1 maj 2024

Redaktionen

alt
Stefan Löfven ses i opinionen som Sveriges näste statsminister.

 

SBAB ska få ett tillskott om 3 Mdr kr i eget kapital för utlåning till nyproduktion av bostäder, särskilt hyresrätter, om socialdemokraterna får bestämma efter valet den 15 september. Detta kapital ska öka utlåningskapitalet tio gånger för att finansiera nybyggnation av 15 000-20 000 lägenheter.

 

I sitt förstamajtal sa Stefan Löfven att bostadsbristen är hög. Det hindrar folk från att få jobb. Socialdemokraterna föreslår därför att staten genom SBAB lånar ut kapital för nybyggnation. 

 

– Vi har en bostadsbrist som är alldeles för hög, det hindrar folk att få jobb och unga människor att starta sina vuxna liv. Vi vill bygga bort bostadsbristen genom att göra SBAB till en motor för kapitalförsörjningen, sa Stefan Löfven på en pressträff den 1 maj.

 

Enligt Löfven byggs det alldeles för lite i Sverige. Bristen på bostäder hindrar arbetsgivare från att rekrytera personal, studenter från att tacka ja till den utbildning som krävs för att få det jobb de vill ha. Det hindrar även unga från att flytta hemifrån och bilda familj. 

 

SBAB ska tillföras 3 Mdr kr. Dessa medel ska SBAB sedan låna ut aktivt till allmännytta, byggföretag och kommuner för nybyggnation. Det gäller både hyresrätter och bostadsrätter. 

 

Enligt Löfven anger såväl kommuner som byggbolag att ett viktigt skäl till att det byggs för litet är bristen på kapital. Detta gäller särskilt för hyresrätter. Avkastningskrav och tidshorisonter som är mer anpassade för bostadsrätter än för hyresrätter. Utlåningsvillkoren ska vara goda och långsiktiga, men inte subventionerade. Verksamheten ska ge långsiktig avkastning.

 

Löfven menare vidare att det långsiktiga ägandet och förvaltningen av de nyproducerade bostäderna ska andra stå för. Den nya verksamheten kan använda SBAB:s kompetens, men i ekonomiskt hänseende ska verksamheten hålls strikt åtskild från SBAB:s befintliga verksamhet. Nuvarande kunder i SBAB ska inte påverkas.

 

Enligt socialdemokraterna blir effekterna av förslaget att bostadsbyggandet ökar, särskilt nybyggnationen av hyresrätter. Blir utlåningskapitalet tio gånger det egna kapitalet kan detta finansiera nybyggnation av 15 000-20 000 lägenheter. Det innebär att regeringens gap på 10 000 nyproducerade bostäder per år kan halveras under en mandatperiod.

 

Konkurrensen i byggsektorn ökar när en ny aktör med stor långsiktighet i sina affärsmässiga överväganden träder in på marknaden.

 

Fler bostäder skapar fler jobb, dels i sig självt, dels genom att arbetsgivare får bättre förutsättningar att nyrekrytera, säger (S) i sitt pressmeddelande.

 

I en kommentar kan sägas att förslaget inte tas emot med öppna armar av våra fyra storbanker eftersom SBAB gynnas av ägaren staten. Enligt senaste delårsrapporten var SBAB:s totala utlåning 258,0 Mdr kr (258,7). SF

alt

Gränby Centrum är Uppsalas enda köpcentrum med allt under ett tak.

 

Under tisdagen presenterade Atrium Ljungberg sina planer för området kring Gränby Centrum och Gränby Köpstad i Uppsala. Visionen är att, tillsammans med kommunen och andra aktörer, skapa en attraktiv och levande stadsdel.         

 

Uppsalas andra stadskärna, som bjuder på spännande möten och ett ständigt flöde av upplevelser. Det nya Gränby ska komplettera citykärnan och fylla ett växande behov av framför allt handel och bostäder kombinerat med restaurang- och kulturverksamhet.

