2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 24 november 2014 18:37

Låga hyror i Frihamnen, Göteborg

alt
De flesta nya bostäder i Frihamnen i Göteborg kommer hyras ut för cirka 1000 kr per kvm och år.

 

Cirka åtta team, som ska bygga tät, blandad och nära storstad i centralt belägna Frihamnen i Göteborg, garanterar 500 nyproducerade hyreslägenheter till låg hyra i minst 15 år. Målet är att hälften av dessa ska kosta 1 000 kr per kvm och år.

 

Vision Älvstaden är utgångspunkt för utvecklingen av området, vilket bland annat innebär en tydlig satsning på social hållbarhet och bostäder för alla. I den första markanvisningen söktes därför kompetenta och kreativa aktörer som tillsammans med staden kan vara med och forma området och som har en tydlig vilja att uppnå visionen. Tanken att aktörerna själva, genom nya affärsmodeller, ska erbjuda hälften av alla hyresrätter till en långsiktigt garanterad låg hyra, som är mycket lägre än normal nyproduktionshyra.

 

Markanvisningen är den första av flera anvisningar för etapp 1 och omfattar totalt cirka 1500 lägenheter och 1000 arbetsplatser.

 

– Intresset har varit rekordstort. Vi är alldeles överväldigade över gensvaret och kvaliteten i ansökningarna. Totalt har 64 ansökningar kommit in till Fastighetskontoret, vilket är många gånger fler än vanligt, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling AB.

 

Följande åtta aktörer föreslås av bedömningsgruppen inleda utvecklingen av Frihamnen:

1. Hauschild + Siegel Architecture – Mindre aktör med uppmärksammade projekt i form av ”urbana villor” och brukarsamverkan. Fokus på arkitektonisk kvalitet och lösningar på hur bebyggelsen kan möta vattnet.

2. Botrygg Göteborg AB – Medelstor aktör med spännande konceptidéer som bygger hyresrätter, bostadsrätter, men också bogemenskaper.

3. Magnolia Bostad AB – Ny aktör på göteborgsmarknaden. Ett starkt team med innovativ höjd och dokumenterat fokus på hållbarhetsfrågor. Hyresrätter, hotell och offentlig service.

4. Rikshem AB – Ett av landets största bostadsbolag som ska bidra till volym, tempo och kvalitet. Bygger lika många bostadsrätter som hyresrätter och får särskilt ansvar för frågor kring byggkostnader och hyresnivåer.

5. JR Kvartersfastigheter – Kan ta ett helhetsgrepp om handel och bottenvåningar. Erfarenhet av komplex stadsutveckling, ägande och förvaltning.

6. NCC AB – Bred erfarenhet både på den nationella och internationella marknaden. Ska fokusera på kontor och andra verksamheter i kombination med bostäder.

7. Förvaltnings AB Framtiden samt 8. Göteborgs Lokaler och P-bolaget ska lägga tonvikt på hyresrätter, integrationsfrågor, sociala åtaganden samt mobilitetsfrågan.

 

Framtidenkoncernen ska få 40 000 kvm BTA för hyresrätter och 20 000 kvm för bostadsrätter, vilket motsvarar cirka 540 hyresrätter, 270 bostadsrätter och 1 000 kvm BTA lokalyta i bottenvåningar.

 

Framtiden föreslås få en ledande roll i Frihamnskonsortiet med ett särskilt uppdrag att bidra med kunskap kring frågor rörande integration och sociala åtaganden.

 

Under 2017 planeras den första detaljplanen vara klar och därefter kan byggstart ske. Då är det också dags för fler aktörer att komma med i arbetet med att utveckla Frihamnen.

måndag, 24 november 2014 18:27

Riksidrottsförbundet hyr 5700 kvm av Folksam

alt

Folksamhuset stod klart 1960 som huvudkontor för försäkringsbolaget Folksam, vilket byggnaden fortfarande tjänar som. Arkitekter var Yngve Tegnér och Nils Einar Eriksson. Huset är 89 meter högt och består av 28 våningar.

