1 maj 2024

Redaktionen

måndag, 03 april 2017 11:36

Colliers rekryterar Grip och Holgersson

alt

                                                                                                                           
Colliers International breddar sitt utbud av tjänster till fastighetsägare och erbjuder nu förutom transaktioner, corporate solutions, uthyrning och förvaltning även försäljning av nyproduktion bostäder.
    

På den nya avdelningen nyproduktion har Colliers anställt två nya medarbetare; Thomas Grip (bilden t v) och Sanne Holgersson (t h). Båda är mäklare och kommer närmast från Svensk Fastighetsförmedling respektive HusmanHagberg.
    

– Vad jag vet är vi det enda bolaget i branschen som kan erbjuda försäljning av nyproduktion just nu. Vi har redan byggbolagen som uppdragsgivare så vi tänkte, varför inte göra hela kedjan, säger Dan Törnsten, vd Colliers.

alt

                                                                                                                    
Henrik Olsson (bilden) har nyss tillträtt som regionchef för Skanska Nya Hem Stockholm. Han efterträder Alexandra Laurén som går vidare till en tjänst som vicke vd för Skanska Sverige AB.
    

Henrik Olsson har varit på Skanska sedan 2002 och har en gedigen erfarenhet från olika delar av verksamheten. Han har bland annat arbetat inom fastighetsutveckling med ansvar bland annat för förvaltning, uthyrning, försäljning och utveckling. Senast kommer han från rollen som affärsutvecklingschef inom region Projektutveckling Kommersiellt. Klivet över till Nya Hem Stockholm och bostadsutveckling är något han ser mycket fram emot.
    

– Skanska Nya Hem har de senaste åren haft en tydligt positiv framdrift, vilket har resulterat i bostadsområden att vara stolta över med bra finansiella resultat. Att få fortsätta denna resa med teamet inom Skanska Nya Hem Stockholm känns väldigt roligt och stimulerande. Jag är övertygad om att vi kommer se flera spännande bostadsprojekt med fokus på samhällsnytta och mörkgröna erbjudanden, säger Henrik Olsson.

alt
Stångåstaden planerar en storförsäljning till en ny aktör på Linköpingsmarknaden, bland annat denna fastighet på Hovetorpsgatan.

 

Kommunägda Stångåstadens styrelse har beslutat att sälja sammanlagt cirka 1.100 bostäder, varav 450 studentbostäder, i olika stadsdelar runt om i Linköping. Affären ger samtidigt ett mervärde för Linköping eftersom ett åtagande om att bygga 300 bostäder ingår i köpet.

 

Försäljningen av de 1.100 bostäderna befinner sig för närvarande i en första fas och det är inte klart vilka som kommer att få köpa dem. Förutom krav på nyproduktion, en fråga om kommer att behandlas av samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun, ska köparen även ha ett gediget förvaltningsarbete med bland annat bosociala satsningar.

 

Bakgrunden till beslutet att sälja är att Stångåstaden vill stärka ekonomin och minska lånedelen. Det betyder att bolaget kan fortsätta hålla en hög investeringstakt för såväl nyproduktion som förvaltning av befintliga fastigheter. Affären innebär också att Linköping får en ny stark fastighetsaktör på marknaden. Ett av kraven är nämligen att köparen inte ska vara etablerad i Linköping idag.

 

– Jag ser bara vinnare i den här affären. Stångåstadens hyresgäster drar självklart nytta av att bolaget får en starkare ekonomi med minskad skuldsättning. Dessutom får Linköping fler nyproduktionsprojekt och samtidigt en ny stark fastighetsägare med höga krav på en bra förvaltning, säger Jan Österlind, styrelseordförande i Stångåstaden.

 

Vid årsskiftet ägde och förvaltade Stångåstaden cirka 18.500 lägenheter, varav 4.200 studentbostäder.

alt
I december tar Castellum över fastigheten Krokslätt 20:6 i centrala Göteborg.

 

Castellum och Wallenstam har kommit överens om att genomföra en bytesaffär där Castellum köper två fastigheter i centrala Göteborg med en tillhörande kontorsbyggrätt och Wallenstam blir ägare till en fastighet i Kallebäck och en i Mölnlycke centrum.

 

Det underliggande fastighetsvärdet för objekten i centrala Göteborg är 290 Mkr och för fastigheterna i Kallebäck respektive Mölnlycke 335 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt och omkostnader om 15 Mkr. Priserna är 87 respektive 40 Mkr över senaste värderingar och till- respektive frånträden ska ske den 15 december.

