2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 13 november 2014 19:55

Skanska säljer projekt till HEBA

alt

HEBA ökar sitt innehav i Huddinge genom förvärv av 184 nya lägenheter nära pendeltågsstationen i Flemingsberg. Bild: Sweco

 

alt

Lennart Karlsson, vd HEBA.

 

Skanska har tecknat avtal om att sälja en del av fastigheten Generatorn 2 i Flemingsbergsdalen, Huddinge kommun, till HEBA Fastighets AB. HEBA investerar totalt 430 Mkr i projektet varav 421 Mkr avser avtalet med Skanska, som bokför affären i fjärde kvartalet i år. Överlämnandet av fastigheten är planerat till sommaren 2017 när fastigheten färdigställs.

 

Affären inkluderar uppförande av fyra hyreshus med 184 lägenheter och 1 460 kvm lokalyta. Fastigheten är belägen intill pendeltågsstationen i Flemingsbergs centrum. Projektet ingår som en första del i Skanskas utveckling av området.

 

Detaljplan har erhållits och projektet kommer att byggstartas i början av 2015 så snart bygglov erhållits. HEBA kommer att tillträda fastigheten i samband med färdigställandet sommaren 2017 och kommer också att ansvara för uthyrning och förvaltning.

 

– Huddinge är en kommun i stark tillväxt. Goda allmänna kommunikationer tillsammans med de satsningar som görs i området bidrar till att Flemingsbergsdalen blir ett mycket attraktivt bostadsområde. Med detta fastighetsförvärv ökar vi vårt lägenhetsbestånd i Huddinge till sammantaget 564 lägenheter, säger Lennart Karlsson, vd HEBA.

torsdag, 13 november 2014 19:52

Ökad lönsamhet för Peab

alt
 Jesper Göransson, vd Peab.


Peab ser tydliga resultat av de åtgärder bolaget vidtog ifjol för en ökad lönsamhet och en lägre kapitalbindning. Under årets första nio månader ökade den operativa nettoomsättningen till 31 662 Mkr (30 164), medan det operativa rörelseresultatet steg till 1 292 Mkr (36) och en starkt förbättrad marginal till 4,1 procent (0,1). Föregående års rörelseresultat belastades med engångskostnader om 920 Mkr. Vinsten efter skatt ökade till 861 Mkr (-72), motsvarande 2,92 kr (-0,24) per aktie.
 

– Genom åtgärdsprogrammet har vi lagt grunden för en effektivare verksamhet och ett mer lönsamt Peab. Vi ser resultateffekter enligt plan i vår produktion, såväl vad gäller sänkta omkostnader som ökad intjäning. Med stabila marknadsförutsättningar i botten fortsätter vi att arbeta med ökat kundfokus på den lokala marknaden, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef Peab.

 

Orderingången minskade till 24,2 Mdr kr (26,9) och vid periodens slut uppgick orderstocken till 27,5 Mdr kr (28,2 vid årsskiftet).  Under perioden fick Peab bland annat i uppdrag från Region Skåne att uppföra en ny vårdbyggnad om 40000 kvm i Helsingborg och från ett samägt bolag med Catena att bygga en terminal för DHL i Sunnanå, Malmö.

 

Vidare ökade Peab sitt markinnehav i Tegnérlunden, Västerås, vilket innebär att bolaget totalt ska uppföra 270 lägenheter i området.

 

Tack vare en stark bostadsmarknad, framförallt i Stockholm, ökade igångsättningen av egenutvecklade bostäder till 1797 (1213) och antalet sålda bostäder till 1929 (1254).

 

I balansomslutningen om 31,0 Mdr (31,9 vid årsskiftet) ingick projekt- och exploateringsfastigheter om 6,5 Mdr kr (6,8). Nettoskulden minskade till 4,8 Mdr kr (5,9), medan snitträntan i låneportföljen minskade till 3,1 procent (3,2). Det egna kapitalet ökade till 7890 Mkr (7668), motsvarade en soliditet om 25,7 procent (24,0). LE

torsdag, 13 november 2014 19:49

SveaReal utvecklar 33000 kvm åt NetOnNet

alt

SveaReal utvecklar Trucken 1 i Viared för NetOnNet.

 

SveaReal har tecknat avtal med hemelektronikjätten NetOnNet om 33000 kvm i SveaReals fastighet Trucken 1 i Viared, Borås. Avtalet omfattar även en tillbyggnad om 1500 kvm kontor och blir NetOnNets huvudkontor och centrallager. Inflyttning i de nya lokalerna planeras till september 2015.

 

– Det är glädjande att vi tillsammans med vår kund NetOnNet har hittat ett långsiktigt samarbete och tillgodose deras behov av ytterligare lagerkapacitet i Borås, säger Peter Olsson, marknadsområdeschef på SveaReal.

torsdag, 13 november 2014 19:47

Platzer hyr ut 3200 kvm i centrala Göteborg

alt

P-G Persson, vd Platzer Fastigheter.

