1 maj 2024

Redaktionen

alt

Nya medarbetare på BSK Arkitekter, fr v: Martin Nilsland, Siri Lindberg, Anders Johnsson, Katarina Nilsson, Staffan Rosvall och Viktor Lindström.

 

För BSK Arkitekter var 2013 ett riktigt rekordår med en omsättning som ökade med 45 procent till 64 Mkr och tredubblat resultat om plus 8 Mkr. Samtliga siffror är de högsta i företagets historia. Tempot är fortsatt högt under första kvartalet 2014 . Flera rekryteringar har gjorts och många nya stjärnskott är på väg in.

 

– Vi är oerhört nöjda med förra året och hur vi driver stora och komplexa projekt. Årets rivstart är samtidigt extra glädjande. Vi har ett fortsatt högt mål och är trygga med den kurs vi har lagt ut, säger Ulf Mangefors, vd på BSK Arkitekter.

 

En anledning till framtidstron är att BSK Arkitekter och ägarna Arcona i slutet av förra året valde att låta norska Veidekke förvärva ägandet över koncernen som en väl fungerande helhet. Den nya ägarformen innebär stora utvecklingsmöjligheter.

 

– Vår värdegrund stämmer väl överrens med Veidekkes. Vi drivs båda av en öppenhet och transparens samt en vilja att förstå kundens affär. Veidekke är kända för sina bostadsprojekt men de ser en stor potential i all vår övriga spetskompetens, exempelvis inom kontor och stadsplanering, säger Ulf Mangefors.

 

För tillfället arbetar BSK Arkitekter exempelvis med bostäder och stadsplanering i Nacka Strand 
och den nya rättspsykiatriska anläggningen i Trelleborg, som kommer att bli Sveriges största så kallade passivhus. Under det senaste halvåret har BSK Arkitekter nyanställt sju arkitekter. Fler rekryteringar planeras i linje med den offensiva satsningen under året.

 

BSK Arkitekter, som grundades 1966, ingår i Arcona-koncernen.  Omsättningen 2013 var 64 MSEK.

alt

Johnson & Johnson hyr merparten av Peabs planerade kontorshus vid tågstationen i Ulriksdal.

 

Ett av världens största hälso- och sjukvårdsföretag, Johnson & Johnson, flyttar hela sin Stockholmsverksamhet, utom tillverkning, till Ulriksdal i Solna. Peab och Johnson & Johnson har tecknat ett avtal om att utveckla lokaler om 7 400 kvm med inflyttning under första kvartalet 2016. Fastigheten kommer att ligga i anslutning till tågstationen Ulriksdal.

 

– Det känns spännande och att kunna lokalisera hela vår verksamhet till en plats. Ett centralt läge och goda kommunikationer har varit avgörande för vårt val att nu satsa på Ulriksdal. På köpet får vi moderna, yteffektiva och ljusa lokaler i ett extremt bra skyltläge mitt i en växande stadsdel med en framtidsorienterad profil, säger Lars Johansson, vd på Janssen som är ett av de bolag som ingår i Johnson & Johnson.

 

Ulriksdal har en tydlig inriktning mot att främja ett aktivare liv. Förutom gym- och goda träningsmöjligheter finns här intill golfbana samt Nationalstadsparken och Järvafältet med promenad- och motionsslingor.

 

– Johnson & Johnsons inriktning mot hälsa passar väl in i utvecklingen av stadsdelen. Nu arbetar vi vidare med att hitta ytterligare hyresgäster till de resterande 4 000 kvm i fastigheten, säger Stefan Liljebris, regionchef på Peab.

måndag, 05 maj 2014 18:42

Kungsleden hyr ut 6 200 kvm i Tyresö

alt

Till hösten flyttar Internationella Engelska Skolan in i Kungsledens fastighet Järnet 6 i Tyresö.

 

Kungsleden har tecknat ett tioårigt avtal om cirka 6 200 kvm med Internationella Engelska Skolan i fastigheten Järnet 6 i Tyresö.