 

 

Nya Idrottens Hus etableras i Folksams lokaler vid Skansbrogatan på Södermalm, Stockholm. Det är Riksidrottsförbundet som hyr en del av Folksams hus, helt i linje med det tidigare beslutet att utveckla kvarteret Tullgården bland annat genom uthyrning till nya hyresgäster. Uthyrningen, som omfattar 5717 kvm, är möjlig tack vare att Folksams lokaler i Skanstull förändras i och med övergången till aktivitetsbaserade arbetssätt.


– Uthyrningen stärker Folksam ekonomiskt när vi effektiviserar våra ytor. Samtidigt är det positivt att vi som idrottens försäkringsbolag vidareutvecklar vårt långsiktiga samarbete med Riksidrottsförbundet, säger Björn Gustafsson, fastighetschef på Folksam Fastigheter.

 

Tillträdet är den 1 november 2015 och hyrestiden är tio år med möjlig förlängning på tre år. Folksam kommer att anpassa lokalerna efter Riksidrottsförbundets behov och önskemål.

 

– För oss är det här en mycket bra möjlighet att samla flera av våra idrottsförbund på en och samma plats och därigenom nå synergieffekter. Vi har en gedigen urvalsprocess bakom oss och fastnade särskilt för Folksams lokaler eftersom de är så ändamålsenliga för vår verksamhet och har centralt läge med närhet till kommunikationer. Det är också roligt att vi hyr av just Folksam, som vi har ett långt och positivt samarbete med, kommenterar Birgitta Ljung, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

 

DTZ:s Occupier Services har varit rådgivare till Riksidrottsförbundet.

måndag, 24 november 2014 17:53

Aberdeen och APG köper stor portfölj

alt

Gershon Cohen, chef för infrastrukturfonder på Aberdeen Asset Management.

 

Skotska Aberdeen Asset Management och holländska APG förvärvar 16 europeiska fastigheter med offentliga hyresgäster inom hälsovård, utbildning, idrott samt bostäder ägda av infrastrukturfondförvaltaren DIF.

 

Inget värde på transaktionen har publicerats. Dock meddelar DIF att deras första fond blev fulltecknad och stängdes år 2006 med ett kapital om 121 MEUR.

 

Aberdeens infrastrukturteam kommer att förvalta de nya fastighetstillgångarna åt APG, som redan har intressen i fler än 90 projekt runt om i världen.

 

Gershon Cohen, chef för infrastrukturfonder på Aberdeen säger:

­– Vi är mycket nöjda med förvärvet av denna portfölj med tanke på tillgångarnas kvalitet, geografiska läge och hyresgästernas branschspridning samt med den starka relation vi har med APG, en av världens största institutionella investerare i infrastruktur.

måndag, 24 november 2014 17:49

Helaba finansierar Tour Blanche i Paris

alt

Tour Blanche i Paris har fått högsta miljöklass då den belönats med certifieringarna "HQE Renovering Exceptionnel" och "Effinergie BBC".

 

Helaba, har som ensam långivare finansierat förvärvet av kontorsfastigheten Tour Blanche i La Défense, åt köparen Plaza Global Real Estate Partners. Köparen Plaza, som är ett joint venture mellan Quantum Global Real Estate och LaSalle Investment Management, förvärvade kontorstornet i oktober i år för 95 MEUR.

 

Tour Blanche omfattar cirka 25800 kvm moderna kontorslokaler i fastighetens 27 våningar. Hyresgäst i Tour Blanche är den helstatliga eldistributören ERUF, som har tecknat ett långt hyresavtal.

 

Tour Blanche, som tidigare kallades AIG-Chartis, var bland de första byggnaderna som uppfördes i affärsdistrikten La Défense i Paris år 1967. Nu, när Tour Blanche har blivit helt ombyggd och moderniserad, är fastigheten den första renoverade kontorsbyggnaden i distriktet som har fått högsta miljöklass då den belönats med certifieringarna "HQE Renovering Exceptionnel" och "Effinergie BBC".

lördag, 22 november 2014 19:19

Wingårds Ting1 vann Stora Kakelpriset

alt
Stora Kakelprisets vinnare blev tings- och bostadshuset Ting1 i Örnsköldsvik ritat av Gert Wingårdh och Fredrik Lyth, Wingårdhs. Foto: Tord-Rickard Söderström.

