1 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 13 april 2017 19:04

Skanska bygger expressfiler för 1,3 Mdr

alt
Skanska får ett omfattande infrastrukturuppdrag i södra Kalifornien. Bild: TTC (The Transit Coalition)

 

Skanska har i ett joint venture med Ames Construction tecknat avtal med Riverside County Transportation Commission om att bygga expressfiler på motorvägen I-15 i Kalifornien, USA. Det totala kontraktsvärdet är 244 MUSD, vararv Skanskas andel är värd 146 MUSD, cirka 1,3 Mdr kr. Projektet kommer att förbättra I-15 mellan Cajalco Road och State Route 60 i södra Kalifornien genom att addera två tullbelagda expressfiler i varje körriktning på en sträcka om 23,5 km.

 

En förbättring projektet för med sig är att bilförarna ska kunna köra på och av de tullbelagda körfälten på flera platser. Dessutom ingår byggnation av en rad ljuddämpande väggar längs med projektkorridoren samt breddning av broar för att rymma de nya expressfilerna. Byggarbetet inleds under 2018 med förväntat färdigställande i mitten av 2020.

alt
Skanska uppgraderar 1155 Avenue of the Americas i New York.

 

Skanska har bokat en tilläggsorder till det befintliga avtalet med The Durst Organisation för renoveringen av 1155 Avenue of the Americas, ett höghus i Midtown Manhattan i New York City, USA. Skanska kommer att inkludera tilläggsordern värd cirka 310 Mkr i orderingången för USA för det första kvartalet 2017.

 

I Skanskas ursprungliga uppdrag, om cirka 340 Mkr, ingår uppgradering infrastruktur och ytskikt på det 30 våningar höga huset inför att nya hyresgäster ska flytta in. Arbetet omfattar bland annat ventilation, reservaggregat, toaletter, sprinklersystem och ett nytt Building Management System (BMS).

 

Tilläggsbeställningen innefattar invändig mobilantenn och IT-system samt takläggning.

 

Byggnationen påbörjades i december 2016 med beräknat färdigställande i oktober 2018.

torsdag, 13 april 2017 12:26

SBB offentliggör ägarlista

alt
Ilija Batljan, vd och störste ägare i Samhällsbyggnadsbolaget.


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) offentliggör en uppdaterad ägarlista på de 15 största aktieägare efter att samtliga erbjudanden till preferensaktieinnehavare, konvertibelinnehavare samt ägarlånsinnehavare i dotterbolaget SBB i Norden AB har avslutats och där accepter motsvarande 100 procent har erhållits i samtliga erbjudanden.
    

De 15 största aktieägarna per den 31 mars 2017 är:

 

alt


Efter att erbjudandena genomförts, och slutlig registrering vid Bolagsverket skett, uppgår det totala antalet aktier i Samhällsbyggnadsbolaget till 708.718.052 fördelat på 217.596.975 A-aktier, 491.017.577 B-aktier och 103.500 preferensaktier.
    

Uppställningen tar inte i beaktande den förestående emissionen av 26,67 miljoner B-aktier riktad till Aktiebolaget Arvid Svensson, Rikard Svensson och Fredrik Svensson, vilket offentliggjordes via ett pressmeddelande den 3 april.

alt
Jan Persson, grundare av Kilenkrysset, och Fredrik Brodin, vd för Stendörren.


Genom bolagstransaktion har Stendörren sålt fastigheterna Rosersberg 11:101 och 11:92 till Kilenkrysset. Fastigheterna säljs för ett underliggande fastighetsvärde om 135 Mkr, vilket motsvarar den senaste genomförda marknadsvärdering. Den preliminära köpeskillingen för aktierna uppgår till 66 Mkr. Fastigheterna omfattar cirka 6.500 kvm lokaler samt byggrätter motsvarande cirka 14.000 kvm BTA.
    

Samtidigt förvärvar Stendörren Kilenkryssets hälftenägande i samarbetsbolaget Stockholm Väst Logistik AB i Upplands-Bro. Tillgångarna i detta bolag utgörs av byggklar mark för lager och logistik med ett bedömt marknadsvärde om 134 Mkr. Den preliminära köpeskillingen för de förvärvade aktierna uppgår till 26 Mkr.
    

– Kilenkrysset expanderar i Rosersberg som är en av bolagets kärnmarknader. Kombinationen av kassaflöde i de befintliga husen samt outnyttjade byggrätter ger goda möjligheter att utveckla fastigheterna, säger Jan Persson, Kilenkrysset.
    

