1 maj 2024

Redaktionen

söndag, 13 april 2014 18:00

ETTELVA växer starkt

alt

                                                                                                

ETTELVA Arkitekter, med vd Anders Lindh (bilden), befinner sig i en expansiv fas och kontoret växer snabbt. Under bara tre månader har företaget förstärkts med åtta nya medarbetare. De åtta är Cecilia Bergner (ekonomichef), Wicktor Sevefjord, Thomas Björk, Ivana Bilic (byggnadsingenjörer), Lars Snickert, Anders Lundborg (arkitekter) samt praktikanterna Johannes Plyhm och Josephine Ribbholm.

 

Nu behöver ETTELVA, som är organiserat i tre team: Bostad. Kommersiellt och Stadbyggnad, ytterligare arkitekter och byggnadsingenjörer

fredag, 11 april 2014 17:44

Tre nya studiochefer till Tengbom

alt

                                                                                                        

Tengbom har ytterligare förstärkt sin organisation inom arkitektur, infrastruktur, handel och vård genom rekrytering av tre nya studiochefer med placering till kontoret i Stockholm och till kontoret i Malmö.

Tengbom har de senaste åren vuxit kraftigt bl a inom handel, vård och infrastruktursektorn och förstärker nu sin organisation genom att anställa tre nya studiochefer. Anna Bergström (bilden t h) har anställts som ny studiochef för Vård, Högskola & Lab. Hon är SAR/MSA och kommer närmast från en tjänst som affärsansvarig för vårdsegmentet på BSK Arkitekter.

 

Som ny studiochef för Handel, Industri & Infrastruktur har Caroline Curman Björkdahl (bilden i mitten) rekryterats. Caroline är SAR/MSA och har tidigare arbetat som teamansvarig för affärsområdet handel på Strategisk Arkitektur.

– Tengbom är idag ledande inom vårdsektorn där vi bl a har varit med och utformat välrenommerade byggnader såsom Nya Karolinska Sjukhuset i Solna, Psykiatrins hus i Uppsala och Stockholms sjukhem. Vi har även lyckats positionera oss väl inom handel med projekt såsom Östermalmshallen, Centralstationen och Restaurang Boqueria för att nämna några. Det är därför mycket glädjande att ha lyckats rekrytera både Anna Bergström och Caroline Curman Björkdahl som båda har lång och bred kompetens inom sina respektive områden, säger Mark Humphreys, Tengboms kontorschef i Stockholm.

I Öresundsregionen har Tengbom haft en stark tillväxt under senare år och antalet anställda uppgår till 60. Emma Nilsby (bilden t v) har anställts som ny studiochef för Arkitektur på kontoret i Malmö. Emma är SAR/MSA och kommer närmast från en tjänst som studiochef på Sweco Architects.

 

– Vi ser en fortsatt stark expansion i Malmö och jag är mycket glad över att ha kunnat rekrytera Emma som ny studiochef. Emma har gedigen kunskap och erfarenhet inom handel och kommer att bli en av våra nyckelpersoner för vår fortsatta expansion, säger Magnus Nilsson, kontorschef för Tengbom Malmö.

torsdag, 10 april 2014 18:11

Exklusiv interiör i Tuletornen

alt

Tuletornen ska rymma 180 borätter med loungebalkonger.

 

alt

Entré med hotellreferenser i en stilla flirt med ytterfasaden.

 

De 16 våningar höga Tuletornen, som byggs av Wallenstam i Sundbyberg, kommer interiörmässigt att formges av design- och inredningsföretaget London W8, som drivs av Simon Davies och Tomas Cederlund, kända från program som ”från Koja till slott”, ”Sveriges fulaste hem” och den amerikanska produktionen ”Hometakeover” för Oprah Winfrey. Designerduon tar sig även an entréerna i Wallenstams befintliga fastigheter och gården som knyter samman helheten.

 

Säljstarten för Tuletornen startar i slutet av augusti i år och de 180 lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara i slutet av 2014. Försäljningen genomförs av Eklund Stockholm New York.

