1 maj 2024

Redaktionen

alt

Relacom kommer tillsammans med Orbion Consulting  bygger mobila inomhusnät, som klarar en inomhustäckning, som många gånger helt eller delvis stängs ute i miljö- och klimatsmarta byggnader

 

Relacom kommer tillsammans med Orbion Consulting bygga ett förstärkt mobilt inomhusnät i Skanskas nya klimatsmarta kontorshus i Hyllie, Malmö. Lösningen säkrar den mobila inomhustäckningen, som många gånger helt eller delvis stängs ute i miljö- och klimatsmarta byggnader.

 

– Dagens energieffektiva fastigheter stänger många gånger helt ute den publika mobiltrafiken. Det här är ett bra exempel på hur vi, i nära samarbete med vårt systerbolag Orbion Consulting, kan erbjuda en bra och flexibel lösning som säkrar den mobila inomhustäckningen, säger Patrik Östling, servicechef Relacom.

 

– Självklart är vi på Orbion mycket glada över att få bidra med kunnande och teknisk kompetens som möjliggör mobil kommunikation i en miljö- och klimatsmart byggnad av absolut högsta klass, säger Fredrik Fahlman, konsultchef på Orbion Consulting.

 

Orbion har gjort förstudien, projekteringen och mätningar på plats. Under de närmaste veckorna ska Relacom bygga inomhusnätet, innan Skanska flyttar in i sjuvåningshuset till sommaren.  Skanska flyttar all personal från sitt huvudkontor på Drottningtorget i Malmö till den nya fastigheten. I nästa steg ska projektet, som kallas ”Klipporna”, även inrymma ytterligare två liknande huskroppar med vardera 6-7 våningar, vilka kommer att hyras ut till andra företag.

torsdag, 24 april 2014 17:18

Bojan Ticic till CBRE Capital Markets

alt

                                                                                        

CBRE har anställt Bojan Ticic (bilden) som Associate Director på Capital Markets i Sverige. Han ska främst fokusera på retailtransaktioner samt på internationella investerare i Sverige.

 

Daniel Andersson, Head of Capital Markets på CBRE i Sverige, kommenterar:
– CBRE har varit rådgivare vid transaktioner av handelsfastigheter i Sverige för över 5 miljarder det senaste året och vi ser ett fortsatt stort intresse för just denna typ av fastigheter hos många internationella investerare. Bojan blir en nyckelrekrytering för oss och att han ansluter till vårt team bidrar till att vi ytterligare kan befästa vår starka position inom retail. Vi har nu sju konsulter som fokuserar helhjärtat på handelsfastigheter, tre av dem arbetar i vårt Capital Markets-team och de fyra andra arbetar med uthyrning och lokalförmedling.

Bojan Ticic kommer närmast ifrån JLL och han kommer att börja sin anställning hos CBRE efter sommaren.

onsdag, 23 april 2014 14:21

Lennart Sten blir ledamot i CLS Holdings

alt

                                                                                               

CLS Holdings har rekryterat Lennart Sten (bilden) som oberoende styrelseledamot från och med den 1 augusti 2014.

 

Lennart Sten har arbetat inom GE Capital och GE Real Estate under de senaste 15 åren, senast som President för GE Capital Real Estate Europe med säte i Paris, ett uppdrag som han nu lämnar efter tre år.

 

Ny President för GE Real Estate Europe är Ellen Brunsberg, tidigare, under ett år, Managing Director för GE Real Estate UK. Brunsberg har varit verksam inom Morgan Stanley under 17 år.

 

Lennart Sten har även styrelseuppdrag i bland annat Victoria Park AB och Inter IKEA Holding SA. 

 

alt

Våren 2015 är Patriams första projekt om 36 bostäder på Gärdet i Stockholm klart för inflyttning.


Ett nytt bostadsutvecklingsbolag växer fram i Stockholms innerstad. Patriam, som är en del av Ebabkoncernen, kommer att tillföra marknaden ett nytt segment av exklusiva och hållbara boenden i Stockholm. Från år 2020 är målet att producera minst 300 egeninitierade lägenheter per år, vilket innebär ett årligt färdigutvecklat värde på närmare 1,5 miljarder svenska kronor.

 

Med drygt 30 år i ryggen av fastighetsutveckling var steget inte långt för Ebab att starta dotterbolaget Patriam med fokus på bostadsutveckling i Stockholm.

 

– Vi identifierar projekt som vi driver på egen hand eller tillsammans med våra partners. Därefter ansvarar vi för hela utvecklings- och genomförandeprocessen och förvaltar projektet i två till fem år, om bostadsrättsföreningen så önskar, berättar Andreas Holmberg, affärsutvecklare på Patriam.

 

Det första projektet har redan byggstartats. Våren 2015 ska 36 välplanerade lägenheter stå klara på Gärdet i Stockholm. Alla med omsorgsfullt genomtänkta detaljer – balkong, eget orangeri, walk-in closets och milsvid utsikt.

 

Dessutom med den höga ambitionsnivån att fastigheten ska certifieras i miljöklass guld. Ett samarbete med arkitektkontoret Semrén & Månsson.

