1 maj 2024

Redaktionen

måndag, 10 april 2017 11:49

PRV förlänger avtal med Oscar

alt
Oscar Properties förlänger avtalet med PRV i Uppfinnaren 1 på Östermalm till 2026.


Patent- och registreringsverket (PRV) och Oscar Properties har tecknat ett tilläggsavtal avseende fastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm, Stocholm. Tilläggsavtalet innebär en förlängning av nuvarande avtal och löper på sex år med start 1 januari 2020. Det totala hyresvärdet uppgår till cirka 40 Mkr per år. De så kallade Annexen ingår ej i avtalet.

 

Oscar köpte Uppfinnaren 1 sommaren 2015 från Vasakronan till ett underliggande fastighetsvärde om 650 Mkr. Fastigheten är sedan uppförandet på 20-talet känd för allmänheten som kontor för Patent- och registreringsverket. Oscar planerar att konvertera tomställda delar av fastigheten till bostäder.

måndag, 10 april 2017 11:46

Erik Oldgren går till RED Management

alt

                                                                 
Erik Oldgren (bilden) ansluter till teamet på RED Management som senior projektledare och verksamhetsutvecklare. Han har gedigen erfarenhet av fastighetsutveckling och ledning av projekt och kommer närmast från rollen som projektchef på AMF Fastigheter där han både ansvarat för projektavdelningen och drivit projekt.
    

– Vår inriktning med seniora konsulter inom rådgivning och ledning av fastighetsutvecklingsprojekt ur ett byggherreperspektiv har tagits emot väl av marknaden. Erik Oldgrens breda kompetens av att utveckla såväl fastigheter som arbetsprocesserna kring fastighetsutveckling kommer att tillföra mycket till både RED Management och våra kunder. Samtidigt stärker vi vårt team för att hjälpa fastighetsbolag att ta fram egna effektiva processer för verksamhetsstyrning, säger Per Linder, vd på RED Management.

fredag, 07 april 2017 16:47

Johan Ericsson, ny vd för Logistea

alt
Johan Ericsson har utsetts till vd för Logistea, som ska noteras på Nasdaq First North. Foto: Therése Särnbäck

 

alt

Robert Fonovich, chef för Catellas Corporate Finance i Sverige och Tord Topsholm, vd för Catella Bank.

 

Det nybildade fastighetsbolaget Logistea AB har köpt logistikfastigheten Örja 1:20 i Landskrona från det danska logistik- och transportföretaget DSV, som i samband med transaktionen tecknade ett långt hyresavtal för fastigheten.


Johan Ericsson har utsetts till vd för Logistea, som ska noteras på Nasdaq First North. Catellas Corporate Finance agerade finansiell rådgivare i transaktionen och Catella Bank bistod Logistea vid en kapitalanskaffning som tillförde bolaget cirka 230 nya aktieägare.

 

– Efterfrågan på investeringar i fastighetsprojekt av hög kvalitet är stor bland våra kunder och intresset var även stort för emissionen i Logistea. Projektet är ytterligare ett exempel på vår ambition att erbjuda kunder inom Wealth Management högkvalitativa investeringsmöjligheter inom fastighetssektorn baserat på vårt fastighetskunnande inom vår rådgivningsverksamhet, säger Robert Fonovich, chef för Catellas Corporate Finance i Sverige och Tord Topsholm, vd för Catella Bank i en gemensam kommentar.        

 

Fastigheten Örja 1:20 är bebyggd med en modern terminalbyggnad med tillhörande kontor och har en uthyrningsbar yta om drygt 40.000 kvm. Fastigheten utgör en del av DVS:s nordiska logistikcenter och byggnaderna på den förvärvade fastigheten uppfördes 2012.

fredag, 07 april 2017 16:45

Riksbyggen köper i Jönköping

alt
Riksbyggen köper en fastighet i Södra Munksjön, Jönköping.

 

Riksbyggen har köpt en fastigheten Ödlan 11 på Skeppsbron Östra i Jönköping och blir därmed en part i utvecklingen av den nya stadsdelen Södra Munksjön. Säljare är Lindahls Invest.