– Vi väljer att fokusera våra projektledningsresurser på att utveckla det spännande projektet Stockholm Väst Logistik i Bro som har väldigt goda förutsättningar till värdetillväxt. Samarbetet med Kilenkrysset är fortsatt gott. Deras väsentligen starkare närvaro i Rosersberg ger dock större förutsättning för utveckling av fastigheterna där, varför vi nu säljer, säger Fredrik Brodin, vd Stendörren.

onsdag, 12 april 2017 17:20

Riksbyggen och HSB vann i Göteborg

alt
Riksbyggen/Swecos förslag Slå Rot vann markanvisningstävlingen på Gibraltargatan i Göteborg. Visualisering: Kristian Schling

 

Riksbyggen har tillsammans med Sweco, HSB och CaseStudio vunnit en markanvisningstävling. Det betyder att de får uppdraget att bygga hyres- och bostadsrätter i trä i Gibraltarområdet vid Johaneberg/Chalmers i Göteborg. På två tomter ska totalt 134 bostäder byggas. Slutligt beslut om detta tas i fastighetsnämnden den 24 april.

 

– Det har varit ett stort intresse för tävlingen och det har varit hård konkurrens om uppdraget. Det ska bli riktigt spännande att se hur dessa två förslag bidrar till områdets utveckling samt inspirerar branschen till fler innovativa trähus i Göteborg, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör för Göteborgs Stad.

 

Det var den 8 november som fastighetsnämnden bjöd in till tävlingen. Totalt kom det in 33 bidrag, 18 för tomten som avser bostadsrätter och 15 för tomten som avser hyresrätter.

 

Riksbyggen/Sweco Architects vinnande bidrag heter Slå Rot, ett bidrag som innehåller totalt 45 lägenheter inklusive radhus.         


Bidraget Osmos från HSB/CaseStudio består av 89 lägenheter mellan 1 rum och kök på 32 kvm och 4 rum och kök på 95-110 kvm.

alt
Typiska engelska radhus i Manchester.

 

En stigande inflation och en svag löneutveckling har orsakat att huspriserna i Storbritannien faller i mars månad 2017, ett prisfall för första gången på nästan två år, enligt en rapport från Nationwide

 

Det genomsnittliga priset för ett brittiskt hem sjönk under mars månad med 0,3 procent till 207.308 pund, cirka 2,34 Mkr. Det var den första prisnedgången i Nationwide index sedan juni år 2015. Nedgången kom som en överraskning för ekonomer, som väntade sig en ökning av bostadspriserna.
 
Nationwides rapport konsoliderade resultaten från Bank of England, som nyligen meddelade att kreditansökningarna har minskat för första gången sedan det senaste halvåret med förfall i februari 2017.
 
Nationwide menar att vi under årets första kvartal fick vi se den minsta prisvariationen på 40 år. Prisgapet var endast 6,8 ​​procentenheter, mellan de svagaste respektive starkaste regionerna. En sådan liten variation har det inte varit sedan år 1978.

 

– Södra England fortsatte att se en något starkare prisutveckling än norra England, säger Robert Gardner, chefsekonom på Nationwide. 

Han fortsätter:

– På Nordirland såg vi en mindre prisökning, medan priserna förblev relativt dämpade i Skottland och Wales.

 

Nationwide menar att bostadspriserna i England är på sin lägsta nivån sedan 1985. Gruppen köpare i åldern 35-44 har minskat kraftigt från 74 procent år 1985 till 56 procent under 2006.

 

– En följd den svagare prisutveckling på bostäder är en stark tillväxt av den privata hyressektorn, eftersom 20 procent av hushållens bostäder i England är nu privat uthyrda, en rekordhög ökning från 12 procent jämfört med för 10 år sedan, tillägger Gardner. TM

 

alt
Oscar Properties ska riva befintlig byggnad, uppförd 1979, och utveckla bostäder och kontor på fastigheten Lybeck 2.


Oscar Properties Holding etablerar sig i Södra Värtan, Stockholm, genom förvärv av AFA Fastigheters Lybeck 2, Lybeck 3 och Ladugårdsgärdet 1:51. Köpeskillingen uppgår till 700 Mkr och avsikten är att ägarbytet ska ske den första september. Förvärvet ska finansieras med egna medel och banklån.
    

– Vi tycker att det är väldigt roligt att Oscar Properties tar över utvecklingen av fastigheterna och ser med spänning fram emot att följa utvecklingen i Södra Värtan, säger Anna Berfenstam, transaktionschef AFA Fastigheter.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties, att förvaltningsfastigheten Lybeck 2 på sikt kommer att rivas och ge plats för i storleksordningen 200 bostäder och cirka 9.000 kvm kontorsyta. Fastigheten omfattar i dag knappt 30.000 kvm och är fullt uthyrd, vilket innebär en god avkastning fram tills projektstart.
    

För Oscars del ligger förvärvet i linje med bolagets expansionsstrategi att växa både inom bostäder och kommersiella fastigheter. Hittills har bolaget utvecklat bostäder enligt eget unikt koncept. Nu planerar bolaget göra detsamma även för kontor.
    

