1 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 04 april 2017 14:56

Amazon investerar stort i Katrineholm

alt
Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande Katrineholm och Darren Mowry, Director AWS Nordics, skakar hand över ett historiskt stort beslut för Katrineholm, Sverige och Norden. Foto: Geza Simon


Amerikanska Amazon Web Services (AWS) har köpt mark av Katrineholms kommun för att etablera ett datacenter. I förvärvet inår 7,7 hektar mark belägen vid Katrineholms logistikcentrum. Etableringen kommer att generera arbetstillfällen – hur många och med vilken kompetens återkommer AWS med. Initialt ger etableringen byggarbetstillfällen, därefter ska driftorganisationen för datacentrat bemannas. Etableringen sker i samarbete med Stockholm Business Alliance, Invest Stockholm och Business Sweden.
    

– Det här är en bekräftelse på att Katrineholm kan erbjuda en attraktiv lokalisering även för stora multinationella företag som AWS. Datacenter kan liknas vid digitaliseringens fabriksgolv och utgör tillsammans med fiber- och mobilnät nödvändig infrastruktur för att möjliggöra molntjänster och driva verksamhet i allt ifrån IT-tjänster såväl som för mer traditionell industri, tjänstenäring och offentlig sektor, säger Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.
    

Till skillnad från de datacenter som till exempel Facebook har byggt i Sverige tidigare är AWS datacenter inte till för det egna bolaget. Det är inte heller en investering som i första hand handlar om billig kyla. Syftet är att nordiska, och framför allt svenska företag, ska kunna koppla upp sig mot en starkare infrastruktur än vad som tidigare varit möjligt för att AWS ska kunna växa sin affär i Sverige.
    

AWS omsätter idag 140 Mdr kr årligen och har en årlig tillväxttakt på 55 procent.

tisdag, 04 april 2017 14:28

M vill satsa 12 Mdr kr i city

alt
Oppositionsborgarråden Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson vill att Centralbron rivs.

 

alt

Cirka 14.000 kvm bilväg vid Tegelbacken och Centralbron kan bli en publik plats. Bild: Utopia Arkitekter

 

alt

En ny kanal mellan Riddarholmen och Gamla stan samt tre nya broar däremellan skapar ytterligare publika ytor och drygt 8.000 kvm som nytt vattenrum. Bild: Utopia Arkitetkter

 

Moderaterna vill ge Stockholm tillbaka till stockholmarna genom att riva Centralbron och låta trafiken gå i tunnel och frigöra mark för handel, kontor, hotell och bostäder samt nya cykelvägar och publika ytor. I dag presenterade oppositionsborgarråden Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson hur detta skulle kunna gå till. De har låtit Utopia arkitekter rita och WSP räkna och de har kommit fram till att det skulle vara fullt tekniskt och ekonomiskt genomförbart. Dessutom öppnar sig nu ett ”investeringsfönster” eftersom Centralbron ändå är i behov av en renovering inom de närmaste åren.

 

Förslaget som presenterades ska ses som ett vallöfte och skulle innebära en investering på i storleksordningen 10-12 Mdr kr (ungefär som det pågående Slussenprojektet). Finansieringen skulle till stora delar kunna ske genom försäljning av byggrätter, dels inom det aktuella området, dels vid Loudden i södra Värtan där moderaterna nyligen föreslog att det borde byggas en tät stadsdel med ett landmärke i form av Sveriges högsta bostadshus.

 

Enligt moderaternas förslag skulle totalt 14.000 kvm bilväg vid Tegelbacken omvandlas till publik plats. Vidare rymmer förslaget 57.000 kvm kommersiella ytor (saluhall, kontor, hotell och handel) längs Vasagatan, under spårområdet och längs med Klara sjö. Vid Klara sjö föreslås även 10.000 kvm bostäder.


Längs med hela förslagets sträckning mellan Centralstationen och Riddarfjärden skulle dessutom tillföras 3.800 kvm park- och vistelseytor. Slutligen skulle en ny kanal mellan Riddarholmen och Gamla stan samt tre nya broar däremellan skapar ytterligare publika ytor och drygt 8.000 kvm som nytt vattenrum. LE

tisdag, 04 april 2017 14:08

Peab bygger nytt kontor i Ulriksdal

alt
Peabs nya kontor i Ulriksdal får nio våningar och kommer att rymma 12.500 kvm.

