1 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 30 mars 2017 17:48

Skandia säljer galleria i Norrköping

alt
Galleria Domino, fastigheten Johannes 21, omfattar 18.350 kvm i centrala Norrköping.

 

Skandia Fastigheter säljer Galleria Domino (fastigheten Johannes 21) i centrala Norrköping till Stadsrum Fastigheter. Frånträde sker den 30 mars 2017. Fastigheten innefattar handel, kontor och service på en en total uthyrningsbar area om 18.350 kvm. Försäljningen sker i bolag till ett underliggande fastighetsvärde om 493 Mkr.

 

– Vi hade ett expansivt år 2016, då vårt köpcentrumbestånd stärktes med Backaplan i Göteborg, Tyresö Centrum i Stockholm och Solåsen i Jönköping. Eftersom Domino varit vår enda fastighet i sin region är avyttringen ett naturligt steg och vi har genomfört en affär som båda parter är nöjda med, säger Bo Jansson, fastighetschef Köpcentrum på Skandia Fastigheter.

alt
Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

 

Wallenstam har tecknat en avsiktsförklaring med kommunstyrelsen i Mölndal om en markanvisning för cirka 230 permanenta bostäder i centrala Mölndal samt bygglov och markanvisning för cirka 90 modullägenheter för bland andra nyanlända och studenter.

 

– Mölndal är en väldigt attraktiv kommun och behovet av bostäder är stort, vi vill och kan genom nybyggnation bidra till att lösa bostadssituationen på både kort och lång sikt och bidra aktivt i stadsutvecklingen, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

 

Markanvisningen gäller en centralt belägen fastighet belägen vid Åby, och av de 230 lägenheterna är 80 lägenheter hyresrätter och resterande bostadsrätter. Fastigheten för modulbostäderna är belägen i området Södra Porten öster om E20 och avsiktsförklaringen omfattar markanvisning och ett tillfälligt bygglov på tio år. Mölndals stad kommer att hyra 60 lägenheter som en tillfällig boendelösning för nyanlända. Resterande 30 lägenheter hyrs ut på ordinarie bostadsmarknad av Wallenstam.

torsdag, 30 mars 2017 17:43

Castellum hyr ut 2.200 kvm i Uppsala

alt
Castellum kontrakterar Uppsala kommun i Dragarbrunn 16:2.

 

Castellum i Uppsala har tecknat hyresavtal med Uppsala kommun om cirka 2.200 kvm kontor i fastigheten Dragarbrunn 16:2 med adress Klostergatan 13. I och med uthyrningen är alla ytor som den tidigare hyresgästen lämnade sista januari fyllda igen. Kommunen flyttar in 1 juni i år och kommer att jobba aktivitetsbaserat.

 

– Vi ser en stor efterfrågan på kontor i centrala lägen och är glada att kunna hälsa Uppsala kommun välkomna som ny hyresgäst på Klostergatan 13, säger Theresa Söderlund, affärsutvecklare på Castellum i Uppsala.

torsdag, 30 mars 2017 17:39

AMF hyr ut 3.500 kvm i Urban Escape

alt
Med Netlights etablering är nu 80 procent av Urban Escapes totala yta uthyrt och företaget flyttar in med 850 anställda i mars 2019.

 

Management-och IT-konsultbolaget Netlight blir nästa hyresgäst att flytta in i AMF Fastigheters kvarter Urban Escape i Stockholms city. De flyttar in på plan 11 och tar cirka 3.500 kvm i det nya huset i korsningen Hamngatan/ Regeringsgatan. Därmed är 80 procent av Urban Escape-kvarteret uthyrt. Netlight flyttar in med 850 anställda i mars 2019 när hela kvarteret står klart.


Newoffice har varit Netlights rådgivare i affären med AMF Fastigheter.

 

Netlight är den andra hyresgästen att teckna avtal i det nya huset som just nu byggs längs med Regeringsgatan och Hamngatan i centrala Stockholm. 

 

– Vi är glada och stolta över att Netlight flyttar till Urban Escape. Det är en väldigt spännande tid nu när vi börjar se mixen av företag och människor som fyller kvarteret. Det nya husets inbjudande arkitektur är en avgörande pusselbit i kvarteret och bidrar till ett mer levande city, säger Magnus Carlsson, försäljningschef, Urban Escape. 

 

Urban Escape växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. Kvarteret består av fem hus, fyra gator, två torg och en galleria mitt i city.

torsdag, 30 mars 2017 13:33

Colliers storsatsar på transaktion

alt
Colliers har bland annat anställt Mattias Henriks på sin avdelning Transaktion/Ombildning i Göteborg.

 

Colliers utökar sin transaktionsavdelning genom att fördubbla antalet medarbetare i Stockholm och etablerar sig på ett helt nytt område, nyproduktion bostäder.

