30 april 2024

Redaktionen

tisdag, 11 april 2017 14:32

White stärker hållbarhetsteam i Malmö

alt

                                                                                                                                          

White i Malmö rekryterar samhällsstrategerna Anna Krook (bilden t v) och Josef Sjöberg (bilden t h) från ÅF. Därmed stärks kompetensen på arkitektkontoret ytterligare inom miljö- och hållbarhetsfrågorna – särskilt inom området social hållbarhet.

 

Med ett hållbarhetsteam på totalt sex personer på kontoret i Malmö så skapas ännu större möjligheter för White att ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv i alla sina processer och uppdrag. Rekryteringen är strategiskt viktig för White, vars mål är att skapa sinnlig arkitektur som är långsiktigt hållbar för såväl staden som människorna.

 

Anna Krook är landskapsarkitekt och genusvetare och arbetar strategiskt med samspelet mellan människa och den byggda miljön samt förutsättningar för ett hållbart vardagsliv.

 

– Jag valde White för att arbeta närmare arkitekturen och för att de tar hållbarhetsfrågorna på allvar. Det ger oss förutsättningar att fortsätta stärka arkitekturens bidrag till en god samhällsutveckling, säger Anna Krook.

 

Josef Sjöberg är kulturgeograf med specialistkompetens inom hållbar stadsutveckling som process och staden som social arena. – White är ett starkt varumärke när det kommer till hållbarhet, här finns stor kunskap kring både sociala perspektiv och miljö. Att få vara en del av Whites satsning på att ytterligare höja ambitionsnivån när det gäller hållbarhetsfrågorna ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv ska bli inspirerande.

 

Alexandra Hagen är kontorschef på White arkitekter i Malmö och säger att rekryteringen ligger helt i linje med Whites vision- och verksamhetsplan. Hon säger:
– Att ha tillgång till bred hållbarhetskompetens på kontoret är helt avgörande för oss. Hållbarhetsfrågorna – både ur ett socialt och miljöperspektiv – ska vara en självklar och integrerad del i varje projekt vi arbetar med. Anna Krook och Josef Sjöberg är på plats på Whites kontor i Malmö från och med april månad.

tisdag, 11 april 2017 10:06

Genesta värvar Antti Laine

alt

                                                                                                                          

Genesta rekryterar Antti Laine (bilden) som senior analytiker med huvudansvar att arbeta med fastighetstransaktioner på de svenska och finska marknaderna. Han börjar sin nya tjänst omgående och utgår från Genestas huvudkontor i Stockholm. Närmast kommer Laine från Grosvenor där han var asset manager och tidigare har han haft samma roll på Savills Investment Management, med ansvar över fastigheter i Finland och Sverige.
    

Under den närmaste tiden kommer Antti Laine vara särskild engagerad i arbetet med nya förvärv för GNRE Fund II:s räkning. Fonden, som stängdes i höstas, har ett kapital om 3,6 Mdr kr från 12 institutionella investerare.
    

Kapital har rests i samarbete med Capra Global Partners, en kapitalrådgivningsbyrå som leds av Anthony Biddulph, Nick Ridgewell och Luca Giangolini. Fondens strategi är att erbjuda institutionella investerare tillgång till värdehöjande investeringar i kontorsfastigheter i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Fonden investerar även i handels- och logistikfastigheter i de nordiska storstadsområdena.

alt

Riksbyggens Brf Aftonfalken inryms i ett hus som sticker ut vid Råbyvägen i Uppsala.


Nu startar Riksbyggen försäljningen av 91 bostadsrätter i Brf Aftonfalken i Kapellgärdsallén, Uppsala. Det är den femte etappen som Riksbyggen uppför på en plats som för några år sedan var en tråkig parkeringsplats vid en genomfartsled.
    

– De tidigare etapperna har blivit succé och vi ser redan nu att det finns ett stort intresse för Brf Aftonfalken, säger Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad i Uppsala.

 

Hon fortsätter:
– Vi har omvandlat området till ett levande, citynära kvarter med hemtrevlig atmosfär – både i och mellan huset. Till exempel finns Riksbyggens stadsbin placerade vid Brf Aftonfalken som ska hjälpa till att få Uppsala att blomma.
    

