1 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 29 mars 2017 11:22

Ny stor plan för KI Campus Solna 2030

alt
Den nya planen för KI Campus Solna 2030 syftar till att skapa mer plats för näringsliv och för att knyta det närmare akademin. Bild: White arkitekter

 

Campusplanen ska hjälpa Karolinska Institutet att nå sin vision om att förbättra människors hälsa samt skapa ett centrum för världens starkaste life science-område i Stockholm och Hagastaden. Planen utgör ett ramverk och en vägvisare för Akademiska Hus utveckling av den fysiska miljön inom KI Campus Solna och hur campus kan integreras och länkas in i den pågående stadsutvecklingen. Konsult för plan KI Campus Solna är White arkitekter.

 

Campusplanen syftar också till att skapa mer plats för näringsliv och att knyta det närmare akademin. På så vis ska planen ge förutsättningar för en starkare innovationsmiljö på och kring campus. Den fysiska miljön ska utvecklas genom stärkta stråk och ett brett utbud av attraktiva mötesplatser.

 

Idag signerades campusplanen för KI Campus Solna av vik. rektor Karin Dahlman-Wright, Karolinska Institutet och marknadsområdeschef Magnus Huss, Akademiska Hus.

 

– I takt med att KI växer och forskningen utvecklas behöver vi satsa på nya miljöer och modern infrastruktur som skapar möjligheter till god och gränsöverskridande forskning. Lärare, studenter och forskare ska få bästa möjliga förutsättningar att arbeta och utvecklas, så att KI även i framtiden ska kunna behålla och rekrytera medarbetare och studenter i en global konkurrens, säger Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor KI.

 

Visionen fram till 2030 är: ”Kunskapsnavet för life science med ett grönt hjärta”, vilket innebär en tydlig ambition om ett kunskapsintensivt, levande och hållbart Campus präglat av mångfald, fortsatt inflyttning av nya verksamheter och ökat internationellt utbyte. Campusplanen tecknar också sex huvudstrategier för hur visionen ska realiseras.

 

– Vi tycker att samarbetet med Karolinska Institutet under framtagandet av campusplanen varit mycket fint och givande. Campusplanen är ett viktigt verktyg i vårt fortsatta arbete eftersom den visar vår gemensamma ambition och vision för universitetsområdet och dess koppling till staden. Att långsiktigt utveckla våra campusområden tillsammans med våra kunder är en viktig del i Akademiska Hus uppdrag att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör, Akademiska Hus.

 

I utveckling av en ny campusplan för KI Campus Solna har det lagts särskild vikt vid hur campusområdet ska tjäna den dubbla uppgiften att vara en plats som bjuder in på ett inkluderande sätt samtidigt som det fortsätter att befästa Karolinska Institutets identitet som ett världsledande medicinskt universitet. Framtidens campus ska vara välkomnande samtidigt som Karolinska Institutets starka identitet manifesteras.

 

KI Campus Solna ska utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt. Det har därför varit naturligt att campusplanen tagits fram i enlighet med Förenta Nationernas globala mål för en hållbar utveckling och de miljömål som Sverige har förbundits att uppnå innan 2030.

alt

                                                                                                 
Fastighetsnämnden i Göteborg har utsett Martin Öbo (bilden) till ny fastighetsdirektör i Göteborgs Stad.
    

Marin Öbo är jurist och har arbetat på fastighetskontoret sedan 1998. I två perioder har han varit tillförordnad fastighetsdirektör, nu senast från den 1 juni förra året fram till den 31 mars. Han tillträder sitt nya uppdrag den 3 april.

alt
I december 2018 kommer de första hyresgästerna att kunna flytta in i ByggVestas och Grön Bostads student- och ungdomslägenheter i Ektorp, Nacka. För formgivningen svarar Kirsch+Dereka.


I norra delen av Ektorp, nära Ektorpsvägen och Värmdöleden tar ByggVesta det första spadtaget för 207 nya lägenheter för studenter och unga. Husen placeras i vinkel för att skapa en tyst innergård skyddad från Värmdöleden. De byggs vidare som energisnåla Egenvärmehus med individuell mätning av värme, el och vatten samt bland annat effektiv källsortering och lättillgänglig cykelparkering. Fastigheten kommer att ägas av Grön Bostad och förvaltas av ByggVesta.
        

– Studentlägenheter behövs främst för studenterna, men också i de attraktiva stadsmiljöer vi vill skapa. Det här kommer också att utveckla Ektorps centrum och öka underlaget för handel och service, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.
    

Med många och varierat placerade balkonger och en klassisk pergola får den terrasserade gården i Ektorp en campuskänsla som bjuder in till utomhusliv. Mycket perenna växter och en så kallad rain garden bidrar också till en trivsam och hållbar utemiljö.
    