– Som vi meddelade i februari ser vi en betydande potential att fortsätta utveckla kommersiella fastigheter i Storstockholm. Marknaden för kommersiella fastigheter med fokus på designade, kreativa och yteffektiva kontor växer och vi ser en stark efterfrågan för en Oscar Properties-produkt för kontor. Fastigheterna i Södra Värtan uppfyller våra kriterier för fortsatt lönsam tillväxt både inom moderna bostäder och kontor och genom detta förvärv fortsätter vi vår lagda tillväxtstrategi, säger Oscar Engelbert.

onsdag, 12 april 2017 10:15

Skanska investerar 3,2 Mdr i Houston

alt
Skanska utvecklar ett kontorsprojekt om 72.500 kvm i Houston, Texas, USA.


Skanska investerar 3,2 Mdr kr (USD 360M) i ett kontors-projekt i Houston, Texas, USA. Byggkontraktet är värt cirka 1,3 Mdr kr och inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2017. Byggstart sker nu i april och färdigställandet beräknas till det andra kvartalet 2019.
    

Projektet omfattar ett 35 våningar högt kontorshus i bästa läge i downtown Houston med cirka 72.500 kvm kontorsyta samt 2.400 kvm uthyrningsbar butiksyta. I projektet ingår även ett parkeringsgarage om 11 våningsplan. Ankarhyresgäst är Bank of America, som kommer att uppta cirka 20.000 kvm efter färdigställandet.
    

Kontoret är det första utvecklingsprojektet i Houston som uppnått LEED v4 Platinum precertifiering från U.S. Green Building Council (USGBC).
    

Skanska USA Commercial Development har investerat cirka 13 Mdr kr (1,5 miljarder dollar) i projekt sedan 2009 och har utvecklat huvudkontor för Brooks Sport, PwC och Tommy Bahama.

alt
Henning Larsens förslag till ny Centralstation i Lund.

 

alt
3XN:s förslag.


alt
Edling-Oscarsons förslag.

 

alt
Belatchew Arkitekters förslag.


Fyra arkitektkontor – Henning Larsen Architects, 3XN, Belatchew Arkitekter och Edling-Oscarson – har lämnat förslag på hur Lunds nya stationshus kan komma att se ut. Det är ambitiösa förslag som vill knyta ihop staden och stationsområdet, som därmed blir en mötesplats för både resenärer och lundabor. 
    

Förslagen har olika lösningar på hur stationen ska utvecklas på båda sidor om spåret och integreras med resten av staden genom en sammanhållen arkitektur.
    

– I förslagen finns många intressanta idéer på hur stationen och stationsområdet ska utvecklas tillsammans. Vårt mål är att få ett varierat och tryggt område med verksamheter som bidrar till att fler väljer kollektivtrafiken, säger Rolf Larsson, regionchef på Jernhusen.
    

– Vi vill skapa en ny definition av vad en centralstation är – utöver stationens roll för resande vill vi också att det ska bli en mötesplats för både väntade och oväntade möten, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör i Lund.
    

Nu kommer en särskild bedömningsgrupp med representanter från Jernhusen och Lunds kommun samt utomstående experter att utvärdera förslagen. I början av juni räknar Jernhusen och Lunds kommun med att kunna presentera vilket eller vilka av förslagen som blir aktuella att arbeta vidare med.

alt
Hornsbergskvarteren, korsningen Lindhagensgatan-Nordenflychtsvägen. Illustration. Tengbom arkitekter

 

alt

Förslag på nytt bostadshus i kvarter 4. Vy från idrottsplatsen. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter

 

Stockholms stad visar nu ett planförslag som innebär att planerna för stadsutvecklingsområdet Nordvästra Kungsholmen fullföljs och möjliggör cirka 750 nya bostäder, 200 hyresrätter och 550 bostadsrätter, i fyra bostadskvarter. I området finns det i dag en bussdepå vid Kristinebergs idrottsplats. Närmast Essingeleden byggs kontorskvarter om cirka 90.000 kvm och en idrottsanläggning med två idrottshallar. Kristinebergsidrottsplats bevaras och parkmarken utökas i området.

 

Förslaget ska fullfölja planerna för stasutvecklingsområdet för Nordvästra Kungsholmen genom bland annat en omvandling av bussdepån. Västra Kungsholmen utpekas i Stockholms översiktsplan som ett stadsutvecklingsområde. Ett program för utbyggnaden i del av området godkändes av stadsbyggnadsnämnden 2002.

 

Förutsättningar för planarbetet har förändrats sedan samråd 2010 varför det samrådas på nytt.

 

Plansamråd pågår under tiden 4 april – 16 maj i Tekniska Nämndhusets lokal Fyrkanten, Fleminggatan 4.

 

Genomförande beror på när SLL kan lämna området. Detaljplan för ny bussdepå i Tomteboda antogs av Solna stads kommunfullmäktige den 27/3 2017, men det är fortfarande inte klart när SLL:s bussdepå kan lämna området.

 

Byggherrar: Skanska (kontor och bostäder), Ikano Bostad (bostäder), Borätt/Seniorgården (bostäder) och Familjebostäder (bostäder samt LSS-boende).