1 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 08 april 2014 18:14

Datscha: Stark inledning i Göteborg

alt

Max Barclay, vd för Newsec Sweden.

 

Göteborgs fastighetsmarknad fick en positiv inledning på året. Under första kvartalet stod Göteborg för 15 procent av landets totala transaktionsvolym, 4,1 Mdr kr, vilket är en rejäl ökning i jämförelse med samma period föregående år då siffran endast var 1,6 procent. Detta enligt Datscha som tillhandahåller webbaserad fastighetsinformation.

 

En av anledningarna till den stora ökningen i Göteborgsområdet är Volvokoncernens försäljning av en portfölj på 1,8 Mdr kr till Söderport Fastigheter som samägs av Hemfosa och Sagax. Försäljningen omfattade 900 000 kvm mark med större andelen fastigheter placerade i Torslanda, Göteborg, cirka 189 000 kvm lager-/lätt industrilokal samt kontorslokaler om 111 000 kvm. Förvärvet är dock villkorat av godkännande från Konkurrensverket och beräknas ske under april 2014.

 

– Den starka avslutningen på föregående år och nu även en stark inledning på 2014 visar att svenska fastigheter fortsatt är attraktiva investeringar. Fastigheter i bästa lägen har alltid varit intressanta för investerarna men vi ser en klassisk marknadsutveckling där riskviljan och fokus flyttas till de mer sekundära segmenten som ytterområden och regionstäder, säger Max Barclay, vd för Newsec Sweden.

 

Datscha följer även säljrådgivarnas marknadsandelar för Göteborgsmarknaden. För första kvartalet toppades statistiken av CBRE som har en andel på hela 61 procent, mycket tack vare Volvokoncernens försäljning. Savills kom tvåa med 20 procent, följt av Tenzing på närmare 9 procent och Leimdörfer på drygt 6 procent.

tisdag, 08 april 2014 18:10

JLL, största förmedlaren i EMEA

alt

Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

 

JLL rankas som den största rådgivaren vid fastighetstransaktioner i Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA). Detta enligt en oberoende undersökning utförd av Real Capital Analytics (RCA) som nyligen offentliggjorts. Med en rapporterad försäljning på över 20 miljarder euro under 2013 rankades JLL volymmässigt som den största aktören inom samtliga stora områden – kontor, detaljhandel, industri samt hotell. Även 2011 och 2012 visade samma undersökning att JLL var sammantaget störst i regionen EMEA.

 

JLL:s starka position som en internationell partner framkom även den i undersökningen. Med 76 kontor i 29 länder var utländska intressenter inblandade i 70 procent av JLL:s försäljning inom EMEA under 2013. 

 

– Våra klienter uppskattar vårt fantastiska nätverk som sträcker sig över hela världen och blir en fördel även för den som söker kommersiella lokaler på lokal nivå. Att vi försvarar vår position för tredje året i rad är ett fantastiskt kvitto på att vi fortsätter att vara ledande inom vårt fält och samtidigt en signal till potentiella kunder här i Sverige: Den som vill ha en partner i världsklass ska arbeta med oss på JLL, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

 

Utöver att vara den främsta aktören på försäljningssidan var JLL:s divisioner inom Capital Markets ledande på områden som förvärv, joint ventures och finansiering. Sammantaget var JLL:s team inom Capital Markets aktiva som rådgivare vid transaktioner av kommersiella fastigheter som totalt värderades till 38 miljader euro under 2013.

tisdag, 08 april 2014 14:18

900 nya bostäder i Älvsjö

alt

Visionsbild Älvsjö Kabelverket parkvy. Rosenbergs arkitekter

 

alt

Programområde Kabelverket 2 och 7, Älvsjö.