– Jag är väldigt stolt över hur vi lyckas med arkitekturen här! Det kommer bli elegant front mot Värmdöleden och ett smycke i området. Husen får rena linjer och vita fasader. Genom en spännande fönstersättning, en gård med grönska året om och genomtänkt ljussättning jobbar vi mycket för att skapa en varm och lugn känsla, säger Anna Maria Sjölin, projektledare på ByggVesta.
    

Lägenheterna blir en blandning av olika storlekar, från ettor på 24 kvm till tre rum och kök på 43 kvm – kompislägenheter särskilt utformade för vänner som vill dela bostad. Förutom att samtliga bostäder är kompletta lägenheter med hög standard kommer det finnas gemensamma studierum och en lounge för social samvaro.
    

Projektet i Ektorp kommer att bli en del av det prisbelönta studentboendekonceptet Live to Grow by ByggVesta, som vill utmana traditionella tänkesätt om hur ett bra boende ser ut. Det innehåller bland annat gröna kontrakt och anställda studentambassadörer som själva bor i huset och är engagerade i att skapa sociala aktiviteter och underlätta delningsekonomi.
    

När lägenheterna i Ektorp står klart för inflyttning kommer över totalt 1.300 student- och ungdomslägenheter ingå i Live to grow by ByggVesta. I 556 student- och ungdomslägenheter har hyresgästerna redan flyttat in, och förutom Ektorp är ytterligare 546 lägenheter just nu under produktion.

alt
I Ingentingskogen ritade Gunnar Asplund på 1930-talet Statens bakteriologiska laboratorier, en anläggning som kom att få stor betydelse för folkhemssverige och även för världshälsan genom tillverkningen av flera banbrytande vacciner. Totalt rymmer planen för Ingentingskogen cirka 700 lägenheter och 40.000 kvm verksamhetsyta fördelat på elva kvarter. Planen antogs av Solna kommun i juni 2009. Bild: AIX

 

Skanska har sålt kontorsfastigheten Laboratoriet 1 i Solna till Ramstedt Holding AB för cirka 300 miljoner kronor. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Nordic i det första kvartalet 2017. Fastigheten är fullt uthyrd till Valneva Sweden AB. Tillträdet till fastigheten är planerat till april 2017. Cushman & Wakefield har varit rådgivare åt Skanska.

 

– Vi är självklart nöjda med förvärvet av Laboratoriet 1. Solna är en spännande delmarknad med fortsatt goda framtidsutsikter, säger Jonas Ramstedt, ägare, Ramstedt Holding AB.

 

Fastigheten ligger på den historiska platsen Ingenting i Solna, nära bryggorna i Pampas Marina. Skanskas satsning på området med nya huvudkontor för Säpo och läkemedelsföretags Roche bidragit till en renässans för området och företag som etablerar sig där erbjuds en grön oas med närhet till Stockholms city och Bromma Flygplats.

 

– Laboratoriet 1 är en fin fastighet med mycket historik och platsen har en unik atmosfär, men vi har ägt den länge och tiden är nu mogen att använda det kapital vi har bundet i denna fastighet till att investera i nya spännande projekt, säger Antonia Junelind, transaktionschef, Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Fakta Skanska

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig-privat samverkan. Skanska omsatte cirka 67 Mdr kr i sin nordiska verksamhet och hade cirka 10.600 anställda under 2016.

tisdag, 28 mars 2017 18:49

SSM positionerat för tillväxt

alt
Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM Holding.

 

SSM Holding AB har presenterat prospekt och prisintervall för aktierna inför sin förestående börsnotering och nyemission. Erbjudandet förväntas generera en nettolikvid till SSM om cirka 500 Mkr, efter avdrag för transaktionskostnader om totalt cirka 40 Mkr.

 

Börsnoteringen och nyemissionen ska möjliggöra att för SSM, som grundades 1993 och idag cirka 5.800 byggrätter i sin byggrättsportfölj, att fortsätta expandera och öka antalet produktionsstarter. Målsättningen är att komma upp i 1.800 byggstarter årligen från 2021.

 

Erbjudandet består av ett erbjudande till institutionella investerare i Sverige och internationellt, samt ett erbjudande till allmänheten i Sverige och priset per aktie kommer att fastställas inom intervallet 54-64 kr, motsvarande ett värde på bolagets totala antal aktier på mellan 2.165 Mkr och 2.466 Mkr efter att noteringen har genomförts.

 

Erbjudandet omfattar lägst 8.437.500 och högst 10 miljoner nyemitterade aktier där antalet aktier bestäms baserat på det slutliga priset i det s.k. baserbjudandet. Dessutom erbjuds befintliga aktier av bolagets grundare och huvudägare Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand genom deras helägda bolag Eurodevelopment Holding AG. Huvudägaren avser att behålla en väsentlig ägarandel även efter noteringen om cirka 59 till 67 procent av det totala antalet aktier i bolaget.

