1 maj 2024

Redaktionen

alt

Prime Linving har byggt studentbostäder i Lund.

 

Studentbostadsutvecklaren Prime Living har inlett arbetet med en notering av Bolagets aktier på Nasdaq OMX First North. En extra bolagsstämma fredagen den 25 april på Sturegatan 32 kl 15.00 ska besluta om anpassning av bolagets bolagsordning till de lagar och regler som då blir tillämpliga. Rådgivare i samband med noteringen är Mangold Fondkommission AB.

 

Prime Living utvecklar studentbostäder med ett koncept som ger kortare produktionstider och lägre kostnader. Målet är att 2015 nå en årsproduktion om cirka 1 000 lägenheter och att därigenom bli en av de ledande aktörerna på den nordiska marknaden.

 

Prime Living har bland annat byggt 200 studentlägenheter i Lund och 54 lägenheter i Runby i nära pendeltågssationen i Upplands Väsby. Samtliga lägenheter i Lund är blockuthyrda till Lunds Universitet och husen i Upplands Väsby har sålts till Bo i Väsby AB.

 

I Stockholm planerar Prime Living byggstart under första halvåret i år för ett projekt om totalt cirka 1 100 studentbostäder vid Bromstensvägen i närheten av Spånga station. Vidare ska bolaget utveckla en byggrätt om 20 000 kvm i Kristineberg Park i stadsdelen Oxie i Malmö. I en första etapp byggs 88 studentlägenheter för studerande både i Malmö och Lund. I kommande etapper planeras ytterligare 556 lägenheter.

alt

Callista blir ny hyresgäst i fastigheten Gårda 19:10, som ingick i Kungsledens storförvärv från GE Capital i höstas.

 

Kungsleden ser ökad efterfrågan på kontorslokaler i Göteborg och hyr ut sammanlagt 1 700 kvm i de nyförvärvade fastigheterna Gårda 19:10, Järnbrott 168:1 och Inom Vallgraven 20:8. De tre fastigheterna ingick i fastighetsportföljen som Kungsleden förvärvade från GE Real Estate i höstas.

 

När Kungsleden förvärvade fastigheter till ett värde av 5,5 Mdr kr från GE Real Estate ökade Göteborgsregionens andel kontorsfastigheter från 7 till 34 procent.

 

Ett av de nya kontrakt som tecknats är med befintliga hyresgästen Callista som expanderar sin verksamhet och tecknar ett nytt avtal på 634 kvm i fastigheten Gårda 19:10 belägen i Gårda, centralt i Göteborg. Vidare har Samordningsförbundet Göteborg Väster tecknat ett avtal på 545 kvm i fastigheten Järnbrott 168:1 som ligger precis intill Söderleden och Dag Hammarskjöldsleden i området Järnbrott i Västra Frölunda. Inför inflyttningen, som sker i juni, ska Kungsleden göra större anpassningar för att optimera lokalerna för Samordningsförbundets verksamhet. Fastigheten som är på 17 200 kvm är därmed nästan helt uthyrd. 

 

Slutligen har Göteborgs Lokallots AB tecknat ett avtal på 587 kvm i fastigheten Inom Vallgraven 20:8 i Göteborgs centrum. Inflyttning sker i juni 2014.

torsdag, 17 april 2014 18:02

200 bostäder i Östra Frestaby, Väsby

alt

Skanska bygger enligt konceptet BoKlok i Upplands Väsby.

 

Nu startar bygget av 200 nya bostäder i Östra Frestaby i Upplands Väsby. Till stor del kommer bebyggelsen att bestå av fristående bostadshus och radhus, integrerat med mindre flerbostadshus.

 

Östra Frestaby är en del av den bostadssatsning som Upplands Väsby gör för att möta upp behovet av bostäder i en växande storstadsregion. Markägare är Upplands Väsby kommun och Skanska. Kommunens marka ska bebyggas av Väsby byggmästarna, som består av fyra mindre byggherrar som har gått ihop, och Skanskas mark kommer att bebyggas av BoKlok.

