2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 17 november 2014 19:24

Lundbergs ökar i centrala Stockholm

alt

Fastigheten Asken 11 på Birger Jarlsgatan köps av Lundbergs.

 

Fastighets AB L E Lundberg har förvärvat fastigheten Asken 11 i Stockholm. Säljare är Catella Real Estate AG, som har haft CBRE som rådgivare. Fastigheten består av cirka 5 200 kvm kommersiell yta och är belägen på Birger Jarlsgatan vid Eriksbergsplan.

 

Förvärvet görs i en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 325 Mkr. Tillträdet sker den 1 december.

 

– Asken 11 är en intressant kommersiell fastighet som på ett bra sätt kompletterar vårt bestånd av högkvalitativa fastigheter i Stockholm, säger Peter Whass, vd för Fastighets AB L E Lundbergs.

måndag, 17 november 2014 19:20

Fortsatt byggboom i London

alt

Battersea London om natten.

 

Byggbranschen i London och södra England ser ljus ut. Richard Threlfall, chef för Infrastruktur, Bygg och anläggning på KPMG i Storbritannien har noterat att för ”första gången på många generationer har Storbritannien en stark pipeline av bygg- och infrastrukturprojekt för att blåsa nytt liv i ekonomin och driva vår framtida konkurrenskraft”.

 

Boris Johnson, Londons borgmästare, har lyft fram 33 viktiga utvecklingsområden runt om i staden. Tillsammans med bättre kommunikationer såsom Crossrail och Thameslink, kan Londonbyggmarknaden förväntas växa avsevärt under de kommande åren.

 

Ett av områdena är Wandsworth, som förväntas få med tusentalas bostäder och arbeten som ett resultat av förlängningen av den norra tunnelbanelinjen till Battersea och Nine Elms. Projektet beräknas kosta 1 miljard pund och finansieras av utvecklingen på området.

måndag, 17 november 2014 19:16

Offentliga Hus köper av Weland i Borås

alt

Fredrik Klerfelt, vd Offentliga Hus.

 

Offentliga Hus köper tre samhällsfastigheter från Weland Fastighets AB i centrala Borås. Fastigheterna – Fjolner 21, Grönfinken 1 och Liljedal 11 – är fullt uthyrda och omfattar en uthyrningsbar area om drygt 21 000 kvm. Hyresgästerna är till 85 procent inom offentlig sektor och verksamheten i fastigheterna utgörs främst av polis/häkte, kulturverksamhet och dagcenterverksamhet. Med i förvärvet följer även studentlägenheter.


Rådgivare åt Offentliga Hus var JLL och rådgivare åt Weland Fastigheter var Magne Estate.

 

Tillsammans med Offentliga Hus tidigare förvärv av SPG VOS uppgår värdet till 290 Mkr.  

 

Förvärvet ligger i linje med vår expansiva fas och stärker vårt bestånd i den västra regionen. Weland Fastigheter har ägt fastigheterna under en längre period och bolaget har varit noggrann i sin förvaltning, säger Fredrik Klerfelt, vd Offentliga Hus.

alt
Åhus är en av Sveriges vackraste småstäder, sa en gång Birgitta Trotzig, författare och fd ledamot av Svenska Akademien. Absolut Vodka, som är en storsäljarre i USA, tillverkas fortfarande i Åhus.

 

Noterade Victoria Park AB har ingått avtal med Sölvedals Förvaltnings AB om överlåtelse av två fastigheter i Åhus i Kristianstad. Fastigheterna innehåller drygt 11000 kvm bostäder Överlåtelsen sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 152,5 Mkr, vilket motsvarar cirka 14000 kr per kvm. Bostäderna innehåller delvis äldre-, vård- och gruppboende. Tillträde sker i december 2014.


Catella har agerat transaktionsrådgivare och Fredersen Advokatbyrå har varit legal rådgivare i samband med försäljningen.