 

– Det här är ett strategiskt förvärv som vi är mycket glada över. Riksbyggen ligger i framkant när det gäller hållbar utveckling och vi tar nu med oss den kompetensen i arbetet med att utveckla Södra Munksjön, säger Tommy Prissberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Södra Munksjön kommer att innehålla kommersiella lokaler, bostäder och en station för den planerade höghastighetsbanan mellan Göteborg, Malmö och Stockholm. Den kommande byggnationen är uppdelad i flera etapper.

 

– Det finns ett stort behov av fler bostäder i Jönköping idag och Riksbyggen vill vara med och driva stadsutvecklingen tillsammans med kommunen och Södra Munkjöns Utvecklings AB på ett mer hållbart sätt. I Södra Munksjön vill vi skapa kvarter med bostäder av hög kvalitet och som inspirerar till ett ”liv mellan husen, säger Pontus Gustafsson, sälj- och marknadsansvarig, region sydväst, Riksbyggen Bostad.

alt
Norra Tornen i Hagastaden byggs av Oscar Properties och består av två fastigheter, Innovationen och Helix. Husen kommer att bli 125 respektive 100 meter höga och innehålla bostadsrätter samt kommersiella lokaler för exempelvis butiker och gym i gatuplan.
I september 2015 rapporterade Oscar att en stor del av bostadsrätterna i Innovationen var bokade.

 

Beslutet om bygglov för Norra tornen har överklagats av Luftfartsverket som yrkar att beslutet ska upphävas, meddelar Länsstyrelsen i Stockholm. Länsstyrelsen har därefter upphävt bygglovet för ett av de två planerade höghusen vid Torsplan i Stockholm, de så kallade Norra tornen.

 

Oscar Properties startade i januari 2016 bygget av Innovationen med 178 lägenheter, det första av de två bostadshusen för Norra Tornen och som ska byggas på Torsplan i Hagastaden. Som grund för överklagandet av bygglovet anför Luftfartsverket att Norra tornen kommer att störa Bällsta radarstation. Vidare anförs att Stadsbyggnadsnämnden inte har gett verket möjlighet att yttra sig över ansökan. Verket yrkar även att nämndens beslut ska inhiberas.

 

Av det överklagade beslutet framgår att ägarna till fastigheterna Kannan 16, Blästern 6, Fraktalen 1, Vasastaden 1:40 samt Vasastaden 1:16 har bedömts vara berörda och getts möjlighet att yttra sig. Enligt Länsstyrelsens bedömning är, med avseende på byggnadens avsevärda höjd och placering i Stockholms innerstad, emellertid kretsen av de som kan anses vara berörda betydligt större.

 

Enligt Länsstyrelsens mening hade det varit möjligt att genomföra detta grannhörande med hjälp av kungörelse. Av utredningen i ärendet framgår dock inte annat än att någon sådan, till skillnad mot vad som anges i det överklagade beslutet, inte har genomförts. Länsstyrelsen finner således att kända sakägare inte underrättas och givits tillfälle att yttra sig över ansökningen på det sätt som avses i 9 kap. 25 § PBL.

 

En brist i detta avseende anses vara av så allvarlig natur att det överklagade beslutet ska upphävas. Skälet till detta är att berörda sakägares synpunkter utgör ett viktigt underlag för nämndens beslut. Mot bakgrund av detta finner Länsstyrelsen att stadsbyggnadsnämndens beslut om bygglov ska upphävas och att ärendet ska återförvisas till nämnden för erforderlig handläggning.

 

I anslutning till detta får Länsstyrelsen anföra att även om det enligt PBL inte finns något formellt krav på att vid en eventuell kommande kungörelse av ansökningen även via en direkt skrivelse låta Luftfartsverket yttra sig, kan det i ett sådant här fall anses lämpligt.