 

Uppsalaregionen växer med cirka 3 000 personer per år. Fram till år 2020 beräknas befolkningsökningen bli nio procent och den ökade köpkraften femton procent –  cirka 2,3 Mdr kr bara för Gränbys närmarknad. Gränby håller på att ta ny form som en de viktigaste och mest expansiva stadsdelarna i Uppsala.

 

– Vi har successivt utvecklat Gränby Centrum genom åren. Nästa steg blir att skapa en helhet, en stadsdel, av köpcentrumet och omkringliggande områden. Uppsalas starka tillväxt och kommunens och andra aktörers planer för Gränby ger oss goda förutsättningar att bygga vidare och ta ett större grepp om området, säger Atrium Ljungbergs vd Ingalill Berglund.

 

Hon fortsätter:
– Atrium Ljungbergs vision för  området, som totalt omfattar cirka 120 000 kvm uthyrbar yta, är att skapa en förlängning av staden med allt vad det innebär i form av infrastruktur, social service, restaurangutbud och fritidsaktiviteter.

 

– Vi vill skapa en plats som lever under dygnets alla timmar. Därför handlar det nya Gränby lika mycket om bostäder, arbetsplatser och kultur som handel och kommersiella upplevelser, kommenterar Carl Strufve, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

 

– År 2050 räknar vi med att Uppsala har 350 000 invånare. Med de utmaningar det innebär är det viktigt att ha ansvarsfulla aktörer som Atrium Ljungberg som vill vara med och bygga staden. Det här är en del av vårt arbete att utveckla hela Uppsala, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

alt

Aspholmens fastighet i kv. Svalan, på Vaksalagatan i centrala Uppsala. Huset ritades av arkitekt Sven Jonsson, som på 1950-talet var Uppsalas förste stadsplanearkitekt.

 

Aspholmen fastigheter AB har tecknat avtal med Semantix Språkcentrum AB, Nordens största språkföretag, och CompuGroup Medical Sweden AB som jobbar med IT-lösningar för hälso- och sjukvården som väljer att flytta in i Aspholmens lokaler.

 

I februari 2014 flyttar CompuGroup Medical Sweden AB in i det centralt belägna kvarteret Svalan, närmare bestämt på Vaksalagatan 10. Avtalet är femårigt och gäller 1 200 kvm kontorsyta. Kvarteret Svalan hör till en av Aspholmen Fastigheters största satsningar i Uppsala.

 

– Vi fortsätter att se en stor efterfrågan på centrala kontor och har därför valt
att utveckla kvarteret Svalan genom att bygga både om till  och vi lägger 200 Mkr på att anpassa fastigheten efter våra och hyresgästernasönskemål, säger Björn Johansson som är fastighetschef på Aspholmen Fastigheter i Uppsala.

 

Semantix väljer att flytta till fastigheten Kristallen där de tecknat avtal på 1 050 kvm kontor. Fastigheten ligger i Fyrislund som är ett annat område som Aspholmen valt att lägga extra fokus och resurser på.

 

– Fyrislund är det perfekta området för företag som är i behov av stora anpassade ytor och dessutom ligger det lättillgängligt vid E4:an. Vi ser stor potential där och vi märker absolut ett ökat intresse, säger Björn Johansson.

 

Semantix flyttar in under tidig vår 2014 och avtalet sträcker sig fem år framåt.

torsdag, 01 maj 2014 19:21

SATS öppnar stort i Täby Centrum

alt

SATS i Täby Centrum, kommer ha en yta om 2 330 kvm i två plan.

 

SATS växer och öppnar sitt 44:e träningscenter i Stockholm – SATS Täby Centrum. Med centrets exceptionella tillgänglighet, storslagna miljö och starka produktutbud bidrar SATS till att hjälpa ännu fler att träna regelbundet.