 

Länsförsäkringar Fondförvaltning AB, Malmegårds Fastighets AB, samt Grandholm Fastigheter AB har åtagit sig att vara cornerstone-investerare och under vissa förutsättningar förvärva aktier till ett värde om 180 Mkr, motsvarande lägst cirka 25 respektive 29 procent av det totala antalet aktier i erbjudandet. Dessutom har bolagets vd Mattias Roos överenskommit med huvudägaren att vid noteringen köpa motsvarande en procent av det totala antalet aktier i bolaget före erbjudandet från huvudägaren till samma pris som det slutliga priset i erbjudandet, vilket motsvarar ett värde om cirka 16-19 Mkr.

 

Beräknad första handelsdag för SSM:s aktier på Nasdaq Stockholm är den 6 april under kortnamnet ”SSM” och beräknad likviddag är den 10 april.

 

– SSM har ett fokuserat, attraktivt och lönsamt affärskoncept samt en rutinerad och effektiv organisation tillsammans med en betydande projektportfölj. Vi är därmed väl positionerade för en fortsatt lönsam tillväxt. Jag ser fram emot att tillsammans med våra befintliga och tillkommande ägare samt alla anställda i SSM fortsätta att stärka vår position inom funktionssmarta bostäder som många fler människor har råd med, säger vd Mattias Roos.

 

ABG Sundal Collier och SEB är Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners i samband med noteringen. Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB är legal rådgivare till Bolaget och Huvudägaren och Advokatfirman Hammarskiöld & Co är legal rådgivare till Joint Global Coordinators.

tisdag, 28 mars 2017 18:44

Klart med ny tunnelbana i Hagalund

alt
Alla stationer på den nya Gula linjen mellan Odenplan till Arenastaden har nu fått finansieringslösningar.


Kommunfullmäktige i Solna stad beslutade under måndagen den 27 mars 2016 om finansiering och utbyggnad av gula linjens tunnelbana med ytterligare en station. Den nya stationen kommer att ha två uppgångar, en i Hagalunds arbetsplatsområde och en längs med Solnavägen. Den nya stationen ger stora möjligheter för Solna att bygga fler bostäder och också skapa fler möjligheter till resande för solnaborna.

 

– Vi landar ännu en jättesatsning på Solna. Den nya tunnelbanestationen på Gula linjen med uppgång i Hagalunds arbetsplatsområde kommer bidra med stora mervärden för Stockholmsregionen genom fler arbetsplatser, bostäder och bättre kommunikationer, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

tisdag, 28 mars 2017 18:41

Årets Bygge och Fasad gick till BSK

alt
Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg vinner Årets Bygge och Årets Fasad 2017. Foto: Region Skåne, Terje Östling.

 

Årets Bygge har tilldelats Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg som samtidigt tog hem Årets Fasad 2017. Vinnaren korades av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm under måndagskvällen.

 

Rättspsykiatriskt Centrum (RPC) i Trelleborg är ritat av BSK Arkitekter som tillsammans med Region Skåne och MVB Syd har skapat en framåtsyftande vårdmiljö och ett av Sveriges största passivhus.

 

En 12.700 kvm stor byggnad som producerar mer energi än den förbrukar. RPC inrymmer förutom högspecialiserad rättspsykiatrisk vård även forskning och utbildning. BSK Arkitekter fick uppdraget att utforma byggnaden efter att ha vunnit en arkitekttävling 2011.

 

– RPC Trelleborg är resultatet av hårt arbete och intensiv samverkan. Tillsammans har vi åstadkommit riktigt bra arkitektur. En modern vårdmiljö för patienter och personal i en uthålligt hållbar byggnad som till och med genererar energi tillbaka. Ett stort tack till juryn som har valt att belöna detta, säger Stina Ljungkvist, vd på BSK Arkitekter.

 

Årets Bygge delas ut av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst och lyfter fram det bästa som sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form. Hela teamet fanns på plats Cirkus i Stockholm för att ta emot priset som delades ut av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

 

– Det var ett fantastiskt lagarbete. Vi gjorde ett gediget förarbete och hade ett öppet klimat ända från början. Det avgjorde, säger Patrik Rosén, projektledare på Region Skåne.

alt

                                                                                                           

Marina Fritsche (bilden) kommer att efterträda Thomas Dahl som ansvarig för region Göteborg på Wallenstam då han avslutar sin tjänst den 30 juni. Från och med den 1 juli kommer hon att ingå i koncernledningen.
    