Brf Aftonfalken kommer att bli ett hus som sticker ut i området med en kaxig identitet, oregelbunden arkitektur och lustfylld färgsättning. Huset ger ett variationsrikt inslag i gatumiljön vid Råbyvägen. Lägenheterna får hög grundstandard och smarta lösningar med bland annat yteffektiva 1:or, flexibla mini-2:or, större 2:or med strålande hörnläge och rymliga 3:or samt 4:or med praktiskt extrarum. Inflyttningen är planerad till 2019

tisdag, 11 april 2017 09:57

Castellum hyr ut 3.600 kvm i Göteborg

alt

Efterfrågan är stark för Castellums nyrenoverade lokaler på Östra Hamngatan 16 i Göteborg.


Castellum har tecknat hyresavtal om totalt 3.600 kvm kontorsyta på Östra Hamngatan 16 i centrala Göteborg. Avtalen har tecknats med United Spaces samt Pelagicore, som flyttar in i en fastighet som totalt omfattar cirka 17.000 kvm och för närvarande genomgår en omfattande ombyggnation.
    

Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum, är glad över att kunna välkomna United Spaces och Pelagicore som hyresgäster:
– Med deras verksamheter får vi en bra mix av hyresgäster i huset. Vi märker av att det är brist på kontorslokaler i attraktiva kollektivtrafikslägen och i och med dessa uthyrningar har vi endast en ledig kontorsyta om 1.200 kvm kvar i huset.
    

United Spaces har verksamhet i Malmö och Stockholm och etablerar nu sitt co-workingkoncept även i Göteborg. I september flyttar bolaget in i en kontorsyta om cirka 2.400 kvm.
    

– Marknaden för arbetsplatser och kontor håller på att ritas om. Behoven i dag handlar främst om öppenhet, inspiration och samverkan. Konkret betyder det korta och flexibla kontrakt och en kunskapsdriven gemenskap. Det har vi på United Spaces utvecklat i 17 år. Och nu är vi peppade på att komma igång i Göteborg, säger Göran Garberg, vd och delägare på United Spaces.
    

Pelagicore, som nyss har blivit köpt av börsnoterade bolaget Luxoft, är en leverantör av mjukvara till fordonsbranschen och har som mål att skapa ledande användarupplevelser för moderna självkörande fordon. I juni flyttar bolaget sitt Göteborgskontor till en kontorslokal om 1.200 kvm.
    

– Tillsammans med Castellum skapar vi en modern och inspirerande kontorsmiljö i hjärtat av Göteborg och nära till kommunikationer till för oss viktiga kunder. I och med nya kontoret tar vi ett nytt steg i våra tillväxtplaner och ser fram emot att välkomna omkring 40 nya kollegor som tillsammans med oss ska bygga stans ledande team av UX Designers och mjukvaruutvecklare och skapa fantastiska användarupplevelser, säger Tomas Ekström, regionchef på Pelagicore.

alt

Skanska får nya uppdrag av University of Health System i Virginia, USA.


Skanska har tecknat avtal med sin befintliga kund University of Virginia Health System om att renovera och bygga ut universitetssjukhuset i Virginia, USA.

 

Kontraktet är värt 45 MUSD, cirka 400 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2017. I uppdraget ingår bland annat  förberedande arbeten, omlokalisering av el och vatten samt renoveringsarbete.
    

Byggnationen inleddes i juni 2015 och hela expansionen och renoveringen av sjukhuset i flera faser planeras vara klar i december 2020.

måndag, 10 april 2017 17:29

SHH bygger 55 borätter i Kalmar

alt
SHH byggstartar 55 bostadsrätter i Kalmar, med inflyttning sommaren 2018.

 

Efter erhållet bygglov och lyckosam försäljning har SHH Bostad beslutat om byggstart för 55 bostadsrätter i Västra Djurängen i Kalmar. Inflyttning planeras till sommaren 2018. Totalentreprenör är Peab PGS.