 

SATS nya träningscenter, beläget i Täby Centrum, kommer ha en yta om 2 330 kvm i två plan, och med den senaste designen och träningsutrustningen. SATS Täby Centrum erbjuder två gruppträningssalar och en cykelsal. Fina, öppna träningsytor, PT-områden, sjukgymnastik, en välplanerad konditionsavdelning, Transformer samt salar för nya succéklasserna Cinema Cykling, Virtual Cykling, Yogalatesair och Indoor Walking. Centret kommer även ha en barnpassning som erbjuder MiniSats till de många barnfamiljerna i området.

 

Täby Centrum har kommunikativa fördelar vilket underlättar för besökare att enkelt ta sig till SATS Täby Centrum både kollektivt och med bil. Det kommer finnas gott om parkeringsplatser i direkt anslutning till träningscentret, och SATS medlemmar erbjuds 3 timmars gratis parkering.

 

– Att vi nu stärker Täby-området med ytterligare ett träningscenter känns fantastiskt och helt i rätt riktning för att fortsätta vår mission. Vi kommer att ha två olika inriktningar på våra center. SATS Täby, med ny fokus på funktionell träning och familj och SATS Täby Centrum, som kommer att bli Nordens mest moderna träningscenter. Med detta tillskott ökar våra möjligheter att hjälpa ännu fler människor att nå sina träningsmål, genom att vi kommer närmare medlemmars hem och arbetsplatser, säger Linda-Li Wallin, Country Manager SATS Sverige.

 

SATS Täby Centrum beräknas öppna under maj månad i år.

onsdag, 30 april 2014 01:02

NCC blev kursvinnare

alt
Peter Wågström, vd NCC.

 

Första kvartalet är traditionellt svagt i byggindustrin. Periodens resultat efter skatt blev för NCC –187 Mkr, vilket var bättre än motsvarande period 2013 då resultatet var – 219 Mkr.

 

Trots minusresultatet blev NCC B kursvinnare under tisdagen med en uppgång med 3,21 procent till 228 kr som senast betalt.

 

Orsaken till kursuppgången är det starka orderläget för NCC då orderingången steg till

13 223 Mkr (11 675).

 

I en sammanfattning menar vd Peter Wågström att det finns positiva marknadssignaler, särskilt på de flesta av bolagets bostadsmarknader, särskilt då S:t Petersburg och därefter Sverige och Tyskland. Mindre bra blev resultatet i fastighetsutvecklingsverksamheten med ett resultat som sjönk till 49 Mkr (78).

 

Byggmarknaderna för NCC Construction beräknas stå för den största ökningen under 2014 med en särskilt stark rörelsemarginal i Danmark. Totalt steg den sammanlagda orderingången för Construction till 8 705 Mkr (8 511). Även orderstocken ökade för Constructionen till 16 947 Mkr (16 271). NCC närmas sig nu målet om 7 000 bostäder i pågående produktion då det var 5 589 bostäder i pågående produktion vid periodens slut.

 

Särskilt stor var orderingången även för NCC Roads eftersom den ökade under första kvartalet till 3 045 Mkr jämfört med 1 972 Mkr motsvarande period föregående år.

 

Stor blev ökningen av orderstocken NCC Housing med 15 172 Mkr (12 264), eftersom de flesta bostadsmarknader har utvecklats väl, särskilt i Tyskland, Danmark och Sverige.

 

Under perioden omsatte koncernen 9 832 Mkr (10 084) med ett resultat om –187 Mkr (–219) samtidigt som de totala tillgångarna steg till 37 696 Mkr (35 787). Totalt ökade det egna kapitalet till 8 510 Mkr (7 415) medan de totala skulderna steg till 37 696 Mkr (35 787).

 

Generellt menar NCC att det finns positiva signaler på såväl bostads- och fastighetsmarknaden som på bygg- och anläggningssidan trots vissa orosmoln som till exempel utvecklingen i Ukraina.

tisdag, 29 april 2014 21:25

Nordic PM hyr ut 5 250 kvm i Kista

alt

Nordika PM hyr ut i Aura Building och i Electra Building i Kista.