 

alt

Arkitekt Gert Wingårdh. Foto: Therése Särnbäck.

 

alt

Arkitekt Fredrik Lyth, Wingårdhs. Foto: Adele Edling.

 

alt

 

Petronella Mill, KTH, vann Kakeltävlingen. Foto: Adele Edling.

 

alt

I Petronella Mills förslag: ”MAFK” valde hon att skapa ett museum i förlorad (återanvänd) keramik från renoveringar, rivningar och restaureringar. Ovanpå byggnaden har hon skapat studentbostäder med gemensamma kök och badrum, samt en terrass på taket tillgänglig för alla.

 

 

alt

2014 års vinnare av Stora Kakelpriset. Från vänster: arkitekt Fredrik Lyth, Wingårdhs, Nicklas Nyberg, vd för Nyberg Fastigheter och Förvaltning AB och Torsten Kail Larsen, vd för Svensk Bostadsutveckling AB. Foto: Adele Edling.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

I tretton år har Byggkeramikrådet, delat ut Stora Kakelpriset. I år vanns priset av Wingårdhs med det 11 våningar tillbyggda Tingshuset i Örnsköldsvik, ”Ting1”. Detta annorlunda och färglada hus har skapats av arkitekterna Gert Wingårdh och Fredrik Lyth, Wingårdhs. Prissumman är 50000 kr.

 

Tävlingstema för 2014 var keramik i byggfasad. Det vinnande tingshuset i Örnsköldsvik är nu ett väl synligt utropstecken i stadens silhuett, med sin färgsprakande fasad i glaserad, högblank keramik i åtta olika kulörer.

 

Övriga tre tävlande fick Stora Kakelprisets hedersomnämnanden. Dessa tre tävlande var fasaderna för fastigheterna kv Rosenborg 3, kontorshus i Frösunda Park (Vasakronan), Solna Restaurang Finefood, Hammarby Sjöstad (Fabege) samt kontorsfastighet, f d Thulehuset (Diligentia), Sveavägen 44, Stockholm

 

Byggherre och idégivare till projektet Ting1 är Nicklas Nyberg, vd för Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB, och Torsten Kai Larsen, vd för Svensk Bostadsutveckling AB.

 

Det ursprungliga tingshuset från 1967 i centrala Örnsköldsvik köptes år 2010 av Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB. Stadens krav var att nybygget skulle vara helt fristående från ursprungshuset. Det innebar att ett betongskaft byggdes på den befintliga, 8 x 8 meter, stora innergården. Den nya byggnaden kragar ut över den ursprungliga och bildar en fyrkant på 22 x 22 meter.

 

– Jag tyckte om kontrasten mellan det ursprungliga Tingshusets ofärgade betong och ett färgstarkt, kanske rent av blankt tillägg. Nicklas Nyberg är målarson och på alla sätt en färgstark, lokal entreprenör. Han samlar konst av Bengt Lindström (1925-2008), en internationellt känd målare med rötter i trakten. Lindströms kolorit inspirerade mig när det gäller fasaden på Ting1 med sina 60 x 60 cm glaserade, högblanka keramikplattor, säger Gert Wingårdh.

 

Under prisutdelningen i Stockholm framkallade arkitekt Fredrik Lyth skratt då han sa:

– Jag är från Wingårdhs. Jag heter inte Gert, han kunde tyvärr inte komma hit. Jag är Gerts motsats: lång, smal, hårig och skäggig.

 

Under arbetet med projektet slog Fredrik Lyth vad med en arkitektkollega att Ting1 aldrig skulle bli byggt, ”om det byggs äter jag upp min cykelhjälm”. (Lyckligtvis höll inte Lyth sitt vad.)