 

– Det är glädjande att vi nu startar ytterligare en produktion med smarta hållbara hem i Kalmar. SHH fortsätter att expandera i kommuner med bostadsbrist, där vi möter efterfrågan med attraktiva och prisvärda bostäder, säger Martin Lindström, regionsansvarig på SHH Bostad.

måndag, 10 april 2017 15:36

Helsingborgshem säljer 650 lägenheter

alt
På Drottninghög driver Helsingborgshem tillsammans med Helsingborgs stad stadsförnyelseprojektet Projekt DrottningH. Totalt byggs 67 lägenheter från 1-5 rum och kök.

 

På Helsingborgshems styrelsemöte den 6 april beslutades att starta den försäljningsprocess som bolaget tidigare informerat om. Det är 650 hyreslägenheter som nu söker en seriös, långsiktig köpare som vill vara med och utveckla Helsingborg. Kapitalet från försäljningen ska Helsingborgshem och Helsingborgs Stad återinvestera i stadsdelsutvecklingsarbete med målet att lyfta hela stadens attraktivitet.

 

Efter fyra år av intensivt bostadsbyggande från Helsingborgshems sida har fastighetsbranschen fått upp ögonen för stadens tillväxt. Idag är nybyggnadstakten fortsatt hög med många bostadsföretag som är med och satsar. Då vänder Helsingborgshem blicken mot nästa stora framtidssatsning:

 

– Flera av Helsingborgs stadsdelar har stor potential men behöver rejäla investeringar för att möta det ökade behovet av variation och modern struktur. Nu skaffar vi oss ekonomiska förutsättningar att göra genomgripande förbättringar, säger Jonas Hansson, vd på Helsingborgshem.

 

Helsingborgshem poängterar att ekonomiska resurser måste kombineras med modern kunskap om stadsdelsutveckling. Sedan 2012 arbetar Helsingborgshem efter en modell framtagen i samarbete med forskare vid Lunds Universitet. Modellen tar ett helhetsgrepp om en stadsdels attraktivitet utifrån stadsdelens struktur, funktion och upplevelse. Den upplevda tryggheten är ett av modellens grundläggande kriterier för en attraktiv stadsdel:

 

– Helsingborg, liksom många andra städer, behöver komma till rätta med den otrygghet som finns. Ett bostadsbolag kan göra stor skillnad, särskilt när arbetet sker i nära samarbete med de boende och med andra kommunala, privata och ideella aktörer, säger Lars Hansson, ordförande i Helsingborgshems styrelse.

 

Inom tre år räknar Helsingborgshem med att ha byggt ikapp de 650 lägenheter som nu säljs. Bolaget räknar också med att köparen

blir en positiv tillgång i utvecklingen av staden:

 

– Det är viktigt att vi är flera aktörer ur många perspektiv. Utvecklingstakten blir självklart högre men dessutom får vi också in nya idéer och influenser. Det behövs för att våra stadsdelar ska kunna erbjuda en ökad blandning av hustyper, bostadslösningar, standards, hyresnivåer, serviceerbjudanden och upplåtelseformer, tillägger Lars Hansson.

 

Helsingborgshem väljer att hålla försäljningsprocessen så öppen det går utan att det påverkar affärsuppgörelsen negativt. Det betyder att bolaget först kan berätta vilka fastigheter som ingår i försäljningen när affären är uppgjord. Samma dag en affärsuppgörelse är undertecknad kommer Helsingborgshem att starta ett brett kommunikationsarbete med alla som direkt eller indirekt berörs av försäljningen:

 

– Vi har stor förståelse för att det väcker en del frågor när den lägenhet man hyr byter ägare och vi kommer att göra allt vi kan för att själva övergången ska bli smidig för hyresgästen, avslutar Jonas Hansson, vd på Helsingborgshem.

måndag, 10 april 2017 15:26

Castellum bygger för Atab/Soft Design

alt
Ulrika Frick, kommunalråd Mölndals stad, Cecilia Fasth, vd Region Väst i Castellum, tar tillsammans med Tony Magnusson, vd Atab Automationsteknik och Erling Wessberg, vd Soft Design RTS, det första spadtaget för Atabs och Soft Designs nya anläggning i Mölndal.