 

Tuletornen har ritats av Vera Arkitekter. Visionen är att de skulpturala volymerna av ljus betong och mattborstad aluminium ska skapa skuggspel och liv. Bostäderna får balkonger som sträcker sig utmed hela lägenheten, så kallade loungebalkonger med veckade fasader i flätverk. De 180 lägenheterna är fördelade på två huskroppar med sammanlagt 60 ettor, 60 tvåor och 60 fyror samt butiksyta i gatuplan.

 

– Det här är ett riktigt spännande samarbete där den exteriöra arkitekturen följs upp av en lika spännande interiör med detaljer i bladguld, kreativ ljussättning och skön hotellkänsla, designat av två experter inom området, säger Per Persson, projektavdelningschef på Wallenstam.

torsdag, 10 april 2014 18:08

Full fart framåt för Träkronan

alt

Träkronan i kv Örnen i Piteå. Illustration: BSK Arkitekter

 

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt avslog den senaste överklagan mot Träkronan. Därmed är det sista hindret undanröjt för Skoogs Fastigheters stora utvecklingsprojekt av kvarteret Örnen i centrala Piteå.

 

– Beslutet är en seger för ett framtida Piteå, en stad i tillväxt. Nu lägger vi in högsta växeln, säger vd Christina Skoog.

 

Projekt Träkronan omfattar hela kvarteret Stora Örnen och inkluderar gallerian Småstaden om 12 400 kvm, Skoogs City Hotell med 70 rum, konferensdel, skybar och relax samt cilrka 68 lägenheter och kontor. Här ska en helt ny stadsdel utvecklas, med boende, handel, hotell och mötesplatser integrerade, mitt i centrala Piteå. Den totala investeringen beräknas till cirka 300 Mkr.  Partner i projektet är Nåiden Bygg AB, som också välkomnar beslutet:

 

– Nåiden Bygg gläds tillsammans med Skoogs Fastigheter åt det positiva beslutet. Vi har ett mindre team på plats som har påbörjat en del förberedelser i lågt tempo – nu kan vi äntligen köra full fart framåt. Vi räknar med att Träkronan-projektet under den mest intensiva byggfasen kommer sysselsätta cirka 50 man, säger Peo Patomella, arbetschef, Nåiden Bygg AB.

torsdag, 10 april 2014 11:15

Tengbom ritar om Östermalms saluhall

alt
Den tillfälliga Saluhallen på Östermalms torg. Bild Tengbom arkitekter

 

alt

Paviljong Östermalms torg. Interiör. Visionsbild Tengbom arkitekter

 

alt

Visionsbild Riddaren 13, grannfastighet till Östermalmshallen. Illustration: Tengbom Arkitekter

 

Genom åren har Östermalms saluhall fått skyndsamma tekniska upprustningar. Men nu går det inte längre. Fastigheten är i så dåligt skick att risk finns att den inom ett par måste stängas helt. Därför har Stockholms stad beslutat att bygga om och utöka saluhallens 4 000 kvm med ytterligare 2 000 kvm till priset av 635 Mkr.

 

Ett problem genom åren har varit att besöksentrén på Östermalmstorg även har använts som entré för varutransporter. I ett samtal med Jan Lind, projektledare på Fastighetskontoret, berättar han att en ny entré för varor kommer att skapas på Nybrogatan.

 

Planerad flytt av hyresgäster till en tillfällig saluhall sker i september 2015. Den tillfälliga saluhallen byggs i enkla men billiga material på Östermalmstorg och kommer att ha en hög standard vad gäller design. Byggstart för den tillfälliga saluhallen sker under hösten 2014. Saluhallens byggstart sker sommaren 2015 med planerad invigning hösten 2017.

 

Det var under år 2012 som Tengbom arkitekter fick uppdraget att utveckla och renovera Östermalmshallen.

 

– Det här uppdraget är ett stort och ansvarsfullt projekt för oss på Tengbom både vad avser själva utvecklingen och upprustningen som gestaltningen av den tillfälliga saluhallen på torget.  Östermalmshallen är en institution för många Stockholmare. En historisk miljö som kräver stor varsamhet och i vårt uppdrag ingår att återställa hallen till sin forna glans och samtidigt som nya nödvändiga tekniska funktioner ska installeras, säger Mark Humphreys, uppdragsansvarig arkitekt hos Tengbom.