 

– Det har varit en relativt komplicerade detaljplaneändringen som krävdes. Det tog endast 1000 dagar från vår ursprungliga idé till det inflyttningsklara bostadsrättshuset med sina 51 lägenheter, säger byggherren Nicklas Nyberg, som själv bor på det översta våningsplanet i en ”takvilla”.

 

Petronella Mill, KTH, vann Kakeltävlingen

Under ceremonin i Spårvägshallarna delade även Byggkeramikrådets vd Magnus Janson ut ett pris till vinnaren av Kakeltävlingen, där arkitektstudenter i år fått till uppgift att omvandla Västerköpings nedlagda skola från 1930-talet till en semioffentlig anläggning med studentbostäder. Västerköping finns inte utan BKR har i en vision sagt att den påhittade orten har fyra högskolor och därför behövs det fler bostäder för studenterna.

 

Kakeltävlingen vanns av Petronella Mill från KTH, som får 20000 kr för sitt förslag ”MAFK”. Hon valde att skapa ett museum i förlorad (återanvänd) keramik från renoveringar, rivningar och restaureringar. Ovanpå byggnaden har hon skapat studentbostäder med gemensamma kök och badrum, samt en terrass på taket tillgänglig för alla.

 

Vinnaren och de två hederspristagarna får en resa till Valencia, där den stora byggkeramikmässan Cevisama pågår den 10-12 februari 2015.

 

De två hederspristagarna  i Kakeltävlingen var: ”100 studenter”, av Markus Wendén och Rickard Jakobsson, Chalmers samt ”Lyceum”, av Johan Bogren och Simon Hasselblom, Chalmers.

 

Byggkeramikrådet, BKR, bildades år 1989 av Plattsättarentreprenörernas Riksförening, PER och Kakelföreningen, KAF.


Idag är BKR auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen. Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum ansedda som riktlinjer av hela ”Byggsverige”.

 

fredag, 21 november 2014 21:20

Niam köper för 1,64 Mdr i Stavanger

alt

Niam blir hyresvärd för Aker Solutions huvudkontor i Stavanger.

 

Niam har tecknat avtal om att köpa aktierna i Hinna Park Invest AS, ett bolag som äger fastigheten Jåttåvågveien 10-12 i norska Stavanger. Transaktionen baseras på ett fastighetsvärde om cirka 1,5 miljarder norska kronor (cirka 1,64 Mdr kr). Säljare av aktierna är ett syndikat.

 

Fastigheten består av två kontorsbyggnader uppförda 2012, och omfattar 66000 kvm inklusive parkering. Hyresgästerna är Aker Solutions ASA och ASA Akastor.

 

Kjell Sagstad, Niam, säger
– Det här är en möjlighet för Niam att förvärva två nybyggda fastigheter med starka hyresgäster i ett attraktivt läge i Stavanger.

fredag, 21 november 2014 21:12

Hemfosa köper i Vänersborg och Mölnlycke

alt
Största hyresgäst i förvärvet är Fridaskolorna AB i Vänersborg.

 

Hemfosa Fastigheter köper fem samhällsfastigheter i Västsverige till ett underliggande fastighetsvärde av 270 Mkr. Förvärvet omfattar tre fastigheter i Vänersborg samt två fastigheter i Mölnlycke med en uthyrningsbar yta om totalt cirka 23 000 kvm. Största hyresgäst är Fridaskolorna AB, men även Vänersborgs kommun och Kriminalvården. Säljare är Hans Kristian Voldstad och Kjetil Lisland genom bolagen Niklasberg AB och Kullbäckstorp AB. Tillträde sker den 1 december

 

Genom affären stärker Hemfosa sin position ytterligare inom samhällsfastigheter med stabila kassaflöden. Uthyrningsgraden i det fastighetsbeståndet uppgår till cirka 94 procent procent och den genomsnittliga löptiden för hyreskontrakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, uppgår till cirka 11 år.