 

Dan Törnsten, vd, säger i en kommentar:

– Colliers har haft en väldigt stark och snabb utveckling på marknaden och är det snabbast växande globala bolaget inom vår bransch. Vi är väldigt angelägna om att ha en organisk tillväxt under kommande år och vi har därför anställt flera nya medarbetare i både Stockholm och Göteborg. På vår avdelning Transaktion/Ombildning är vi nu väldigt glada att kunna meddela att vi anställt Mattias Henriks som en av våra experter.

 

Mattias Henriks har lång erfarenhet i branschen och kommer direkt från Öhlin & Fellinger AB, där han arbetat som projektledare.

torsdag, 30 mars 2017 09:36

Emanuelsson blir ny vd för HEBA

alt

                                                                                                              
HEBA:s styrelse har utsett Patrik Emanuelsson (bilden t h) till ny vd. Han efterträder Lennart Karlsson (bilden t v) som den 19 januari sade upp sin anställning för att pensioneras vid utgången av 2017. Patrik Emanuelsson tillträder sin tjänst som vd den 2 oktober. Lennart Karlsson kvarstår som rådgivare till utgången av året och är föreslagen att väljas till styrelseledamot i HEBA vid årsstämman den 3 maj i år.
    

Patrik Emanuelsson är 51 år i maj och för närvarande vd för Locum AB, Stockholms Läns Landstings bolag för förvaltning av landstingets vårdfastigheter. Tidigare har han varit han vd för Micasa Fastigheter som äger och förvaltar Stockholm Stads omsorgsfastigheter, och, under åren 2000-2013 innehade han ett flertal olika chefsbefattningar inom Svenska Bostäder bland annat som affärsutvecklingschef, fastighetschef och vice vd.
    

– Vi är glada över att kunna utse Patrik Emanuelsson till ny vd. Han har lång och gedigen erfarenhet som ledare i fastighetsbranschen med hög kompetens avseende hyresbostäder och samhällsfastigheter som passar väl in med HEBA:s inriktning, säger Sören Härnblad, styrelsens ordförande.

torsdag, 30 mars 2017 09:06

NREP rekryterar Matthias Kettelhoit

alt

                                                                                                               
NREP har rekryterat Matthias Kettelhoit (bilden), tidigare vd på Aditro Logistics, som ansvarig för NREPs logistikplattform Logicenters.
    

Matthias Kettelhoit har mer än 30-års erfarenhet inom logistikoperatörbranschen och kommer senast från Aditro Logistics, där han de senaste nio åren var vd. Aditro Logistics är en av de största oberoende logistikoperatörerna i Norden, där Matthias spelade en stor roll i utvecklingen från ett relativt litet bolag till en av de regionalt snabbast växande tredjepartslogistikoperatörerna. Han påbörjade sin karriär hos Bilspedition (idag Schenker), där han hade en central roll i att bygga upp dotterbolagen Schenker Consulting, Schenker PrivPak, Schenker Dedicated. Därutöver var han även ansvarig för Business Development i Schenker Sverige.
    

– Genom att ta ett långsiktigt perspektiv på nyttjande och ägande inom logistikfastighetsbranschen har vi lyckats etablera samarbeten med de största tredjepartlogistikoperatörerna och de största varuägarna i Norden. Rekryteringen av Matthias Kettelhoit och hans gedigna erfarenhet från operatörssidan kommer göra det möjligt för oss att bättre förstå våra kunder och förhoppningsvis på ett bättre sätt hjälpa dem att förutse och möta sina fastighetsbehov, säger Rickard S. Dahlberg, grundare och CIO på NREP.

alt
Nyrenoverade Stampen 6:17 på Odinsgatan 13 blir Folksamgruppens första fastighetsförvärv i Göteborg.


Folksamgruppen fortsätter att satsa i Göteborg efter investeringarna i bland annat Volvo Cars och Göteborgs stads gröna obligationer. Nu gör Folksam Sak sitt första fastighetsförvärv i stan genom köpet fastigheten Stampen 6:17 till ett värde av 330 Mkr. Säljare är Elof Hansson Fastigheter AB, som har ägt fastigheten sedan 2012 och som bäst håller på att slutföra en omfattande uppgradering av densamma. Fastigheten har ett centralt läge på Odinsgatan 13, omfattar 7.500 kvm, och har en diversifierad hyresgäststruktur. Catella har varit säljarens rådgivare i affären.
    

– Vi är mycket nöjda med fastighetens utveckling under vår tid som ägare. Det är nu dags att fokusera på nya projekt. Vi är också glada att kunna ge Folksam möjligheten att etablera sig på fastighetsmarknaden i Göteborg genom förvärvet, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter.
    