 

Peab samlar verksamheterna i Stockholm till ett nytt kontor i Ulriksdal, Solna. Kontorshuset är en del av Peabs satsning i den nya stadsdelen.

 

Peabs nya kontor får nio våningar och kommer att rymma 12.500 kvm. Det  blir det första kontorshuset av fem i Ulriksdal som utvecklas inom Peab Fastighetsutveckling de närmaste åren. Övriga kontorshus kommer att inrymma externa hyresgäster. Investeringen uppgår till 453 Mkr, varav den egna byggentreprenaden utgör 317 Mkr.         

 

Förutom kontor kommer det att finnas servicefunktioner som restaurang, reception och konferensutrymmen. Byggnaden ska miljöklassas enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM. Byggstart är planerad till den 1 augusti 2017 och byggnaden ska vara färdigställd för inflyttning under det fjärde kvartalet 2019.

 

Peab Bostad har tidigare utvecklat stadsradhus och flerbostadshus i området. Totalt kommer Peab att utveckla cirka 9.000 arbetsplatser och 1.500 bostäder i Ulriksdal.

tisdag, 04 april 2017 08:56

Cushman & Wakefield rekryterar Mats Toso

alt

                                                                                                                           
Cushman & Wakefield har anställt Mats Toso (bilden) som Senior Project Manager till affärsområdet Retail Services, som fokuserar på att hjälpa fastighetsägare att utveckla sitt handelsfastighetsbestånd samt att bistå internationella varumärken vid etableringar. I sin nya roll kommer Mats Toso främst ansvara för att etablera internationella varumärken på den svenska marknaden. Han tillträder tjänsten under maj månad.
    

Mats Toso har lång erfarenhet av etablering, uthyrning och förhandling, handelsfastighetsutveckling och kommersiell fastighetsjuridik. Han kommer närmast från en roll som Senior Manager Expansion hos Espresso House. Dessförinnan hade Toso ett kund- och projektansvar inom etablering åt större inhemska samt internationella varumärken och kedjor på konsultföretaget Gate 46. Han har också över 16 års erfarenhet från olika chefsroller inom Fritidsresor i Sverige och utomlands.
    

– Jag är väldigt nöjd med att Mats Toso snart börjar hos oss på Cushman & Wakefield. Med sin bakgrund, förmåga att bygga relationer och sin långa erfarenhet av etableringar för såväl lokala som internationella varumärken kommer han att skapa värde för såväl befintliga som nya kunder från dag ett, säger Jens Linderstam, Head of Retail Services, Cushman & Wakefield i Sverige.

tisdag, 04 april 2017 08:54

NCC bygger Kajhuset Solsidan i Sundsvall

alt
Huskroppen till Kajhuset Solsidan i Sundsvall byggs i platsgjuten betong över vattnet med stålpålar och betongdäck. Foto: Diakrit


Nu har det första spadtaget tagits för Kajhuset Solsidan som NCC bygger på uppdrag av 360sol AB i Sundsvalls nyaste stadsdel Norra Kajen. Huset består av 36 lägenheter och har ett exklusivt läge i direkt anslutning till havet.  Projektets totala värde är cirka 150 Mkr varav NCC:s order står för drygt hälften. Färdigställandet ska ske under fjärde kvartalet 2018.
    

– Utvecklingen av den havsnära stadsdelen Norra Kajen i Sundsvall tar form och vi är glada för att nu ha påbörjat bygget av detta hus som ger fler bostäder till staden. Lägenheterna kommer att ha en fantastisk utsikt och vackert läge, granne med havet, säger Kalle Holmlund, produktionschef på NCC Building.
     

Kajhuset Solsidan får sju våningar och bostadsrättslägenheter i varierande storlekar från ett rum och kök på 39 kvm till fem rum och kök på 138 kvm. Huset byggs över vattnet med stålpålar och betongdäck och huskroppen byggs helt i platsgjuten betong, som ger en stabil grundkonstruktion. Fasaden får en plåtliknande yta med vissa delar av trä och är underhållsfri.
    