 

Länsstyrelsen konstaterar att stadsbyggnadsnämnden i det överklagade beslutet inte har tagit ställning till hur stor den aktuella planavvikelsen är och på vilken grund avvikelsen därmed kan anses som liten. Inte heller har nämnden bedömt om övriga förutsättningar enligt 9 kap. 31 b § PBL är uppfyllda. Det kan i sammanhanget noteras att detaljplanen medger en högsta tillåtna totalhöjd i meter över nollplanet. En sådan totalhöjd ska inrymma bl.a. skorstenar, hissmaskinrum, fläktrum och andra uppstickande tillbehör om inte annat framgår av planen (jfr Boverkets allmänna råd 1995:3 (ändrad genom 2004:2), sid 194).

 

Det överklagade beslutet kan mot bakgrund av detta därför ifrågasättas. Då Länsstyrelsen emellertid enligt ovan har funnit att beslutet ska upphävas redan på formella grunder finns inte skäl att göra någon prövning av beslutet i denna del. Länsstyrelsen får dock anföra att i ett eventuellt nytt beslut i ärendet bör nämnden närmare redogöra för sin bedömning i dessa delar.

 

Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

fredag, 07 april 2017 15:32

M i Stockholm: Gräv ned Centralbron

alt
När Centralbron försvinner kan vi åter öppna upp en kanal mellan Riddarholmen och Gamla stan mot Riddarfjärden. Det skulle innebära att city får 8.100 kvm nytt vattenrum, menar M i Stockholm.

 

För att klara Stockholms framtida utveckling behöver vi lära av misstagen som begicks under modernismens framfart i city under mitten av förra seklet. De omfattande rivningarna och betongkulturen med brutala trafikleder mitt i city skapade sår i staden. Idag har M i Stockholm, tillsammans med övriga allianspartier, lagt ett utredningsuppdrag till stadens förvaltningar om att gräva ned Centralbron.

 

– Ett av de tydligaste exemplen på modernismens ideologiska betongbrutalism är Centralbron. Betong och motorväg dominerar där istället för Stockholms vattenlinje som skulle kunna framträda. Att gräva ned Centralbron är tillsammans med vårt förslag om en ny stadsdel med 10 000 bostäder på Loudden ett exempel på hur vi bygger ett hållbart Stockholm för framtiden. Vårt förslag innebär att ytor för nya bostäder längs Klara Strand frigörs och att Riddarholmskanalen åter kan öppnas upp, säger oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Joakim Larsson (M).

 

– Idag har vi tillsammans med övriga Allianspartier lagt ett uppdrag till tjänstemännen i de centrala nämnderna om att genomföra en förstudie kring förutsättningar, kostnader, intäktsmöjligheter och stadsmiljöförbättringar med att lägga den del av Centralbron som hanterar biltrafiken i tunnel. Det är ett styrkebesked att vi har en gemensam allianslinje i denna fråga. Då finns rätt politiska förutsättning att ge området utmed vattnet vid Tegelbacken tillbaka till stockholmarna när Alliansen vinner valet 2018, avslutar oppositionsborgarrådet i Stockholm Joakim Larsson (M).

 

Fakta

1. Till skillnad mot tidigare förslag så föreslås nu en bibehållen tågbro, men en tunnelförläggning av biltrafiken.

 

2. Vi omvandlar 14.000 kvm bilväg till en publik mötesplats vid Tegelbacken. Vi kan skapa en ny cykelväg mellan city och Södermalm.


3. Vi skapar 57.000 kvm saluhall, kontor, hotell och handel längs med Vasagatan, under spårområdet och längs med Klara sjö.

 

4. Vi ser möjligt att skapa 10.000 kvm yta för bostäder längs med Klara sjö. Det skulle innebära 142 nya bostäder i city räknat på en genomsnittlig storlek om 70 kvm.

 

5. Förslaget tillför också 3.800 kvm park- och vistelseytor längs med hela sträckningen från Centralstationen till Riddarfjärden.

 

6. När Centralbron försvinner kan vi åter öppna upp en kanal mellan Riddarholmen och Gamla stan mot Riddarfjärden. Det skulle innebära att city får 8.100 kvm nytt vattenrum.