 

– Vi tillhör den regionen i Sverige som växer allra snabbast med allt vad det innebär av både glädjeämnen och utmaningar och det är jätteroligt att vara en del av ett växande Storstockholm. Det är roligt att återigen få sätta spaden i marken och vara en del av att det byggs fler bostäder i vår region. Det har varit en ganska lång process i Östra Fresta och därför känns det extra roligt att vi nu kommer igång med bostadsproduktionen här, säger Per-Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande.

 

Spadtaget togs på en plats som kommer att kallas Poolcirkeln, ett litet runt torg mitt i den kommande stadsdelen Östra Frestaby. I gropen där spadtaget tagits planterade representanter från kommunen, Skanska och BoKlok, ett vackert rosablommande körsbärsträd.

 

– Östra Frestaby blir en ny naturnära stadsdel i östra Väsby nära kommunikationer och precis i anslutning till service, förskolor och skolor, säger Bengt Fardelius, affärschef BoKlok, Stockholm-Mälardalen.

 

Första etappen av Östra Frestaby beräknas ha säljstart i oktober, det blir lägenheter på 2-4 rum och kök, med inflyttning hösten 2015.

torsdag, 17 april 2014 14:48

Magnolia köper av Fabege i Solna

alt

Skogskarlen 1 och Skogskarlen 3 i Solna omfattar 8 800 kvm.

 

Magnolia Bostad förvärvar Skogskarlen 1 och Skogskarlen 3 i Solna. Fastigheterna omfattar totalt 8 800 kvm fördelat på kontor och en restaurang. Affären genomförs som en bolagsaffär och det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 160 Mkr. De två fastigheterna, som är belägna i Bergshamra, Solna, är uthyrda till Meda och BabyBjörn samt ett tiotal hyresgäster, vilket betyder att fastigheterna i stort sett fullt uthyrda.

 

Magnolia Bostad ämnar fortsätta hyra ut och förvalta fastigheterna som kontor. Skogskarlen 1 och Skogskarlen 3 ligger i ett attraktivt läge med panoramautsikt över Brunnsviken och med närhet till Stockholm och goda kommunikationer.


– Det är med glädje vi nu kan addera ytterligare fina fastigheter till vårt bolag. Med starka hyresgäster i ett mycket attraktivt läge i Solna ser vi stor potential med detta förvärv, säger Andreas Rutili, vd för Magnolia Bostad.


Fastigheterna Skogskarlen 1 och Skogskarlen 3, har en sammanlagd tomtarea på cirka 20 000 kvm, där huvudbyggnaden uppfördes 1971 som Domänverkets huvudkontor.

 

alt

Ulf Nilsson, vd D. Carnegie & Co.

 

D. Carnegie & Co AB har inlett förhandlingar med Hyresbostäder i Sverige II AB (HBS II) om en sammanslagning av bolagens respektive fastighetsbestånd. HBS II är ett fastighetsbolag som förvaltas av Obligo Investment Management AS. Om affären går i lås kommer D. Carnegie att inneha en bostadsportfölj på över 9 000 Mkr och cirka 12 000 lägenheter i och runt Stockholm och Mälardalen.

 

– Eftersom vi har som målsättning att öka kraftigt i vår kärnmarknad är detta en fantastisk möjlighet att mer än uppfylla våra tillväxtmål, säger Ulf Nilsson, vd D. Carnegie & Co.

 

Bolaget kommer, om affären fullföljs, att vara det största noterade renodlade bostadsfastighetsbolaget i Sverige. Ambitionen är att ingå bindande avtal under maj månad.

 

Styrelserna i bolagen bedömer att affären är en stor möjlighet för aktieägarna i båda bolagen.

 

D. Carnegie & Co har fastighetsförvaltning genom Stendörren och HBS II har en stark förvaltare genom Obligo och en egen förvaltningsorganisation, Graflunds AB. Efter transaktionen är avsikten att förvaltningen av samtliga fastigheter samordnas.

onsdag, 16 april 2014 13:57

Helaba blev ”Lender of the Year”

alt

Från vänster syns, Richard Hallward (CEEQA), Agnieszka Stankiewicz (Norton Rose Fulbright) samt från Helaba, Martin Erbe, Jana Eggert, Michael Reisser och Juergen Schleimer. Längst till höger står presentatören Monika Richardson.