 

alt

Visionsbild Älvsjö Kabelverket huvudgata. Rosenbergs arkitekter

 

Familjebostäder har tillsammans med en privat aktör förvärvat kontors- och industribebyggelse i attraktivt läge i Älvsjö. Förvärvet ger sammanlagt 900 nya lägenheter varav 450 blir hyresrätter. De nya lägenheterna blir ett ytterligare tillskott till den nyligen presenterade utvecklingen av stadsdelen Älvsjö med förslag på närmare 10 000 nya bostäder i attraktivt läge.

 

– Fastigheterna ligger i LM Ericssons gamla fabriksområde som nu omvandlas till moderna stadskvarter med promenadavstånd till knutpunkten Älvsjö station. Familjebostäder blir en stor och viktig aktör när området ska omvandlas från renodlat verksamhetsområde till en boendemiljö med stadsmässig karaktär, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

Förvärvet ger stora förutsättningar för ökad bebyggelse i Älvsjö. Enligt rubricerat inriktningsbeslut ger förvärvet cirka 450 nya hyresrätter, vilket är ett betydande tillskott av bostäder. Alliansen anser dock att kommunstyrelsen vid beslut i ärendet ska ge stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden i uppdrag att se över möjligheterna till en ökad exploateringsgrad avseende antalet hyresrätter. Det är en stor fastighet och ambitionen bör vara att staden verkar för en tätare bebyggelse vilket i förlängningen skapar förutsättningar för Älvsjö att växa till den tyngdpunkt som anges i översiktsplanen.

 

– Knutpunkten Älvsjö station har redan idag en hög tillgänglighet med spårtrafik och goda bussförbindelser till exempelvis Fruängen och Högdalen och denna förstärks ytterligare i och med Citybanans öppnande. Dessutom ser man över möjlighet att på sikt förbättra kollektivtrafiken i området med både Spårväg Syd och en förlängd tunnelbanelinje, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

Programsamrådet för Kabelverket 2 och Kabelverket 7 pågick från juli 2012 till september 2012. Den första detaljplanen för cirka 580 lägenheter i kvarter Kabelverket påbörjades under våren 2013. Detaljplanearbetet i området planeras att delas upp i fyra etapper. Utbyggnadstakten för hela programområdet är beräknad att ske under tio år. Byggstart för etapp 1 beräknas kunna ske under första kvartalet 2015.

 

Fakta Kabelverket 2 och Kabelverket 7

Fastigheterna består av ett antal industri- och kontorsbyggnader som är byggda från tidigt 1900-tal fram till 1990-talet. Omvandlingen till bostäder innebär att merparten av fastigheterna som finns där idag kommer rivas. Undantaget är en kontorsbyggnad som är byggd på 60-talet som utreds om fastigheten går att bygga om till studentbostäder med en möjlig inflyttning redan hösten 2015. Familjebostäder planerar att bygga 450 hyresrätter med möjlig inflyttning från hösten 2016.

 

Fakta Sandaletten 1

Kontorsfastighet som planeras att omvandlas till 150 hyreslägenheter och 300 bostadsrätter med inflyttning 2016.

måndag, 07 april 2014 19:40

Skanska i nya USA-kontrakt om 3,3 Mdr kr

alt

Skanska bygger ut sjukhus i Gainesville i Florida, USA.

 

Skanska har på senare tid skrivit kontrakt om att bygga ut UF Shands Cardiovascular/Neuroscience Hospital i Gainesville, Florida, USA. Utbyggnaden omfattar 48 000 kvm och kontraktet värderas till cirka 1,5 Mdr kr. Skanska färdigställde UF Health / Shands Cancer Hospital 2009. Arbetena inleds under hösten/vintern 2014 och beräknas vara klara hösten 2017.

 

I New York har Skanska fått i uppdrag att återuppbygga av strandpromenaden vid Rockaway Beach. Den 8 km långa strandpromenaden, som skadades under orkanen Sandy i oktober 2012.
Uppdragsgivare är New York City Economic Development Corporation. Arbetena beräknas till största delen vara klara under våren 2017.