 

Nordic PM har genomfört uthyrningar om sammanlagt 5 250 kvm i Aura Building och Electra Building i Kista för uppdragsgivaren Nordika Fastigheters räkning.

 

I Aura Building på Kottbygatan 7 i Kista har Nordic PM, i samarbete med Newoffice, genomfört en uthyrning av utbildningslokaler omfattande cirka 4 000 kvm till Mångården AB. Mångården, som är en fristående utbildningsanordnare, kommer att etablera en ny skola med förskoleklass upp t.o.m. årskurs 5 i lokalerna, som kommer att stå klara till skolstarten i augusti 2014.

 

Dessutom har Nordic PM för Nordikas räkning hyrt ut kontorslokaler om sammanlagt ytterligare 1 250 kvm i Electra Building på Isafjordsgatan 30-32 genom avtal med fem olika hyresgäster

alt
Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

 

Under 2014 är det sjuttio år sedan Wallenstam bildades av byggmästare Lennart Wallenstam och 30 år sedan bolaget noterades. För Q1 redovisar bolaget ett resultat efter skatt om 177 Mkr (286).

 

Det sämre resultatet förklaras främst av en orealiserad värdeförändring på de finansiella instrumenten om –206 Mkr (111).

 

Positivt i rapporten är att driftnettot steg till 279 Mkr (252) samtidigt som de finansiella kostnaderna sjönk till –103 Mkr (–123), i huvudsak beroende på att snitträntan på skuldportföljen sjönk till 2,94 procent (3,41).

 

Bolagets samtliga tillgångar steg till 32,43 Mdr kr (31,68), varav förvaltningsfastigheter utgjorde 27,88 Mdr kr (27,10).

 

Under året såldes fastigheter för 748 Mkr (452) med ett resultat om 88 Mkr (9) samtidigt som de orealiserade värdeförändringar för fastigheterna bokades till 111 Mkr (126). I en kommentar om värdeförändringarna säger vd Hans Wallenstam i rapporten att tillväxten i Sverige är svag vilket medfförde inga större värdeförändringar i förvaltningsfastigheterna.

 

De totala skulderna minskade till 19 436 Mkr (16 594), varav lejonparten eller 16 325 Mkr var kortfristiga. Skuldexponeringen medförde en oförändrad soliditet om 40 procent  till en belåningsgrad om 50 procent (51)

 

Wallenstam har stora ambitioner då gäller tillväxt för aktiens substansvärde och ökad bostadsproduktion. För substansvärdet har bolaget ett mål att under perioden till och med 2018 ha en tillväxttakt i substansvärdet, exklusive utdelning och återköp, på i genomsnitt 10 procent per år.  

 

För närvarande har Wallenstam cirka 1 200 lägenheter i produktion. Men eftersom efterfrågan på bostäder är mycket hög, särskilt i Stockholm, vill bolaget öka antalet till 1 500 nyproducerade bostäder, i huvudsak hyresrätter om året fram till 2018. LE

tisdag, 29 april 2014 21:19

Wihlborgs ökade hyresvärdet rejält

alt
Anders Jarl, vd Wihlborgs.

 

Under Q1 ökade Wihborgs hyresintäkterna med 17 procent till 462 Mkr (396) på grund av färdigställda projekt och ett större fastighetsbestånd. Det innebar att driftöverskottet förbättrades till 369 Mkr (273). Men på grund av att värdet på derivatportföljen blev –212 Mkr (185), minskade vinsten efter skatt till 73 Mkr (277).

 

Wihlborgs, som har ett övergripande mål, att vara det mest lönsamma fastighetsbolaget på börsen, säger att räntabiliteten på eget kapital ska överstiga den riskfria räntan med sex procent. Den riskfria räntan med tio års löptid var i Sverige under 2013 cirka 1,7 procent.  För första kvartalet stannade avkastning i bolaget på eget kapital på 4,2 procent, men under 2013 pendlade denna avkastning mellan 12,8 och 17,7 procent.