 

7. Vi föreslår att kontoren på Riddarholmen omvandlas till bostäder.

 

8. Guldfjärdsplan vid Slussen bör utredas för utveckling av bostäder.

fredag, 07 april 2017 11:05

Pandox köper för 315 Mkr i Bryssel

alt

Silken Berlaymont i centrala Bryssel. Foto: Piotr Panek


Pandox har avtalat om att köpa Silken Berlaymont i centrala Bryssel, Belgien. Hotellet är ett fullserviceshotell med 212 rum och en konkurrenskraftig mötesprodukt. Köpeskillingen uppgår till 32,7 MEUR, motsvarande cirka 315 Mkr, och finansieras av befintliga kreditfaciliteter. Säljare är Hotel Berlaymont SA/Urvasco Hotel SA via konkursförvaltare där Pandox erhållit nödvändigt domstolsbeslut för att ingå avtal om förvärv av hotellet.
    

Affären förväntas slutföras och tillträde ske i slutet av maj och hotellet kommer då att redovisas under affärssegmentet Operatörsverksamhet. Hotellet förväntas under 2017 bidra med motsvarande cirka 70 Mkr i intäkter och cirka 10 Mkr i cash earnings, mätt i årstakt.
    

Transaktionen har formen av ett inkråmsförvärv av vissa tillgångar och skulder, inklusive fastigheten och hotellverksamheten. I tillägg till köpeskillingen kommer Pandox att investera 3,5 MEUR i uppgradering av rum, korridorer, publika ytor samt mötesavdelning. Den totala investeringen motsvarar ett direktavkastningskrav på över 7 procent. Hotellet kommer initialt att drivas under ett eget oberoende varumärke.
    

– Förvärvet av Silken Berlaymont är industriellt riktigt och görs på en attraktiv värdering. Hotellet är positionerat i en delmarknad med goda snittpriser och stabil grundbeläggning. Produkten är underpresterande och erbjuder god förbättringspotential med stöd av bland annat sitt starka läge nära EU-kommissionen med goda kommunikationer både till city och till flygplats. Hotellfastigheten tillför ytterligare värde till Pandox redan starka hotellportfölj i Bryssel, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

torsdag, 06 april 2017 18:31

SBB blev en kursraket

alt
Ilija Batjan är vd för SBB och bolagets huvudägare.

 

Under torsdagen noterades SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden på First North. Aktien steg med hela 17,5 procent till 9,10 kr som senast betalt. Drygt 126.000 aktier omsattes. Få fastighetsbolag har växt så snabbt som SBB.

 

I bolagets senaste årsredovisning heter det att belåningsgraden i bolaget inte ska överstiga 70 procent. Nu kan knappast obligationslån räknas som eget kapital utan det bör betraktas som extern finansiering och borde därmed ingå i de 70 procenten. Det egna kapitalet består då av stamaktier, preferensaktier, övrigt tillskjutet kapital, balanserade resultat samt ägarlån.

 

Enligt den proforma balansräkningen i årsredovisning för 2016 uppgick den externa finansieringen till cirka 60 procent av anläggningstillgångarnas värde, eller mer om vi räknar in en kortfristig del av långfristig skuld. Till detta ska läggas fastigheter som tillträds under 2017, inklusive jätteaffären om 4,5 Mdr kr i Oslo.

 

Nu har SBB en uppgift att ta in mer eget kapital som vid årsskiftet var endast 3,8 Mdr. Visserligen fick bolaget cirka 1 Mdr kr via en nyemission genom affären i Oslo, men det fattas en del miljarder för att det finansiella målet ska uppnås. Därför utvärderar SBB en stamaktieemission under 2017 i syfte att optimera bolagets kapitalstruktur, stödja bolagets fortsatta tillväxt och utveckling genom förvärv samt bredda ägarbasen.

 

Bolaget har köpt fastigheter för cirka 20 Mdr kr under ett år samtidigt som vi kan notera att bolagets börsvärde är endast drygt 6 Mdr kr.