 

Internationella Engelska Skolan startar höstterminen 2014 med årskurserna 4-9. Fram tills dess ska Kungsleden anpassa lokalerna för Internationella Engelska Skolans verksamhet genom att bygga specialsalar för ämnen som slöjd, musik, NO och gymnastik. De befintliga utbildningslokalerna blev vakanta i februari när tidigare hyresgäst Tyresö kommun flyttade Vuxenutbildningen till Tyresö gymnasium.

 

Fastigheten ligger mycket centralt i Tyresö vid nya infarten till Tyresö centrum, ett område under utveckling där det planeras och byggs flera nya bostadshus. Bland övriga hyresgäster i fastigheten kan nämnas Friskis & Svettis, Tyresö Montessoriskola, Handelsbanken, Arbetsförmedlingen och KTH.

måndag, 05 maj 2014 15:55

Skanska bygger Biomedicums etapp 2

alt

Biomedicum. Skiss: Berg Arkitektkontor/Arkitektfirmaet C.F. Møller

 

Skanska har slutit avtal med Akademiska Hus om att bygga ett laboratorium för medicinsk forskning på Karolinska Institutets Campus i Solna. Laboratoriet utgör Biomedicums andra huskropp. Kontraktssumman uppgår till cirka 400 Mkr, vilket inräknas i orderingången för Skanska Sverige för andra kvartalet 2014.

 

Det nya laboratoriet är andra etapp av Biomedicum, ett projekt som Skanska tog det första spadtaget i september förra året.

 

Biomedicum anläggs i den östra delen av Campus Solna i anslutning till det nya Universitetssjukhuset, på andra sidan Solnavägen. Här kommer Karolinska Institutet bedriva forskning inom olika vetenskapliga discipliner.

 

Etapp 2 är ett laboratorium med nio våningsplan om cirka 17 000 kvm. Hållbarhet står i fokus vid byggandet vad gäller såväl materialval som tekniska lösningar. Avsikten är att byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad, silvernivå.

 

Biomedicum blir ett av Europas största forskningslaboratorier med en yta om cirka 81 000 kvm när det står klart 2018. Här ska forskning från olika vetenskapliga discipliner samlas under ett tak. Anläggningen kommer att ha plats för cirka 1 700 forskare och övrig personal.

 

Byggnadskomplexet ska präglas av möten och byggs i fyra huskroppar omgärdade av ett gemensamt glasskal. Huskropparna möts i en åtta våningar hög ljusgård på 25 gånger 25 meter som ska utgöra husets centrala nav. Genom att huset endast får en entré stärks den samlande funktionen.

 

Biomedicum är Karolinska Institutets och Akademiska Hus största enskilda projektsatsning någonsin till en kostnad om totalt cirka 3,5 Mdr kr. SF

alt
Efter nio år som vd för Steen & Ström Sverige, slutar Wilner Anderson.

 

Efter 11 år i bolaget och de senaste nio åren som vd för Steen & Ström Sverige har Wilner Anderson beslutat sig för att lämna företaget. Han har under dessa år varit med om och starkt bidragit till den tillväxt bolaget haft och den starka position bolaget tagit på den svenska marknaden.

 

– Det har varit en fantastisk och spännande tid, resan under de här åren har varit extremt givande. Jag är mycket tacksam för att jag haft möjligheten att arbeta i det här företaget och i det här jobbet, säger Wilner Anderson.

 

Arbetet med rekrytering av efterträdare på vd posten pågår och Wilner Anderson stannar preliminärt kvar fram till sommaren.

måndag, 05 maj 2014 13:22

Åkerman, ny vice vd Skanska Sverige

alt

                                                                              

Per Åkerman (bilden) har utsetts till vd för Skanska Asfalt och Betong AB. Han blir därigenom även vice vd i Skanska Sverige AB. Per Åkerman tillträdde den 1 maj 2014. 

 

Han har arbetat inom Skanska i 23 år, och har under 13 år av den tiden haft olika tjänster inom Skanska i Europa. Han har bland annat arbetat sju år som vice vd inom Skanskas affärsenhet i Polen, med ansvar för verksamheterna inom väg och anläggning samt asfalt och betong.