– Samtliga lägenheter har minst en rymlig balkong eller uteplats och skjutglaspartier kommer ge ett härligt ljusinsläpp. Längst upp i huset finns lägenheter med lika stora ytor utomhus som inomhus med egen takterrass och tornrum, säger Magnus Edström, vd 360sol AB.

alt

                                                                                                             
Helena Rönnberg (bilden) har utsetts till ny avdelningschef för projekt- och upphandlingsavdelningen på fastighetskontoret i Stockholms stad. Hon har de senaste 20 åren arbetat på NCC och har en bred erfarenhet av olika chefsbefattningar inom företaget.
  

– Vi står inför många spännande och svåra utmaningar inom samhällsbyggandet och därför känns det mycket bra att vi rekryterat Helena Rönnberg till oss på fastighetskontoret. Hennes erfarenheter inom projekt och byggverksamhet är ett välkommet tillskott, säger fastighetsdirektör Åsa Öttenius.
    

Helena Rönnberg kommer att ingå i fastighetskontorets ledningsgrupp och tillträder tjänsten som avdelningschef den 2 maj.

måndag, 03 april 2017 14:06

Svenska fastigheter fortsatt heta

alt
Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Investeringstakten på den svenska fastighetsmarknaden visar inga tecken på inbromsning under årets första kvartal. Intresset från utländska investerare som för andra kvartalet på rad är nettoköpare verkar inte heller ha avtagit. Totalt uppgår transaktionsvolymen i Sverige för perioden januari-mars till 34,5 Mdr kr vilket kan jämföras med 28,9 Mdr kr för motsvarande period 2016.

 

Den oro för en inbromsning i transaktionsrallyt som eventuellt finns i marknaden gör sig ännu inte påmind. Räntorna ligger fortsatt på en låg nivå och fastigheter framstår som en attraktiv placeringsform. Även utländska investerare lockas av marknaden som i ett internationellt perspektiv kan anses vara politiskt stabilt.

 

– Vi ser ett bra tryck i marknaden med många aktiva köpare och säljare. Det faktum att internationella aktörer nu är nettoköpare är faktiskt någonting vi inte har sett sedan perioden 2004-2007. Givet att det här är andra kvartalet i rad med samma utveckling så skulle man kunna börja prata om en trend, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Det som framförallt lockar är handelsplatser utanför stadskärnorna och kontor i de allra mest attraktiva områden med god anslutning till kommunikationer. Andelen institutionellt kapital är fortsatt högt. Bland utländska investerare är amerikanska och tyska pensionspengar vanligt förekommande.

 

Stockholm är fortsatt den största geografiska marknaden och lockar 32 procent av kapitalet men även Göteborg går fram starkt och tar 20 procent av den totala transaktionskakan.

alt
Akademiska Hus bostadshus på Campus Solna har formen av ett A för att klara bullernivåerna. Merparten av lägenheterna blir ettor på 23 kvm, men även tvåor och fyror byggs. Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB


Akademiska Hus satsar drygt 430 Mkr för att bygga 322 lägenheter med plats för över 400 internationella forskare och studenter på Campus Solna, Karolinska Institutet. Byggnaderna kommer att vara placerade på campus i direkt närhet till den framväxande Hagastaden. Projektstart sker till sommaren och färdigställande ska ske i etapper under 2019/2020. Utformningen av bostäderna har tagits fram i ett samarbete med KI som kommer att blockhyra alla bostäderna.
     

– Vi vet att efterfrågan på student- och forskarbostäder i regionen är stor, därför arbetar vi engagerat med att skapa fler bostäder på campus. Det är viktigt för oss, och för Sverige som kunskapsnation. Bostäder skapar ett tryggare och öppnare campus eftersom det medför en högre aktivitet dygnet runt, något vi strävar efter, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.
     