 

Det ska bli spännande att se hur bolagets första rapport Q1, som släpps den 28 april, berättar om hur bolaget lyckas med sina finansiella mål och hur stor den synliga soliditeten, räntetäckningsgraden och det egna kapitalet är. TM

alt
I Prologis förvärv från Estea ingår Grönsta 2:49 i Svista industriområde i Eskilstuna. Byggnaden uppfördes 2004 och har en total uthyrningsbar area om cirka 30.000 kvm.

 

Prologis har under torsdagen meddelat att bolaget tecknat avtal om att förvärva fem logistikfastigheter i Sverige från Estea Logistic Properties 5 AB.

 

Portföljen på 77.000 kvm, som är uthyrd till 100 procent, omfattar moderna klass A-anläggningar i Stockholm, Eskilstuna, Borås och Jönköping med ytor på mellan 6.900 och 30.000 kvm. Samtliga anläggningar är belägna i strategiska logistiklägen med bra transportförbindelser för att lätt kunna nå den nordiska marknaden. Fastighetsrådgivare för Prologis var JLL.

 

– Förvärvet speglar Prologis engagemang i Sveriges växande logistikmarknad. Efterfrågan är stark i Sverige och sedan vår etablering i Sverige 2002 har vi haft en nästan hundraprocentig grad av uthyrning. Den här affären är ett svar både på denna efterfrågan samt bevis på vår övergripande strategi på denna viktiga marknad, säger Bram Verhoeven, Senior Vice President och regionchef för Prologis Benelux/Norden.

 

– Prologis är ett väletablerat företag inom logistik- och industrifastigheter som levererar på sina löften. Med försäljningen till Prologis kan vi vara säkra på att våra kunder är i goda händer, säger Johan Eriksson, vd Estea AB.

 

Per den 31 december 2016 ägde Prologis ungefär 369.000 kvm av logistik- och distributionsutrymme i Sverige, vilket gör företaget till en av Sveriges ledande leverantörer av logistik- och industrifastigheter.

torsdag, 06 april 2017 16:48

SSM handlades under emissionskursen

alt

Mattias Roos, är vd och koncernchef för SSM. Han har tilldelats cirka 1 procent av bolagets aktier.

 

SSM Holding (SSM) noterades under torsdagen den 6 april på Stockholmsbörsen Mid-Cap-lista. Kursen noterades under emissionskursen som var 59 kr/aktie. Aktien handlades i huvudsak under dagen i intervallet 57,25 och 58,50 och cirka 1,5 miljoner aktier omsattes.

 

Erbjudandet omfattade totalt 9.813.136 aktier, varav 9.152.542 var nyemitterade aktier som erbjöds av SSM och 660.594 som erbjöds av säljande aktieägare. Bolaget tillförs cirka 540 Mkr före transaktionskostnader i samband med Erbjudandet.

 

SSM har sedan starten 1993 varit verksamt i Stockholmsområdet och ägs av grundarna Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand. Mattias Roos, är vd och koncernchef.

 

Efter Erbjudandets genomförande, förutsatt att en option om övertilldelning utnyttjas till fullo, kommer huvudägarna att inneha 67 procent av det totala antalet aktier i SSM.

 

Idag har SSM närmare 5.800 lägenheter i planeringsfas eller produktion, vilket gör att bolaget är en av Stockholms större bostadsutvecklare i sin nisch med mindre lägenheter 1-2 personer. SSM:s avsikt är att årligen successivt utöka antal byggstarter för att under 2021 uppnå en nivå om 1.800 byggstarter per år. Under 2017 har SSM som målsättning att påbörja en produktion av 1.000 bostäder.

 

Enligt SSM Holding AB var Erbjudandet flera gånger övertecknat med cirka 5.000 aktieägare. Det slutgiltiga priset i Erbjudandet hade fastställts till 59 kronor per aktie, vilket motsvarade ett marknadsvärde på SSM om cirka 2.316 Mkr. TM