 

Han var även ansvarig för att starta OPS-motorvägsprojektet A1 i Polen och han sitter i dag i styrelsen för Skanskas tjeckiska bolag.

 

Per Åkerman kommer närmast från uppdraget som arbetsmiljödirektör inom Skanska Sverige, ett område som han kommer att ansvara för även i fortsättningen.

 

– Per är en erfaren och drivande person som kommer att utveckla våra kärnverksamheter inom asfalt, betong, infraservice och bergmaterial. Det är intressanta marknader och verksamheten är en strategisk del av Skanska Sverige. Pers stora engagemang i arbetsmiljöfrågor är en annan viktig faktor för vår framtida utveckling inom området, säger Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige.

 

Skanska Asfalt och Betong AB är den del av Skanska som levererar asfalt och utläggningstjänster, betong, bergmaterial och tjänster inom service av vägnätet, så kallad infraservice.

 

Företaget är ett dotterbolag inom Skanska Sverige AB. Skanskas vagga låg i cement- och betongverksamhet samt grus- och stenverksamhet genom företaget Skånska Cementgjuteriet.

 

I dag, 126 år senare, är verksamheten lika relevant. Asfalt och Betong AB, en del av den ledande samhällsutvecklaren Skanska, levererar de material som garanterar att det finns en solid grund att bygga samhället på. 

alt

Veiddeke ska bygga en produktionsanläggning  i Mölnlycke för 200 Mkr åt Rosemount Tank Radar.

 

Veidekke Entreprenad, Bygg Väst har fått i uppdrag att utveckla och bygga Rosemount Tank Radar AB:s nya produktionsanläggning och kontor med ett ordervärde på cirka 200 Mkr.
Uppdraget innebär en kontors- och en produktionsbyggnad som utformas i två sammanlänkade byggnader på en total yta av cirka 17 000 kvm där cirka 400 personer kommer att arbeta.  ”RTR New Facility” skall placeras i Mölnlycke Företagspark och projektet är en totalentreprenad som beräknas stå klar i januari 2016.

 

Rosemount Tank Radar AB är ett helägt dotterbolag inom den amerikanska koncernen Emerson. Anläggningen kommer att ägas och förvaltas av dotterbolaget Rosemount Tank Radar Properties AB och kommer att innehålla utveckling, marknadsföring och produktion av unika mätinstrument för radarbaserad nivåmätning på tankfartyg, bränsledepåer, processindustri med mera.

 

– Veidekke har sedan hösten 2013 tillsammans med RTR haft ett involverande och framgångsrikt samarbete för att utveckla och kostnadseffektivisera ”RTR New Facility”. Det känns verkligen roligt att få sätta spaden i marken och se anläggningen växa fram, säger Christer Sjöstrand, affärsutvecklare Veidekke Bygg Väst.

 

– Att vi får flytta till en fastighet som är helt skräddarsydd efter våra behov ger oss fantastiska möjligheter för oss att fortsätta utveckla vår verksamhet. De nya lokalerna kommer också att vara en väldigt fin tillgång för både våra anställda och våra kunder, säger Rasmus Johansson, vd för Rosemount Tank Radar AB.

alt

Roger Orf, partner i Apollo EPF II.


Apollo European Principal Finance Fund II (”Apollo EPF II”), en fond som är knuten till Apollo Global Management, LLC (NYSE : APO), har köpt 18 europeiska hotellfastigheter av kanadensiska Ivanhoe Cambridge. Villkor för affären har inte offentliggjorts.

 

Investeringen omfattar hotellfastigheter belägna i Österrike (1), Belgien (1), Frankrike (1), Tyskland (11), Nederländerna (2) och Spanien (2). Hotellens operatörer är Crowne Plaza, Holiday Inn och Holiday Inn Express.

 

– Transaktionen är i linje fondens strategi att minska exponeringen mot hotellfastigheter för att återinvestera vårt kapital på andra nyckelmarknader globalt, säger Sylvain Fortier, vice vd på Ivanhoe Cambridge.

 

I en kommentar till affären säger Roger Orf, partner i Apollo EPF II och chef för Apollo European Real Estate.

