2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 03 november 2014 20:29

Skanska säljer projekt i Krakow för 263 Mkr

alt

Skanskas kontorsprojekt Kapelanka 42 i Krakow ligger nära centrum och 25 minuter från Krakow Balice airport.

 

Skanska har sålt den ena av byggnaderna i sitt kontorsprojekt Kapelanka 42 i Krakow, Polen. Byggnaden förvärvades av ett projektbolag inom REINO Dywidenda FIZ, en investeringsfond inom REINO Partners. Värdet av transaktionen uppgår till 29 MEUR, cirka 263 MKr. Försäljningen bokförs i fjärde kvartalet 2014 och överlämnandet av fastigheten är också planerat till fjärde kvartalet 2014.

 

Kapelanka 42 är det första projekt som Skanska Property Poland har utvecklat i Krakow. Den totala uthyrbara ytan av de två byggnaderna i detta kontorskomplex är cirka 30 000 kvm och den sålda byggnaden har en yta på cirka 11 900 kvm. Den färdigställdes under andra kvartalet 2014 och är redan uthyrd till 88 procent, med hyresgäster som bland andra Tesco, Apriso och Sygnity. Båda byggnaderna är precertifierade för LEED, nivå Guld.

alt

NCC:s radhus i MariaPark. Bild: WSP

 

Slutsålt innan spaden satts i marken. Det är rekordresultatet av försäljningen av de 41 NCC-byggda nya radhusen i Maria Park, Helsingborg. I fredags togs första spadtaget till bostadsrätterna, som byggs på uppdrag av Mariastaden Projekt AB. Affären har ett värde på 55 Mkr.

 

– Tack vare en effektiv byggmetod har vi lyckats hålla nere kostnaderna och därmed priserna på bostäderna. Det har gjort dem populära bland exempelvis unga, som annars har svårt att komma in på bostadsmarknaden, säger Joakim Stenberg, affärschef på NCC Construction.

 

De 41 radhusen blir ett positivt tillskott på bostadsmarknaden Helsingborg. Främst verkar de ha attraherat förstagångsköpare och småbarnsfamiljer, men även andra grupper finns representerade bland köparna. Husen, samtliga på 113 kvm, byggs med bra läge i den expansiva stadsdelen Maria Park. Det natursköna området ligger inom räckhåll för både Sofiero slott och Pålsjö skog. Samtidigt är Helsingborgs centrum endast 5 km bort.

 

Redan under sommaren 2015 väntas inflyttningen kunna påbörjas.

 

måndag, 03 november 2014 20:00

Heba byggstartar i Gubbängen

alt

Sedan år 2008 då Lennart Karlsson blev vd för HEBA, har bolaget växt totalt i förvärv, byggstartade och snart byggstartade projekt, med hela 1085 bostäder. Foto: KÅ Nilsson.

 

alt

De två flerbostadshusen i Gubbängen har ritats av Inga Varg, Varg Arkitekter.

 

alt

Särskilt lycklig vid byggstarten i Gubbängen var HEBA:s styrelseordförande Sören Härnblad, som för första gången i livet fick vara grävmaskinist. Det gick mycket bra.

 

alt

Bygget på tomtmarken är belägen invid HEBA:s fastigheter i Gubbängen.

 

alt

Från vänster: Lennart Karlsson, vd, Marcus Tärnåsen, chef fastighetsutveckling och Sören Härnblad, styrelseordförande.

 

HEBA har växt sedan år 2008, totalt i förvärv, byggstartade och snart byggstartade projekt, med hela 1085 bostäder.
    Under tisdagen tog HEBA och Viktor Hanson Byggnads AB ett första spadtag för två flerbostadshus med totalt 57 hyreslägenheter i Gubbängen. HEBA har engagerat Viktor Hanson som totalentreprenör. Byggnaderna kommer att miljöcertifieras enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad. Inflyttning planeras till våren 2016.

 

I en kommentar säger Lennart Karlsson, vd HEBA:
    – Stockholm ska växa med 40000 lägenheter till år 2020 har politikerna i Stockholm satt upp som mål. HEBA arbetar aktivt för att målet ska uppfyllas och de här nya bostäderna i Gubbängen är ett led i det arbetet.