 

Genom affären får Castellum två förvaltningsfastigheter (Krokslätt 20:6 och del av Krokslätt 154:6, blivande Göteborg Krokslätt 154:8) på Mölndalsvägen med en sammanlagd uthyrningsbar area om 8.624 kvm, i huvudsak kontorslokaler samt en kontorsbyggrätten med färdig detaljplan om drygt 7.000 kvm.

 

Den del av fastigheten Göteborg Krokslätt 154:6 som inte omfattas av affären, utgör idag en projektfastighet där Wallenstam planerar att bygga cirka 200 lägenheter med inslag av kommersiella ytor i gatuplan.

 

– Det är glädjande att genomföra en bytesaffär med bra kontor och planlagda kontorsbyggrätter i Göteborg. Här är vakansgraden historiskt låg och bristen på moderna kontor är en utmaning för oss när befintliga kunder vill expandera. Affären är en del i den pågående koncentrationen av portföljen, säger Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Fastigheterna som Wallenstam köper är Göteborg Kallebäck 3:4 och Härryda Hönekulla 1:571, totalt omfattande 35.000 kvm lager/industri med inslag av kontor. Den förstnämnda fastigheten ligger i anslutning till Wallenstams pågående stadsutvecklingsprojekt Kallebäck, medan den andra ligger i Mölnlycke centrum – i det område som ska utvecklas i samband med den nya tågsträckningen mellan Göteborg och Stockholm.

 

– Det är väldigt trevligt att kunna genomföra denna affär med Castellum. Fastigheten i Kallebäck ligger precis intill vårt stadsutvecklingsprojekt Kallebäcks Terrasser, där vi totalt kommer att bygga cirka 2.000 lägenheter, säger vd Hans Wallenstam.

fredag, 31 mars 2017 15:44

Aberdeen köper kontor i Lysaker, Oslo

alt
Vollsveien 2, omfattande 11.000 kvm i Lysaker, strax väster om Oslo.

 

Aberdeen har på uppdrag av Aberdeen Eiendomsfond Norge I AS köpt Vollsveien 2 A och B i Lysaker, Oslo. Säljare är Oslo Areal AS. Kontorsfastigheten omfattar 11.000 kvm och består av två sammanbyggda hus uppförda 1997 och 1999 med hyresgäster som Oracle Norge AS, NetNordic Holding AS, Fellesordningen for AFP och Sluttvederlagsordningen.

 

– Vi äger sedan tidigare grannfastigheten Vollsveien 6 som under det senaste året har gått från att ha varit tomställd till fullt uthyrd. Strategin är att ta med oss erfarenheterna vi har från Vollsveien 6 för att vidareutveckla Vollsveien 2, säger Knut Haraldson, Fund Manager Aberdeen.

fredag, 31 mars 2017 11:09

Akka har köpt 669 lägenheter

 

alt
Henrik Jussi-Pekka, vd för Möller & Partners och Akka Egendom.


Akka Egendom har under mars månad tillträtt tre fastighetsbestånd i tre separata affärer. Fastigheterna är belägna i Surahammar, Bromölla och Lindesberg och omfattar totalt 669 lägenheter och ett antal lokaler med en totalarea om 55.733 kvm. Säljare är AB Hammartornet, Carlco AB och Egeryds Fastigheter.

 

– Vi är glada över att kunna välkomna alla våra nya hyresgäster till Akka. Samtliga kommuner passar utmärkt i vår affärsidé. En stor del av kommunernas befolkning pendlar till de närliggande regionstäderna Västerås, Kristianstad och Örebro och vi ser en stor potential i både de kommuner vi förvärvar samt i de regionstäder som ligger på pendlingsavstånd, säger Henrik Jussi-Pekka, vd på Möller & Partners och Akka.

 

Han fortsätter:
– Detta är Akkas första förvärv i kommunerna och bestånden skapar en utmärkt plattform för oss att växa i kommunerna och regionerna. Nu startar arbetet att effektivisera och komplettera förvaltningsenheterna ytterligare genom tilläggsförvärv.

 

Säljrådgivare till Egeryds Fastigheter i Lindesbergtransaktionen har varit PwC och säljarens juridiska ombud har varit Lindahl Örebro. Vidare var Swedbank Kommersiella Fastigheter säljrådgivare till AB Hammartornet i Surahammartransaktionen. Akka Egendoms juridiska ombud i samtliga förvärv har varit Kilpatrick Townsend & Stockton.