 

– Vi gör här ytterligare en affär för att stärka vår position inom det prioriterade segmentet samhällsfastigheter – helt i linje med Hemfosas strategi att utveckla ett fastighetsbestånd med stabila och starka kassaflöden. Med förvärvet av fastigheterna i Vänersborg och Mölnlycke ökar vi andelen fastigheter med skolverksamhet, vilket bidrar till att optimera mixen av hyresgäster inom samhällssegmentet, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

alt
Fojab arkitekter ska gestalta stora delar av centrala Göteborg.

 

alt

Magdalena Hedman, landskapsarkitekt LAR/MSA, studiochef på Fojab.

 

Fojab arkitekter har valts ut som arkitekter för Centralenområdet i Göteborg. Uppdraget gäller också gestaltningsprogram för Nils Ericsonplatsen, Kanalgatan och Kanaltorget. Projektet, som är en del av den större Vision Älvstaden, ska präglas av öppenhet och möten – med vattnet, mellan gammalt och nytt, och mellan stadslivet och omlandet runtomkring. Fojabs arbete har nyligen påbörjats och ska pågå till januari 2016 med möjlighet till förlängning.

 

– Det är en gigantisk stadsomvandling som påbörjas i Göteborgs centrum. Det handlar om att förvandla centrala delar som idag präglas av storskaliga trafiklösningar till platser för attraktivt stadsliv. Vi har sedan tidigare ett ramavtal med Göteborgs Stad gällande planarkitekttjänster. Nu har vi valts ut som gestaltande arkitekter med samordningsansvar för stadsutvecklingsprogrammet för hela Centralenområdet, säger landskapsarkitekt Magdalena Hedman, ansvarig för projektet hos Fojab arkitekter.

 

Stadsutvecklingsprogrammet togs fram av Göteborgs Stad i maj 2014. Det har efterhand landat i en planstruktur, ssom bäddar verksamheter om en halv miljon kvm och 2000 nya bostäder. Stora infrastukturprojekt, till ett värde av 30-40 Mdr kr, kommer att genomföras under de närmaste 15-20 åren, och påverka Centralenområdet i positiv riktning. Det viktigaste av dessa är Västlänken som ska leda tågtrafiken i tunnel från Göteborgs C, som idag är en säckstation, ut på andra sidan staden.

torsdag, 20 november 2014 18:59

Hemfosa nyemitterar preferensaktier

alt

Jens Engwall, vd Hemfosa.

 

Styrelsen för Hemfosa Fastigheter har med stöd av bemyndigande från den extra bolagsstämman som hölls den 12 november beslutat att genomföra en nyemission av preferensaktier. Erbjudandet riktar sig till allmänheten i Sverige och till institutionella investerare i Sverige och utomlands, inklusive Hemfosas befintliga aktieägare.

 

Teckningskursen är 325 kr per preferensaktie och den årliga utdelningen uppgår till 20 kr per preferensaktie, vilket innebär att de nyemitterade preferensaktierna ger en årlig direktavkastning om 6,2 procent

 

Erbjudandet uppgår till högst 975 Mkr före transaktionskostnader. Vid god efterfrågan kan det komma att utökas med ytterligare högst 650 Mkr, således maximalt 1625 Mkr. Teckningsperioden för allmänheten i Sverige sträcker sig från 21 november till 2 december och för institutioner mellan 21 november till 3 december. Förväntad första dag för handel på Nasdaq Stockholm är den 12 december 2014.

 

Hemfosas vd Jens Engwall säger:
– Hemfosas tydliga ambition är att fortsätta växa, i synnerhet inom segmentet samhällsfastigheter. I linje med detta vill vi ha tillgång till expansionskapital för intressanta förvärv. Vi ser preferensaktier som ett bra komplement till våra befintliga finansieringskällor och bedömer att vår fastighetsportfölj med stabila intäktsflöden är väl lämpad att delvis finansieras med preferensaktier.

 

Hemfosas totala fastighetsvärde, inklusive andelar i joint ventures, uppgick den 30 september till cirka 20,6 Mdr kr.

