1 maj 2024

Redaktionen

måndag, 27 mars 2017 15:03

Skandia anlitar Serneke i Sundbyberg

alt
Skandia Fastigheters Fabriksparken i Sundbyberg. Foto: Linus Flodin


Serneke har tecknat avtal med Skandia Fastigheter om att bygga första etappen av bostäder i Fabriksparken i centrala Sundbyberg. Kontraktet är värt omkring 320 Mkr. Fabriksparken i Sundbyberg är i dag ett kontorsområde som under de närmaste åren kommer att utvecklas till en levande blandad stadsdel med bostäder, arbetsplatser, handel och service. När utvecklingsarbetet är helt klart år 2021 kommer området att ha tillförts totalt 450 bostäder.
    

Serneke Bygg ska stå för entreprenaden av den första etappen av bostäder som omfattar 150 lägenheter, fördelade på sju trapphus i 7-13 plan, samt fyra stadsradhus i tre våningsplan. Även garage och lokaler ingår i entreprenaden.
    

– Det känns väldigt tillfredsställande att vi idag har signerat avtalet. Skandia Fastigheter och Serneke delar många värderingar och upphandlingsprocessen har präglats av ömsesidighet och förståelse. Med dessa förutsättningar på plats redan från början är jag övertygad om att projektet kommer få ett gott utfall för båda parter, säger Daniel Åstenius, vd för Serneke Bygg AB.
    

– Vi är sedan länge en etablerad fastighetsägare i Sundbyberg, med både kontor, bostäder och handel. Nu ska vi utveckla Fabriksparken till en parknära blandstad med omtanke för ett socialt och hållbart liv där kontor möter boende, service och handel, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.
    

Projektering startar omgående och bostäderna ska vara klara för inflyttning under tredje kvartalet 2019.

måndag, 27 mars 2017 14:43

ETTELVA vinner tävling i Vaxholm

alt
De nya husen på Norrberget i Vaxholm ska bygga vidare på tidigare bebyggelse i trä med två till tre våningar och intima gaturum.

 

ETTELVA Arkitekter har i samarbete med Södergruppen arkitekter tagit fram det vinnande förslaget för 300 bostäder på Norrberget i Vaxholm. Uppdragsgivare är Besqab och huvudfokus för arkitekterna har varit att skapa en trivsam, integrerad och sömlös del av Vaxholms stadsväv.
    

– Vi är jätteglada att vi fått förtroendet både från bedömningsgruppen och från allmänheten i Vaxholm att arbeta vidare med ny bebyggelse på Norrberget. När vi tar oss an projekt använder vi alltid vårt motto ”Vi bygger omtanke i en föränderlig värld” som ledord, och vi tycker att vi med detta projekt lyckats extra bra med att omsätta visionen till stadsplan och byggnader. Det trevliga och kreativa samarbetsklimatet med Södergruppen och Besqab har också varit en stor framgångsfaktor, säger Linda Saarnak, uppdragsansvarig arkitekt och ansvarig för affärsområdet Bostad på ETTELVA Arkitekter.
    

Arkitekternas förslag består en varierad och modern arkitektur med fasader i framförallt trä. Låg bebyggelse i två till tre våningar plus inredd vind ger en skala som ansluter till Vaxholms tidigare bebyggelse och tydliga, intima gaturum med träd och grönskande öppningar leder in till trevliga gårdar. På strategiska platser vidgas gaturummet och bildar en trivsam mötesplats.
    

Förslaget för Norrberget kommer att ligga till grund för ett detaljplaneförslag som planeras visas för allmänheten hösten 2017.

måndag, 27 mars 2017 14:39

Newsec hyr ut i anrikt Malmötryckeri

alt
Mässarrangören Numera Mässor och IT-företaget Candidator flyttar in i fastigheten Cronholm 1 i Malmö.