Marina Fritsche har innehaft flera ledande befattningar i bolaget. Hon startade som projektledare 2005 och har bland annat arbetat som teknisk chef och de senaste 6 åren som affärsområdeschef för Wallenstams bostadsverksamhet inom bygg och förvaltning i region Göteborg.
    

– Jag är väldigt glad att Marina tar sig an uppdraget som ansvarig för region Göteborg. Hon har arbetat inom bolaget i många år och har en gedigen erfarenhet av frågor inom stadsutveckling, förvaltning och nyproduktion, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.
    

– Det är med stor entusiasm jag tar mig an det här uppdraget. Jag ser fram emot att tillsammans med alla fantastiska medarbetare fortsätta utveckla Wallenstams verksamhet i göteborgsregionen med fokus på våra kunder, nybyggnation och stadsutveckling. Vi har många spännande projekt och ambitiösa planer inom stadsutveckling de närmaste åren framöver vilket känns väldigt inspirerande, säger Marina Fritsche.

alt
Riksbyggen vill utveckla upp emot 600 bostäder vid Norrtäljes busstorg.


Busstorget i Norrtälje skulle kunna fyllas med stadskvarter och bussarna få en ny och bekvämare station på andra sidan Baldersgatan. Det är kärnan i det förslag till ny bebyggelse i centrala Norrtälje som Riksbyggen med ritningar från Wingårdhs arkitektkontor har presenterat för kommunledningen. Förhoppningen är att den nya bebyggelsen ska kunna stå klar inom fem år.
    

– I rollen som samhällsutvecklare vill Riksbyggen vara med och utveckla Norrtälje. Sedan tidigare är det klart att Riksbyggen ska uppföra 155 bostäder i Norrtälje hamn. Nu har vi ambition att ta ett steg till och har därför tagit fram ett förslag för hur Busstorget och intilliggande område skulle kunna utvecklas, säger Bengt Löfgren, projektledare på Riksbyggen.
    

Riksbyggens och Wingårdhs förslag rymmer, beroende på lägenhetsstorlekar, mellan 400 och 600 bostäder, cirka 3.000 kvm kontor, handel på 4.000 kvm, en förskola, ett träningscenter, en saluhall och en restaurang. Den nya bussterminalen skulle kunna byggas av massivträ. Dess stora tak skulle ge skydd åt både bussar och resenärer, och Norrtäljes många pendlare ett bekvämare liv.
    

Ett av husen, det närmast Baldersgatan och Hantverkaregatan, är smalt men högt. Med sina 20 våningar och sitt läge i fonden av både Stockholmsvägen och Estunavägen, skulle det att bli ett välkänt landmärke i staden. Restaurangen högst upp får möjlighet att bjuda på vida vyer över Roslagen.
    

Husen är tänkta att ha fasader av både trä och tegel och med sina enkla sadeltak följa den gamla stadens typer. Några hus hålls ihop av en gemensam sockelvåning, vars väl tilltagna mått skulle göra det möjligt för dem att rymma den typ av butiker man annars bara hittar utanför staden. Utvecklingen skulle förstärka Norrtälje centrums traditionella roll som handelsplats. I förslaget hänvisas slutligen bilarna till det garage som ligger under nästan hela området. Med 470 p-platser skulle det täcka både behovet hos de boende och hos butikernas kunder.

alt
Koppartorget TRE karaktäriseras av variation vad gäller fasadmaterial, fönstersättning och byggnadshöjder.


I industriområdet Kopparlunden i Västerås bygger Castellum ett nytt kontorshus om 3.500 kvm. Projektet – Koppartorget TRE – är en fortsättning på förtätningen av området och blir den centrala byggnaden i kvarteret som fått namnet Koppartorget.
    

Koppartorget TRE är till utseendet som en ministad i en byggnad med sina olika uttryck i form av olika fasadmaterial, varierande fönstersättning och olika byggnadshöjder. På taket på plan fyra finns ett utekontor på cirka 200 kvm, utformat enligt Castellums eget koncept ”WorkOUT”. Utekontoret är till för alla hyresgäster i huset och erbjuder miljöer för olika typer av sittningar inklusive ett inglasat uterum som kan användas vid alla väder och årstider.
    

Varje våningsplan kan inrymma upp till tre olika hyresgäster. I entréplanet finns möjlighet till handel, kafé eller restaurang. Byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld och på taket installeras solpaneler som försörjer huset med energi till fastighetens elförbrukning.
    

– I och med färdigställandet av Koppartorget TRE i denna vackra stadsdel kommer utemiljön inom kvarteret att få ett rejält lyft med en park, träd, pergola, scen och ytor för olika aktiviteter, event och kanske en uteservering, säger Karl Ternemo, affärsområdeschef i Castellum i Västerås.