 

Östermalms saluhall invigdes i november 1888. Arkitekterna bakom Östermalms Saluhall var Isak Gustaf Clason och Kasper Salin, herrar som även stod för den komplicerade inre gjutjärnskonstruktionen.

onsdag, 09 april 2014 19:52

D. Carnegie & Co:s aktier övertecknades

alt

Ulf Nilsson, vd D. Carnegie & Co.

 

D. Carnegie & Co:s erbjudande av B-aktier riktat till allmänheten och institutionella investerare i Sverige samt utvalda institutionella investerare utanför Sverige har avslutats. Intresset har varit stort och erbjudandet övertecknades flera gånger. Emissionskursen fastställdes till 39 kr per aktie och bolagets B-aktie handlas från och med i går vid Nasdaq OMX First North.


Under dagen steg aktiekursen med 16,67 procent.

 

– Intresset för D. Carnegie & Co har varit stort hos såväl välrenommerade svenska och internationella institutioner som privata svenska placerare och vi gläds åt att välkomna cirka 2 800 nya aktieägare. Glädjande är också att många av våra befintliga aktieägare valt att följa med på bolagets fortsatta resa. Med noteringen får vi kapital till nya fastighetsinvesteringar vilket kommer ge ytterligare utväxling på vår beprövade affärsmodell, säger vd Ulf Nilsson.

 

Knut Pousette, styrelseordförande, tillägger:
– Vi ser nu fram emot att fortsätta utveckla bolaget i en noterad miljö, med ambitionen att ta steget till Stockholmsbörsens huvudlista inom ett år. Som noterat bolag får vi tillgång till förmånligare lånefinansiering och med en förstärkt kapitalbas ser vi goda förutsättningar att minst fördubbla vårt fastighetsbestånd de närmaste två åren.

 

Vid årsskiftet bedömdes fastigheternas marknadsvärde till 2 929 Mkr och det totala hyresvärdet bedömdes uppgå till 287 Mkr årligen. Den ekonomiska uthyrningsgraden är hög med obefintlig vakans. D. Carnegie & Co:s fastighetsbestånd kan indelas i sex geografiska områden: Bromsten, Spånga, Kista, Flemingsberg, Vårberg samt fastigheter och byggrätter i Solna och Tyresö.

 

ABG Sundal Collier har agerat lead manager och book runner och Avanza och Nordnet retail selling agents i samband med Erbjudandet. G&W Fondkommission har agerat finansiell rådgivare inför listningen på First North och är utsedd till Certified Adviser (CA). Bolaget har vidare anlitat Vinge som legal rådgivare.

alt

HKC Hotels blir hyresgäst hos Fabege i Arenastaden, Solna.

 

Vid norra infarten till Stockholm, på promenadavstånd från Friends Arena, har hotellegendaren Ejnar Söder tillsammans med HKC Hotels tecknat ett avtal med Fabege om att öppna The Winery Hotel. Hotellet kommer att ha ett bärande tema på vin och vintillverkning, både i verksamheten med egen vintillverkning, och i lokalernas utformning och utseende. Veidekke och Arcona har fått förtroendet att bygga hotellet, som får 184 rum och som utformas för att får fyra stjärnor.

 

Inspiration till hotellets design har bland annat hämtas från Wythe Hotel Brooklyn i New York City. Från hotellets lobby kommer man att se ekfaten där vinet lagras. I direkt anslutning finns ett vinotek där tusentals flaskor är grupperade efter ursprung.

 

– Arcona har senaste tre åren varit inblandade i hotellprojekt med över 2 500 rum. Det är roligt att vi tack vare vår expertis inom hotellbyggnation och kunskap att driva samverkansprojekt fått förtroendet att tillsammans med Veidekke bygga detta spännande koncepthotell, säger John Lundholm, projektchef på Arcona.

alt

                                                                                                    
Pär Vennerström (bilden) tillträder som chef för affärsenheten JM Bostad Stockholm och tar samtidigt plats i JMs koncernledning. Han har arbetat inom JM i 13 år och kommer senast från rollen som regionchef för JM Bostad Stockholm Syd.

 

Nyligen lämnade Zdravko Markovski JM och tjänsten som affärsenhetschef JM Bostad Stockholm.

alt
Det nya Nobel Center blir en massiv guldglänsande byggnad.

 

alt

Den nya Nobelsalen.

 

alt

En av utställningshallarna.