Newsec har hyrt ut två gånger 750 kvm i Sydsvenska Dagbladets gamla lokaler i Malmö. Fastigheten förvaltas åt en tysk fastighetsfond och de nya hyresgästerna, mässarrangören Numera Mässor och IT-företaget Candidator, ska använda ytorna som kontor.
    

Fastigheten Cronholm 1 i Malmö, även kallad HUS1, fungerade fram till för bara några år sedan som kontor och tryckeri åt Sydsvenska Dagbladet. När tidningen flyttade ut öppnades möjligheter för fler företag att sitta på en kombination av kontor och processverksamhet i anslutning till stadens norra infartsled.

 

– Det är roligt att arbeta med byggnader med mycket historik. Kombinationen av industriell verksamhet och kontor möjliggör för rätt coola lösningar som jag tror har varit viktiga faktorer i hyresgästernas val, säger Gustav Dahlfors, kundansvarig på Newsec Asset Management.

   

Numera Mässor, som tecknade sitt avtal redan i augusti, flyttar in på 763 kvm och Candidator, som tecknade kontrakt i februari, flyttar i maj in på 756 kvm.
    

– Candidator upplever stark tillväxt och ser därför stora fördelar med att flytta in i HUS1. Dels är läget mycket gynnsamt där man slipper de värsta köerna in till centrum, dels har vi erbjudits en flexibel lösning som kommer att stödja vår fortsatta tillväxt i Malmö, säger Paul Skarin, regionchef Candidator.
    

Fastigheten utvecklas just nu med en lunchpoint i bottenplan för hyresgäster och kringliggande verksamheter.

alt

                                                                                                             
Kungsleden förstärker sin position i Mälardalen och rekryterar Catarina Lundén (bilden t v) och Thomas Lundin (t h) som marknadsområdeschefer för klustren Västerås City respektive Finnslätten i Västerås. Catarina kommer närmast från ICA Fastigheter och har tidigare arbetat på Aspholmen (Castellum). Thomas kommer närmast från Castellum och har tidigare bland annat jobbat för Jernhusen.
    

Rekryteringarna är ett led i Kungsledens övergripande strategi om att förstärka den lokala närvaron i strategiskt viktiga områden. Det innebär bland annat att fler marknadsområden inrättas med lokalt förankrade marknadsområdeschefer, förvaltare, uthyrare och tekniska förvaltare.
    

– Vi är glada att hälsa Catarina och Thomas välkomna i den strategiskt viktiga rollen som marknadsområdeschef. Jag är övertygad om att deras gedigna erfarenhet kommer att stärka Kungsledens ledande position i Mälardalen och utveckla vårt erbjudande gentemot våra lokala kunder ytterligare, säger Mats Eriksson, fastighetschef Mälardalen hos Kungsleden.
    

Kungsleden är den i särklass största kommersiella fastighetsägaren i Västerås med 575.000 kvm uthyrbar yta där 236.000 kvm ingår i området Finnslätten och 153.000 kvm i Västerås City.

alt
Visionsbild över Riksbyggens projekt på Ön. Illustration: Fojab Arkitekter


Den höga byggtakten i Malmö fortsätter. Ifjol beviljades nästan 4.000 bygglov och redan första kvartalet har bygglov för över 1.000 bostäder beviljats. På fredagen gav stadsbyggnadsnämnden klartecken åt flera stora projekt i Malmös utbyggnadsområden.
    

På Ön ska Riksbyggen uppföra ett u-format kvarter omgärdat av Lotshusgatan, Lotsparken och Sundholmsparken och med en gemensam gård i mitten. Husen rymmer 119 bostadsrätter och får tegelfasader som arkitektoniskt knyter an till det gamla Limhamn. Inflyttningen är planerad att börja våren 2019.
    

Vidare kommer MKB att bygga två flerbostadshus med totalt 108 hyresrätter i kvarteret Dungen , strax söder om Quality Hotel View. Det ena huset vetter mot Hyllie Allé och uppförs i tio våningar. Det andra är en sammansatt byggnad med en högre del om åtta våningar och en lägre om fyra våningar med takterass. Infällt i taknockarna placeras solceller.
    