 

Under hösten har Platzer hyrt ut drygt 3 200 kvm i fastigheterna runt Centralenområdet. Viktiga faktorer för hyresgästerna i valet av läge har varit närhet till allmänna kommunikationer och serviceutbudet i centrala Göteborg.

 

De hyresgäster som Platzer har tecknat hyresavtal med under hösten är Göteborgs Kvinnoklinik, Admeta, PromikBook, MTR Express och LaSSe Brukarstöd på sammanlagt cirka 2 000 kvm fördelat över fastigheter på Lilla Bommen, Gullbergsvass och Odinsgatan. Utöver detta har avtal om sammanlagt cirka 1 200 kvm tecknats på Gullbergsvass i den nyförvärvade fastigheten Tennet. De hyresgäster som flyttar in alternativt utökar sina ytor är Superoffice, Conscriptor, DNV och VIA Egencia.

 

– Områdena Lilla Bommen, Gullbergsvass och Odinsgatan runt centralstationen tillhör CBD i Göteborg och vi upplever ett fortsatt stort intresse på marknaden för våra lokaler där. Jag är övertygad om att den stadsutveckling som planeras i området kommer att stärka områdets attraktionskraft ytterligare, säger P-G Persson, vd i Platzer Fastigheter.

onsdag, 12 november 2014 17:42

Newsec satsar stort på marknadsanalys

alt

Max Barclay, vd Newsec Sweden.

 

Newsec intensifierar satsningen på marknadsresearch och anpassad makroanalys för fastighetsbranschen och dess delsegment. Avsikten är samarbeta med några av marknadens främsta aktörer avseende makroekonomiska progonser i syfte att på ett oberoende sätt värdera och implementera dess effekter på fastighetsmarknaden. 

 

Satsningen innebär bland annat att Newsec inleder rekryteringen till en ny roll – Head of Research – som förutom kundspecifika uppdrag kommer att ansvara för Newsecs femårsprognos och Newsec Property Outlook samt ett brett utbud av analyser av fastighetsmarknadens olika segment och geografier i norra Europa. Newsec erbjuder totalt ett 10-tal rapporter uppdelade på olika fastighetssegment och regioner.

 

– Vi kommer framöver att aktivt samarbeta med marknadens främsta aktörer inom makroekonomiska prognoser och samtidigt intensifiera samt utveckla vårt interna arbete med att tolka och prognostisera vad detta innebär för fastighetsmarknaden och dess delsegment, säger Max Barclay, vd Newsec Sweden.

onsdag, 12 november 2014 17:36

HSB och Peab ska bygga 600 bostäder i Umeå

alt
600 bostäder ska Peab bygga åt HSB i Mariehem, Umeå.

 

HSB och Peab planerar för upp till 600 nya bostäder i Umeå. Bygget ska ske på gemensamt ägd mark i Olofsdal cirka fyra km utanför Umeå centrum och intill den etablerade stadsdelen Mariehem med service och kommunikationer. En av tre detaljplaner för området har vunnit laga kraft och utbyggnaden förväntas pågå under fem till åtta år.

 

– Det känns mycket bra att kunna erbjuda bostäder som kan tilltala både yngre och äldre i en växande stad. De nya lägenheterna kommer att vara tillgängliga med hiss, något som saknas i många flerfamiljshus i Mariehem. Dessutom är omgivningarna fantastiska med strövområden och närhet till universitet och sjukhus, säger Björn Dahlberg, vd HSB Umeå

 

Den första etappen HSB brf Mariehöjd 1 med 60 lägenheter säljstartade i början av november och intresset var stort hos köparna. Brf Mariehöjd 1 är ritat av Sweco och rymmer yteffektiva tvåor och treor som Umeåborna efterfrågar. Första inflyttningen är preliminärt beräknad till hösten 2016.

 

I området finns en efterfrågan på bostäder då det ligger nära stora arbetsplatser som NUS (Norrlands universitetssjukhus) och Umeå universitet, samtidigt som Nydalasjöns rekreationsområde finns inom räckhåll.

 

Peab och HSB sedan tidigare med bostäder på Sandåkern i Umeå.

onsdag, 12 november 2014 17:29

Fabege säljer för 340 Mkr i Huvudsta

alt

Andersson Invest & Fastighets AB köper Huvudsta Centrum.

 

Fabege har avyttrat Huvudsta Centrum (fastigheterna Rovan 1 och Rovan 2) till Andersson Invest & Fastighets AB. Försäljningarna sker i bolag till ett underliggande fastighetsvärde om 340 Mkr. Affären ger ett resultat om 15 Mkr före skatt och 2 Mkr efter skatt, vilket kommer att redovisas under fjärde kvartalet 2014.