 

I min kommentar kan sägas att aktiviteten i HEBA har blivit större sedan Lennart Karlsson blev vd i bolaget i maj 2008. HEBA har sedan år 2008 förvärvat bostäder i bland annat Liljeholmen, Råcksta, Hägernäs och Hökarängen. HEBA har färdigställt projekt i Annedal samt byggstartat och snart byggstartat projekt i Gubbängen och i Norra Djurgårdsstaden och på campus Karolinska institutet, Solna.

 

Intressant är vad som händer med bostadsproduktionen i Stockholms stad fram till år 2020 eftersom den nya majoriteten, det rödgrönarosa styret i Stockholm, vill att staden ska växa med 40000 bostäder under de närmaste fem åren, varav cirka 18000 bostäder ska ske genom nyproduktion i stadens tre ägda bostadsbolag, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.

 

Det lovade stadens nya finansborgarråd Karin Wanngård (S) i samband med att Stockholms stads nya majoritet presenterade sin gemensamma plattform för Stockholm den 15 oktober i år.

 

Att det de närmaste åren ska byggas cirka 8000 bostäder i Stockholm varje år, och den större delen av detta ska vara hyresrätter, är väl inte många som tror på idag. Men intressant är att se den framtida bostadsproduktionen i Stockholm. Det är något att återkomma till. SF

måndag, 03 november 2014 19:57

22 restauranger i Mall of Scandinavia

alt

Många restaurangkoncept söker sig till Mall of Scandinavia.

 

När Mall of Scandinavia öppnar i september 2015 läggs den sista pusselbiten i Stockholms nyaste stadsdel Arenastaden.

 

Hela 22 nya restauranger med smaker från hela världen och en blandning av välkända krögare, populära koncept och nyskapande matupplevelser kommer att sätta både färg, doft och smak åt hela Arenastaden och göra Mall of Scandinavia till Stockholms nya nav för restaurangupplevelser. Och efterfrågan har varit stor. Alla restaurangytor är i princip redan uthyrda.

 

En rad av Sveriges främsta krögare och matentreprenörer kommer att slå an tonen för upplevelsen med en mix av trendig Fast dining och nyskapande krogar. Trendiga koncept som Vigårda, Burger Bar Café och Klang market, samsas med populära restauranger som Vapiano, Indian Garden, O’Learys och Zocalo och helt nya koncept som är speciellt framtagna för Mall of Scandinavia, som superitalienska Mangiardino och en lyxig Teppanyakirestaurang. Dessutom har ett antal internationella restauranger valt att göra Sverigedebut just här i Mall of Scandinavia exempelvis turkiska Simit Sarayi och norska succékedjan Egon.

 

De 22 restaurangerna kommer uppskattningsvis ha drygt 4000 platser fördelat på 10000 kvm och två plan.

 

Dessutom kommer ett antal kaféer, barer och kiosker runt om i Mall of Scandinavia att erbjuda fika, grab’n go och snacks.

lördag, 01 november 2014 19:02

Amasten siktar på Small Cap

alt
David Dahlgren, vd Damasten.

 

Nya på vår börslista är Amasten som är noterat på First North. Bolaget äger fastigheter för cirka 1,2 Mdr kr, främst bostadsfastigheter i Helsingborg, Finspång, Karlskoga, Sollefteå samt i mindre städer i Skåne och i Blekinge.

 

Amasten ska växa med fokus på mindre och medelstora städer i ett antal regioner där cirka två tredjedelar av beståndet ska vara bostäder. Målet är att bolaget ska växa så pass att det kan noteras på listan för OMX Small Cap.