 

Av emissionslikviden om 975 Mkr avses cirka 700 Mkr användas till Hemfosas, avtalade men ej tillträdda, förvärv av fastigheter från Castellum och Hemsö med ett fastighetsvärde om cirka 2 Mdr kr respektive 3,3 Mdr kr.

 

Resterande del av emissionslikviden, samt eventuell ytterligare emissionslikvid om erbjudandet utökas, ska användas till investeringar i befintliga fastigheter samt finansiering av framtida förvärv.

torsdag, 20 november 2014 18:52

ALM: Stockholm – ett Sveg i Europa?

alt
Joakim Alm, vd ALM Equity.

 

ALM Equity redovisar ett rekordresultat om 115 Mkr (38) för årets första nio månader. Omsättningen steg under perioden till 682 Mkr (269). Således har försäljning av bolagets bostadsrätter varit lysande. Men vd Joakim Alm är orolig för framtiden då han kritiserar det nya bankkravet att alla nya lån ska amorteras om kontantinsatsen vid förvärv av en bostad understiger 50 procent.

 

Joakim Alm skriver: ”Varför ska de som har bostad inte amortera utan bara de som ska in på bostadsmarknaden? Asymmetriska regler med undantag för de som har bostad tillsammans med bolånetaket på 85 procent kommer drabba de ungdomar som söker jobb, men saknar ekonomisk uppbackning hemifrån och inte är etablerade på bostadsmarknaden då de ska köpa en lägenhet. Detta kommer missgynna Stockholm som ort då unga kreativa människor väljer vart de ska etablera sig. Fortsätter vi denna väg kommer Stockholm bli ett Sveg i Europa och världen.”

 

Det är hårda ord från en framgångsrik bostadsutvecklare. Men ALM Equity har mycket i potten eftersom ALM Equity förvärvade under år 2011 Erikssons stora kontorsfastighet och landmärke i närheten av E4:an och Telefonplans tunnelbana. White arkitekter driver nu en detaljplan för hela kontorsområdet för att skapa anpassade bostäder och kommersiella ytor. ALM Equity har för avsikt att bygga om kontorsfastigheten till ett bostadshus anpassade för förstagångsköpare. Efter genomdriven detaljplan är visionen att skapa hela 600 yteffektiva borätter.

 

ALM Equity är ett av börsens mest framgångsrika bolag. Vid noteringen i juni 2012 var börsvärdet 366 Mkr, idag är börsvärdet 1598 Mkr, inklusive preferensaktierna. I år är bolaget en klar vinnare på vår lista med en kursuppgång om 87 procent.

 

Hur blir då framtiden för ALM Equity? Bolaget har nu 2888 byggrätter (1130) och i rapporten framhålls bolagets skalbara affärsmodell (stöd av fondkapital).

 

Bolaget har en mycket stark finansiell ställning med omsättningstillgångar om 1,74 Mdr kr och ett eget kapital om 740 Mkr.

 

Frågan blir således hur många bostäder som kommer att byggas i Stockholm i framtiden? Det nya vänsterstyret i Stockholm har satt målet högt, 40000 nya bostäder till år 2020 och hela 140000 till år 2030.

 

Och programmet Sthlm6000+ deklarerar minst 6000 nya studentbostäder till år 2017, en ökning på 50 procent. I Sthlm6000+ ingår kommuner, byggbolag, bostadsbolag, näringslivsrepresentanter, myndigheter, lärosäten och studenter. Initiativet till Sthlm6000+ har startats av Akademiska Hus.

 

Så mycket talar för en stor satsning på hyresrätter och studentbostäder, särskilt på marknaden i Stockholm, trots att de flesta byggherrar inte vill bygga hyresrätter eller studentbostäder. Men nu inför bankerna amorteringskrav, vilken höjer risken för bostadsrättsprojekten.

 

Pendeln slår således tillbaka för bostadsrättsutvecklarna, vilket talar emot en fortsatt explosiv utveckling för ALM Equity. SF