 

Under perioden ökade bolagets totala tillgångar till 23 317 Mkr (20 969), varav förvaltningsfastigheter utgjorde 22 751 Mkr (20 303) samtidigt som de långfristiga och kortfristiga skulderna steg till 14 418 Mkr (12 639), vilket medförde att det egna kapitalet steg till 6 967 Mkr (6 415).

 

De här skulderna finansierades till en snittränta som var 3,55 procent (3,50), vilket medförde att räntekostnaden steg till 199 Mkr (103). Det egna kapitalet ökade under perioden till 6 967 Mkr (6 415).

 

Tonläget i rapporten är positivt då vd Anders Jarl säger att utsikterna på båda sidor av Öresund har förbättrats samtidigt som tillgången till kapital är god. Bolaget ska fortsätta växa med en väl positionerad fastighetsportfölj. SF

tisdag, 29 april 2014 21:17

Kungsleden ska forsätta att sälja

alt

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

För Q1 förbättrades Kungsledens förvaltningsresultat till 194,8 Mkr (87,8). Men vinsten efter skatt minskades till 67,8 Mkr (183,9), främst på grund av den orealiserade värdeförändringen på finansiella instrument som blev – 124,2 Mkr (164,4).

 

I december 2014 förvärvade Kungsleden 84 fastigheter om drygt 0,5 miljoner kvm av GE Real Estate för 5,5 Mdr kr, varav 70 procent fanns i Stockholm och i Göteborg.

 

Under Q1 genomförde bolaget försäljningar om totalt 506 Mkr och efter kvartalets utgång realiserades avyttringar om ytterligare 185 Mkr. Resultateffekten för samtliga dessa försäljningar beräknas till cirka 58 Mkr.

 

Kungsleden bedömer nu att den maximala effekten på eget kapital vid en negativ utgång av de pågående skatteärenden till  totalt 2 990 Mkr, utöver tidigare reservering om 368 Mkr. Därför är det naturligt att bolaget planerar att avyttra fastigheter för 1-1,5 Mdr kr under 2014. Men samtidigt har bolaget långsiktigt ambitionen att fastighetsportföljen ska växa till ett värde om cirka 30 Mdr kr.

 

Vid periodens slut var det bokade värdet på fastigheterna 20 410 Mkr (20 339), vilka var belånade totalt till räntebärande skulder om 12 557 Mkr, vilket medförde att det egna kapitalet stärktes till 8 521 Mkr (8 453).

 

Bolaget anger i rapporten inga nyckeltal för soliditet eller belåningsgrad. SF

tisdag, 29 april 2014 21:07

Diös ökade fastighetsvärdet

alt

Knut Rost, vd Diös.

 

Med nära oförändrade hyresintäkter under årets första kvartal med 322 Mkr (324) ökade Diös förvaltningsresultatet till 93 Mkr (71). Men på grund av att värdeförändringen på fastigheter och derivat blev –31 Mkr (20) minskade vinsten efter skatt till 44 Mkr (79).

 

Sedan den 1 mars i år har bolaget en ny vd med Knut Rost. Han säger i rapporten att bolaget har en fokus på en ökad överskottsgrad och en ökad nettouthyrning. Han säger vidare att den ekonomiska uthyrningsgraden har förbättrats med 0,8 procent till 89,3 procent (88,5).

 

Under perioden ökade tillgångarna i bolaget till 12 156 Mkr (12 004), varav fastigheter utgjorde 11 922 Mkr (11 759). En portfölj som finansierades till räntebärande skulder om 8 206 Mkr (8 235), varav 7 664 Mkr (7 790) var långfristiga.  Den mindre skuldportföljen och den lägre snitträntan om 3,5 procent (3,7) medförde att finansnetto minskade till –70 Mkr (–74).

 

Bolagets strategi är att växa på de tillväxtorter som bolaget finns i dag Gävle, Sundsvall, Falun och Östersund. LE