 

Om strategin säger vd David Dahlgren, i den senaste delårsrapporten:
    – Amasten har en stor andel bostadsfastigheter men även kommersiella fastigheter där det kassaflödesdrivna skapandet av värden över tid sker genom effektiv och kostnadsmedveten förvaltning till vissa givna restriktioner i hyresnivåerna. Därmed är bolaget inte lika konjunkturellt och demografiskt beroende av hyresutvecklingen för dess värdeskapande som över tid lätt blir fallet i storstäderna där konjunkturell och demografisk påverkan på hyresnivåerna får ett stort genomslag på värdet genom låga avkastningskrav.

lördag, 01 november 2014 18:59

SAS säljer för 640 MNOK i Oslo

alt

SAS genomför sale and leaseback på Oslo flygplats.

 

SAS AB har sålt sin anläggning vid den tekniska basen på Oslo flygplats 650 MNOK (cirka 710 Mkr) till Oslo Pensjonsforsikring, efter att ha utnyttjat en option att köpa anläggningarna från APAB som har varit den tidigare ägaren. Transaktionen ger inte upphov till en reavinst eller likviditet för SAS, men det kommer att minska de årliga driftskostnaderna.

 

SAS har samtidigt med försäljningen tecknat ett 15 årigt hyresavtal med rätt till förlängning. Mäklaren för transaktionen på uppdrag av SAS har varit Newsec.

 

– Vi är nöjda med denna försäljning, som ger oss en ny långsiktig och solid ägare som förstår den centrala roll som denna anläggning för driften av infrastrukturen på OSL, säger Bjørn Frivold, chef för SAS Facility Management

lördag, 01 november 2014 18:56

Balder säljer för 177 Mkr i Halmstad

alt

Balder säljer Makrillen 8 i centrala Halmstad med Hotel Continental som största hyresgäst. Fastigheten uppfördes 1929 och renoverades 1999.

 

Fastighets AB Balder har sålt samtliga sina fastigheter i Halmstad. Det totala försäljningsvärdet uppgick till 177 Mkr och ger en resultateffekt om 30 Mkr före skatt.

 

De sålda fastigheterna är Hjärtat 4 (2300 kvm), Bonden 5 (7600 kvm), Flygaren 17 (600 kvm) och Makrillen 8 (2100 kvm).

fredag, 31 oktober 2014 16:38

Skandalerna kring ECB:s skyskrapa

alt
ECB Towers, högst i Frankfurt, är nu klart för 2600 anställda. Arkitekt Wolf D. Prix.

 

Efter tre års försening kommer 2600 banktjänstemän i ECB att flytta in i det nya huvudkontoret i Frankfurt. ECB Towers är högst i Frankfurt med 185 meter och 45 våningar. Enligt Der Spiegel var det den 19 maj 2010 som Jean-Claude Trichet, ECB:s dåvarande ordförande, hade bjudit in sina gäster för ett första spadtag. Då deklarerade Trichet att ECB skulle noggrant hålla budget för bygget av skrapan. Men verkligheten blev något helt annat. Ursprungligen skulle skrapan vara klar år 2011, men inflyttningen fick flyttas fram till den 3 november 2014. Skyskrapan i Frankfurts Ostend, skulle kosta 850 MEUR, men slutkostnaden blev hela 1,3 miljarder euro.

 

Historien upprepas, ännu har ett storprojekt i Tyskland nu färdigställts utan kostnadskontroll, liksom fallen med de nya flygplatserna i Berlin och Hamburg eller den stora konserthallen Elbphilharmonie i Hamburg.

 

Med de stora problemen med euro har även inneburit att ECB:s personal har utökats kraftigt, vilken nu innebär att alla ECB:s banktjänstemän inte får plats i den nya skrapan, utan de lägre banktjänstemännen får nöja sig med att sitta kvar i Eurotower. Så avundsjuka kan uppstå när de högsta ledarna i ECB sitter i takvåningen på 170 meter med luxuös matsal och eleganta mötesrum, högt ovan alla klagomål och bekymmer.

 

Nu lär det blir rättegångar om anbudsförfarandet eftersom projektet, som tilldelades Gassmann + Grossmann har hamnat i en intressekonflikt när bolaget Drees & Sommer erhöll en 39-procentig andel i ett holdingbolag som äger Gassmann + Grossmann, enligt ett företag som förlorade budgivningen och som nu stämmer ECB.

torsdag, 30 oktober 2014 20:36

2135 hushåll nekas ombildning

alt

Bostads- och demokratirådet Ann-Margarethe Livh (V).