En enig tävlingsjury har utsett David Chipperfields och Christoph Felgers mässingsbyggnad till vinnare i arkitekttävlingen om Nobel Center. Därmed vann inte Gert Wingårdhs och Celsings förslag juryns gillande.

Det vinnande förslaget ska bli ett underlag för en detaljplan som Stockholm stad avser att hålla samråd kring under hösten 2014. Målet är att påbörja byggnadsarbetet under 2015. Enligt den preliminära tidplanen skulle det nya Nobel Center kunna slå upp dörrarna i december 2018.

 

Arkitektens formmässiga koncept bygger på fyra huvudsakliga idéer:

 

Nobelhuset

Som fristående solitär speglar Nobelhuset tanken om ett “hus” som en medborgerlig byggnad och ansluter på så vis till övriga institutioner i dess omedelbara närhet.

 

Nobelsalen

Nobelsalen är placerad högst upp i Nobel Center och erbjuder ett panorama över staden. Genom dess kröning av byggnaden, inte bara avseende arkitektoniska form utan också genom att skapa interaktion med omgivningen, etablerar den en närvaro i det offentliga rummet.

 

Nobelträdgården

Genom en stor allmän trädgård eller park binds Blasieholmens östra och västra strand samman och skapar ett nytt offentligt rum till stadens invånare.

 

Nobelstigen

Färdvägen som för besökarna från det allmänna markplanet upp till Nobelsalen länkar samman byggnadens alla programfunktioner – och på så vis fastställer det som Nobel Center handlar om – en dynamisk plats för möten, nya upptäckter och inspiration.

 

Enligt juryns utlåtande har förslaget ett elegant, tidlöst och vackert yttre uttryck som på ett övertygande sätt kan symbolisera Nobelverksamheten. Samtidigt har det en lätthet och öppenhet som är tilltalande. Byggnaden har också en tydlig och god planstruktur som kan tillåta framtida förändringar och en vacker Nobelsal. Byggnadens slanka form och måttfulla fotavtryck, skapar goda möjligheter för behagliga utemiljöer på byggnadens alla sidor. Det kommer att kunna vara till glädje inte bara för besökare till Nobel Center utan även för dem som söker sig till Blasieholmen för att besöka Nationalmuseum eller för en promenad i det vackra stadsrummet.

 

David Chipperfield Architechts är ett internationellt erkänt arkitektkontor och har stor erfarenhet av kulturhistoriska miljöer.

 

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha blivit utvalda som arkitekter för Nobel Center. Vi ser fram emot att samarbeta kring utvecklingen av en byggnad som speglar Nobelprisets värden såväl som stockholmarnas höga förväntningarna, säger David Chipperfield i ett pressmeddelande.

 

Det var en enig jury bakom beslutet att utmämna David Chipperfield Architects Berlin till vinnare av tävlingen om det nya Nobel Center intill Nationalmuseum. Motiveringen "en elegant, tidlöst och vackert yttre uttryck" som på sedvanlig hyperbolisk pressreleaseprosa "har den upphöjda elegans som kan förknippas med nobelpriset".

alt

Chris Österlund, vd på SSSB.

 

Den akuta bristen på studentbostäder gör det svårt att locka studenter och rekrytera högutbildad arbetskraft till Stockholmsregionen – detta hämmar Stockholmsregionens tillväxt och utveckling. Det framgår av rapporten ”Fler studentbostäder – en förutsättning för Stockholm som kunskapsregion” som Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) presenterade i går.

 

Bristen på studentbostäder i Stockholmsregionen är nu akut: det finns 80 000 studenter, men endast 12 000 studentbostäder. Samtidigt har nyproduktionen stått stilla sedan 2007, då det statliga investeringsstödet för studentbostäder togs bort.

 

– Kostnaden för dagens nyproduktion är orimligt hög. De få studentbostäder som trots allt byggs får väldigt hög hyra. Utan statliga stimulanser läggs hela bördan på våra studenter, och det är inte rimligt. Politikerna har ett ansvar för att skapa förutsättningar för att få igång byggandet av fler studentbostäder. Det är inte bara en bostadspolitisk fråga, utan en fråga om tillväxt och utveckling av Stockholm som kunskapsregion, säger Chris Österlund, vd på SSSB.