 

– Affären sker till ett pris av cirka 14000 kr/kvm vilket ligger 20 procent över bokförd värdering, säger Victoria Parks vd, Peter Strand.

 

Victoria Park tecknade nyligen avtal om att förvärva en bostadsfastighetsportfölj om cirka 3100 lägenheter med en uthyrbar yta om 244000 kvm, belägen i Eskilstuna. Efter affärerna kommer Victoria Park att ha en samlad uthyrbar yta om drygt 0,6 miljoner kvm, med ett bokfört värde om drygt 4,7 Mdr kr. Målet är att och förvalta 1 miljon kvm.

fredag, 14 november 2014 17:02

Ole Vagner, nära i konkurs

alt
Selfie Ole Wagner.

 

Grundaren av Keops, Ole Vagner, 65, har det svårt i Danmark. De 1,3 miljarder DKR som han en gång tjänade via Keops efter försäljningen av Landic Properties, värderat till 15 Mdr kr, är borta för alltid. Ett Landic som sedan gick i konkurs 2008/2009 med sammanbrottet av det isländska banksystemet.

 

Till Jyllands-Posten säger Vagner:

– En rekonstruktion är ett alternativ istället för en betalningsinställelse med en efterföljande konkurs – som kan sluta hur som helst. Men en rekonstruktion gör det möjligt att undvika konkurs genom förhandlingar, avyttringar och skuldlättnader.

 

Han fortsätter:

– Jag tror att jag kommer att över till andra sidan och jag tror att jag kan få igång en del saker med tiden. Men den västerländska ekonomin är i koma, så jag satsar på Fjärran Östern, där jag har olika aktiviteter.

 

I en kommentar kan sägas att bankmannen Vagner blev en storspelare som spelade bort många småsparares pengar som hade investerat i Keops bostadsobligationer. Vagner förlorade till slut allt: Keops, Vagner Holding, Kefren Properties, K/S projekt med SAS-hotell i Frankfurt och Nordicom med mera.

 

Kronofogden har till och med tagit hans Bentley.

 

År 2013 bildade han Cambodia Holding Denmark och det väl få som tror att han kan lyckas på den snabba och svåra marknaden i Asien.

 

Och om Vagners storhetstid kan sägas: ”Vem som helst kan göra en höna av en fjäder, men bara pressen kan få den att värpa.” (Stig Johansson)

alt

Nordic Modular bedriver utveckling, tillverkning, försäljning och uthyrning av flyttbara byggnader. På bliden ses Brotorpsskolan i Sundbyberg, som stod klar 2012.


Kungsleden avyttrar 65 procent av Nordic Modular Group till Inter Ikea Investments till ett pris som motsvarar en värdering av hela bolaget om 1,3 Mdr kr (Enterprise Value). Genom transaktionen frigör Kungsleden netto cirka 700 Mkr i likviditet, vilket ger bolaget en kapacitet att förvärva fastigheter för cirka 1,8 Mdr kr med en belåningsgrad av om 60 procent.

 

Förvärvet sker genom ett nybildat helägt ägarbolag (under namnändring till Nordic Modular Holding AB). Kungsleden återinvesterar omkring 270 Mkr i det nybildade ägarbolaget i form av aktier och aktieägarlån för en 35-procentig ägarandel.

 

Genom försäljningen av Nordic Modular Group förenklas Kungsledens koncernbalansräkning. Tillgångar och skulder hänförliga till Nordic Modular Group utgår med 1 829 Mkr respektive 842 Mkr räknat per 30 september 2014 och ersätts av investeringen i det nybildade ägarbolaget och den frigjorda likviditeten på omkring 700 Mkr. Försäljningen medför en negativ resultateffekt på omkring 150 Mkr.

 

Framgent kommer Kungsledens engagemang i Nordic Modular Group via den 35-procentiga ägarandelen i det nybildade ägarbolaget att redovisas som Andelar i intressebolag i Kungsledens balansräkning respektive som Resultat från intressebolag i resultaträkningen.
    

Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och beräknas kunna slutföras den 8 januari 2015.

 

– Sedan den nya strategin presenterades för snart två år sedan har Kungsledens uttalade intention varit att sälja Nordic Modular Group eftersom dess verksamhet är skilt från koncernens kärnaffär. Vi är mycket nöjda med den affär vi idag gör med Inter IKEA Investments, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.
    

Hon fortsätter:
    – Vi är övertygade om att det kommer att skapas ytterligare värden i bolaget under Inter IKEA Investments huvudägarskap och professionella ägarstyrning. Därför ser vi att affären med Inter IKEA Investments är i Kungsledens aktieägares bästa intresse.
    

Henrik Jonsson, vd Inter Ikea Investments AB, kommenterar:
    – Vi gillar bolag med en tydlig inriktning, stark företagsledning och god lönsamhet. Nordic Modular Group passar väl in på den beskrivningen och vi ser nu fram emot att tillsammans med Kungsleden och ledningen fortsätta utveckla bolaget.

fredag, 14 november 2014 15:03

White: 1100 bostäder vid Telefonplan

alt
1110 bostäder vid Telefonplan är en viktig del av Stockholms stads arbete med att skapa 140000 nya bostäder till 2030. Bild: White arkitekter.

 

I går öppnade Stockholms stad sin dialogpaviljong vid Telefonplan. Där kan allmänheten ta del av Whites förslag för 1100 nya bostäder som utvecklats tillsammans med Scanprop Development och ALM Equity. Området Lilla Tellus (Timotejen 19 och 28) omfattar bland annat; ”The Brick”, Ericssons gamla huvudkontor som får nytt liv då den omvandlas till smålägenheter.

 

Förvandlingen av Telefonplan är en viktig pusselbit i Stockholms stads arbete med att skapa 140000 nya bostäder till 2030. I ett tidigare klassiskt kontorskvarter skapar White förutsättningar för nya bostäder och arbetsplatser i en sammanhängande stadsmiljö.

 

En försiktigt positiv uppskattning innebär att de första lägenheterna är färdiga för inflyttning under första kvartalet 2018. En övervägande del av bostäderna i för­slaget är små lägenheter där målgruppen främst är singelhushåll och unga människor som skaffar sin första bostad.

 

Cykeln har en huvudroll som transportmedel i Lilla Tellus och förslaget har parkeringsplatser för omkring 4000 cyklar. Parkeringstalet för bilar är lågt jämfört med genomsnittet i Stockholm. Förslaget redovisar ett parkeringstal på 0,2 vilket motsvarar en bilplats på fem lägenheter.

 

Samtidigt som Stockholms stad visar planerna i dialogpaviljongen vid Telefonplan, ordnar Scanprop Development, ALM Equity och White visningar av förslaget för Lilla Tellus på Tellusborgsvägen 87, i Ericssons tidigare personalmatsal.

fredag, 14 november 2014 14:05

Skanska utvecklar åt Vattenfall i Luleå

alt

Kontorsbygget innebär att Vattenfall fortsatt satsar på Luleå som huvudort för omkring 300 anställda.  För formgivningen svarar Temagruppen.


Skanska ska utveckla ett nytt kontor med Vattenfall som hyresgäst i Luleå. Kontoret kommer att byggas på Porsön i norra delen av staden, intill Luleås tekniska universitet och Luleå Science Park. Det blir en byggnad i tre plan med en bruttoarea på 6 200 kvm.

 

– Det här är ett expansivt område där allt fler verksamheter väljer att etablera sig och vi ser fram emot att inleda vårt första kommersiella utvecklingsprojekt i Luleå. Vi kommer att kunna erbjuda ett yteffektivt kontorshus som motsvarar högt ställda hållbarhetskrav åt Vattenfall, säger Mats Engvall, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

 

Avsikten är att certifiera kontoret enligt Miljöbyggnad, på högsta nivån, Guld. Miljöbyggnad, som administreras av Sweden Green Building Council.