 

– Att inte se motsättningar mellan högkvalitativ design och miljö- och energikrav är en av våra viktigaste målsättningar när vi skapar boenden för den moderna och medvetna människan. Det här är hem man ska leva i och beröras av länge, säger Andreas Holmberg

onsdag, 23 april 2014 12:09

Fabege tar TeliaSonera till Solna

alt
Scandinavian Office Building blir TeliaSoneras nya huvudkontor.

 

Fabege har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med TeliaSonera om att hyra hela Scandinavian Office Building i Arenastaden, Solna. Flytten beräknas till våren 2016 och berör alla TeliaSoneras medarbetare i Farsta och i Stockholms city. Hyresvärdet är drygt 98 Mkr per år exklusive tillägg och garage. Därmed står det också klart att NCC går miste om sin kund i en ny kontorsbyggnad i Kristineberg, Stockholm. Detta för att nödvändiga myndighetsbeslut inte har erhållits i tid.


TeliaSoneras rådgivare var DTZ.

 

Det ursprungliga avtalet mellan NCC och TeliaSonera gällde till och med 31 december 2013. I början av innevarande år träffades ett nytt avtal för att hantera fördröjningen av byggstarten för det 50 000 kvm stora kontoret. Men till slut ville TeliaSonera inte vänta längre och nappade på ett bud från Fabege.

 

– Vi har haft ett nära och bra samarbete med TeliaSonera där vi gemensamt jobbat för att utveckla en modern arbetsplats för att stödja deras affärsverksamhet och vi har stor förståelse för deras behov av hålla fast vid sin tidplan. Vi jobbar nu vidare med att driva projektet och detaljplanen så att vi kan erbjuda det till andra hyresgäster. Läget är nära tunnelbana och med ett tydligt visuellt läge intill Essingeleden, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.

 

I Kristineberg pågår en utbyggnad av Stockholms innerstad där stadsdelen blir en del av innerstaden. Syftet är att knyta samman västra Kungsholmens olika delar så att den upplevs som mer levande än tidigare. Kristineberg får nya bostäder, arbetsplatser, affärer och torg.

 

TeliaSoneras nya huvudkontor kommer nu att byggas i anslutning till Mall of Scandinavia i Solna. Kontoret, omfattande 42 000 kvm, kommer att miljöklassas och TeliaSonera har tecknat ett Grönt hyresavtal som innebär ett fördjupat samarbete kring miljöfrågor och minskad klimatpåverkan.

 

– Vi är mycket glada över att välkomna ett av Sveriges största företag till Arenastaden. När TeliaSonera flyttar in kommer det att finnas ett serviceutbud i nivå med city i ett av Stockholms bästa kommunikationslägen. I Arenastaden strävar vi efter att skapa en levande stadsdel och vi är övertygade om att TeliaSoneras medarbetare kommer att få en stimulerande och trivsam arbetsmiljö, säger Christian Hermelin, vd Fabege.

tisdag, 22 april 2014 18:52

Castellum ökade förvaltningsresultatet

alt

Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Orealiserade värdeförändringar på derivat om -170 Mkr (166) bidrog till att Castellums vinst efter skatt för årets första kvartal minskade till 171 Mkr (403), mot-svarande 1,04 kr (2,46) per aktie. I resultatet ingick även värdeförändringar på fastigheter med 52 Mkr (32).

 

Hyresintäkterna steg till 820 Mkr (814) och förvaltningsresultatet förbättrades med 8 procent till 323 Mkr (300), motsvarande 1,97 kr (1,83) per aktie. Nettouthyrningen uppgick till 26 Mkr (27).

 

I rapporten framhåller vd Henrik Saxborn att det är särskilt glädjande att alla delar av Castellum bidrog till såväl högre hyresintäkter som lägre fastighets- och finansieringskostnader.

 

Under perioden köpte Castellum fastigheter om för 636 Mkr (6). Förvärvet genomfördes av det helägda dotterbolaget Harry Sjögren AB och det bestod av nio fastigheter om 43 000 kvm i högskoleområdet i Halmstad. Vidare investerades 324 Mkr (407) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, medan en fastighet i vardera Stockholm och Helsingborg avyttrades för totalt 96 Mkr (80).

 

Den 31 mars omfattade portföljen 633 fastigheter till ett värde av 38 668 Mkr (37 752 vid årsskiftet). Netto räntebärande skulder ökad till 20 545 Mkr (19 411), varav 15 80 Mkr (15197 var säkerställda med pantbrev och 4 665 Mkr (4 214) icke säkerställda. Den genomsnittliga räntebindningstiden uppgick till 2,4 år (2,7) och den genomsnittliga effektiva räntan var 3,4 procent (3,5).

 

Castellum har höjt utdelningen till aktieägarna i 16 år i rad. Under perioden delades 697 Mkr (4,25 kr/aktie) ut, vilket bidrog till att det egna kapitalet minskade till 12 601 Mkr (13 127). Efter detta var belåningsgraden 54 procent (52).

 

På börsen steg aktien med en knapp procent. LE

alt

Apelsinen 5 i Solna strand får ett kontorshotell på 2 170 kvm. Totalt omfattar fastigheten 20 400 kvm.