På gränsen mellan Hyllie och Limhamn växer Elinelund fram i snabb takt. Här ska Ikano Bostad bygga fem flerfamiljshus längs Högatan med totalt 139 hyreslägenheter.
    

– Nu omvandlas ytterligare några av Malmös öde platser till levande kvarter med bostäder och arbetsplatser, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
    

– Vi har redan ett rekordhögt bostadsbyggande i Malmö. Vad vi gör nu är att grunda för att detta ska bli det nya normala. Särskilt glad är jag över den framåtanda och det långsiktiga kvalitetstänkande som jag ser i projekten, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

alt

Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM Holding.


SSM Holding fortsätter att expandera sin verksamhet genom att förvärva ett ytterligare projekt i Stockholms kommun. Projektet, som kommer att drivas i egen regi, avser SSM att utveckla till cirka 260 bostadsrätter. Köpeskillingen uppgår till sammanlagt 500 Mkr och byggstart är planerad till 2018 med inflyttning under 2020. Projektets fastighet är attraktivt belägen nära goda kommunikationer såsom tunnelbana och pendeltåg samt buss. Förvärvet är villkorat och villkoren förväntas lyftas under andra kvartalet 2017.
    

– SSM vänder sig till en kundgrupp som söker funktionella och yteffektiva bostäder i centrala lägen tillsammans med goda kommunikationer. Vårt nya projekt uppfyller alla dessa tre kriterier och kommer därför att bli ett värdefullt tillskott i vår projektportfölj, säger Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM.
    

Efter förvärvet har SSM närmare 5.800 byggrätter i planerings- eller produktionsfas.

fredag, 24 mars 2017 16:51

Atrium Ljungberg dubblar i Göteborg

alt
Kontorsfastigheten Lindholmen 30:1 omfattar 37.000 kvm och har Ericsson som hyresgäst.


Atrium Ljungberg har tecknat avtal om förvärv av kontorsfastigheten Lindholmen 30:1 i stadsdelen Lindholmen i Göteborg till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,3 Mdr kr. Därmed kommer Atrium Ljungberg att fördubbla sitt fastighetsbestånd i Göteborg. Säljare är fastighetsfonder förvaltade av Blackstone och Areim. Falkenborn, Svalner och KPMG har varit Atrium Ljungbergs rådgivare i transaktionen, CBRE och Maqs har varit säljarens rådgivare.
    

– Göteborg är en mycket intressant marknad där Lindholmen är ett av de mest spännande områdena som utvecklas kraftigt just nu. Vi tror starkt på området och vill vara delaktiga i utvecklingen och skapa hållbara stadsmiljöer som stödjer stadens framtidsvisioner, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
    

Lindholmen 30:1 omfattar närmare 37.000 kvm uthyrbar yta med moderna kontorslokaler samt ett p-garage med cirka 260 platser. Fastigheten är fullt uthyrd till Ericsson.
    

Fastigheten är belägen precis vid vattnet på Lindholmen, en central stadsdel på Hisingssidan av Göta Älv och en del av det stora utvecklingsområdet Älvstaden. Den ligger invid Chalmers tekniska högskola och Lindholmen Science park, ett viktigt kluster för utvecklingsintensiva teknik-, utbildnings- och medieföretag. Här finns närhet till service och restauranger samt mycket goda kommunikationsmöjligheter.
    

Monica Fallenius, affärsområdeschef Transaktion och Etablering på Atrium Ljungberg, är nöjd med att bolaget nu blir en än mer betydande aktör på Lindholmen:
– Långsiktigt kommer vi få ännu bättre möjligheter att erbjuda attraktiva lokaler för både befintliga och nya hyresgäster. Genom vårt lokala engagemang fortsätter vi samverka med staden och företag för att skapa mervärden för platsen, säger hon.
    