 

Utöver kontorsbyggnaden, som ritats av Temagruppen, kommer Skanska att anlägga intilliggande parkmiljö samt parkeringsplatser och garage.

 

– Med det nya kontoret skapar vi inte bara en kontorsmiljö som bär oss in i framtiden. Vi kommer också att finnas nära blivande medarbetare, forskning och utveckling i världsklass vid universitetet och några av våra stora kunder, konstaterar Christer Ljunggren, chef för Vattenfall Vattenkraft.

 

Kontorsbyggnaden uppförs på mark som Skanska förvärvar av Luleå kommun och genomförandet är villkorat av att markköpet vinner laga kraft. Förutsatt att allt går som planerat är avsikten att påbörja bygget under våren 2015 och kontorshuset ska stå klart för inflyttning till hösten 2016.

 

Kontoret blir en del i det energikluster som nu formas i Luleå. Norrbottens unika globala potential som center för serverhallar har redan upptäckts av Facebook, Hydro66 och nu senast KNC, som alla etablerat sig i länet.

fredag, 14 november 2014 13:41

JM med ETTELVA satsar på ägarlägenheter

alt
ETTELVA har formgivit 36 ägarlägenheter i stadsdelen Dalénum på Lidingö.


I dag, fredagen 14 november, tas första spadtaget för ägarlägenheter i det tidigare AGA-området Dalénum på Lidingö. ETTELVA Arkitekter har i nära samarbete med JM ritat 36 ägarlägenheter som har tagits emot med ett stort intresse. Ägarlägenheterna som uppförs i Dalénum är de första JM låter bygga i Sverige.

 

Dalénum omvandlas nu till en levande stadsdel med bostäder, arbetsplatser och matställen. I den centrala delen av området skapas en stadsmässig karaktär med gator, torg och kajer. Sammanlagt ska omkring 1000 bostäder att byggas här, där vissa delar av de gamla industrilokalerna integreras som delar i nybyggnationen.

 

ETTELVAs kvarter med 36 smart planerade lägenheter vänder en sida mot parken, men får samtidigt en mer stadsmässig sida som knyter an till befintlig bebyggelse och den industrikänsla som finns i de äldre kvarteren. Kvarteret ska i sina volymer, proportioner och relationer samspela med den gamla industribebyggelsen och intilliggande nyproducerade bostäder. Industrikaraktären inom de industrihistoriska kvarteren renodlas och förädlas och utefter vattnet kommer en strandpromenad att uppföras.

 

– Det är spännande att vara med och utveckla boendeformen och att få göra det i en så intressant historisk miljö som Dalénum, säger Johan Roos, handläggande arkitekt på ETTELVA Arkitekter.

 

Ägarlägenheter, eller ”radhus på höjden” som de även brukar liknas vid, har sedan de introducerades setts kunna öppna upp för en ny form av ägande och en friare marknad för andrahandsuthyrning.

 

– I nära samarbete med ETTELVA Arkitekter har vi arbetat fram en ny och genomtänkt produkt som mottagits mycket väl på marknaden, säger JMs projektledare Olof Pettersson Herold.

torsdag, 13 november 2014 19:59

Arvid Lindqvist, ny analyschef på Catella

alt

                                                                                   

Catella rekryterar Arvid Lindqvist (bilden) som analyschef på fastighetsrådgivningen i Stockholm. Han tillträder sin tjänst i januari och kommer senast från rollen som chefsekonom på Newsecs analysavdelning.

 

– Vår starka ställning inom fastighetsrådgivning och kapitalmarknadsrelaterade fastighetsaffärer baseras på ett starkt marknadskunnande där analysfunktionen är central. Vi är väldigt glada över att Arvid, som är en känd profil i branschen, förstärker vår analysavdelning, säger Johan Ericsson, chef för den svenska fastighetsrådgivningen på Catella.