Humlegården Fastigheter har skrivit hyresavtal med Business Center Solna Strand för etablering av kontorshotell fastigheten Apelsinen 5 på Vretenvägen 13 i Solna. Avtalet omfattar cirka 2 170 kvm med plats för 150 personer och inflyttning sker den 1 september 2014.

 

I och med etableringen av kontorshotellet i Solna strand ges större möjlighet även för mindre företag att lokalisera sig i området.

 

– Vi får mycket förfrågningar på kontorslokaler från småföretagare och det tyder på ett intresse för området även hos mindre företag. Att ett kontorshotell snart kommer finnas blir ett bra komplement till att hyra en egen lokal. Möjligheten för mindre företag att växa men ändå bli kvar i området är därmed större, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.
    

Kontorshotellet som drivs av Business Center hyr sedan tidigare lokaler av Humlegården Fastigheter i Hagalunds företagsområde och på St Eriksgatan 117.

 

– Vi är glada att vi nu får möjligheten att erbjuda våra flexibla kontorslösningar med fullservice även i Solna strand. Solna är en snabbt växande region och för företag under tillväxt kan kontorshotell vara ett bra alternativ, säger Bertil Åkerman, vd på Business Center Office Group.

alt

Atrium Ljungberg har mottagit flera hundra intresseanmälningar i Mobilia.

 

Nu är Mobilia stadskvarter komplett med handel, service och ännu fler bostäder. Totalt finns det nu 66 yteffektiva hyresrätter i kvarteret och i månadsskiftet april/maj flyttar hyresgästerna in i de 43 lägenheterna i kvarterets 16-våningshus.

 

Atrium Ljungberg har mottagit flera hundra intresseanmälningar som inneburit att uthyrningsprocessen varit kort. Det centrumnära läget, servicen, goda bussförbindelser och bekvämligheten har tilltalat många och hyresgästerna är en skön mix av äldre, yngre, familjer, par, ensamstående m fl. Kvarterets utveckling fortsätter. I framtida byggplaner finns tankar på ytterligare hyreslägenheter.

 

I Mobilia området finns fler ingredienser som skapar ett levande stadsdelscentrum – bostäder, handel och service med vissa kulturella inslag. Restaurangerna och SATS bidrar till liv och rörelse även efter att butikerna stängt.


Per Aage Nilsson, Fojab arkitekter, som tillsammans med Mats White, Jais Arkitekter har skapat det nya stadskvarteret i Malmö, tror att de i framtiden får se mer av byggnadslösningarna i Mobilia området. De säger:


– Det kommer att byggas med förutsättningar för livfulla kvarter. Storskaligt, men med en uppdelning som skapar förutsättningar för fler entréer, skyltfönster, skärmtak och balkonger vilket gör stadsmiljön spännande. Service och handel mixas med bostäder som skapar trygghet och en levande miljö dygnet runt. Det är fantastiskt att se att Atrium Ljungberg fortsätter att planera för fler bostäder. Företaget bygger verkligen levande stadsdelar.


 

alt
Genom åren har RBS sålt betydande fastighetsvärden i West Register.

 

The Royal Bank of Scotland har lovat att avveckla alla fastighetstillgångar via sin Bad Bank i portföljen West Register, värderad till 3,6 miljarder pund, cirka 32,7 Mdr kr.

 

I ett uttalande säger RBS att det har funnits en intressekonflikt när banken förvärvade de nödlidande panterna i West Register.

 

Portföljen West Register innehåller ett brett utbud av fastighetstyper inklusive bostäder vårdhem, hotell och pubar.

 

RBS sjösatte West Register i spåren av den finansiella krisen för att köpa tillgångar på den öppna marknaden som var till försäljning eller som var tillgångar vilka var belånade av RBS och där lånen inte betalades.

 

RBS utsett advokatbyrån Clifford Chance för att genomföra en extern översyn av en rapport som vittnar om intressekonflikter i West Register.

alt

Drottningholmsvägen från Ekeröhållet med bussterminalfasaden nära gatan och indragna bostadskvarter på det övre planet. Utformningen av sockelpartiet som innehåller bussterminal och handel är under bearbetning. Illustration: Lindberg Stenberg

 

På torsdag väntas stadsbyggnadsnämnden besluta att ställa ut detaljplanen Grammet 1 på granskning. Förslaget innebär 850 nya bostäder i kollektivtrafiknära läge precis vid Brommaplan. Förutom nya bostäder föreslås också handel och service i bottenvåningarna, kontor, en ny mindre galleria och överdäckning av bussterminalen. Byggherre är JM.

 

– För att kunna genomföra ambitionerna med promenadstaden är det viktigt att vi använder marken vid tunnelbanestationerna på ett effektivt sätt. Därför är jag glad över att vi har höjt antalet bostäder från 600 till 850 i det här förslaget vid Brommaplan, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Läget anses vara bra nära Brommaplans tunnebanestation. Parkeringstalet är 0,5 för bilar och 2,5 för cyklar. Planer finns för bilpool och möjlighet till samnyttjade av infarts- och kundparkering. Inflyttning beräknas till första kvartalet 2017.