KI hyr i dagsläget cirka 400 bostäder runt om i Stockholmsregionen. Dessa bostäder administreras av KI Housing, ett helägt dotterbolag till Karolinska Institutet Holding AB, med uppdrag att tillhandahålla bostäder till internationella gästforskare och utbytesstudenter för KIs räkning. För KI är fler och bättre bostäder en viktig faktor om man vill fortsätta att vara ett attraktivt lärosäte för forskare runt om i världen.
     

– Att kunna erbjuda bra och funktionella bostäder på Campus är en mycket viktig faktor för att attrahera de bästa studenterna och forskarna och för att bibehålla KI:s konkurrenskraft på den globala marknaden, säger Anders Flodin, vd på KI Housing.
  

måndag, 03 april 2017 11:39

NP3 köper för 310 Mkr

alt
Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter.


NP3 Fastigheter har avtalat om förvärv av 14 fastigheter om sammanlagt 41.400 kvm med ett underliggande fastighetsvärde om 310 Mkr. Fastigheterna har en uthyrningsgrad om 98 procent och det årliga hyresvärdet uppgår till 26,5 Mkr. Den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen i fastigheterna uppgår till 5,3 år. Förvärvet är villkorat att säljaren bolaget Localis Riks årsstämma, som äger rum den 7 april, godkänner affären samt slutgiltiga kreditbeslut.
    

Förvärvet består av fem fastigheter i Gävle samt en i Sandviken om sammanlagt 23.000 kvm uthyrbar yta. Två fastigheter om sammanlagt 1.900 kvm ligger i Leksand och sex fastigheter om sammanlagt 16.500 kvm ligger i Småland.
    

Fastigheterna i Småland har ett hyresvärde om 10,2 Mkr och en överskottsgrad om 98 procent. Hyresvärdet i Småland motsvarar 1,5 procent av bolagets totala hyresvärde. De småländska fastigheterna är inte ett långsiktigt innehav och ska inte ses som en kursändring av strategin utan snarare en konsekvens av att komma åt fastigheterna i Gävle.
    

Största hyresgäster är Holmgrens bil och Ahlbergs bil som står för 27 procent respektive 10 procent av det sammanlagda hyresvärdet i portföljen. Förvärvet finansieras genom egen kassa, obligationslån och banklån. Tillträde är planerat att ske under andra kvartalet 2017.
    

– NP3 har en tydlig tillväxtambition i norra Sverige i stort och i Gävle i synnerhet då vi innan detta förvärv ännu inte nått en tillfredsställande volym där. Med detta förvärv ökar vi den uthyrningsbara ytan i Gävle med 30 procent och når därmed målet om 100.000 kvm i affärsområdet. I förvärvet får vi med oss 6 fastigheter i Småland till rimliga kvadratmeterpriser, genomsnittliga hyresavtal om 9 år och en huvudsaklig hyresgäst som är finansiellt stabil, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.
    

Han fortsätter
– Förvärvet innebär att NP3 äger fastigheter utanför norra Sverige på knappt 2 procent av fastighetsvärdet. Affären ger en avkastning på cirka 7,4 procent och med de attraktiva byggrätterna som medföljer tror jag på en långsiktigt ännu bättre avkastning.

alt
Bostadshuset NEXUS består av en serie kuber med 8 graders skillnad sinsemellan.


Skanska har tecknat avtal med Burrard Development om att bygga en skyskrapa för bostäder i Seattle, USA. Kontraktet är värt cirka 1,4 Mdr kr, vilket inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2017. Byggnationen pågår och slutförandet är planerat till mitten av 2019.
    

Det 40 våningar, cirka 122 meter höga huset kallat NEXUS kommer att bli ett landmärke på Seattles horisont: en serie kuber med 8 graders skillnad sinsemellan, vilket skapar dynamiska mellanplan med unika bekvämligheter och terrasser för de boende. Utöver 382 bostadsrätter, kommer den totalt 55.000 kvm stora byggnaden att inkludera detaljhandel på markplan och sju våningar parkeringsgarage under jord.
    

Byggnaden kommer också innehålla gym, medierum och uteplats, utöver ett utställningskök, privat matsal, skybar, allrum och utsiktsplats med utomhuskök samt lounge med eldplats på takterrassen.