 

Fastigheterna är belägna med adress Storgatan 64 -78 i Huvudsta, Solna. Rovan 1 innehåller en centrumbyggnad med butiker och en vårdcentral totalt omfattande cirka 7 800 kvm och Rovan 2 innehåller ett bostadshotell omfattande cirka 8 400 kvm.

 

– Affären är ett led i vår fokusering på kontorsfastigheter i våra prioriterade områden, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

onsdag, 12 november 2014 16:03

Gurkan i London såld för 8,52 Mdr

alt
Gurkan i London uppfördes av Skanska år 2002-2004.

 

Välkända Gherkin (Gurkan) i London har sålts till nytt rekordpris, 8,52 Mdr kr. Det välkända tornet, med det officiella namnet 30 St Mary Axe (som många har glömt till förmån för Gherkin), uppfördes år 2002-2004 av Skanska efter Norman Fosters ritningar och med Arup som konstruktör. Beställare var försäkringsbolaget Swiss Re Ltd. Gurkan gav Skanska en vinst om cirka 300 miljoner pund.

 

Tornet, som är det nionde högsta i London med 42 våningar och 180 meter högt, såldes av Swiss Re år 2007 till det nu nödlidande IVG Immobilien AG och till den engelske riskkapitalisten Evans Randall Ltd för totalt 600 miljoner pund.

 

Nu har det otroliga hänt. Gurkan har sålts efter en budgivning för rekordpriset 726 miljoner pund, 8,52 Mdr kr. Köparen är Joseph Safra, Brasiliens rikaste bankir. Safra köper mycket nu, och för bara två veckor innan han köpte Gherkin, förvärvade Safra Group tillsammans med den brasilianska familjen Cutrale det amerikanska bananbolaget Chiquita för 1,3 miljarder dollar, cirka 9,54 Mdr kr

 

I en kommentar kan sägas att intressant i sammanhanget är att i Brasilien, där få vet vad Gherkin är, har Safra och andra nu döpt om tornet till revolverkulan, vilket låter minst sagt aggressivt. SF

alt

Henrik Saxborn, Castellum, och Jens Engwall, Hemfosa.

 

alt

I den planerade affären ingår bland annat fastigheten Unaman 8 på Kungsgatan i Växjö.

 

 

alt

Fastigheten Värnamo 14:11 på Jönköpingsvägen i centrala Värnamo ingår i det kommande förvärvet.

 

 

Castellum och Hemfosa Fasigheter förhandlar om en affär i storleksordningen 2 Mdr kr. Förhandlingarna gäller totalt 54 fastigheter, varav 53 idag tillhör Castellums dotterbolag Corallen och en dotterbolaget Eklandia.

 

Fastighetsbeståndet omfattar totalt cirka 280000 kvm fördelat på samhällsfastigheter, kontorsfastigheter och logistikfastigheter belägna i Växjö, Värnamo och Göteborg.

 

Om affären går i lås säljer Castellum hela sitt innehav i Växjö och Värnamo.

 

Hemfosa genomför nu en teknisk, legal och finansiell due diligence av fastighetsbeståndet och parterna räknar med att ett köpeavtal ska kunna ingås senare i november.

 

– Vi söker kontinuerligt tillväxtpotential i vårt fastighetsbestånd. Affären, om den genomförs, innebär en förädling av portföljen och ger fortsatta förutsättningar att leverera tillväxt på lång sikt, i linje med vårt högt ställda mål. Genom affären får Castellum ökade möjligheter till nya investeringar, säger vd Henrik Saxborn.

 

Han tillägger:
 – Castellum kommer fortsätta att utvecklas från samma utgångspunkter som tidigare – med kassaflödesfokus, kundfokus genom lokala organisationer och genom att arbeta med både låg finansiell och operationell risk.

 

För Hemfosas del är det planerade förvärvet är ett led i bolagets tillväxtstrategi, vilket skulle bidra med stabila kassaflöden.

tisdag, 11 november 2014 19:48

SveaReal satsar på affärsutveckling

alt

Johan Lindell.

 

SveaReal fokuserar i ett nytt affärsområde på fastighetsutveckling och transaktioner. Detta är en viktig del i SveaReals framtida expansion, där fokus ligger på att utveckla flera objekt i den befintliga fastighetsportföljen. Från årsskiftet övergår Johan Lindell från drygt 15 år som konsult, delägare och vice vd i Navet AB, till tjänsten som affärsutvecklingschef hos SveaReal.

 

Johan Lindell är världsmästare i segling, byggnadsingenjör och fastighetsmäklare och har erfarenhet från affärsutveckling i fastighetsbranschen, projekt samt fastighetstransaktioner.

 

– Det finns stora outnyttjade potentialer i SveaReals fastighetportfölj med en intressant värdeutveckling. Med Johans långa erfarenhet ska vi nu ta vara på och förädla detta, säger vd Claes Malmkvist.