 

Den 8 april i år fick Helaba utmärkelsen ”Lender of the Year" i Central-och Östeuropa, på eventet CEE Real Estate Quality Awards ( CEEQA ).

 

Det är elfte gången som CEEQA delar ut pris till aktörer inom den europeiska fastighetssektorn. CEE Insight Forum, som är organiserat som ett samarbete med Financial Times, delar ut totalt 26 utmärkelser varje år till de bästa fastighetsprojekten, företagen och till de bästa branschföreträdare.

 

Priserna bedöms av en panel bestående av företrädare för de marknadsledande företagen i fastighetsbranschen. Utmärkelserna anses allmänt vara det viktigaste erkännandet av Business Excellence inom fastighetssektorn.

 

Helaba anser att priset är, dels är ett erkännande av tidigare resultat, dels förpliktar det för Helabas anseende för framtiden.

onsdag, 16 april 2014 12:29

Kungsleden hyr ut 7 900 kvm i Karlstad

alt

Däckföretaget Nordicwheels ska hyra cirka 7 500 kvm i fastigheten Östanvinden 4 i Karlstad.


Kungsleden hyr ut sammanlagt 7 900 kvm i Karlstads största industri- och logistikområde Örsholmen. De nya hyresgästerna är däckföretaget Nordicwheels AB som tecknar ett sexårigt avtal på 7 492 kvm och den libanesiska restaurangen Pasha som tecknar ett tioårigt avtal på 406 kvm från och med den 1 oktober. Sedan tidigare hyr bland andra Landstinget, Emmaboda glas och Stena metall ytor i fastigheten.

 

Redan den 1 augusti flyttar Nordicwheels in i fastigheten Östanvinden 4, i de lokaler som Posten Logistics nyligen lämnade. Fastigheten har direkt anslutning till de större trafiklederna och bara 5 km från Karlstad centrum. Lokalerna är väl anpassade för Nordicwheels verksamhet och endast ett fåtal anpassningar behöver göras.

 

– Vi har på mycket kort tid lyckats fylla en väldigt stor vakans och vi är glada över att kunna erbjuda ändamålsenliga lokaler för Nordicwheels etablering i Karlstad, säger Anders Frisell, förvaltare på Kungsleden.

 

Restaurang Pasha flyttar sin verksamhet från sina tidigare lokaler i Karlstad centrum som ska rivas och byggas om till bostäder. Inför inflyttningen ska Kungsleden anpassa och modernisera lokalerna.

 

– Pasha är en populär lunchrestaurang och precis rätt hyresgäst för lokalerna och fastigheten. Restaurangen kommer bidra positivt till områdets serviceutbud vilket ökar fastigheten och områdets attraktivitet för såväl befintliga som potentiella hyresgäster, avslutar Anders Frisell.

alt
Från vänster: Anders Nissen, vd Pandox och Erik Selin, vd Balder.

 

Åter gör Balder en stor affär då bolaget förvärvar 14 svenska hotellfastigheter, om 127 000 kvm, med totalt 2 400 rum från Pandox. Pangea har varit ensam rådsgivare i affären, som är en av de största hotellfastighetstransaktionerna under senare år. Köparen tillträder fastigheterna under det andra kvartalet 2014.

 

Hotellen som ingår i portföljen är Best Western Royal Corner Växjö, 159 rum; Clarion Hotel Plaza Karlstad, 131 rum; Park Inn by Radisson Solna, 247 rum; Quality Hotel Grand Kristianstad, 137 rum; Quality Hotel Nacka, 164 rum; Scandic Gävle Väst, 200 rum; Scandic Skogshöjd Södertälje, 225 rum; Scandic Star Lund, 196 rum; Scandic Swania Trollhättan, 201 rum; Scandic Uplandia Uppsala, 133 rum; Scandic Upplands Väsby, 156 rum; Scandic Uppsala Nord, 184 rum; Scandic Västerås, 174 rum samt Scandic Växjö, 123 rum.