 

I början på oktober i år skrev tidningen Hemhyra att 1350 hushåll haft stämma för ombildning av hyresrätter i de kommunala bostadsbolagen i Stockholm, men deras anmälningar kom in för sent och därför nekas de nu ombildning. Nu finns det andra siffror som säger att hela 2135 hushåll har nekats ombildning av den nya majoriteten i Stockholm.

 

Det är Lokaltidningen Mitt i som nu har nya beräkningar. Alliansen satte stopp för ombildningar i city år 2008 och i närförort 2011, men trots detta så kom det in intresseanmälningar från hela 2135 hushåll som önskade ombildning till borätt i ytterstaden under år 2014. Av dessa intresseanmälningar gällde 1238 Stockholmshem, 526 Familjebostäder och 315 Svenska Bostäder.

 

Sedan millenniumskiftet har drygt 46000 bostäder ombildats i de tre kommunala bostadsbolaget. År 2000 hade Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder tillsammans 116194 hyreslägenheter, denna siffra är idag 69853.

 

Bostads- och demokratirådet Ann-Margarethe Livh (V) säger:
– Vi har stoppat alla ombildningar av allmännyttan, det är ett viktigt första steg för en ny bostadspolitik – det innebär att 1350 lägenheter stannar kvar i den allmänna bostadskön. Men vi tar över en bostadsmarknad där alliansen sålt 46000 hyresrätter och där den bidragit till en bostadsbubbla tillsammans med alliansregeringen genom förmåner till en felaktig räntepolitik och till skattesänkningar som blåst upp till skrämmande proportioner. Det kommer att ta tid att få ordning på detta, men nu har vi börjat. Förväntningarna är höga – men så ska förhoppningar också vara. Våra egna förväntningar är nog högst av alla.

torsdag, 30 oktober 2014 20:31

ETTELVA ritar åt Kulturförvaltningen

alt

Kulturförvaltningens nya lokaler har fått en yteffektiv aktivitetsbaserad kontorslösning.

 

Nu flyttar Kulturförvaltningen i Stockholm från sitt gamla kontor på Drottninggatan till fastigheten Kvarnspelet 4 på Askebykroken 26-32 i Rinkeby i nordvästra Stockholm. De nya lokalerna är ritade av ETTELVA Arkitekter i samarbete med systerbolaget MER och Modifi på uppdrag av Familjebostäder. Arkitektföretagen har analyserat nya arbetsformer, tagit fram koncept för och projekterat Kulturförvaltningens nya kontor, samt anlitats som projektledare för flytten.

 

Det var i början av 2013 som Stockholms stad beslutade att Stockholms förvaltningar skulle flytta ut från innerstaden för att främja ytterstadens utveckling. Kulturförvaltningen är den första stora förvaltningen som flyttar. Samtidigt flyttar Familjebostäders lokalkontor i Rinkeby till fastigheten och samlokaliseras med Kulturförvaltningen.

 

Byggnaden, som omfattar 3800 kvm fördelat på fem våningar, är ursprungligen ett tidstypiskt bostadshus från 1968. I detta har ETTELVA, MER och Modifi skapat nya lokaler 120 anställda. Förvaltningen räknar med att spara cirka 5 Mkr om året i lokalkostnader.

 

De nya lokalerna har fått en yteffektiv aktivitetsbaserad kontorslösning med en gemensam huvudentré för Kulturförvaltningen och Familjebostäder. Hyresgästerna kommer att dela på flertalet resurser såsom reception, kopiering, konferens-/mötesrum och matsal.

 

– Det har varit en lång och spännande process för Kulturförvaltningen som nu äntligen kan flytta in i sina nya fina lokaler. En satsning inte bara på en modern och tilltalande kontorsmiljö utan även på utvecklingen av Rinkeby i stort, säger Peter Morander, uppdragsansvarig arkitekt ETTELVA/Modifi.