 

Akka Egendom grundades 2015 för att investera i och långsiktigt förvalta bostadsfastigheter i attraktiva små och medelstora kommuner. Målet är att bygga upp samt långsiktigt förvalta en portfölj om 6.000 – 8.000 lägenheter. Bolaget ägs av dess ledning samt ett antal svenska institutionella investerare. Efter förvärven uppgår det totala beståndet till cirka 1.800 lägenheter och bolaget har sedan dess grundande genomfört tio förvärv. Möller & Partners sköter den löpande förvaltningen av bolaget.

alt
Coop Forum i Birsta. Bild: Bekab


Trophi Fastighets AB, ägt av Tredje AP-fonden, har köpt fastigheterna Umeå Singeln 1 samt Sundsvall Sköns Prästbord 1:95 av Coop Nord Ekonomisk Förening. Fastigheterna omfattar cirka 29.000 kvm och fastighetsvärdet uppgår till närmare 0,5 Mdr kr.
    

Fastigheterna ligger i de starka handelsområdena Ersboda i Umeå respektive Birsta i Sundsvall med Coop Forum som största hyresgäst följt av Systembolaget.

fredag, 31 mars 2017 10:09

Per Uhlén, ny i Rikshems styrelse

alt

                                                                                                                           
Vid Rikshem årsstämma den 30 mars valdes Per Uhlén (bilden) till ny ordinarie ledamot i bolagets styrelse. Samtidigt lämnade Ulrika Malmberg Livijn styrelsen.
    

Per Uhlén är född 1948 och är civilingenjör från KTH i Stockholm och civilekonom från Stockholms universitet. Han har innehaft ett flertal ledande befattningar i bygg- och fastighetsbranschen, bland annat som divisionschef och vice vd på Skanska Sverige samt vd och koncernchef på Diligentia (numera Skandia Fastigheter). Han har också lång erfarenhet från styrelsearbete genom styrelseuppdrag för exempelvis Vasakronan och Bonnier Fastigheter.
    

Utöver Per Uhlén består Rikshems styrelse  sedan årsstämman av: Bo Magnusson (ordförande), Lena Boberg, Ebba Hammarström, Liselotte Hjorth och Per-Gunnar Persson.

fredag, 31 mars 2017 10:08

Catena köper av Peab i syd

alt
Catena blir ensam ägare till terminalfastigheten Burlöv Sunnanå 12:51 med DHL som hyresgäst.


Catena och Peab har under lång tid haft ett samarbete om fyra utvecklingsfastigheter i Skåne vilka har ägts som 50/50 bolag. Uppgörelse har nu träffats innebärande att Peab säljer samtliga sina aktier i aktuella bolag. Det underliggande fastighetsvärdet är 560 Mkr. Köpeskillingen för 50 procent av aktierna för samtliga bolag uppgår totalt till drygt 104 Mkr, vilket innebär ett resultat för Peab om 75 Mkr.
    

– Det känns positivt att kunna genomföra dessa förvärv av två nyligen uppförda logistikfastigheter samt omkringliggande markområden. Affären ligger helt i linje med Catenas strategi att uppföra och förvärva moderna logistikfastigheter, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.
    

I affären ingår den färdigutvecklade terminalfastigheten Burlöv Sunnanå 12:51 om cirka 17.000 kvm med DHL som enda hyresgäst och Burlöv Sunnanå 12:52 innehållande drygt 208.000 kvm projektmark. Vidare ingår den färdigutvecklade lagerfastigheten Helsingborg Plantehuset 2 om 4.700 kvm samt Helsingborg Plantehuset 3 med drygt 238.000 kvm projektmark.
    

– Peab har genomfört dessa utvecklingsprojekt som delägare. Denna affär visar att vi varit framgångsrika och kunnat generera en utvecklingsvinst som nu realiseras genom försäljning av våra andelar, säger Göran Linder, affärsområdeschef projektutveckling på Peab.

fredag, 31 mars 2017 10:05

Willhem öppnar kontor i Helsingborg

alt
Sonja Ståhl, fastighetschef på Willhem i Helsingborg.


Willhem har de senaste åren utökat sitt fastighetsbestånd i Helsingborg och nu öppnas dörrarna till ett eget förvaltningskontor. Sonja Ståhl har rekryterats till rollen som fastighetschef. Hon kommer närmast från en tjänst som förvaltningschef på K-fastigheter och extern områdeschef på Fastighets AB Balder.
    

Som fastighetschef hos Willhem kommer hon att leda det dagliga arbetet i Helsingborg, vilket innebär ansvar för såväl utveckling och förvaltning av fastighetsbeståndet som att utveckla relationerna med Willhems hyresgäster.
    

I Helsingborg äger och förvaltar Willhem cirka 900 hyreslägenheter i Åstorp, Ödåkra, Påarp, Hasslarp samt i Helsingborgs centrum och Söder/Högaborg. Det nya områdeskontoret, med kundmottagning, är beläget vid Stattena centrum 24 och öppnar den 1 april.