 

Castellum har tagit det första symboliska spadtaget för en ny byggnad om 2.500 kvm på Neongatan i Mölndal. Ett tioårigt hyresavtal har tecknats med Atab Automationsteknik AB och Soft Design RTS AB, vilka ska hyra kontor samt produktionsytor med tillhörande personalutrymmen från och med januari 2018.

 

Atab Automationsteknik erbjuder tillsammans med sitt systerföretag Soft Design sina kunder en helhetslösning med ett brett sortiment av förarlösa truckar för automatiska transportsystem. Transportsystemet marknadsförs under det gemensamma varumärket MAXAGVTM och huvudmarknader är Europa och Asien.

 

Tack vare en stor försäljningsökning så väljer de nu att flytta sina verksamheter i Partille respektive Kungsbacka till en gemensam byggnad som Castellum nyproducerar i Mölndal. Den nya byggnaden kommer ge företagen möjlighet att växa och möta den ökade efterfrågan.

 

Flytten markerar även ett viktigt steg i den framtida utvecklingen mellan Atab och Soft Design då båda företagen för första gången efter många års affärssamarbete nu kommer sitta under samma tak.

 

– Det är glädjande att kunna hälsa Atab och Soft Design välkomna som hyresgäster till oss. Den nya byggnaden kompletterar vårt fastighetsbestånd i expansiva Mölndal med en modern och hållbar kontors- och produktionsanläggning, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.

 

Byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad med målet att nå nivå silver.

alt
Agora tecknar avtal med träningskedjan Nordic Wellness i Linnégallerian i Växjö. Hyresvärdet är 3.4 Mkr/år.

 

alt

Agora har även kontrakterat två nya hyresgäster till Kompassen i Örebro. Dessa är Prison Island och Lily’s Burger, med årliga hyresintäkter om totalt 2,8 Mkr.

 

A Group of Retail Assets Sweden AB (Agora) har tecknat avtal med träningskedjan Nordic Wellness gällande en lokal i Linnégallerian i Växjö. Lokalen tillträds under 2018 och den årliga hyresintäkten uppgår till 3,4 Mkr.

 

– Handeln är i ständig förändring och vi har identifierat ett nytt behov hos vår kunder som möjliggör en positiv utveckling av vår fastighet. Linnégallerian kommer fortsätta att vara den självklara mötesplatsen i Växjö city med fokus på hälsa och mat. Vi välkomnar Nordic Wellness som stärker vårt erbjudande och kompletterar stadens puls och attraktivitet, säger Catarina Löfgren, affärsområdeschef Agora.

 

Agora har även kontrakterat två nya hyresgäster till Kompassen i Örebro. Dessa är Prison Island och Lily’s Burger, vilka tillträder under hösten och innebär årliga hyresintäkter om 2,8 Mkr.

 

– Vi är väldigt glada och stolta över att få in två starka koncept med engagerade entreprenörer i vårt hus. Etableringen av Lily´s Burger i Örebro blir den första utanför Stockholm. Tillsammans befäster vi Stortorgets roll som Örebros hjärta när det kommer till mat och upplevelser. säger Kicki Jäger, centrumchef Agora.

måndag, 10 april 2017 11:52

Oscar Properties köper vid Skurusundet

alt
Oscar Properties ska utveckla bostäder med vattenkontakt i Skurusundet, Nacka.

 

Oscar Properties fortsätter expandera i Nacka genom förvärv av fem privatägda fastigheter belägna på Kvarnvägen 14-20 vid Skurusundet. Köpeskillingen uppgår till 170 Mkr. Förvärvet, som finansieras med egna medel och banklån, ligger i linje med Oscars lagda expansionsstrategi att växa utanför tullarna och bolaget ser goda möjligheter att utveckla moderna och attraktiva i bostäder med vattenkontakt på platsen. Det slutliga antalet bostäder kommer att bestämmas under detaljplanearbetet.

 

– Vi har idag en stark projektportfölj inom- och utanför tullarna i Stockholm och ser en fortsatt stark efterfrågan för våra unika bostäder samtidigt som vi systematiserar och standardiserar vår affär. Det finns en stor efterfrågan på bostäder i linje med vårt sätt att arbeta och Nacka är ett område vi funnits etablerade under ett tag, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.