– Förvärvet bygger vidare på de framgångsrika investeringar som Apollo fonder har gjort inom besöksnäringen under nästan två decennier. Under senare år har vår första Apollo European Principal Finance Fund förvärvat och framgångsrikt realiserat vinster på investeringar i flera större europeiska hotellfastigheter genom särskilda lånetransaktioner. Det är vår uppfattning att den europeiska marknaden kommer att fortsätta att generera möjligheter i hotellbranschen, vilket är i linje med vår strategi att fokusera på komplexa och illikvida situationer där vi kan arbeta tillsammans med säljaren för att erbjuda finansieringslösningar.

 

JLL var säljarens mäklare och Hogan Lovells var juridisk rådgivare till Ivanhoe Cambridge. Ashurst LLP agerade som juridisk rådgivare åt Apollo i transaktionen.

 

Apollo förvaltar kapital och fastighetstillgångar om cirka 161 miljarder dollar, cirka 1 048 Mdr kr, i private equity och i kredit- och fastighetsfonder.

 

Ivanhoe Cambridge är ett globalt fastighetsbolag med tillgångar i framförallt Kanada, men även i USA, Europa, Brasilien och i Asien. Bolagets fastighetstillgångar värderas till cirka 40 miljarder kanadensiska dollar, cirka 237 Mdr kr. SF

alt
M2 Gruppen ska omvandla Forum till bostäder.

 

Akademiska Hus har tecknat avtal med M2 Gruppen om försäljning av tomträtten Stockholm Reykjanes 1 med byggnaden Forum i Kista för 204 Mkr. Forumbyggnaden omfattar drygt 28 600 kvm LOA och ett garage med 559 platser. På tomten finns också en byggrätt om cirka 10 000 kvm.

 

M2 Gruppen har ett fastighetsbestånd med bostäder, handels- och kontorsfastigheter om cirka 400 000 kvm.

– Detta är för oss ett mycket intressant utvecklingsprojekt där vi, förutsatt Stockholms Stads gillande, tillsammans med vårt duktiga bostadsutvecklingsteam på Wäst-Bygg, hoppas på att få kunna utveckla ett relativt stort antal nya kostnadseffektiva och energismarta bostadslägenheter mitt i Kista, säger Mia Arnhult, M2 Gruppen.

– Vi är nöjda med överenskommelsen och vi är övertygande om att M2 Gruppen kommer att utveckla fastigheten och därmed centralaste Kista på ett framgångsrikt sätt, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Savills har varit rådgivare till Akademiska Hus i försäljningen.

alt
Stockholmshem ska bygga 152 hyresrätter med gröna tak och solpaneler.


På måndag väntas Stockholms stadshus AB:s styrelse godkänna att kommunala Stockholmshem bygger 152 miljöklassade hyreslägenheter i kvarteret Hornslandet i den framväxande Norra Djurgårdsstaden. Lägenheterna byggs med lågt p-tal, gröna tak och solpaneler på väggarna.

 

– Jag är mycket glad över att Norra Djurgårdsstaden får ytterligare ett byggprojekt med höga miljöambitioner. Norra Djurgårdsstaden är en miljöspetsstadsdel och här byggs framtidens bostäder och stadsmiljö i ett attraktivt och historiskt område, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

 

Lägenheterna kommer att byggas vid gasverksområdet mitt emellan Ferdinand Bobergs välkända tegelgasklockor och Husarviken.

 

– Vi fortsätter att ge våra egna kommunala bostadsbolag uppdrag att bygga mycket hyresrätter. Deras starka ekonomi borgar för att de kan bygga många fler hyresrätter framöver. Kvarteret Hornslandet blir bostäder i ett unikt område mitt mellan natur och kultur, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

 

Kvarteret Hornslandet kommer innehålla 152 hyresrätter, en större livsmedelsbutik, tre mindre butikslokaler och två små lokaler.

Lägenhetsfördelningen blir 59 st 2 rok, 62 st 3 rok, 27 st 4 rok samt 4 st 5 rok 4 st.

 

Den första inflyttningen beräknas till hösten 2016.