 

I ett pressmeddelande säger Balder att 40 procent av fastighetsvärdet ligger i region Stockholm och att resterande värden ligger på mellanstora orter som Gävle, Karlstad och Lund där Balder sedan tidigare har lokal representation. Vidare att Scandic är den enskilt största hyresgästen och representerar 65 procent av intäkterna, Nordic Choice representerar 20 procent och Winn Hotel Group 12 procent. Hyresavtalen har en återstående snittlöptid om cirka 7 år.

 

– Vi är glada över att ha fått till detta förvärv från Pandox. Jag vill även särskilt tacka Christian Ringnes och Olaf Gauslå för ett professionellt, enkelt och trevligt sätt att göra denna transaktion, säger Erik Selin, vd Balder.

 

I en kommentar kan sägas att Erik Selin och Balder prioriterar dels transaktioner med volym, dels fastighetsbestånd som genererar stora och säkra kassaflöden. Balder äger sedan tidigare ett femtontal hotellfastigheter. SF

alt

Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.


Atrium Ljungbergs vinst efter skatt för årets första kvartal minskade till 17 Mkr (242), vilket motsvarade 0,13 kr/aktie (1,86). Minskningen berodde främst på orealiserade värdeförändringar på finansiella instrument, vilka belastade resultatet med -191 Mkr (122). Resultatet före värdeförändringar ökade med 12 procent till 211 Mkr (189).

 

Nettoomsättningen minskade till 562 Mkr (579), varav hyresintäkter 495 Mkr (488), och bruttoresultatet steg till 327 Mkr (309), varav driftöverskott 329 Mkr (305) och resultat från projekt- och entreprenadverksamheten -1,3 Mkr (3,6). Uthyrningsgraden uppgick till oförändrat 95 procent (2013-12-31, 95), inklusive projektfastigheter.

 

Under kvartalet förvärvade Atrium Ljungberg för 620 Mkr, en kontorsfastighet i Sickla för 355 Mkr och en kultur-, utbildnings- och kontorsfastighet i Malmö (fastigheten Dimman 11) för 265 Mkr.

 

– Genom förvärvet av Dimman 11 i Malmö tar vi ett nytt steg in på Malmömarknaden, för första gången med ett kontorsläge utanför Stockholm, säger vd Ingalill Berglund.

 

Vidare investerade Atrium Ljungberg 185 Mkr (320) i egna fastigheter, vilket medförde att portföljens totala värde ökade till 25,8 Mdr kr (25,0 vid årsskiftet).

 

Skulderna minskade till 11 976 Mkr (12 427) och finansierades till en medelränta om oförändrat 3,6 procent. Det egna kapitalet ökade till 11 044 Mkr (11 021), vilket motsvarade en soliditet om 41,3 procent (41,1).

 

Atriums Ljungbergs helårsresultat före värdeförändringar och skatt blir enligt bolagets prognos 800 Mkr. LE

 

tisdag, 15 april 2014 16:56

HEBA köper nybyggt äldreboende av JM

alt

Lennart Karlsson, vd HEBA Fastighets AB. Foto: Cato Lein


HEBA har tecknat avtal med JM om förvärv av fastigheten kv. Svänghjulet i Täby. Fastigheten omfattar ett äldreboende med 54 lägenheter som är under uppförande. Förvärvet genomförs som en bolagsaffär och tillträde sker i samband med att projektet färdigställs den 1 december. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 144 Mkr. Hyresgäst är Attendo Sverige AB som har tecknat ett 15-årigt hyresavtal.

 

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Attendo som fungerar mycket väl. Det är positivt att projektet förvärvas av HEBA som har en lång och stabil erfarenhet av förvaltning, säger Birgitta Seeman, vd för JMs dotterbolag Seniorgården.

 

Byggnaden är i tre våningsplan och omfattar totalt cirka 4 000 kvm som blir miljöklassad, Miljöbyggnad Brons.

 

– Förvärvet innebär att HEBA nu blir ägare till en vårdfastighet. HEBAs verksamhet är i första hand inriktad på att utveckla, äga och förvalta hyresbostäder, men vår tillväxt kommer även att omfatta äldreboende, student- och gästforskarbostäder. Vi ser nu fram mot ett riktigt gott samarbete med vår nya hyresgäst Attendo, säger Lennart Karlsson, vd HEBA Fastighets AB.