 

Slutligen har Skanska skrivit kontrakt med en konfidentiell kund om att bygga en ny kontorsfastighet i Redmond, Washington, USA. Kontraktet är värt cirka 515 Mkr och inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för första kvartalet i år. Arbetena har inletts och beräknas vara klara under våren 2015.

alt

Allan Lavén, regionchef Prologis Norden.

 

Prologis Inc. (NYSE : PLD) säger i ett pressmeddelande att Prologis International Finance II SA (”Emittenten”), som är ett helägt dotterbolag till ProLogis European Properties Fund II (”PEPF II”), har utfärdat 300 miljoner euro som oprioriterade värdepapper på marknaden för euroobligationer.

 

Obligationerna har förfall år 2022 med en kupongränta om 2,875 procent som garanteras av PEPF II, en obligation som representerar den andra emissionen av oprioriterade värdepapper som ingår i Guaranteed Euro Medium Term Note Programme.

 

Obligationerna har rating Baa2 med stabila utsikter från Moodys och BBB med stabila utsikter från Standard & Poor’s.

 

Nettobehållningen från emissionen kommer Prologis att användas för återbetalning av skulder, tillgångsförvärv och till allmänt rörelsekapital.

 

Per den 31 december 2013 ägde PEPF II 250 fastigheter om 5,8 miljoner kvm i 12 europeiska länder.

 

Prologis Inc. är en ledande ägare, operatör och utvecklare av industriella fastigheter, med fokus på globala och regionala marknader i Nord- och Sydamerika, Europa och Asien.

 

Vid årsskiftet 2013/2014 ägde Prologis eller hade investeringar i, på konsoliderad basis eller genom icke-konsoliderade joint ventures, i fastigheter och utvecklingsprojekt, om totalt 52,9 miljoner kvm i 21 länder. Fastigheterna hyrs ut till mer än 4 500 kunder, inklusive tredjepartslogistikleverantörer, transportföretag, återförsäljare m fl.

måndag, 07 april 2014 19:31

Ändrad ägarstruktur i Peab

alt
Mats och Fredrik Paulsson.

 

I drygt 50 år har bröderna Erik och Mats Paulsson varit verksamma inom bygg - och fastighetsbranschen i Norden. Nu genomförs en affär som är ett led i en pågående generationsväxling inom familjerna. Härigenom skapas utrymme för nästa generation att fortsätta utvecklingen av sina respektive verksamheter.

 

I en strukturaffär har 15,7 miljoner A-aktier i Peab bytt ägare. Säljare är Erik Paulssons barn Sara Karlsson med bolag och Svante Paulsson med bolag.

 

Köpare är Mats Paulsons son Fredrik Paulsson med familjer och bolag samt Mats Paulsson med familjer och bolag, som tillsammans förvärvat cirka 12 miljoner A-aktier, och sedan avyttrar 4 miljoner B-aktier.

 

Därutöver har Karl-Axel Granlund med familj och bolag förvärvat 1,5 miljoner A-aktier, Malte Åkerström med familj och bolag har förvärvat 1 377 163 A-aktier samt Göran Grosskopf med familj och bolag har förvärvat 823 500 A-aktier.

 

Efter ägarförändringen har berörda parter följande innehav:
Mats Paulsson med familjer och bolag: 17,2 procent av kapitalet och 28,9 procent av rösterna,

 

Fredrik Paulsson med familjer och bolag: 9,6 procent av kapitalet och 29,4 procent av rösterna,

 

Karl-Axel Granlund med familj och bolag: 6,7 av kapitalet och 5,5 procent av rösterna,

 

Malte Åkerström med familj och bolag: 0,9 procent av kapitalet och 2,5 procent av rösterna,

 

Göran Grosskopf med familj och bolag: 0,4 procent av kapitalet och 1,4 procent av rösterna.

måndag, 07 april 2014 19:29

Svenska Hus hyr ut till Volvo

alt

Volvo Cars hyr lageryta av Svenska Hus i Nol utanför Göteborg.

