav Marjanovic, regionchef Peab.

 

Arbetet innebär att Olympia anpassas till modern UEFA-standard. Efter ombyggnaden ska arenan även kunna användas till konserter och andra evenemang. Byggstart sker omgående och projektet beräknas vara färdigställt våren 2017.

 

Fotbollsmatcher kommer att spelas som vanligt under projektets gång, då arbetet fokuseras till en läktare i taget.

onsdag, 29 oktober 2014 16:36

Trifam säljer Apelsinen till Capman

alt

Apelsinen 4 i Solna får ny ägare.


Trifam säljer fastigheten Apelsinen 4 i Solna Strand till finska Capman Real Estate. Byggnaden innehåller cirka 13 300 kvm lokaler, varav 9 700 kvm kontor. Affären ägde rum off-market och säljaren hade Nordier och Kilpatrick Townsend som rådgivare.

 

Fastigheten bär adresserna Hemvärnsgatan 8–10 och Vretenvägen 7–11, och ligger nära Solna Strand tunnelbanestation (namnbytt i somras från Vreten tunnelbanestation). Det finns 18 hyresgäster i huset varav IBS AB och Wincor Nixdorf är de största. På fastigheten finns även totalt cirka 160 garageplatser i två plan.

 

Fastigheten har varit i Trifam-sfärens ägo sedan uppförandet år 1974. Efter försäljningen äger Trifam totalt nio fastigheter. Enligt vd Niklas Gusting lämnar Trifam i och med försäljningen Solna, och kommer fortsättningsvis ha geografisk koncentration i norra Sollentuna, södra Stockholm samt Bromma – i de två förstnämnda områdena vill bolaget gärna utöka sitt bestånd.

 

Den förvärvade fastigheten i Solna Strand ingår i CapMan Nordic Real Estate fund där det nu totalt finns åtta fastigheter.

tisdag, 28 oktober 2014 20:16

Rekordvärde i Akademiska Hus

alt

Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

Med mycket en stor resultatpåverkande värdeförändring av fastigheterna för Akademiska Hus om 3043 Mkr (491) steg bolagets niomånadersvinst efter skatt till rekordet 4065 Mkr (2257). I resultatet ingick även värdeförändringar på finansiella instrument med -415 Mkr (44). Hyresintäkterna steg till 4109 Mkr (4005), medan driftöverskottet förbättrades till 2859 Mkr (2721). På helårsbasis minskade direktavkastningen (exklusive fastigheter under uppförande) till 6,7 procent (6,9).

 

I september invigdes ett av bolagets större projekt, VHC – Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum om 53000 kvm på Campus Ultuna i södra Uppsala. Samtidigt togs det första spadtaget för Uppsala universitets nya lednings- och förvaltnigsbyggnad, Segerstedthuset, omfattande 20000 kvm i Blåsenhus-området.

 

– En av Akademiska Hus viktigaste drivkrafter är att bidra till lärosätenas långsiktiga utveckling. Segerstedthuset är ett bra exempel på ett konkret resultat av ett långt samverkansprojekt, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

Under perioden investerade Akademiska Hus totalt 2301 Mkr (2070) medan försäljningar av fastigheten Forum i Kista samt hela beståndet i Sundsvall såldes för totalt 747 Mkr.

 

Den 30 september bedömdes portföljens värde ha ökat till 62,2 Mdr kr (57,6 vid årsskiftet), varav fastigheter under uppförande var 6,2 Mdr kr (4,5). Efter perioden slut har Campus Konradsberg i Stockholm sålts för 2 Mdr kr.

 

Finansnettot uppgick till -725 Mkr (-274) där -415 Mkr (44) berodde på värdeförändringar i derivatinstrument. Skulderna uppgick till 33,3 Mdr kr (33,7) och den genomsnittliga finansieringskostnaden var 2,43 procent (2,66).

 

Det egna kapitalet ökade till 32,3 Mdr kr (29,6), vilket motsvarade en soliditet om 47,8 procent (46,8). LE

alt

Greenhouse Augustenberg. Bild: Jaenecke Arkitekter

 

alt

Rådhus Skåne. Foto Felix Gerlach

 

alt

Hållbar renovering i Lagersberg.  Foto Ulf Huett

 

 

alt

Christina Lindbäck, NCC:s hållbarhetschef.

 

NCC har byggt tre av de tio hållbara byggprojekt som representerar Sveriges bästa exempel på världskonferensen om hållbart byggande; SB14 i Barcelona som startade igår. De är Greenhouse i Malmö, Rådhus Skåne i Kristianstad, och området Lagersberg i Eskilstuna.

 

– Svensk bygg- och fastighetsbransch tillhör världsledarna i hållbart byggande och stadsutveckling. NCC är en av få entreprenörer som byggt flera av Sveriges bästa exempel på världskonferensen, och den enda som återfinns i alla kategorier. Det visar att vi är ett av världens ledande företag i hållbart byggande, säger Christina Lindbäck, NCC:s hållbarhetschef.

 

På World Sustainable Building Conference visas världens mest hållbara ny- och ombyggnader samt stadsdelsprojekt. På plats för att presentera Sveriges tio bästa exempel är Sweden Green Building Council, forskningsrådet Formas och Boverket. De har även satt samman den jury som valde ut vinnarna bland nästan 50 nominerade projekt i Sverige.

 

Greenhouse Augustenborg i Malmö är MKB:s nya bostadskvarter som förtätar ett 1950-talsområde och har en mycket låg energianvändning som kombineras med åtgärder för att inspirera till en hållbar livsstil.

 

Rådhus Skåne i Kristianstad – visar att det går att med varsamhet bygga om en äldre byggnad till en modern miljöbyggnad med gott inneklimat. Så mycket som möjligt av tidigare byggnader har bevarats och fuktsäkerhetsarbetet har särskilt betonats.

 

Lagersberg i Eskilstuna är ett miljonprogramsområde som byggs om. Här är fokus på miljonprogrammets socio-ekonomiska utmaningar, som många städer i världen står inför. Det visar hur hållbara städer kan skapas med små medel och vikten av en dialog med de boende.

 

Övriga svenska bidrag är Backsippans förskola i Ronneby, Väla Gård i Helsingborg, Masthusen kv11 i Malmö, Herrestaskolan i Järfälla, Swecohuset i Stockholm, Albano i Stockholm och Brunnshög i Lund.