Atrium Ljungberg etablerade sig i Göteborg hösten 2015 då bolaget köpte kontorsfastigheter på Lindholmen för 900 Mkr av kommunägda  Älvstranden Utveckling. Detta förvärv omfattade cirka 35.000 kvm och cirka 400 p-platser. Sedan detta förvärv har Atrium Ljungberg haft som ambition att växa i Göteborg.

fredag, 24 mars 2017 16:47

Catena köper för 89 Mkr i Malmö

alt
Fastigheten Morup 5 i Östra Hamnen, Malmö.


Catena har tecknat avtal om att köpa fastigheten Morup 5 i Östra Hamnen, Malmö. Affären sker som ett bolagsförvärv till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 89 Mkr. Säljare är Bring Cargo Inrikes AB som även blir den största hyresgästen i fastigheten tillsammans med Kurt Nagel och Lehnkering. Fastigheten med sitt centrala läge i Malmö är ett bra exempel på citylogistik, det vill säga lager och distribution i nära anslutning till en storstadsregion.
    

I förvärvet ingår totalt cirka 25.000 kvm utyrbar yta – logistikytor samt en mindre del kontor och övriga ytor. Vakansen är drygt 4.000 kvm. Byggnaden är uppförd 1962 och är flexibel och väl anpassad för sitt ändamål. Den årliga hyresintäkten är drygt 15 Mkr. I samband med köpet tecknar Bring nytt 4-årigt hyresavtal, vilket gör att den genomsnittliga avtalstiden för fastigheten blir cirka tre år. Köpeskillingen för aktierna uppgår till drygt 22 Mkr och förvärvet finansieras initialt via egen kassa.
  

– Det är glädjande att vi kan stärka vår närvaro i Malmö – en av Europas mest expansiva regioner. Fastigheter inom närdistribution och citylogistik är prioriterat för Catena och att dessutom få en distributör, som löser vardagslogistiken för både stora och små verksamheter i hela Norden, som ny hyresgäst i Malmöregionen är ett stort plus, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

fredag, 24 mars 2017 12:10

Brinova rekryterar Carina Sjöholm

alt

                                                                       
Brinova har anställt Carina Sjöholm (bilden) som enhetschef till förvaltningsenheten i Eslöv. Hon har en gedigen erfarenhet inom bostadsförvaltning med 25 års erfarenhet inom det kommunala bostadsbolaget i Eslöv (EBO) där hon arbetat som marknadschef.
    

Brinova har idag cirka 460 lägenheter och 10.000 kvm lokaler samt ett pågående projekt om 40 lägenheter i Eslöv. Det samlade fastighetsvärdet på orten beräknas till cirka 750 Mkr.

alt
E-handelsbolaget Jakt.se etablerar fysisk butik hos Diös i Birsta.


I april utökar jakt.se sin verksamhet och öppnar en fysisk butik i Diös lokaler i handelsområdet Birsta norr om Sundsvall. Företaget har ett brett utbud inom både jakt och fiske och Diös utvecklar just nu lokalen för e-handel i kombination med butik.
    

– Det är precis såhär vi vill vara med och utveckla handeln. Tydliga koncept där hantering av e-handel blir en bra kombination med fysisk butik. Lokalen har ett attraktivt läge i Birsta och kompletterar annan handel i området, säger Sofie Stark, affärsområdeschef, Diös Västernorrland.
    

Jakt.se startade för tio år sedan som en renodlad e-handel för jaktutrustning och jaktkläder med mål om att bli Sveriges ledande webbutik inom jakt och fiske. Som ett led i detta stärks näthandeln nu med en fysisk butik som även hanterar leveranser.
    

– Vi känner oss mycket nöjda med vår nya etablering i Birsta och tror att butiken blir en bra plattform för oss för fortsatt utveckling av vår affär. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Diös gällande lokalen och nu siktar vi på öppning av den nya butiken i april, säger Anders Hansson, ägare av Jakt.se.