 

Svenska Hus AB har tecknat ett treårigt avtal med Volvo Cars om 6 600 kvm lageryta i fastigheten på Alevägen i Nol utanför Göteborg.

 

– Det är roligt att få samarbeta med en sådan stor aktör som Volvo Cars och det är mycket glädjande att de för andra gången väljer att återkomma till oss och våra lokaler i Nol, säger Niklas Simonsson, uthyrningschef på Svenska Hus.

alt

                                                                

Sture Kullman, som har styrelseuppdrag i bland annat NP3 Fastigheter, Svenska Hus samt MVB – blir ordförande i Grandab Management


Sture Kullman valdes in till Grandabs styrelse på bolagets årsstämma i mars 2014.

 

– Det känns mycket roligt att Sture med sin stora erfarenhet av styrelsearbete, sitt nätverk och gedigna fastighetskompetens har valt att bli ordförande. Jag är övertygad om att Stures kompetens kommer att bidra till att fortsätta utveckla Grandab på ett positivt sätt, säger Mikael Hasselberg, partner i Grandab Management.

 

– Grandab är ett ungt bolag med stark vision för framtiden. Mixen av erfarenhet och ungdomlig entusiasm gör det extra spännande att kunna vara en del av, säger Sture Kullman.

alt

Peter Wallin, ekonomi- och finansdirektör, Skanska AB.


Skanska ger kapitalmarknaden möjlighet att investera i gröna projekt genom att ge ut gröna företagsobligationer. Obligationerna kommer uteslutande att finansiera investeringar i grön kommersiell fastighetsutveckling.

 

– Intresset bland investerare för att inte enbart få avkastning, utan också bidra till en bättre miljö, ökar. Skanska är ledande inom grön projektutveckling och grönt byggande, och vill vara det självklara valet för investerare som söker gröna investeringar, säger Peter Wallin, ekonomi- och finansdirektör, Skanska AB.

 

Ramverket för de gröna obligationerna har verifierats av Centre for International Climate and Environmental Research (CICERO), ett oberoende forskningscenter knutet till Universitetet i Oslo.

 

Obligationer för ett värde av 850 Mkr och med fem års löptid emitterades under förra veckan. SEB var arrangör av transaktionen och har även fungerat som rådgivare kring det gröna ramverket.

 

– De gröna obligationerna är en möjlighet för oss att diversifiera sin investerarbas och dra nytta av vår ledande position inom grön projektutveckling. Det stora intresset för emissionen bekräftar samtidigt kapitalmarknadens förtroende för Skanskas finansiella styrka och långsiktiga satsning på en hållbar affärsmodell, säger Pär Lageryd, Head of Treasury, Skanska Financial Services AB.

söndag, 06 april 2014 18:34

Catella topprankad i Europa

alt

Johan Ericsson, chef för Catellas Corporate Finance-verksamhet.

 

Den internationella analytikerfirman Real Capital Analytics (RCA) har genomfört sin ”2013 Global Broker Rankings” för säljrådgivare i fastighetsbranschen och Catella har tillsammans med sin brittiska samarbetspartner Strutt & Parker placerat sig på 6:e plats i EMEA-regionen och på 10:e plats globalt.

 

– Vi är otroligt nöjda med vår placering i RCA’s rankning. Det här är ett kvitto på att Catellas profil som högkvalificerad corporate finance-rådgivare är eftersökt i dagens professionella fastighetsmarknad. Catella erbjuder värdeskapande tjänster utöver traditionell köp- och säljrådgivning, som inte alla rådgivare kan leverera, säger Johan Ericsson, chef för Catellas Corporate Finance-verksamhet.

 

Catella räknar med att kunna att klättra ytterligare i dessa rankningar under kommande år, inte minst i takt med att transaktionsaktivitetem på den tyska marknaden ökar i snabb takt.