– Det här är en attraktiv fastighet i ett område under stark utveckling. Den kommer att ge god riskjusterad avkastning och kunna hållas uthyrd oavsett konjunkturläge. Det är bra att vi i Folksamgruppen nu etablerar oss i Göteborg, vars fastighetsmarknad historiskt uppvisat mycket stark totalavkastning. Investeringen passar väl in i vårt engagemang för att värna en långsiktigt trygg avkastning till kunderna, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.
    

Folksamgruppen äger idag fastigheter för närmare 26 Mdr kr och har som ett mål att kraftigt öka fastighetstillgångarna under de närmaste åren.

alt
Den attraktiva tomten Härbärget ses som sista pusselbiten i kärnan av Hyllie centrum. Foto: Magnus Franzén

 

I slutet av januari 2017 annonserade Malmö stad en markanvisningstävling för kvarteret Härbärget i Hyllie som stod öppen för intresseanmälningar fram till den 22 februari. Sedan dess har ett omfattande utvärderingsarbete pågått av 15 inkomna förslag från fastighetsbolag med arkitektbyråer som visat intresse för att medverka. Idag meddelade juryn sitt beslut att bjuda in sju intressenter för att tävla om att förvärva marken och bebygga kvarteret.

 

Intresset för markanvisningen har varit stort och inkomna anmälningar har genomgående haft en mycket hög nivå utifrån de kriterier som lyfts fram i tävlingsprogrammet. I utvärderingen har en samlad bedömning gjorts av kompetens, organisation och ekonomisk stabilitet. Men också av intressenternas intentioner och motiv att ta sig an tävlingstomten samt utifrån engagemang och nytänkande kring sociala åtaganden.

 

– Tävlingsprogrammet anger att mellan tre och fem intresseanmälningar ska väljas ut. Av den höga kvalitet vi kunnat se i samtliga bidrag har vi funnit sju jämbördiga intressenter som visar den bästa kombinationen av alla kriterier. Därför har vi beslutat att bjuda in dessa till tävlingen, säger Håkan Thulin, juryns ordförande och Malmö stads exploateringschef.

 

De utvalda intressenterna som nu bjuds in till markanvisningstävlingen får fram till den 12 juni i uppgift att ta fram ett förslag som förväntas visa en långsiktig hållbarhet genom att manifestera ett kosmopolitiskt Öresund, gestalta innovativa och gröna lösningar samt stärka stadslivet i Hyllie centrum.

 

Byggnader och platser som föreslås inom ramen för tävlingstomten ska dessutom berika stadsmiljön, visuellt och upplevelsemässigt.

 

Deltagare i tävlingen åtar sig även att arbeta med social hållbarhet under byggprocessen. Avsikten är att markanvisningsavtal ska upprättas med vinnande förslagsställare som utses i september 2017 och att en ny detaljplan därefter ska tas fram.

 

Följande sju intressenter har bjudits in till markanvisningstävlingen (utan inbördes rangordning):

Skandia Fastigheter AB – Arkitema Arkitekter
Midroc Property Development AB – Wingårdh Arkitektkontor
Ikano Fastighets AB – Tham & Videgård
Serneke Projektstyrning AB – Snöhetta/Kanozi Arkitekter
NCC Property Development AB – Baumschlager Eberle/Krook & Tjäder
Skanska Öresund AB – Gehl Architects/White Arkitekter AB
Wihlborgs Fastigheter AB – EGA Arkitekter/OpenStudio arkitekter

alt
År 2007 togs ett beslut om en vision för hur Hagastaden skulle utvecklas fram till 2025. Visionen skrevs under av Stockholms stad, Solna stad, Stockholms läns landsting, Länsstyrelsen, Karolinska Institutet, Stockholms Universitet, KTH, Handelshögskolan och regionens näringsliv.

 

Stockholms stad har tillkännagivit att Järntorget och Abacus har vunnit en markanvisningstävling i Hagastaden avseende förvärv av mark för cirka 300 lägenheter inom del av fastigheten Vasastaden 1:16 och de blivande kvarteren Organellen och Lysosomen, inom Norrmalms stadsdel.

 

Markanvisningstävlingen pågick under januari och februari. Högst betalade Abacus som vann med 39.040 kr/kvm följt av Järntorget med 37.006 kr/kvm för ljus BTA.

 

Enligt information till Tidningen Fastighetsaktien bör 39.000 kr/kvm vara ett nytt rekord för Stockholm för Exploateringskontorets markanvisningstävlingar. Det gamla markprisrekordet gällde Södra Värtan med cirka 37.000 kr/kvm. Nu blir frågan om den nu pågående markanvisningstävlingen för Slakthusområdet kommer att slå ett hytt rekord med ett markpris över 40.000 kr/kvm? TM